www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikflessen kiezen om te leren duiken

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Duiken met een ander volume, gewicht of druk van duikfles betekent dat je opnieuw moet uitloden



duikflessen leren duiken


Om te duiken is goed uitloden, uittrimmen, een goede luchtverbruik planning en de keerdruk berekening van levensbelang. Bekijk daarom ook deze pagina's!


Uitloden: Fysica, de wet van Archimedes


Het uitloden bij duiken is gestaafd op de fysica wet van Archimedes. De fysica wet van Archimedes luidt dat de opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt even groot is als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Hieruit kunnen we fysica wet van Archimedes volgende besluiten trekken:



Bepalen van de juiste duikfles, volume en druk


Om te duiken hebben we duikflessen nodig die gevuld worden met een ademgas. Dit kan bv. perslucht, nitrox, trimix of heliox zijn. Omdat we met een bijna lege duikfles moeten kunnen uittrimmen, zal in deze uiteenzetting geen rekening worden gehouden met het gewicht van het ademgas. Het gewicht van het ademgas is bij bijna lege duikflessen, buiten het gewicht van de veiligheidsvoorraad dat we normaal zouden moeten over hebben, toch bijna nihil.

Normaal mag bij het duiken de ademgasdruk nooit vrijwillig onder de geplande veiligheidsvoorraad worden gebracht! Toch moet er vanuit gegaan worden dat in geval van calamiteiten door de reserve gasvoorraad gegaan kan worden. Hierdoor moet er zodanig uitgelood zijn, dat men toch kan blijven zweven op de gewenste diepte met bijna lege duikflessen. De uitloding moet zodanig zijn dat men op zijn ademhaling op 3m diepte kan blijven zweven wanneer de duikfles leeg is. Hieruit trekken vele duikers de conclusie om extra lood mee te nemen. Deze conclusie is echter fout, gevaarlijk en moet absoluut worden vermeden! We willen hierbij waarschuwen dat extra lood en overloden geen optie is. Overloden kan je in ernstige problemen brengen, met uitputting en in het slechtste geval dodelijke afloop tot gevolg. Ook geeft overloden meer problemen bij het stijgen door de fysica wet van Boyle en Mariotte.

De stelling hierboven is echter niet van toepassing bij technische duikers die ademgaswissels doen. Technische duikers die ademgaswissels doen, moeten altijd hun decompressieverplichtingen kunnen afmaken met het ademgas waarvan ze aan het ademen zijn. Dat wil zeggen dat technische duikers altijd overlood zijn. Zelfs als ze hun geplande ademgasvoorraad volledig hebben opgebruikt, hebben zij normaal nog 55% gas in iedere duikfles over. Hierbij maakt men per fles de berekening van het volume maal de einddruk van minimaal 55%, maal het gewicht van het ademgas per liter. Dit moet worden uitgevoerd voor alle duikflessen. Nadien worden alle gewichten van het ademgas samengeteld. Deze som is het gewicht van de totale overloding van de technische duiker. Dit is bv. één van de redenen waarom technische duikers met wings duiken met een gasvolume van 40 liter met dubbele blaas (voor het geval een blaas of inflatorslang het begeeft). We zullen in deze uiteenzetting hier echter niet verder op ingaan.


Soorten duikflessen



15l stalen 232bar duikfles 6,9l carbonnen (composiet) 300bar duikfles
scuba diving duiken 232bar stalen duikfles scuba diving duiken 300bar carbon composiet duikfles


Type kranen international (A beugel), 232 bar DIN en 300bar DIN aansluitingen


232bar kraan international of A beugel aansluiting 232bar kraan DIN aansluiting 300bar kraan DIN aansluiting
scuba diving duiken 232bar kraan international beugel scuba diving leren duiken 232bar kraan din scuba diving leren duiken 300bar kraan din


Type ontspanners international (A beugel), 232bar DIN en 300bar DIN aansluitingen


232bar international of A beugel aansluiting 232bar DIN aansluiting 300bar DIN aansluiting
scuba diving duiken 232bar international A beugel ontspanner scuba diving duiken 232bar international A beugel ontspanner scuba diving leren duiken 300bar Din ontspanner


Toelichting aansluitingen kranen


Kranen en fleshalzen om te duiken worden meestal voorzien van het type M25x2 koppelschroefdraad. Voor kleine trimflesjes en composiet flessen wordt ook M18x1,5 gebruikt. M25x2 is een rechte draad en overal even breed. De kraan wordt helemaal tot het einde van de draad in de duikfles gedraaid. De afdichting tussen de duikfles en de kraan gebeurt met een O-ring.

Om vergissingen te vermijden, is het aansluitpunt bij een 300bar DIN kraan dieper dan bij een 232bar kraan. De ontspanners voor een 300bar kraan hebben een langere cylinder en 2 schroefdraad omwikkelingen meer dan die van een 232bar ontspanner. Als een 232bar ontspanner op een 300bar duikfles wordt aangesloten, zal de O-ring van de 232bar ontspanner hierdoor niet in het aansluitpunt van de kraan zitten. Het resultaat is dat de lucht in dit geval langs de schroefdraad kan ontsnappen. Dit wordt gedaan om ongevallen te voorkomen! Een 300bar DIN ontspanner is dus langer en heeft meer draadomwikkelingen dan een 232bar DIN ontspanner. Bij beide soorten kranen is een 5/8 draad van toepassing om de ontspanners te monteren.

Een 232bar DIN ontspanner is gemakkelijk herkenbaar. Deze heeft maar 5 draad omwikkelingen (toeren). Een 300bar DIN ontspanner heeft 7 draad omwikkelingen (toeren).

Is een international (A beugel) beter dan een DIN aansluiting? Het antwoord is eenvoudig. Bij een DIN aansluiting wordt de zitting gevangen en beschermd in de kraan. Dit geeft een betere bescherming tegen de werk- en gebruiksweerstand. In het technisch duiken wordt om deze reden steeds een DIN aansluiting gebruikt.

In een 300bar kraan is achteraan, waar de koppeling met O-ring van de vulslang komt te zitten, een kleine uitfrezing in de achterwand van de kraan. Dit komt omdat de koppeling van 300bar vulslangen een verlengd staafje(afstandshouder) heeft. Het staafje van de vulslang komt bij 300bar vulinstallaties dieper in de kraan te zitten dan bij een 232bar kraan. Dit verschil in lengte en diepte tussen een 232bar en 300bar aansluiting is een beveiliging. Dit voorkomt namelijk dat een 232bar kraan gevuld wordt met een 300bar vulkoppeling. Met een 300bar vulkoppeling kan door het beveiligingsstaafje niet diep genoeg worden ingedraaid in de 232bar kraan. Hierdoor wordt geen afsluiting bekomen en zal de lucht tussen de draad van de 232bar kraan en de vulkoppeling ontsnappen.

Op een vulinstallatie van 200bar mag de vulslang nooit een langere DIN-aansluiting krijgen! Zo zou bv. een 300bar duikfles kunnen worden aangekoppeld en op 200bar worden gevuld. Het grote gevaar hierbij is dat per ongeluk een volle 300bar duikfles kan worden aangekoppeld aan een 200bar installatie. Dit zou de vulinstallatie op 300bar zetten terwijl die mogelijks maar 200bar aankan! Hierbij kan door de overdruk alles exploderen, met alle mogelijke gevolgen vandien!

Nog een extra gevaar bij het vullen van duikflessen is het gebruik van een persoonlijke universele luchtvulfilter. Spijtig genoeg worden er persoonlijke universele luchtvulfilters verkocht die zowel op 232bar als op 300bar duikflessen en vulinstallaties passen. Als hiermee foutief wordt aangesloten, wordt alles zwaar overdrukt en kan alles barsten. Dit veroorzaakt dan een zware luchtverplaatsing, die als een explosie mag worden aanzien, met alle mogelijke gevolgen vandien!

Om het nog eenvoudiger te maken, is er voor NITROX M26x2 schroefdaad voor de ontspanner en kraan voorzien. Hiermee wil men vergissingen en ongevallen voorkomen waarbij luchtaansluitingen met NITROX aansluitingen worden verwisseld.

Bij 232bar DIN kranen kan een DIN adapter worden gebruikt of verwijderd, afhankelijk van het type 1e trap aansluiting van de ontspanners, DIN ontspanners of A beugel (international).


Adapter om van een DIN 232bar naar een International (A beugel) 232bar aansluiting te gaan
scuba diving duiken 232bar din adapter A beugel ontspanner


Densiteit duikflessen




Keuze uit stalen duikflessen


Kleinere duikflessen verplaatsen minder watervolume, er is m.a.w. minder opwaartse stuwing. Stalen duikflessen wegen meer dan aluminium of carbonnen (composiet) duikflessen.

Gewicht bij benadering van een stalen duikfles van 232 bar:



Gewicht bij benadering van een stalen duikfles van 300 bar:



Gewicht bij benadering van een carbonnen (een composiet) duikfles van 300 bar:



Hoe het juiste gewicht van een duikfles vinden?




Welke ingeslagen gegevens zijn terug te vinden op het ogief van de duikfles?




Gewicht vermelding op het ogief 10,4kg zonder kranen Tussenkraan dubbele duikfles (BI)
scuba diving duiken 232bar ogief duikfles scuba diving duiken dubbele duikfles tussenkraan


Berekening van de opwaartse stuwing t.o.v. het gewicht van de duikfles (Archimedes)


Om het eenvoudig te houden, wordt bij het bepalen van de invloed van een ander type duikfles enkel rekening gehouden met de duikfles zelf, zonder de kranen. Om te kunnen duiken moet de duikfles uiteraard wel van kranen worden voorzien want anders blijft het ademgas er niet in of kunnen de ontspanners niet worden gemonteerd. Om te kunnen vergelijken moet er bij volledig gemonteerde duikflessen hetzelfde type kranen worden gebruikt. Een enkele kraan wordt afgeraden, een dubbele kraan gepromoot. Bij een dubbele kraan met 2 aparte ontspanners worden 2 onafhankelijke ademhalingssytemen gecreëerd. Als een kraan of ontspanner dan uitvalt, kan tijdens het duiken verder worden geademd op het andere circuit. Nadien kan de kraan of ontspanner waaraan gebreken zijn, worden toegedraaid. Dit is ook de methode om free flow te stoppen (bv. bij bevroren ontspanners in koud water).

Buiten het veranderen van duikflesformaat of type duikfles, verandert er aan onze duikuitrusting niets. We duiken in zoet water aangezien dit eenvoudiger is om te vergelijken. 1dm2 is namelijk gelijk aan 1kg, wat gemakkelijker is om te tellen.

Enkel 10L en 12l duikflessen van 232bar, 300bar en 300bar carbon worden vergeleken en wat de invloed is op het uitloden.

liter duikfles 232bar staal 300bar staal 300bar carbon
10 11,4kg 15,5kg 9,4kg
opwaartse stuwing 11,45kg 11,97kg 11,20kg
schijnbaar gewichtsverschil +0,05kg -3,53kg +1,8kg
Lood meer of minder +0,05kg -3,53kg +1,8kg
12 15kg 17,9kg 11,5kg
opwaartse stuwing 13,91kg 14,28kg 13,46kg
schijnbaar gewichtsverschil -1,09kg -3,62kg +1,96kg
Lood meer of minder -1,09kg -3,62kg +1,96kg
15 18,1kg bestaat niet bestaat niet
opwaartse stuwing 17,3kg
schijnbaar gewichtsverschil -0,80kg kg kg
Lood meer of minder -0,80kg


Besluit bovenstaande tabel voor 232bar duikflessen:




Een volledig gevulde 12l 300bar duikfles, heeft ongeveer hetzelfde volume ademgas als een volledig gevulde 15l 232bar duikfles. Daarom worden deze 2 hieronder met elkaar vergeleken.


15l 232bar staal 12l 300bar staal
18,1kg 17,9kg
opwaartse stuwing 17,30kg 14,28kg
schijnbaar gewichtsverschil -0,80kg -3,62kg
Minder lood -0,80kg -3,62kg


Besluit bovenstaande tabel:




Opmerkingen over 300bar duikflessen




Type vulaansluitingen international (A beugel), 232bar DIN en 300bar DIN aansluitingen


232bar international - A beugel aansluiting 232bar DIN aansluiting 300bar DIN aansluiting
scuba diving duiken 232bar international A beugel ontspanner scuba diving duiken 232bar international A beugel ontspanner scuba diving leren duiken 300bar Din ontspanner



Waarschuwing! Veranderen van duikfles(sen), kan leiden tot slecht uitloden, slecht uittrimmen of foute planning van het luchtverbruik bij het duiken. Dit kan de duiker in ernstige moeilijkheden brengen! Zelfs met de dood tot gevolg! Dus steeds goed uitloden, uittrimmen en goede luchtverbruik planning maken met de juiste duikflessen! Het gaat zowel om je eigen veiligheid als die van je buddy!

gevaarlijk


Waarschuwing: Doe nooit de jacket in het water uit zonder dat de loodgordel en loodpockets zijn uitgedaan en afgegeven!



Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Voor je vertrekt om te gaan duiken, bekijk je best eerst de Meteo van de Oosterschelde die je door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne wordt aangeboden.

Leren duiken of heb je reeds een eerste ervaring? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne