www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Mozambique en safari in Zuid-Afrika


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Tofo in Mozambique en Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, duiken in Mozambique en safari naar de Big 5, de leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel in het Kruger Park in Zuid-Afrika



Toffe groep die gaat duiken naar manta's, dolfijnen, bultrug walvissen en walvishaaien


duikers mozambique tofo



Waar ligt Tofo in Mozambique en het Kruger Park in Zuid-Afrika?


map mozambique zuid-afrika


Info over Tofo en Mozambique:


Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. De grenslanden zijn Zuid-Afrika, Swaziland, Zimbabwe, Tanzania, Zambia en Malawi. Het oppervlakt is ongeveer een 800.000 km2. Dat is ongeveer 26 keer de oppervlakte van België. De kustlijn is een 2650Km lang. De Indische Oceaan stroomt er voorbij en wordt er de straat van Mozambique genoemd. Aan de overkant van de zeestraat ligt Madagaskar.

Mozambique bestaat uit laagland, een groot plateau en enkele bergketens zoals het Gorongosa-, Malkonde- en het Lembobo-gebergte. Het hoogste punt is de Binga met zijn 2436m. De kust in het noorden bestaat vooral uit kliffen en uitgestrekte mangrovemoerassen. De kust in het zuiden zijn vooral duinen en lagunes.

Van oost naar west lopen 2 grote rivieren, de Zambezi en de Limpopo. Op de grens met Tanzania loopt de Ruvuma rivier. Het grootste meer is de Cahora Bassa dat omgebouwd is tot een stuwmeer met waterkrachtcentrale.

Tofo in Mozambique is - zonder veel overdrijven - een stukje paradijs. Mozambique is een straatarm land met een lage alfabetiserings- en een hoge HIV-besmettingsgraad dat nog volop herstelt van een afgrijselijke burgeroorlog. Tofo is wat dat betreft een beetje een luchtbel: men spreekt er tamelijk goed Engels, je voelt je er veilig en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Verschillende Europese bezoekers die we ontmoetten, bleven aanzienlijk langer in Tofo dan ze eigenlijk hadden gepland. Begrijpelijk.

Er zijn gelukkig geen betonnen buildings en grote resorts: de meeste logies zijn kleinschalig en verstoren de omgeving niet. Hotel Tofo Mar is het enige 'echte' hotel, in lichte maar minimalistische Europese stijl. Wij kunnen het alvast volmondig aanbevelen, net als de vele kleine restaurants in het dorp. Het zijn bijna allemaal kleine houten hutjes met een dak van palmbladeren en een keukentje dat bestaat uit een grill met stro om het vuur aan te maken. Wanneer de stroom uitvalt - en dat gebeurt bijna elke avond - komen er kaarsen op tafel, en als er geen gin of rum meer is, dan halen we dat toch even bij de buren. Vergeet de ellenlange menukaarten, vraag gewoon naar de vangst van de dag en val achterover. Gemarineerd rundsvlees op een hete steen of 3 grote, perfect gekruide langoustines met 3 cocktails voor 14 euro per persoon, ongelooflijk maar waar.



Je vliegt naar Tofo in 3 stappen: van Europa naar Johannesburg in Zuid-Afrika, dan naar hoofdstad Maputo in Mozambique, en tenslotte naar Inhambane. Daar bestaat de luchthaven uit een gebouwtje ter grootte van een dorpsschooltje waar je je bagage zelf van de tarmac mag halen, een ervaring op zich. Vanuit Inhambane is het nog een half uurtje rijden. Betalen doe je best in de lokale Metical, die je best uit de muur haalt op de luchthaven van Maputo. Van bankautomaten is in Tofo geen sprake. Het kraantjeswater is uiteraard niet drinkbaar.


Info over Zuid-Afrika:


Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.219.912 km2. Zuid-Afrika grenst, van west naar oost, aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho is een enclave binnen Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft een kustlijn van ongeveer 2800 km. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Indische Oceaan.

Zuid-Afrika heeft momenteel 9 provincies met telkens een hoofdstad: West-Kaap met Kaapstad, Noord-Kaap met Kimberley, Oost-Kaap met Bisho, KwaZoeloe-Natal met Pietermaritzburg, Vrijstaat met Bloemfontein, Noordwest met Mafikeng, Gauteng met Johannesburg, Mpumalanga met Nelspruit en Limpopo met Pietersburg.

Het landschap van Zuid-Afrika bestaat uit hoogvlaktes in het binnenland. Langs de kustlijn bevinden zich ruige heuvels en smalle kustvlaktes. In het oosten liggen de Drakensbergen, met als hoogste punten de Njesuthi (3408 m) en de Mafadi (3450 m). Dit zijn tevens de hoogste punten van Zuid-Afrika.

De natuurlijke rijkdommen van Zuid-Afrika zijn: goud, diamanten, platina, tin, chroom, koper, mangaan, ijzererts, nikkel, antimoon, steenkool, aardgas, fosfaten, uranium, vanadium en zout.

De grote toeristische attracties in Zuid-Afrika zijn: het Kruger Nationaal Park, Kaapstad met de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en Robbeneiland, de Kaapse wijnlanden bij Stellenbosch, Franschhoek en Paarl, Johannesburg en Witwatersrand, de tuinroute, de zandstranden aan de Indische Oceaan bij Durban, de Drakensbergen, de Blyderivierspoort en Sun City met het Pilanesberg National Park

Zuid-Afrika heeft een zeer rijke fauna en er wordt dikwijls gesproken over de Big Five. Deze benaming verwijst naar de gevaarlijkste dieren om op te jagen, namelijk de olifant, de leeuw, de buffel, het luipaard en de neushoorn. Buiten de Big Five zijn er in Zuid-Afrika uiteraard ook nog andere grote dieren terug te vinden waaronder twee soorten gnoes of wildebeesten, impala's, giraffen, zebra's, gevlekte hyena's, nijlpaarden, krokodillen, diverse soorten antilopen, enz. Enkele diersoorten zijn endemisch (komen nergens anders ter wereld voor) zoals bv. de met uitsterven bedreigde hottentothaas, die enkel te vinden is in Karoo.

Qua flora heeft Zuid-Afrika meer dan 20.000 verschillende soorten planten. Dit is 10% van alle bekende plantensoorten op aarde.

Het bekendste en grootste wildpark van Zuid-Afrika is het Kruger Park. Andere grote en bekende wildparken zijn het Karoopark, het Agulhaspark, het Augrabiespark, Rietvlei Nature Reserve en het natuurreservaat Mpofu.

Zuid-Afrika kent grote problemen omwille van de aidsepidemie en de hoge graad aan misdaad die ze niet onder controle krijgen. De handel in verdovende middelen viert er eveneens hoogtij, wat de problemen nog verhoogt.


Info over het duiken in Tofo in Mozambique met de duikschool Diversity Scuba:


Wij duiken met Diversity Scuba, maar de andere duikscholen in Tofo in Mozambique volgen ongeveer dezelfde dagplanning. 's Morgens vroeg vertrekt een groep voor twee duiken naar de diepere, verder afgelegen riffen, met twee flessen per duiker aan boord. Rond de middag vertrekt een andere boot voor één duik op de ondiepe riffen dichter bij de kust. Tussen de twee 'duikboten' vertrekt nog een derde RIB voor een zogenaamde Ocean Safari, een snorkeltrip dus. In theorie kan je na de twee diepe ochtendduiken nog mee voor een derde, ondiepe duik, maar dat lukt ons nooit. Door de relatief lange vaartijd (tot 45 minuten voor de verste riffen) en de tamelijk intensieve duiken is twee per dag eigenlijk genoeg. Voor duikers is een Ocean Safari ideaal voor de 'decompressiedag' voor je veilig op het vliegtuig kan.

Laat ons er geen doekjes om winden: Tofo in Mozambique is niet de gemakkelijkste duikbestemming. De zichtbaarheid bedraagt tussen 12 en 18 meter - prima voor wie gewend is aan de Oosterschelde maar een pak minder dan andere tropische bestemmingen. Er staat behoorlijk sterke stroming, en de deining is voelbaar tot 10 meter diepte. De mooiste, verder afgelegen riffen hebben hun diepste punt rond de 32 meter en hun ondiepste rond 20 meter. En omdat de dichtstbijzijnde caisson in Durban ligt (inderdaad, in buurland Zuid-Afrika, op 1000 kilometer afstand!) zijn decompressieduiken absoluut niet toegestaan. Een Nitroxbrevet is dus een must om aan een deftige duikduur van 50 minuten te geraken. Onze duikschool biedt Nitrox aan voor een verwaarloosbare meerprijs, en gaat er ook verantwoord mee om: we worden aangemaand om het zuurstofgehalte in elke fles zelf te analyseren.

Maar wie houdt er wel van veel stroming en veel plankton? Inderdaad, groot wild, en daar zijn we voor gekomen. Tofo in Mozambique is uiteraard niet immuun voor de overbevissing van de Indische Oceaan, en dus zijn er lang niet zo veel manta's, haaien en walvishaaien meer als 30 jaar geleden. Maar ze zijn er wel degelijk, en ze hebben zich van hun beste kant laten zien. Van de pakweg 15 verschillende duiklocaties (diep en ondiep) in de baai van Tofo in Mozambique hebben we er 6 bezocht. Aan de Noordelijke kant maak je meer kans op haaien en walvissen en aan de Zuidelijke kant worden meer walvishaaien en manta's, gespot.

Duikschool Diversity Scuba is een aanrader. Alles verloopt relaxed maar wel professioneel, er is een degelijke briefing voor elke duik en de crew zet verantwoord duiken voorop. Zo laten de instructeurs ons niet in het water springen wanneer er walvissen vlak bij de boot passeren: moeders met kalfjes moeten met rust gelaten worden. Wij hadden altijd twee instructeurs en een divemaster in opleiding aan boord, waardoor we niet vroegtijdig mee naar boven moesten met duikers zonder Nitrox of een hoger luchtverbruik. De thuisbasis van Diversity lijkt zowat het middelpunt van Tofo in Mozambique, en als deze muren konden praten, zouden ze wellicht boeiende verhalen vertellen. Bovenop het dak is een café ingericht waar je in de schaduw en een fris briesje lekkere hamburgers en broodjes kan krijgen na de duik. De duikscholen in Tofo in Mozambique hanteren allemaal zowat dezelfde tarieven.


Foto's van de duikschool Diversity Scuba in Tofo in Mozambique


duikschool diversity scuba tofo mozambique

Pictures - foto's van de duikschool diversity scuba in Tofo in Mozambique



Reisverhaal duiken in Mozambique Tofo en safari in het Kruger Park in Zuid-Afrika


Mozambique staat in het duikmilieu niet meteen bekend als 'the place to be', maar als je weet dat hier zowel walvishaaien, manta's, dolfijnen, rifhaaien en in bepaalde maanden bultruggen zitten, is dit zeker een bestemming die we eens willen uittesten.


Zondag 24 september 2017:

Van Schiphol naar Johannesburg in Zuid-Afrika


Aangezien er op zondag geen vroege ochtendtreinen naar Schiphol rijden, vertrekken we al om 5u30 met de wagen richting Amsterdam. Iets na 7u00 komen we aan bij Park & Fly - Total Care Parking, waar we een overdekte parkeerplaats voor onze auto hebben gereserveerd (105 EUR voor 14 dagen). Na de nodige administratie, kunnen we meteen op het transferbusje stappen die ons na een kwartiertje rijden voor de ingang van de luchthaven afzet.

Nadat we onze koffers bij de bagage counter hebben achtergelaten en een strenge controle hebben ondergaan bij de security, blijft er nog ruim tijd over voor een degelijk ontbijt. Vervolgens is het geduldig wachten tot we kunnen boarden voor de 10,5 uur durende vlucht naar Johannesburg in Zuid-Afrika. Gelukkig vliegen we met KLM, die over voldoende beenruimte, een uitstekend entertainment programma en perfecte catering, (inclusief gratis wijn en sterke drank) beschikken.

Iets na 21u00 landen we op Johannesburg, waar we worden opgepikt door het personeel van Linga Longa Guesthouse, dat op 15 minuten rijden van de luchthaven gelegen is. De kamers en bedden zijn eerder aan de kleine kant, maar wel van alle comfort voorzien. Verder staat er voor elke deur nog een traliehek dat voor extra beveiliging tegen inbraak moet zorgen. De uitbater had ons gezegd hoe we het hek konden sluiten, maar was helaas vergeten te vertellen hoe we het terug moesten open maken. Het heeft dan ook wel een tijdje geduurd vooraleer we onszelf uit deze benarde situatie konden redden!

Het leuke aan vliegen naar Zuid-Afrika is dat er (bijna) geen uurverschil is met België, waardoor we gespaard blijven van een jetlag. Maar uiteraard is zo'n lange vlucht vermoeiend en kruipen we na aankomst in Linga Longa snel in ons bedje.


Maandag 25 september 2017:

Van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tofo


Ook vandaag moeten we vroeg uit te veren want om 6u30 worden we terug naar de luchthaven vervoerd. Het kleine, wiebelende tweepersoonsbed heeft ons deze nacht toch wat parten gespeeld, waardoor we niet helemaal fris ontwaken. Maar na een verkwikkende douche zijn we toch klaar om aan het tweede deel van onze reisroute te beginnen. Gelukkig kunnen we in ons guesthouse nog wel genieten van een lekker ontbijtje, zodat we niet met een lege maag hoeven te vertrekken.

Op de luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika komen we in een ietwat bizarre Kafka-situatie terecht. Nadat ze onze koffers via de bagageband heeft afgevoerd, vraagt de check-in bediende om onze handbagage op de weegschaal te zetten. We hebben meer dan de toegestane 7 kg per persoon bij en we krijgen te horen dat we een deel moeten achterlaten en/of overladen in onze grote koffers, wat uiteraard onmogelijk is aangezien die al van de band zijn verdwenen. Er volgt een hele discussie en na een vijftal minuutjes zegt één van haar collega's kurkdroog dat ons gewicht geen enkel probleem is en dat we de handbagage gewoon op het vliegtuig mogen meenemen. Moraal van het verhaal: een beetje argumenteren en wat stemverheffingen helpen altijd om toch je gelijk te halen!

Om 8u40 stipt stijgt ons vliegtuig van LAM Mozambique op richting hoofdstad Maputo, waar we na een uurtje vliegen al voet aan de grond zetten. Oorspronkelijk hadden we een rechtstreekse vlucht van 1,5 uur geboekt van Johannesburg in Zuid-Afrika naar onze eindbestemming Inhambane in Mozambique, maar omwille van één of andere duistere reden heeft de luchtvaartmaatschappij het hele vluchtschema aangepast en moet er steeds een tussenlanding op Maputo in Mozambique gemaakt worden. We zijn daardoor meer dan zes uur onderweg, wat toch wel een serieuze afknapper is.

Om Mozambique binnen te mogen, heb je een visum nodig die je ter plaatse op de luchthaven kan aanschaffen. De dame die aan de visumbalie zit, is het toonbeeld van de gefrustreerde ambtenaar. Met een moedeloze blik smijt ze de invuldocumenten in onze richting. Wanneer we haar meedelen dat we cash wensen te betalen (35 EUR, US$40 of 2000 Metical) staat ze met een diepe zucht recht en slentert ze langzaam weg zonder ons iets te zeggen. Na een hele tijd wachten, komt ze eindelijk terug aangesloft met een koffertje wisselgeld. Het is blijkbaar een zeer vermoeiende dag! Gelukkig zijn we maar met een paar toeristen die een dergelijk visum nodig hebben, want indien het over een vol vliegtuig zou gaan, zou de dame in kwestie waarschijnlijk binnen de kortste keren een burn out krijgen. Hilarisch momentje!

Aangezien onze koffers niet automatisch worden overgeladen in het volgende vliegtuig, moeten we in Maputo in Mozambique onze koffers afhalen en opnieuw inchecken. Met een bang hartje wachten we het verdict van de baliebediende af over onze handbagage, maar er wordt zelfs niet achter gevraagd. We mogen met ons hele hebben en houwen de volgende vlieger op! Ook de security check stelt hier niets voor, want onze flesjes drinkwater geraken probleemloos door de controle.

Omdat er in de domestic luchthaven van Maputo in Mozambique weinig te shoppen valt, doden we de rest van onze transfertijd met een drankje in de enige bar/eetgelegenheid die hier aanwezig is.

Om 12u30 zetten we koers naar het noordelijk gelegen Vilanculos in Mozambique (ca 1 uur vliegen), waar we enkele passagiers afzetten en een aantal terug oppikken. Tot slot stijgen we terug op en landen na 30 minuten vliegen op onze eindbestemming Inhambane in Mozambique. Deze luchthaven is zo klein dat ze zelfs niet over een bagageband beschikken. De koffers worden simpelweg op het terras van de bar afgeleverd, waar ook alle taxichauffeurs en lokale touroperators hun gasten opwachten.

Omstreeks 15u00 worden we opgepikt door een afgevaardigde van 'Travel 2 Mozambique'. Onderweg passeren we piepkleine huisjes die vooral zijn opgetrokken uit riet of golfplaten. Tot slot stoppen we ook nog even aan een winkeltje om wat water te kopen en om de lokale munt (Metical) te pinnen.


Foto's van het transport van Zuid-Afrika naar Tofo in Mozambique


transport tofo mozambique

Pictures - foto's van het transport naar Tofo in Mozambique



Na een half uurtje rijden, komen we eindelijk aan in het kustdorpje Tofo in Mozambique, waar we worden afgezet aan Diversity Scuba. Hier krijgen we eerst de nodige uitleg over de werking van de duikschool en waar we ons duikgerief kunnen achterlaten. Tot slot wordt de gebruikelijke administratie in orde gebracht, zodat we morgen meteen kunnen starten aan ons nieuwe duikavontuur.

Vervolgens is het letterlijk nog één minuutje stappen naar Tofo Mar, het enige hotel van de regio waar we 7 nachten zullen verblijven (in de buurt zijn ook nog enkele guesthouses). We hebben hier een deluxe kamer geboekt met terras en zeezicht; een extraatje dat we ons zeker niet wilden ontzeggen aangezien de bultruggen hier vlakbij passeren.

De kamer en badkamer zijn zeer ruim, strak ingericht en voorzien van alle comfort met kingsize bed. Toch vallen er hier en daar wat mankementjes te noteren. Zo werkt de TV niet (hebben we ook niet echt nodig), is de kluis stuk en loopt de badrand iets te schuin af naar de verkeerde kant, waardoor een groot deel van de badkamer nat wordt wanneer je een douche neemt. Enkele ongemakjes die we er met de glimlach bijnemen want het uitzicht vanuit de kamer op het goudgele strand en diepblauwe oceaan is adembenemend mooi!


Foto's van Hotel Tofo Mar


hotel tofo mar mozambique

Pictures - foto's van het hotel Tofo Mar



We pakken snel onze bagage uit en trekken dan het dorpje in op zoek naar een leuke eetgelegenheid. Tofo is zeer klein en bestaat slechts uit enkele zandwegen, maar er zijn gelukkig wel een paar leuke eettentjes met vooral verse visgerechten en pizza's. We pikken er op goed geluk ééntje uit en onze smaakpapillen worden zeker niet teleurgesteld. Uiteraard moeten we ook een stevig glas klinken op een geslaagd begin van onze vakantie. Het bedrag dat we aan het einde van de avond betalen, bedraagt nog geen 1000 Metical (ca 13 EUR) en daarvoor hebben we een lekkere maaltijd en drie cocktails gekregen. Spotgoedkoop!

Aangezien we morgen vroeg uit de veren moeten, maken we het niet te laat en kruipen we op tijd ons bedje in. We dromen alvast van manta's, bultruggen en rifhaaien!


Dinsdag 26 september 2017:

Genieten van de bultruggen bij het ontbijt en onze eerste 2 duiken met Diversity Scuba


Om 7u30 worden we bij Diversity Scuba verwacht voor onze eerste duiken, dus zitten we om 6u45 al aan de ontbijttafel. We hebben keuze uit een verrassend uitgebreid buffet bestaande uit broodjes, toast, kaas, hesp, ontbijtgranen, vers fruit en diverse eiergerechten met bacon en worstjes. Vanuit de ontbijtruimte zien we ook enkele bultruggen in de verte passeren. Sommige dieren maken zelfs een sprong en dat lokt bij ons natuurlijk de nodige euforie uit. Breakfast with a view!


Foto's van de bultruggen gezien vanaf het ontbijt in de Indische oceaan in Tofo in Mozambique


duikschool diversity scuba tofo mozambique

Pictures - foto's van bultruggen gezien vanaf het ontbijt in Tofo in Mozambique



Duiken op Oasis: Zoals de meest riffen bij Tofo is Oasis een rotsformatie die uit de zeebodem oprijst, eigenlijk verschillende pinnacles die met elkaar verbonden zijn. De stroming is er behoorlijk sterk, maar we hebben meteen prijs: een grijze rifhaai en een uit de kluiten gewassen witpunt rifhaai kruisen ons pad. We zwemmen een eindje mee met een gemarmerde torpedorog en een school koningsvissen. Tijdens de veiligheidstrap cirkelen 3 duivelsroggen (mobula's) om ons heen. Prachtig! Maximumdiepte 26 meter.

Duiken op Galleria: Dit rif ligt vlak voor de baai en fungeert als 'plan B' wanneer de stroming te sterk is op de riffen die meer in open zee liggen. De kans is dus groot dat je op Galleria in een week tijd meerdere keren gaat duiken. Geen straf, want er is veel leven op deze lange, massieve muur die inderdaad op een winkelgalerij lijkt. Hier zien we voor het eerst de groene koraalformaties die lijken op kleine kerstbomen, die in deze contreien vaker voorkomen. Gespreid over 3 duiken zien we hier een 4 meter brede pijlstaartrog, een grijze rifhaai, een gespikkelde waaierstaartpijlstaartrog (marble ray voor de vrienden), de karakteristieke reusachtige gevlekte tandbaarzen en grote rifvissen. Enig nadeel: met een maximumdiepte van 33 meter en een plateau op 21 meter heb je hier een relatief korte duik.

Aangezien we na onze tweede duik aan de late kant zijn binnen gevaren, is er te weinig tussentijd om aan de laatste (ondiepe) duik van 13u30 deel te nemen. Jammer, maar we trekken het ons niet te hard aan en kunnen daardoor extra lang genieten van onze lunch bij Upstairs Café dat vlak boven de duikschool gelegen is. De sandwiches en huisgemaakte cake zijn zeker een aanrader.

Vervolgens trekken we terug naar hotel Tofo Mar, waar we op het terras met comfortabele ligmatrassen en zicht op de oceaan een luilekker momentje inlassen. Heerlijk relaxen! We worden af en toe wel benaderd door locals die ons vooral vers kokosnootsap, zelfgemaakte kraalarmbandjes, cashewnoten en sarongs willen verkopen, maar ze dringen gelukkig niet al te hard aan.

Wanneer we rond 18u00 terug op zoek gaan naar een leuk lokaal restaurantje, is het al donker in Tofo en zorgt de wind voor een fris briesje. Een licht truitje is in dit seizoen zeker geen overbodige luxe. Onze keuze valt op een Italiaanse keuken, waar we lekkere pizza bestellen. Wanneer we net aan het eten zijn, valt alle elektriciteit in het dorp uit en krijgen we meteen een kaars op de tafel gezet. Dit is een doodnormaal fenomeen in Mozambique en we zetten de avond gezellig verder met 'candlelight dinner'. Tot viermaal toe wordt de energie opnieuw opgestart om meteen daarna terug uit te vallen. Wanneer we terug richting hotel Tofo Mar stappen, is er nog steeds geen elektriciteit. Gelukkig bezit het hotel Tofo Mar en de duikschool Diversity Scuba over een noodgenerator.


Foto's van de duikschool Diversity Scuba in Tofo in Mozambique


duikschool diversity scuba tofo mozambique

Pictures - foto's dorp Tofo in Mozambique



Woensdag 27 september 2017:

Duiken op Kingfisher, Manta Reef en ontbijten met bultruggen


Vanaf nu zien alle dagen er een beetje hetzelfde uit. We starten met een stevig ontbijt en genieten ondertussen van de passerende bultruggen. In de ochtend doen we twee diepe duiken, nadien nemen we een hartige lunch in Upstairs Café en tot slot relaxen we wat op het terras van ons hotel.

Duiken op Kingfisher: Ook een voltreffer. Het Kingfisher rif bestaat uit 2 grote afgeplatte rotsformaties met uitlopers die dienen als poetsstations voor manta's. En jawel: we zien hier 3 reuzenmanta's die rustig blijven rondcirkelen tijdens hun 'groot onderhoud', en zich met open mond tegoed doen aan het massaal aanwezige plankton. We betrappen ook een prachtig gecamoufleerde voelsprietvis (frogfish) en een enorme school horsmakrelen (jacks). Maximumdiepte 27 meter.

Duiken op Manta Reef: Een relatief makkelijke duik, met een maximumdiepte van 25 meter. In een heel netwerk van gangen, kloven en tunnels kan je makkelijk schuilen voor de stroming. Zoals de naam Manta Reef al aangeeft zien we hier geen manta's, maar wel grote scholen barracuda's, vleermuisvissen, snappers en fusiliers. Een schildpad verstopt zich onder een rots, en we spotten ook nog grote schorpioen- en krokodilvissen. De vaarroute van Manta Reef terug naar de baai staat lokaal bekend als de Walvishaaistraat, en die maakt z'n naam waar. Drie walvishaaien van 12 tot 14 meter zorgen voor één van de hoogtepunten van deze reis. We moeten afstand houden om de haaien niet te storen, maar de vriendelijke reuzen denken daar anders over: ongelooflijk hoe ze ons op hun dooie gemak straal negeren en voorbijzwemmen. 'Dooie gemak' is trouwens relatief: we zwemmen de benen van ons lijf om de nauwelijks bewegende walvishaai even te kunnen bijhouden. Ik knijp mezelf onder water wanneer er ook nog even een manta tussen mij en de derde walvishaai komt zwemmen. Het uurtje National Geographic gaat verder boven water, wanneer we één van de walvishaaien met open mond half boven water plankton zien schransen.


foto's duiken op Kingfisher en Manta reef


duiken kingfisher manta rif

Pictures - foto's van duiken op de duikplaatsen Kingfisher en Manta Reef



Voor het avondeten beslissen we om de andere kant van het dorp Tofo eens te ontdekken. We wandelen een eindje langs het strand en passeren zo Zanzi Restaurant, waar we een overheerlijke vissaté voorgeschoteld krijgen. Echt heel lekker! De uitbater vraagt ons nadien ook om een review te schrijven voor Tripadvisor. Zelfs in deze uithoek van de wereld zijn ze met dergelijke zaken bezig!


Donderdag 28 september 2017:

Duiken op Galleria


We starten de dag onder een dikke laag wolken, waar zelfs wat miezerige regen uitvalt. De lokale bevolking vindt dat reden genoeg om hun truien en dikke jassen boven te halen. Hilarisch! Gelukkig haalt de zon nadien terug de bovenhand en kunnen we opnieuw genieten van heerlijke temperaturen.

Tweemaal duiken op Galleria wegens te zware Indische Oceaan en stroming (zie bovenstaande omschrijving).


Foto's duiken op Galleria


duikplaats galleria

Pictures - foto's van duiken op de duikplaatsen Galleria



Na de lunch besluiten we om een stevige strandwandeling te maken naar het nabije dorpje Tofinho in Mozambique. De kuststrook lijkt eindeloos lang en waarschijnlijk kun je hier uren aan een stuk doorstappen. We zien nauwelijks mensen op dit mooie egale goudgele strand, wat absoluut een paradijselijk gevoel geeft. Na een uurtje wandelen en turen naar de rollende golven, keren we terug naar Tofo, waar we een aperitiefje drinken bij Casa Barry. Vanop het hoog gelegen terras hebben we een prachtig zicht op de baai en kunnen we nog enkele walvissen in de verte spotten. Wanneer we de rekening vragen, blijkt dit duidelijk het duurste restaurant van het dorp te zijn, maar het mooie uitzicht krijg je er gelukkig gratis bij.


Foto's van een strandwandeling van Tofo naar Tofinho in Mozambique


strand tofo tofinho mozambique

Pictures - foto's van het strand van Tofo naar Tofinho in Mozambique



We sluiten de dag af bij Branco's, waar we heerlijk smullen van een pizza en een hotstone vleesgerecht dat we zelf op de gloeiend hete stenen moeten bakken. Lekker, maar al je kleren ruiken nadien wel een beetje 'gesmoord'.


Vrijdag 29 september 2017:

Duiken op Reggies en Manta Reef


Duiken op Reggies: De duikschool is enthousiast over de duikplaats Reggies, een vlak plateau in een soort maanlandschap met een maximumdiepte van 30 meter. Maar we hebben pech, want behalve de 'klassieke' rifvissen een peacock mantis shrimp zien we eigenlijk niks bijzonders. Pelagische vis kan je niet vooraf boeken.

Duiken op Manta Reef (zie bovenstaande omschrijving).


Foto's duiken op Reggies en Manta Reef


duikplaats reggies manta reef

Pictures - foto's van duiken op de duikplaatsen Reggies en Manta Reef



Omdat we na het duiken pas rond 15u30 terug in Tofo aankomen, wordt de lunch overgeslagen en sussen we onze knorrende maag voorlopig met een stukje vers gebakken appelcake. Vervolgens smijten we ons vol overgave op het aperitiefuurtje en schuiven we rond 18u00 onze voetjes onder tafel bij Mojo's. Hier staan o.a. barracuda, tonijn, gamba's, zeevruchten en langoesten op de menukaart. We gaan 'all the way' en bestellen lookbrood en een langoest. In plaats van één beestje, krijgt iedereen echter drie à vier langoesten op zijn bord geserveerd. En dat voor 650 Metical, wat nog geen 10 EUR is! Zalig lekker en spotgoedkoop. Hier komen we zeker nog eens een keer terug!


Zaterdag 30 september 2017:

Duiken op Amazon en Galleria


Vandaag staat alweer onze laatste duikdag op het programma. Jammer, want hier zijn vele prachtige duiklocaties en we zouden gerust nog een weekje langer willen blijven duiken.

Duiken op Amazon: Een hoefijzervormige inham in een rotsmassief met balkons en overhangen langs de hele omtrek. Amazon heeft een maximumdiepte 25 meter. Qua omgeving is Amazon het mooiste rif dat we hier gezien hebben. Behalve schildpadden zien we hier opvallend veel koppeltjes naaktslakken en leaf fish. De koraalformaties lijken hier ook het gezondst. De vele kloofjes en overhangen zijn goede schuilplaatsen voor zebrahaaien, maar die hebben we niet kunnen vinden.

Duiken op Galleria wegens te zware Indische Oceaan en stroming (zie bovenstaande omschrijving).


Foto's duiken op Amazon en Galleria


zuid

Pictures - foto's van duiken op de duikplaatsen Amazon en Galleria



Na deze laatste duik hervatten we onze dagelijkse routine: lunch in Upstairs Café, daarna nog wat relaxen aan het hotel Tofo Mar, aperitiefuurtje en tot slot lekker dineren. Omdat we het gisteren zo lekker vonden bij Mojo's, stappen we hier opnieuw binnen. Er is slechts één portie langoest beschikbaar; de anderen kiezen voor een barracuda filet. Ook nu krijgen we een groot stuk vis op ons bord en smaakt alles overheerlijk.


Zondag 01 oktober 2017:

Ocean Safari met Diversity Scuba voor walvishaaien, manta's, bultruggen en dolfijnen


Aangezien we vandaag niet meer duiken, kunnen we het ons permitteren om wat langer uit te slapen. Het daglicht priemt echter onverbiddelijk door de gordijnen, waardoor we toch weer redelijk vroeg uit de veren zijn.

Om 10u30 worden we bij Diversity Scuba verwacht voor een Ocean Safari (45 EUR), een snorkeltocht waarbij er op zoek wordt gegaan naar walvishaaien, manta's, bultruggen en dolfijnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Eerst krijgen we nog een briefing over wat we horen te doen en vooral wat we niet mogen doen wanneer we snorkelen met deze grote zeedieren. De gouden regel van de drie T's is hier altijd van toepassing: no touching, teasing or taking!

Daarna wandelen we met onze groep van 14 personen richting strand, waar de speedboot al ligt te wachten. We smijten eerst al ons snorkelmateriaal erin en moeten dan met z'n allen samen de boot door de branding in het water proberen te sleuren. Ook in de boot geraken is geen sinecure omdat de golven continu op ons blijven inbeuken.

Eens we de eerste en moeilijkste golven zijn gepasseerd, maken we volop tempo en varen we richting Tofinho in Mozambique, dat gekend staat als 'whale shark alley'. Vrij snel spotten we al een bultrug met jong. Helaas mag er met deze walvissen nooit gesnorkeld worden, maar we kunnen het dier wel van redelijk dichtbij bewonderen. Kort daarop passeren we een manta, maar die is zo snel weer verdwenen dat we geen kans krijgen om in het water te springen. Jammer!

Vervolgens maakt de boot een continue zigzag beweging voor de kust want op die manier hebben we de meeste kans om walvishaaien te lokaliseren. Tot onze grote vreugde passeert er een groepje dolfijnen en mogen we voor een eerste keer het water in. Het plezier is echter van korte duur, want de dieren duiken meteen onder water en zwemmen snel weg. Gelukkig heeft iedereen (ondanks het beperkte zicht) de dolfijnen wel kunnen zien. Daarna worden we allemaal terug aan boord gehesen en zetten we de zigzag tocht verder.

Een tiental minuten later komen we een tweede groepje dolfijnen tegen en krijgen we opnieuw hetzelfde scenario. Daarna is het echter uit met de pret, want ondanks het feit dat de schipper echt zijn best doet om een walvishaai te vinden, komen we geen enkel exemplaar tegen. Doordat we nu al een tijdje doorweekt op de boot zitten, krijgen vele van onze schaars geklede medepassagiers het redelijk koud. Een duikpakje dragen is hier dus zeker geen overbodige luxe! Ook is het aan te raden om een pilletje tegen zeeziekte te nemen, aangezien de zee vrij woelig kan zijn.

Na een volle twee uur op zee te hebben gezeten en tevergeefs naar walvishaaien te hebben gezocht, varen we terug naar de paradijselijke baai van Tofo in Mozambique. Onze begeleider vraagt ons om alle snorkelmateriaal in de centrale bak weg te steken en om ons goed aan de touwen van de randen van te houden en onze voeten vast te haken. De speedboot trekt nu alle registers open en stormt met een rotvaart loodrecht naar het strand. We snijden als een mes door de branding en landen met een hevige smak tegen het strand. Wow, dat was heavy!

Uiteraard zijn we teleurgesteld dat we geen walvishaaien hebben gezien en slechts twee keer hebben kunnen snorkelen, maar we beseffen ook dat er nooit 100% garantie is. Jammer, jammer, jammer!

Na de lunch trekken we terug naar het hotel waar ons een minder leuke taak te wachten staat. We moeten immers onze bagage inpakken want morgen vertrekken we alweer uit dit magische duikparadijs.

Uiteraard eindigen we ook deze dag in schoonheid met lekker eten en de nodige drank bij Sombras Bar. Omdat de elektriciteit alweer is uitgevallen, dineren we gezellig bij kaarslicht. Heel sfeervol!


Maandag 02 oktober 2017:

Van Tofo in mozambique naar Johannesburg in Zuid-Afrika


Na het ontbijt smijten we het resterende duikmateriaal in onze koffer en genieten we op het terras van Tofo Mar onder een stralende zon voor een allerlaatste keer van het ultieme panorama. Het is hier echt supermooi en met pijn in het hart verlaten we omstreeks 13u00 het wonderbaarlijke Tofo in Mozambique. Philipp, de (Duitse) lokale contactpersoon van 'Travel 2 Mozambique', komt ons persoonlijk nog even begroeten en vraagt ons of alles naar wens is verlopen. Uiteraard beloven we hem om thuis reclame te maken voor zijn reisorganisatie. De service was echt geweldig!

Na een half uurtje rijden, komen we aan op de 'luchthaven' van Inhambane in Mozambique, een oud gebouw dat qua grootte zelfs niet kan concurreren met een doorsnee villa uit Brasschaat. Gelukkig begeleidt onze chauffeur ons mee naar binnen want het overgrote deel van het personeel spreekt geen letter Engels. Verder werkt de security scanner niet en moeten we al onze koffers openen zodat ze manueel kunnen doorzocht worden. Gelukkig hebben we onze vuile onderbroeken ergens netjes onderaan in de koffer gelegd!

Daarna nemen we plaats op het openlucht terras en kunnen zo bij een fris glas nog een laatste keer genieten van de heerlijke temperaturen.

Aangezien alle passagiers ruim op tijd aanwezig zijn, vertrekken we een half uur vroeger dan voorzien. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, maar dat geeft ons gelukkig wel wat meer transittijd in de hoofdstad Maputo van Mozambique, waar we na een klein uurtje vliegen aankomen. Hier spenderen we onze allerlaatste Metical aan een lekkere Amarula, een Zuid-Afrikaanse likeur die qua smaak op Baileys lijkt.

Om 17u30 stipt stijgen we terug op voor een uurtje vliegen richting Johannesburg in Zuid-Afrika, waar we landen tijdens een onweer. Wat een verschil met het mooie weer in Mozambique! We moeten uiteraard eerst terug langs immigratie passeren, vooraleer we onze bagage van de band kunnen plukken. Vervolgens pinnen we aan de ATM de nodige Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) en begeven we ons naar de rental cars, waar we op voorhand bij Budget een Toyota Corola hebben gereserveerd (206 EUR voor 6 dagen).

Alle administratie verloopt vlot en in no time kunnen we plaatsnemen achter het stuur van onze zilvergrijze huurwagen. Het links rijden in zuid-Afrika is even wennen, maar gelukkig wijst de GPS ons meteen in de juiste richting en rond 20u00 rijden we de parking op van guesthouse Linga Longa. We worden hartelijk verwelkomd door de gastvrouw die ons een half uurtje later een simpel, maar lekker avondmaal voorschotelt.

Eens we terug op de kamer zijn en ons wat gesetteld hebben, vallen onze oogjes al snel toe en kruipen we vroeg onder de wol.


Dinsdag 03 oktober 2017:

Van het Guesthouse Linga Longa naar het Kruger National Park


Na een beperkt, maar lekker ontbijt verlaten we guesthouse Linga Longa, doen we nog wat basisinkopen in de lokale supermarkt en zetten we omstreeks 9u30 koers naar Kruger National Park; een tocht die ca 4,5 uur in beslag zal nemen.

Gelukkig kennen ze hier nog niet de monsterfiles van België en kunnen we vlot doorrijden. Ergens halverwege besluiten we om bij het verzorgde Alzu tankstation met annex winkelcentrum even de benen te strekken. Tot onze grote verbazing hebben ze achteraan een soort van privé dierentuin waar zowel neushoorns, waterbuffels, struisvogels, wrattenzwijnen en diverse antilopen te bewonderen zijn. Leuk meegenomen!

Daarna vervolgen we onze weg en wanneer we de afsplitsing naar Nelspruit nemen, worden we tegengehouden door de wegenpolitie. Ons hart slaat een keer over want het is geweten dat corrupte Zuid-Afrikaanse agenten argeloze toeristen onterecht hoge boetes aansmeren. Volgens de flik zouden we onze pinkers niet gebruikt hebben bij het nemen van de splitsing. Naar onze mening moesten we hier zelfs geen pinkers gebruiken, dus gaan we de discussie aan. De agent zegt dat een dergelijke fout ons normaal 750 ZAR zou kosten. Wanneer we hem antwoorden dat we dan wel mee naar het politiebureau zullen gaan om de boete te betalen, draait hij zijn verhaal bij en laat hij ons gaan met een verwittiging. Goed geprobeerd, maar vele (minder mondige) toeristen betalen gewillig de rekening. Een tip: betaal nooit rechtsreeks aan de agent, maar stel voor om mee te gaan naar het politiekantoor. Misschien word je dan nog steeds bekeurd, maar het bedrag zal aanzienlijk lager liggen.

Omstreeks 14u00 arriveren we aan de zuidelijke Malelane Gate van Kruger National Park in Zuid-Afrika. Indien je in het park wil overnachten, kan je best op voorhand online je slaapplaatsen boeken via www.sanparks.org. Deze (staats)organisatie beheert alle publieke restcamps. De vrij afgeleefde, maar netjes onderhouden bungalows beschikken meestal over 2 à 3 eenpersoonsbedden, een functionele badkamer en een (buiten)keuken waarin je zelf kan kokkerellen of 'braaien'. Uiteraard kan je ook kiezen om te overnachten in de private luxe reservaten, maar die kosten een pak meer geld. Aan de ingang van Kruger National Park moeten we eerst nog de nodige papieren invullen en identificatiebewijzen voorleggen vooraleer we het park mogen inrijden. Vanaf nu kan het echte avontuur beginnen!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 01


kruger national park zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 01



We bereiken het Berg en Dal restcamp iets voor 16u00, waar we snel inchecken, het inkomgeld voor de volledige periode betalen (304 ZAR per dag per persoon), onze bagage op de kamer afzetten en meteen weer het park intrekken om nog zoveel mogelijk dieren voor valavond te spotten.

Ook nu komen we veel impala's, grazende kudu's en enkele olifanten tegen. Bovendien zien we ook een eenzame giraf die ocharme gehavend rondloopt en nog maar één hoorntje op zijn kop heeft staan. 't Is een beetje een zielig zicht. Verder spotten we ook nog enkele mooi gekleurde vogels en onze geliefde wrattenzwijnen, maar dan duurt het een hele tijd vooraleer we nog een dier in het vizier krijgen. Tot we op een gegeven moment een hele karavaan van auto's en safari-jeeps aan de rand van de weg zien staan. Hier moet iets te beleven vallen! We zoeken het hele gebied met onze telelens af, maar kunnen het desbetreffende dier niet vinden. Gelukkig wijst één van de andere toeristen ons de juiste richting aan. Ergens aan een struikje liggen twee leeuwen een dutje te doen. Bingo!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 02


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 02



Aangezien het nu snel donker wordt en de poorten van de restcamps om 18u00 sluiten, moeten we ons haasten om tijdig terug in Berg en Dal te geraken. Net voor de ingang stuiten we echter nog op een trio neushoorns, die we uiteraard ook uitgebreid op de gevoelige plaat moeten vastleggen. Drie dieren van de Big Five (olifant, leeuw en neushoorn) op de eerste dag 'scoren', is zeker geen slecht begin!

's Avonds valt er in de restcamps weinig te beleven. We gaan dus vroeg eten in het lokale restaurant (prijs-kwaliteit valt reuze mee) en kruipen nadien vroeg in ons bed, want morgen moeten we voor dag en dauw opstaan voor een nieuw safari avontuur!


Woensdag 04 oktober 2017:

Het Kruger National Park


Wanneer we thuis 's ochtends vroeg moeten opstaan om te gaan werken, geraken we nauwelijks uit ons bed, maar hier springen we met de glimlach om 6u00 uit de veren om zoveel mogelijk beestjes te kunnen spottenin het Kruger National Park.

We beginnen de dag met enkele wrattenzwijnen en een groepje waterbuffels. Verder spotten we ook nog wat giraffen, massa's impala's en uiteraard zijn ook de olifanten weer van de partij. Het valt op dat er in deze periode van het jaar heel wat jonge dieren (vooral kleine schattige olifantjes) te bewonderen vallen.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 03


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 03



We zijn al een hele tijd aan het rijden en beginnen stilaan te wanhopen dat we vandaag geen neushoorns te zien zullen krijgen, maar uiteindelijk lukt het ons toch om een mama en babyneushoorn vlak naast de weg te spotten. Heel schattig!

Op de wat kalmere momenten dat er geen groot wild in de buurt is, proberen we ook enkele leuke foto's te maken van roofvogels, grappige neushoornvogels en fel gekleurde kleinere vogeltjes. We slaan ook af en toe een grindweg in die naar een waterbekken leidt, maar de meeste staan rond deze tijd van het jaar droog. Ook hier vallen helaas weinig dieren te bespeuren.

Rond het middaguur nemen we een korte break op de picknickplaats Afsaal, waar je ook de nodige drankjes, snacks en snoep kan kopen. Bij het verlaten van de parking zien we vlak naast de weg een eenzame gnoe/wildebeest en een vijftal waterbuffels. Wat hebben die beesten toch indrukwekkende hoorns! Nadien zien we nog een volwassen neushoorn en een groepje zebra's. Leuk, want die hadden we tot op heden nog niet gezien.

We verlaten de hoofdweg naar Skukuza restcamp in Kruger National Park en besluiten om ons geluk te beproeven op een grindweg (S112 en S21) die meer oostwaarts lopen. Aanvankelijk valt deze weg dik tegen en buiten wat impala's en roofvogels valt hier weinig te beleven. Maar dan komt er ineens een mannetjes leeuw de weg op gelopen. We hadden hem niet zien aankomen en rammen hem bijna frontaal. Dat was even schrikken, maar de leeuw kijkt nauwelijks op en vervolgt rustig zijn weg. Ons hart maakt een vreugdesprongetje.

Daarna komen we op dezelfde grindweg een groepje olifanten tegen. Er is ook een kleintje bij en dan is voorzichtigheid en afstand bewaren steeds de boodschap. We kunnen enkele mooie foto's van deze familie maken, maar dan probeert een wagen uit de tegenovergestelde richting de groep op zeer korte afstand te passeren. De matriarch reageert meteen furieus en begint te grommen en met haar oren te flapperen. Ze zet gelukkig niet de directe aanval in, maar de boodschap is duidelijk: hier zijn de dieren de baas!

Even later komen we opnieuw een iets grotere groep olifanten tegen aan een waterpoel. Aangezien het vandaag een hete dag is met temperaturen boven 30°C zoeken ze hier wat verkoeling en spuiten ze zichzelf nat. Ook de kleine baby olifant probeert het voorbeeld van zijn moeder te volgen. Een heel mooi tafereeltje dat het nodige foto- en videomateriaal oplevert. Deze grindweg heeft absoluut enkele hoogtepunten van de dag opgeleverd!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 04


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 04



Nadien komen we terug uit aan een geasfalteerde hoofdweg (H4-1) en beslissen we om nog even zuidwaarts naar Lower Sabie Restcamp in het Kruger National Park te rijden. Dit blijkt een goede keuze te zijn want onderweg komen we terecht in een heuse opstopping van diverse wagens, die met elkaar wedijveren om het beste plaatsje te bemachtigen om in de verte een slapend luipaard te kunnen zien. We schuiven geduldig mee aan en wachten onze beurt af, maar net op het moment dat we het dier kunnen zien, verplaatst het zich en verdwijnt het achter de struiken. Verdorie, we hebben nog net een glimp van het luipaard kunnen meepikken, maar een foto maken zat er helaas niet meer in. Maar daardoor hebben we vandaag wel de Big Five gespot!

Een tiental minuten later krijgen we een gelijkaardig scenario om twee slapende leeuwen te zien. Alle wagens staan wirwar door elkaar, zodat de hele breedte van de weg versperd wordt en niemand nog echt kan manoeuvreren. Alles verloopt zeer hectisch, maar gelukkig kunnen we nu wel de dieren zien en de nodige foto's maken.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 05


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 05



Vooraleer we Lower Sabie restcamp bereiken, passeren we ook nog een troepje bavianen langs de weg, waarvan er eentje (waarschijnlijk het alfa mannetje) stoutmoedig meelift met een voorbijrijdende wagen. Verder spotten we in een meertje ook nog enkele nijlpaarden en krokodillen.

Daarna is het tijd om rechtsomkeer te maken en in rechte lijn naar Skukuza restcamp in hnet Kruger National Park te rijden. We passeren onderweg nog wel wat olifanten, giraffen en impala's, maar we hebben helaas geen tijd meer om te stoppen.

Omstreeks 17u15 komen we aan op onze slaapplaats. We informeren of we nog kunnen deelnemen aan de nachtsafari, maar die is helaas al volgeboekt. In plaats daarvan genieten we dan maar van onze basic bungalow met uitzicht op de rivier en gaan we gezellig eten in het chique restaurant. Voor twee hoofdmaaltijden en vier glazen rode wijn betalen we 528 ZAR (ca 33 EUR). Lekker eten hoeft dus niet altijd duur te zijn!

Als afsluiter van de dag spotten we in de lokale winkel nog een schattige bush baby (een lori-achtige primaat), die een broodverpakking heeft kunnen open maken en in een hoekje zijn buit lekker zit op te peuzelen. Ondertussen poseert hij een beetje schichtig voor alle aanwezigen die hun smartphone bovenhalen om dit unieke tafereeltje vast te leggen.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 06


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 06



Donderdag 05 oktober 2017:

Het Kruger National Park


Ook vandaag zijn we weer vroeg uit de veren want we willen zoveel mogelijk wild spotten in het Kruger National Park. Vooraleer we vertrekken, zitten we nog een kwartiertje buiten op het terras van onze bungalow in de hoop dat er enkele dieren komen drinken aan de rivier, maar helaas valt er buiten een paar vogels niets te bespeuren.

De eindbestemming van deze dag is het noordelijker gelegen Satara restcamp in het Kruger National Park, maar aangezien we op de informatieborden hebben gezien dat er gisteren een aantal luipaarden en leeuwen werden gespot op de hoofdweg naar Lower Sabie, beslissen we om eerst terug naar het zuiden te rijden.

Vrij snel na ons vertrek uit Skukuza restcamp in het Kruger National Park komen we een grote zeearend tegen, die vanop een uitstekende tak gewillig voor onze lens poseert. Net daaronder in de rivier komt ook nog een nijlpaard boven het water piepen. Da's al meteen een goede start!

Daarna passeren ook nog volgende 'klassiekers' de revue: giraffen, olifanten, vervetaapjes, kudu's en bavianen. We worden alweer rijkelijk verwend met verschillende dieren.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 07


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 07



Op een gegeven moment krijgen we een lange rij wagens in het vizier. Dit is waarvoor we de omweg maakten, want enkele bomen verder hangt er een luipaard in een boom te slapen. Het wachten duurt eindeloos lang en wagens staan kriskras over de weg geparkeerd om toch maar een glimp van dit magische beest op te vangen. Nadat ons geduld en zenuwen danig op de proef werden gesteld, is het eindelijk onze beurt en staan we op de ultieme plaats om het luipaard te zien. Gelukkig hebben we sterke telelenzen bij en kunnen we unieke foto's maken van het luierende dier. Na enkele minuten pure extase recht het luipaard echter zijn rug en verdwijnt hij in een fractie van een seconde in het dichte gebladerte. Wij hebben het geluk gehad om dit tafereel mee te maken, maar de rij wachtende auto's achter ons zal ongetwijfeld heel hard gevloekt hebben!

Na enkele minuten rijden, komen we alweer in een opstopping terecht. Deze keer gaat het om een leeuw die helemaal verscholen ligt onder wat kreupelhout. Chapeau voor degene die dit beest heeft kunnen spotten, want hij is bijna onzichtbaar. Daarna zien we nog een jonge leeuw op een rots aan het water liggen en ook hier kunnen we enkele unieke foto's maken.

Vooraleer we Lower Sabie restcamp in het Kruger National Park bereiken, zien we aan de overkant van de rivier nog enkele olifanten die wat verfrissing zoeken en een gigantische groep waterbuffels van meer dan honderd dieren. Zeer imposant!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 08


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 08



Na een korte break in het restcamp zetten we onze tocht verder via de H10 die ons terug in noordelijke richting leidt. Bij het oversteken van de Sabie rivier zien we nog een groepje waterbuffels die heerlijk van het malse gras aan het smullen zijn. Nadien valt er buiten een eenzame giraf, enkele olifanten en een groepje bavianen een hele tijd weinig wild te spotten.

Maar dan lacht het geluk ons plots weer toe. Ergens tussen het Nkumbe view point en Tshokwane ligt er namelijk een luipaard vlak naast de weg een stekelvarken op te peuzelen dat hij net gevangen heeft. Wat een toevalstreffer! Gelukkig zijn er op deze weg niet al te veel wagens en kunnen we meteen een topplaats innemen om het hele gebeuren van dichtbij te volgen. We horen de botten van het stekelvarken kraken en zien zelfs zijn bloed op de pels van het luipaard hangen. Wat een kippenvelmoment! We blijven zeker een half uur kijken en foto's maken, maar dan is het helaas tijd om onze rit verder te zetten want anders staan we letterlijk voor een gesloten poort aan Satara restcamp in het Kruger National Park.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 09


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 09



Nadien blijft het verrassingen regenen want naast enkele wildebeesten/gnoes, een giraf, kudu's, massa's impala's en een troep bavianen spotten we eveneens een hyena die rustig een badje aan het nemen is in een meertje en nadien nog een andere hyena met twee welpjes die vlak naast de weg liggen. Ongelooflijk, want hyena's zijn eerder schuwe dieren en daardoor moeilijker te vinden.

Net voor we Satara restcamp in het Kruger National Park bereiken, staat er nog een groepje wildebeesten/gnoes langs de weg. We hebben helaas geen tijd meer om hen uitgebreid te fotograferen want om 18u00 worden de poorten van het kamp afgesloten. Om 17u50 rijden we Sarara restcamp binnen. Oef dat was close, maar dubbel en dik de moeite waard. We hebben vandaag geen neushoorn gezien en daardoor niet de Big Five gehaald, maar het smullende luipaard en de twee hyena's maken dit meer dan goed!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 10


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 10



Ook vandaag overnachten we in een basic bungalow met drie eenpersoonsbedden, een eenvoudige badkamer en buitenkeuken. Niks fancy, maar wel degelijk en praktisch.

Wanneer we in het 'restaurant' aankomen, bekruipt ons toch een teleurstellend gevoel want het gaat eerder om een picknickstrand dat met zeilen is overspannen. Ook de kaart is vrij beperkt en hebben ze geen rode wijn, wat toch wel een beetje voor een einde in mineur zorgt.


Vrijdag 06 oktober 2017:

Het Kruger National Park


Vannacht is er een vrij zwaar onweer met de nodige regenbuien boven Kruger National Park uitgebroken. De natuur en de dieren zullen daar zeker blij mee zijn want alles lag er dor en droog bij, maar wij zijn iets minder enthousiast over de frisse 16°C deze ochtend. We bibberen bijna uit onze short!

Ook vandaag volgen we de gebruikelijke routine: zeer vroeg opstaan, de nodige boodschappen doen in de lokale shop om niet van honger en dorst om te komen en maken dat we in de wagen zitten om dieren in het Kruger National Park te spotten.

Vlak na het vertrek uit Satara restcamp krijgen we al enkele olifanten voor de lens en twee grote girafgroepen van wel 15 à 17 exemplaren. Meteen een goede start van deze dag. Vervolgens spotten we ook enkele wildebeesten/gnoes, kudu's, waterbokken en uiteraard massa's impala's. De grazers zijn duidelijk in hun nopjes nu alle gewassen door de felle regen wat malser zijn geworden!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 11


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 11



Aangezien de afstand naar onze volgende slaapplaats in Olifants restcamp over de verharde weg nog geen twee uur in beslag zal nemen, besluiten we om nog even een omweg te maken via de H6 en S100. Volgens meerdere informatiebronnen leveren deze grindwegen namelijk goede kans op game viewing op. Helaas valt er op het eerste deel van het traject (H6) weinig te beleven en houden we ons vooral bezig met het fotograferen van kleurrijke vogeltjes, twee haastige struisvogels en een eenzame gnoe/wildebeest.

Op de S100 is er duidelijk meer leven in de brouwerij met een waterbok, een zeldzame landschildpad, een kudde gnoes/wildebeesten en zebra's die gewillig voor onze lens poseren. Maar het hoogtepunt van de dag zijn alweer drie leeuwen. Eén vrouwtje passeert onze auto op een paar meter door het dichte struikgewas, een andere leeuw ligt in de buurt te slapen en aan de overkant van de weg spotten we een groot volwassen mannetje die de boel een beetje in de gaten houdt. Alweer een euforisch moment!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 12


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 12



Nadien zetten we onze rit over de geasfalteerde H1-4 verder van Satara naar Olifants restcamp, maar buiten enkele kudu's, wildebeesten/gnoe's en giraffen vallen er weinig dieren te spotten op deze 60 km lange weg. Zelfs de olifanten die normaal gezien deze regio domineren, laten zich niet zien.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 13


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 13



Het is nog maar 16u45 wanneer we Olifants restcamp in het Kruger National Park binnenrijden, maar we zijn doodmoe van de afgelopen dagen en hebben geen zin meer om na het inchecken in de kamer nog een uurtje door het park te rijden in de hoop nog wat dieren te zien.

In plaats daarvan besluiten we om vroeg te gaan dineren, maar in het restaurant worden we met een smoesje de deur uitgewerkt want 'ze zitten al een tijdje zonder elektriciteit en kunnen daardoor geen eten bereiden'. Waarschijnlijk dikke flauwekul want deze 'staatskeuken' sluit al om 18u00 en we vermoeden dat ze geen zin meer hebben in 'late' klanten. We zijn daardoor aangewezen op het onafhankelijke restaurant dat ongeveer hetzelfde beperkte menu presenteert als dat van gisteren. We hebben echter geen alternatief en kiezen opnieuw voor een mixed grill. Gelukkig hebben ze hier wel rode wijn, die je enkel per fles kan verkrijgen. Dat vinden wij geen enkel probleem! We genieten van ons laatste avondmaal onder de Zuid-Afrikaanse hemel met een uniek zicht op de onderliggende vallei en rivier.


Zaterdag 07 oktober 2017:

Van het Kruger National Park naar de luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika


Volgens onze GPS moeten we vandaag minstens zeven uur rijden om van het Kruger National Park terug aan de luchthaven van Johannesburg in Zuid-Afrika te geraken. Uiteraard moeten daar nog de nodige tussenstops bij worden gerekend, dus zorgen we ervoor dat we goed uitgeslapen om 8u30 uit Olifants restcamp van het Kruger National Park vertrekken.

Het is een overtrokken dag en het miezert zelfs een beetje. Blijkbaar willen de weergoden in Zuid-Afrika ons met een magere 18°C al een beetje voorbereiden op het Belgische herfstweer.

Nadat we het kamp hebben verlaten en richting Phalaborwa gate rijden, zien we al vrij snel enkele roofvogels en een eenzame olifant, maar verder herbergt het desolate landschap weinig dieren. We hadden in deze regio veel meer olifanten verwacht. Jammer! Aan de rivier spotten we gelukkig nog twee vervetapen en enkele elegante steltvogels (Afrikaanse nimmerzat).

Maar onderweg op de H1-5 lacht het geluk ons ineens weer toe, want we zien enkele wagens langs de weg stil staan. Dankzij de richtlijnen van de andere toeristen kunnen we vrij snel een jachtluipaard spotten, die aan de voet van een boom ligt te slapen. Het dier is waarschijnlijk aan het uitrusten van zijn nachtelijke roofpartij want hoog in de boom hangt een volledige impala. Wat een indrukwekkend beeld!


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 14


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 14



Wanneer we onze tocht naar de uitgang van Kruger National Park verderzetten, ligt er midden op de weg een groot afgevreten skelet van een kop van een buffel of ander hoorndier. De rest van het lichaam is nergens meer te zien. Blijkbaar zitten hier dus ook leeuwen in de buurt want enkel zij zijn in staat om zo'n grote prooi te doden.

Op de H9 passeren we een meertje waar zeker acht nijlpaarden in zitten. Helaas hebben ze geen zin om helemaal uit het water te komen en zien we enkel hun oren en een stukje van hun snuit. Aan de rand van het water staat ook nog een grote zeearend te pootjebaden.

Opnieuw stuiten we op een aantal wagens aan de kant die iets in het vizier hebben. In het hoge gele savannegras ligt een volwassen mannetjes leeuw rustig zijn middagdutje te doen. Fantastisch dat we dit nog op onze laatste vakantiedag kunnen zien.

We sluiten deze succesvolle voormiddag af met nog enkele olifanten, kudu's en uiteraard de nodige impala's. Moe, maar zeer tevreden verlaten we in druilerig regenweer het magische Kruger National Park in Zuid-Afrika via de Phalaborwa gate.

In plaats van de snelste, maar ook langere terugweg via de autostrade te nemen, opteren voor de kortere en meer panoramische route door de bergen, die volgens de GPS slechts enkele minuten meer in beslag zal nemen. Op die manier kunnen we nog enkele mooie foto's maken en is de rit minder saai. Ondertussen is de zon ook weer van de partij en steken de blauwe lucht en witte wolken mooi af tegen de ruwe groenachtige bergflanken.


Foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 15


kruger national park in zuid-afrika

Pictures - foto's van het Kruger National Park in Zuid-Afrika 15



We volgen de R36 zuidwaarts via Ohrigstad, Lydenburg en het gezellige Dullstroom om tot slot in Belfast op de N4 autosnelweg terecht te komen. Van hieruit moeten we nog 200 km naar Johannesburg rijden. We maken opnieuw een korte tussenstop in het Alzu tankstation om onze knorrige magen te stillen en om terug naar de mini-zoo te gaan kijken. Omdat hier naast struisvogels en een onbekende antilopensoort ook neushoorns en waterbuffels staan, hebben we met deze extra hulp vandaag nog een Big Five gescoord. Fijn om hiermee onze vakantie in Zuid-Afrika af te sluiten!

Wanneer we terug in de auto stappen, begint het hevig te regenen en daalt de temperatuur naar 13°C. We zijn met ons shortje, T-shirt en sandalen duidelijk underdressed! Net voor we de luchthaven van Johannesburg bereiken, komen we terecht in een file wegens een verkeersongeluk. We wanen ons meteen terug in België! Wanneer we de plaats van het ongeval passeren, blijkt een vrachtwagen te zijn ingereden op een beschermwand van een brug. De vrachtwagen is volledig vernield en de brokstukken worden weg getakeld. Wreed accident!

Na een rit van ca tien uur bereiken we omstreeks 18u20 de luchthaven van Johannesburg, waar we eerst de huurwagen terug afleveren bij Budget/Avis. Aangezien onze rechtstreekse KLM-vlucht naar Amsterdam pas om 23u15 vertrekt, hebben we nog tijd zat om ons om te kleden, lekker te eten en enkele flessen Amarula in te slaan.

Tijdens de nachtvlucht van bijna elf uur proberen we uiteraard zoveel mogelijk te slapen. De gratis alcoholische drankjes zijn daarbij een praktische hulp! De volgende dag landen we om 10u35 in Amsterdam en na het ophalen van de bagage bellen we naar Total Care Parking om ons met het busje te komen oppikken. Vervolgens is het nog een tweetal uur naar Antwerpen rijden. We zijn alweer lang onderweg geweest, maar dat hebben we er graag voor over!


Like en deel het reisverhaal met foto's van Mozambique en Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook





Nuttige informatie over Mozambique en Zuid-Afrika:



Medische informatie over Mozambique en Zuid-Afrika


inenting


malariamug


tijgermug





Hyperbaric chamber en emergency contacts in Zuid-Afrika (is de enige voor Mozambique):


Decompressiekamer in Berea Mayville Durban, Zuid-Afrika (is de enige voor Mozambique):



Noodnummers Mozambique:




Noodnummers Zuid-Afrika:




Het klimaat in Mozambique:




Gemiddelde Oceaan temperatuur in Tofo Mozambique


watertemperaturen tofo mozambique



Het klimaat in Zuid-Afrika:


In Zuid-Afrika zijn 4 verschillende klimaatszones, die erg van elkaar verschillen.


Het tijdsverschil in Mozambique en Zuid-Afrika t.o.v. België:




Taal gebruik in Mozambique:




Taal gebruik in Zuid-Afrika:




Elektriciteit Mozambique:




Elektriciteit Zuid-Afrika:




Fooien:




Veiligheid:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne