Like en deel het reisverhaal met foto's van Florida in de USA en duiken in Jupiter met je vrienden op Facebook
Reisverhaal duiken - scuba diving in Jupiter in Florida de USA met haaien - sharks en bezoeken aan Cape Canaveral, Orlando Universal Studio, Advenger Island, Cristal River en Homosassa manatees, Everglades en The Keys
Waar kan je haaiduiken - shark scuba diving in Jupiter in Florida in de USA?
Info over Jupiter Florida:
De meest voor ons Europeanen onbekende duikplaatsen in Jupiter, heeft een massa gigantische haaien, waaronder stier, citroen, hamer, tijger en verpleegsterhaaien - bull, lemon, hammer, tiger and nurse sharks in de Atlantische Oceaan rondzwemmen. De hoogste tijd dus om als fervente duikers een reis naar Jupiter in Florida de USA te organiseren om met de grote predators van de Oceanen te gaan duiken.
Algemene info over duiken - scuba diving in Jupiter met haaien - sharks
Duiken - scuba diving in de USA - Florida - Jupiter is enkel geschikt voor zeer ervaren stromingsduikers vanaf een boot. Op diepte blijven in de blauwe moet een automatisme zijn. Zichzelf kunnen behelpen bij zware weersomstandigheden is een absolute must en paniekaanvallen zijn uit den boze. Een pilletje tegen zeeziekte is zeker aan te raden, tenzij je sterke zeemansbenen hebt. De instructies zeer goed opvolgen is van belang voor je eigen veiligheid en die van de anderen. Het is ook aan te raden om met voldoende nitrox boven te komen aangezien er zware golfslag kan zijn.
Wanneer je gaat duiken met haaien - shark diving met Scuba Works in Florida Jupiter moet je rekening houden met een aantal huisregels: er worden geen deco duiken gemaakt, er wordt maximaal gebruik gemaakt van nitrox, de nitrox wordt nagemeten met hun tweede (te ijken) zuurstofanalyser, het analyse logboek dient ingevuld te worden, er wordt steeds een doorgedreven briefing gegeven en je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je veiligheid.
De maximale nitrox ppO2 wordt gegeven om een maximale duiktijd te kunnen garanderen. De flessen zijn zeer goed gevuld, tot ongeveer 260 à 270 bar nitrox. Normaal wordt er 45 minuten per duik gerekend, maar een uur duiken is zeker ook haalbaar.
De watertemperatuur bedraagt eind februari tussen de 22 en 24°C. Een 5mm duikpak, botjes, verplichte handschoenen en kap zijn hierbij voldoende warm.
De boot van Emerald Charters is ruim en comfortabel. De schipper dropt zeer goed en heeft zeer veel ervaring met het recupereren van duikers in de soms zware Atlantische Oceaan. Iedereen krijgt aan boord een vaste plaats toegekend, wat een beetje tegendraads werkt wanneer je als eerste op de boot stapt en de achterste plaats toegewezen hebt gekregen. Op die manneer hinder je continu de andere duikers die nog moeten passeren.
De ladder achteraan de boot is gemaakt van dikke buizen met zachte rubber rond, zodat je goede grip hebt en je blote voeten geen pijn kan doen. De ladder ligt diep genoeg in het water, maar toch moet je bij golfslag en deining voorzichtig blijven wanneer je uit het water komt.
Water, cola en cola light zijn overvloedig aan boord aanwezig. De hongerige magen worden rijkelijk gevuld met crackers, vers fruit, een koek en een lekkere, zeer goed gevulde dikke boterham met groenten en wel 200 gr ham.
Randy is de duikleider van Scuba Works en heeft zeer veel ervaring met duiken - scuba diving met haaien - sharks. Hij doet al het mogelijke om de haaien - sharks te lokken, hen bij de duikers te houden en ze voor de camera's te brengen, maar bovenal probeert hij het duiken - scuba diving in veilige omstandigheden te laten verlopen.
Scuba Works heeft zelden buitenlandse duikers in zijn kringen. Het is hier (net zoals in België) normaal dat iedereen zijn eigen materiaal bij heeft. Een tank en lood zijn daarom nooit in de duikprijs (US $100 + tax per dag voor 3 duiken) inbegrepen. Duikmateriaal huren is in verhouding zeer duur en je kan best vragen naar een korting als je meerdere dagen duikflessen en lood wil huren (US $20 per dag). Daarbovenop dien je ook nog eens US $20 per nitroxmengsel/ademgas bij te rekenen. Je moet bovendien zelf je eigen en gehuurde materiaal naar de boot rijden, daar afladen en aan boord brengen. Wil je het laten doen, dan kost dat US $50 per dag!
De medewerkers van de boot zijn vrijwilligers en werken op basis van fooien. Voor ons is dit even wennen en de fooi bedraagt gewoonlijk US $10 per duik. Je dient dus US $30 per dag bij de rekening te tellen en zelf aan de begeleiders af te geven. Ze hebben ons wel geholpen met de duikflessen naar de straat te brengen en in de auto te leggen.
Op 50m van de boot ligt een gratis hotelparking waar we de auto achterlaten (wel ticketje bijhouden om er terug af te kunnen rijden).
In de duikschool staan baden klaar om te spoelen en je kan er je duikgrief laten drogen tot de volgende dag.
Jupiter en Florida in het algemeen zijn zeer dure omgevingen omdat veel welgestelde gepensioneerden hier komen overwinteren. Voorzie dus zeker een ruim budget voor logement, eten en vertier.
Reisverhaal duiken - scuba diving in Jupiter in Florida de USA met haaien - sharks en bezoeken aan Cape Canaveral, Orlando Universal Studio, Advenger Island, Cristal River en Homosassa manatees, Everglades en The Keys
Zaterdag 20 februari 2016:
Van Brussel naar Miami in de USA
Na een 2 uur durende vlucht van Brussel naar Madrid en een korte tussenstop ter plaatste, nestelen we ons in de comfortabele Iberia-stoelen voor een trip van 9 uur richting Miami in de USA. In verhouding tot Aziatische vliegtuigmaatschappijen valt Iberia een beetje tegen. Het eten is eerder middelmatig te noemen en we moeten zelf naar water en andere drankjes vragen. Het entertainment programma daarentegen is wel OK en up-to-date met enkele recente films.
Rond 20.00 plaatselijke tijd landen we in Miami in de USA, waar we meer dan een uur verliezen om door de immigratiepost te geraken. Eerst moeten we ons via een terminal elektronisch registreren en daarna mogen we alles nog een 'live' herhalen bij een immigratie-ambtenaar. Vingerafdrukken en mugshots worden genomen alsof we de grootste criminelen ter wereld zijn!
Gelukkig komen gelijktijdig onze koffers van de band gerold en reppen we ons naar de car rental afdeling van Alamo om onze huurwagen op te pikken. Ook hier verloopt alles geautomatiseerd en moeten we ons registreren en alle info ingeven via een terminal. Na alle administratie wordt er een papier uit de printer gespuwd en mogen we op de parking zelf een 'middenklas' wagen uitkiezen. We opteren voor een witte Hyundai met grote kofferruimte.
Onze eerste nacht in Florida brengen we door in het Regency hotel, dat vlakbij de luchthaven van Miami gelegen is. Praktisch, maar vanaf 7.00 's morgens heb je er wel wat geluidsoverlast door passerende vliegtuigen.
Zondag 21 februari 2016:
Bezoek Miami en rit naar Jupiter in Florida
Tijdens het ontbijt gaan we 'all the way' en kiezen we voor een uitgebreid American breakfast met eieren, spek, worstjes, enz. Lekker!
Daarna zetten we koers naar Miami Beach met zijn imposante skyline en ultramoderne hoogbouw. Uiteraard mag ook South Beach, de kleurrijke trekpleister van Miami, niet ontbreken. Door de vele verkeerslichten en het drukke verkeer duurt het wel een tijdje voor we er geraken, maar het is zeker de moeite waard om deze wereldberoemde art deco-wijk met zijn flamboyante populatie te bezoeken. Hier een parkeerplaats vinden is echter onbegonnen werk, dus stellen we ons tevreden om stapvoets langs de vele winkeltjes, bars en restaurants te rijden.
Vervolgens rijden we 1,5 uur noordwaarts naar het kuststadje Jupiter in Florida, waar we de komende vijf dagen gaan duiken met haaien.
We verblijven in het Best Western Intercoastal hotel omwille van z'n gunstige ligging t.o.v. de duikschool Scuba Works en de snelle toegang tot de River Walk, een fraai aangelegd wandelpad naast de mooie lagune van Jupiter in Florida.
Het hotel heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding, maar valt eerder pover uit tegenover de andere gebouwen in de buurt. In Jupiter - Florida wonen duidelijk geen arme sloebers!
Nadat we water en proviand hebben ingeslagen om de volgende dagen door te komen, nemen we nog een snelle (vettige) hap in Taco Bell. Daarna keren we terug naar het hotel om ons bedje op te zoeken want morgen moeten we fris zijn voor onze eerste haaien duikdag.
Duiken op haaien - Sharks in de Atlantische Oceaan
Aangezien we om 7.30 reeds aan de duikschool worden verwacht, storten we ons om 7.00 stipt op het ontbijtbuffet, waar we kunnen kiezen uit pannenkoeken, wafels, eitjes, worstjes, verschillende soorten koffiekoeken en cakes, cornflakes, yoghurt, enz.
Met een goed gevulde maag en de nodige pilletjes tegen zeeziekte stappen we op de boot.
Omstreeks 16.00 zijn we terug in het hotel en is er nog tijd om een korte wandeling te maken over de River Walk, die ons via de mooie lagune leidt naar een klein maar poepchique haventje met imposante jachten. Hier liggen ettelijke miljoenen in het water te dobberen! We kijken werkelijk onze ogen uit.
Aan de kade bevinden zich ook enkele gezellige tavernes met terras, die doorlopend worden ingenomen door het rijke volkje dat zuinig van zijn koffie nipt. De gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 60 jaar. Hier komen alle stinkend rijke gepensioneerde Amerikanen dus hun oude dag slijten!
We duiken in de open Atlantische Oceaan, op ongeveer 40 minuten varen van de haven van Jupiter in Florida. Het is de bedoeling om hier vooral op stierhaaien - bull sharks te duiken - scuba diving. Stierhaaien - bull sharks bevinden zich meestal op of in de nabijheid van de bodem. We duiken (drijven) daarom met de stroming mee.
Tijdens de tocht naar de duikplaats maken de medewerkers van Scuba Works rauwe vis klaar om de haaien - sharks te lokken. Tevens gebruiken ze harpoenen om vis te vangen. Het grote verschil met deze vers geschoten vis is dat ze niet onmiddellijk dood zijn en daarbij bepaalde trillingen veroorzaken die het jaaginstinct van de (hamer)haaien meteen aantrekt. De snelste haai verorbert dan het hapje en laat voor de anderen meestal niets over. Indien de harpoenduikers de geschoten vis als lokaas voor de volgende duik willen gebruiken, moeten ze deze onmiddellijk aan iemand aan boord afgeven. Anders wordt hun prooi snel door de jagende haaien ingepikt. Het is zelfs mogelijk dat ze gebeten worden door de haaien omdat ze hen als rivaal van hun voedsel aanzien of als mogelijke prooi.
Onmiddellijk tijdens het duiken - scuba diving komen een 6-tal grote robuuste stierhaaien - bull sharks op ons af. We duiken - scuba diving op 35m diepte en het is de bedoeling om de stierhaaien - bull sharks mee naar boven te lokken zodat we langer kunnen duiken (langere no deco tijd en minder lucht verbruik). De stierhaaien volgen tot maximum een diepte van 15m, toch is 50 minuten duiken - scuba diving mogelijk met de luchtvoorraad. Het is aan te raden om aan de oppervlakte met voldoende lucht op de boot te wachten. De golven zijn immers vrij pittig, waardoor het veiliger is om te blijven ademen via de ontspanner.
Duiken met stier, citroen en hamerhaaien - bull, lemon and hammerhead sharks 1
Op de tweede duikplaats ligt een wrak. We duiken - scuba diving erover en verspreiden een geurspoor. Hierbij hebben we een langere no deco time en minder luchtverbruik. Achter het laatste wrak is praktisch geen stroming. Dit is een ideale plaats om zeer rustig op de zandbodem te gaan liggen, te genieten van de aangekomen haaien en om massa's foto's te maken. Een reeks stierhaaien - bull sharks en verpleegsterhaaien - nurse sharks laten zich bewonderen. Om het veilig te houden, wordt de duikplaats in groep verlaten om ondieper in de blauwe te duiken - scuba diving om toch zo lang mogelijk onder water te kunnen blijven. Het lukt eveneens om de stierhaaien - bull sharks mee tot een diepte van 10m te krijgen. Rondkijken, handen en benen bij elkaar houden en niet bij de lokaas met vissen gaan hangen, is nu de boodschap. Ondertussen is het water aan de oppervlakte van de Atlantische Oceaan heviger geworden. Wanneer we aan boord zijn, jagen de duikbegeleiders nog even verder en komen ze met een barracuda van 1,2m en nog een andere grote vis boven. De gevangen vis wordt onmiddellijk gekuist en de ingewanden worden bijhouden om als lokaas te gebruiken bij de volgende duik.
De derde duik vindt plaats op dezelfde locatie als de vorige duik. De situatie is ongewijzigd, maar het is nu vooral de bedoeling om tijgerhaaien - tigersharks en hamerhaaien - hammerheads te lokken. Zeer rustig ademen en geen bruuske bewegingen maken (wat nooit mag met haaien aangezien dit zeer gevaarlijk is), is dus absoluut noodzakelijk om ze te lokken. Het is de bedoeling dat een helper een vis van voldoende formaat schiet en met een onderwaterscooter rondvaart om de haaien te lokken. Het schieten lukt niet, maar toch komen er stierhaaien - bull sharks, citroenhaaien - lemon sharks, verpleegsterhaaien - nurse sharks en een grote hamerhaai - hammerhead shark op het geurspoor af. De hamerhaai - hammerhead shark is duidelijk op jacht, waardoor we extra moeten opletten. Hamerhaaien - hammerhead sharks jagen namelijk op grote prooien, zelfs op andere haaien. Toch is dit eigenlijk meer een schemer- en nachtelijke jager. Het lukt om bij het stijgen en uitdrijven in de stroming de haaien mee naar boven te lokken. Zo genieten we tot bijna de laatste toegestane ademteug van deze prachtige dieren. Voldaan varen we terug naar de haven van Jupiter in Florida.
Dinsdag 23 februari 2016:
Annulatie duiken - scuba diving, dan maar een bezoek aan Palm beach in Forida
Deze duikdag wordt geannuleerd omdat Scuba Works niet genoeg duikers heeft om uit te varen. Ze hebben hier enkel Amerikaanse klanten en het duiken - scuba diving wordt kort op voorhand telefonisch afgesproken. Dit is uiteraard een teleurstelling, maar we wisten op voorhand dat dit het laagseizoen voor duiken - scuba diving is omdat de weersomstandigheden in februari onvoorspelbaar zijn. Maar dit is eveneens het topseizoen voor haaien, die dan in grote aantallen in deze regio aanwezig zijn.
Helaas wordt er vandaag niet gedoken omdat we de enige klant zijn. Doodjammer, maar dat kan natuurlijk gebeuren in het laagseizoen in een minder toeristisch gebied.
We proberen deze bittere pil een beetje te verzachten door de omgeving wat te verkennen. Via de 1A1 en Highway 1 rijden we op een half uurtje naar het zuidelijker gelegen Palm Beach in Florida de USA.
Vlak voor palm Beach komen we eerst terecht in een minder aantrekkelijke 'zwarte' buurt en beginnen al te vrezen dat hier niet veel te beleven valt. Eens we de brug naar het schiereiland van palm Beach echter zijn overgestoken, komen we in een totaal andere wereld van overvloed en weelde terecht. Dit is waar palm Beach in Florida om bekend staat. Mooie riante huizen in mediterrane stijl met meerdere klassenwagens op de oprit, perfect gemillimeterde hagen en gazons, wuivende palmbomen en Mexicaans onderhoudspersoneel om de boel netjes te houden. Sommige huizen hebben zelfs toegang tot een privé-strand.
Een andere bezienswaardigheid in Palm Beach - Florida is Worth Avenue, waar alle grote designermerken zoals Gucci, Chanel, enz. gevestigd zijn. Kijken mag, maar kopen is op eigen risico!
We willen al die mooie indrukken verwerken bij een fris glas en een klein hapje, maar nergens in deze buurt is er een taverne te bespeuren. We rijden daarom terug richting binnenland, waar we ons tegoed doen aan een overheerlijke hamburger en vers gesneden frietjes.
Aan de rand van Palm Beach - Florida bevindt zich ook een outlet shopping center (genre Maasmechelen Village) waar we uiteraard even door lopen en onze slag kunnen slaan bij de Nike en Levi's store.
Ondertussen is het hevig beginnen regenen en keren we in de plenzende regen terug naar Jupiter, waar we de avond rustig afsluiten.
Duiken - scuba diving op haaien - sharks in een zware Atlantische Oceaan
Daar we allemaal de vorige dagen reeds de briefing voor het duiken - scuba diving hadden gekregen, wordt deze niet herhaald. Enkel de posities van het duiken - scuba diving t.o.v. de haaien en de vis worden opnieuw even toegelicht. De Atlantische Oceaan is zeer wild en afgaande op de recente weersvoorspellingen belooft het een zware dag duiken - scuba diving in de Atlantische Oceaan te worden. We worden vandaag begeleid door vier speervissers die met een onderwaterscooter duiken - scuba diving.
Op de eerste duikplaats zien we helaas geen enkele haai - shark, alhoewel de begeleiders hun uiterste best doen. Op het einde van de duik is reeds vanaf 7m diepte de golfslag voelbaar.
De tweede duikplaats is terug het wrak waarop we eergisteren hebben gedoken. We duiken - scuba diving er weer over en verspreiden tegelijkertijd een geurspoor. Citroenhaaien - lemon sharks, stierhaaien - bull sharks en verpleegsterhaaien - nurse sharks komen hier onmiddellijk op af. Na 10 minuten komt een mooie grote tijgerhaai - tigershark ons vergezellen. De pret kan niet op! Zeer elegant en traag draait de tijgerhaai - tigershark rondjes om ons en laat zich gewillig fotograferen. Voorzichtigheid is echter de boodschap, want zijn beet kan dodelijk zijn. Op het einde duiken - scuba diving we uit in de blauwe tussen de 12m en 10m diepte. De golfslag is hier al duidelijk voelbaar, maar met ons nitroxmengsel is een diepere veiligheidstrap best doenbaar.
Door de felle golfslag is het zeer moeilijk om terug aan boord te geraken. Enkel de duikleider en ikzelf geraken op eigen kracht meteen op het schip. Alle anderen moeten zelfs de koord lossen door de enorme krachten van de Atlantische Oceaan. We moeten in totaal vijf pogingen ondernemen om iedereen veilig te recupereren.
De speerschutters hebben tijdens het duiken - scuba diving drie grote vissen geschoten. Bij het recupereren van de laatste personen die aan een OSB aan de oppervlakte hangen, komt plots een gigantische hamerhaai - hammerhead van wel 5,5m aan de oppervlakte. Hij bijt in één keer een gevangen vis van wel 35cm dikte en 17cm breedte doormidden. Weg prooi, enkel de kop en kieuwen schieten nog over. Voor ons is dit een unieke kans om de kracht van zo'n groot dier aan de oppervlakte live te ervaren. Eén van de duikers wil snel terug het water inspringen, maar de duikleider houdt hem tegen. Een jagende hamerhaai - hammerhead shark houdt immers een te groot veiligheidsrisico om te duiken - scuba diving in.
De Atlantische Oceaan wordt steeds ruwer. Enkelen onder ons zijn serieus zeeziek, maar toch wagen we ons op dezelfde plaats in het water voor onze derde duik. Er volgt alweer een geweldig spektakel tijdens het duiken - scuba diving en de haaien - sharks volgen ons mooi mee naar boven, waar het de bedoeling is om ondieper in de blauwe mee te driften. Aangezien onze tussentijd tussen de duiken - scuba diving door de zware Atlantische Oceaan werd verkort, proberen we dit te compenseren via het zware nitroxmengsel en door ondieper te duiken - scuba diving.
Het recupereren en aan boord geraken van de duikers verloopt weer zeer moeilijk. Moe maar voldaan varen we op de zeer woelige Atlantische Oceaan terug naar de haven van Jupiter in Florida.
's Avonds ontdekken we in Jupiter - Florida nog de Rustic Inn, een gezellige eetgelegenheid aan het water met zicht op de vuurtoren, dat bekend staat om zijn vele vis- en schaaldiergerechten. Een echte aanrader!
Annulatie duiken - scuba diving, dan maar een bezoek aan het Kennedy Space Center in Forida
Ook vandaag wordt het duiken - scuba diving door Scuba Works afgelast omwille van te weinig klanten.
We beslissen dan maar om een bezoekje te brengen aan het Kennedy Space Center dat op een dikke twee uur rijden ten noorden van Jupiter - Florida ligt. Ondanks het feit dat de zon volop schijnt, is het slechts 17°C en staat er een frisse wind. Lange broek en trui zijn vandaag dus zeker geen overbodige luxe in de 'sunshine state'.
We betalen eerst US $10 voor de parking en daarna nog eens US $50 + taks inkom per persoon. Het eerste wat ons opvalt wanneer we het terrein betreden, is dat het relatief klein is en dat er veel moeite werd gestoken om het meer op een pretpark te laten lijken. Vlak na de inkom zijn er immers tal van eetgelegenheden en souvenirshops in opvallende kleurtjes te vinden.
In de Rocket Garden staan een aantal raketten tentoon gesteld en leveren alvast enkele mooie foto's op.
Vervolgens nemen we de bus naar het verder afgelegen Apollo - Saturn V Center. Onderweg passeren we o.a. het launch control center, het gebouw waar de raketten worden geassembleerd en enkele operationele lanceerplatformen. Helaas mogen we niet van de bus en kunnen we slechts sporadisch een foto nemen.
In het Apollo - Saturn V Center wonen we eerst een zeer mooie presentatie bij over het ontstaan en de historiek van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. We herbeleven als het ware de ontwikkeling van de eerste ruimtetuigen, de mislukte pogingen om de toestellen de ruimte in te schieten en tot slot uiteraard de geslaagde landing van Apollo 11 op de maan in 1969. Kippenvelmomentje!
Daarna komen we in een enorme hangar terecht waar de Saturn V raket kan bewonderd worden. Dit is de grootste, zwaarste en sterkste raket ooit die operationeel werd ingezet. Zeer indrukwekkend! In deze hangar staan ook nog een aantal authentieke ruimtepakken tentoon gesteld, een stukje maansteen dat je kunt aanraken en enkele andere instrumenten die gebruikt werden tijdens de voorbije ruimtereizen.
Vervolgens keren we met de bus terug naar het toeristische stuk van het immense domein, waar we in het IMAX theater de 40 minuten durende 3D-film 'Journey to Space' bekijken. Hierin worden de toekomstplannen van NASA toegelicht, waarbij vooral aandacht wordt besteed om tegen 2030 naar Mars te reizen.
Tot slot bezoeken we het gebouw dat gewijd is aan de wereldberoemde Atlantis spaceshuttle. Eerst krijgen we alweer een mooi opgebouwde reportage te zien over de creatie van de herbruikbare spaceshuttle en zijn vele ruimtetochten. Daarna komen we in een hall terecht waar het originele toestel tentoon wordt gesteld. Ook dit levert weer een wauw-momentje op!
Het is ondertussen 17.45 en we haasten ons naar de benedenverdieping, waar we nog net op de valreep een levensechte simulatie van een ruimteschip lancering kunnen meemaken. We worden een beetje door elkaar geshaket, maar verder valt het best mee.
Als kers op de taart staat er deze avond om 18.47 een echte lancering van een communicatie satelliet met een Falcon 9 raket op het programma. Voor een meerkost van US $20 kan je deze lancering van dichtbij (binnen een straal van 3 mijl) meemaken, maar wij kiezen voor de gratis optie en nemen plaats op de tribune achteraan op het terrein. Er worden via luidsprekers continu updates gegeven over de stand van zaken en de timer zakt langzaam naar 0 af. De spanning op de tribune stijgt .. tot plots op 1min 41sec. voor de lancering de hele operatie wordt afgeblazen wegens 'an issue with loading cryogenic liquid oxygen into the launcher's fuel tanks'. Zo'n last minute cancelling gebeurt blijkbaar wel vaker, maar voor ons is het toch een hele teleurstelling. Doodjammer, want dit was een unieke kans om live een raketlancering mee te maken. Shit happens!
Ondertussen is het hevig beginnen regenen en keren we in de plenzende regen terug naar Jupiter, waar we de avond rustig afsluiten.
Duiken - scuba diving op haaien - sharks in de Atlantische Oceaan in Jupiter - Florida
Op onze laatste duikdag in Jupiter - Florida is de Atlantische Oceaan gelukkig veel kalmer dan afgelopen woensdag, maar toch zijn er nog overal schuimkoppen te bemerken. Met ca 21°C en een frisse bries is het ook een pak koeler in Jupiter - Florida dan de afgelopen dagen. Gelukkig kunnen we ons opwarmen aan de stralende zon en zijn er weinig wolken te bespeuren.
Tijdens de eerste duik dalen we af naar 36m diepte. De bodem is zeker nog 5 meter lager, maar ons nitroxmengsel beperkt onze diepte bij het duiken - scuba diving. Onmiddellijk komt er een stierhaai - bullshark achter ons aan. Na 20 minuten krijgen we ook nog het gezelschap van tien citroenhaaien - lemon sharks, die samen met ons blijven meeduiken - scuba diving. Het aan boord geraken is vandaag gelukkig een stuk rustiger en eenvoudiger.
Duiken met stier en citroen haaien - bull and lemon sharks 2
De tweede duik van de dag vindt opnieuw plaats op het wrak waar we al enkele keren op hebben gedoken. Eén stierhaai - bull shark, drie verpleegsterhaaien - nurse sharks, negen citroenhaaien - lemon sharks, een tijgerhaai - tigershark en twee hamerhaaien - hammerheads in de verte staan in voor ons entertainment. Foto's kunnen in overvloed worden genomen en we laten ons volledig gaan. De citroenhaaien - lemon sharks zijn gedurende de duik zeer wild. Ze botsen en duwen voortdurend tegen ons. Eéntje probeert zelfs in mijn vinnen te bijten, waarbij ik hem moet afweren door hem letterlijk met mijn vin tegen zijn bek te stampen. Na twee pogingen geeft de citroenhaai - lemonshark het gelukkig op. Op de nultijd stijgen we op en duiken - scuba diving uit op 10m diepte. De haaien volgen mooi zodat we hen tot het einde van de duik kunnen blijven fotograferen.
Duiken - scuba diving met tijgerhaaien - tigersharks 2
We blijven op dezelfde locatie voor onze derde duik. De situatie is ongewijzigd en we zien een stierhaai - bull shark, drie verpleegster haaien - nurse sharks en tien citroenhaaien - lemon sharks voorbij onze lens passeren.
Duiken - scuba diving met stier en citroen haaien - bull and lemon sharks 3
Op onze laatste avond in Jupiter - Florida vullen we onze buikjes in Shipwreck Bar & Grill, een lokale eettent die bulkt van attributen en beelden die verwijzen naar piraten en de zee in het algemeen. Zeker een must see voor alle liefhebbers van de betere kitch!
Zaterdag 27 februari 2016:
Universal Studios pretparken in Orlando - Florida
We laten het bekoorlijke Jupiter achter ons en rijden op een kleine drie uur naar het oerlelijke en zeer toeristische Kissimmee, wat onze uitvalsbasis wordt om de twee Universal Studios pretparken in Orlando te bezoeken.
Celebration Suites at old town is net als de meeste andere low budget hotels gelegen aan een drukke boulevard die uitpuilt van schreeuwende neonreclames voor restaurants en outlet shops, waar je de nodige souvenirs kunt inslaan. We krijgen wel waar voor ons geld, want naast een slaapkamer beschikken we ook over een volledig ingerichte keuken en een zitruimte met grote flatscreen. De kamers zien er nogal afgeleefd uit, maar verder valt er niets op aan te merken. Enige minpunt is dat je moet bijbetalen voor Wifi.
Eens we de bagage in de kamer hebben afgezet, gaan we onze vooraf online bestelde pretparktickets ophalen bij Kissimmee Guest Services (www.KGSTickets.com), waar je altijd minder betaalt dan wanneer je de tickets rechtstreeks bij de pretparken koopt. Wij hebben zelfs een 4-dagenticket kunnen bemachtigen voor de prijs van twee dagen. Het is en blijft echter een zeer grote brok uit je vakantiebudget (US $165 per persoon).
We besluiten om meteen naar Universal Studios door te rijden want het park is nog open tot 22.00 en vanavond staat de Mardi Gras parade en een optreden van Fall Out Boy op het programma.
We arriveren pas rond 16.30 op de parking (US $20 per dag - US $5 als je na 18.00 binnenrijdt), waar we tot onze verbazing merken dat we zeker niet de enige laatkomers zijn. Wanneer we dan uiteindelijk het pretpark zelf binnenkomen, hebben we zin om meteen weer om te keren want we komen terecht in een gigantische mensenmassa. Alle straten zijn overbevolkt en de wachtrijen voor de attracties lopen op tot 40 minuten en langer.
We beslissen om meteen naar het einde van Universal Studios door te lopen, waar het nieuw aangebouwde stuk van 'The wizarding world of Harry Potter - Diagon Alley' zich bevindt. Je komt hier werkelijk terecht in de leefwereld van de jonge tovenaar en we komen ogen tekort om alle zorgzaam uitgewerkte details te bewonderen. Er staat zelfs een heuse vuurspuwende draak op het dak van de Gringotts bank. Bij 'Ollivanders' kunnen wizards in spe dan weer een toverstok kopen en hun trucks op verschillende interactieve plaatsen oefenen.
Tot slot bevat Diagon Alley ook een thrill-ride waarbij je een helse multi dimensionale tocht maakt doorheen de goblin-bank. Opgepast, alle rugzakken en tassen moeten hier eerst opgeborgen worden in een (gratis) locker, want anders word je onverbiddelijk teruggestuurd.
De 'Men in black alien attack' en 'Terminator 3D' attracties staan al langer dan tien jaar in Universal Studios, maar blijven nog steeds leuk om te doen.
Omstreeks 19.45 passeert de kleurrijke Mardi Gras parade en kijken we vol bewondering naar de mooie wagens, de flamboyant uitgedoste personages en de uitzinnige Amerikaanse toeschouwers die volledig uit hun bol gaan.
We sluiten de avond af met 'Transformers 3D', een indrukwekkende rit waarin we worden meegezogen in de strijd tegen Megatron en de Deceptions. Al je zintuigen worden gelijktijdig bespeeld en gevoelige magen kunnen zich beter niet aan dit avontuur wagen.
Bij het verlaten van de parking komen we terecht in een megafile en zijn we langer dan een uur naar het hotel onderweg. Tijdig vertrekken voor de massa is dus de boodschap.
Ook vandaag staat Universal Studios op ons programma. Gelukkig is het al een pak minder druk als gisteren en kunnen we volop genieten van de prachtige decors uit New York, San Francisco en Hollywood.
We starten relax met 'Shrek - 4D' een grappige multi dimensionale animatiefilm waarbij Shrek en Donkey de ontvoerde prinses Fiona proberen te bevrijden uit de handen van de laaghartige Lord Farquaad.
Vervolgens trekken we terug naar de magische Harry Potter wereld, waar nu wel voldoende ruimte en zonlicht is om mooie plaatjes te schieten. We kunnen hier ook niet aan de lokroep van een overheerlijk ijsje weerstaan. Mjammie!
De wachttijd aan de meeste attracties bedraagt nu slechts tien minuten, dus hebben we de luxe om ons to-do lijstje rustig op eigen tempo af te werken.
Enkele hoogtepunten van de dag zijn de megagrappige 'Horror make-up show', de verrassende 'Simpsons Ride' waarbij je het gevoel krijgt dat je echt in een rollercoaster zit en de hilarische 'Despicable Me Minion Mayhem' 3D-rit, die een kamerbrede glimlach op onze gezichten tovert.
Tussendoor genieten we hier en daar nog van leuke optredens en enkele (mini)parades, waardoor onze dag goed gevuld geraakt.
Enige minpuntje van de dag, naast de hoge prijzen voor voeding en drank, is dat we de 'Hollywood Rip Ride Rockit' rollercoaster aan ons moeten laten voorbij gaan. In deze attractie worden immers zelfs geen heuptasjes toegelaten en moet alles in een locker opgeborgen worden. Onze paspoorten, bankkaarten en cash geld in een onbeveiligde ruimte achterlaten, zien we echter totaal niet zitten.
Islands of Adventure, het tweede pretpark van de Universal Studio groep
Islands of Adventure is het tweede pretpark van de Universal Studio groep dat op ons programma staat. Nadat we alweer US $20 hebben betaald voor de parking en onze tassen uitgebreid gecontroleerd werden aan de inkom, komen we terecht in een kleurrijke en fantasievolle leefwereld. We voelen ons meteen happy!
Ook dit park is in verschillende thema's opgedeeld en net zoals de meeste andere bezoekers steken we ineens door naar 'he wizarding world of Harry Potter - Hogsmeade', dat helemaal aan de achterkant gelegen is.
Net zoals bij Universal Studios komen we hier terecht in de magische wereld van Harry Potter & co, waar leerling tovenaars hun nieuwe toverstok kunnen uitproberen op verschillende oefenplaatsen en winkeletalages.
Binnen Hogsmeade zijn er twee topattracties terug te vinden. Enerzijds is er de Dragon Challenge, een heerlijk misselijkmakende rollercoaster voor de liefhebbers van het betere draai- en keerwerk. Anderzijds is er de splinternieuwe attractie 'Harry Potter and the Forbidden Journey', waarbij je via 3D en andere hightech applicaties de indruk krijgt dat je een wervelende vliegtocht maakt over Hogwarts Castle. Zeer indrukwekkend, maar niet aan te raden voor mensen met bewegingszieke of een gevoelige maag.
De rest van de dag dwalen we door de andere regio's zoals Marvel Super Hero Island, Jurassic Park en the Lost Continent die elk hun eigen thema en stijl hebben. Toon Lagoon en Seusse Landing zijn eerder op kinderen gericht, maar door de vrolijke kleurtjes en originele vormgeving is het ook voor volwassenen leuk om deze stukken te bezoeken.
Aangezien we geen zin hebben in een nat pak laten we de twee waterattracties genre boomstammen en wild water rivier links liggen. Veel bezoekers wagen zich echter wel aan het avontuur en sommigen komen echt drijfnat terug aan wal. Gelukkig staan er (tegen betaling van US $5) gigantische droogmachines ter beschikking, waar je gemakkelijk met vier personen in kan staan.
We hebben een beetje pech want Jurassic Park River Adventure en The Incredible Hulk Coaster zijn buiten werking wegens seizoenaal onderhoud. Verder is er nog een nieuwe attractie (Skull Island: Reign of Kong) in aanbouw die er veelbelovend uitziet. Binnen enkele jaren terugkomen is dus de boodschap!
Rond 16.00 hebben we al heel het park afgewerkt en beslissen we om onze droge kelen te smeren in het Hardrock Cafe. We knipperen even met de ogen wanneer we US $10 moeten betalen voor een pintje en een cola in plastic bekers, maar ach ... you only live once!
We sluiten de dag af op de Universal City Walk, een gebied vol bars, restaurants en souvenirshops dat vlak naast de twee pretparken gelegen is. We laten ons leiden door een tip van een insider en komen terecht in Pat O'Brien's, een restaurant met gezellige binnentuin die de keuken van Ierland en New Orlaens combineert. Wanneer onze nacho's als voorgerecht op tafel komen, beginnen we al een beetje te panikeren want dit is wel een héél grote schotel. Onmiddellijk daarna wordt onze crawfish geserveerd en zoals gevreesd moeten we na een tijdje forfait geven. Zo'n volume kan onze maag echt niet aan!
Moe maar voldaan keren we terug naar Celebration Suites at old town, waar we onze laatste nacht in Kissimmee - Orlando doorbrengen.
Universal Studios - Islands of Adventure in Florida
Van Orlando naar Crystal River aan de westkust van Florida om te snorkelen met manatees - zeekoeien
We laten alle glitter en bling bling van Orlando achter ons en rijden een dikke twee uur dwars door Florida richting Crystal River, dat gelegen is aan de westkust van Florida.
We verblijven hier drie nachten in het in 2013 geopende Hampton Inn, dat op diverse booking website zeer hoge waarderingscores krijgt. We kunnen dit alleen maar beamen. De lobby oogt stijlvol en de kamers zijn zeer ruim en modern ingericht.
Vervolgens rijden we naar de duikschool American Pro Diving, dat slechts op enkele minuten rijden van het hotel gelegen is. We handelen alvast de administratie af om de volgende twee dagen met hen te gaan snorkelen met manatees - zeekoeien. We betalen US $52,5 per persoon voor de trip op Crystal River en US $64,5 per persoon voor de Homosassa tour. Alle snorkelmateriaal is in deze prijs inbegrepen.
In de namiddag genieten we aan het zwembad nog een beetje van het zonnetje en 's avonds trekken we naar Charlie's Fish House, dat bekend staat als het beste visrestaurant uit de streek. We trakteren onszelf op gebakken tarbot en een grote portie krabbenpoten. Tijdens deze lekkere maaltijd kunnen we via de verschillende flatscreens aan de muur live de presidentsverkiezingen volgen of naar basketbal kijken. Amerikanen kunnen blijkbaar geen minuut afscheid nemen van hun TV!
We kruipen op tijd in ons bedje want morgen gaat de wekker onverbiddelijk vroeg af.
Woensdag 2 maart 2016:
Snorkelen met manatees - zeekoeien in Crystal River aan de westkust van Florida
Bij Hampton Inn kunnen we terug genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet dat bestaat uit eieren, worstjes, vers fruit, wafels, toast, koffiekoeken, cornflakes en nog veel meer lekkers.
Om 7.00 stipt melden we ons aan bij American Pro Diving, waar we eerst onze wetsuits en vinnen moeten passen. Daarna krijgen we nog een filmpje te zien met de regels omtrent het snorkelen met manatees - zeekoeien. Het komt erop neer dat we de manatees - zeekoeien eigenlijk enkel mogen observeren. Aanraken, paardje rijden, de manatees - zeekoeien de weg versperren, moeder en kind proberen van elkaar te scheiden, enz. zijn vanzelfsprekend verboden.
Daarna rijden we met de eigen wagen naar Pete's Pier, waar we de auto parkeren (US $5) en het bootje opstappen richting het nabij gelegen Kings Bay. We hadden verwacht dat we ergens in een rivier in een groene omgeving zouden snorkelen, maar Kings Bay is volledig omzoomd met kleine woningen. Zeer vreemde ervaring om in een dergelijke setting op zoek te gaan naar manatees - zeekoeien.
Wanneer we rond 8.00 op onze locatie arriveren, liggen er al enkele andere bootjes met snorkelaars in de baai te dobberen. We laten ons zeer voorzichtig in het ondiepe (relatief koude) water zakken om zo min mogelijk zandwolken te veroorzaken en zwemmen naar een groepje van ca tien personen, die een etende manatee - zeekoe gespot hebben.
Aangezien er blijkbaar maar één manatee - zeekoe in de nabije omgeving aanwezig is, probeert iedereen uiteraard een zo goed mogelijk zicht op het dier te krijgen. Het is dus kwestie om juist te manoeuvreren tussen de armen en benen van de andere snorkelaars. Bovendien hebben we vrij troebel water, waardoor de zichtbaarheid eerder beperkt is.
De manatee - zeekoeien is rustig aan het eten en lijkt zich niet te storen aan de aanwezigheid van zoveel bewonderaars. Af en toe komt het dier naar de oppervlakte om adem te happen en dat is natuurlijk het moment om foto's te maken. Na een tijdje heeft de manatee - zeekoe haar buikje vol gegeten en maakt ze een onverwachte beweging met veel zandverplaatsing, waardoor ze ontsnapt aan de aandacht van de groep.
Nadien snorkelen we nog even boven een dieper stuk van de baai waar we meerdere vissen tegenkomen, maar van de manatee - zeekoe is helaas geen spoor meer te vinden.
We hijsen ons terug aan boord en verwachten dat we nog een beetje verder de rivier opvaren om andere manatees -zeekoeien te spotten, maar tot onze verbazing zetten we terug koers naar de kade en staan we om 9.45 al terug aan land. We zijn bijgevolg vrij teleurgesteld, want we hebben meer dan US $50 betaalt om slechts één manatee - zeekoe in troebel water te zien. Hopelijk hebben we morgen beter zicht en meer geluk!
Eens aangekomen in het hotel nemen we eerst een hete douche om terug wat op temperatuur te komen en de namiddag brengen we luierend door aan het zwembad.
's Avonds verkennen we Cracker's Bar & Grill, waar we ons tegoed doen aan een grote ribeye en een mega hamburger. Lekker, maar veel! Het is geen wonder dat de meeste Amerikanen met overgewicht kampen.
Snorkelen met manatees - zeekoeien in Crystal River in Florida
Net zoals gisteren zijn we maar met vier personen op de boot, dus hebben we ruimte zat om alle materiaal neer te leggen en om ons om te kleden. Bovendien zijn we vandaag de enige boot die in het water ligt. Met vier personen snorkelen in Homosassa, is geweldig. Alle manatees - zeekoeien zijn dus lekker voor ons alleen!
Na een kwartiertje varen, komen we een moeder manatee - zeekoe met kleintje tegen. We glijden zachtjes in het water en kunnen het duo een tijdje gadeslaan. Eens ze ons gezelschap beu zijn, maken ze zich uit de voeten met enkele krachtige slagen van hun staart.
Onze gids roept ons vervolgens terug aan boord zodat we naar andere manatees - zeekoeien op zoek kunnen gaan. Die vinden we vrij snel en opnieuw kunnen we deze interessante dieren van nabij observeren en à volonté foto's maken.
Tot slot gaan we nog een derde keer in het water waar meerdere manatees - zeekoeien rond de boot blijven cirkelen. De jongere dieren zijn vrij nieuwsgierig en komen zelfs met ons spelen. Met hun kleine voorvinnen klampen ze zich soms vast aan onze benen en rollen ze zich op hun rug zodat we hun enorme buik kunnen strelen. Dit is echt een geweldige ervaring en lost volledig onze verwachtingen in.
Wanneer de laatste dieren verdwenen zijn, stappen we rillend van de kou terug op de boot en varen we terug naar ons beginpunt. Onderweg hebben we nog een illegale passagier aan boord, die voor de nodige animatie zorgt. Er is namelijk een kikkertje op de boot geraakt die nogal gehecht is aan onze gids en overal op zijn lichaam blijft hangen. Grappige afsluiter van deze superleuke trip.
Rond 9.15 gaan we terug aan land en rijden we nog even langs de duikschool om ons gehuurde materiaal terug in te leveren en enkele leuke T-shirts te kopen.
Onze conclusie: de trip naar Kings Bay is niet echt de moeite waard en kost in verhouding veel geld. Het is veel interessanter om de minder bevolkte Homosassa tour te nemen. Deze tocht wordt echter enkel in de wintermaanden tot half maart georganiseerd. Nadien wordt het te warm en zijn alle manatees uit de rivier verdwenen.
In de namiddag maken we nog een korte uitstap naar Fort Island Gulf Beach, een mooi afgelegen publiek strand met fijn zand en wandelpier.
's Avonds gaan we terug eten in Charlieés Fish House, waar we nog een laatste keer genieten van een heerlijk visgerecht en lekkere krabbenpoten.
Van Crystal River naar Bonita Springs met een tussenstop in Clearwater
Vol goede moed starten we aan de langste rit van deze reis van Crystal River naar Bonita Springs, een zuidelijk gelegen badplaats tussen Fort Myers en Naples. Het eerste deel van de tocht leggen we af via highway 19, die eigenlijk een aaneenschakeling is van verkeerslichten en verdacht veel lijkt op onze Boomsesteenweg. Dat schiet dus niet echt op!
Wanneer we ongeveer 1/3 van de afstand hebben afgelegd, maken we een korte tussenstop in Clearwater, dat onlangs verkozen werd tot mooiste strand van Florida. De keuze is inderdaad terecht want het strand heeft zeer fijn en bijna wit zand. De rest van de kustlijn staat volgebouwd met hotels, villa's en imposante flatgebouwen, waarvan de toegang meestal beveiligd is via slagbomen. Mooie strandtaferelen of zicht op de verschillende kleine jachthavens krijgen we hier dus helaas niet meer te zien.
Vervolgens maken we de fout om de tolweg naar het zuiden te vermijden, waardoor we een gigantische omweg maken via St. Petersburg en Tampa. Nadien leggen we via de autostrade de rest van het parcours af, waarlangs echt niets te beleven valt. Doodsaai.
Rond 16.00 arriveren we eindelijk in Bonita Springs en nemen we opnieuw onze intrek in een Hampton Inn hotel. De kamers zijn iets minder recent dan die van het vorige hotel in Crystal River, maar de service en vriendelijkheid van het personeel zijn ook hier van het hoogste niveau.
Voor het avondeten verwijst de receptioniste ons naar het nabijgelegen Mexicaanse restaurant Iguana Mia. Het is alweer een schot in de roos met lekkere margarita's, goedgevulde buritto's, heerlijke taco's en nog zoveel andere lekkere gerechten. Zeker een aanrader!
Tussenstop in Clearwater en vervolgens naar Bonita Springs in Florida
Vandaag doorkruisen we Florida van west naar oost via de Tamiami Trail (highway 41), die vlak naast het nationaal park van de Everglades loopt. Het is een verademing om even weg te zijn van alle drukke verkeer en slechts één baanvak per rijrichting te hebben.
Tijdens de rit zien we het mangrovebos en waterrijke graslandschap aan ons voorbij glijden en hier en daar kunnen we ook enkele vogels spotten. Er zijn helaas geen echte stopplaatsen naast de rijweg voorzien, zodat je verplicht bent om door te rijden.
Aan de (west)kant van Naples zijn er een aantal airboat bedrijven aanwezig, die vooral gespecialiseerd zijn in tours door het mangrovewoud. Langs de (oost)kant van Miami zijn de airboat operators vooral actief in boottochten op de met gras begroeide rivier.
Op basis van de verzamelde flyers kiezen we voor Gator Park omdat die naast de airboat tours ook nog een alligatorshow aanbieden. Nadat we ons ticket (US $25 per persoon, inclusief oordopjes) hebben aangekocht, kunnen we vrijwel meteen plaatsnemen op de boot. We worden echter samen gezet met een grote groep Japanse toeristen, waardoor we met 30 personen in het bootje worden gepropt. We zitten ook op de voorlaatste bank, waardoor ons zicht op de omgeving danig wordt beperkt.
We cruisen eerst rustig door een stukje mangrove, waar we al enkele kleine alligators en watervogels te zien krijgen. Daarna komen we terecht op de rivier en trekt de stuurman de propeller op volle kracht, waardoor we met een oorverdovend lawaai doorheen het riviergras klieven. We maken ook continu draaibewegingen waardoor we een beter overzicht van de omgeving krijgen. Het opspattende water zorgt dan weer voor een verkoelend effect.
Onderweg komen we nog enkele baby alligators tegen, maar ze zitten aan de andere kant van de boot waardoor we ze eigenlijk niet goed te zien krijgen. De stuurman doet ook geen moeite om de boot even om te keren zodat iedereen de gelegenheid krijgt om goede foto's te maken. Zeer jammer!
Na een klein half uurtje zit de tocht met de airboat er al op en stappen we redelijk teleurgesteld terug aan wal. Tien jaar geleden hebben we een gelijkaardige tocht gedaan en toen duurde de uitstap veel langer en hebben we ook meer dieren kunnen zien.
Daarna volgt er nog een educatieve alligatorshow, die wordt gegeven door een medewerker waar de demotivatie en verveling van af druipt. Hij doet zelfs geen moeite om zijn rothumeur te verbergen en gaat nogal denigrerend met zijn publiek om.
Tot slot geeft ons ticket ook nog recht op een fotomomentje waarbij we een jonge (gemuilkorfde) alligator mogen vasthouden. Toch nog een klein hoogtepuntje bij deze eerder teleurstellende ervaring bij Gator Park.
We zetten onze tocht naar het zuiden verder en rond 16.00 arriveren we in Key Largo, waar we inchecken bij Bayside Inn, een eerder sjofel hotel met uitgeleefde kamers. Achteraan het hotel kom je echter terecht op een mini-strandje waar je aan de Tiki-bar kan nippen aan een frisse cocktail met uitzicht op de Florida Bay. Heerlijk!
Ondanks het feit dat er redelijk wat bewolking hangt, kunnen we op Key Largo toch genieten van een mooie zonsondergang, die de hemel helemaal roze kleurt.
Voor het avondeten valt onze keuze op The Fish House, een lokaal visrestaurant met een stevige reputatie. Ook nu worden onze buikjes rijkelijk verwend met heerlijke vissoep, een subliem klaargemaakte hog fish (een soort snapper) en een verrukkelijke rijstgerecht met scampi en sint jacobsvruchten. Zonder twijfel de lekkerste maaltijd van deze vakantie!
Onder een stralende zon laten we Key Largo achter ons en zetten we koers naar Key West, het meest zuidelijke punt van de USA. Het is een tocht van meer dan 150 miles over verschillende eilanden die via enorme bruggen met elkaar verbonden zijn. De langste brug is zelfs zeven miles lang, waardoor je minutenlang zowel links als rechts enkel het prachtige turquoise water ziet.
De rit duurt iets meer dan twee uur en rond de middag komen we aan bij het Best Western Ambassador King hotel aan de zuidkant van Key West. De kamer is tiptop in orde en we hebben zelfs een klein terras met uitzicht op het mooie zwembad.
We vragen bij de receptie na waar we de beste Key lime pie kunnen eten en rijden nadien meteen door naar het gezellige stadscentrum om de proef op de som te nemen. We komen eerder toevallig in Fort street terecht, waar we een kleine gratis parking vinden. We laten onze auto hier achter en wandelen dan rustig verder naar het Blue Heaven restaurant in Petronia Street.
We betreden het domein via een binnentuin, waar een zeer relaxte comfy sfeer hangt. Er speelt een live bandje, iedereen hangt aan de bar met een cocktail of biertje en de muren hangen vol met prularia en kunstwerkjes. Het lijkt net alsof we terug in de tijd worden gekatapulteerd naar de jaren '60.
We bestellen een cocktail en een Key lime pie aan de bar en kunnen oprecht bevestigen dat dit de lekkerste Key lime pie is die we ooit hebben gegeten. Mag ook wel want met z'n US $9,5 is dit ook wel een prijzig stukje taart.
Nadien wandelen we door naar Duval Street, de hoofdstraat en bruisende centrum van dit gezellige stadje. De straat is bezaaid met bars, shops en restaurant en de massaal aanwezige toeristen hebben duidelijk zin in een feestje. Key West is voor vele Amerikanen de ultieme feestbestemming.
Rond 17.00 settelen we ons bij een Mexicaans restaurant voor een snelle hap want om 18.00 moeten we op het zuidelijk gelegen Mallory Square staan om de 'Celebration Sunset' te vieren. Key West staat namelijk wereldwijd bekend om zijn spectaculaire zonsondergang en er worden zelfs speciale sunset cruises georganiseerd, zodat je alles vanop de eerste rij kan meemaken.
We zijn helaas net te laat om de zon in de zee te zien zakken, maar de rode gloed die nadien over de lucht en wolken wordt geprojecteerd levert echt een magisch moment op. Ondertussen zijn verschillende straatartiesten op het plein hun kunstjes aan het tonen aan het talrijk opgekomen publiek.
Na een lange dag keren we vermoeid maar tevreden terug naar het hotel, waar ons de minder leuke taak wacht om de koffers te pakken want morgen keren we terug naar huis.
Naar de luchthaven van Miami met vlucht naar Brussel
Na het ontbijt pikken we nog enkele streepjes zon aan het zwembad mee en rond het middaguur trekken we terug naar Blue Heaven voor een allerlaatste Key lime pie. Mjammie!
Daarna beginnen we aan onze vier uur durende tocht naar de luchthaven in Miami. Het eerste deel verloopt terug lang de scenic highway met zijn verschillende eilandjes. Eens we terug op het vasteland zijn, wordt het weer een saaie boel en valt er niet veel meer te zien of te beleven.
Het wordt echter nog spannend wanneer de GPS ons totaal de verkeerde richting uit stuurt en we in een woonwijk terecht komen in plaats van op de luchthaven. Stress! We verliezen meer dan een half uur, maar uiteindelijk komen we toch op onze eindbestemming aan.
Na het inleveren van de huurwagen (er staan 1700 miles op onze teller) trekken we opnieuw onze Belgische outfit aan: slippers worden vervangen door sokken en schoenen, shorts worden lange broeken en T-shirts worden truien.
Bij het inchecken worden we alweer geconfronteerd met de opkomende automatisering van de luchthavensector. We moeten zelf ons paspoort scannen en op basis daarvan rolt ons boardingticket uit de machine, samen met de bagagestickers die we zelf aan de koffers moeten bevestigen.
Daarna geven we onze koffers af bij het bemande loket van American Airlines, waar we te horen krijgen dat we twee kilo overgewicht bij hebben. We moeten ofwel bijbetalen ofwel gewicht uit de koffer halen en in de handbagage steken (want daar staat dan blijkbaar geen maximum gewicht op). We smijten de koffers ter plaatse open, rommelen wat zwaarder materiaal uit de koffer en proppen alles in een extra plastic zak. De logica hiervan ontgaat ons volledig!
Uiteindelijk hebben we nog steeds een halve kilo overgewicht en na een zwaar verhitte discussie met de baliebediende wordt de manager erbij gehaald, die direct zijn fiat geeft. Pittig detail: wanneer we de koffers op een andere balans wegen, geeft die andere waarden aan als de eerste weegschaal. De dame van American Airlines weigert dit echter te erkennen en blijft stoïcijns aan haar desk zitten. Qua klantvriendelijkheid verdient dit een dikke nul!
Onze lijdensweg is helaas nog niet ten einde want er staat een lange rij aan te schuiven om door de metaaldetector te gaan. We moeten binnen 30 minuten inschepen en het schiet voor geen meter op. Alweer stress!
Nadien spoeden we ons naar de gate, waar we worden ingelicht dat de vlucht 1u20min is vertraagd wegens technische herstellingen. Hebben we ons dus voor niets zitten afjagen!
Uiteindelijk stijgen we om 22.00 op in Miami om acht uur later veilig en wel te landen in Londen, waar we nog twee uur transit hebben vooraleer we de laatste korte vlucht naar Brussel nemen.
Like en deel het reisverhaal met foto's van Florida in de USA en duiken in Jupiter met je vrienden op Facebook
Nuttige informatie over Florida in de USA:
Medische informatie over Florida in de USA
Raadpleeg steeds je arts om je inentingen na te kijken: bv. Hepatitis A - B, Difterie, Tetanus, Polio en Buiktyfus.
Bescherming tegen de zon is in Florida in de USA absoluut noodzakelijk. De UV index is er veel hoger dan in België. Ook al is het bewolkt, dan kun je nog verbranden. Het gebruik van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is absoluut noodzakelijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Gebruik een extra hoge beschermingsfactor bij tochten op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en petje mogen hier ook niet ontbreken.
Een goede reisapotheek in originele verpakking is altijd aan te bevelen voor reizen.
Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Florida in de USA:
Decompressiekamer Hyperbaric Chamber:
5191 Babcock St Palm Bay. Florida Chamber Phone: 321-837-1995
24 hr supervisor: 321-615-0924 (Dr. Scott Strong)
Decompressiekamer Hyperbaric Chamber:
Jupiter Medical Center Main Number (561) 263-2234
Emergency Services (561) 263-4460
1210 S. Old Dixie Hwy. Jupiter, FL 33458
Noodnummers:
Ambulance: 911
Fire Department:911
Politie: 911
Het klimaat in Florida de USA:
Het klimaat in Florida de USA is subtropisch met zeer veel zonneschijn. In de zomermaanden gaan de dagtemperaturen ruim naar de 30°C met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Dit zorgt voor een benauwd gevoel. In de winter is het in Florida de USA zeer mild. toch is het in het noorden van Florida de USA mogelijk dat het 's nachts vriest. In Miami en omstreken zijn de temperaturen meestal boven de 20°C. Toch kunnen waardes van 10 tot 15°C voorkomen. Florida in de USA is daarom een overwinterbestemming voor veel Amerikanen. De kans op orcanen en tornado's is het grootst van juni tot en met November.
Het tijdsverschil in Florida de USA t.o.v. België:
Tijdens de Belgische zomertijd is het in Florida de USA 6 uur vroeger en in de wintertijd is er 7 uur verschil.
Taal gebruik:
In Florida de USA wordt Amerikaans Engels gesproken.
Elektriciteit:
In Florida de USA is 110V voorzien. De stopcontacten en stekkers hebben een 2 platte pins formaat. Zorg voor adapters, dan kan je niet voor verrassingen komen te staan.
Fooien:
De service en taksen zijn niet inbegrepen op de menukaarten van hotels en restaurants. Bij bediening zijn 3 tarieven van fooien van toepassing, 15% - 17% (standaard in Jupiter - Florida) en 20%, als je heel tevreden bent. Soms rekenen ze het al bij voor toeristen. Kijk daarom steeds je rekening na. Als het al is bijgerekend, gebruiken ze standaard het 17% fooi tarief. Vergeet ook de tax niet die nog moet bijgerekend worden. Voor het duiken wordt US$10 fooi per duikfles gerekend. De gidsen en diensters leven van de fooi (is hun wedde). Voor de kamermeisjes wordt voor kortverblijf US$5 verwacht. Voor het dragen van koffers wordt een fooi van US$1 per stuk verwacht.
Veiligheid:
Let op met creditkaarten. Creditkaarten worden regelmatig gekopiëerd en fraude mee gepleegd. Laat diensters, hotelmedewerkers, winkelbedienden, enz. nooit alleen met je creditkaarten! Voor het overige blijf uit achterbuurten, zeker in Miami.
Kledij:
Luchtige kledij met als reserve een trui kan in de winter meestal worden gebruikt, maar 's nachts kan het flink afkoelen.
Verkeer:
In de USA - Florida gelden enkele andere verkeersregels dan bij ons, zoals bv het rechts afdraaien in bepaalde gevallen.