Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne
Duiken met tijgerhaaien - tiger sharks
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook
Duiken met tijgerhaaien - tiger sharks in Zuid-Afrika, Florida, Mexico
Scuba diving, duiken in Zuid-Afrika, Jupiter - Florida - USA, Socorro - Mexico met tijgerhaaien - tiger sharks
De tijgerhaai - tiger shark
Tijgerhaaien - tiger sharks zijn het enige lid van het geslacht Galeocerdo, uit de familie van de requiemhaaien (Carcharhinidae). Het is een grote haai, die zijn naam dankt aan zijn donkere strepen op zijn rug, net zoals bij een tijger. Tijgerhaaien - tiger sharks zijn gewelddadig, ze vallen langs onder aan en sleuren hun prooi mee naar beneden. Toch worden ze zelden gezien omdat ze overdag meestal verder van de kust op diepere plaatsen tot wel 140m diepte zitten. Bij schemer of zeer donker weer begint de rooftocht naar prooien. Riviermondingen, baaien, riffen en ondiepe kustgebieden behoren tot hun jachtterrein.
Plaats waar de tijgerhaai - tiger shark voorkomt
De tijgerhaaien - tiger sharks komen voor in alle tropische en subtropische zeeën en oceanen ter wereld. Zeer uitzonderlijk en dan enkel in de zomer signaleert men wel eens een tijgerhaai - tiger shark in de Middellandse Zee of de Noordzee. Toch is dit geen permanent verblijfsgebied voor hen. Vermoedelijk is de overbevissing in hun leefgebieden en de klimaatsverandering daarvan de oorzaak.
Anatomie en leefwijze van de tijgerhaai - tiger shark
De tijgerhaai - tiger shark dankt zijn naam aan zijn grijze zijkant en rug met donkere strepen. Deze strepen vervagen wel gedeeltelijk naarmate ze ouder worden. De buik is wit. Dit bezorgt hen een zeer goede camouflage. De maximale lengte is ongeveer 5,5 meter, met uitschieters van wel 7,5 meter. Ze wegen 900 kg tot 1540 kg. De snuit is kort en stomp. De ogen worden beschermd door een nictitans menbraam. Achter hun oog hebben ze een spiraalvormig kieuworgaan dat zuurstof naar de ogen en het brein transporteert. Verder hebben ze 5 kieuwspleten, 1 grote rugvin en bijna achteraan 1 kleine rugvin, 2 borstzijvinnen, 2 zijstaartvinnen en een aarsvin. De tijgerhaai - tiger shark zijn reuk- en gezichtsvermogen is perfect. Via elektroreceptoren, (ampullen van Lorenzini) kan hij elektrische velden waarnemen en zo zijn prooi opsporen.
Tijdens de paartijd zijn tijgerhaaien - tiger sharks agressief en strijdlustig. Het mannetje houdt het vrouwtje met zijn tanden in de rug of flank vast en klemt haar eveneens met zijn vinnen. De mannetjes zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 2,30 à 2,90 meter zijn en de vrouwtjes wanneer ze 2,50 à 3,50 meter groot zijn. Tijgerhaaien - tiger sharks zijn eierlevendbarend. Ze hebben 10 to 80 jongen. De eieren komen eerst in het moederlichaam uit, waar de jongen nog 16 maanden doorgroeien voor ze effectief geboren worden. Ze zijn dan ongeveer 50 à 75 cm groot. Nadien groeien ze 25 tot 30 cm per jaar. Tijgerhaaien - tiger sharks paren maar eenmaal per 3 jaar. De levensverwachting is vrij kort en wordt geschat op 20 jaar, maar daar bestaat geen zekerheid over.
Ze jagen meestal 's nachts en qua voedsel zijn ze absoluut niet kieskeurig. Ze happen werkelijk naar alles, dus ook af en toe naar zwemmers. Het hoofdvoedsel bestaat uit vissen, zeevogels, schildpadden, andere haaien, inktvissen en zeehonden. Kwallen, pijlstaartroggen en zeeslangen laten ze ook niet links liggen als lekker hapje. Hun bijtkracht is enorm sterk, zelfs het schild van een schildpad begeeft het bij een beet van een tijgerhaai - tiger shark.
Tijgerhaaien - tiger sharks kunnen enorm lange trektochten maken van wel duizenden kilometers per jaar.
Relatie van de tijgerhaai - tiger shark tot de mens
De mens is de grootste bedreiging voor de tijgerhaai - tiger shark. Het vlees wordt gegeten of tot vismeel verwerkt. Ze zijn ook dikwijls slachtoffer van vinningpraktijken, om haaienvinnensoep van te maken. De tijgerhaai - tiger shark is minder bedreigd dan zijn andere soortgenoten, maar toch is hij kwetsbaar door overbevissing. De tijgerhaai - tiger shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als bijna bedreigd.
Tijgerhaaien - tiger sharks worden samen met stierhaaien - bull sharks en witte haaien - white sharks beschouwd als de gevaarlijkste haaiensoort voor de mens. Bij het ISAF staan tot 2008, 88 niet-uitgelokte aanvallen bekend, waarvan 27 met dodelijke afloop.