www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met de zebrahaaien - zebra sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de zebrahaai - zebra shark in de Andaman Sea van Thailand



Scuba diving, duiken in Thailand - Phuket in de Andaman sea op de zebrahaai - zebra shark



zebrahaai shark


De zebrahaai - zebra shark


Velen noemen de zebrahaaien ook luipaardhaaien of leopard sharks. Dit komt omdat de taxonomen vroeger dachten dat de jonge zebrahaaien - zebra sharks, andere haaien waren dan de volwassen dieren. De jonge zebrahaaien - zebra sharks hebben dwarsstrepen met kleine donkere vlekken op de huid. Bij volwassen zebrahaaien - zebra sharks verdwijnen de dwarsstrepen (vanaf de lengte van 50 à 90cm begint het patroon te veranderen) en blijven enkel de donkere vlekken op de geel-bruine huid achter. Hierdoor lijkt de huid op dat van een luipaard - leopard; vandaar de naamsverwarring. De luipaardhaai - leopard shark bestaat evenwel ook, maar ziet er anders uit en leeft in een totaal ander leefgebied en continent. De zebrahaai - zebra shark behoort tot de soort van de tapijthaaien en is de enige van de familie stegostomatidae.


Plaats waar de zebrahaai - zebra shark voorkomt


Zebrahaaien - zebra sharks komen voor in de tropische wateren van de Indische Oceaan van Zuid-Afrika naar de Rode Zee, Perzische Golf, Malediven, India, Thailand, Indonesië, Filippijnen, Taiwan, zuid Japan en dan terug naar het zuiden tot het noorden van Australië. Zebrahaaien komen voor tot op een diepte van 60m tussen koraalriffen en tussen rotsblokken op zandige vlakke bodems.


Anatomie en leefwijze van de zebrahaai - zebra shark


De volwassen zebrahaai - zebra shark heeft een cilindrisch lichaam met 5 richels langs het lichaam waarvan telkens 2 richels langs de zijkanten en 1 dorsaal of bovenste rugzijde. De kop is groot en licht afgeplat met een korte stompe snuit met bijna rechte mond. In de mond zijn bovenaan 28 tot 33 rijen tanden en onderaan 22 tot 32 rijen tanden. Op de rug zijn 2 vinnen, waarvan de eerste zich halverwege de rug bevindt en eens zo groot is als de tweede vin die meer naar achter ligt. De borstvinnen zijn groot en breed. De bekken- en anale vinnen zijn eerder klein, maar toch groter dan de 2e rugvin. De staartvin is even lang als het lichaam van de zebrahaai - zebra shark. De volwassen zebrahaai - zebra shark kan 2,5 meter groot worden, al zijn er ook heel uitzonderlijke exemplaren van 3,5 meter gekend. De ogen van de zebrahaai - zebra shark zijn klein en bevinden zich op de zijkant van de kop. Om te ademen zijn er 5 kieuwspleten, waarvan er zich 3 boven de borstvinnen bevinden, waarbij de 4e en 5e kieuwspleet dichter bij elkaar liggen. De zebrahaai - zebra shark verplaatst zich via krachtige aalachtige zwembewegingen met het lichaam en staart en is zeer wendbaar tijdens het zwemmen.

De zebrahaaien - zebra sharks is geslachtrijp vanaf het moment dat ze 1,5 à 1,8m groot zijn. De vrouwtjes leggen grote eierenkapsels van ongeveer 17 cm lang, 8 cm breed en 5 cm dik. De eieren hebben een zwart - paarse kleur en kennen een lijmhaarvormige vezelstructuur langs de zijkanten. Hierdoor komen de eieren in batches van 4 vast te liggen aan het substraat, waar ze worden gelegd. Er worden ongeveer 46 eieren gelegd. Afhankelijk van de watertemperatuur hebben de eieren een periode van 4 tot 6 maanden nodig om uit te komen. De levensverwachting van de zebrahaai - zebra shark ligt tussen de 25 en 30 jaar.

De zebrahaai - zebra shark is een solitair nachtdier dat overdag roerloos rust op de zeebodem. Seizoensgebonden komen ze voor in groepen om nadien terug solitair verder te leven. Hun voedsel bestaat vooral uit weekdieren, schaaldieren, kleine vissen, zeeslangen, e.a. Door hun slanke lijn en wendbare lichaam, kunnen ze in gaten en spelonken het voedsel uit zijn beschermde omgeving halen. Ze hebben tevens een enorme zuigkracht om hun voedsel naar zich toe te zuigen.


Relatie zebrahaai - zebra shark en mens


Deze haai is zeer populair voor het ecotoerisme bij duikers en voor grote publieke aquaria waar hij zich goed aanpast. Hoewel de zebrahaai - zebra shark eigenlijk onschadelijk is voor de mens, zijn er toch al meerdere duikers gebeten. Dit komt dan vooral omdat ze aan hun staart trekken of erop gaan zitten. Toch is er vanaf 2008 een record aantal meldingen geregistreerd van niet uitgelokte aanvallen, hoewel dit niet tot verwondingen heeft geleid.

De commerciële visvangst gebruikt deze haaien vooral voor het vlees, de vinnen en levertraan. Met de rest wordt vismeel gemaakt. Door de afbraak van het koraal, het vissen met dynamiet of door vergiftiging gaat de habitat van de zebrahaai - zebra shark kapot. Deze steeds kleiner wordende habitat leidt tot zeer ongunstige omstandigheden om hun populatie in stand te houden. De zebrahaaien - zebra sharks worden door de World Conservation Union dan ook als kwetsbaar beoordeeld.



zebrahaai shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne