www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in de Malediven de Indische Oceaan


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Malediven met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, scuba diving - duiken in het uiterste zuiden van de malediven met een live aboard in de Indische Oceaan en pictures - foto's



duikers malediven indische oceaan

Toffe groep van duikers op het schip Princess Rani in de Malediven


Waar liggen de Malediven?


map malediven


Info over de Malediven in de Indische Oceaan:


De Malediven liggen in de Indische Oceaan. De Malediven bestaan uit een eilandengroep van 1190 koraaleilandjes, gegroepeerd in 26 atollen. Het grootste eiland is Kuramathi dat slechts 5 km2 groot is. Op Malé, dat eiland is 1,7 km2 groot, is de hoofdstad van de Malediven. Van de 1190 eilandjes zijn er maar 202 eilandjes bewoond en 90 eilandjes geschikt voor toeristen. De eilandjes liggen over een gebied van 90.000 km2 verspreid, waarvan louter 298 km2 land is. Maw zeer veel water om te gaan duiken. Geen van de eilandjes ligt hoger dan 3 meter boven het zeeniveau. Ze worden tegen golven van de Indische Ocenaan beschermd, door natuurlijke golfbrekers, in de vorm van riffen. Op de Malediven zijn geen bergen, rotspartijen en rivieren. Wel zijn er onderzeese bergruggen, waarop in de loop der tijd de koraaleilanden zijn ontstaan. De meeste eilanden zijn begroeid met palmbomen, kokospalmen en mangrovebossen.

De Malediven staat voornamelijk bekend om de hagelwitte zandstranden, de helderblauwe zee en de ideale watersportfaciliteiten. De sport die het meest op de Malediven wordt beoefend, is het duiken en snorkelen. De eilanden hebben een prachtige onderwaterwereld met kleurrijke koraalriffen en een grote verscheidenheid aan vissoorten om op te duiken. Er zijn zo bv: snappers, pufferfish, papegaaivissen, sweetlips, eenhoorntjes, doktersvissen, trompetvissen, clownsvissen, baarzen, barracuda's, murenen, schildpadden, verschillende soorten stingrays, manta's, jacks, vlindervissen, humphead parrotfishes, whalvishaaien, verschillende soorten haaien, enz. Ons advies is: kijk regelmatig tijdens het duiken in het blauw, voor bv manta's en beperk je niet tot de riffen. Het onderwaterzicht tijdens het duiken in de malediven is wisselend. Het water is zeer voedselrijk, vandaar kans op een groot aantal vissen.

Op de Malediven zijn zeer luxueuze hotels en appartementen te vinden, waarvan sommige op het water gebouwd. Deze worden veelal bezocht door toeristen met een groot budget en pasgetrouwde stellen (huwelijksreis). De bevolking is zeer gastvrij en leeft voornamelijk van het toerisme, verkoop van duiken, de visvangst en scheepsbouw.


Map van de atols van de Malediven?


map atols malediven


Schip Princess Rani in de malediven


Het schip Princess Rani in de Malediven werd in 2008 gebouwd, telt 11 kajuiten en biedt plaats aan maximaal 22 gasten.


schip princess rani

Pictures - foto's van het schip Princess Rani in de Malediven in de Indische Oceaan



Wij kozen voor een kajuit op het benedendek van de Princess Rani, omdat die naast het tweepersoonsbed ook nog over een extra bed beschikt, wat zeer handig is om allerlei spullen op te smijten. Deze benedenkajuiten (5 in totaal) hebben enkel een piepklein raampje, waardoor het er steeds vrij donker is. Wij vonden dit eerder een voordeel omdat we dan 's morgens niet te veel last hadden van de opkomende zon. De kajuit beschikt trouwens over voldoende verlichting. De airco daarentegen is niet krachtig genoeg om de kamer op de gewenste temperatuur te houden. Gelukkig kunnen we op het dek de nodige verkoelende wind opzoeken.

Verder heeft elke kajuit van de Princess Rani z'n eigen badkamer met ruime douche, lavabo en toilet. We kregen aan het begin van de trip elk slechts één grote badhanddoek (wordt in het midden van de trip gelukkig wel omgewisseld), maar als je om een extra handdoek vraagt, wordt daar door de bemanning niet moeilijk over gedaan.

Wij kregen kamer 2 op het benedendek van de Princess Rani toegekend. Deze kamer ligt het dichtst bij de motor van het schip en heeft bijgevolg ook de meeste lawaaihinder. Verder ruikt de kamer nogal duf, waarschijnlijk door het vocht dat in de houten meubels is getrokken. We laten daarom continu de kleine raampjes open staan zodat we geen last meer hebben van de geur.


schip princess rani kajuit

Pictures - foto's van een kajuit van het schip Princess Rani in de Malediven



Verder beschikt de Princess Rani over een grote gemeenschappelijke binnenruimte met flat screen TV, een aparte zithoek op het achtersteven en helemaal bovenaan een groot zonnedek met ligstoelen en kussentjes. Het schip heeft ook een jacuzzi, maar die wordt helaas niet gebruikt.


schip princess rani ruimtes

Pictures - foto's van de gemeenschappelijke ruimtes op het schip Princess Rani in de Malediven



De duiken gebeuren allemaal vanaf een kleinere bijboot, waar ook alle duikmateriaal gedurende de hele trip blijft liggen. Geen geklooi met nat materiaal na het duiken in de kamer dus!


schip princess rani bijboot

Pictures - foto's van de bijboot om te duiken van het schip Princess Rani in de Malediven



Reisverhaal scuba diving - duiken in de Malediven:


Na meer dan 10 jaar duikreizen, stond de klassieke duiklocatie Malediven nog niet op ons palmares. Daar moest dus dringend verandering in komen. We kozen voor het duiken niet voor de traditionele route rond het Ari of Male Atol, maar voor de meer uitdagende duiklocaties in het diepe zuiden van de Malediven (Addu en Gaafu atol), die gelegen zijn rond de evenaar.


Vrijdag 12 en zaterdag 13 december 2014:

Van Brussel naar de Malediven


Rond 19u00 melden we ons bij de Etihad-balie in Zaventem aan en met een kleine vertraging stijgen we omstreeks 21u30 op voor onze vlucht naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Het vliegcomfort van deze vlucht valt lichtjes tegen want de beenruimte is beperkt en de stoelen staan iets te recht, waardoor we ietwat ongemakkelijk zitten. Gelukkig heeft elke passagier wel z'n eigen entertainment scherm en kunnen we kiezen uit een redelijk aanbod aan films en TV-series. Aangezien we een nachtvlucht hebben, vallen onze oogjes vrij snel dicht en tegen alle verwachtingen in, kunnen we toch enkele uurtjes slaap meepikken.

Na een vlucht van meer dan 6 uur zetten we voet aan wal in Abu Dhabi, waar we 2 uur transittijd hebben om onze aansluitende vlucht naar Male te halen. Veel tijd om in de taxfree winkels rond te snuisteren hebben we dus niet.

Omstreeks 10u00 plaatselijke tijd zetten we dan koers naar de paradijselijke Malediven. Deze tweede vlucht neemt een dikke vier uur in beslag en omstreeks 15u00 plaatselijke tijd arriveren we in Male, de hoofdstad van de Malediven.

Aangezien we hier meer dan acht uur transittijd hebben en er weinig tot niets te beleven valt in Male, beslissen we om een hotelkamer te huren om wat achterstallige slaap in te halen. Zoals gebruikelijk worden toeristen ook hier schandelijk uitgeperst want de prijzen van de hotels op het Hulhule Island swingen redelijk de pan uit (tot 200 USD). We kiezen uiteindelijk voor het 'goedkopere' Crownreef hotel en betalen met de glimlacht 90 USD voor een kamer (inclusief transport van en naar de luchthaven).

Na een verkwikkende slaap en een frisse douche worden we door de chauffeur van het Crownreef hotel om 21u00 terug aan de luchthaven (domestic flights) afgezet. Aangezien we voor deze binnenlandse vlucht maar 25kg bagage per persoon mogen inchecken, moeten enkele duikers van ons gezelschap extra bijbetalen voor hun te zware duikuitrusting, maar de meerkost valt redelijk mee.

We hebben nog net tijd genoeg om in de aanpalende bistro een lekker hapje te eten en iets na middernacht stijgen we op richting Gan in het Addu atol, waar de boot Princess Rani op ons ligt te wachten. Na een uurtje vliegen, maken we nog een onverwachte tussenstop op een ander eiland om twee man en een paardenkop af te zetten en terug op te pikken. Tijdens deze wissel begint het plots te stortregenen en wordt het luchthavenpersoneel op de tarmac nat tot op het bot. Dat belooft niet veel goeds!

Tot slot is het nog een half uurtje vliegen vooraleer we ons einddoel bereiken. Ondertussen is het 2u00 's nachts en door het tussendoor slapen en vier uur tijdsverschil, slaat ons bioritme een beetje op tilt. Gelukkig staan er enkele vertegenwoordigers van de Princess Rani ons op te wachten om ons naar de boot te begeleiden. Ook hier krijgen we een stevige plensbui als welkomstgeschenk over ons heen!

Nadat we alle koffers in de open laadbak van een camionette hebben gelegd, krijgen we doodleuk de mededeling dat we er zelf ook in mogen plaatsnemen. We denken eerst dat het om een slechte grap gaat, maar het blijkt de realiteit te zijn! We kruipen met z'n tienen in de te kleine en oncomfortabele laadbak en hobbelen ca tien minuten als veredelde beestenkar naar de Princess Rani.

Eenmaal op de boot aangekomen moet er eerst nog wat duikmateriaal worden uitgeladen en klaargezet voor de volgende dag. Het is dan ook iets na 3u00 's nachts wanneer we ons bedje induiken. In totaal zijn we 30 uur onderweg geweest om van het koude druilerige België in de warme regenachtige Malediven te geraken!


Zondag 14 december

Eerste dag op de Princess Rani en duiken in de Malediven in het Addu atol


Om 6u30 worden we gewekt voor de eerste duik van onze vakantie. Een vrij pijnlijke zaak want we hebben maar enkele uurtjes kunnen slapen. Het leven van een duiker loopt duidelijk niet altijd over rozen! Helaas zijn de weergoden ons ook vandaag niet gunstig gezind want de hemel kleurt volledig grijs en de regen gutst in de zee. Het is duidelijk dat dit weer nog de rest van de dag gaat aanhouden!

Na de eerste checkdive op Aagala Thilla in het Addu atol, waar trouwens weinig fraais te zien was, is het tijd voor een lekker ontbijtje. Wie dit wenst kan een eitje laten klaarmaken en er staat zelfs choco op tafel!

Vervolgens wordt er uitgebreid kennis gemaakt met de rest van de groep (we zijn met 20 personen in totaal). Het blijkt vooral een Belgisch-Nederlands onderonsje te zijn, met daarbovenop één Duitser, één Fransman en een Chinees koppel dat geen letter Engels spreekt.

Ook het duiken van 11u00 op Kuda Kan'du valt serieus tegen want door een verkeerde dropping en de vele stromingen, geraken we niet op het punt waar we moeten zijn om manta's te spotten.

We richten dan maar alle hoop op de laatste duik van de dag op Maa Kan'du, maar jammer genoeg krijgen we ook nu geen enkele manta of grote vis te zien en moeten we ons tevreden stellen met een zeeschildpad en enkele dolfijnen die onze doni flankeren tijdens de terugweg.


Maandag 15 december

Overtocht van het Addu atol naar en duiken in het Gaafu atol


Rond 2u30 's nachts donderden we bijna uit ons bed door de bonkende scheepsmotoren van de Princess Rani die worden aangezet. We hebben namelijk een lange rit voor de boeg naar het Gaafu atol dat net boven de evenaar ligt. Aangezien de crew ons de avond voordien had verwittigd dat dit een 'rough ride' zou worden, nemen we voor de zekerheid een pilletje tegen de zeeziekte, maar uiteindelijk valt alles best mee en worden we door de golven zachtjes terug in slaap gewiegd.

Omstreeks 6u30 worden we gewekt voor de eerste duik van de dag op Mulaku Beyru nabij Foammulah Island en wanneer we terug aan boord komen, staat de ontbijttafel netjes gedekt en kunnen we meteen aanvallen.

Aangezien we nu nog vier uur moeten varen vooraleer we onze eindbestemming in het Gaafu atol bereiken, zoekt iedereen zich een comfortabel plekje in de zon of in de schaduw om te relaxen.

Door deze lange overtocht, kunnen we pas om 13u00 voor de tweede maal het zoute water induiken bij Vaadhoo Corner en wordt onze derde duik een nachtduik op Araigatha Thila.

's Avonds merken velen onder ons dat de hete middagzon onze bleke velletjes stevig heeft toegetakeld. Door de verkoelende zeebries had niemand immers gevoeld dat we langzaamaan in verbrande kreeftjes muteerden. Dat gaat nog een hele tijd pijn doen!


Dinsdag 16 december - woensdag 17 december - donderdag 18 december

Eten, slapen, duiken en repeat


Dit zijn drie klassieke dagen op een liveaboard. We worden meestal tussen 5u30 en 6u00 gewekt voor onze eerste ochtendduik, nadien ontbijt, vervolgens siësta, tussen 11u00 en 12u00 de tweede duik, terug luieren en rond 16u00 of later de laatste (nacht)duik. Na deze laatste duik staat de koffie & thee met koekjes op de lange tafel klaar en rond 19u30 wordt de bel geluid voor het avondeten. Daar gaat het er steeds zeer gezellig aan toe en wordt er over allerlei onderwerpen gepraat en grapjes gemaakt. Tot slot sneuvelen er nog een paar biertjes en verdwijnt iedereen meestal tussen 22u00 en 23u00 richting kajuit om te genieten van een welverdiende nachtrust.

Leuke anekdote: na het avondeten blijft iedereen meestal nog wat nakeuvelen aan de lange tafel op het achterdek, wordt het groot licht aangestoken om vissen te lokken en kunnen de liefhebbers een lijntje uitgooien. Op een zekere avond was onze Chinese reisgezel aan het vissen en toen hij beet had, begon hij de lijn binnen te halen. Op exact dezelfde moment komt er opeens een walvishaai van ca 7 à 8meter onder onze boot uitgezwommen en denkt Liguo dat hij deze kanjer aan de haak heeft geslagen. Hij schrikt zich een ongeluk en begint hevig te gesticuleren en te roepen in het Chinees. We begrijpen er uiteraard geen woord van, maar zijn gelaatsuitdrukking spreekt boekdelen en iedereen ligt dubbel van het lachen. Dankzij Liguo heeft iedereen ook de enige walvishaai van deze duikreis gezien!


Vrijdag 19 december

Laatste duik, spoelen en rondtrip eiland


Vandaag wordt er enkel 's morgens gedoken omdat we morgenmiddag terug op het vliegtuig stappen en er dus minstens vierentwintig uur decompressietijd moet ingelast worden. De groep beslist om nog een laatste gokje te wagen met een kanaalduik, maar helaas zit de stroming alweer verkeerd om grote vis te kunnen spotten. Het is ons echt niet gegund deze reis!

Na het ontbijt schiet iedereen in gang om z'n duikmateriaal te spoelen en te drogen te leggen in de zon. Verder wordt deze laatste dag aan boord vooral benut om nog wat achterstallige slaap in te halen, te lezen, foto's te bekijken, enz. Rond 16u00 kunnen de geïnteresseerden nog een rondtrip maken op het nabijgelegen eiland, maar voor ons is het te warm en blijven we liever luieren aan boord.

Voor het avondmaal heeft het keukenteam zich extra uitgesloofd. Heel de tafel staat vol met lekkernijen en we storten ons voor een laatste maal op de klaargemaakte gerechten. Onze buikjes worden alweer verwend!


Zaterdag 20 december

Laatste dag op de Princess Rani


Onze laatste dag op de Princess Rani begint onder een grijs wolkendek met bijhorende kleine buien. Gelukkig blijft de temperatuur wel altijd even aangenaam.

Na het ontbijt rommelt iedereen nog zijn laatste bagage bij elkaar en rond 11u00 worden we met de doni afgezet aan de ingang van het lokale luchthaventje op Kooddoo Island. We zijn bijna de enige passagiers en er zijn welgeteld twee gates. Van taxfree shops of eetgelegenheden is al helemaal geen sprake. Gelukkig is er altijd nog onze Nederlandse vriend Harold om met zijn grapjes de boel wat op te vrolijken!

Met enige vertraging stijgen we rond 13u00 op richting Male, waar we na een dik uur vliegen alweer voet aan wal zetten. Aangezien we pas om 20u45 onze aansluitende vlucht naar Colombo - Sri Lanka hebben, besluiten we om onze bagage op de luchthaven achter te laten ($5 per koffer) en met de ferry naar het stadscentrum van Male te varen ($1 per persoon).

Zoals verwacht is er in Male weinig te beleven of te bezichtigen. Het eiland is letterlijk een voorschoot groot, maar het staat wel volledig volgebouwd met lelijke appartementsblokken en je moet oppassen dat je niet omver wordt gereden door de talrijke brommertjes.

We wandelen vrijwel direct van de kade weg op zoek naar de presidentiële woning. Het duurt even vooraleer we het gebouw in de nauwe straatjes terugvinden en het stelt eigenlijk weinig voor. Verder komen we nog een grote moskee tegen en wandelen we langs de kade naar de plaatselijke groenten- en vismarkt. De vissen worden hier zonder ijs of andere koeling op de toonbank of de grond gestapeld. Af en toe wordt er ook een vis ter plaatste gefileerd en druipt het bloed en ingewanden van de tafel. Smakelijk!


male malediven

Pictures - foto's van Male de hoofdstad van de Malediven



Aangezien we in Male niet meteen een uitnodigend eetbarretje vinden, stappen we rond 17u00 terug de ferry op naar de luchthaven, waar we ons te goed doen aan een heerlijk vettige hamburger van Burger King. Nadien halen we onze bagage terug op, snuisteren we nog wat in de taxfree winkels en wachten we geduldig op onze volgende vlucht naar Colombo, die gelukkig op tijd vertrekt.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de zuid Malediven



Zondag 14 december 2014:

Duiken op Aagala Thilla in het Addu atol in de Malediven


Op Aagala Thilla in het Addu atol in de Malediven ga je duiken op een zandplaat, die zachtjes naar de diepte helt. Hier en daar in de ondiepere zones liggen kleine pinnacles die met koraal zijn begroeid. In het zand tussen de pinnacles leven kolonies zand alen. Duiken op Aagala Thilla in het Addu atol is zeer eenvoudig. Deze duikplaats is vooral geschikt voor beginnende duikers. Je kan er immers continu op het zand blijven, zodat er geen schade kan worden aangericht aan koraal en de duiker kan er zich ook niet verwonden. De duikplaats Aagala Thilla in het Addu atol is eveneens geschikt voor een check dive. Verder valt er weinig vis of ander leven te bespeuren. Ook roggen, die je toch wel op een dergelijke zandplaat zou verwachten, zijn nergens te vinden. Dit is een zeer povere duikplaats en absoluut geen aanrader voor ervaren duikers.

Duiken op Kuda Kan'du in het Addu atol in de Malediven


De duikplaats Kuda Kan'du is een zeestraat in het Addu atol in de Malediven, die uitkomt in de open Indische Oceaan. Op Kuda Kan'du staat zeer veel stroming. Het is de bedoeling om op de punt van de zeestraat, op een diepte van 26 à 30m, een 10-tal minuten in de sterke stroming te gaan hangen en rond te kijken. Nadien wordt het duiken vervolgd naar de ondiepere schuin oplopende wal. Een rifhaak is hier absoluut noodzakelijk. Fotograferen kan enkel met een zeer klein fototoestelletje, want de rest wordt door de sterke stroming weggeblazen. Volgens onze duikgidsen zou je op Kuda Kan'du in het Addu atol veel grote vis kunnen spotten, maar buiten twee wittip rifhaaien in de verte, zien we hier helaas niets. Deze duikplaats is enkel geschikt voor zeer ervaren stroming duikers. Dit is een povere duikplaats en geen aanrader.

Duiken op Maa Kan'du in het Addu atol in de Malediven


De duikplaats Maa Kan'du is een zeestraat van het Addu atol in de Malediven, waar veel 'wasmachine plaatsen' aanwezig zijn. Dit wil zeggen dat je soms stroming op kop en dan weer stroming met de duik mee hebt. Volgens de duikgidsen zou je op Maa Kan'du in het Addu atol veel manta's en rifhaaien kunnen spotten. Twee schilpadden, een schooltje van 30 barracuda's in het ondiepe en enkele gekleurde visscholen waren evenwel het leukste leven dat we hier te zien kregen. Het is beter om op 11 à 15m te duiken, zodat je het mooie koraal met zijn vele kleine rifleven kan bewonderen. Daarmee is dan ook alles gezegd over deze duikplaats. Ervaring is noodzakelijk, want het kan er ineens stromen en de stroming kan ook nog eens van richting wijzigen.


Mijn besluit: de duikgidsen hebben geen ervaring op deze duikplaatsen op het Addu atol in de Malediven. Ik was daarom ook teleurgesteld. Ze hadden zich beter moeten voorbereiden of gaan duiken bij de concurrentie om ervaring op te doen. Palmen tegen de harde stroming in, is voor niemand leuk. Ze hadden er beter een dynamische duik van gemaakt, wat veel eenvoudiger zou zijn geweest.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Maandag 15 december 2014:

Duiken op Mulaku Beyru aan het eiland Foammulah in de Malediven


Bij de overtocht van het Addu atol naar het Gaafu atol in de Malediven, kom je het eiland Foammulah tegen. Voor het eiland Foammulah, ligt de duikplaats Mulaku Beyru. Het duiken op Mulaku Beyru omvat een stuk drop off en een stuk schuin hellende bodem. De drop off is ongeveer 50 à 60m diep, waarna de bodem schuin afhelt tot meer dan 200m diepte. Afhankelijk van de richting waarin je duikt, gaat het van drop off over naar een schuin hellende bodem. De drop off is pover begroeid en vertoont weinig leven. Het stuk van de schuin hellende bodem, is begroeid met veel koraal en de bijhorende rifvisjes. We komen er ook een schilpad tegen. Op deze duikplaats worden regelmatig wittip rifhaaien en soms ook tijgerhaaien gespot. Spijtig genoeg krijgen wij hiervan niets te zien. De stroming is bij het duiken op dit moment bijna nihil. Mulaku Beyru aan het eiland Foammulah is een gemakkelijke duikplaats indien je goed kan uittrimmen.

Duiken op Vaadhoo Corner ten zuiden van het Gaafu atol in de Malediven


Om te duiken op Vaadhoo Corner moet je, afhankelijk van de stroming, ofwel vanaf de Indische Oceaan ofwel van om de hoek van het eiland in het water gaan. Wij starten vanaf het eiland en duiken met de stroming naar de open Indische Oceaan toe. Op 24m word je naar de diepte en het midden van het kanaal getrokken. Ik kies ervoor om schuin tegen de stroming in naar de eilandkant te duiken, om straks niet tegen de stroming te moeten vechten. Het hele duiktraject kent een zandbodem en buiten een adelaarsrog die tegen de stroming hangt, krijgen we hier niets te zien. Op een diepte van 14m tot 5m staan wel zeer veel grote steenkoraal plateaus. Zoveel en zo'n grote steenkoraal plateaus samen, ben ik op mijn andere duikreizen nog nooit tegen gekomen. Twee zwarttip rifhaaien, twee napoleonvissen, een school hoghfishes, een schildpad en twee adelaarsroggen passeren ons. Op de steenkoraal plateaus zijn veel rifvissen te zien. Wat opmerkelijk is, is dat deze rifvissen hier groter dan gewoonlijk zijn. Vaadhoo Corner in het Gaafu atol is een gemakkelijke duikplaats indien je met de stroming mee duikt en niet te diep gaat.

Duiken op Araigatha Thila in het Gaafu atol in de Malediven


De bedoeling was om op Araigatha Thila in het Gaafu atol in de Malediven een nachtduik te doen. Tijdens het varen, beslissen onze divemasters evenwel dat de duikplaats te veraf gelegen is en dat we voor een eilandje gaan duiken waar we juist passeren. Van dit eilandje wisten de divemasters totaal niets. Noch de bodemstructuur, diepte, stroming of andere zaken waren hen bekend. Dit is zeer onverantwoordelijk gedrag van de divemasters waar we uiteraard niet blij mee waren. We gingen ook te vroeg te water want het was nog te licht. Pas de laatste 15 minuten kon je echt spreken van een nachtduik. De duikplaats viel gelukkig vrij goed mee. De bodem is 60° hellend en begroeid met verschillende koraalsoorten. Op bepaalde plaatsen is er gebroken koraal te zien maar dat is eerder beperkt. Verschillende vissen maken zich klaar voor de nacht, terwijl andere soorten net ontwaken om op voeding te gaan jagen. Deze afwisseling is het mooie aan nachtduiken.


Mijn besluit: de duikgidsen blijken geen ervaring te hebben op deze duikplaatsen op het Gaafu atol in de Malediven. Ze hebben er zich helaas ook niet op voorbereid, zoals je van een professionele duikschool zou verwachten. Ze hadden minstens betere opzoeking en navraag moeten doen. Een andere mogelijkheid was om op voorhand te gaan duiken bij de concurrentie of een lokale divemaster van die streek in te huren om zo de nodige ervaring op te doen. Op die manier zouden ze mogelijk wel prachtige duiken in deze regio kunnen presenteren. In plaats daarvan kregen we een heleboel geëxperimenteer en bijhorende mislukkingen. Binnen onze groep lopen daardoor heel wat teleurgestelde duikers rond.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Dinsdag 16 december 2014:

Duiken op Mareha Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven


Op Mareha Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven duiken we in het kanaal dat uitkomt in de open Indische Oceaan. De bedoeling is om er haaien te spotten. Daarom doen we een stroomduik, gaan we dieper dan normaal, mogen we 3 minuten deco hebben en moeten we onze rifhaak zeker bij hebben. In het water springen en onmiddellijk naar de bodem zakken was de boodschap. De bodem is een zandplaat met hier en daar een steen, die zacht afhelt naar 41m. Het zicht is vrij beperkt. Op 38m diepte is een niveauverschil van 2m met een klein grotje waarin duizenden glasvisjes zitten. Aan de rand van het Gaafu atol op 41m diepte, is een onbegroeide drop off naar 200m. Buiten een school jackfish zien we er niets. Tot onze grote teleurstelling blijven ook de haaien weeral afwezig. Duiken op Mareha Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven is de moeite niet waard om in het water te springen.

Duiken op Mareha reef in het Gaafu atol in de Malediven


Normaal gezien zouden we opnieuw duiken op Mareha Kan'du in de hoop deze keer wel haaien te zien, maar de stroming zit fout. Bijgevolg moet er dus een andere duikplaats worden gekozen. De keuze valt op het Mareha reef om de hoek. Het rif is een vrij schuine helling van ongeveer 60°, waar tot 15 à 20m diepte veel verschillende koraalsoorten, zeer veel kleine rifvisjes en scholen kleine vissen te zien zijn. In een uitholling ligt een schilpad te slapen, die het echter niet waardeert dat er foto's van hem worden genomen. Van haaien was er helaas weer geen spake. Toch is dit een redelijk mooie duikplaats om kleine rifvisjes en koraal te zien.

Duiken op Vilingili Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven


Op de duikplaats Vilingili Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven duiken we letterlijk op de plaats waar de riolen van het eiland uitkomen. De golfslag staat op het eiland en het zicht is beperkt tot 5m. In het begin helt de bodem onder een hoek van 45° en gaat nadien bijna over naar een drop off, om vervolgens terug schuin te eindigen. In het begin is er totaal geen koraal of leven te bespeuren, enkel aan de riooluitgangen zit vis. Na een tijdje, zien we een beetje koraal met enkele rifvisjes. Het koraal met rifvisjes verandert echter weer zeer snel in zand en kapot koraal. Een Napoleon vis van 1,5m en enkele batfishes is het enige wat we te zien krijgen. Deze duikplaats is absoluut af te raden!


Mijn besluit: de duikgidsen kennen deze regio totaal niet. Ze duiken er maar op los, in de hoop iets tegen te komen.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Woensdag 17 december 2014:

Duiken op Vilingili Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven


Volgens onze gidsen kunnen we op de duikplaats Vilingili Kan'du in het Gaafu atol het best duiken met inkomende stroming van de Indische Oceaan. Daarom moeten we al om 5u30 opstaan om te kunnen duiken vanaf dat de zon op komt. Maar zoals voorspeld, zit de stroming in het kanaal weer fout. De gidsen willen naar dezelfde duikplaats van gisteren gaan, dus naar de linkerkant richting riooluitgang. Na enig protest van de groep geven ze toch toe en duiken we naar de rechterkant van het kanaal. Doordat de zichtbaarheid hier beperkt is, vragen de gidsen ons om goed samen te blijven. Zij zwemmen evenwel enkel rechtdoor zonder naar de groep om te kijken. Gevolg is dus dat we elkaar in no time verliezen, zeker de fotografen geraken al zeer snel achterop. De bodem aan de rechterkant van het uitgaande kanaal, loopt schuin af naar de open Indische Oceaan tot een diepte van 31m. Daarna krijgen we een drop off recht naar beneden tot 200m diepte. De bodem bestaat enkel uit zand met hier en daar een klein tafelkoraaltje en een enkele kleine steen. We zien een schooltje barracuda's, twee roggen en een kleine mobula. Sommige duikers van onze groep zien ook enkele wittip rifhaaien op de bodem liggen. Hun bellen verjagen de wittip rifhaaien echter onmiddellijk en omdat de groep te versnipperd is geraakt, zien de achterblijvers helaas niets meer. Bij het bovenkomen zijn we allemaal zeer ver van elkaar verwijderd, wat uiteraard veel vragen doet rijzen over de veiligheid en de kwaliteit van de gidsen. Deze duikplaats is geen succes. De gidsen nog minder!

Duiken op Maamendo in het Gaafu atol in de Malediven


De duikplaats Maamendo in het Gaafu atol in de Malediven is een zeestraat die uitkomt in de open Indische Oceaan. Er is geen begroeiing en buiten twee wittip rifhaaien zien we niets. De zeestraat is 30m diep en aan de kant van de Indische Oceaan gaat het met trappen van 4m naar beneden. Aan de rand van het eiland duiken we op een schuine zandkant, waar helaas geen begroeiing of leven te zien is. Dit is een waardeloze duikplaats!

Duiken op Migiri Thali in het Gaafu atol in de Malediven


Nadat de groep heeft geklaagd over de laatste waardeloze duikplaatsen, kunnen we de kapitein overtuigen om naar een andere locatie te varen en gaan we duiken op de mooie pinnacle Migiri Thali in het Gaafu atol in de Malediven. De pinnacle begint op een zandplaat op 30m diepte en eindigt 1 à 2m onder het zeeoppervlak. De pinnacle is volledig begroeid met vele soorten koraal die in goede staat is en er zijn ook heel wat rifvisjes aanwezig. Qua macroleven hebben we naaktslakjes en blaaskoraalgarnaaltjes gezien. Dit is een aan te raden duikplaats voor liefhebbers van koraal en rifleven. Helaas lieten de gidsen de groep weer aan hun lot over en hebben ze ons niets getoond.


Mijn besluit: de gidsen volgen hun eigen afspraken niet. Ze duiken er maar op los, in de hoop iets tegen te komen. Ze hopen dat het uur of 50bar zo snel mogelijk wordt bereikt, om er vanaf te zijn. Van veiligheid is totaal geen sprake. Het is letterlijk 'ieder voor zich'. Gelukkig vormen de duikers zelf degelijke buddyparen en geven ze blijk van veel meer kennis en ervaring dan de jonge duikgidsen.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Donderdag 18 december 2014:

Duiken op Mouddoo Kan'du in het west Gaafu atol in de Malediven


Op gezamenlijk verzoek van de groep varen we naar het west Gaafu atol. De duikplaats Mouddoo Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven is een zeestraat die uitkomt in de open Indische Oceaan. Afhankelijk van de stroming is het aan te raden om de hoek te nemen en met de stroming mee te duiken. Naargelang waar je in het water gaat, is de hellende bodem tot 18m begroeid met enkel tafelkoraal, vervolgens komt er een stuk zand en tot slot heb je aan de andere kant terug een heuvel met tafelkoraal. Je hebt echt het gevoel van in een zacht V-kanaal te duiken. Verder aan de hoek verdwijnt de heuvel en loopt de bodem tot 26 à 32m schuin naar beneden. Beneden is zand, waar mogelijk roggen liggen. Het rifleven is aanwezig, maar niet overvloedig. Onder de tafelkoralen liggen in het zand mogelijk ook wittip rifhaaien. Dit is een middelmatige duikplaats.

Duiken op Hithadhoo Faru in het west Gaafu atol in de Malediven


Op Hithadhoo Faru in het west Gaafu atol in de Malediven doen we een rifduik. Tot 12m diepte is het rif mooi begroeid en er is veel leven aanwezig. Dieper dan 12m is het vooral een drop off en schuin aflopende rots- en zandbodem, die amper begroeid is. Op 20 à 30m is enkel nog zand te zien. Het hoogste punt van het rif staat vol met mooie steenkoraal plateaus. Een sidderrog is één van het weinige leven dat we hier tegen komen. Dit is een middelmatige duikplaats.

Nachtduik op Migiri Thali in het Gaafu atol in de Malediven


Omdat onze laatste duik van de vorige dag zo mooi was en we toch terug deze richting uit moeten varen, doen we een nachtduik op Migiri Thali.


Mijn besluit: onder groepsdruk hebben de gidsen toch beslist om andere duikplaatsen aan te doen dan oorspronkelijk was gepland. Het is een live aboard en dan moet je niet op één en dezelfde plek blijven liggen met de boot, want dan kan je evengoed op een resort verblijven. Het blijkt een juiste beslissing te zijn om naar het westen van het Gaafu atol te varen, want de duikplaatsen zijn al een pak beter dan daarvoor. Maar het zijn helaas ook geen toplocaties.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Vrijdag 19 december 2014:

Duiken op Vilingili Kan'du in het Gaafu atol in de Malediven


Voor onze laatste duik, kiezen we om terug naar haaien in de kanalen te duiken. Weer is dit spijtig genoeg een teleurstelling.


duiken malediven indische oceaan

Pictures - foto's van duiken in de Malediven in de Indische Oceaan



Like en deel het reisverhaal met foto's van de Malediven met je vrienden op Facebook





Nuttige informatie over de Malediven:



Medische informatie over de Malediven


inenting


tijgermug



Hyperbaric chamber en emergency contacts in de Malediven:


Decompressiekamers zijn er in de Malediven op bepaalde atollen en hotels:



De medische infrastructuur op de Malediven is beperkt. Volgende hospitalen zijn er in Malé:





Noodnummers:




Het klimaat in de Malediven:




Klimaattabel van gemiddelden temperaturen in de Malediven:



Malediven Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min temperatuur graden Celcius 25 26 26 27 27 27 26 26 26 26 25 25
Max temperatuur graden Celcius 29 30 31 32 31 31 31 30 30 30 29 29
Gemiddeld aantal dagen neerslag 5 4 7 8 12 10 10 12 12 15 12 11
Zee temperatuur graden Celcius 27 28 28 29 29 29 29 29 29 29 29 28


Het tijdsverschil in de Malediven t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne