www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren_duiken_deurne_antwerpen

helmduiken in de put van Ekeren

onderwaterleven_pics_duikreizen
banner_adc_diving_leren_duiken_antwerpen_deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne

Pictures helmduiken in de put van Ekeren - Antwerpen recreatiegebied Muisbroek



Bekijk ook onze webpagina over duiken in de put van Ekeren - Antwerpen met duikplaatsomschrijving, routebeschrijving, geschiedenis, maps, pictures van fauna, flora, standbeelden, enz.


Helmduiken in de put van Ekeren - Antwerpen



Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren
Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren
Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren
Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren Helmduiken put van Ekeren



Leren helmduiken in de put van Ekeren - Antwerpen recreatiedomein muisbroek


Helmduiken met bijhorende materiaal en duikuitrusting is uniek voor een sportduiker. Een duikhelm is zeer duur, zeer zwaar en je hebt een heel team nodig om te kunnen duiken. Sportduikers komen met helmduiken bijna nooit in aanraking omdat er zeer speciale vereisten, een specifieke voorbereiding en een heel team deskundigen nodig zijn om te kunnen helmduiken. Helmduiken is bij het beroepsduiken wel een veel gebruikte duikuitrusting omdat communicatie, ademautonomie en het vermijden van contaminatie met water hierbij belangrijk zijn.

Helmduiken spreekt tot de verbeelding van wie er nog nooit mee in aanraking is geweest of mee heeft gedoken. Daarom is ADC Diving met een beroepsduikorganisatie en met een tijdelijke toestemming van de duikverzekering gaan helmduiken in de put van Ekeren van het recreatiedomein Muisbroek te Antwerpen.

Alle duikmateriaal en bijbehorende pompinstallatie voor de luchtbevoorrading dat gebruikt wordt bij het helmduiken, is in originele, zuivere, goed onderhouden en werkende staat. De duikhelm is bovendien uitgerust met een communicatie systeem. Via een navelstreng is de helmduiker verbonden met de teamduikleider aan de oppervlakte. De helmduiker kan zo met de teamduikleider communiceren. Tevens gaat de luchttoevoer voor de helmduiker ook door deze navelstreng. In geval van haperingen en omdat de helmduiker zijn helm niet zomaar kan afzetten, is een lucht back-up systeem nodig. Een helmduiker heeft ook steeds een reserve duikfles van een 10l perslucht bij. Deze reserve duikfles kan in geval van nood de luchttoevoer van de pompinstallatie vervangen. Zo kan de helmduiker bij mankementen zichzelf in veiligheid brengen, zonder bevoorrading van lucht van de oppervlakte via de navelstreng. Soms wordt de navelstreng ook in combinatie met een speciaal duikpak gebruikt om de helmduiker warm te houden in extreme koude waters, waar de helmduiker lange tijd moet verblijven.


Geschiedenis van het helmduiken


Het is eigenlijk onbekend wanneer het duiken is ontstaan. De eerste verwijzingen stammen uit de Griekse en Egyptische oudheid. Er is tevens een houtsnede van een Assyrische duiker met een met lucht gevulde dierenhuid gevonden. Verdere verwijzingen komen uit oude geschriften. Alexander de Grote zou tijdens zijn veroveringstochten al gebruik hebben gemaakt van een soort duikersklok. De eerste snorkelaars gebruikten holle bamboestokken. De meeste geschriften en tekeningen staan vooral in verband met zee-oorlogen. Nadien werd er tot aan het Renaissance tijdperk vrijwel geen aandacht meer besteed aan het duiken. Leonardo da Vinci zou eveneens een systeem hebben ontwikkeld, maar hij wou buiten enkele tekeningen de details niet vrijgeven om ongeoorloofd gebruik tegen te gaan.

franz kessler duikklok In 1616 vervaardigt de Duitser Franz Kessler een duikklok, waarin de duiker met een riemenstelsel zit vastgesnoerd. Een kogelvormig gewicht moest de grote opwaartse kracht van de klok overwinnen. Van luchtverversing was toen nog geen sprake.
Giovanni helmduiken In 1680 bedenkt Giovanni een luchtzak met kijkglas. Hierbij wordt de door de duiker uitgeademde lucht door een waterfilter gezuiverd en terug naar het mondstuk van de duiker geleid.
ijzeren helm klingert De ijzeren helm van Klingert dateert van 1797 en is een combinatie van luchtvoorraad, duikplatvorm en afdaalgewicht te samen in één ontwerp. De duiker die de ijzeren helm van Klingert gebruikt, draagt een lederen kniebroek en ontvangt lucht uit de grote luchtkamer. De luchtdruk wordt hierbij geregeld door een lederen zuiger en het manuele mechanisme. Stenen ballast dient als gewicht om de luchtkamer en duiker af te laten dalen.
drieberg le triton. In 1809 ontwerpt Drieberg Le Triton. De duiker beweegt met zijn gekroonde hoofd een blaasbalg op zijn rug. Door steeds met het hoofd te knikken, brengt de duiker lucht in zijn mondstuk en naar de kaarslantaarn.
william jeames geschiedenis helmduiken William H. Jeames ontwerpt in 1825 een helm uit dunne koperplaat met oogglazen. Een tonvormige ijzeren reservoir met 30Bar luchtdruk, voorziet de duiker van lucht. Gewichten onder het reservoir houden de duiker beneden.
alex gordon geschiedenis helmpak De Amerikaanse uitvinder Alex Gordon ontwikkelt in 1897 een met stalen banden versterkt helmpak. De luchtvoorziening werkt met een push pull systeem.
7 mann drager geschiedenis helmduiken De 7 Mann Dräger uit 1914 is een systeem dat de koperen helm voorziet van samengeperste lucht. Zes helpers zijn nodig om de duiker te assisteren. De benaming komt dus van 1 duiker, 2 seingevers - begeleiders en 4 pompbedieners.
2 mann drager  geschiedenis helmduiken Bij de 2 Mann Dräger uit 1935 wordt de duiker voorzien van een helm en een half gesloten gasmengsysteem. Het mengsel is samengesteld uit zuurstof en perslucht. Dit systeem heeft een maximale werkdiepte van 50 meter. Er is een helper nodig om de duiker te assisteren. De benaming komt van dus van 1 duiker en 1 seingever - begeleider.
geschiedenis hollandse duiker De Hollandse duiker
Natuurlijk zijn er nog andere pioniers. Zo is er bv. de Duitser August Siebe die in 1819 en 1837 verbeteringen ontwikkelde. De 'heavy-footers' of zware loden voeten en het gebruik van een oppervlaktepomp zijn o.a. ontwikkelingen van Siebe.

In 1855 verbeterde Cabirol het duikpak en helm door bv. vier kijkgaten en een dubbel veiligheidsysteem te voorzien.

Benoit Rouquayrol en Auguste Denayrouze ontwikkelden in de 19e eeuw het eerste SCUBA (self-contained underwater breathing apparatus)-apparaat waarmee men tot een diepte van 30 meter kon gaan. Hoewel men vroeger al luchtblikken had gebruikt, gebruikten Rouquayrol en Denayrouse de eerste duikfles die een hogere druk kon verdragen.

In 1915 ontwikkelde Robert Davis een submarine escape apparatus. Het was een duikfles die in het water geopend kon worden om zo te kunnen ademen. Deze werd in 1933 verbeterd door Yves Le Prieur en was gebaseerd op samengeperste lucht.


Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook







Pictures - foto's met organisatieverslag ijsduiken in de put van Ekeren - Antwerpen

Pictures - foto's van het onderwaterleven, standbeelden en duikers in de put van Ekeren - Antwerpen

Lees ook de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne duikreisverslagen en bekijk de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap

Voor je gaat duiken, bekijk eerst de Meteo van de Oosterschelde die je door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne wordt aangeboden.

ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne heeft heel wat documenten, oefeningen en instructies om te duiken gemaakt

Ga terug naar de homepagina van ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne