www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen

onderwaterleven duiken reizen
banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen in de Caribische Zee omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - DeurneAlgemeen over duikplaatsen


Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende boeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die informatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen in de planning, het duiken veiliger en aangenamer zal maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen? Duik dan niet of zeer conservatief!


Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen is kantduiken (op een 7-tal na). Klein Bonaire is een eiland met 23 duikplaatsen dat enkel met een boot bereikbaar is. Op klein Bonaire is hetzelfde leven en koraal te zien, dan op het grote eiland. Alle duikplaatsen op Bonaire zijn vlot bereikbaar met de auto. De duikplaatsen zijn aangegeven met een gele steen, waarop de duikplaatsnaam vermeld staat. Je kan er letterlijk aan de zee parkeren om te gaan duiken. Van lastige afstanden afleggen in een hitte van 30°C is dus geen sprake. Je kan na het omkleden onmiddellijk de zee inspringen en beginnen duiken. Wel opletten want de zon brandt er erg hard. De eerste dag zijn we niet uit de schaduw geweest en toch waren we allemaal een beetje verbrand.

De koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken begin november bedroeg 28 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 15 tot 40 meter.Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen in de Caribische Zee
map duikplaatsen Bonaire1000 Steps


In tegenstelling tot wat de naam 1000 Steps doet vermoeden, moet je hier gelukkig slechts 70 treden naar beneden gaan om het strand en de duikplaats te bereiken. De stenen trap is goed begaanbaar; enkel het laatste stukje is wat gehavend en vereist wat klauterwerk. De eerste 5m van de kant zie je vooral uitgeholde rotsblokken en kapot koraal. In dit ondiepe gedeelte kan je regelmatig schildpadden spotten die de algen van de rotsbodem afschrapen. Blijkbaar vinden ze dat een overheerlijk hapje! De bodem bestaat vooral uit zand met regelmatig een rotsblokje met koraal of waaiers op. Vanaf 7m diepte en 20m van de kant wordt het koraal en onderwaterleven zeer mooi. Via een helling van ongeveer 60° die begroeid is met prachtig koraal, kan je afdalen tot 38m diepte. Daarna volgt er terug een zandbodem die schuin afhelt tot zeker 45 - 50m diepte. Hier zijn regelmatig rotsblokjes met koraal op te vinden. 1000 Steps is één van de mooiste duikplaatsen van Bonaire. Een echte aanrader!


Something Special


De duikplaats Something Special ligt een beetje verborgen aan de noordrand van het stadje Kralendijk. Je kan de auto parkeren op de parking naast de bakkerij 'Between 2 Buns' en van daaruit loop je verder naar het strand. Tot 5m diepte zie je vooral zand met hier en daar een rotsblokje met begroeiing op. Vervolgens gaat het 45° naar beneden. De maximale diepte van het koraalrif bedraagt 40m. Je kan hier ook nog dieper duiken, maar de zandbodem loopt dan zeer traag af. Heel de wand is uitbundig begroeid met verschillende koraalsoorten, waaiers en tubes. Er is bovendien zeer veel onderwaterleven en scholen vis te bewonderen. Zeker ook een top duiklocatie.


Oil Slick Leap


Oil Slick Leap is een duikplaats in het noordwesten van Bonaire en bevindt zich ongeveer aan de bocht waar de hoofdweg enkel richting verkeer wordt. Je kan hier enkel via een trap in en uit het water gaan. Wel even opletten want één van de onderste treden ontbreekt. De duik start op een zeer licht afhellende zandbodem met rotsblokjes en begroeiing tot 7m diepte. Nadien gaat de koraalhelling onder 45° naar 40m diepte. Vervolgens gaat de koraalwand terug over op zandbodem, die vermoedelijk verder afdaalt naar 50m. Ook hier spot je zeer veel onderwaterleven en verschillende soorten koraal, waaiers en tubes.


White Slave


Je kan de wagen gemakkelijk parkeren op het strand nabij de duikplaats White Slave. Tijdens de eerste 200m duik je vooral op zand met enkele rotsblokjes tot op 7m diepte. Daarna bereik je een koraalhelling van 50° die een maximale diepte van 40m bereikt. De bodem bestaat vooral uit zand en is zeer licht afhellend. Het koraal, de waaiers en tubes zijn mooi en intact. We spotten hier zeer veel grote scholen kleine visjes en barracuda's. Op het zand zijn pijlstaartroggen, een schildpad en andere visjes te zien. Soms staat er wat stroming op White Slave. Het beste is om de duik tegen de stroming in te starten en nadien met de stroming mee te glijden.


Bachelors Beach


Aan Bachelors Beach staan enkele betonnen tafeltjes en banken met een dakje erboven. Bovendien kan je hier bijna letterlijk van de parkeerplaats de zee induiken. Via een trap en enkele rotsblokken kan je vlot afdalen naar het strand. De eerste 100m van de duik zie je enkel een spierwitte bodem van fijn zand en enkele begroeide rotsblokjes. Vanaf 10m diepte begint een niet volledig dichtgegroeide koraalhelling van 45°, die doorloopt tot een maximale diepte van 35m. Indien je hier nog dieper gaat, zie je enkel de zandbodem. Kijk tijdens het duiken zeker naar de zandplekken tussen de rotsblokken voor roggen en mogelijk een verpleegsterhaai.


Red Beryl


Bij de duikplaats Red Beryl dien je te parkeren naast de baan, waar enkele uitsparingen zijn gemaakt. Tot 10m diepte zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsje. Daarna gaat de met koraal begroeide bodem onder een helling van 35° tot een diepte van 45m. Daarna wordt het terug een zandbodem. Je hebt hier kans op het spotten van zeer veel scholen kleine vis en barracuda's.


Windsock


Deze duikplaats is vlak naast het Windsock Resort gelegen. Je parkeert er in een inham van de rijbaan en gaat vervolgens het kleine strandje over. De eerste 50m duik je tot 8m diepte op een zandbodem. Daarna gaat de bodem onder een hoek van 30° naar beneden tot ca 33m. De helling is afwisselend begroeid met koraal met hier en daar kleine stukjes zand ertussen. Dieper dan 33m wordt het terug een zandbodem. Op de snijkant van de koraalhelling en de zandbodem hebben wij het geluk gehad een mooie grote verpleegsterhaai te kunnen spotten die toevallig voorbij zwom.


Margate Bay


De duikplaats Margate Bay is omgeven door mangroves en aan de andere kant van de weg ligt een meer voor zoutwinning, waar je regelmatig roze flamingo's kan spotten. Je parkeert er op het zand en om het strand te bereiken, moet je eerst door een grote plas water naast de mangroves. Het strand wordt door schildpadden gebruikt om er hun eieren te komen leggen. Tot 8m diepte zie je enkel zand met hier en daar een rotsblokje. Vervolgens kom je aan een met koraal begroeide schuine helling van 45° en kan je afdalen tot een diepte van 45m. Daarna beland je opnieuw op een onbegroeide zandbodem. Wij hebben er o.a. een stekelrog, barracuda's, een uitzonderlijke grote puffervis van meer dan een meter, een schildpad en een schorpioenvis gespot.


Sweat Dreams


De duikplaats Sweat Dreams ligt vrij zuidwaarts en je kan er parkeren op het strand. De eerste 100m duik je slechts tot 7m diepte en zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsblokje. Daarna volgt een schuine helling van 30° tot een diepte van 35m. Hier zijn hele bossen sweepkoraal , mooie buissponzen en hier en daar mooie grote waaierkoralen te bewonderen. Je waant je in een bos waar je zigzag tussen duikt. Tijdens deze duik hebben we twee fotogenieke pijlinktvissen op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op FacebookLeren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne