www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de walvishaai - whale shark

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de walvishaai - whale shark in de Sea of Cortez en Oslob in de Filippijnen



Scuba diving, duiken in Baja California Mexico de Sea of Cortez en Oslob in de Filippijnen op de walvishaai - whale shark



walvishaai whale shark


De walvishaai - whale shark


De walvishaai- whale shark is de grootste vis op aarde. Hoewel het woord walvis in zijn naam voorkomt, is het hoegenaamd geen walvis. De benaming is ontstaan doordat hij zo groot is als sommige soorten walvissen en ook omdat hij een voedingsfilteraar is zoals vele walvissen. De walvishaaien - whale sharks behoren echter tot de orde Orectolobiformes wat bakerhaaien zijn. Zijn verdere onderverdeling naar familie is de Rhincodontidae, met als geslacht de Rhincodon. Hoewel de walvishaaien - whale sharks een bedreigde diersoort zijn, wordt er door bepaalde ontwikkelingslanden toch nog op gejaagd. Ze zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar toch worden er af en toe duikers door de grote krachtige staart getroffen omdat ze het dier te dicht benaderen.


Plaats waar de walvishaai - whale shark voorkomt


De walvishaai - whale shark komt voor in alle tropische zeeën en oceanen tussen de 30 en 40 graden noorderbreedte en tussen de 30 en 40 graden zuiderbreedte. In het oosten van de Atlantische Oceaan zijn ze echter maar terug te vinden tot de Kaapverdische eilanden en ook in de Middellandse Zee komen walvishaaien - whale sharks niet voor. Ze worden zowel in open oceaan als aan de kuststreken waargenomen. Ze zwemmen dikwijls vlak onder de oppervlakte in water van 21° à 25° Celsius of warmer, met koudere opwaartse voedselrijke stromingen. Ze kunnen maximaal tot 1280m diepte duiken. Er zijn maar enkele plekken ter wereld waar ze regelmatig voorkomen. Dit zijn locaties waar gedurende bepaalde periodes zeer veel voedsel aanwezig is of vermoedelijk een plaats om te paren is.

walvishaai whale shark


Anatomie en leefwijze walvishaai - whale shark shark


Walvishaaien - whale sharks worden zo'n 8m tot 13m lang en in uitzonderlijke gevallen soms 15m, waarbij de vrouwtjes gemiddeld groter zijn dan de mannetjes. De allergrootste dieren wegen wel tot 15 ton. Walvishaaien - whale sharks worden ongeveer 70 tot 100 jaar oud. Rond hun dertigste zijn ze pas geslachtsrijp. De vrouwtjes zijn levendbarend en kunnen honderden jongen werpen. De jongen zijn tussen de 40 en 60cm groot bij hun geboorte. De walvishaai - whale shark beweegt zich langzaam voort in het water; toch zijn ze met het snorkelen of duiken niet bij te houden.

Een walvishaai - whale shark heeft een brede platte kop met vooraan een brede mond, die bij de grote exemplaren wel 1,5m breed kan zijn. De ogen zijn klein en staan vooraan op de zijkant van de kop. De ademhaling verloopt via 5 kieuwspleten die langs beide zijkanten aanwezig zijn. Langs beide zijden zijn er eveneens 3 richels die bijna langs het hele lichaam lopen. Op de rug zijn, meer naar achteren gericht, 2 rugvinnen aanwezig. Verder heeft hij 2 grote buikvinnen, 2 meer naar achteren gerichte kleinere vinnen onderaan en een grote staartvin. De huid van de walvishaai - whale shark is rond de 10cm dik.

Op de rugzijde is de walvishaai - whale shark grijs, met wit - lichtgele stippen, die ook aan de zijkanten aanwezig zijn. De buik is wit. Verder heeft hij unieke horizontale en verticale strepen over zijn lichaam, waardoor ze kunnen worden geïdentificeerd. Het kan worden vergeleken met de vingerafdrukken van de mens.

De walvishaai - whale shark is een actieve filtervoederraar. D.w.z. dat hij in staat is om stilstaand een slok water via opzuiging op te nemen en dit kan filteren zonder dat er een zwembeweging aan te pas moet komen. Een passieve filtervoederraar is bv. de reuzenhaai die genoodzaakt is om zich voort te bewegen om zijn voedsel te filteren. De maaltijd bestaat vooral uit macro-algen, plankton, krill, larven van de rode krab en klein nektonisch leven zoals kleine inktvisjes. Tevens staan kleine vissen, de wolken van eieren en sperma tijdens het paaien van de vissen in ondiep water op het menu.


Relatie walvishaai - whale shark - mens


Vroeger was de walvishaai - whale shark van commercieel belang, maar nu is het (in de meeste landen) verboden om op deze dieren te vissen. Hoewel deze landen het convenant van visverbod en handelsverbod hebben ondertekend, jagen bepaalde vissers uit de Filippijnen, Azië en Taiwan toch nog op de walvishaaien - whale sharks. Verder hebben deze dieren geen echte vijanden, op een school orka's na die soms wel durven aanvallen.

Normaal gezien is de walvishaai - whale shark ongevaarlijk voor de mens. De staart kan echter wel een gevaar opleveren, aangezien ze tijdens het voortbewegen ongewild een klap kunnen uitdelen. Ook is er een incident gemeld met een duiker die zich voor de mond bevond en die meegezogen werd. Gelukkig is de duiker ongedeerd kunnen ontsnappen. Soms spelen walvishaaien - whale sharks met de luchtbellen die de duikers veroorzaken en blijven ze in de buurt rondhangen. Je kan ze dan een hele tijd van dichtbij bewonderen en hun unieke zwemspektakel volgen.

Het eco toerisme draait op volle toeren om deze reuzen van de zee te kunnen ontmoeten. Gelukkig worden praktijken als aanraken, zich laten meetrekken, de dieren hinderen en gemotoriseerde boten in hun zones ontmoedigd of zelfs verboden om de dieren te beschermen.

Op volgende plaatsen en in bepaalde periodes, kan je duiken of snorkelen met de walvishaaien - whale sharks: Bay Islands in Honduras, Thailand, Filippijnen, Malediven, Rode Zee, West-Australië (Ningaloo Reef, Christmas Island), Taiwan, Panama (Isla Coiba), het zuiden van Belize, Tofo in Mozambique, Sodwana Bay (Greater St. Lucia Wetland Park) in Zuid-Afrika, Galapagos eilanden, Isla Mujeres en Baja California in Mexico, Seychellen, West-Maleisië, de oostelijke schiereilanden van Maleisië, Sri Lanka, Oman, Fujairah en Puerto Rico.

De walvishaai - whale shark staat op de lijst van de IUCN als kwetsbare diersoort vermeld.

walvishaai whale shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne