Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne
ABC materiaal om te leren duiken
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook
ABC materiaal om te leren duiken in het zwembad
ABC materiaal bestaat uit een aantal basisstukken die nodig zijn om te leren duiken, oefeningen in het zwembad te maken en te duiken in open water. Voor het openwater duiken verschilt het ABC materiaal een klein beetje (bv geen gesloten hiel aan de vinnen of palmen, maar open hiel met straps om een duikbot te kunnen dragen die nodig is in onze koude wateren). Verder heeft het ABC duikmateriaal voor openwater duiken dezelfde werking, functie en bedoeling van gebruik als dat van in het zwembad. De basisstukken van het ABC materiaal om te leren duiken bestaat uit een duikbril, tuba of snorkel, vinnen of palmen en een loodgordel.
Duikbril
Duikbrillen worden door vele fabrikanten in diverse modellen en kleuren geproduceerd. Koop nooit een duikbril in een speelgoedwinkel, maar in een zaak die vertrouwd is met de onderwatersport. Pas op met het type model van duikbril en vermijd allerlei gadgets. Zo zijn ingebouwde waterloosventielen niet zinvol en is er extra kans om defecten te hebben. Ruitjes aan de zijkant geven volgens de fabrikanten een groter zicht. Mijn ervaring is echter dit te mijden en te opteren voor een iets groter front glas. Door de zijruitjes zie je toch (bijna) niets en het licht kan hierdoor gemakkelijker in de ogen schijnen, waardoor je verblind kan geraken. Gebogen glazen geven onder water een vertekend beeld. Toch worden er van dergelijke voornoemde type duikbrillen verkocht.
Waaraan moet een passendeduikbrilvoldoen?
Uit safty glass (veiligheidsglas) bestaan
Een duikbril is individueel.
De juiste maat hebben. Dit is afhankelijk van de grootte en vorm van het aangezicht.
Een zachte maskerrand hebben die goed afsluit.
Perfect en zacht aansluiten op het aangezicht. Als een duikbril bij de ene persoon perfect past, kan die voor een andere duiker een nachtmerrie zijn.
Het glas mag niet te ver van de ogen verwijderd zijn (groter gezichtsveld).
De hoofdband van de duikbril moet achteraan uit 2 banden bestaan (1 band die in 2 splitst) waarvan 1 boven en 1 onder de achterhoofdsknobbel wordt geplaatst.
Bij aankoop van een duikbril moet die eerst worden gepast, voordat die kan worden gekocht.
Een duikbril moet functioneel zijn, al de rest kan voor problemen zorgen.
In zeer zonnige omgevingen kan je best de voorkeur geven aan een donker of een zwart siliconen masker.
Het gezichtsveld moet voldoende breed zijn.
Om de oren te kunnen klaren, moet een duikbril een neusstuk hebben, waarmee de neus kan worden dicht geknepen.
Hoe eenduikbrilpassen?
Druk de duikbril zachtjes tegen het aangezicht. Adem zachtjes door de neus in. De duikbril moet nu ook zonder hoofdband blijven hangen aan het aangezicht. Daarna wordt de hoofdband afgesteld. Zorg dat de hoofdband niet te strak zit. Zet de duikbril op en af en voel of die comfortabel zit. Adem zachtjes in langs de neus, luister of je lucht hoort sissen tussen het gelaat en masker. De duikbril zou hierbij iets naar binnen moeten wordt gezogen (door het creëren van een vacuüm ruimte tussen de duikbril en het gelaat). Hoor je niets en zuigt de duikbril een beetje naar binnen, dan past die duikbril. Test er zoveel mogelijk. Koop enkel die duikbril die het beste past.
Wat metcorrectieglazen?
In veel duikwinkels kunnen er duikbrillen worden gekocht, waarbij de glazen kunnen worden vervangen door standaard min optische correctieglazen. Dit is standaard enkel voor min optische correctieglazen mogelijk. Voor de plus, cilinder, dubbelzicht, lees- en andere correcties moeten de glazen worden gemaakt en moet er toch op een redelijke verwerkingstijd worden gerekend. Een goede diagnose van de nodige oogcorrecties zijn hierbij uiterst belangrijk.
Hoe het aandampen van de glazen voorkomen?
Een nieuwe duikbril dient eenmalig met lauw water en een beetje Dreft (of ander ontvettend afwasproduct) te worden uitgewassen om te ontvetten. Als er in de nieuwe duikbril nadien nog uitgedampte siliconen op de glazen zit, kan uitzonderlijk en eenmalig een beetje Cif voor de glazen worden gebruikt. Laat geen zeep- of andere sporen achter op de duikbril. Je moet m.a.w. zeer goed naspoelen. In de handel bestaan ook verschillende anti-aandamp (anti-fog) producten die in een duikbril kunnen worden gesmeerd. Ik ben geen voorstander van dergelijke anti-aandamp producten. Gewoon een beetje speeksel op het glazen smeren en afspoelen werkt dikwijls ook. Bij een met speeksel ingesmeerde duikbril, deze steeds in de overloop van het zwembad leegkappen. Het ideale product is evenwel tandpasta. Smeer een klein beetje tandpasta op de binnenkant van de glazen en laat het indrogen. Vlak voor het te water gaan spoel je de bril, laat je hem vol water lopen en wrijf je de tandpasta eruit. Je kipt het water uit de duikbril weg, zet de bril onmiddellijk op en begint te duiken. Een duikbril die bij het duiken steeds aandampt, is zeer vervelend. Opgelet: in het zwembadwater is het verboden om duikbrillen met een product te spoelen. Ook als het spoelwater via de overloop van het zwembad wordt gegoten.
Wat bij het vollopen van eenduikbril?
Het ledigen van een duikbril onder water gebeurt door een beetje langs de neus uit te ademen en gelijktijdig de onderkant van de duikbril een klein beetje ruimte te geven. Het water wordt letterlijk uit de duikbril geblazen en de ingeblazen lucht blijft in de duikbril gevangen.
Bescherm de duikbril
Een duikbril is zeer kwetsbaar. Gooi nooit materiaal op een duikbril en bescherm hem in een bijhorende kunstof beschermdoos. Technische duikers hebben zelfs uit veiligheidsoverwegingen altijd 2 duikbrillen bij als ze duiken. Het zicht is zeer belangrijk bij het duiken om te kunnen oriënteren, diepte en tijd te bepalen.
Enkele modellen van duikbrillen
Tuba of snorkel
Tuba's of snorkels worden door vele fabrikanten in diverse modellen en kleuren geproduceerd. Koop nooit een tuba of snorkel in een speelgoedwinkel, maar in een zaak die vertrouwd is met de onderwatersport. De bedoeling van een tuba of snorkel is om bij het drijven juist onder de waterlijn, comfortabel te kunnen blijven ademen zonder inspanning te leveren. Pas wel op met het type model van tuba of snorkel en vermijd allerlei gadgets. Koop een goedkope tuba of snorkel die goed zit en aan onderstaande voorwaarde voldoet.
Een tuba of snorkel met een flexibele buis is absoluut niet beter dan een voorgevomde harde buis, maar de tuba of snorkel met flexibele buis kost veel meer. Bij sterk geribbelde flexibele buizen zorgen de ribbels tevens voor een klein beetje extra ademweerstand.
Tuba's of snorkels met splash cap, die zogezegd het opspattende water moet weren, zijn niet zo efficiënt dan ze beweren. Tevens drijven die splash caps de prijs op en zorgen ze voor turbulentie van de ademluchtstroom, wat het ademcomfort verminderd. Splash cap met bewegende afsluitstukken zijn gevaarlijk en moet worden vermeden.
Zeer luxueuze modellen van tuba's of snorkels hebben een waterloosventiel. Dit werkt goed en voorkomt dat het water in de tuba of snorkel te veel slobbert bij het ademen. Het nadeel van een waterloosventiel is dat het meer kost, er een extra kans op defecten is als er zand of versteend zout in zit, het ventiel kan blijven hangen en je een waterpijp krijgt.
Waaraan moet eentuba of snorkelvoldoen?
Aan de bovenzijde mag geen balletje of afsluitklep zijn (is zeer gevaarlijk).
Koop geen ouderwets J-model met oncomfortabel hard mondstuk (is een dunne J-buis met veel ademweerstand, zit niet goed en pas slecht in de mond).
De nieuwe modellen van tuba's of snorkels zijn iets dikker (ongeveer 2cm) wat het ademcomfort vergroot, zijn in hoofd-pasvorm gemaakt (mag geen knik hebben) en hebben een zachter mondstuk.
Een tuba of snorkel moet de juiste lengte (van ongeveer 40cm) en dikte (van ongeveer 2cm) hebben. Dit is om de dode ruimte zo klein mogelijk te houden, maar mag ook niet onder de waterlijn komen als het hoofd zich maar juist onder de wateroppervlakte bevindt. Hoe groter en dikker de tuba, hoe groter de dode ruimte en krijgt men bij het ademen geen of onvoldoende verse lucht ingeademd. Dit zorgt ervoor dat je snel buiten adem geraakt door hypercapnie. Dus hoe langer en dikker de tube is, hoe minder slagkracht de ademhaling heeft. Toch geeft een te dunne buis extra ademweerstand en verhoogt dit het werk van de ademhaling.
Zorg voor een zacht mondstuk dat goed in de mond past en met de lippen eenvoudig zonder inspanning kan worden afgesloten.
Een tuba of snorkel moet comfortabel zijn.
Hoe eentuba of snorkelbevestigen of opbergen?
Aan iedere tuba of snorkel zit wel iets om die te bevestigen aan je duikbril. Het gebruik daarvan raad ik af, omdat tijdens de zwembadoefeningen de tuba of snorkel dikwijls moet worden losgemaakt. Het is beter om de tuba of snorkel tussen de hoofdband van de duikbril te steken. Doe dit links, omdat bij het persluchtmateriaal de slangen en ontspanners meestal rechts hangen. Steeds met een tuba of snorkel aan de duikbril oefeningen doen of duiken geeft extra waterweerstand. In bepaalde gevallen zou de tuba of snorkel de duikbril van zijn plaats kunnen tillen. Als de tuba of snorkel in het zwembad niet meer nodig is, berg dan de tuba op tussen de loodgordel en indien mogelijk eveneens tussen de zijkant van de zwembroek. In open water kan de tuba of snorkel worden opgeborgen tussen de beenmesriempjes, liefst langs de binnenkant van de benen (dit voorkomt dat er ergens achter kan blijven hangen), tussen elastieken op de duikfles, bij sommige jackets tussen de bengies, e.a. veilige efficiënte plaatsen die je zelf steeds snel kan bereiken.
Water in detuba of snorkel
Als de tuba of snorkel met de bovenopening onder de wateroppervlakte komt of er wordt water ingespetterd, blaas je dit water eruit als de tuba (terug) boven water steekt, door krachtig door de snorkel uit te blazen. Als je naar de bodem in apneu duikt, loopt de tuba of snorkel vol en herhaal je voorgaande. Een waterloosventiel werkt onvoldoende snel en vlot om deze te ledigen.
Vinnen of palmen
Vinnen of palmen worden door vele fabrikanten in diverse modellen en kleuren geproduceerd. Koop nooit vinnen of palmen in een speelgoedwinkel, maar in een zaak die vertrouwd is met de onderwatersport. Vinnen of palmen worden bij het snorkelen of duiken gebruikt om gemakkelijker en sneller door het water te kunnen voortbewegen. Bij het duiken zorgen vinnen of palmen eveneens voor stabiliteit. Verkeerde vinnen kunnen krampen, blaren en schaafwonden veroorzaken. Als de vinnen niet goed passen, kunnen die tijdens de oefeningen of duiken van de voeten loskomen en kan je ze verliezen. Als de vinnen niet voldoen, kan je tijden de oefeningen of duiken niet volgen of geraak je buiten adem. Deze situaties zijn niet plezierig en kunnen gemakkelijk worden voorkomen. Voor openwater vinnen of palmen is tijdens het duiken de stroming en de wind mogelijk een extra te overwinnen hindernis. Geschikte vinnen of palmen zijn dus absoluut noodzakelijk.
Waaraan moetenvinnen of palmenvoldoen?
Zwembadvinnen hebben een gesloten hiel.
Ze moeten de juiste maat hebben.
Nergens spannen of wrijving geven.
Comfortabel zitten.
Een licht negatief drijfvermogen hebben. (Opgelet er zijn vinnen die een positief drijfvermogen hebben. Koop dat soort vinnen niet.)
Het blad mag niet te klein zijn (is wel gedeeltelijk afhankelijk van de kracht van de duiker).
Het blad moet in de breedte flexibel en in de lengte wat stijver zijn. Sommige modellen van vinnen of palmen worden met rubberen strips in de lengterichting voorzien om het blad in de breedte nog soepeler te maken. Tijdens het palmen moet het blad namelijk hol komen te staan. Dit geeft meer effect zonder meer kracht te moeten zetten
De beide zijkanten van zwembadvinnen of palmen moeten een stijve rand hebben die begint aan de voet en afneemt naar de top.
Opmerkingen overvinnen of palmen
Vinnen met doorscharnierende bladen palmen lichter, maar als er echt kracht moet worden gezet, plooien ze teveel door en verliezen ze hun effectiviteit.
Vinnen met een split in het blad hebben voor- en tegenstanders. Ze palmen heel licht, maar zijn niet efficiënt. Ter plaatse blijven watertrappen is hiermee zeer moeilijk. Deze vinnen of palmen zijn af te raden voor wie leert duiken.
Vinnen of palmen die te slap zijn en/of veel gaten hebben, om zogezegd betere watergeleiding te hebben, zijn waardeloos.
Extra lange vinnen kunnen stoer en mooi lijken, maar enkel wie sterk genoeg is kan deze gebruiken. Het zijn meestal duikers die bv. aan wedstrijd vinzwemmen doen, die deze extra lange vinnen of palmen gebruiken. Een gewone duiker krijgt er alleen maar krampen mee.
Zwembad loodgordel
De loodgordel compenseert het positief drijfvermogen van de duiker. Door de loodgordel kan de duiker gemakkelijk onder water geraken en er blijven, zonder continu naar beneden te moeten palmen. De loodgordel bestaat uit verschillende delen zoals de gordel zelf, loodblokken of softlood (zijn zakjes met loodbolletjes die zich beter rond het lichaam zetten en geen harde randen hebben die op het lichaam drukken en is enkel voor openwater duiken), loodstoppers of gordelzakjes (is voor openwater duiken en houden ook het lood op zijn plaats) en een gesp. Loodstoppers voorkomen dat het lood kan schuiven. Hiervoor kan ook een speciale gordelbevestigingstechniek worden gebruikt, als de gordel lang genoeg is. Het lood moet mooi evenwichtig worden verdeeld over de breedte van het lichaam, anders ga je scheef in het water hangen. Scheef duiken, ga je trachten te compenseren met krampen, spierpijnen en rugpijnen als gevolg. Loodgordels bestaan in verschillende modellen zoals de gewone gordel, harnas, e.a. Een loodharnas is eigenlijk voor openwater duiken en heeft het voordeel dat het niet kan afzakken. Tijdens het stappen naar de plaats waar je te water gaat, wordt het gewicht bij een harnas mee op de schouders gedragen. Dit vermindert het samendrukken van de heupen. Ongeacht welk loodsysteem dat wordt gebruikt, moet het lood in geval van nood tijdens het duiken ten allen tijden kunnen worden afgeworpen door jezelf of je duikbuddy.
Waaraan moet eenloodgordelvoldoen?
De juiste maat hebben.
Het juiste aantal kg geplastificeerde loodblokken (verplicht voor zwembaden)
Loodblokstoppers per blok lood
Een beginnende duiker heeft in het begin 1kg meer nodig, omdat die zich vol met lucht zuigen door de stress (niet kunnen ademen onder water). Na het inademen en bij bv. een apneu oefening, moet onmiddellijk bij het dalen een beetje door de neus in de duikbril worden uitgeademd. Dit moet om gelijke druk te verkrijgen in de duikbril en de omgevingsdruk. Anders krijgt men duikbrilsqueeze. Een iets meer geoefend duiker ademt automatisch onmiddellijk een beetje door de neus uit, is relaxter, waardoor de uitloding van de duiker zal verminderen.
Een beginnende duiker met een lichaamsgewicht van maximum 60kg heeft in het begin ongeveer 3kg geplastificeerd lood nodig.
Een beginnende duiker met een lichaamsgewicht van tussen de 60kg en maximum 90kg heeft in het begin ongeveer 4kg geplastificeerd lood nodig.
Zwaardere beginnende duikers hebben (uitzonderlijk) in het zwembad 5kg geplastificeerd lood nodig.
Opmerkingen over hetzwembadlood
Na een reeks trainingen zou het zwembadlood al met 1kg moeten kunnen worden afgebouwd.
Zwembad geplastificeerde loodblokken, loodstopper en gesp
Waarschuwing! Altijd eerst de vinnen aandoen, dan pas de loodgordel aandoen! Nooit de vinnen uitdoen, voordat de loodgordel is uitgedaan! Iemand die juist leert duiken, begeeft zich nooit met zijn loodgordel en rest van zijn ABC uitrusting in het diep van het zwembad. Er moeten altijd eerst instructies worden gegeven en er moet een ervaren begeleider bij zijn.
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook