www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in de Filippijnen - Cebu - Negros - Bohol


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Filippijnen, Cebu, Negros en Bohol met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, scuba diving duiken in de Filippijnen - Cebu (Moalboal - Oslob) - Negros (apo) - Bohol



Waar liggen de Filippijnse eilanden Negros, Cebu en Bohol?


map filippijnen cebu manapascua bohol


Map 3 van de eilanden, Cebu met de duikplaatsen in Moalboal en Oslob - Negros - Bohol:


De eilanden west naar oost: Negros - Cebu met de duikplaatsen in Moalboal en Oslob - Bohol

map filippijnen eilanden cebu Negros bohol



Duiken in de Filippijnen - Cebu, Moalboal en Oslob - Negros - Bohol:


De koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken in november en december bedroeg 28 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 8 tot 30 meter afhankelijk van de duikplaats en type duik. De duikplaatsen liggen op 5 minuten tot 45 minuten varen voor de beschermde kleine eilanden, die betere duikplaatsen zijn. Natuurlijk moet je op bijvoorbeeld APO Island een hoger bedrag voor natuurbehoud betalen, dan duiken op de andere duikplaatsen. Tijdens het duiken op bv APO Island is de betere kwaliteit van koraal en hoeveelheid vis duidelijk merkbaar. Daarom raad ik de duikplaatsen zoals APO island vanuit Negros, Pescador Island vanuit Cebu - Moalboal en Balicasag Island vanuit Bohol zeker aan.


Duikreisverhaal scuba diving duiken in de Filippijnen op de eilanden Cebu, Negros en Bohol:


Wat voorafging

Op vrijdag 8 november 2013 raast de tyfoon Haiyan met een verwoestende kracht over de Filippijnen. Huizen, bomen, schepen, enz. worden als papiertjes de lucht in gekatapulteerd en enkele eilanden zijn volledig vernield. Wereldwijd worden er grootschalige hulpacties opgezet om de getroffen bevolking te voorzien van water, voeding, onderdak en medische zorgen.

De tyfoon heeft ook zeer zware schade aangebracht op het eiland Malapascua, waar we zes nachten zouden verblijven en vooral zouden duiken op thresher sharks. Haiyan heeft echter alle hotels op Malapascua verwoest, waardoor we twee weken voor vertrek genoodzaakt waren om holderdebolder een alternatief te zoeken.


Donderdag 21 novenber 2013:

Van Antwerpen naar Schiphol


Nadat we op het werk de deur achter ons hebben dichtgetrokken, vertrekken we rond 21.00 richting Ibis Hotel in Schiphol, waar we onze auto kosteloos kunnen parkeren tijdens onze vakantie (89 EUR voor een kamer in Park Sleep Fly arrangement). Na het inchecken, nemen we nog snel een slaapmutsje in de gezellige bar en kruipen we onder de wol.


Vrijdag 22 en zaterdag 23 novenber 2013:

Van Schiphol naar Cebu in de Filippijnen


Het is ca 5 graden Celcius wanneer we rond 9u15 aan het Ibis hotel de transferbus richting luchthaven nemen. Bibberkoud dus en we kijken alvast reikhalzend uit naar onze eindbestemming, waar we alle warme kledij van ons kunnen afschudden. Vooraleer het zover is, moeten we echter nog een hele tocht maken.

Aangezien we een ruime marge van drie uur hebben voorzien, hebben we tijd zat om op de luchthaven uitgebreid te ontbijten en nog wat te windowshoppen. En aangezien Schiphol een enorm aanbod heeft qua eetgelegenheden en winkels, vervelen we ons geen seconde.

Rond 12u45 stijgen we met Cathay Pacific op voor onze 11 uur durende vlucht naar Hong Kong. Gelukkig is het een recente en comfortabele Airbus A340 zodat we toch nog voldoende bewegingvrijheid en beenruimte hebben. Via het individuele animatieprogramma kunnen we ook zelf kiezen welke film of TV-programma we willen bekijken. Uiteraard wordt ook de innerlijke mens niet vergeten en wordt er regelmatig rondgegaan met water en fruitsap.

Ondanks de vrij relaxte omgeving, kruipt zo'n lange vlucht niet in onze koude kleren en zijn we blij dat we even de beentjes mogen strekken in de luchthaven van Hong Kong. We hebben slechts twee uur transittijd en aangezien onze aansluitende vlucht naar Cebu helemaal aan de andere kant van de terminal ligt, is het stevig doorstappen. Onze warrige slaapkoppen zijn meteen weer klaarwakker!

Tijdens onze vlucht naar Cebu worden we weer herinnerd aan de gruwelijke tyfoon Haiyan die twee weken geleden enkele gebieden van de Filippijnen in een schroothoop veranderde. Er zijn namelijk enkele doktersteams aan boord die doorreizen naar het zwaarst getroffen eiland Leyte. Chapeau voor zoveel humanitaire hulp!

Na een korte vlucht van ca twee uur landen we op Cebu, waar we zoals gebruikelijk een tijdje moeten aanschuiven om door de immigratie te geraken. Gelukkig zijn ondertussen onze koffers al van de bagageband gerold. We zoeken in de aankomsthal eerst nog naar een ATM machine om geld te pinnen, maar helaas is deze niet aanwezig of onvindbaar. Vervolgens verlaten we de piepkleine aankomsthal, hopende dat onze op voorhand gereserveerde transfer ons staat op te wachten. Het is buiten even zoeken tussen de vele chauffeurs die mensen komen oppikken, maar uiteindelijk vinden we het juiste bordje met onze naam op.

Gelukkig beschikt onze wagen over airco want het is 29 graden Celcius, maar door de hoge vochtigheidsgraad voelt het heel klammig aan. We laten de chauffeur in Cebu City ook nog even langs de ATM rijden omdat we weten dat geld uit de muur halen in minder bevolkte gebieden een probleem kan opleveren. De rit naar onze eindbestemming Moalboal verloopt dwars over het eiland Cebu en neemt nog eens een kleine drie uur in beslag. Onderweg komen we de klassiekers tegen: overvolle busjes, karige huisjes die zijn opgetrokken uit hout en golfplaten, weelderig groen, massa's brommers, enz.

We zijn nu iets meer dan 24 uur onderweg en rond 16u00 plaatselijke tijd komen we eindelijk aan in ons hotel Sumisid Lodge waar we vriendelijk worden verwelkomd met een drankje. Nadien nemen we onze intrek ik de kleine eenvoudige kamer, waar iets meer opbergruimte welkom was geweest. Nadat we wat in onze bagage hebben gerommeld en de meest noodzakelijke dingen uit de koffers hebben genomen, worden we om 18u30 voor het avondeten verwacht. De Aziatische keuken heeft ons nog nooit teleur gesteld en ook deze keer worden onze buikjes verwend. Blijkbaar zijn we momenteel de enige gasten in Sumisid Lodge zodat alle aandacht van het personeel op ons gericht is.

Om 20u30 is onze pijp volledig uit en kruipen we voor een welverdiende nachtrust in ons bedje!

filippijnen cebu moalboal hotel strand

Pictures - foto's, hotel diving resort Cebu Moalboal



Zondag 24 november 2013:

Logement in Sumisid lodge en duiken in Cebu Moalboal


Rond 8.00 verwennen de dames van Sumisid Lodge ons met een American breakfast en vervolgens maken we ons klaar voor de eerste duikdag van deze vakantie. Er staan vandaag drie duiken op het programma: om 9u00 trekken we naar Sampaguita, om 11u00 naar Talisay en om 15u00 naar Pescador Island. Tussendoor wordt er geluncht en genieten we van een stevige massage (300 peso voor 1 uur).

Via de duikschool komen we in contact contact gebracht met een andere Filippijnse duiker, die ons voor een fors bedrag de volgende dag mee naar Oslob zal nemen om met walvishaaien te duiken (5000 Php voor de eerste duik, 2000 Php voor de tweede duik en 3000 Php om te snorkelen). Zeker een dure grap, maar transport en de verplichte overheidstaks (1500 Php per persoon) zijn inclusief, zodat we ter plaatse geen onaangename verrassingen meer te verwerken krijgen.

Aangezien het toch om een redelijk bedrag gaat, rijden we nog snel even naar het centrum van Moalboal om extra geld af te halen, maar we komen helaas van een kale markt terug want de ene ATM is buiten gebruik en het andere apparaat is niet compatibel met onze Europese Maestrokaart (een probleem dat we reeds meermaals in het buitenland hebben ondervonden). Voldoende cash geld (EUR of US dollars) meenemen is dus zeker geen overbodige luxe bij verre bestemmingen!

Aangezien we de volgende ochtend zeer vroeg uit ons bedje moeten, beslissen we om tijdig te gaan slapen.

filippijnen duiken cebu

Pictures - foto's, duiken Cebu Moalboal, duikplaatsen Sampaguita, Talisay en Pescador Island



Maandag 25 november 2013:

Duiken en snorkelen in Cebu - Oslob met de walvishaai - whale shark


Vandaag worden we al om 5u00 's ochtends aan het hotel opgehaald om in Oslob met walvishaaien te duiken. Op die manier proberen we de grote drukte te vermijden, want het dorpje wordt dagelijks overspoeld door een massa toeristen die deze gigantische vissen van dichtbij willen zien.

Na een rit van ongeveer twee uur langs de zuidwestelijke kustlijn van Cebu, komen we in Oslob aan, waar reeds een aantal vroege vogels in het water zitten. Nadat we ons duikmateriaal hebben klaargezet, mogen we al meteen in één van de kleine prauwen stappen, die ons tot vlak aan de walvishaaien zal brengen.

We hebben maar het water in te springen en we worden meteen omringd door zes walvishaaien die doorlopend door de lokale vissers worden getrakteerd op lekkere hapjes. Aangezien de dieren dol zijn op deze garnaaltjes, blijven ze voortdurend in de omgeving van de prauwen hangen en maken ze van Oslob een super toeristische attractie.

Iedereen mag een uur lang met de walvishaaien zwemmen, snorkelen of duiken. In Oslob heb je 100 percent garantie dat je de dieren van dichtbij kan zien. In principe moet je minstens 5 meter afstand houden, maar in realiteit is dat niet altijd haalbaar omdat de walvishaaien soms zelf (on)bewust toenadering zoeken. En da's wel even schrikken wanneer zo'n kolos op je komt toegezwommen!

Een uur lang worden de snoepende walvishaaien à volonté gefilmd en gefotografeerd (flash is evenwel niet toegelaten) en nadien is het tijd om ons terug in de prauwen te hijsen. Wat niet altijd even simpel is, want aan ons bootje hangt er net een walvishaai met opengesperde bek alle garnaaltjes naar binnen te zuigen en verspert daardoor onze toegang. Van een close encounter gesproken!

Om 9u15 mogen we voor een tweede maal het water in en wordt het hele scenario nog eens herhaald. Doordat er nu al meerdere duikers in het water zijn geweest en de zon harder schijnt, is de zichtbaarheid jammer genoeg minder goed. Maar het blijft uiteraard een unieke ervaring.

Daarna zetten we terug koers naar Moalboal, waar we rond het middaguur tijdig aankomen om van de lichte lunch te genieten. Vervolgens nestelen we ons in een ligzetel op de patio van ons hotel en proberen we wat slaap in te halen.

Net voor de schemering inzet, besluiten we nog even het huisrif voor Sumisid Lodge al snorkelend te verkennen. Het gaf zeker geen wauw-effect, maar je moet er toch even je hoofd onder het water hebben gestoken. Voor een nachtduik lijkt het ons evenwel geen echte aanrader.

filippijnen duiken oslob

Pictures - foto's, duiken Cebu Oslob met de walvishaai


Biologie pagina van de walvishaai



Dinsdag 26 november 2013:

Duiken in Cebu Moalboal


's Morgens krijgen we tijdens ons ontbijt een pittige regenbui te verwerken. Gelukkig sluiten de hemelsluizen na een tiental minuten reeds hun deuren en komt de zon alweer door de wolken piepen.

Net zoals eergisteren staan er vandaag drie duiken op het programma om 9u00 (Pescador Island), 11u00 (Dolphin House) en 15u00 (White House). Tussendoor wordt er geluierd, gegeten, gelezen en genieten we een laatste keer van een massage in Sumisid lodge.

Daarna is het tijd om onze bagage bijeen te rommelen en de koffers te pakken voor onze volgende bestemming. Tot slot nemen we in de plaatselijke afzuipkroeg nog een aperitiefje en genieten we van ons laatste diner in Moalboal.

filippijnen duiken cebu

Pictures - foto's, duiken Cebu Moalboal, duikplaatsen Pescador Island, Dolphin House en White House



Woensdag 27 november 2013:

Rit met de auto en ferry Van Cebu Moalboal naar Negros


We worden om 9u00 aan Sumisid logde opgehaald voor een rit van ca 1,5 uur naar Liloan, het zuidelijkste puntje van Cebu, waar we om 11u00 de ferry (62 Php) naar Sibulan op het eiland Negros nemen. De zware bagagestukken laten we door helpers via het steile loopplankje aan boord dragen (20 Php per stuk). Op de ferry maken we kennis met een Vlaming die met een Filippijnse getrouwd is en ons waarschuwt om op Negros zeker niet alleen de bergen in te trekken omdat de lokale bevolking erg vijandig kan reageren op westerlingen. Later blijkt dat we dit verhaal met een stevige korrel zout moeten nemen.

Na een half uurtje varen komen we aan op het eiland Negros, waar een chauffeur ons reeds staat op te wachten om ons naar Amontillado Beach and Dive Resort nabij Dauin te brengen. We rijden eerst door de hectische studentenstad Dumaguete en zijn blij dat we na drie kwartier druk verkeer een onooglijk klein hobbelweggetje inslagen richting kustlijn.

Bij Amontillado Beach and Dive Resort worden we hartelijk verwelkomd door een Duits koppel (Peter en Regina) die de duikclub en het hotel beheren in afwezigheid van de Nederlands - Duitse eigenaars. We krijgen eerst de nodige uitleg over het resort, de duikmogelijkheden en krijgen ook de optie om onze tuinbungalow om te boeken naar een strandbungalow (5 EUR extra per nacht per persoon). Na het bezichtigen van de strandbungalow aarzelen we geen seconde en kiezen we voor de upgrade aangezien deze kamers over een betere badkamer beschikken en een fenomenaal zicht op het strand en de zee bieden.

filippijnen negros amontillado beach diver resort

Pictures - foto's, Negros het Amontillado beach diver resort


Na een lekkere à la carte lunch nemen we onze intrek in de kamers en maken we om 14u30 al een eerste duik op El Dorado, een muck dive waar enorm veel vis te zien is. Deze eerste duikervaring op Negros is meteen een schot in de roos en een echte aanrader!

Tegen valavond genieten we vanop ons terras nog van het spectaculaire uitzicht en maken we ons stilletjes aan klaar voor het avondeten. Bij Amontillado Beach and Dive Resort is er qua diner steeds keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. Het is de bedoeling dat de hotelgasten reeds 's morgens hun keuze opgeven, zodat in de loop van de dag de nodige inkopen kunnen gebeuren. De porties zijn eerder copieus, waardoor kleine eters met enkel een hoofdgerecht meer dan voldoende hebben.

Naast ons, telt het hotel enkel nog drie andere (Duitse) gasten. Het is duidelijk laagseizoen, wat in onze ogen alleen maar pluspunten oplevert!

filippijnen duiken negros

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaats El Dorado



Donderdag 28 november 2013:

Duiken op Negros


Na het ontbijt worden we ook nog eens persoonlijk verwelkomd door Peter, de Nederlandse hoteleigenaar. Het blijkt een zeer charmante man te zijn, die leuke anekdotes weet te vertellen over de opbouw en het runnen van een hotel in de Filippijnen. Verder heeft hij ook het hart op de juiste plaats zitten want sinds de tyfoon Haiyan het buureiland Palawan volledig van de kaart heeft geveegd, zet hij alle middelen in om hulpacties te organiseren.

Verder wordt het vandaag een typische duikdag met drie duiken op het programma: om 9u00 trekken we naar Atlantic Point, om 11u00 naar Atlantic North en tot slot varen we om 15u00 uit naar de duikstek Panabulon. Tussendoor wordt er naar hartenlust geluierd, gegeten, gelezen en gezwommen, maar veel meer valt er over deze dag niet te vertellen.

filippijnen duiken negros

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaatsen Atlantic Point, Atlantic North en Panabulon



Vrijdag 29 novenber 2013:

Duiken en uitstapje op APO Island, een beschermd natuurgebied


Om 8u00 vertrekken we met de banka boot naar Apo Island, een beschermd reservaat dat in de het duikmilieu bekend staat om zijn prachtige koralen en rijk vissenbestand. Na drie kwartiertjes varen, komen we aan op het strand van Apo waar eerst de niet-duikers en snorkelaars worden afgezet. Zoals gebruikelijk krijgen we hier een hartelijk onthaal door de lokale bevolking die ons maar al te graag T-shirts, pareo's, kleedjes, enz. willen verkopen. Gelukkig blijven ze niet eindeloos lang aandringen en laten ze ons na een tijdje gerust.

Vlak aan het strand van Apo Island worden regelmatig schildpadden gesignaleerd, waardoor dit een zeer leuke plek is om te snorkelen. De branding en de glibberige stenen in het water maken het de snorkelaars niet gemakkelijk om in en uit het water te gaan, maar toch is het zeker de moeite waard om naar de schilpadden op zoek te gaan.

Na de eerste twee duiken, wordt er rond het middaguur op de boot geluncht. Nadien krijgen we nog een uurtje de tijd om bij de locals te gaan shoppen. We hebben nauwelijks een grote teen op het strand gezet of we worden alweer omsingeld door een horde vrouwen die ons hun koopwaren willen laten zien. Uiteindelijk kopen we een duik T-shirt van Apo (300 Php) en een kleurrijk strandkleedje (300 Php).

Nadien is het terug tijd om aan boord van de banka te gaan en maken we op 100 meter van de kustlijn nog een laatste duik in dit magnifieke duikreservaat.

Tot slot hebben we nog een hobbelige boottrip richting Negros voor de boeg, waarbij we regelmatig een geut water over ons heen krijgen. Terug aangekomen in het Amontillado Beach and Dive Resort reppen we ons dan ook zo snel mogelijk naar het zwembad om het zoude zeewater te kunnen afspoelen.

filippijnen duiken negros

Pictures - foto's, duiken Negros op APO Island met duikplaatsen Cogon, Katipanan en Chapel North


Zoals gebruikelijk sluiten we deze geslaagde dag af met een lekker drankje (Freaky Frogfish is onze absolute favoriet) en een lekkere maaltijd.


Zaterdag 30 november 2013:

Dagje onstspanning aan het zwembad, zee en duiken


Het wordt vandaag opnieuw een zonnige dag in het paradijs met drie duiken op de planning: Car wreck, Punta en Talysay. Tussendoor houden we ons nuttig bezig met lezen, luieren, plonsen in het zwembad, genieten van het prachtige landschap, enz.

filippijnen duiken negros

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaatsen Car wreck, Punta en Talysay



Zondag 01 december 2013:

Ochtend duiken en shoppen in Dumaguete


Na het ontbijt maken we ons klaar voor een ochtendduik op Mainit, een duiklocatie vlakbij het hotel.

filippijnen duiken negros

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaats Mainit


Rond 11u00 stappen we met Peter en Regina in de auto om naar Dumaguete te rijden, want we hebben ons laten vertellen dat je daar koopjes kan doen. We worden afgezet nabij het centraal gelegen Lee Super Plaza en beginnen meteen aan onze verkenningstocht. Aangezien ze in de Filippijnen redelijk vroeg met Kerstmis starten, staat de inkomhal volgestouwd met kerstbomen in alle mogelijke kleuren en lopen veel verkopers in deze tropische hitte met een kerstmuts op hun hoofd. Hallucinant!

Nadat we de lagere verdiepingen vrij snel zijn doorgewandeld, blijven we lang ronddwalen in de mannenafdeling want hier vind je echt kwalitatief goede T-shirts van bekende merken tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Helaas hebben ze niet van alle merken de grotere (westerse) maten in voorraad, maar de verkopers zijn wel zo vriendelijk om je door te verwijzen naar de andere standjes die 'American sizes' verkopen. We slaan onze slag en verlaten Lee Super Plaza met acht T-shirts (aan een gemiddelde prijs van zo'n 600 à 700 Php). Vrouwen blijven hier echter op hun honger zitten, want de damesafdeling stelt weinig voor en er zijn al helmaal geen kwalitatieve spullen te vinden.

Vervolgens stillen we onze honger met een hamburger en hot dog in de tegenovergelegen Jolly Bee en nemen we voor 20 Php de tricycle (brommer met overdekte zijspan voor passagiers) naar de Robinsons Mall, het bekendste shopping center van Dumaguete. Helaas valt dit moderne koopcenter bij ons minder in de smaak (lager aanbod en geen grote maten beschikbaar) en staan we vrij snel terug op straat. Gelukkig bevindt er zich aan de uitgang wel een ATM-automaat zodat we onze voorraad Peso terug kunnen aanvullen.

Aan Robinsons Mall staan sowieso meerdere tricycles op potentiële klanten te wachten, zodat we onmiddellijk voor 250 Php vervoer naar ons hotel in Dauin kunnen regelen. Het brommertje maakt redelijk wat lawaai en echt comfortabel zitten we niet, maar toch genieten we van dit authentieke ritje.

Eenmaal aangekomen in Amontillado Beach and Dive Resort hebben we nog voldoende tijd om even te relaxen, vooraleer we een verfrissende douche nemen en ons op het diner storten.


Maandag 02 december 2013:

Daguitstap op Negros naar het Balanan meer, langs de rijstvelden en suikerriet plantages


Onze laatste dag op Negros gaan we niet duiken, maar besteden we aan een bescheiden verkenning van het eiland. Volgens onze gastheer is de trip naar het Balanan meer de meest interessant dagtrip en we geloven hem graag op zijn woord.

Na het ontbijt vertrekken we met de minivan van Amontillado Beach and Dive Resort voor een 1,5 uur durende trip naar het meer van Balanan, dat hoger in de bergen is gelegen. Onderweg komen we typische Filippijnse dorpjes tegen en later ook de klassieke rijstvelden met waterbuffels en suikerrietplantages. Net voor we onze bestemming bereiken, passeren we ook nog een school waar ze op meeslepende drumgeluiden een dansje aan het oefenen zijn voor één of andere festiviteit. Een vleugje folklore is altijd meegenomen!

De laatste tien kilometer van het traject verlopen over een zeer hobbelige zandweg en we worden redelijk door elkaar geschud, maar uiteindelijk bereiken we heelhuids het meer van Balanan. Aangezien het redelijk afgelegen ligt en het laagseizoen is, zijn we vrijwel alleen op het domein. Zalig!

Aan het meer stappen we in een kleine banka en nemen twee peddelaars ons mee naar de overkant van het water. Daar stappen we uit en is het nog enkele honderden meters over een moeilijk parcours (keien, rotsen, riviertje, enz) wandelen om uiteindelijk tot bij de waterval te geraken. Gelukkig zijn er wat wolken, maar door het vochtige en hete klimaat guts het zweet toch van onze rug. Aangezien we tijdens onze voorbije reizen al zoveel watervallen hebben gezien, zijn we niet meteen onder de indruk van de waterval van Balanan, maar het is ook geen tegenvaller. Op dat vlak zijn we gewoon al te vaak verwend geweest!

Nadien varen we het meer terug af naar ons beginpunt, waar onze chauffeur met de lunch op ons wacht. Vervolgens maken we nog een korte wandeling naar de 'tree house', een echte hut in een kanjer van een boom waar je effectief een overnachting kan boeken. Het ongedierte krijg je er gratis bij.

We besluiten onze dagtrip naar Balanan met een verfrissende duik in de nabijgelegen zwembaden die worden gevuld met fris (maar gelukkig geen ijskoud) bergwater. Daarna zetten we terug koers naar ons hotel en plonsen we ook daar voor een laatste keer in het zwembad.

Ons laatste diner in Amontillado Beach and Dive Resort sluiten we in stijl af met een lekkere 'Freaky Frogfish' en nadien is het helaas tijd om de koffers te pakken voor onze volgende eteppe.

filippijnen negros balanan meer

Pictures - foto's, Negros trip naar het Balanan meer



Dinsdag 03 december 2013:

Rit met de auto en ferry van Negros naar Bohol


Onze laatste dag in het paradijselijke Negros! Na het ontbijt pakken we onze laatste spullen in en hebben we nog even tijd om in de comfortabele kuipstoeltjes aan het strand te genieten van het magnifieke zeezicht. Ondertussen komen Peter, Regina, Peter en Silke persoonlijk van ons afscheid nemen en wensen ons nog een leuke verderzetting van onze vakantie in de Filippijnen toe.

Rond 14u00 brengt de chauffeur van Amontillado Beach and Dive Resort ons naar de haven van Dumaguete, waar we om 15u30 de snelle ferry (680 Php) naar het eiland Bohol zullen nemen. Helaas blijkt de boot defect te zijn en beschikt de maatschappij niet over een vervangschip. De boottrip naar Bohol wordt met andere woorden geannuleerd! Help wat nu? Ofwel moeten we wachten tot de ferry gerepareerd is, maar dat kan nog wel enkele dagen duren ofwel nemen we een andere ferry naar het eiland Siquijor om van daaruit verder naar Bohol door te reizen. We hebben dus geen keuze en kopen een ticketje naar Siquijor (140 Php per persoon+ 15 Php haventaks) met vertrek om 16u00.

Natuurlijk wordt er met de bagagedragers ook weer hevig gediscussieerd over de prijs (160 Php om drie zware koffers aan boord te sjouwen) en moeten we aan boord zelf ook nog eens 100 Php extra betalen voor ons 'overgewicht'. De tocht met de relatief kleine ferry verloopt gelukkig vlot en na een uurtje bereiken we het buureiland Siquijor.

Aangezien onze aansluitende bootoverzet vanuit een andere haven gebeurt en er geen echte taxi's rondrijden op de Filippijnen, zijn we genoodzaakt om de verplaatsing met ons hele hebben en houden met twee tricycles te doen. We komen met de twee betrokken bestuurders overeen dat ze ons voor 500 Php naar Larena zullen brengen. Vervolgens is het een hele kunst om al onze bagage geladen te krijgen, maar na het betere trek en sleurwerk kunnen we dan eindelijk richting Larena vertrekken.

Tijdens de half uur durende rit maken we een leuke babbel met onze bestuurder, maar door zijn beperkte kennis van het Engels, lijkt het soms op een Babylonische spraakverwarring. Van het landschap van Siquijor krijgen we helaas bitter weinig te zien aangezien de avond reeds is gevallen, maar het lijkt ons ook wel een leuk eiland.

Rond 18u00 komen we met de tricycles aan in de haven van Larena, waar om 19u00 een grote overzetboot vertrekt naar Bohol en Cebu. De manier van ticketverkoop verloopt ook weer 'op z'n Filippijns' want we moeten eerst onze namen en bestemming op een papiertje schrijven en op een prikker steken. Nadien worden de namen door de baliebediende afgeroepen, moet je een keuze maken in welke klasse (economy: zitten, standard: liggen, tourist: liggen + airco, enz.) je wilt reizen en worden de tickets manueel één voor één uitgeschreven. Het hele proces verloopt tergend traag.

Aangezien we niet goed weten wat de verschillende reisklassen inhouden, opteren we voor de middelste 'standard' versie (280 Php per persoon) en is onze verbazing groot wanneer onze plaatsen geen verstelbare relaxzetels blijken te zijn, maar echte stapelbedden, die voor grote westerlingen eigenlijk iets te klein zijn! Hilarisch! We zitten ook midden tussen de lokale bevolking, die ons vol verbijstering aankijken en zich waarschijnlijk afvragen waarom we niet hebben gekozen voor de afgesloten beddenzaal met airco. Gelukkig is er genoeg verfrissende wind wanneer het schip begint te varen en hebben we geen last meer van de warmte.

De tocht naar Tagbilaran, de hoofdstad naar Bohol neemt een dikke drie uur in beslag, waardoor we eindelijk tijd hebben om even te relaxen en van de afgelopen hectische uren te bekomen. Aangezien de meeste passagiers zich vrijwel onmiddellijk na vertrek op hun bedje hebben geïnstalleerd, is het, ondanks de mensenmassa en het aantal kinderen die op dit schip aanwezig zijn, verrassend stil aan boord. Zelfs het ronken en snurken gebeurt in relatieve stilte!

Uiteindelijk bereiken we na een lange en voorspoedige tocht rond 22u00 Tagbilaran, waar de chauffeur van Oasis Resort ons staat op te wachten. Oef, gelukkig verloopt het laatste traject van onze tocht zonder problemen en bereiken we na een half uurtje rijden ons hotel aan Alona Beach op Panglao Island, het meest toeristische gedeelte van het eiland Bohol.

We worden door het behulpzame personeel van Oasis Resort meteen naar onze kamers begeleid, waar we ook twee flesjes water 'on the house' terugvinden. Onze vermoeide en dorstige lijven weten dit ten zeerste te appreciëren! We pakken de hoogstnodige zaken uit onze koffers en kruipen dan meteen onder de wol aangezien er morgen alweer drie duiken op het programma staan.

filippijnen bohol oasis diving resort

Pictures - foto's, Bohol



Woensdag 04 december 2013:

Duiken op Balicasag Island en zoektocht naar een goed gezellig restaurant


's Morgens worden we verwend met een vrij uitgebreid ontbijtbuffet bestaande uit diverse eigerechten (omelet, roerei, spiegelei, enz.), toast, confituur, fruit, spek, gebakken rijst, havermoutpap (jakkes!), cornflakes, yoghurt, enz.

Later op de dag staan er drie duiken naar Balicasag Island op het programma met Divers Heaven, Cathedral en Black Forest als duikplaatsen.

Tussendoor genieten we van luilekker momenten aan de rand van het verzorgde zwembad van Oasis Resort en worden we na de lunch ook persoonlijk verwelkomd door de Nederlandse manager, die geïnteresseerd navraag doet over onze hectische overtocht van Negros naar Bohol.

Nadat de avond is gevallen, beginnen we aan onze verkenningstocht van het idyllische Alona Beach, waar elke restauranthouder ons probeert te overtuigen om bij hen te komen eten. Het aanbod is vrij groot en de keuze is moeilijk. Uiteindelijk pikken we er een restaurant uit waar al redelijk wat volk zit te eten en settelen we ons aan een tafeltje op het strand, waar we met onze blote voeten in het zachte zand kunnen wroeten. Heerlijk gevoel!

Jammer genoeg heeft deze eetgelegenheid ook een zanger-gitarist uitgenodigd en blijkt zijn repertoire zo uitgebreid dat we de hele tijd zijn gejengel moeten aanhoren. Het geluid staat ook veel te hard, waardoor we continu moeten roepen om verstaanbaar te blijven. Het eten is lekker, maar door de geluidsoverlast zien ze ons hier niet meer terug!

filippijnen duiken bohol

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaatsen op Balicasag Island Divers Heaven, Cathedral en op Bohol Black Forest



Donderdag 05 december 2013:

Duiken en luieren aan het zwembad


Het wordt alweer een klassieke 'day' in paradise met drie duiken voor de boeg: Doljo Point, Gok-ang en Kalipayan.

Aangezien we de komende dagen net niet gaan toekomen met onze cash Peso's, beslissen we om nog wat extra geld af te halen aan de ATM-machine die vlakbij Oasis Resort gelegen is.

Later op de dag komt de dame van de receptie ons vragen hoeveel we hebben betaald voor onze onvoorziene overzet van Negros naar Siquijor en Bohol zodat ze deze extra uitgaven kunnen terugclaimen bij de ferrymaatschappij. We hadden dit niet meteen verwacht, maar beschouwen het als een zeer attente geste van Oasis Resort. Klasse service!

Gezien het feit dat we nu terug over voldoende cash geld beschikken, laten we ons volledig gaan en nemen we rond 16u00 nog een volledige lichaamsmassage voor 500 Php voor een volledig uur, met daaraan gekoppeld nog een extra half uur voetreflexologie voor 200 Php. Da's werkelijk peanuts in vergelijking met wat we daarvoor in België zouden betalen!

's Avonds slenteren we alweer voorbij de diverse strandrestaurantjes op zoek naar een lekkere maaltijd. Deze keer laten we ons oog vallen op een eetgelegenheid waarbij de geafficheerde prijzen wat duurder zijn, maar waarbij je ook aangenamer in rotan zeteltjes kan zitten in plaats van op plastieken stoeltjes. Ook de cocktails en longdrinks bevatten beduidend meer alcohol als die van gisteren. Wanneer ook het eten lekker blijkt te zijn, beslissen we dat dit onze 'stamkroeg' wordt voor de rest van ons verblijf op Bohol. Het feit dat het muziekbandje minder luid speelt en een repertoire heeft dat beter bij onze smaak past, is de uiteindelijke kers op de taart.

filippijnen duiken bohol

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaatsen Doljo Point, Gok-ang en Kalipayan.



Vrijdag 06 december 2013:

Geen chocolade van de Sint, wel veel lekker vers fruit en duiken


Sinterklaas kennen ze in de Filippijnen helaas niet. Dus jammer genoeg krijgen we vandaag geen marsepein, chocolade of andere (westerse) lekkernijen voorgeschoteld. Daarentegen worden we hier wel dagelijks verwend met zonnig weer, hoge temperaturen en heerlijk fruit dat je letterlijk zo van de bomen kan plukken. Elk continent heeft zo z'n eigen charmes en voordelen!

Aangezien er minstens acht duikers nodig zijn vooraleer Sea Quest naar de verder afgelegen eilanden met mooiere duikplaatsen wil varen en we vandaag maar met zeven duikers zijn, zullen onze laatste drie duiken van de vakantie op nabij gelegen duiklocaties (Atlantisch, PPB, Garden Eel) gebeuren. Jammer en ook wel balen, maar Sea Quest is onverbiddelijk! Zoals verwacht stellen deze locale duiken weinig voor en werken we onze laatste duiken op Bohol met een wrang gevoel af.

Never change a winning team, dus trekken we vanavond terug naar hetzelfde restaurant als gisteren. We proberen als eerste drankje een Flaming Waterfall uit, één van de duurdere (260 Php) cocktails op de kaart, die bestaat uit vodka, kahlua en Baileys. Tot slot wordt er ook nog brandende sambuco in het glas bijgegoten waardoor het goedje een blauwe gloed krijgt. Mooi spektakel en vooral ook zéér lekker!

filippijnen duiken bohol

Pictures - foto's, duiken Negros, duikplaatsen Atlantisch, PPB, Garden Eel



Zaterdag 07 december 2013:

Eilandrondrit met bezoek aan de tarsiers, rijstvelden, riviertocht, Chocolate hills, vlindertuin en hangbrug


Voor onze laatste dag in Bohol hebben we via Oasis Resort een eilandrondrit geboekt (2280 Php per persoon).

Om 9u00 vertrekken we aan het hotel met onze chauffeur-gids richting binnenland. Onderweg begint hij honderduit te vertellen over het eiland, de aardbeving van oktober 2013 met een sterkte van 7.2 die hem en zijn familie de schrik van hun leven heeft bezorgd, de vele beschadigingen die historische kerken uit het Spaanse koloniale verleden hebben opgelopen, enz. Deze man is duidelijk trots op zijn geboorteplaats en wil al zijn kennis met ons delen.

Via het schiereiland Panglao en de hoofdstad Tagbilaran, bereiken we na een uurtje rijden het reservaat van de tarsiers. Deze kleinste primaat ter wereld (ze passen gemakkelijk in je handpalm) is eigenlijk een nachtdier en overdag moeilijk te spotten. Gelukkig vindt onze bekwame gids vrij snel twee exemplaren en zijn de diertjes zo gewillig om met open ogen voor onze foto's te poseren. Keischattig! Tarsiers hebben de oren en lange staart van een rat en de ogen van een uil. Ze kunnen hun hoofd ook net zoals een uil 180 graden draaien. Verder vertellen de gidsen dat de tarsier destijds model heeft gestaan voor de figuur Joda uit de Star Wars film. Er zijn inderdaad verrassende gelijkenissen!

filippijnen bohol tarsiers primaten

Pictures - foto's, tarsiers de kleinste primaat ter wereld in Bohol de Filippijnen


We zetten onze tocht verder via idyllische rijstvelden waar boeren met primitief werkmateriaal en waterbuffels het land bewerken, via staalsmidsen waar messen nog manueel worden beslagen en gesmeed, via kinderen die palmbladeren aan elkaar rijgen om zo basismateriaal voor daken aan te leveren, enz. Zaken die in het rijke westen ondenkbaar zijn, maar in de Filippijnen tot het alledaagse leven behoren.

filippijnen bohol rijstvelden

Pictures - foto's, manueel rijstvelden bewerken en rieten daken vlechten


Rond de middag komen we aan bij de Loboc rivier, waar we een lunchcruise maken over het blauw-groene water. Het blijkt een supertoeristische attractie, waar vooral Aziaten op af komen. De gerechten van het buffet zijn dan ook vooral op hun smaak afgestemd. Verder zit er achteraan de boot een zanger alweer veel te hard melige liedjes te zingen, die uiteraard door de Aziatische passagiers luidkeels worden meegekweeld. De tocht over de rivier is mooi, maar we zouden het meer geapprecieerd hebben zonder luide muziek en met authentieke natuurgeluiden.

filippijnen bohol loboc rivier

Pictures - foto's, een rondvaart op de Loboc rivier in Bohol


Vervolgens zetten we koers naar de Chocolate Hills. Deze belangrijkste bezienswaardigheid van Bohol is een regio die 1270 spitse heuvels telt en waarvan de begroeiing bruin wordt in het droge seizoen. Gigantische negerinnentetten dus! Door de afgelopen aardbeving en opgelopen schade, was het uitkijkpunt op één van de hoogste heuvels een tijdje gesloten, maar sinds 1 december is alles terug open gesteld voor het publiek. De weergoden zitten ons echter niet mee want wanneer we de 214 treden naar boven klauteren, komen er donkere onweerswolken boven de Chocolate Hills hangen en worden de hemelsluizen serieus opengezet. Damn! Niet nu! We wachten nog een tijdje tot het stopt met regenen, maar een mooie blauwe hemel krijgen we helaas niet meer te zien. Uiteindelijk schept de laaghangende bewolking dan weer een meer mystieke sfeer en levert ons dat toch ook enkele prachtige foto's op.

filippijnen bohol chocolate hills

Pictures - foto's, chocolate hills in Bohol de Filippijnen


Na de Chocolate Hills wordt de terugreis naar het hotel ingezet. Onderweg maken we nog een korte tussenstop in een vlindertuin en lopen we nog even over een grote hangbrug, die vooral bestaat uit bamboe en met slechts enkele kabels over de rivier is gespannen. Sommige bamboeplanken zijn al wat gebarsten, maar gelukkig halen we zonder kleerscheuren de overkant! Tijdens deze korte wandeling over de hangbrug kunnen we ook de lokale bevolking observeren, die in de onderliggende Loboc rivier rustig kun kleren staan te wassen in een teiltje. Onvoorstelbaar dat dit nog mogelijk is in de 21e eeuw!

Vlak voordat we Panglao rond 18u00 terug bereiken, worden we verwend met een prachtige zonsondergang. Zelden zo'n mooi tafereel gezien!

We sluiten deze geslaagde laatste dag van de vakantie passend af met enkele Flaming Waterfalls in ons favoriete restaurant van Alona Beach. Na het drinken van enkele glaasjes vordert het inpakken van de koffers nadien eens zo vlot.


Zondag 08 december 2013:

Rit met de auto en ferry, naar de luchthaven van Cebu


Na het ontbijt rommelen we onze laatste bagage bij elkaar, genieten we nog van een ultieme zonnestraal en om 10u40 worden we door de chauffeur van Oasis Resort naar de haven van Tagbilaran gebracht, waar we de Ocean Jet ferry naar Cebu (800 Php per persoon) zullen nemen.

Deze keer zijn er gelukkig geen last-minute strubbelingen met defecte vaartuigen of andere onaangename verrassingen. We betalen aan de terminal 440 Php voor het overgewicht aan bagage en kunnen nadien vlot inschepen in de airco passagiersruimte. Om stipt 11u40 vertrekt de snelle ferry voor een bijna twee uur durende trip naar Cebu City. Aan de uitgang van de haventerminal worden we opgewacht door een taxi, die ons een half uur later aan de internationale luchthaven afzet.

Aangezien onze vlucht pas om 20u00 vertrekt, moeten we hier nog een hele tijd wachten en helaas valt er op de kleine luchthaven van Cebu niet veel te beleven. Er zijn enkele winkeltjes en eetgelegenheden, maar op een kwartiertje ben je volledig rond. Voldoende lectuur, notebook of andere afleiding voorzien, is dus zeker aangewezen!

Na een korte vlucht landen we om 22u40 in Hong Kong, waar we om 00u25 onze aansluitende vlucht naar Amsterdam nemen. Gelukkig reizen we 's nachts en proberen we gedurende de 13 uur durende vlucht zoveel mogelijk te slapen.


Maandag 09 december 2013:

Aankomst op Schilhol en rit naar Antwerpen


Om 6u30 plaatselijke tijd komen we met slaapoogjes aan op Schiphol. Het is 6 graden Celsius, dus krijgt ons vermoeide lijf direct een shocktherapie voorgeschoteld. Brr, wat is het hier koud! We pikken snel onze bagage op, nemen de transferbus naar het Ibis hotel om de wagen op te pikken en zetten dan stante pede koers naar het al even koude Antwerpen.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Filippijnen - Cebu, Moalboal en Oslob - Negros - Bohol:



Duikplaatsen Moalboal


Pescador Island duiken van zuid naar noord langs de westkant 3 ster


Pescador Island is een eilandje op 10 minuten varen vanaf Moalboal. Het eiland Pescador heeft in het zuiden steile maar niet zo'n hoge wanden, met een plateau dat 4 à 6m diep is. Op het plateau worden veel snorkeltrips georganiseerd. Pescador Island is onder water mooi begroeid met vele soorten koraal, zacht koraal en zeer veel verschillende kleine rifvisjes. Na het plateau gaat het in drop-off stijl van 6m naar 45m. Als je verder naar noord-west duikt, bereik je een maximale diepte van 65m. Pescador Island is met zijn plateau en drop-off ideaal om te duiken omdat je de maximale diversiteit kan tegen komen. Het zicht op Pescador Island is vrij goed, zo'n 20m à 30m. Er is soms veel stroming, zodat het duiken overgaat naar driftduiken. Tijdens het duiken kom je schooltjes scheermesvisjes, barracuda's, sweetlips, tandbaarzen, snappers, tonijn, groene schildpadden, schorpioenvissen, koraalduivels, makrelen, octopussen, hard koraal, zacht koraal en nog veel meer tegen. White tip sharks worden hier tijdens het duiken ook regelmatig gespot. Daarom is het tijdens het duiken ook aan te raden om regelmatig in den blauwe en diepte kijken om de grotere vis te kunnen spotten. Tijdens het duiken hebben we hier enkel naaktslakjes gezien, maar geen enkele frogfish of hengelaarsvis zoals op vele websites wordt gezegd. Op het einde van deze duik is er in het noord-noord-westen ook nog de duiklocatie Cathedral, die niets meer is dan een holte onder water en maar één opening heeft. Pescador Island is zonder twijfel de mooiste duikplaats van Moalboal in Cebu.

Pescador Island duiken van zuid naar noord langs de oostkant 3 ster


Vanaf het plateau in het zuiden duiken we naar de drop-off die ongeveer 40 à 45m diep is. De oostkant is dus iets minder diep dan de westkant. Tijdens het duiken was er weinig of geen stroming aanwezig. Op het einde van onze duik bleek het plateau, dat in noordwestelijke richting ligt en maar 2 à 3m diep is, volledig verwoest. Toch was het een zeer mooie duik. Sommigen zeggen dat er op Pescador Island vier duikplaatsen zijn, maar als je iets meer dan een uur duikt, kan je op een duik een volledige west- of oostkant doen. De kant van waar men start met duiken, is afhankelijk van de stroming. De stroming zat bij ons twee keer van zuid naar noord. Het noorden van Pescador Island heeft geen plateau en is minder mooi. Desondanks is Pescador Island zonder twijfel de mooiste plaats van Moalboal in Cebu.

Sampaguita 2 ster


Sampaguita is een duikplaats die in een baai ligt en is ook het huisrif van het tegenovergelegen hotel. Op 5m diepte is er een plateau dat nadien in een drop-off tot 45m diepte overgaat. Tijdens het duiken kom je zacht en hard koraal tegen. Groene schildpadden worden hier tijdens het duiken ook regelmatig gespot. Op het blaaskoraal kwamen we een orang-oetang en porselein krab tegen, die zo klein zijn dat je er zomaar voorbij duikt als je deze diertjes niet kent.

Talibay 2 ster


Talibay is een lichte stroomduik in het huisrif van een hotel. Het duiken start op een plateau met ernaast een drop-off tot een diepte van 45m. Op 20m diepte zijn enkele mooie fans te vinden waar pygmee zeepaardjes zich verschuilen. De gids wist in een klein grotje een electric clam zitten, wat mooie lichteffecten oplevert. Een grote octopus had zich helaas in een gat verscholen, zodat we geen foto konden maken. Ook meerdere groene schilpadden waren tijdens het duiken op Talibay aanwezig.

Huisrif Sumisid 1 ster


Het huisrif voor Sumisid Lodge wordt regelmatig bezocht voor nachtduiken. Het koraal is er echter pover en na het plateau van 2 à 3m diepte, kom je een plateau tegen van een 6m diepte waar veel zand op ligt. Nadien heb je een drop-off. De school sardines die er al een tijdje zijn vaste stek heeft, is het meest indrukwekkende beeld tijdens het duiken.

Dolphin House 1 ster


Het duiken op Dolphin house begint op een plateau dat overgaat naar een drop-off. De maximale diepte is 45m. Tijdens het duiken zie je op sommige stukken dat het koraal door ankers van boten is beschadigd. Door de weersomstandigheden was het water wat mistig. Dit beperkt de kans om grotere vis in de blauwe te spotten. Gedurende het duiken zijn we een tonijn, enkele barracuda's en twee schildpadden tegen gekomen.

White House 1 ster dat naar 2 ster gaat als het duiken vordert


White House betekent duiken op een plateau met drop-off van maximum 30m. Het koraal op het plateau van White House is helaas volledig verwoest. Door de weersomstandigheden was de zichtbaarheid slechter geworden tot maximaal 10m. Het duiken werd in de stroomrichting zuidwaarts gevolgd. Op het einde van het duiken zuidwaarts was het koraal op het plateau gelukkig nog wel in goede conditie. Tijdens deze duik hebben we tonijnen, een schooltje makrelen en schilpadden gespot.

Oslob


In Oslob kan je tegen betaling duiken of snorkelen met de walvishaai. De bodem in Oslob is vrij plat en bevindt zich op 100m van de kustlijn op slechts 6 à 7m diepte. Het is een zandbodem met hier en daar een rotsje met weinig leven. De zon warmt het water snel op waardoor het zicht tegen de middag veel troebeler is dan bv. vroeg in de ochtend om 7 uur. Buiten het duiken of snorkelen met de walvishaai (waarbij je de dieren van zeer dichtbij kan bewonderen), valt hier voor duikers niets te beleven.


Duikplaatsen Negros



filippijnen negros duikplaatsen


El Dorado 4 ster


El Dorado is muck duiken in een beschermd gebied. Het begin is vrij zanderig en de bodem helt zachtjes naar beneden. Vanaf het duiken op 15 à 20m kom je veel rotsblokjes met koraal tegen. Op El Dorado zwemt zeer veel vis rond. Tijdens het duiken zagen we bv. drie scholen barracuda's, twee grote hogfishes, scholen snappers, scholen goatfishes, butterfly vissen, sweetlips, tandbaarzen, koraalduivels en andere vissen die je niet direct op muck duiken verwacht. Tevens ligt er een klein wrakje van 12m. lengte. Het wrak is niet begroeid en lelijk, maar er zit wel zeer veel vis in en rond, wat zeer amusant is voor de duikers. Verder komen we op El Dorado zeer veel macro leven tegen zoals nudibranches, zeenaalden, sea feders, eels, anemoonvisjes, murenes in de holtes, harlekijn shrimps, lizardfishes, enz. Het zicht bedroeg 10m, wat eigenlijk veel is voor muck duiken, maar volgens de duikgids was het zicht eerder slecht door de noorderwind.

Atlantic Point Macro 4 ster


Atlantic Point is muck duiken. De zandbodem helt zachtjes af naar de diepte. Op 24m zitten er enkele zeepaardjes en frog fishes op een bodem die verder niets voorstelt. Maar als je ze wil zien tijdens het duiken, ben je wel verplicht om deze zandstukken, waar verder niets te zien is, erbij te nemen. Het is evenwel fascinerend dat ze hier te vinden zijn en ze enkele takjes en verdorde afgebroken zeegrassprietjes verkiezen boven lekker mals zeegras. Tijdens het duiken kom je verder allerlei klein grut tegen, waarbij een goede duikgids absoluut noodzakelijk is. Zelfs al ken je deze wezentjes, is het zeer moeilijk om ze te spotten want je kijkt er heel gemakkelijk over. Zeenaaldjes, nudibranches, kokerwormen, sand eels, sea feders, rino scorpionfish, gevleugelde vissen op poten, porseleinkrabbetjes, spookgarnaaltjes, enz. kom je hier tegen. Je hebt goede ogen en een goed fototoestel nodig om ze scherp te kunnen fotograferen. Op de rotsjes in het zand staat koraal en daartussen vind je eveneens de typische rifvissen. Toch hebben we ook twee grote hogfishes, een murene en een groene schildpad op deze locatie gespot tijdens het duiken. Het zicht bedroeg 10 meter, wat veel is voor muck duiken.

Atlantic North Macro 3 ster


Atlantic North is muck duiken, die start op een zacht afhellende zandbodem. Het was oorspronkelijk de bedoeling om bij het koraalveld langzaam via de bodem terug te stijgen en uit te duiken, maar er was teveel klein leven in de zandbak te vinden. Hierbij was het noodzakelijk om meerdere foto's te nemen om minstens één goede foto over te houden. Een krab die op een groen blaadje lijkt en ook op een soortgelijke plant zit, is namelijk moeilijk te onderscheiden en te fotograferen. Evenals de krabbetjes die op veervuurkoraal zitten. Ze zijn immers wit en gestreept zoals het vuurkoraal zelf. Het waren voor mij twee nieuwe onderwaterdieren die ik nog nooit had gezien. Een mantis shrimp was een holletje aan het maken, waarbij een steentje dat twee maal zo breed en hoog was als de garnaal zelf, uit het te maken holletje moest worden geduwd. Ook de twee dwarrelende spookfluitvisjes en scheermesvisjes zijn moeilijk te fotograferen. We zijn hier veel leuke bezienswaardigheden tegengekomen, waardoor de tijd voorbij vliegt. Het zicht was slechts 8 à 10m. Vermoedelijk waren de opkomende wind en golven de oorzaak van het beperkte zicht, maar uiteindelijk is dit typisch voor muck duiken en leverde het eigenlijk geen problemen op om te duiken of te fotograferen.

Panabulon 1 ster


Om de kleurrijke mandarijnvisjes te zien, moet je bij valavond gaan duiken op bv. kapot koraal waar ze tussen zitten. Op een diepte van 5 à 7 m. komen de mandarijnvisjes tijdens schemertijd tevoorschijn en begint hun hofmakerij. Aangezien mandarijnvisjes zeer bewegelijk zijn, is het moeilijk om hen te fotograferen. Maar hun activiteiten en hofmakerij leveren wel leuk filmmateriaal op. Het mannetje is groter dan het vrouwtje en jaagt continu op zijn geliefde. Vooraleer je ze gevonden hebt, moet je wel geduld hebben en goed kijken. Je moet ook zeker een halve duik uittrekken om enkele goede foto's te kunnen maken. Nadien ging het duiken verder op goed koraal, waar nudibranches, shrimps, krabbetjes, wandelende vedersterren, e.a. te bewonderen waren. Als tweede topattractie tijdens deze duik kregen we een blauw geringde octopus te zien, die zeldzaam en zeer giftig is. Indien je niet weet wat je te wachten staat wanneer je op mandarijnvisjes gaat duiken, kan het wel een teleurstelling opleveren.

Duiken op Apo Island, duikplaats Cogon 4 ster


Op de duikplaats Cogon staat altijd veel stroming, waardoor alle duiken hier driftduiken zijn. Deelnemers moeten dus voldoende ervaring hebben om op deze plaats te duiken. Het duiken start op een geheld rif met veel zacht koraal, hard koraal en sponzen, waarbij ook vele soorten rifvisjes en ander marineleven te zien is. Door de sterke stroming is de kans groot dat je scholen big eye jacks ziet. Groene schildpadden worden hier regelmatig gespot, dus goed rondkijken is de boodschap. Als op het einde van de duik de stroming afneemt, moet je vooral ook tussen de rotsen en spleten kijken om klein leven zoals garnalen, alen, krabbetjes, e.a. te bewonderen. Het zicht tijdens het duiken was ongeveer 25m.

Duiken op Apo Island, duikplaats Katipanan 3 ster


Katipanan is een duikplaats met veel zacht koraal op een licht afhellende bodem. De stroming is vrij mild, waardoor je zachtjes over het koraal wordt geduwd. Er zijn zeer veel soorten rifvisjes en ander rifleven tijdens het duiken te spotten. Het is een geschikte plaats voor nachtduiken. Hier duiken regelmatig groene schildpadden op of liggen ergens te slapen. Soms zie je in de verte grote batfishes voorbij zwemen, maar ze houden afstand zodat fotograferen helaas onmogelijk is. Het zicht tijdens het duiken was ongeveer 25m.

Duiken op Apo Island, duikplaats Chapel North 3 ster


Bij Chapel North duiken we op een zandbodem, waar verschillende koraalsoorten op groeien. In het zand zijn veel alen en ander bodemleven te zien. Soms duiken ook groene schildpadden op, goed rondkijken is dus de boodschap. Chapel North is tevens een plaats waar frogfishes te vinden zijn (als ze niet van hun stek zijn verjaagd). De stroming was er vrij stil en het is vermoedelijk een mooie plaats voor nachtduiken. Het zicht tijdens het duiken bedroeg ongeveer 25m.

Dauin Car Wreck Macro 3 ster


De duikplaats Dauin Car Wreck is muck duiken. Het duiken start op een ondiepe plaats op een licht afhellende zandbodem. Op 30m. diepte liggen twee ontmantelde autowrakken. Op de bodem ernaartoe vind je allerlei marine bodemleven. De autowrakken zijn een kunstmatig rif geworden, waar vele rifvisjes op terug te vinden zijn. De koraal begroeiing is praktisch nihil.

Punta Macro 2 ster


Punta is muck duiken zonder dat je ook maar iets anders dan zand tegen komt. Toch hebben we vier sepia's, platvissen, meerdere zand alen, een zeeslang, een schildpad, mantis shrimps, zeenaalden, bladvissen, een raar krabbetje, e.a. gezien. Tevens heeft een vrij zwemmende remora ons bijna de hele duik gezelschap gehouden. Het zich bij deze duik bedroeg amper 10m. De stroming duwde ons soms naar achter, soms werden we meegezogen, maar we werden vooral van de kant weggetrokken. Het was ook een vrij ondiepe duik.

Talysay Macro 3 ster


Het weer was eerder ongunstig, er stond een stevige bries en er was ook golfslag aanwezig. Aangezien deze duik plaatsvond in de namiddag en de zon al enkele uren op het water had kunnen inwerken, werd ons zicht beperkt tot maximaal 8 à 10m. Ook het opwoelende zand bemoeilijkte het fotograferen, maar toch heeft dit ons duiken niet bedorven omdat er zeer veel leven op het koraal aanwezig was. Zowel klein leven als grotere vis en enkele schildpadden kruisten ons pad. Op deze plaats waren ook meerdere blauwgele spook- of bladneus murenes aanwezig, die niet overal zomaar te spotten vallen.

Mainit 3 ster


Het duiken op Mainit start op een zandbodem die zacht afhelt. Op Mainit kan veel stroming staan, zodat het een driftduik wordt. Het voordeel van veel stroming is dat je tijdens het duiken veel kans hebt op het spotten van scholen barracuda's, trivalies, e.a. Nadien passeren we een koraalrif waar zeer veel rifleven op voorkomt, maar ook trivalies en hogfishes. Ook verschillende nudibranches en ander klein leven is er aanwezig, maar deze zijn door de stroming helaas moeilijk te spotten of te fotograferen. Nadien gaat de drift verder over een klein stukje zand, dat gevolgd wordt door een kunstrif van vrachtwagenbanden. Op en rond dit kunstrif is, naast een beetje koraal, alweer zeer veel rifleven aanwezig. Het driftduiken eindigt terug op zandbodem. Mogelijk door de sterke wind en golfslag bedroeg het zicht slechts 8m., maar gelukkig leverde dit geen echte beperkingen tijdens het duiken op.


Duikplaatsen Bohol



filippijnen bohol duikplaatsen


Duiken op Balicasag Island, duikplaats Divers Heaven 2 ster


Divers Heaven is duiken op verschillende profielen. Je start boven koraal en zand. Vervolgens duiken we op een drop-off tot 32m diepte omdat daar een redelijk grote witte frogfish zijn vaste stek heeft. 40m. kan hier gemakkelijk worden gehaald, maar de bodem wordt op deze diepte terug zacht schuin afhellend. Op de drop-off is helaas niet veel koraal te zien en ook de vis is hier vrij pover. Toch was er een peackok tile shrimp te vinden, die gewillig voor de foto poseerde. Het duiken eindigt op een bodem met zeegras en zacht koraal, waar zes groene schilpadden van het zeegras aan het smullen zijn. Ook een leaf scorpion fish laat zich nog van zijn beste zijde fotograferen. Het zicht bedroeg15m.

Duiken op Balicasag Island, duikplaats Cathedral 2 ster


Cathedral heeft op de drop-off enkele schuine overhellingen en inkepingen. Omdat er een zandplateau met zeegras was, hebben we hier ook vijf groene schildpadden gezien, waarvan eentje echt een kanjer was van minstens 1,2 m. lang. Verder zijn tijdens deze duik drie frogfish, twee white leaf scorpion fish en een oerang oetang krab noemenswaardig. Maar over het algemeen is de aanwezigheid van vis of ander leven eerder pover te noemen. Het zicht bedroeg 12m. en er zaten ook veel zweefdeeltjes in het water.

Duiken op Balicasag Island, duikplaats Black Forest 3ster


Bij Black Forest start het duiken op een vrij vlakke bodem met redelijk veel koraal, zacht koraal en rifvisjes, gevolgd door een kleine dorp-off. 30m is een haalbare diepte, maar op sommige stukken van de drop-off bedroeg het niveauverschil tussen het plateau en de bodem slechts 10m. Bij stroming vallen hier scholen jackfishes te bewonderen. Het duiken eindigt op koraal, zand en gras. Op het ondiepe koraal waren zeer veel rifvisjes aanwezig, wat beweging in het water teweeg bracht. Het zicht bedroeg 12m en er waren veel zweefdeeltjes in het water aanwezig.

Doljo Point start 2 ster nadien 3ster


Het duiken op Doljo Point start op een zandplateau zonder zeegras en op de rand van de drop-off, waar zich een beetje zacht koraal begint te vormen. Na 5 minuten werd het duiken gelukkig beter en was er veel meer leven en koraal te zien. Ook mooi was een fan die in de diepte staat en waar veel visjes in en rond zwemmen. Het einde van de duik was speciaal. We bevonden ons op een zandplateau die volledig bedekt was met zeegras en we zagen ook veel pinneacles die volledig bedekt waren met koraal en werden omgeven door honderden rifvisjes. Het leek een aangelegde tuin die een uniek en mooi schouwspel opleverde. De diepte bedroeg 35m en het zicht was 15m. Op Doljo Point was het water ook een graad warmer dan op de andere duikplaatsen in de Filippijnen en bedroeg 29 graden Celcius.

Gok-ang 2ster


Gok-ang is een hellende plaat met koraal en een kleine drop-off. We werden gestuwd door een zachte stroming zodat we zonder enige inspanning konden duiken. Enkele frogfishes lieten zich goed fotograferen, net zoals enkele macro diertjes. De diepte bedroeg 25m en tijdens het middaguur hadden we een zicht van 12m.

Kalipayan 1ster eigenlijk 0 ster


Duiken op Kalipayan is af te raden! Het duiken start op een zandplateau en er is op de rand een schuine helling naar 25m. Er is zeer weinig koraal of onderwaterleven te bespeuren. Een grote gele frogfish was gelukkig wel van de partij, maar voor de rest was er weinig boeiends te beleven. Het duiken was eerst tegen stroomrichting om nadien met de stroming terug naar de boot te driften. Hopeloze aanpak die enkel ademgas verbruikte en niets leuks opleverde. Het zicht tijdens het duiken was beperkt tot 10m, dat vermoedelijk werd veroorzaakt door het felle zonlicht.

Atlantis 1 ster


Bij Atlantis duiken we op een schuin afhellende zandbodem. Het duiken ging tot 30m. om naar muck dive diertjes te zoeken zoals de flamboyant cuttlefish, frogfish, gevleugeld paard (Pegasus), ghost pipefish en draak scorpioenvis. We hebben enkel de frogfish en Pegasus gezien. Wanneer we verder duiken, bereiken we een drop-off met een mooie, ruwe rotsformatie, maar helaas weinig koraal en leven. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 15m en er waren veel stofdeeltjes in het water aanwezig.

PPB 1 ster


We duiken hier op een zandplateau met op de rand een vrij ondiepe drop-off. Een frogfish, enkele schorpioenenvissen en een orang-oetang krab waren de meest indrukwekkendste beestjes tijdens deze duik. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 15m en er waren veel stofdeeltjes in het water aanwezig.

Garden Eel 1 ster


Op Garden Eel start het duiken op een zandplateau met daarnaast een drop-off van 20m. diepte, waar op de bodem massa's brokstukken van kapot koraal liggen. De naam Garden Eel is echter overdreven want het is eerder een heuveltje met garden eels. Een electric clam, enkele nudibranches, peacock scrimps, een porseleinkrab en een schooltje snappers waren de highlights van deze duikplaats. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 8m. De zon was vermoedelijk ook één van de medeoorzaken van de extra mistvorming in het water tijdens de latere namiddaguren. Er waren ook veel stofdeeltjes in het water aanwezig.


Like en deel het reisverhaal met foto's van de Filippijnen, Cebu, Negros en Bohol met je vrienden op Facebook




Nuttige informatie over de Filippijnen - Cebu - Negros - Bohol:



Medische informatie over de Filippijnen:




Hyperbaric chambers en emergency contacts in de Filippijnen - Cebu City:




Noodnummers:




Het klimaat in de Filippijnen - Cebu, Moalboal en Oslob - Negros - Bohol:




Het tijdsverschil in de Filippijnen - Cebu - Negros - Bohol t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Kledij:






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne