www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de mobula duivelsrog

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de mobula duivelsrog in de Atlantische OceaanScuba diving, duiken in de Azoren - Portugal - Pico in de Atlantische Oceaan op de mobula duivelsrogmobula duivelsrog

De mobula of duivelsrog


De mobula's of duivelsroggen en manta's behoren tot de familie Mobulidae (duivelsroggen). De vorm en het uiterlijk van de mobula of duivelsrog is vergelijkbaar met die van de Manta. Daarom worden mobula's en manta's dikwijls met elkaar verwisseld. Mobula's kunnen echter nooit zo groot worden als manta's en de plaats van hun mond is ook verschillend. Bij mobula's bevindt de mond zich onder de kop (of subterminal in de taxonomen) en bij manta's direct aan de front-end (of terminal). Over het aantal soorten mobula's is de wetenschap het niet eens. Zo is er bijvoorbeeld in Fishbase een onderscheid gemaakt van 10 soorten en in het ITIS hebben ze een onderscheid van 15 soorten gemaakt. mobula's zijn zachtaardig, niet schuw en kunnen zowel met snorkelen, als met duiken worden benaderd. Als je geluk hebt bij het duiken, blijven ze in je bellen uitgeademde lucht rondzwemmen.
mobula duivelsrog

Plaatsen waar de mobula of duivelsrog voorkomt


Mobula's komen voor in het open water van de oceaan en in tropische en subtropische zeeën over heel de wereld. In de oostelijke Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee leeft de mobula of duivelsrog ook. Die kan een spanwijdte van 5 meter, een lichaamslengte van 2 meter en staartlengte van 1 meter bereiken. Mobula's houden van een proper lichaam. Om dit te verwezenlijken en zich te ontdoen van onaangename gastheren en parasieten, zoeken mobula's graag poetsstations op. Dit zijn plaatsen waar ze tegen rotsen kunnen schuren en poetsvisjes aanwezig zijn om de parasieten van hun lichaam te plukken. Mobula's voeden zich dikwijls aan de oppervlakte en kunnen zo gemakkelijk bewonderd worden door snorkelaars en duikers.
mobula duivelsrog

Anatomie en leefwijze van de mobula of duivelsrog


Mobula's of duivelsroggen zijn bovenaan donkerbruin tot zwart met een witte onderkant, bezitten lepelvormige verlengstukken aan weerszijden van de kop, die naar voren steken en zeer beweeglijk zijn. Deze zeer groot wordende mobula's of duivelsroggen leven vrij zwemmend en voeden zich met plankton, garnalen en kleinere vissoorten. Tijdens het zwemmen houden ze hun bek wijd open en wordt het binnenstromende water in de kieuwzeef gefilterd. De grootste Mobula soort kan een schijfbreedte bereiken van maximaal 5,2 meter breed en 2 meter lang, met waarschijnlijk een gewicht van meer dan een ton.

Mobula's worden soms ook vliegende duivelsroggen genoemd. Ze kunnen ondanks hun afmetingen tot 2 meter hoog uit het water springen. Af en toe kan dit zelfs gepaard gaan met spectaculaire salto's. Dit fenomeen is regelmatig te zien in de zee van Cortez, aan het schiereiland Baja California in Mexico. Als je op deze locatie gaat duiken, moet je vooral goed naar de open zee kijken want daar worden dikwijls nog zeer grote dieren gespot.

Mobula's worden vaak vergezeld door remora's (zuigvissen). De relatie tussen de remora's en de mobula's is er één van commensalisme. De gastheer zelf heeft bij deze relatie geen voordeel, maar de remora verkrijgt transport, bescherming en voedsel dat gedropt wordt door de gastheer.

De vrouwelijke mobula's zijn geslachtsrijp op 15-jarige leeftijd en geven iedere 2 à 3 jaar het leven aan 1 jong. Ze worden ca 40 jaar oud en brengen dus maximaal 10 à 16 jongen ter wereld. Hierdoor kan de populatie zich zeer moeilijk herstellen.
mobula duivelsrog

Relatie mobula of duivelsrog - mens


De mobula of duivelsrog is eetbaar en wordt gebruikt in de oude traditionele geneeskunde (vooral in China zeer populair en er worden zeer hoge US doller prijzen voor betaald). Mobula's voeden zich dikwijls aan de oppervlakte. Daarom is de mobula of duivelsrog gemakkelijk te vangen met netten of harpoenen. Tegen deze vismethode lopen zeer veel campagnes en volgens de Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals zijn deze dieren beschermd in de internationale wateren. Mobula's treken ook steeds veel nieuwsgierige mensen en duikers aan. In sommige landen hebben de traditionele vissers de commerciële voordelen van het toerisme ontdekt en geven ze er sinds kort de voorkeur aan om de mobula's te beschermen. Helaas zijn er ook nog altijd kapers en criminelen actief die de bedreigde dieren toch willen vangen. Hierbij kijken ze enkel naar hun eigen winstbelangen en wordt er geen rekening gehouden met de feit dat de mobula's hierdoor kunnen uitsterven. Het aantal mobula's is ondertussen zodanig afgenomen, dat ze in de rode lijst van de IUCN als bedreigde diersoort werden opgenomen.

mobula duivelsrog

Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.
Movies duiken diving op Princess Alice Bank op mobula's - duivelsroggen in de AzorenMovie duiken - diving in de Azoren - Pico, de Atlantische Oceaan met de duivelsroggen - mobula's

Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne