www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met zijdehaaien - silky sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met zijdehaaien - silky sharks in Mexico op de eilanden Socorro, San Benedicto en Roca PartidaScuba diving, duiken met zijdehaaien - silky sharks in Socorro, San Benedicto, Roca Partida

zijdehaai silky shark

De zijdehaai - silky shark


De zijdehaai - silky skark is lid van het geslacht Carcharhinus en behoort tot de familie van de requiemhaaien (Carcharhinidae). Het is een lange slanke haai die zijn naam dankt aan zijn gladde huid. Afhankelijk van de plaats wordt deze haai soms ook anders genoemd: blackspot shark, grey whaler shark, olive shark, ridgeback shark, sickle shark, sickle-shaped shark en sickle silk shark.


Plaats waar de zijdehaai - silky shark voorkomt


De zijdehaai - silky shark is een sterk migrerende soort die voorkomt in alle tropische en subtropische zeeën en oceanen ter wereld tussen 40°N-40°S en met een watertemperatuur van ca 23°C. De zijdehaai - silky shark is terug te vinden op het continentale plateau op een diepte tussen een halve meter en 500m, maar soms ook dieper. Er zijn zelfs al zijdehaaien - silky sharks gevangen op een diepte van 4000m! Meestal vertoeven zijdehaaien - silky sharks in open water, maar zijn ook terug te vinden op hellingen, diepe waterriffen en soms durven ze wel eens de kustgebieden te verkennen.

De hoogste concentraties van zijdehaaien - silky sharks bevinden zich in de Golf van Aden, de Golf van Mexico, langs de kust van het zuiden van Baja California en op de eilanden Socorro, San Benedicto en Roca Partida. Ze volgen de golfstroom van tonijnen, wat hun geliefkoosde voedsel is.
zijdehaai silky shark


Anatomie en leefwijze van de zijdehaai - silky shark


De zijdehaai - silky shark is een grote slanke haai met zijdeachtige huid. De kleur op de rug en op de zijflanken is donkergrijs met bruinachtige bronzen tint. Er is een duidelijk witte aflijning op de flanken naar de witte buik. De snuit is lang en afgerond met nauwelijks ontwikkelde huidflappen voor de neusgaten. De ogen zijn uitgerust met een knipvlies (nictitating membranes). De korte, hellende rugvin met een stompe en meestal donkerdere top begint achter een vrij einde van de langwerpige slanke borstvinnen. De tweede rugvin is klein en heeft een lange losse achterzijdetip van meer dan twee keer de hoogte. Verder heeft de zijdehaai - silky shark nog enkele kleinere buikvinnen, een aarsvin en een staartvin, waarvan de staart aan de bovenkant langer is dan de onderkant.

De zijdehaai - silky shark kan maximaal 3,3m groot worden, maar de meeste dieren bereiken slechts een lengte van een 3m.

De gekartelde driehoekige boventanden van de zijdehaai - silky shark zijn met de punt naar de kaak gericht. Onderaan hebben de tanden rechte punten. De tanden kunnen op 1 of 2 rijen staan, maar dan verspringen ze.

Vanaf 7 à 12 jaar worden de zijdehaaien - silky sharks geslachtsrijp. De levensverwachting bedraagt ongeveer 23 jaar. Het zijn levendbarende haaien. Na een draagtijd van 12 maanden worden ongeveer 6 tot 14 jongen van ca 70 à 85cm geworpen. De jongen verblijven aanvankelijk in de buurt van riffen om later te verhuizen naar de open oceanen.

Het voedsel bestaat meestal uit beenvissen met tonijn als absolute favoriet, maar octopussen, sepia's, inktvissen e.a. staan ook op het menu. De jacht naar voedsel gebeurt dikwijls in groep. Ze duiken dan met zijn allen, met hoge snelheid en opengesperde mond in grote scholen vis.
zijdehaai silky shark


Relatie van de zijdehaai - silky shark tot de mens


Het voortbestaan van de zijdehaai - silky shark is kwetsbaar door overbevissing en als bijvangst. De vinnen worden gebruik voor soep, de huid voor leder, de lever die rijk is aan vitamine A voor olie en de kaken met tanden als souvenirs. Hun reproductie is eerder traag door de lange draagtijd, het lage aantal nakomelingen en langzame groei tot geslachtrijpheid. Toch zijn ze wereldwijd goed verspreid in warmere wateren.

De zijdehaai - silky shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als bijna bedreigd.

Lage frequenties van 10 tot 20 Hertz die bv. door rotors van helikopters worden gemaakt, zijn geluiden waar ze op afkomen. Daardoor worden zijdehaaien - silky sharks regelmatig gesignaleerd bij reddingswerken op zee.

Zijdehaaien - silky sharks zijn nieuwsgierig, moedig, snel en agressief. De agressiviteit is merkbaarder op riffen dan in open water. Door hun grootte vormen ze een potentieel gevaar voor de mens. Doordat zijdehaaien - silky sharks vooral vertoeven in open oceanische wateren is contact met mensen echter zeldzaam. Toch zijn ze al betrokken geweest bij enkele aanvallen. Tevens zijn meldingen gemaakt dat ze duikers bleven lastigvallen, waardoor de duikers gedwongen het water moesten verlaten.
zijdehaai silky shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne