www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met zandbankhaaien - sandbar sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Scuba diving duiken in Florida - Jupiter in de USA met zandbankhaaien - sandbar sharks in de Atlantische Oceaan



Scuba diving, duiken in Jupiter met zandbankhaaien - sandbar sharks



zandbankhaai sandbar shark


De zandbankhaai - sandbar shark


De zandbank haai - sandbar shark (Carcharhinus plumbeus) wordt omwille van zijn kleur soms ook wel bruine haai genoemd. De zandbank haai - sandbar shark behoort tot de familie van de roofhaaien (Carcharhinidae) en valt als onderverdeling onder de orde van de grondhaaien (Carcharhiniformes). Soms wordt de naamgeving (zandbankhaai - sandbar shark) verward met de zandtijgerhaai wat een totaal andere soort haai is.

zandbankhaai sandbar shark


Plaats waar de zandbankhaai - sandbar shark voorkomt


Zandbankhaaien - sandbar sharks komen voor in tropische en warme gematigde zeeën en oceanen over bijna heel de wereld. Ze komen meestal voor op een diepte van 20m tot 65m en bij migraties soms wel tot 280m diep.

Ze verkiezen zanderige zachte bodems in ondiepe kustwateren, maar worden zelden gezien aan de oppervlakte. Zelfs in baaien, riviermondingen en havens komen zandbankhaaien - sandbar sharks voor. Koraalriffen, harde en ruwe bodems vermijden ze.



Zandbankhaaien - sandbar sharks maken meestal in grote groepen een seizoensgebonden migratie. Enkel de vrouwtjes verkiezen meestal een solotrip. De migratie is afhankelijk van de watertemperaturen en oceaan stromingen. Zo migreren ze bijvoorbeeld in de winter van Massachusetts in de USA naar het zuiden en wanneer het water terug warmer wordt, keren ze terug van het zuiden naar het noorden.

zandbankhaai sandbar shark

Anatomie en leefwijze van de zandbankhaai - sandbar shark


De zandbankhaai - sandbar shark heeft een blauwachtige, grijsbruine tot bronzen rug en flanken, die lichter worden naar de onderkant. Iets voor de achterste kleine zijbuikvinnen tot aan de staart is de kleur lichter en lijkt het soms een beetje op een brede lichte streep met een donkerdere onderrand naar de buik toe. De buik is wit. Het einde van de vinnen zijn donkerder van kleur dan de rest van de haai.

De bouw van de zandbankhaai - sandbar shark is meestal vrij zwaar. De maximale lengte bedraagt 2 à 2,5m en het gewicht ligt tussen de 45 en 120kg. De snuit is stomp, rond en korter dan de breedte van de mond. De zandbankhaai - sandbar shark heeft hoge boventanden die vrij driehoekig zijn met een zaagrand en twee zijbobbels. De onderste tanden zijn fijner en smaller getand. De tanden worden steeds kleiner en staan schuiner naar achter gericht naar de mondhoeken toe. De ogen zijn klein en hebben geen nictiterend membraam. Ze hebben 5 kieuwspleten met daarachter vrij lange borstzijvinnen en helemaal achteraan kleine zijbuikvinnen. De dorsale rugvin is vrij hoog, driehoekig afgerond en ver naar achter geplaatst. De achterste rugvin en anaalvin zijn ongeveer even groot. De staart is asymmetrisch en heeft een bovenkwab.

De levensverwachting van de zandbankhaai - sandbar shark bedraagt 35 tot 41 jaar. De mannetjes zijn geslachtsrijp rond hun 12 jaar. De vrouwtjes zijn geslachtsrijp rond hun 13 jaar. De paring verloopt vrij agressief en gebeurt rond de maanden mei en juni. De sporen van het paren zijn goed zichtbaar op de lichamen van de vrouwtjes. De zandbankhaai - sandbar shark is levendbarend. De reproductie periode is om de 2 à 3 jaar. Ze dragen de embrio's gedurende 8 à 12 maanden. Nadien bevallen ze in ondiepe beschermde wateren van gemiddeld 8 tot 13 pups.

Het voedsel van de zandbankhaai - sandbar shark bestaat hoofdzakelijk wat op de bodem van de oceaan te vinden is zoals kleine vissen, roggen, kleine haaien, kreeften, garnalen, krabben, weekdieren (inktvissen en octopussen) en schaaldieren. Ze zijn 's nachts actiever op zoek naar voedsel dan overdag.

zandbankhaai sandbar shark


Relatie van de zandbankhaai - sandbar shark tot de mens


De zandbankhaai - sandbar shark wordt gevangen voor zijn vinnen (haaienvinnensoep), vlees, olie, huid, de Chinese geneeskunde en omdat ze populair zijn in aquaria. Tevens worden ze gebruikt voor het zeer populaire haaienrecreatievissen, wat een commercieel zeer hoge waarde heeft. Ze zijn overbevist in het noordwesten en westen van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Sinds in de USA een beheersplan is opgesteld waarbij de visserij aan strenge regels werd gebonden, lijkt de populatie zich traag te herstellen. Vissen op zandbankhaaien - sandbar sharks is daar enkel nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek en op voorwaarde dat er een erkende onafhankelijke onderzoeker aan boord is van het vaartuig.

Uit onderzoek blijkt dat zandbankhaaien - sandbar sharks een lange levensduur hebben, maar een lage vruchtbaarheid. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar voor overbevissing.

Ondanks hun redelijk formaat zijn er zeer weinig aanvallen op mensen geregistreerd. Ze worden hierdoor als niet gevaarlijk voor de mensen beschouwd.

De zandbankhaai - sandbar shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als kwetsbaar.

zandbankhaai sandbar shark



Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.








Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne