www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de verpleegsterhaai - nurse shark

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de verpleegsterhaai - nurse shark in de Caribbean Sea en Atlantische Oceaan



Scuba diving, duiken in Belize in de Caribbean Sea en Jupiter - Florida - USA in de Atlantische Oceaan met de verpleegsterhaai - nurse shark



verpleegsterhaai nurse shark


De verpleegsterhaai - nurse shark


De verpleegsterhaai - nurse shark is het enige nog levende soort van het geslacht Ginglymostoma. Deze rustige haai is eigenlijk ongevaarlijk voor de mens. Het is tevens een prachtig dier voor het ecotoerisme omdat ze van zeer dichtbij kunnen worden benaderd.

verpleegsterhaai nurse shark


Plaats waar de verpleegsterhaai - nurse shark voorkomt


Het leefgebied van de verpleegsterhaaien - nurse sharks bevinden zich in het tropisch en subtropisch water van de Atlantische Oceaan, Caraïben en Oost-Pacific. Deze haai wordt dikwijls verward met de iets kleinere Tawny verpleegsterhaai - nurse shark, die voorkomt in de Indische Oceaan van Oost-Afrika, Azië tot Australië en die over het algemeen ook verpleegsterhaai wordt genoemd (Tawny wordt meestal in de naam vergeten). De verpleegsterhaai - nurse shark is vooral te vinden op bodems van de kusten, alsook op het continentaal plateau. Ze komen voor op een diepte van 1m tot maximaal 75m. De voorkeur van habitat gaat uit naar riffen, zandvlaktes en mangroven.


Anatomie en leefwijze verpleegsterhaai - nurse shark shark


De verpleegsterhaai - nurse shark kan maximaal 3,2m tot heel uitzonderlijk 4,3m lang worden. Het gewicht kan voor de volwassen exemplaren tussen 150kg en 330 kg bedragen. De kleur aan de zijkanten en rug is grijs. De mond is klein en aan de onderkant van de platte kop, aan de buikzijde gelegen. Deze bevat enkele korte baardsprieten waarmee de verpleegsterhaai - nurse shark voedsel kan opsporen. Op de zijkant van de platte kop hebben ze kleine ogen staan. De buik is plat en lichter van kleur, met aan iedere kant een grote borstvin. Iets voor en boven de vinnen bevinden zich de kieuwen om te ademen. Vrij achteraan op de rug bevinden zicht 2 rugvinnen en een staartvin. De verpleegsterhaai - nurse shark is in staat om in rust te ademen. Dit gebeurt door met de mond het water naar binnen te zuigen, het via de kieuwen te laten passeren en dan zo terug uit te blazen.

De jacht naar voedsel gebeurt steeds 's nachts. Overdag liggen ze onder of tussen rotsen, in spleten of richels beschut te rusten in soms wel groepen van 40 dieren. Daartegenover gebeurt de jacht naar voedsel altijd solitair. Eens verpleegsterhaaien - nurse sharks een goede rustplaats hebben gevonden, keren ze meestal iedere keer naar dezelfde plaats terug. Vandaar dat goede duikgidsen ze steeds weten te vinden.

De verpleegsterhaai - nurse shark haalt zijn voedsel met enorme kracht en snelheid uit de zandspleten of holtes. Op de menukaart staan vooral schaaldieren, weekdieren, manteldieren, soms zeeslangen en vissen, waarbij de pijlstaartrog een geliefkoosd hapje is. De vissen die ze 's nachts vangen, zijn meestal slapende exemplaren die anders te snel voor de verpleegsterhaai - nurse shark. Ondanks hun kleine mond, die een beperking vormt voor de maximale grootte van de prooi, hebben ze een grote keelholte en zuigen ze letterlijk de prooi naar binnen. Ze knabbelen ook aan algen en koraal.

De verpleegsterhaai - nurse shark is levendbarend. De ontwikkeling van de eieren in de buikholte duurt ongeveer 5 à 6 maanden. Eenmaal per 2 jaar hebben ze een worp, waarbij zo'n 21 tot 34 jongen worden geboren. De jongen hebben een gevlekt kleurenpatroon dat later vervaagt naar de typische grijze kleur. Bij de geboorte zijn ze ongeveer 27 à 30cm groot. De jongen worden ook dikwijls opgegeten door de volwassen verpleegsterhaaien - nurse sharks.


verpleegsterhaai nurse shark


Relatie verpleegsterhaai - nurse shark - mens


De verpleegsterhaaien - nurse sharks worden gebruikt voor consumptie. De huid is zeer taai en wordt gebruikt voor het maken van leer. Uit de lever wordt vitaminerijke olie getrokken en het vlees wordt zowel vers als ingezouten gegeten. De vinnen worden verwerkt in soep en de overige delen worden gebruikt in de productie van vismeel. Dikwijls worden deze haaien door de visserij ook als bijvangst gevangen.

Jonge exemplaren worden soms wel eens verkocht aan aquaria bezitters, maar de volwassen haaien worden te groot en zijn niet meer houdbaar in privé aquaria. In zeer grote publieke aquaria doet deze soort het goed.

De verpleegsterhaaien - nurse sharks staan op de lijst van ISAF op nr. 12 van niet uitgelokte aanvallen op mensen. Alle geregistreerde aanvallen waren zonder dodelijke afloop. Normaal gezien zijn deze dieren dus ongevaarlijk voor mensen en duikers, op voorwaarde dat je er af blijft.

De verpleegsterhaai - nurse shark is opgenomen op de rode lijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature), waar ze geregistreerd staan als kwetsbare soort.



verpleegsterhaai nurse shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.





Movies scuba diving in Jupiter Florida with nurse sharks






Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne