www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Leren duiken in Antwerpen - Deurne


Onze reisverhalen in het engelse vlag Engels - English
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Er zijn er maar liefst 46 duikscholen om te leren duiken in Antwerpen, Deurne, Merksem, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem, Hemiksem,...



Wat is duiken?



Het onderdompelen met je lichaam en hoofd, zodat je niet meer kan ademen van de oppervlakte lucht. Je hebt verschillende soorten duiken zoals apnea duiken (in verschillende disciplines), vinduiken, persluchtduiken, mengselduiken, rebreatherduiken en droge duiken waarbij enkel de omgevingsdruk wordt verhoogd (zoals in een decompressiekamer of hyperbare kamer, duikersklok of duikboot).

Op deze website wordt enkel het duiken met ademapparatuur besproken.

uitgetrimde duiker



Waar kan je leren duiken in Antwerpen, Deurne, Merksem, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem, Hemiksem,...?



In Antwerpen, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem en Hemiksem zijn er maar liefst 46 duikscholen actief! Zoek vooral een duikschool die bij je past, waar je je goed voelt en die meerdere duik activiteiten organiseert.

Elke duikschool heeft een duikschoolleider, die meestal wordt bijgestaan door één of meerdere (Assistent) Instructeurs. Zij zullen je een gedetailleerd programma voorleggen en je begeleiden met je duikopleiding.

Op de meeste duikschool websites vind je contactgegevens terug om een vrijblijvende afspraak te maken. Meestal wordt er eerst een initiatietraining (kennismaking) georganiseerd om je te laten proeven van de duiksport. Ben je tevreden en vind je het leuk; dan kan je beslissen om een volgende stap te zetten.

uitgetrimde duiker


De eerste drie zwembadtrainingen (inclusief de initiatie les) worden over het algemeen gratis gegeven in de meeste duikscholen in Antwerpen, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem en Hemiksem. Maar het is zeker aan te raden om je daar op voorhand over te informeren, zodat je achteraf niet wordt geconfronteerd met onvoorziene kosten. Sommige commerciële duikcentra (PADI, SSI, e.a.) rekenen ook voor een initiatie of proef zwembadtraining een bepaald bedrag aan.


Wie kan je leren duiken?



Elke gecertifieerde duikinstructeur die in orde is met de reglementen van zijn duikfederatie.


Wat zijn de voorwaarden om te leren duiken?



Iedereen die wil leren duiken moet voor zijn eigen veiligheid eerst een medisch onderzoek ondergaan. Sommige lichamelijke tegenindicaties kunnen duiken immers gevaarlijk maken. In dit geval kan een dokter iemand een duikverbod opleggen. Gelukkig betreft het hier slechts een minderheid van de bevolking en kunnen de meeste geïnteresseerden de lessen probleemloos aanvatten en nadien in alle veiligheid van de duiksport genieten.

Als je wil leren duiken, moet je natuurlijk kunnen zwemmen. Alhoewel een duiker eigenlijk palmt met zijn vinnen, moet hij toch kunnen zwemmen om zichzelf of iemand anders in veiligheid te brengen wanneer hij bv. onverwacht in het water valt of plots geen bodem meer onder de voeten voelt.

Iemand met claustrofobie of waterangst kan beter niet leren duiken. Je moet ook in alle omstandigheden door je duikbril kunnen zien. Soms is het donker, heb je beperkt zicht en/of loopt de duikbril vol met water. Het is dan steeds belangrijk om kalm te blijven, niet te panikeren en adequaat te reageren. Vandaar dat deze dingen eerst in een zwembad intensief worden geoefend.

uitgetrimde duiker



Waarom zou je leren duiken?



Duiken is zeer leuk! Je bent gewichtloos en zweeft letterlijk door het water. Je lijkt wel te vliegen. Ook rugpatiënten vinden het heerlijk om even zonder pijn te moeten leven. Het is zeer ontspannend en laat meteen al je (werk)stress vergeten. Je komt onder water allerlei dieren, planten, bodemstructuren, enz. tegen. Soms zorgen exotische vissen, anemonen en koralen voor een echt kleurspektakel. Duiken kan ook gemakkelijk mee ingepland worden in een reis zodat je ook het fantastische onderwaterleven kan ontdekken. Soms gaat er een totaal onbekende wereld voor je open, waar je met volle teugen van kan genieten. Tot slot kom je in contact met andere duikers uit alle lagen van de bevolking en kan je hechte vriendschappen opbouwen.

Als je een eerste indruk wil krijgen van wat je allemaal tijdens het duiken kan zien, kijk dan vooral naar onze duikreizen met bijhorende pictures van ADC Diving Antwerpen - Deurne.

pictures duiken reizen



Welke uitrusting heb ik nodig om te leren duiken?



Voor je eerste trainingen in het zwembad heb je enkel een zwembroek of badpak nodig. Als je een snorkeluitrusting (tuba en duikbril) en zwemvinnen (palmen) hebt, mag je die uiteraard altijd meebrengen, maar dat is niet noodzakelijk. De meest duikscholen in Antwerpen, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem en Hemiksem stellen dit materiaal voor een duikinitiatie of eerste duiktrainingen immers met plezier gratis ter beschikking.

Indien je na de eerste zwembadtrainingen beslist dat duiken echt iets voor jou is, heb je ABC-duikmateriaal nodig. ABC-duikmateriaal bestaat uit een paar palmen of vinnen, een loodgordel, een duikbril en een tuba of snorkel. Veilig en kwalitatief ABC-duikmateriaal koop je niet in de eerste de beste souvenirwinkel, maar in een gespecialiseerde duikwinkel. Dit materiaal is misschien iets duurder, maar je zal er ook jarenlang plezier aan beleven! Vraag zeker raad aan je duikinstructeur en kijk bij links ook eens naar de pagina's over duikmateriaal. In de regio Antwerpen, Deurne, Boom en Heist-op-den-Berg zijn meerdere gespecialiseerde duikwinkels te vinden.

zwembad duikbril leren duiken zwembad tuba snorkel leren duiken zwembad vinnen palmen leren duiken
zwembad loodgordel leren duiken


Wanneer je in een meer, put, steengroeve, Oosterschelde of de Noordzee gaat duiken heb je een duikpak, aangepaste zwemvinnen of palmen, extra lood en handschoenen nodig. Een ontspanner, duikfles en trimvest kan je in de beginperiode nog van de duikclub lenen, maar op termijn is een eigen uitrusting toch aangewezen. Duiken met je eigen materiaal is sowieso aangenamer en je hebt dan ook het onderhoud ervan in eigen handen. Het is ook mogelijk om je duikmateriaal in de betere duikwinkels te huren, maar als je regelmatig duikt is de aanschaf van eigen materiaal zeker de investering waard.

leren duiken duikmateriaal uitladen leren duiken duikmateriaal klaarmaken leren duiken duikmateriaal testen


Is duiken iets voor mij?



Bij de duiktesten van ADC Diving Antwerpen - Deurne kan je zien welke kennis een vaardigheden worden aangeleerd zodat je je veilig kan voelen onder water. Maak de duiktest 'leren duiken' om je ervan te vergewissen of duiken echt wel iets voor jou is.


Waarop moet je letten als je een duikopleiding volgt?



Volg de duikopleiding vooral op eigen tempo en laat je niet onder druk zetten om alle modules te snel achter elkaar af te werken. Durf ook vragen te stellen als iets niet duidelijk is; je instructeur zal je graag alle nodige info verschaffen. Leren duiken moet bovenal leuk en aangenaam zijn!

leren duiken briefing


Op één dag kan je nooit veilig leren duiken! Laat je niet verleiden om na twee uur zwembadtraining (waar je amper theorie krijgt en in het beste geval een duikfles leert monteren) in open water te gaan duiken. De kans op een ernstig of fataal duikongeval na onvoldoende opleiding en zwembadtraining is zeker niet ondenkbaar! Let er steeds op dat je je voldoende zelfzeker en comfortabel voelt om in open water te duiken. Sommige mensen hebben iets meer tijd nodig om alle kneepjes van veilig duiken onder de knie te krijgen. Vraag in dit geval zeker aan je duikinstructeur om extra bijscholing. Indien dit geweigerd wordt, verander dan onmiddellijk van duikschool want je wil je eigen veiligheid en die van anderen niet in gevaar brengen! Op de pagina waar vind je alle AVOS duikscholen in Antwerpen, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem en Hemiksem terug.

Indien je op vakantie wil duiken, zorg er dan voor dat je op voorhand voldoende lessen hebt gevolgd. Een gebrevetteerd duiker kan op vakantie sowieso meer ontspannen en genieten van het duiken en al het prachtige onderwaterleven! Inspiratie voor leuke duikbestemmingen kan je opdoen via de link duikreizen

uitgetrimde duiker



Laat je bij de aankoop van (tweedehands) duikmateriaal steeds adviseren door je duikinstructeur. Als beginnende duiker zal je anders vroeg of laat wel eens bedrogen uitkomen. Bij duikdocumenten kan je een checklist raadplegen die aangeeft welk materiaal je allemaal nodig hebt voor een specifieke duik.


Waarom moet je lessen volgen als je wilt leren duiken?



Als je gaat duiken zonder de nodige kennis en oefeningen creëer je een gevaarlijke situatie! Je hebt dan immers niet de nodige kennis van alle risico's waaraan je mogelijk wordt blootgesteld. Tijdens de opleiding wordt je aangeleerd hoe je deze risico's en gevaren tot een minimum kunt herleiden. Op die manier kan je er bewuster en verstandig mee omgaan.

De klassikale lessen worden op een leuke en interactieve manier gegeven door bekwame Instructeurs en Assistent Instructeurs. Hierbij wordt steeds rekening gehouden met het tempo van elk individu. Het is de bedoeling dat iedereen de lessen als aangenaam ervaart en uitkijkt naar een verdere verrijking van zijn duikkennis.

leren duiken klassikale les



Waarom moet je zwembad- en openwaterproeven doen als je wilt leren duiken?



Een zwembad is een veilige en controleerbare omgeving, waar je gemakkelijk bepaalde vaardigheden kan leren en oefenen. Je instructeur kan hier zeer snel ingrijpen, je corrigeren en bijschaven. Eerst oefen je in het ondiepe water om vervolgens dezelfde oefening uit te voeren in het diepe water. Dit verhoogt uiteraard de veiligheid en geeft bovendien meer vertrouwen aan beginnende duikers. Een marathon loop je toch ook niet van de eerste keer uit!

leren duiken zwembad training


Tijdens de zwembadoefeningen leer je o.a. hoe je moet omgaan met je duikmateriaal en hoe je het correct dient te gebruiken. Je doet eveneens ervaring op met drukverschillen en hoe je moet reageren op diverse problemen. Door de oefeningen meerdere keren uit te voeren, creëer je automatische handelingen en verklein je de kans op duikongevallen. Een belangrijk onderdeel van de zwembadproeven is om adequaat te leren reageren op problemen onder water, die meestal onverwacht, plots en ongewild voorvallen.

leren duiken zwembad training


Vervolgens ga je de diverse technieken oefenen in open water om je duikvaardigheden verder te verhogen. Dit gebeurt nog steeds in veilige, kalme omstandigheden en wordt begeleid door een Instructeur, die kan ingrijpen wanneer er iets mis loopt. Bij duikdocumenten vind je alle info terug hoe bv. zo'n duikinitiatie verloopt.


Welke duikbrevetten kan je bij CMAS, NELOS en AVOS behalen?



In het CMAS-systeem bestaan volgende duikbrevetten: 1 ster, 2 ster, 3 ster en 4 ster duikers. Deze personen kunnen ook een nitrox duikbrevet behalen. Hierbij bestaat er een onderverdeling tussen een basis nitrox en een gevorderd nitrox duikbrevet.

De duikopleidingen worden gegeven door Assistent Instructeurs, 1 ster Instructeurs, 2 ster Instructeurs, 3 ster Instructeurs en Advanced Nitrox Instructeurs.

Bij technisch duiken kunnen volgende duikbrevetten worden behaald: extended range, normoxic trimix, gevorderd trimix en rebreather technisch duikbrevet. Ook voor deze vier duikbrevetten bestaan er bijhorende technische duik instructeurs.

Om bij ongevallen accurate hulp te kunnen bieden, kan je het brevet van duiker hulpverlener behalen. Dit brevet is trouwens een verplicht onderdeel bij het behalen van het niveau Assistent Instructeur.

Voorbeeld van enkele duikbrevetten:

cmas duiker hulpverlener duikbrevet cmas instructeur duikbrevet

cmas instructeur duikbrevet

cmas nitrox trimix blender duikbrevet cmas extended range instructeur duikbrevet cmas normoxic trimix instructeur duikbrevet

eco-duiker duikbrevet


Kunnen kinderen leren duiken?



Het jeugdduiken heeft tot doel om kinderen (8- tot 14-jarigen) op een aan hen aangepaste manier te laten deelnemen aan de duiksport. De jongeren krijgen hierbij op een pedagogisch verantwoorde manier inzicht in alle aspecten van de duiksport en het onderwatermilieu. De lessen en de persoonlijke begeleiding in open water gebeurt steeds door ervaren duikers en instructeurs die een speciale opleiding voor jeugdduiken gevolgd hebben. Jongeren leren zo m.a.w. op een speelse en veilige manier te duiken.

Bij het jeugdduiken leren de kinderen zichzelf lichamelijk en mentaal te beheersen en zich veilig te gedragen in een voor de mens vreemde omgeving. Het bevordert hun zelfvertrouwen door op eigen ritme nieuwe uitdagingen aan te gaan en hierin te evolueren. Het jeugdduiken is dus niet enkel een middel om aan sport te doen, maar draagt bovendien bij tot de ganse ontwikkeling van de jongere.

Het jeugdduiken is mogelijk gemaakt door de toename van de medische kennis en het ontwikkelen van duikmaterieel dat specifiek is aangepast aan jongeren.

In Antwerpen - Deurne zijn er enkele duikscholen die gespecialiseerd zijn in jeugdduiken. Voor meer informatie over jeugdduiken kan je terecht op de gespecialiseerde website http://www.webdiver.be/jeugd.html


Is leren duiken niet gevaarlijk?



Wanneer je leert duiken, zijn daar zeker een aantal riscico's aan verbonden, maar wanneer je de statistieken over duikongevallen raadpleegt, vallen de cijfers redelijk goed mee. De meeste ongevallen gaan over uitglijden, vallen over (eigen) materieel, duikflessen die op voeten of schenen vallen, iemand die op het hoofd van een andere duiker springt, enz. Allemaal zaken die boven water gebeuren. Een minderheid van de ongevallen gebeurt tijdens het duiken zelf. Door het feit dat je onder water bent en mogelijk een stukje van de kant of de boot verwijderd bent, is het soms moeilijker om snel hulp te bieden en kunnen kleine incidenten escaleren naar situaties die blijvend letsel veroorzaken en in zeer zeldzame gevallen zelfs een dodelijke afloop kennen!

We kunnen het dan ook niet voldoende beklemtonen dat het zeer belangrijk is om een degelijke opleiding te volgen. Enkel op die manier verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om in veilige omstandigheden aan duiksport te doen. Ook wanneer je moeilijkere en diepe duiken wil doen, is het belangrijk om je competenties verder bij te schaven via bijkomende opleidingen en om een hoger duikbrevet te behalen.

Iedereen kent wel een sensatieverhaal uit de pers waarbij een duiker is omgekomen, maar in realiteit telt de duiksport 'slechts' enkele ernstige of dodelijke slachtoffers per jaar. In veel gevallen is de oorzaak ook te wijten aan de duiker zelf! Zo zijn er bv. duikers die tijdens hun (duurbetaalde) reis toch proberen te duiken met een verkoudheid. Dit kan oor-, sinus-, long- of andere kwetsuren veroorzaken.

Verder is het ook van essentieel belang om je materiaal uitstekend te onderhouden; ook al kost dat enkele Euro's meer. Laat je ontspanner jaarlijks nakijken en hou er rekening mee dat rubberen dichtingen verslijten en verduren, dat je materiaal te maken krijgt met enorme drukverschillen, dat koude anders inwerkt op je materiaal dan warmte, enz. Ook al deze zaken rond onderhoud en nazicht van duikmateriaal komen tijdens de opleiding aan bod.

uitgetrimde duiker



Gedeeltelijke terugbetaling van lidgeld door de mutualiteiten.



De mutualiteiten betalen een gedeelte van je lidgeld terug als leert duiken bij een erkende duikclub of duikschool. In de lijst van de mutualiteiten kan je het bedrag van terugbetalingen terugvinden en ook de manier waarop je het kan aanvragen. Op de link waar vind je een opsomming van erkende duikscholen in Antwerpen, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Mortsel, Hoboken, Wilrijk, Aartselaar, Edegem, Hemiksem en in de provincie Antwerpen (AVOS). Een overzicht van meeerdere duikscholen in Vlaanderen vind je onder de link van NELOS.


ADC Diving leren duiken Antwerpen - Deurne



De webmaster van ADC Diving Antwerpen - Deurne dankt je alvast als je deze pagina tot het einde hebt gelezen. Heb je niet de juiste informatie gevonden en/of heb je nog vragen over (leren) duiken of CMAS duikbrevetten Contacteer dan een duikinstructeur naar keuze.


Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Voor je gaat duiken, bekijk eerst de Meteo van de Oosterschelde die je door ADC Diving Antwerpen - Deurne wordt aangeboden.

Ga terug naar de homepagina van ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken Antwerpen Deurne