www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks in Zuid-Afrika



Scuba diving, duiken in Zuid-Afrika met zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks



zandtijgerhaai ragged tooth shark


De zandtijgerhaai - ragged tooth shark


De zandtijgerhaai - ragged tooth shark (Carcharias taurus) behoort tot de orde van de makreelhaaien (Lamniformes). In sommige landen, waaronder Australië, wordt voor deze haai ook de naam blauwe verpleegsterhaai - blue-nurse sand tiger gebruikt. Dit is verwarrend omdat de zandtijgerhaai niet behoort tot de categorie van de verpleegsterhaaien - nurse sharks en er zelfs helemaal niet op lijkt.


Plaats waar de zandtijgerhaai - ragged tooth shark voorkomt


De zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks komen voor in de tropische en subtropische zeeën en oceanen van 45°N tot 48°Z en van 100°W tot 155°O, met als uitzondering Nieuw-Zeeland en Madagaskar. Soms worden ze ook gesignaleerd in de Rode en de Middellandse Zee. Ze prefereren meestal ondiepere kustlijnen en riffen tussen de 15 à 25m diepte, maar kunnen in theorie van 1m tot 190m diepte worden gevonden. Zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks zijn nachtdieren en verbergen zich tijdens de dag in grotten, richels en canyons. Omwille van hun energiebehoud maken ze overdag weinig tot geen inspanningen en schenken dan ook minimale aandacht aan duikers. Zo kunnen deze mooie dieren in stilte en gedurende langere tijd worden waargenomen. In de winter blijven de jonge dieren op de plaats waar ze geboren worden, maar de anderen maken soms wel trektochten van 1000 tot 3000km naar warmere wateren. In grote aquariums worden spijtig genoeg ook dikwijls zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks gehouden.

zandtijgerhaai ragged tooth shark


Anatomie en leefwijze van de zandtijgerhaai - ragged tooth shark


De zandtijgerhaai - ragged tooth shark heeft een brons-lichtbruine rug en flank met donkere plekken, die verminderen naarmate het dier ouder wordt. De flankovergang naar de buik is grijsachting brons (soms ook olijfachtig), maar de buik is wit. De maximale lengte bedraagt 3,5m en dan wegen de dieren ongeveer 300kg. De snuit is kort en spits. De zandtijgerhaai - ragged tooth shark heeft indrukwekkend grote, zeer scherpe en prominent uitstekende naaldachtige tanden om vissen aan te spiesen. De ogen zijn klein en hebben geen nictitans membraam. Verder hebben ze 5 kieuwspleten met daarachter borstzijvinnen, 2 ver naar achter geplaatste dorsale rugvinnen, zijbuikvinnen, een aarsvin en een asymmetrische staartvin met een uitgesproken bovenkwab.

Hun lever bevat niet de olieachtige stof squaleen en ze hebben geen zwemblaas om uit te trimmen. Om het drijfvermogen te regelen, zwemmen ze constant zachtjes rond. Zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks happen ook lucht aan de oppervlakte, die ze in hun maag bewaren, om mee uit te trimmen.

Zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks zijn nachtelijke stealth jagers. Ze jagen van ondiep water tot aan het continentale plateau. De jonge dieren jagen vooral op de bodem en wanneer ze groter worden, jagen ze zowel op de bodem als in het water erboven. Het hoofdvoedsel bestaat vooral uit beenvissen zoals roggen, hondshaaien en kleinere haaien. Voor het overige richten ze zich tot alen, inktvissen en vissen die op of vlakbij de bodem leven. Ze verorberen hun prooi meestal in één keer of in enkele happen. Er zijn ook waarnemingen dat ze in groep jagen om vissen, haringen en makrelen bij elkaar drijven om ze zo gemakkelijk te kunnen vangen.

De zandtijgerhaai - ragged tooth shark is geslachtsrijp wanneer hij de lengte van 2,2 à 2,5m bereikt. De paring verloopt zeer gewelddadig. De mannetjes bijten zich tijdens de geslachtsdaad vast aan de borstvinnen. De vrouwtjes vertonen daardoor flinke littekens van bijtwonden aan hun borstvinnen en flanken. De vrouwtjes zijn eierlevendbarend en hebben twee baarmoeders. In elke baarmoeder hebben ze tussen de 16 en 23 eieren, waarvan er maar 1 kan overleven. Om te overleven eten de sterkste embryo's de andere embryo's en onbevruchte eieren op. De broedtijd bedraagt 9 tot 12 maanden. Als de kleintjes geboren worden zijn ze ongeveer 1m groot. De reproductiviteit van de zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks is zeer laag. De vrouwtjes hebben slechts om de 3 jaar een worp.


Relatie van de zandtijgerhaai - ragged tooth shark tot de mens


De mens is de grootste bedreiging van de zandtijgerhaai - ragged tooth shark. In Zuid-Afrika wordt het zwemwater met netten afgezet ter beveiliging van de zwemmers. Dit kost jaarlijks meerdere haaien het leven die in de netten terecht komen. Voor de beroepsvisserij is deze haai van aanzienlijk belang. In de hengelsport is het een minder populaire vis om op te jagen. De populatie is gevoelig aan overbevissing aangezien ze niet snel kan groeien (maximaal 2 geboortes per 3 jaar per vrouwtje).

Zandtijgerhaaien - ragged tooth sharks zijn normaal niet agressief naar mensen. Natuurlijk moet hun veiligheidszone van een 3-tal meter worden gerespecteerd. Het is echter geweten dat bij uitlokking, en zeker bij speervissen, ze wel aanvallen. In Australië hebben ze spijtig genoeg de onverdiende naam van 'maneter' meegekregen. Dit is ontstaan door hun ruige uiterlijk en de verwarring die wordt gemaakt met andere haaien, zoals de witte haai, die onder de orde van de makreelhaaien (Lamniformes) ressorteren. De zandtijgerhaai - ragged tooth shark staat nummer 5 op de lijst van het ISAF met 29 niet uitgelokte aanvallen (statistieken van 1580 tot 2014), waarvan 2 met dodelijke afloop.

De zandtijgerhaai - ragged tooth shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als kwetsbaar.



zandtijgerhaai ragged tooth shark



Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.





Movies duiken diving met de zandtijgerhaai - ragged tooth shark in Zuid-Afrika



Movie duiken - diving in Zuid-Afrika, de Indische Oceaan met de zandtijgerhaai- ragged tooth shark 1




Movie duiken - diving in Zuid-Afrika, de Indische Oceaan met de zandtijgerhaai- ragged tooth shark 2





Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne