www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks in Costa Rica, Sipadan Borneo Maleisië, Socorro Mexico, Malediven, IndonesiëScuba diving, duiken in Costa Rica in de Stille Oceaan - Pacific Ocean en Sipadan Borneo Maleisië met witpuntrifhaaien - whitetip reef sharkswitpuntrifhaai whitetip reef shark


Witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks


De witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks behoren tot de familie van de roofhaaien (Carcharhinidae) en vallen als onderverdeling onder de orde van de grondhaaien (Carcharhiniformes).


Plaatsen waar de witpuntrifhaai - whitetip reef shark voorkomt


Witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks komen voor in de Grote Oceaan - Pacific Ocean en de Indische Oceaan. Overdag slapen ze dikwijls in groep en zijn ze te vinden op de bodem van grotten, zandbodems, harde ondergronden, onder en tussen koraalriffen en in richels. Als ze niet worden verstoord, keren ze dagelijks terug naar hun vaste slaapplaats. Op die manier kan een duikgids ze gemakkelijk vinden. Ze komen voor op een diepte van 1m tot wel 330m.


witpuntrifhaai whitetip reef sharkAnatomie en leefwijze van de witpuntrifhaai - whitetip reef shark


De witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks hebben een slanke langgerekte vorm. De volwassen exemplaren kunnen een lengte bereiken van 2,10m en worden ongeveer 25 jaar oud. De mond zit aan de onderkant van de kop. De witpuntrifhaai heeft twee rugvinnen, een staartvin, een aarsvin en vier zijvinnen. De punt van de eerste rugvin en van de staartvin zijn wit gekleurd. Voor de eerste zijvinnen heeft hij vijf kieuwspleten. Ze zwemmen in slalom beweging.

De voortplanting gebeurt veelal in de zomer of in de herfst. Het vrouwtje baart twee tot drie levende jongen. Bij de geboorte zijn de jongen ongeveer 50 cm lang en ze kunnen al direct zelf jagen en zich verdedigen.

De witpuntrifhaai - whitetip reef shark is een nachtelijke jager. Doordat hij een slank langgerekt lichaam heeft, kan hij diep in spleten en holen van het koraalrif doordringen op zoek naar prooien. Krabben, kreeften, octopussen en visjes zijn het voornaamste voedsel.

In de open oceaan zal je deze dieren niet vinden. Ze zouden daar immers ten prooi vallen aan de open water haaien. Daarom blijven ze steeds in de beschermende omgeving van de riffen.


witpuntrifhaai whitetip reef sharkRelatie witpuntrifhaai - whitetip reef shark - mens


De witpuntrifhaaien - whitetip reef sharks zijn algemeen vrij schuw, niet geïnteresseerd in de mens en niet agressief. Toch is de witpuntrifhaai - whitetip reef shark in staat om een mens te verwonden. Blijf er met andere woorden af, hou afstand en daag hem niet uit.

Voor de visserij is de witpuntrifhaai - whitetip reef shark van beperkt commercieel belang, want hij is niet eetbaar voor de mens. Indien je toch deze vis eet, kan je de ziekte van Ciguatera krijgen. Veel van deze dieren sterven als bijvangst, in de kilometers lange drijfnetten die dienen om tonijn te vangen. Aangezien deze netten ook stukken uit het koraalrif scheuren, beschadigen ze eveneens het leefgebied van de witpuntrifhaai - whitetip reef shark en veel ander rifleven. Tevens wordt er op gejaagd in de hengelsport en zijn ze spijtig genoeg dikwijls te zien in aquaria.

De soort is opgenomen op de rode lijst van de IUCN, met als indicatie dat de populatie als gevoelig moet worden beschouwd.

witpuntrifhaai whitetip reef shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.
Movie duiken - diving in Costa Rica de Pacific Ocean - Stille Oceaan en Sipadan Borneo Maleisië met whitetip reef sharks - witpuntrifhaaien


Movie Duiken met witpuntrifhaaien - white point reef sharks in Roca Partida - Socorro - Mexico


Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne