Vraag 11
Pneumothorax
| |
Shock
| |
Aëro-embolie
| |
Barotrauma van de sinussen
| |
Squees en barotrauma
|
Door het verder opstijgen en door de wet Boyle-Mariotte zullen deze luchtbelletjes in volume toenemen. Daardoor zullen deze kleine belletjes, dat grote bellen zijn geworden, in staat zijn om ook wijdere slagaders te blokkeren. Hierdoor zullen de achterliggende weefsels niet meer van zuurstof worden voorzien. Vooral de hersenen en hart zijn daar zeer gevoelig aan.
Luchtbellen in de hersenen CAGE:
Als de luchtbellen zich in de hersenen vastzetten noemt men dit CAGE (Cerebraal Arterieel Gas Embolie) met hersenafsterfte tot gevolg als deze meer dan 3 minuten zonder zuurstof komen te zitten.
De symptomen:
Draaierigheid, verstoord zicht, verwardheid, spraakstoornissen, hemiplegie (verlamming van ofwel linker en/of rechterzijde), stuipen of andere neurologische afwijkingen, bewusteloosheid, ademhalingcentrum dat uitvalt, shock,
Luchtbellen in de hartkransslagaders:
Als de luchtbellen zich in de hartkransslagader zetten, treedt hartinfarct op.
De symptomen:
Een plotse hevige pijn in de hartstreek met shockverschijnselen en hartstilstand.
Zeer ernstige gevolgen:
Luchtembolie is de ernstigste longoverdruk die je kan tegen komen. 16% van deze slachtoffers overleeft dit niet. Diegenen die het wel overleven, hebben zeer veel kans op blijvende letsels.
Verplicht te volgen duikadvies:
- Om te duiken moeten de luchtwegen en longen volledig in orde zijn. Raadpleeg bij twijfel een dokter!
- Duik dus nooit bij verkoudheid, astma, bronchitis, slijmen in de luchtwegen, longontsteking, mucoviscidose of andere aandoening aan de luchtwegen!
- Stijg steeds gecontroleerd tegen 10 meter per minuut. De laatste 10 meters zelf veel trager stijgen!
- Adem bij het stijgen steeds zeer goed uit. Een overdruk van 0,15 bar is reeds voldoende om longalviooltjes te doen scheuren!
- Bij stijgen nooit het Valsalva manoeuvre toepassen!
- Bij reddingen het hoofd van het slachtoffer steeds in hyperstrekking houden!
- Bij stuipen of stemspasme het slachtoffer op diepte houden tot dit over is, dan pas het slachtoffer naar boven brengen!
Als het slachtoffer nog bij bewustzijn is 112 bellen, in een ondersteunende half zithouding plaatsen, O2 toedienen, warm houden, geruststellen en zeer goed zijn vitale functies blijven controleren. Indien het slachtoffer buiten bewustzijn is, maar nog ademt, in een stabiele zijlig met de kapotte long naar de grond gericht plaatsen. Indien het slachtoffer niet meer ademt, CPR toepassen tot de hulpdiensten het van je overnemen. Ook bij transport naar een hospitaal met een hyperbare of caisson, moeten steeds de vitale functies blijvend worden gecontroleerd.
Gasembolen in de bloedbaan worden buiten het reanimatiecentrum ook steeds behandeld in een meerplaats hyperbare (of caisson). Dit is het enige type longoverdruk die in een hyperbare (of caisson) wordt behandeld. Voor de andere longoverdruk types is dit zelfs tegenaangewezen!
Ga naar de homepagina van ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne