www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken - scuba diving met manta's in Socorro Island Mexico


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken - scuba diving in Socorro Island - Mexico in de Stille Oceaan en de duiken in de zee van Cortez Mexico met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne



Juni 2016

Reisverhaal duiken met haaien, manta's, zeeleeuwen en dolfijnen in Mexico - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida - Revillagigedo eilandengroep in de Stille Oceaan - scuba diving with sharks, giant mantas, dolphins and sealions in the Pacific Ocean



Waar kan je duiken met haaien, manta's, zeeleeuwen en dolfijnen in Mexico - Socorro Island - Revillagigedo eilandengroep in de Stille Oceaan- Where can you dive with sharks, giant mantas, dolphins and sealions in Mexico - Socorro Island in the Pacific Ocean?


map socorro san benedicto roca partida mexico


Info over de Revillagigedo-eilanden - Mexico in de Stille Oceaan:


De Revillagigedo groep ligt in de Stille Oceaan en bestaat uit 4 eilanden waaronder Socorro, San Benedicto, Roca Partida en Clarion. We duiken tijdens onze reis rondom Socorro, San Benedicto, Roca Partida en nadien hebben we ook nog 2 duikdagen in de zee van Cortez - Mexico op de duikplaats Los Islotes.

De Revillagigedo-eilanden behoren tot Mexico en vormen de thuisbasis voor een massa haaien waaronder de hamerhaai, tijgerhaai, zijdehaai, galapagoshaai, witpuntrifhaai en zilverpunt haaien - hammerhead, tigershark, silky shark, galapagos shark, whitetip reef sharks and silvertip sharks. Reuzenmanta's en dolfijnen - giant mantas and dolphins zijn er eveneens overvloedig aanwezig. Daarnaast bevinden er zich in de Zee van Cortez grote kolonies zeeleeuwen - sealions. De hoogste tijd dus om als fervente duikers een reis naar de Revillagigedo-eilanden - Mexico in de Stille Oceaan te maken om met deze grote oceaanreuzen te duiken.


Foto's van de duikplaatsen in San Benedicto, Roca partida en Socorro in de Stille Oceaan


fotos Socorro San Benedicto Roca-partida

Pictures - foto's van duiken op duikplaats San Benedicto, Roca Partida en Socorro in de Stille Oceaan



Algemene info over Socorro Island - Mexico


Socorro Island - Mexico is met 12km op 8km het grootste eiland van de Revillagigedo groep en ligt 451 kilometer ten zuidwesten van Mexico in de Stille Oceaan. De Cerro Evermann vulkaan is met zijn 1130m de hoogste punt van het eiland. Deze vulkaan is reeds meermaals uitgebarsten en de laatste eruptie dateert van 2003.

Op de uiterste zuidwestpunt van Socorro Island - Mexico wonen ongeveer 250 mensen die werken voor de Mexicaanse marine. Verder is het eiland onbewoond en niet toegankelijk voor bezoekers. Op de marinebasis staat een decompressiekamer, maar er is niet altijd een operator aanwezig.

Het weinige wat groeit op de vulkanische bodem van Socorro Island - Mexico zijn vooral cactussen, gras en struiken.

De fauna op Socorro Island - Mexico bestaat hoofdzakelijk uit zeevogels, hagedissen en landkrabben. Het is een zeer belangrijke voedingsbodem en broedplaats voor verschillende soorten zeevogels. De mens heeft er schapen, katten en knaagdieren ingevoerd, die de natuur spijtig genoeg hebben beschadigd. Vooral de katten hebben schade aan de vogelpopulatie aangebracht.


Info over het duiken op de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida - Mexico in de Stille Oceaan met de Nautilus Belle Amie:


De meeste mensen spreken over Socorro Island wanneer ze eigenlijk de Revillagigedo eilandengroep bedoelen.

De Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida - Mexico is een populaire plaats om te duiken met haaien, manta's dolfijnen, tonijnen en andere grote pelagische vis - sharks, giant mantas, dolphins, tuna and other pelagic fish. Daar er geen openbare luchthaven is, wordt er uitsluitend met liveaboards naartoe gegaan. De beste maanden om de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - Mexico te bezoeken zijn november tot mei, wanneer je de beste weer- en zee-omstandigheden hebt.

Duiken - scuba diving in de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida - Mexico is enkel geschikt voor ervaren stromingsduikers, die geen schrik hebben om in den blauwe te duiken. Jezelf kunnen behelpen bij zware weersomstandigheden is een absolute must en paniekaanvallen zijn uit den boze. Een pilletje tegen zeeziekte is zeker ook aan te raden, tenzij je sterke zeemansbenen hebt. Voor je eigen veiligheid en die van de anderen is het tevens van groot belang dat je de instructies van de ervaren dive masters zeer goed opvolgt.

Gemiddeld worden er tijdens de liveaboard op de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida - Mexico 4 duiken per dag gemaakt. Daarom is het ook aangeraden om met nitrox te duiken (hiervoor wordt op de Nautilus Belle Amie een meerprijs van US$ 20 per dag aangerekend). 1 uur duiken of 40 bar is de minimale einddruk om de duik te beëindigen. Decompressieduiken en alcohol drinken tussen de duiken zijn vanzelfsprekend verboden. Elke duik heeft een veiligheidstrap om extra veiligheid in te bouwen en het is aangeraden om met voldoende nitrox boven komen als er zware golfslag is. Blijf dan van de nitrox ademen zodat de desaturatie wordt versneld door de verhoogde partiële zuurstofdruk.

Daar er sterke stromingen aanwezig kunnen zijn in de Stille Oceaan - Pacific Ocean, is afdrijven steeds mogelijk. Om veiligheidsredenen is een OSB, luchtnood geluidsignaal en noodradio met GPS-positie bepaling en satellietverbinding dan ook voor iedere duiker verplicht.

Zuivere zuurstof is voldoende aan boord aanwezig en eerste hulp kan worden toegediend.

Het duiken gebeurt vanaf ribs en de groep van maximum 36 duikers, wordt in drie vaste deelgroepjes (rood, blauw en geel) opgedeeld. Elke groep vertrekt telkens met een kwartier tussentijd, zodat de duiklocaties niet overbevolkt worden. Dit voorkomt eveneens drummen op het achterdek en geeft je een zeer aangenaam vrij vakantiegevoel. Het te water gaan gebeurt gezamenlijk met een achterwaartse rol met lege jacket zodat je snel kunt dalen. Anders zou je door de mogelijke sterke stroming teveel kunnen afdrijven.

Er is keuze tussen aluminium en stalen duikflessen. De flessen hebben een volume van 12l of 15l met enkele kraan, DIN of internationale beugelaansluiting. Voor de stalen duikflessen van 15l rekent de Nautilus Belle Amie een opleg van US$ 38 aan voor de gehele duikreis.

Er worden op voorhand ook richtlijnen gegeven hoe er moet gedoken worden met manta's en dolfijnen. Plagen, achtervolgen en aanraken is strikt verboden, maar niets belet de manta's en dolfijnen uiteraard dat ze zelf de duikers aanraken. Opgelet, manta's en dolfijnen durven duikers traag naar de diepte lokken en dan kunnen gevaarlijke dieptes bereikt worden. Om dit te voorkomen, moet je steeds je duikcomputer goed in het oog houden.


Algemene info over de Nautilus Belle Amie


In 2014 was de Nautilus Belle Amie nog een blanco open schip dat volledig moest worden ingekleed met kamers, eetruimte, salon, bar en infrastructuur. Het schip is 44m lang en 11m breed, de vaarsnelheid bedraagt 9 knopen, met een maximum van 11 knopen.

De Nautilus Belle Amie telt 8 tweepersoonskamers met wc, lavabo en douche, 1 vierpersoonskamer, 6 ruimere suites en 2 premium suites. Het water wordt ontzilt zodat het bruikbaar is om te douchen en zelfs te drinken.


Schip de Nautilus Belle Amie


schip nautilus belle amie mexico

Pictures - foto's van het schip de Nautilus Belle Amie in Mexico



Op het achtersteven van de Nautilus Belle Amie bevindt zicht een ruim duikdek, waar plaats is voor alle duikmateriaal. Er staat ook een aparte tafel voor het opladen van batterijen en camera's.

Drinkwater, koffie, thee en alle frisdranken zijn in de prijs inbegrepen. Bier, wijn en andere alcoholische dranken zijn na de laatste duik verkrijgbaar aan vrij democratische prijzen. De hongerige magen worden heel de dag rijkelijk gevuld met een continentaal ontbijt, American breakfast, middagmaal, vieruurtje en avondmaal. Er wordt eveneens rekening gehouden met bepaalde wensen en allergieën (glutenvrij, vegetarisch, enz.). Tijdens de gehele reis staan er voortdurend twee mensen ter beschikking om het iedereen naar zijn zin te maken. We worden werkelijk als koningen in de watten gelegd.


Schip de Nautilus Belle Amie


schip nautilus belle amie mexico

Pictures - foto's van het schip de Nautilus Belle Amie in Mexico



Reisverhaal duiken in de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Mexico met haaien, manta's, zeeleeuwen en dolfijnen in de Stille Oceaan - diving with sharks, giant mantas, dolphins and sealions in the Pacific Ocean



Donderdag 16 juni 2016:

Van Amsterdam naar Cabo San Lucas in Mexico


Wie de mooiste duikplekken ter wereld wil bezoeken, moet bereid zijn om lang onderweg te zijn. We beginnen rustig met een treinrit van Antwerpen naar Schiphol, waar we op de 10,5 uur durende KLM-vlucht naar Mexico City stappen. Daar aangekomen moeten we eerst via immigratie passeren, vervolgens halen we de bagage van de band en moeten we met al onze zware koffers via een airtrain naar de andere terminal van Aeromexico. Vermoeiend na zo'n lange vlucht. Tot slot moeten we in een ellenlange rij aanschuiven om onze bagage opnieuw in te checken. Het schiet voor geen meter op en onze boarding time komt gevaarlijk dichtbij. Stresserend, maar gelukkig kunnen we nog tijdig inschepen voor onze laatste vlucht naar Cabo San Jose. Eens we in het vliegtuig zitten breekt er echter een hels onweer met felle regenbuien en stevige windstoten los, waardoor we niet kunnen vertrekken op het voorziene uur. Na ongeveer een half uur wachten, is het ergste hondenweer voorbij en kunnen we vooralsnog veilig opstijgen. Iets na middernacht plaatselijke tijd landen we in Cabo San Jose, waar de vooraf bestelde transfer (US$ 20 per persoon) netjes op ons staat te wachten. Vervolgens is het nog 45 minuten rijden naar hotel Tesoro in Cabo San Lucas, waar we meteen ons bed induiken.


Vrijdag 17 juni 2016:

Wandeling in de jachthaven van Cabo San Lucas


Na een goede nachtrust en een verkwikkende douche ontbijten we op het overdekte terras op de 2e verdieping van het hotel Tesoro, waar we kunnen genieten van het mooie uitzicht op de jachthaven van Cabo San Lucas.


Haven van Cabo- San Lucas en het hotel Tesoro 1


fotos hotel tesoro cabo san lucas mexico

Pictures - foto's van het hotel Tesoro van Cabo San Lucas in Mexico



Nadien maken we een wandeling rondom de haven, die werkelijk bulkt van de prachtige jachten die vooral eigendom zijn van rijke Amerikanen. Het grootste schip kost zo'n slordige 250 miljoen dollar en heeft zelfs een helikopter op het dek staan. Pure decadentie, maar wel mooi om naar te kijken. De gezellige haven is ook omzoomd met leuke bars, restaurantjes en souvenirwinkels. We zullen hier zeker niet van de honger of dorst omkomen!


Haven van Cabo- San Lucas en het hotel Tesoro 2


fotos jachthaven cabo san lucas mexico

Pictures - foto's van de prachtige jachthaven van Cabo San Lucas in Mexico



We worden ook regelmatig aangesproken door straatverkopers die ons allerlei juwelen, sigaren of dagtrips willen verkopen, maar gelukkig zijn ze niet te opdringerig en laten ze ons gerust wanneer we geen interesse tonen.

Op het einde van de jachthaven van Cabo San Lucas is een schuine strook, waar de boten in en uit het water worden gelaten. Hier staat een man een residentiële zeeleeuw te voederen met visafval. Het dier herkent de persoon blijkbaar en komt onbevreesd uit het water om zijn hapje op te pikken. Nadien wenkt de man ons en voor een luttele US$ 5 mogen we zelf een visvelletje aan het volwassen dier geven, dat rechtopstaand toch wel 1,5 meter groot is. We slagen er zelfs in om hem even aan te raken, wat uiteraard leuke foto's oplevert.


Haven van Cabo- San Lucas en het hotel Tesoro 3


fotos jachthaven cabo san lucas mexico

Pictures - foto's van de prachtige jachthaven van Cabo San Lucas in Mexico



Tegen de avond zoeken we een leuk restaurant uit waar we onze buikjes verwennen met nacho's, burrito's en andere Mexicaanse lekkernijen. Uiteraard horen daar ook de nodige margarita's bij!


Zaterdag 18 juni 2016:

Dagje rusten aan het zwembad van ons hotel Tesoro in Cabo San Lucas en inschepen op de Nautilus Belle Amie in Cabo San Jose


Aangezien we de komende dagen vier keer per dag zullen duiken, houden we vandaag een luilekkerdag aan het leuke zwembad van ons hotel Tesoro. We genieten volop van het mooie weer en het prachtige uitzicht op de jachthaven van Cabo San Lucas.

Om 19u00 verzamelen alle 29 gasten van de Nautilus Belle Amie in hotel Tesoro in Cabo San Lucas, waar we worden opgewacht door twee bemanningsleden van het schip. We krijgen alvast een eerste korte introductie en nadien worden we met twee grote taxibusjes naar de jachthaven van Cabo San Jose gebracht, waar de Nautilus Belle Amie aangemeerd ligt.

We worden hartelijk met een glaasje champagne op de Nautilus Belle Amie in Cabo San Lucas onthaald door Jorge en Sylvia, die ons de komende 11 dagen verder in de watten zullen leggen. Nadien worden de kamers op de Nautilus Belle Amie toegekend en krijgen we de optie om aan een meerkost van US$175 per persoon een upgrade te nemen naar de luxueuze Cortes kamer. Terwijl wij een kijkje in de kamer nemen, beslist een ander koppel onmiddellijk om op het aanbod in te gaan. We balen als een stekker want de kamer is minstens drie maal groter en veel gerieflijker dan onze geboekte kajuit op het benedendek. Dikke pech! Op de koop toe is het zeer vochtig in onze kamer. Zelfs het beddengoed voelt klammig aan en de airconditioning krijgt de kleine kamer nauwelijks gekoeld. We kruipen dan ook met gemengde gevoelens ons bed in.


Zondag 19 juni 2016:

Varen met de Nautilus Belle Amie van Cabo San Jose naar San Benedicto - Mexico


Vandaag varen we met de Nautilus Belle Amie nog de hele dag naar San Benedicto - Mexico. We profiteren dan ook van deze gelegenheid om wat langer te slapen want we worden pas om 9u30 aan de ontbijttafel verwacht. We worden verwend met lekkere quiche, hartige worstjes en er is zelfs choco aanwezig!

Om 11u00 worden we allemaal in de centrale leefruimte verwacht voor de algemene briefing van captain Bryden en de voorstelling van de voltallige bemanning. Vooral kok Marco krijgt een groot aanmoedigend applaus van onze groep. Nadien wordt er ook nog een evacuatie-oefening gehouden, waarbij we onze life jacket moeten aantrekken. Op de Nautilus Belle Amie worden duidelijk geen risico's genomen!

Na de lunch zoeken sommigen het zonnedek op om wat te luieren, anderen beginnen alvast enthousiast hun duikmateriaal klaar te zetten voor de volgende dag.

In de namiddag volgt er nog een uitgebreide veiligheidsbriefing, waarbij de verliesprocedures tijdens het duiken worden toegelicht en krijgen we van Dive Master en voormalig wetenschapper Ronald een interessante uiteenzetting te horen over giant manta's, dolfijnen en hun gedrag.

Om 19u30 mogen we onze benen onder tafel schuiven voor een lekker avondmaal. Ondertussen maken we ook nader kennis met onze (hoofdzakelijk Duitse) medereizigers en horen we elkaar uit over onze duikervaringen.

's Avonds worden er op de grote flatscreen in de leefruimte nog enkele duikfilmpjes afgespeeld, maar de meesten zoeken vrij snel hun kajuit op want morgen moeten we fris zijn voor onze eerste duikdag.


Maandag 20 juni 2016:

Duiken op de duikplaatsen The Canyon en Point El Fontiro op het eiland San Benedicto


San Benedicto is een ruw, robuust, kaal en vulkanisch eiland waar je de recentste lavastromen nog kunt zien.

De duiklocatie The Canyon is een U-vormige kuil van lavarotsen, die buiten wat mos volledig kaal zijn. De maximale diepte bedraagt er 31m. The Canyon loopt van noord naar zuid en ziet eruit als een gebergte onder water. Tijdens het duiken zien we tandbaarzen, jacks, tonijnen, jagende murenen, fluitvissen, vlindervissen, een grote hamerhaai en meerdere witpunt rif - en zilvertip haaien. Helaas blijven de haaien op een te grote afstand om goede foto's te kunnen maken. Van de manta's is helaas geen spoor te bekennen, maar een andere duikgroep heeft wel een etende manta kunnen spotten.


Duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto


fotos the canyon san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto



De bodemstructuur van Point El Fontiro op San Benedicto is gelijkaardig met die van The Canyon. Wanneer we er in het water springen, passeert er onmiddellijk een grote manta. Leuk om de duik mee te beginnen! Verder liggen er in een zeer klein grotje 2 witpunt rifhaaien. Gedurende de duik blijft een grote manta minstens 20 minuten rondjes om onze groep draaien en de laatste 5 minuten zien we ook nog 2 kleinere en speelse manta's van ca 4m. Het lijkt wel alsof ze aan het racen zijn. Een prachtig schouwspel!


Duikplaats Point El Fontiro op het eiland San Benedicto


fotos Point El Fontiro san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Point El Fontiro op het eiland San Benedicto



De derde duik gebeurt opnieuw op The Canyon. Door de felle zon hangt er veel mist in het water, waardoor de zichtbaarheid beperkt wordt tot 15m. We zien enkel 3 wittip rifhaaien, 3 silky sharks, een mooie groep jacks, maar spijtig genoeg geen manta's.

Tijdens de laatste duik worden we halverwege The Canyon gedropt en is het de bedoeling om zuidwaarts naar de overkant te duiken, waar de noordpunt van Point El Fontiro ligt. De bodem is hier bedekt met rotsblokken, terwijl het noorden en centrum van The Canyon enkel een zandplaat heeft, waar niet veel te beleven valt. Halverwege de duik passeert er een grote manta, die bij enkele duikers horizontaal gaat hangen om zijn buik te laten bewonderen. Sommigen worden zelfs door de manta aangeraakt. Een unieke ervaring! Een beetje verder vinden we ook nog 2 schorpioenvissen, die zich gewillig laten fotograferen. Vervolgens zien we nog een peacock fish, een gitaarrog, tonijnen, tandbaarzen, vlindervissen, enkele papegaaivissen, een school jacks en 2 silky sharks.


Duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto


fotos the canyon san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto



Na het avondeten op de Nautilus Belle Amie krijgen we van marine bioloog en medepassagier Edgar ook nog een korte presentatie over de verschillende haaiensoorten die we op deze duiktrip kunnen tegenkomen. Zeer informatief en handig om de komende dagen de verschillende haaiensoorten te identificeren.


Dinsdag 21 juni 2016:

Duiken op Roca Partida


Roca Partida wordt een eiland genoemd, maar het is eigenlijk niet meer dan een rotsblok van 75m op 10m met 2 punten (noord en zuid), die van 85m diepte oprijst tot 25m boven het wateroppervlak. De rotsblok is zeer steil en kent een speciale grove structuur. Bovenop Roca Partida zijn heel wat zeevogels aanwezig, die de gehele rots met hun uitwerpselen hebben besmeurd, zodat die een witte kleur en bijhorende geur heeft gekregen. Ondanks zijn kleine omvang is er rondom Roca Partida overvloedig zeeleven aanwezig en bedraagt de zichtbaarheid een slordige 60m. Toch moet je tijdens het duiken opletten dat je niet te ver afdrijft en de rotsblok steeds in het zicht houdt. Het is eveneens belangrijk om je diepte en nitroxvoorraad goed in het oog te houden. Er is namelijk zoveel groot leven rondom Roca Partida te zien dat je mogelijk al de rest vergeet.

Tijdens het duiken zien we jagende dolfijnen, tonijnen, wahoos (een makreelachtige vis die eerder op een barracuda lijkt), wittip rif haaien, zilvertip haaien, galapagos haaien, silky sharks, hamerhaaien, murenen, enorme scholen met duizenden vissen, een manta, enz. Deze duikplaats is een top aanrader, die bij goede weersomstandigheden ook geschikt is om te snorkelen.


Duikplaats Roca Partida wat ze een eiland noemen


fotos the canyon san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Roca Partida wat ze een eiland noemen



Bij de aanvang van de tweede duik zien we op 15 m diepte vele slapende wittip rifhaaien liggen, die zich gewillig van nabij laten fotograferen. In de spleten van de rotsen zijn bovendien vele murenen aanwezig, die praktisch volledig zichtbaar zijn. Wahoos, zilvertip rifhaaien en galapagos haaien mogen uiteraard ook niet ontbreken. Na 10 minuten zien we een grote manta die de rest van onze duiktijd opeist. De manta fladdert van duiker naar duiker en geniet zichtbaar van zijn bubbelbad. Tijdens de veiligheidsstop komt ook nog even een tweede manta piepen, die een mooie salto in het water maakt.

Tijdens de derde duik is het de bedoeling om eerst in den blauwe duiken om naar hamerhaaien te zoeken. Door de felle middagzon en het koude water dat van de diepte naar boven wordt gestuwd, hangt er echter meer mist in het water waardoor de zichtbaarheid niet meer zo goed is. Het lukt ons dan ook niet om hamerhaaien te spotten. Vervolgens duiken we verder tegen de sterke stroming in, maar we geraken amper vooruit. Ik beslis dan ook om de groep te laten gaan en blijf hangen op een plaats waar zeer veel witpunt rifhaaien, enkele silky sharks en galapagos haaien te bewonderen zijn. Ik krijg zelfs een tijdje het gezelschap van een manta en kom boven met een ander duikteam.


Duikplaats Roca Partida


fotos the canyon san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Roca Partida



Tijdens de laatste duik houdt de divemaster rekening met mijn opmerking dat ik geen zin heb om tegen de zeer sterke stroming te vechten en liever wil genieten van een rustige duik. Daarom worden we (tegen alle gebruiken in) gedropt in den blauwe en laten we ons met de stroming mee glijden. We duiken onmiddellijk naar 32m diepte en zien 8 hamerhaaien voor we de wanden van Roca Partida bereiken. Het is een prachtig zicht om een zeer grote school tonijnen tegen te komen, met in de verte het silhouet van een hamerhaai. Verder zien we tijdens deze laatste duik van de dag ook nog silky sharks, galapagos haaien, witpunt- en zilverpunt rifhaaien. Ondanks het feit dat de zichtbaarheid door de mist in het water is afgenomen tot 30m, zien we dus in totaal 5 verschillende soorten haaien tijdens één duik. Zeer indrukwekkend!

's Avonds hebben we 'Taco Fiesta' op het bovendek van de Nautilus Belle Amie en worden onze buikjes getrakteerd op allerlei Mexicaanse specialiteiten. Lekker!


Woensdag 22 juni 2016:

Duiken op Roca Partida


Opnieuw starten we onze eerste duik op Roca Partida in den blauwe om op zoek te gaan naar hamerhaaien. We kunnen er in totaal 3 spotten. Wanneer we aan de rotswand van Roca Partida aankomen, zien we een grote school vissen, waarrond vele galapagos en witpunt rifhaaien en enkele silky sharks draaien. We willen deze keer ook jagende dolfijnen spotten en daarom wil de divemaster naar de andere kant van het kleine eilandje tegen de sterke stroming in duiken. Ik prefereer echter om in het rustigere water te blijven en verlaat daardoor de groep. Ik laat me zachtjes achteruitdrijven en ontdek in een rotsspleet een langoest in het gezelschap van een baby witpunt rifhaai van zo'n 30cm. Heel schattig! Vervolgens hang ik terug een tijdje in de fish ball en zie een andere duiker van onze groep hetzelfde doen. Prachtig al die jagende haaien. Opeens kom ik in zware stroming terecht, die me volledig naar de open Stille Oceaan drijft. Ik laat mijn OSB op en word na de veiligheidsstop op een heel eind van Roca Partida door onze schipper opgepikt. Enkel de laatste duikgroep slaagt erin om jagende dolfijnen te zien. Hopelijk zien wij ze ook nog bij onze volgende duik.

Tijdens de tweede duik van de dag worden we opnieuw in den blauwe gedropt, waar we in de diepte 6 hamerhaaien zien zwemmen. Helaas komen ze niet dichterbij, waardoor fotograferen onmogelijk is. Omwille van de nitrox kunnen we jammer genoeg ook niet dieper duiken. Verder komen we alweer de klassiekers tegen: witpunt rifhaaien, zilverpunt haaien, galapagos haaien en silky sharks. Op Roca Partida aangekomen staat de stroming goed, maar halverwege de rots draait de stroming volledig naar de andere kant. De divemaster wil terugkeren, maar sommige mededuikers willen verder. Ik pas alweer om tegen de stroming in te vechten en blijf ter plaatse om een reeks leuke foto's te maken van slapende witpunt rifhaaien, een langoest, en vele andere vissen die hier rijkelijk aanwezig zijn. Nadien laat ik me afdrijven naar den blauwe, waar ik mijn OSB oplaat en nog last minute kan genieten van een galapagos haai, die me op nog geen 2m passeert.


Duikplaats Roca Partida


fotos the canyon san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Roca Partida



Bij de derde duik worden we letterlijk middenin een school vissen met jagende galapagos haaien gedropt. We dalen af naar een diepte van 30m en kunnen vanaf hier gemakkelijk tot op de bodem zien, waar zich enkele hamerhaaien bevinden. Bij de rotswand van Roca Partida zitten alweer veel scholen vis, tonijnen, witpunt rifhaaien, fluitvissen, vlindervissen, enz. Opeens is er zeer veel tegenstroming. De andere duikers gaan het gevecht aan en de divemaster moet hen daardoor volgen. Ik beslis echter om in het beperkte stromingsgebied te genieten van het vele leven dat hier ter plaatse aanwezig is. Na 10 minuten zie ik terug luchtbellen met de stroming meekomen. Daar is de groep terug; moe en zonder nitrox voorraad!

Ook tijdens de laatste duik op Roca Partida worden we middenin een school vis gedropt, waarin witpunt rifhaaien en galapagos haaien aan het jagen zijn. Ik maak er alweer een rustige duik van, waarbij ik enkele filmpjes schiet van grote scholen vis die passeren. Op het einde van de duik komen enkele hamerhaaien in den blauwe iets meer naar boven. Helaas blijven ze op een te grote afstand om ze goed te kunnen fotograferen, maar het is in elk geval een mooie afsluiter op Roca Partida.

Na de laatste duik worden de motoren van de Nautilus Belle Amie terug aangezet en varen we richting Socorro Island. We zullen heel de nacht varen om op onze bestemming te geraken.


Donderdag 23 juni 2016:

Duiken op de duikplaats Cabo Pearle op Socorro Island


Ieder schip dat in de omgeving van Socorro Island komt, moet een uitgebreide controle van de plaatselijke Mexicaanse marine ondergaan. Ze nemen deze controle behoorlijk serieus want er komen maar liefst vier personen aan boord (waaronder één gewapend), die elke kamer van het schip inspecteren. Bovendien moeten alle passagiers en bemanningsleden verzamelen in de centrale leefruimte voor een officiële naamafroeping. Ondertussen cirkelen er nog twee andere militairen voortdurend rondom de Nautilus Belle Amie. Allemaal zeer professioneel en indrukwekkend tot de mannen in het patrouillebootje naar ons beginnen te wuiven en de gewapende man aan boord gewillig voor onze lens poseert en zelfs zijn eigen smartphone bovenhaalt voor enkele kiekjes met 'de gringo's'. Hilarisch!

Door de uitgebreide inspectie lopen we behoorlijk wat vertraging op en moeten we onze duikplanning wat verlaten, maar uiteindelijk kunnen we dan toch aan onze eerste duik beginnen op Cabo Pearle, dat bekend staat als manta en hamerhaai cleaning station. Tijdens de briefing vertelt onze divemaster dat we hier vooral op zoek zullen gaan naar manta's en verwittigt ons eveneens dat de stroming op Cabo Pearle nabij Socorro Island zeer sterk kan zijn. Indien we afdrijven naar de open Stille Oceaan, moet de OSB worden opgeschoten en wordt het duiken beëindigd.

Zoals in alle vorige duiken laten we ons met lege jacket naar de diepte zakken, waar we de grillige structuur van de rotsen door lavastroom kunnen bewonderen. We zien hier naast enkele galapagos en witpunt rifhaaien ook een pijlstaartrog die op een klein stukje zand ligt. Zoals gevreesd, is de stroming op Cabo Pearle zeer sterk. Even geraken we in een iets rustigere holte, waar een grote manta boven onze hoofden passeert, maar daarna wordt de stroming te erg en moeten we de duik vroegtijdig afbreken. Tijdens onze veiligheidsstop zien we gelukkig nog een reuzenmobula passeren, wat toch nog een mooie afsluiter is.


Duikplaats Cabo Pearle op Socorro


fotos socorro cabo pearle

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Cabo Pearle op Socorro



Vervolgens duiken we opnieuw op Cabo Pearle. We zijn nog geen 5 minuten in het water of we zien al twee manta's, die gedurende 25 minuten rondom ons blijven draaien. Verder spotten we ook een school tonijnen, een galapagos haai en opnieuw een passerende manta die ditmaal jammer genoeg niet in onze buurt blijft rondcirkelen. Enkele minuten later komen twee dolfijnen op ons af. De dolfijnen spelen meer dan 20 minuten met ons en nadien worden we zelfs omringd door zeven dolfijnen. Ondanks het feit dat de zon en de koude en warme waterlagen veel mist in het water veroorzaken, is dit een prachtige duik op Cabo Pearle.

Ook onze laatste duik op Socorro Island gebeurt opnieuw op Cabo Pearle. We volgen de lavastroomheuvel naar het cleaning station van de hamerhaaien, maar door de beperkte zichtbaarheid tot 15m kunnen we er geen enkele spotten. Gelukkig zien we wel drie manta's, waarvan er één in onze buurt blijft gedurende 12 minuten. De andere twee manta's zijn helaas enkel op doortocht. Verder zien we niets meer tijdens deze laatste duik op Socorro Island.


Duikplaats Cabo Pearle op Socorro


fotos socorro cabo pearle

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Cabo Pearle op Socorro



Nadat de duisternis is ingetreden, wordt er aan het achterdek van de Nautilus Belle Amie een nachtsnorkel georganiseerd met silky sharks. De dieren worden met krachtige lampen naar het schip gelokt en beginnen dan in de felle lichtstromen te jagen. Het is een hele belevenis want de silky sharks zwemmen rakelings langs je heen. Sommige medepassagiers passen ervoor, maar het is perfect veilig en echt de moeite om te doen.


Vrijdag 24 juni 2016:

Duiken op duikplaats The Boiler op San Benedicto


Op het eiland San Benedicto duiken we vandaag vier maal op The Boiler. De duiklocatie dankt zijn naam aan twee rotsblokken die bijna uit het water oprijzen en waarrond het water zodanig kan kolken dat het lijkt alsof het aan het koken is. Het staat eveneens bekend als een zeer frequent bezocht manta cleaning station. De kans dat je hier manta's tegenkomt, is dus enorm groot.

Zoals steeds springen we met een lege jacket in het water en dalen we onmiddellijk rond de twee pilaren af op zoek naar manta's. Onze groep ziet minstens vijf verschillende manta's, waarvan er enkele rondom de duikers blijven cirkelen. Het is jammer dat door de zon en het koude en warme water het zicht beperkt blijft tot 20m. Bij mijn veiligheidstrap zie ik samen met onze bioloog en de dive master nog een zwaardvis. Spijtig genoeg zwemt de zwaardvis van me weg wanneer ik hem zachtjes probeer te benaderen om een foto te maken. Het was voor ons alle drie de eerste keer dat we een zwaardvis zien tijdens het duiken. Mooie ervaring!


Duikplaats The Boiler op het eiland San Benedicto


fotos the boiler san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto



Wanneer we bij onze tweede duik op The Boiler op San Benedicto in het water springen, vallen we bijna letterlijk op een manta, die een volledig uur rond onze duikgroep blijft draaien. Het gigantische dier fladdert sierlijk van duiker tot duiker. Iedereen krijgt een persoonlijke begroeting en zelfs onze snorkelaar krijgt de nodige aandacht en een 'close encounter' met dit prachtige dier met een spanwijdte van meer dan 5m. Na 30 minuten duiktijd komen er ook nog twee andere mantas continu rondom onze duikgroep cirkelen. Ze nemen echt hun tijd om ons van dichtbij te observeren en lijken ons gezelschap wel te appreciëren. Onze dive master ziet op 30m diepte nog een tijgerhaai en probeert ons te verwittigen door op zijn fles te kloppen, maar uiteindelijk heeft niemand anders de tijgerhaai gezien omwille van het beperkte zicht. Jammer, maar dat kan uiteraard de euforie rond de manta's niet drukken.


Duikplaats The Boiler op het eiland San Benedicto


fotos the boiler san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto



Tijdens onze derde duik op The Boiler op San Benedicto is de stroming toegenomen en is de zichtbaarheid nog beperkter geworden. Twee manta's komen de laatste 15 minuten van onze duik even kijken en blijven wat ronddraaien. Bij het terugvaren naar de Nautilus Belle Amie zien we onder water ook nog een manta en enkele dolfijnen passeren.

Ook onze laatste duik op The Boiler op San Benedicto staat in het teken van manta spotting. We worden extra verwend doordat er soms vier manta's tegelijkertijd rondom ons cirkelen. Een uur lang weten we niet waar eerst kijken omdat er zich zowel boven, onder, links als rechts nieuwsgierige manta's bevinden. The Boiler is werkelijk een toplocatie. Indien je hier geen manta's ziet, ben je stekeblind of heb je brute pech!


Duikplaats The Boiler op het eiland San Benedicto


fotos the boiler san benedicto

Pictures - foto's van duiken op duikplaats The Canyon op het eiland San Benedicto



Meteen na de laatste duik wordt het anker gelicht en zetten we koers naar de zee van Cortez in Mexico. De tocht zal ca 36 uur in beslag nemen.


Zaterdag 25 juni 2016:

Varen met de Nautilus Belle Amie naar de Zee van Cortez in Mexico


Aangezien iedereen van de voorbije duikdagen redelijk moe is, wordt er vandaag vooral geslapen en geluierd op de Nautilus Belle Amie. Er worden ook een paar duikdocumentaires afgespeeld op de grote flatscreen in de centrale leefruimte. Verder kan iedereen zijn beste foto's en filmpjes aan divemaster Felipe bezorgen, die er tegen het einde van de reis een mooie compilatie-CD van zal maken. Een leuk souvenir waar we jaren later nog veel plezier aan zullen beleven.


Zondag 26 juni 2016:

Duiken op de duikplaatsen Carpenter Rock en La Reyna in de Zee van Cortez in Mexico




Foto's van de duikplaats La Reyna en Los Islotes in de Zee van Cortez - Mexico


fotos la reina los islotes zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez Mexico



De duikplaatsen in de Zee van Cortez zijn vreemd genoeg kouder dan die van de Revillagigedo eilandengroep (Socorro) in de Stille Oceaan. Onder de 22m bedraagt de temperatuur slechts 18°C, tussen 22m en 14m is het 22°C en boven de 14m heb je ca 23°C.

De duiklocatie Carpenter Rock bestaat uit drie pinnacles, die van een 30m diepe zandbodem oprijzen en waarvan er eentje boven water uitsteekt. Op Carpenter Rock kan je gemakkelijk en rustig duiken. We spotten er o.a. naaktslakken, octopussen, vlindervissen, tandbaarzen, murenen, soldaatvissen, coral hawk vissen, koffervissen, doktersvissen en angelvissen.


Duikplaats Carpenter Rock in de Zee van Cortez Mexico


fotos carpenter rock zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Carpenter Rock in de Zee van Cortez Mexico



Duikplaats La Reyna is slechts een kleine rotsblok in de Zee van Cortez, met daarop een waarschuwingslicht voor de schepen. Op de rotsblok zitten meestal zeeleeuwen te luieren, die af en toe een frisse duik nemen om af te koelen. De rotsformatie is raar van structuur en loopt schuin tot 20 à 25m diepte, waar de zandbodem begint. We duiken op La Reyna in de Zee van Cortez slechts naar een diepte van 15m om zo gemakkelijker en sneller tot bij de zeeleeuwen te geraken. Wanneer we op 7m aankomen, blijven we hangen maar de zeeleeuwen behouden voorlopig een veilige afstand. Zoals afgesproken in de briefing trekt mijn groep verder naar een nabijgelegen wrak waar enkel het motorhuis van overblijft, maar ik verkies om in de buurt van de zeeleeuwen te blijven. Na 15 minuten kan ik de dieren eindelijk zachtjes naderen tot op 5m afstand. De zeeleeuwen komen nu en dan eens kijken om me wat beter te kunnen observeren. Het zicht is met 10m eerder slecht te noemen, maar ik kan toch enkele filmpjes en foto's van de zeeleeuwen maken. Vervolgens ga ik naar den blauwe en open mijn OSB. De stroming dreef me buiten alle verwachtingen nog voorbij de Nautilus Belle Amie.


Duikplaats La Reyna in de Zee van Cortez Mexico


fotos la reyna zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats La Reyna in de Zee van Cortez Mexico



Opnieuw duiken we op La Reyna in de Zee van Cortez in Mexico. Het is ook nu de bedoeling om zeeleeuwen te spotten, maar de meeste dieren houden hun siësta op de rotsen en genieten met volle teugen van hun zonnebad. Daarom duiken we eerst in een soort van canyon rondom het kleine eilandje. Het zicht is helaas nog minder geworden door het vele aanwezige plankton. Wanneer we terug bij het beginpunt zijn, komen we een zeeleeuw mannetje tegen, die ons met zijn typische brulgeluid duidelijk maakt dat we niet te dicht bij zijn vrouwtjes moeten komen. Zelfs onder water is dit geluid goed hoorbaar. Ondanks zijn territoriumafbakening slagen we er toch in om enkele leuke foto's en filmpjes te maken.


Duikplaats La Reyna in de Zee van Cortez Mexico


fotos la reyna zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats La Reyna in de Zee van Cortez Mexico



Voor de nachtduik wordt in de nabijheid van de Nautilus Belle Amie een lichtbaken uitgezet om mobula's te lokken. Nadien gaan we per team in het water en moeten we (maximaal 50 minuten) in een grote cirkel op onze knieën in het zand gaan zitten zonder stof te maken. Buiten nekton is er echter niets te zien en de divemaster breekt dan ook na 20 minuten terecht de duik af. De watertemperatuur bedraagt amper 20°C en iedereen rilt van de kou wanneer ze terug aan boord komen. Daar er een mooie open hemel is en er buiten onze boten geen licht is, vaart onze schipper eerst een eindje verder om vervolgens alle lichten te doven. Achter de rib zien we de bioluminantie verschijnen; een mooie groene gloed in het donkere water onder een fabelachtige sterrenhemel.

Uiteindelijk verschijnen de mobula's toch nog op het appèl en kunnen we ze vanaf het dek van de Nautilus Belle Amie uit het water zien springen. Beter laat dan nooit!


Maandag 27 juni 2016:

Duiken op de duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez in Mexico


Vandaag duiken we drie keer op Los Islotes in de Zee van Cortez in de nabijheid van zeeleeuwen. Zoals gewoonlijk springen we het water in met een lege jacket en kunnen we via een brede rotsspleet naar de andere kant van Los Islotes duiken, waar we enkele zeeleeuwen in het water zien spelen. We nemen strategische plaatsen in om filmpjes en foto's te maken, maar door het vele plankton in het water is de zichtbaarheid helaas beperkt. Dit weerhoudt ons echter niet om volop van de zeeleeuwenkolonie op Los Islotes in de Zee van Cortez te genieten. Wanneer we allemaal terug aan boord van de rib zijn, vaart de schipper zeer traag langs de rotsen zodat we ook boven water de mogelijkheid krijgen om enkele leuke foto's te maken van o.a. de pups die melk aan het drinken zijn bij hun moeder. Mooi!


Duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez Mexico


fotos los islotes zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez Mexico



Opnieuw duiken we op Los Islotes in de Zee van Cortez en gaan we op zoek naar zeeleeuwen. Vrij snel vinden we een groepje waarvan de vrouwtjes nogal speels zijn. Dit is echter niet naar de zin van het mannetje, die enorm hard moet werken en rondjes moet zwemmen om zijn vrouwtjes een beetje onder controle te kunnen houden. Op een gegeven moment laat het mannetje met zijn luide gebrul duidelijk merken dat de duikers te dicht naderen. Daarom gaan we wat verder in het water liggen. Helaas is door de felle middagzon het zicht in het water nog slechter geworden en beperkt tot ca 7m. Wanneer ik na de duik terug in de rib wil klimmen, komt er een speels vrouwtje in ware 'Jaws stijl' volle vaart op me afgezwommen. De andere duikers die reeds in de boot zitten, beginnen te roepen dat 'de aanval is ingezet en dat ik moet oppassen'. Ik denk dat ze het over een mannetje hebben en spring in lichte paniek bijna letterlijk in de rib. De anderen liggen ondertussen plat van het lachen; mijn reactie was blijkbaar hilarisch! Tijdens de terugvaart naar de Nautilus Belle Amie zien we nog een hele kudde zonnende zeeleeuwen op de rotsblokken van Los Islotes liggen.

Ook onze laatste duik van deze unieke reis gebeurt tussen de zeeleeuwen van Los Islotes in de Zee van Cortez. Na een tijdje komt een vrouwtje met me spelen, maar ik probeer voldoende afstand te bewaren omdat ik weet dat ze in hun enthousiasme al eens durven bijten. Toch blijft ze aandringen en geeft ze me zoals een speelse hond een zachte beet. Het resultaat is een gat in mijn duikpak, maar desondanks blijft het een leuke belevenis. Een mededuiker krijgt het gezelschap van een ander speels vrouwtje, die bijzondere interesse toont in zijn camera en nadien bijna in zijn duikpak probeert te kruipen. Na een uur zit onze allerlaatste duik er helaas op en kunnen we vanuit de rib nog één keertje genieten van de grote kolonie zonnende zeeleeuwen met hun kleintjes.


Duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez Mexico


fotos los islotes zee van cortez

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Los Islotes in de Zee van Cortez Mexico



's Avonds trakteert kok Marco ons nog op een sappige steak met overheerlijke saus. Ook het dessert is alweer van buitengewone kwaliteit. Onze maagjes werden hier elke dag op en top verwend. Nadien gaan alle remmen los en vliegt iedereen rijkelijk in de alcohol. Vooral de tequila smaakt hier veel beter dan het vettige spul dat we gewoonlijk in België drinken. We verbroederen nog een laatste keer met onze Duitse, Canadese en Amerikaanse vrienden en iets na middernacht is het bedjestijd.


Dinsdag 28 juni 2016:

Terug naar huis


Aangezien gisteren onze duikspullen nog niet volledig droog waren, moeten we vandaag iets vroeger opstaan om alles in te pakken. De tequila zindert nog even in ons hoofd na, maar gelukkig verdwijnt het duffe gevoel na een verkwikkende douche.

Rond 7u30 genieten we van ons allerlaatste ontbijt op de Nautilus Belle Amie en daarna is het tijdstip aangebroken om uitgebreid afscheid te nemen van de medepassagiers, maar vooral ook van de bemanning. Door al hun goede zorgen en onberispelijke service hebben zij ervoor gezorgd dat dit werkelijk een unieke belevenis was. Thanks Captain Bryden and your wonderful crew!

Om 9u00 staan de taxi's klaar die ons in een klein half uurtje naar de luchthaven van Cabo San Jose brengen (US$ 15 per persoon). Daar is het nog even tot 12u25 wachten op onze binnenlandse vlucht naar Mexico City die slechts 1u45 in beslag neemt. Jammer genoeg hebben we hier meer dan 5 uur te doden in afwachting op onze vlucht naar Amsterdam. Iets na 21u00 stijgen we dan op voor onze 10 uur durende vlucht naar Amsterdam, waar we tot slot de Thalys nemen naar Antwerpen.



Movie duiken - diving met manta's in Socorro - Roca Partida en San Benedicto in Mexico in de Pacific Ocean - Stille Oceaan








Movies duiken - diving met Zeeleeuwen in de Zee van Cortes Mexico









Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken - scuba diving in Socorro Island - Mexico in de Stille Oceaan en de duiken in de zee van Cortez Mexico met je vrienden op Facebook






Nuttige informatie over de Revillagigedo-eilanden - Socorro Island - Mexico:



Medische informatie over de Revillagigedo-eilanden - Socorro Island - Mexico


inenting



Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Cabo San Lucas in Mexico:


Decompressiekamer:



Noodnummers:




Het klimaat in Cabo San Lucas - Mexico en Socorro Island - Mexico:




Het tijdsverschil in Cabo San Lucas - Mexico t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Veiligheid:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne