Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne
Duiken met de wobbegong haai - shark
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook
Scuba diving duiken met de wobbegong haai - shark is mogelijk in Australië, Indonesië, Raja Ampat en de westelijke Stille Oceaan
Duiken met de wobbegong haai - shark in Raja Ampat, Indonesië
wobbegong haai - shark
De wobbegong is een bijzondere soort tapijthaai die behoort tot de familie Orectolobidae (bakerhaaien). Deze haaien staan bekend om hun indrukwekkende camouflage en gedrongen lichaamsbouw. Ze bereiken een gemiddelde lengte van 1 tot 1,5 meter, al kunnen sommige soorten tot wel 3 meter lang worden. Hun lichaam is bedekt met huidflappen en opvallende patronen van bruine, gele en grijze tinten, waardoor ze perfect opgaan in hun omgeving.
Plaats waar wobbegong haai - shark voorkomt
Wobbegongs komen vooral voor in de warme, ondiepe wateren rond Australië, Indonesië en de westelijke Stille Oceaan. Ze geven de voorkeur aan rotsachtige riffen, grotten en koraalformaties, waar ze zich schuilhouden en wachten op prooien die te dichtbij komen.
Anatomie en leefwijze van wobbegong haai - shark
De wobbegong haai heeft een vrij breed en plat lichaam. Hij beschikt over twee relatief grote rugvinnen, die allebei tamelijk ver naar achteren zijn geplaatst: de eerste bevindt zich boven het bekken, terwijl de tweede net boven de aarsvin ligt. De buikvinnen zijn opvallend groot, maar in tegenstelling daarmee is de staartvin aan de korte kant. De kwabachtige structuren rondom de mond werken als gevoelige sensoren en staan bekend als de baard. De wobbegong is een meester in de hinderlaagjacht. Dankzij zijn uitstekende camouflage kan hij urenlang roerloos op de bodem liggen. Wanneer een nietsvermoedende vis of kreeftachtige te dichtbij komt, slaat de wobbegong razendsnel toe en zuigt zijn prooi naar binnen met een krachtige zuigbeweging. Zijn grote mond en scherpe tanden maken hem tot een efficiënte roofdier. Hoewel de wobbegong over het algemeen een rustige haaiensoort is, kan hij zich fel verdedigen als hij zich bedreigd voelt. Duikers die per ongeluk op een wobbegong stappen, kunnen een pijnlijke beet oplopen. Het is daarom belangrijk om goed om je heen te kijken in rotsachtige gebieden waar deze haaien zich graag verstoppen. De wobbegong is ovovivipaar, wat inhoudt dat de embryo's zich ontwikkelen in eieren die in het lichaam van de moeder uitkomen. Na een draagtijd van gemiddeld 11 maanden worden de jonge haaien levend geboren. Een worp bestaat meestal uit 12 tot meer dan 20 jongen, die bij de geboorte gemiddeld zo'n 20 cm lang zijn en direct zelfstandig kunnen overleven.
Relatie van wobbegong haai - shark tot de mens
De mens vormt de grootste bedreiging voor de wobbegong. De haai wordt vaak gevangen voor zijn vlees en huid, die in sommige regio's worden verhandeld. Ook wordt de wobbegong soms slachtoffer van bijvangst in de visserij. Hoewel de wobbegong niet als ernstig bedreigd geldt, staat hij vanwege habitatverlies en overbevissing wel onder druk. Wat betreft interactie met duikers is de wobbegong doorgaans niet agressief. Toch kunnen beten voorkomen als een duiker te dicht nadert of de haai per ongeluk verstoort. Beten zijn pijnlijk en kunnen ernstig zijn, omdat de wobbegong zich stevig kan vastklampen. Voorzichtigheid en respect voor deze bijzondere haai zijn daarom van groot belang.