www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de hamerhaaien - hammerhead sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de hamerhaai - hammerhead shark in Socorro - Mexico, Jupiter - Florida - USA



Scuba diving, duiken in de Stille Oceaan in Socorro - Mexico en de Atlantische Oceaan in Florida - jupiter - USA op de hamerhaai - hammerhead shark



hamerhaai hammerhead shark


De hamerhaai - hammerhead shark


Hamerhaaien - hammerhead sharks behoren tot de familie Sphyrnidea. De Sphyrnidea familie wordt onderverdeeld in 2 geslachten, namelijk de Sphyrna (kap hamerhaai) en de Eusphra (vleugelkop hamerhaai). Onder de geslachten bevinden zicht 9 soorten, waarvan er 8 tot het geslacht van de Sphyrna en 1 tot het geslacht van de Eusphra behoren. Recent zou er nog een soort nieuwe soort zijn ontdekt, maar die is nog niet onderverdeeld. Drie van deze soorten, namelijk de gestulpte, grote en gladde hamerhaaien - hammerhead sharks, staan bekend als gevaarlijk en agressief voor de mens, zeker als je zijn territorium betreedt.
hamerhaai hammerhead shark

Plaats waar de hamerhaai - hammerhead shark voorkomt


De hamerhaai - hammerhead shark komt voor in alle tropische en subtropische zeeën en oceanen ter wereld. In de zomermaanden kunnen sommige dieren wel eens noordwaarts trekken en in de Middellandse Zee terecht komen. Hamerhaaien - hammerhead sharks (zeker de grote) kunnen op hun trektochten grote afstanden afleggen, maar blijven wel steeds in de warmere wateren.

De soort van de grote hamerhaai - great hammerhead shark komt het meest frequent voor in de tropische en subtropische delen van de Atlantische Oceaan.

Deze haaien komen voor aan de oppervlakte en kustwateren tot een diepte van 300 meter.
hamerhaai hammerhead shark

Anatomie en leefwijze hamerhaai - hammerhead shark


Hamerhaaien - hammerhead sharks zijn zeer gemakkelijk te herkennen aan hun opmerkelijke kop in T-vorm. De ogen staan op de zijkant van die T-vormige kop waardoor ze 360 graden zicht hebben. De neusgaten bevinden zich op de vleugelpunten van de kop, waarmee de haai de richting kan bepalen waar de geur vandaan komt. Tevens staat de T-vormige kop vol met sensoren, waardoor ze hun prooien zeer goed kunnen lokaliseren. Door een evenwicht tussen de prikkels van de sensoren en de neusgaten, kan de hamerhaai - shark hammerhead recht op zijn prooi afgaan. De mond bevindt zich onderaan de kop en staat vol met zaagtanden, waarmee ze letterlijk de stukken uit hun prooi zagen.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit roggen, vissen, inktvissen, krabben en andere schaaldieren. Ook durven ze andere haaien aan te vallen. Zeker de grote hamerhaai - great hammerhead shark eet zijn eigen, kleinere soortgenoten op.

Hamerhaaien - hammerhead sharks hebben een gestroomlijnd en langgerekt lichaam, waardoor hun snelheid en manoeuvreerbaarheid in het water vergroot. Ze hebben een kenmerkende lange sikkelvormige rugvin, een kleine rugvin, twee buikvinnen, een aarsvin en een staartvin. Hun kleur is meestal lichtgrijs met groene tint en witte buik.

De meeste hamerhaaien - hammerhead sharks leven overdag in groep, maar bij schemering en 's nachts gaan ze solo op jacht naar voedsel. Ze worden maximaal 4,2m groot, maar er bestaan ook kleinere soorten. De grote hamerhaai - great hammerhead shark kan tot 6,1m lang en 600kg zwaar worden en is daarmee de grootste in zijn soort.

Alle vrouwtjes zijn levendbarend en werpen zo'n 12 tot 15 jongen, met uitzondering van de grote hamerhaai - great hammerhead shark die tussen de 20 à 40 jongen kan werpen. De jong geboren haaien trekken onmiddellijk samen naar warmer ondiep water en blijven daar samen tot ze oud genoeg zijn.
hamerhaai hammerhead shark

Relatie hamerhaai - hammerhead shark - mens


De hamerhaai - hammerhead shark is voor de visserij van commercieel belang. De taaie huid met scherpe stekels (ook wel huidtanden genoemd) werd vroeger gebruikt als schuurpapier. De leverolie is van belang omdat die zeer veel vitamine A bevat. Tevens valt deze haai ten prooi van het fenomeen 'finning', waarbij enkel de vinnen worden afgesneden en de haai terug in het water wordt gedropt.

Hamerhaaien - hammerhead sharks zijn minder geliefd bij sport- en lijnvissers (die bv. op merlijnen jagen) omdat ze het aas van de haken eten en moeilijk kwijt te raken zijn eens ze voedsel gevonden hebben. Maar het is tevens een sport om op de kleinere soorten van deze haaien te vissen.

Normaal gezien mijden deze haaien het contact met mensen, maar de grote hamerhaai - great hammerhead shark durft wel eens op verkenning te gaan. Zwemmers, maar ook duikers kunnen beschouwd worden als een bedreiging van hun territorium en worden daarom soms aangevallen door de grote hamerhaai - great hammerhead shark. Mensenvlees vinden ze over het algemeen niet lekker, maar door hun grote zaagtanden is één beet meestal genoeg om dood te bloeden. Tussen 2010 en 2012 zijn er op de shark attack list 33 niet uitgelokte meldingen van aanvallen op mensen genoteerd. Geen enkele van deze aanvallen kende een dodelijke afloop.

Het aantal hamerhaaien - hammerhead sharks is de laatste jaren enorm afgenomen. Zo staan sommige soorten al op de lijst van de IUCN als kwetsbaar vermeld. Een aantal andere soorten die momenteel nog niet zo bedreigd zijn, worden vermeld met laag risico.


hamerhaai hammerhead shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne