www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Meteo duiken Oosterschelde Zeeland Nederland


Onze reisverhalen in het engelse vlag Engels - English
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel de meteo van de Oosterschelde Zeeland pagina met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Meteo weerstation te Goes om te duiken in de Oosterschelde, Zeeland - NederlandRaadpleeg steeds de meteo vooraleer je gaat duiken! Windsnelheid, windrichting, duurtijd van de wind, lengterichting van het wateroppervlak waarover de wind waait in éénzelfde richting (fetch genoemd) en temperatuur zijn belangrijk om een goede en veilige duikplanning te kunnen maken. Mogelijk kan door de windsnelheid en windrichting op bepaalde duikplaatsen niet worden gedoken wegens te zware zeegang, maar op andere beschutte duikplaatsen wel. Het spreekt vanzelf dat als de wind zou gaan draaien tijdens het duiken, dat de eerst beschutte duikplaats, ineens niet meer geschikt is om te duiken. Hierdoor kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan!

Zeegang zijn de golven die aan het wateroppervlak door de wind zijn opgewekt. De windsnelheid, duurtijd, lengte van het wateroppervlak waarover de wind waait in éénzelfde richting (fetch genoemd) en soms de diepte (enkel als de golflengte groter is dan 2 x de diepte bv bij riffen) zijn bepalend voor het niveau van de zeegang. Bij een zeegang van meer dan 4 duiken we op die duikplaats niet meer! De tabel van de zeegang en de schaal van Beaufort is onderaan raadpleegbaar.

Deining is een door wind gegenereerd golfpatroon aan het wateroppervlak. In tegenstelling tot zeegang wordt het niet langer gevoed door de wind. Deining kan zelfs als het windstil is nog dagen langzaam afnemend aanwezig zijn. Dit kan het duiken nog sterk bemoeilijken.

De golven van zeegang zijn duidelijk te onderscheiden van deining. Zeegang is onregelmatig, steil, met korte kammen, vol met kleine golfjes en rimpels en vaak met schuim bedekt. Deining is betrekkelijk regelmatig met flauwe hellingen, glad en met lange kammen.

De temperatuur en het duikpak zijn bepalend om bij het duiken koude te voorkomen. Tevens kunnen verschillen in watertemperatuur thermocline lagen (mistlagen) in het water veroorzaken.

Hou ook rekening met de verdere meteovoorspelling wanneer je gaat duiken en niet enkel met de meteo op het moment dat je het water ingaat. Als er meer wind opkomt of de wind draait, kan de golfslag vergroten en de stromingen veranderen. Dit kan het de duikers zeer moeilijk en gevaarlijk maken om het water te verlaten.

Tevens hebben alle bovenstaande meteo elementen, invloed op de zichtbaarheid in het water. Hou hiermee rekening.

ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne wenst u een aangenaam en veilig duiken in de Oosterschelde - Zeeland.


Meteokaarten en radarbeelden Zeeland, Oosterschelde, Nederland:Wat als niet alle meteogegevens worden opgeladenEven geduld voor het opladen van de meteogegevens aub.

Of

Indien er onder een titel toch nog geen meteo gegevens worden weergegeven, is het meettoestel tijdelijk inactief of in onderhoud. Hiervoor onze verontschuldigingen.


Voorspelling meteostation

Meteo Nederland Zeeland, Meteo Nederland, Neerslagradar Europa en België - Nederland


meteo duiken neerslagradar Europa


Meteokaarten van Nederland


meteo verwachtingen duiken Nederland meteo verwachtingen duiken Nederland meteo verwachtingen duiken Nederland


Voorspelling meteo van Goes met windrichting


meteo Goes duiken Zeeland oosterschelde


Meteo regenvoorspelling de komende 3 uur voor Wemeldinge - Zeeland - Nederland

Actuele meteo gegevens van het weerstation te Goes


meteoblue

Meteo luchtdruk en temperaturen in Europa


meteo map luchtdruk Europa


Meteokaarten en radarbeelden Zeeland, Oosterschelde, Nederland:Wat als niet alle meteogegevens worden opgeladenEven geduld voor het opladen van de meteogegevens aub.

Of

Indien er onder een titel toch nog geen meteo gegevens worden weergegeven, is het meettoestel tijdelijk inactief of in onderhoud. Hiervoor onze verontschuldigingen.


Watertemperatuur Oosterschelde nr 4 (monding)

Watertemperatuur Oosterschelde Marollegat (Oesterdam of Bergse Diepsluis)

Watertemperatuur Oosterschelde Bruinisse, Plaat van Oude Tonge (afdamming Oosterschelde )

Watertemperatuur Grevelingen Bommenede, (tussen Brouwershaven en Dreischor)

Golfhoogte Oosterschelde nr 4 (monding)

Golfhoogte Roompot Roggeplaat

Golfhoogte Oosterschelde Kreeftenboei (tussen Stavenisse en Zierikzee)

Windsnelheid Oosterschelde nr 4 (monding)

Windsnelheid Zeelandbrug

Windsnelheid Stavenisse

Windsnelheid Marollegat

Like en deel de meteo van de Oosterschelde Zeeland pagina met je vrienden op FacebookMeeteenheid, Windsnelheid en de schaal van BeaufortMeter per seconde, naar kilometer per uur, naar knoop, naar zeemijl

1 m/s = 3,6 km/h = 1,944 knopen = 1,944 zeemijl/h

Knoop, naar zeemijl, naar kilometer per uur, naar meter per seconde

1 knoop = 1 zeemijl/h = 1,852km/h = 0,514 m/s


De schaal van BeaufortSir Francis Beaufort (1774-1857) baseerde zijn schaalverdeling op de kracht die de wind op een bepaalde oppervlakte van het zeil van het schip uitoefende en niet op de windsnelheid. Hiervoor werd naar het gedrag van het schip gekeken en niet naar de wind zelf. De winddruk werd toen uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. Dus de schaal van Beaufort was vroeger bepaald voor de druk van de wind (vroeger was het de windkrachtschaal).

Sinds 1946 is de schaal van Beaufort (vastgelegd door het International Meteorological Committee) gebaseerd op de gemiddelde windsnelheid gedurende 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven de grond. Rukwinden worden dus niet mee verrekend in de schaal van Beaufort. Zo is de schaal van Beaufort van een windkrachtschaal aangepast naar een windsnelheidschaal (die nu van toepassing is).

Om te gaan duiken is het kennen van de windsnelheid van uiterst belang. De wind en tijd staan rechtstreeks in verband met de toestand van het zeeoppervlak. Hoe groter de windsnelheid en zijn inwerkingstijd, des te groter worden de golven. Het al dan niet uitvaren of om te gaan duiken worden hierdoor bepaald. Men moet ook steeds rekening houden, dat het na het duiken, het ook nog mogelijk moet zijn om de duikers veilig te kunnen recupereren en de duikers nog veilig het water moeten kunnen verlaten.

Samengevat duidt de schaal van Beaufort nu eigenlijk enkel de windsnelheid aan, en niet de toestand van de zee. Maar staat ermee wel in verband. Zeegang en deining duiden de toestand van de zee aan.

beaufort schaal benaming meteo benaming zeevaart snelheid in km/h snelheid in m/s snelheid in knopen uitwerking boven land
0 stil windstil 0-1 0-0,2 0-1 rook stijgt recht of bijna recht omhoog
1 zwak flauw en stil 1-5 0,3-1,5 1-3 windrichting goed af te leiden uit rookpluimen
2 zwak flauwe koelte 6-11 1,6-3,3 4-6 wind voelbaar in gezicht, weerhanen tonen nu juiste richting, blad ritselt
3 matig lichte koelte 12-19 3,4-5,4 7-10 opwaaiend stof, vlaggen wapperen, spinnen lopen niet meer
4 matig matige koelte 20-28 5,5-7,9 11-16 papier waait op, haar raakt verward, geen last van muggen meer
5 vrij krachtig frisse bries 29-38 8,0-10,7 17-21 bladeren van bomen ruisen, gekuifde golven op meren en kanalen, vuilnisbakken waaien om
6 krachtig stijve bries 39-49 10,8-13,8 22-27 problemen met paraplu's, hoeden waaien af
7 hard harde wind 50-61 13,9-17,1 28-33 het is lastig tegen de wind in te lopen of te fietsen
8 stormachtig stormachtig 62-74 17,2-20,7 34-40 twijgen breken van bomen, voortbewegen zeer moeilijk
9 storm storm 75-88 20,8-24,4 41-47 schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog
10 zware storm zware storm 89-102 24,5-28,4 48-55 grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om, bomen raken ontworteld, vogels blijven aan de grond
11 zeer zware storm/ orkaanachtig zeer zware storm/ orkaanachtig 103-117 28,5-32,6 56-63 grote schade aan bossen
12 orkaan orkaan >117 >32,7 >63 verwoestingenZeegang schaalZeegang duidt de toestand van de zee aan. Deze schaal is van 0 to 9 en geven de hoogte in meter van de golven weer. Let op! Zeegang is niet hetzelfde als de Schaal van Beaufort.

zeegang golf hoogte in meter uitwerking boven zee
0 0 glad, kleine golfjes, geschubd oppervlak
1 0-0,1 kleine, korte golven
2 0,1-0,5 kleine golven, breken, schuimkopjes
3 0,5-1,25 golven iets langer, veel schuimkoppen
4 1,25-2,5 matige golven, aanschietende zee (overal schuimkoppen, af en toe opwaaiend schuim)
5 2,5-4 grotere golven, schuimplekken, vrij veel opwaaiend schuim
6 4-6 matig hoge golven, schuimstrepen
7 6-9 zeer hoge golven, zee wordt wit van het schuim, overslaande rollers, verminderd zicht
8 9-14 extreem hoge golven, zee geheel bedekt met schuim, sterk verminderd zicht
9 >14 lucht is vol met verwaaid water en schuim, zee volkomen wit, vrijwel geen zicht meerLinken meteo, getijden, golfhoogtes en temperaturen

Voor meer informatie over leren duiken, bekijk de pagina leren duiken.

Voor meer informatie over leren duiken, maak eens de educatieve duiktesten over duiken van ADC Diving duiken Antwerpen Deurne.

Voor meer praktische informatie en instructies over duiken raadpleeg de pagina duikdocumenten.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Ga terug naar de homepagina van ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne