www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de voshaai - tresher shark

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de voshaai - tresher shark in de Philippines Sea



Scuba diving, duiken in de duiken in de Filippijnen in Malapascua in de Philippines Sea op de op de voshaai - tresher shark



voshaai tresher shark


De voshaai - tresher shark


De voshaai - tresher shark is onderverdeeld in de familie Alopiidae en geslacht Alopias. Alopias komt voort van het Griekse woord Alopex, wat vos betekent. Net zoals een vos heeft deze haai een mooie lange staart. Deze familie bestaat uit 3 soorten, namelijk de Alopias Vulpinus, Alopias Superciliosus en de Alopias Pelagius. Mogelijk is onlangs nog een 4e soort ontdekt, die ten onrechte als de Alopias Superciliosus werd gecatalogeerd. Deze soort is over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens.


Plaats waar de voshaai - tresher shark voorkomt


Voshaaien - tresher sharks komen wereldwijd voor in alle tropische - gematigde zeeën en oceanen. Ze komen voor vanaf de oppervlakte tot op 500m diepte (en mogelijk dieper). Hun voorkeur gaat uit naar de koelere pelagische wateren, maar in hun jacht naar vis dwalen ze soms af naar de kustwateren. De jongen van de voshaai - tresher shark worden vaak dicht bij de kust of ondiepe baaien gespot.


voshaai tresher shark


Anatomie en leefwijze van de voshaai - tresher shark


De voshaai - tresher shark is zeer eenvoudig te onderscheiden van elke andere haaiensoort. Ze hebben namelijk een uitzonderlijk lange staartvin, die zo lang kan zijn als de volledige lichaamslengte. De staart wordt gebruikt om klappen mee uit te delen en zo de prooi te verdoven. De kop is kort, met een kegelvormige snuit waarin ventraal (neerwaarts gericht) een relatief kleine mond met scherpe tanden is gelegen. De kleine ogen staan zijwaarts vooraan in de kop (met uitzondering van de grootoog tonijn voshaai - tresher shark) en hebben geen nictitating (membraam) als bescherming. Het lichaam is vrij slank. Ongeveer in het midden van het lichaam op de dorsale (bovenwaarts gerichte) zijde is een rugvin aanwezig. Achteraan bevindt zich ook nog een zeer kleine rugvin. De twee voorste borstvinnen zijn zeer groot; achteraan heeft de voshaai - tresher shark nog twee kleinere borstvinnen en een kleine aarsvin. De 4 kieuwspleten bevinden zich juist voor de zeer grote borstvinnen en de 5e kieuwspleet begint aan de grote borstvinnen.

De voshaaien - tresher sharks hebben een endotermisch systeem. Ze produceren en regelen dus zelf hun warmte. De ontwikkelde warmte kunnen ze via hun dicht netwerk van bloedvaten transfereren naar de kern van hun lichaam.

Afhankelijk van de soort zijn de voshaaien - tresher sharks groter of kleiner van gestalte en hebben ze een andere metallic getinte grijzige kleur. De Alopias Vulpinus wordt 6,2m à 7,5m groot met een gewicht van meer dan 500kg en is dorsaal metallic donkergroen getint. De vrouwtjes zijn iets kleiner. De Alopias Superciliosus wordt ca 4,9m lang en is dorsaal metallic bruin getint. De kleinste soort is de Alopias Pelagius, die ongeveer 3m groot wordt en dorsaal metallic blauw getint is. De ventrale buikzijde is veel lichter en heeft meestal een zeer lichtgrijze tot witte kleur. De vinstaart is steeds in de vermelde lengte inbegrepen.

De voshaai - tresher shark is een snelle en krachtige zwemmer, die zelfs sprongen uit het water kan maken.

De mannetjes zijn geslachtrijp vanaf 7 à 13 jaar en de vrouwtjes vanaf 14 jaar. Ze zijn levendbarend en werpen zo'n 2 tot 6 jongen. Als de jongen worden geboren zijn ze ongeveer 1,2m à 1,5m groot. Door de late en trage voortplanting, kan de populatie zich door overbevissing niet zo snel herstellen. De levensverwachting bedraagt meer dan 20 jaar.

De voshaai - tresher shark is een solitaire haai die grote afstanden kan afleggen. Enkel in de Indische Oceaan zijn soms grote groepen waargenomen. De reden hiervan is momenteel nog onbekend.

Voor de jacht op voedsel wordt de lange zweepstaart gebruikt. Hiermee drijft de voshaai - tresher shark zijn prooi samen en met een slag verdooft of doodt hij zijn prooi. Scholen vis volgt hij regelmatig tot in de ondiepe wateren, om aldaar zijn maaltijd te verorberen. Zijn voeding bestaat vooral uit scholen vis zoals makrelen, jonge tonijnen, andere vissen die in scholen leven, pijlinktvissen en octopussen. Schaaldieren en zeevogels nemen ze soms ook wel voor hun rekening.


Relatie voshaai - tresher Shark - mens


De voshaaien - tresher sharks zijn voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Vooral in Azië zijn hun staart en vinnen zeer gegeerd en leveren ze veel geld op. Ook de lever en vitaminerijke olie zijn van groot belang. Het vlees is niet zo kwalitatief en wordt zowel vers, gedroogd, gezouten als gerookt gegeten. Helaas heeft de sportvisserij zich ook op deze haaien gericht. Tevens worden voshaaien - tresher sharks ongewild gevangen in de netten van de commerciële visserij. Ze geraken erin verstrikt en worden zo ongewild als bijvangst gevangen.

Het aantal voshaaien - tresher sharks is de laatste jaren drastisch afgenomen. Ter bescherming en het intact houden van de soort zijn er op het vangen van deze haaien reeds wetten gemaakt. Door de lage reproductiviteit van de voshaaien - tresher sharks kan het ecologisch evenwicht zich echter niet zo gemakkelijk herstellen.

Deze soort is over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens. Aanvallen uitgevoerd door deze haaien zijn dan ook bijna onbestaand. Hun zeer lange zweepstaart kan daarentegen wel een gevaar voor de mens vormen, aangezien ze met deze zweepstaart wel eens een duiker treffen en verwonden als die te dicht nadert. Vissers die een voshaai - tresher shark hebben gevangen, moeten ook altijd goed opletten voor de zweepstaart.

De drie soorten voshaaien - tresher sharks staan op de lijst van de IUCN vermeld als kwetsbare soort.


voshaai tresher shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne