www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen met beschrijving duikplaatsen november 2009 en 2021
pictures duiken in Bonaire


Onze duikers duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


duikers in bonaire

Marc, Eddy, Patsy, Godelieve, sandra, Rudi, Hilde, Jean Paul, Monika,
Dirk, Swazaterdag 31 oktober 2009

Na enkele uren vertraging op Schiphol landden we na een vlucht van 11:40 uur op de kleine luchthaven van Bonaire. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt, valt de hitte op je schouders. Tegelijkertijd vielen er ook kleine regendruppels uit de lucht. In november is het duidelijk regenseizoen in Bonaire! Het duurt een tijdje vooraleer we door de paspoortcontrole geraken want de lokale bevolking houdt er duidelijk een zuiders tempo op na. Een beetje vreemd is wel dat alle informatieborden in het Nederlands zijn opgesteld; dit is hier namelijk een van de officiele talen. Zo ver van huis en toch zo vertrouwd! We worden meteen opgepikt door 2 busjes (zonder airco) van Buddy Dive Center. Na een korte rit komen we in ons hotel aan. Enkele leden van onze groep hadden een appartement geboekt; anderen een gewone hotelkamer. De appartementen waren OK, maar de hotelkamers waren bijzonder klein, hadden nauwelijks airco of een deftige badkamer en waren duidelijk aan renovatie toe. Er werd dan ook al vrij snel actie ondernomen en bij de receptie onderhandeld om te verhuizen naar de nieuwe appartementen die vlak aan het kiezelstrandje lagen. Gelukkig was het geen hoogseizoen en hadden ze nog een aantal appartementen beschikbaar. Het was de toeslag van 200$ meer dan waard!

Buddy Dive Hotel is geen 4 ster -hotel, maar het biedt zeker een goede kwaliteit. Het ontbijt bood voldoende variatie en je kon er eitjes en pannenkoeken laten bakken. 's Avonds kon je op bepaalde dagen in de openlucht bar ook dineren (meestal een vastgestelde menu) tegen een zeer schappelijke prijs en het was nog lekker ook! De overige avonden gingen we meestal eten in The Lions Den dat vlak naast ons hotel gelegen was.hotel buddy dive bonaire

Foto's - pictures van het hotel Buddy Dive in Bonaire de Nederlandse Antillen 1


Foto's - pictures van het hotel Buddy Dive in Bonaire de Nederlandse Antillen 2Bonaire staat bekend als een duikeiland; voor niet-duikers valt er met andere woorden weinig te beleven. Mooie zandstranden zijn er ook al niet te bekennen. Qua fauna en flora is het ook eerder beperkt: het land is bezaaid met allerlei soorten cactussen, waartussen enorm veel hagedissen en andere reptielen leven.landschap dieren bonaire

Foto's - pictures van het landschap en dieren in Bonaire de Nederlandse Antillen 1


Foto's - pictures van het landschap en dieren in Bonaire de Nederlandse Antillen 2Waar ligt Bonaire een van de Nederlandse Antillen eilanden?


map bonaireScuba diving, duiken in Bonaire.


Scuba diving, Duiken in Bonaire betekent kantduiken (op een 7-tal duikplaatsen na). Het voordeel van Bonaire is dat alle duikplaatsen vlot te bereiken zijn met de auto. De duikplaatsen zijn zeer goed aangegeven met een gele steen, waarop de duikplaatsnaam vermeld staat. Je kan er letterlijk aan de zee parkeren om te gaan duiken. Van lastige afstanden afleggen in een hitte van 30°C is dus geen sprake. Je kan na het omkleden onmiddellijk de zee inspringen en beginnen duiken. Hadden wij ook maar zo een duikplaatsen in België en Nederland! Wel opletten want de zon brandt er erg hard. De eerste dag zijn we niet uit de schaduw geweest en toch waren we allemaal een beetje verbrand.

Het rijden in Bonaire is heel eenvoudig. Je hebt eigenlijk maar een baan die rond het hele eiland loopt. Enkel in het noorden heb je opeens een eenrichtingsbaan. Je moet dan een klein rondje rijden en wat genieten van de cactussen, leguanen en andere reptielachtige wezens. Soms kom je ook wat geiten, roofvogels, flamingos en ezels tegen. Met ezels bedoelen we uiteraard de echte ezels van dierlijke aard. Gelukkig zijn we de andere soort hier niet tegengekomen.

Qua auto raden we een pick-up truck aan. Je gooit letterlijk alle duikflessen, duikgrief en andere spullen in de achterbak. Zeer snel en gemakkelijk om in en uit te laden en dit zonder inspanningen. In de laadruimte van de pick-up truck zitten een kunststoffen bak en enkele balkjes bevestigd. Je moet dus niets vastleggen en je hoeft niet voorzichtig te zijn met je natte spullen na het duiken.

Aangezien er aan de westkant van het eiland bijna geen stroming is (behalve in het uiterste noorden en zuiden), kan je er duiken wanneer je wilt. Er zijn 63 duikplaatsen op Bonaire en 23 duikplaatsen op het nabijgelegen eiland Klein-Bonaire. Je kan per boot op Klein-Bonaire geraken, maar het is geen echte aanrader qua duiklocatie. De meerkost voor de boot kan je beter aan andere dingen of aan je volgende duikreis spenderen. Bovendien biedt Klein-Bonaire geen echte meerwaarde aan je duikvakantie. Integendeel, de duikplaatsen op Bonaire zijn beduidend beter dan die van Klein-Bonaire. Laat je dus niet verleiden door de bootverkopers die een veel te hoge prijs vragen voor hun bootduiken.


map duikplaatsen BonaireWe hebben gedoken met nitrox 29 à 33 in aluminium 12-liter duikflessen. Iedere fles moet dus goed worden nagemeten met een zuurstofanalyser (wordt ter beschikking gesteld), ingeschreven in het nitrox duikregister en de fles zelf moet goed gemarkeerd worden met naam, %O2 en MOD (Maximale Operatie Diepte). Neem bij voorkeur een nitrox duikfles die koud is zodat je gelijktijdig de vuldruk kunt nakijken. Alle duiken waren geraamd op 1 uur of 50 bar en uitduiken op 5 meter diepte op de plaats waar we uit het water moesten komen. Op die manier kan je toch een 200 bar gevulde duikfles gebruiken; zeker als je eens naar 30 à 36 meter diepte wil gaan (beperking nitrox afhankelijk de gemeten %O2). Vergeet ook niet om steeds je duikcomputer juist in te stellen op het juiste zuurstof percentage van je nitrox mengsel!

We hebben per dag 3 à 4 duiken met nitrox gemaakt en dit gedurende 5 dagen. Onze laatste dag op Bonaire was een rustdag. Dit om de dag nadien in de late namiddag terug naar huis te vliegen. Meer dan 4 duiken per dag raad ik ten stelligste af (zeker voor luchtduikers). Ondanks het feit dat je op Bonaire onbeperkt kan duiken, is het aan te raden om bewust te duiken en af en toe ook te genieten van de andere leuke dingen die het eiland biedt. Laat voldoende tijd tussen de duiken. Het gaat immers om je eigen veiligheid en die van je buddy's. Een ongeval vergalt niet alleen jouw verlof, maar ook die van alle andere mededuikers en medereizigers!

Er is een decompressiekamer op Bonaire aanwezig en die hebben een 35-tal klanten per jaar! De nieuwe decompressiekamer van 2009 is gevestigd in een gebouw naast de Centro Medico central-kliniek van duikarts Dick van der Vaart en ligt op minder dan 100 meter van de EHBO van het ziekenhuis. Officieel horen ze niet bij elkaar, maar hebben onderling wel een zeer goede samenwerking. In geval van een decompressieongeval op Bonaire kan je dokter Van der Vaart tijdens de kantooruren bereiken op het nummer 717-7140, 's nachts wordt dit nummer doorgeschakeld naar het ziekenhuis. Vergeet de landcode niet te vermelden als je met je GSM belt en besef dat je niet overal bereik hebt. Uiteraard kan je ook altijd het algemene noodnummer 911 bellen. Een must om dit adres en telefoonnummer bij te hebben als je gaat duiken.

Het water in het westelijke middenstuk van Bonaire bedraagt 29°C en in het uiterste zuiden 28°C. Een 3mm neopreen duikpak is meer dan voldoende. Het zicht bij de duiken was er meestal een 40-tal meter, maar op het wrak Hilma Hooker hadden we slechts 25 à 30 meter zicht. Als je bij dit wrak de zandbodem en hellingstructuur bekijkt, is het zicht nog goed.

De meeste duikplaatsen op Bonaire zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Je kan er altijd 30 meter en meestal zelfs tot 40 à 45 meter diep duiken. Bij Karpata, een prachtige drop off, kan je zeker 60 meter diep duiken. Hou wel rekening met je saturatie, %O2 met MOD als je Nitrox duikt en met je mengselverbruik. Maar je kan evengoed overal maar 10 à 20 meter diep duiken. Bij het wrak Hilma Hooker is 27 meter echter wel aangeraden. Het wrak ligt namelijk op zijn zijkant met de ruimkant naar de diepte. Onderaan zaten enkele grote vissen en ander leven. Dit is wel iets dieper dan op sommige duiksites wordt aangeven. Ik adviseer echter om nooit op het maximum te duiken; zeker niet bij meervoudige saturatieduiken!

Na het nodige opzoekingwerk en advies van duikbuddy's die er al geweest waren, hebben we op volgende duikplaatsen gaan duiken:

Omschrijving van onze duiken en duikenplaatsen van 2009. In 2021 zijn de door een zware storm in 2008 beschadigde duikplaatsen mooi hersteld.
1-11-2009

Buddy's reefDuiken op het huisrif van het Buddy Dive Hotel is zeer mooi en een echte must. Vanop het vulstation, spoelbakken en droogkamer kan je er via een steiger te water gaan. De bodem is eerst 15 meter plat en gaat dan schuinaf naar beneden. Ik heb er 35 meter diep gedoken en was nog zeker meer dan 5 meter van de bodem verwijderd. Er zitten erg veel tarpoenen die vooral actief zijn bij nachtduiken. Tarpoenen zijn zilverachtige vissen die tot 2,4 meter groot kunnen worden. Ze jagen vooral 's nachts in je duiklamp. De eerste keer dat ik er een ontmoette bij een nachtduik, hing ik 0,5 meter van de bodem en kwam er langs achter een tarpoen onder mij doorgezwommen. Dat had ik totaal niet verwacht en al zeker geen vis op maximale grootte! Verder zitten er op dit huisrif zeer veel trompetvissen, peacock flounders, French en Queen angelfish, butterflyfish, egelvissen, porcupine fish, goldenspotted eels, octopussen (bij nacht), verschillende soorten garnaaltjes (o.a. harlekijn, coral, spin- en enkele andere krabben), groupers, spotted murenes, honeycomb cowfish, barracudas, bar jacks, white spotted filefish en zoveel andere knappe dingen. Ondanks dit uitgebreide aanbod heb ik bij alle nachtduiken hoofdzakelijk gespeeld met de tarpoenen, die met tientallen zaten te jagen in de straal van mijn duiklamp.


1-11-2009

Duiken Andrea ITijdens het duiken op Andrea I kwamen we o.a. volgende tegen: pijlinktvissen, koraalduivels, schorpioenvissen, midnight parrotfish, papegaaivissen, orange spotted filefish, angelfish, snappers, krabben, blue parrotfish van 0,9 meter, jacknife fish, peacock flounders, honeycomb cowfish en zoveel andere soorten onderwaterleven. Spijtig dat hier bij het duiken door de golfslag de eerste 5 meter diepte beperkt zicht is. Zeer mooie duikplaats.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 011-11-2009

Buddy's reefZie bovenstaande


2-11-2009

Toris reefTarpoenen en mooie begroeiing. Toris reef is eigenlijk duiken op een dubbelrif, maar we zijn maar tot in de helft van de zandplaat gaan duiken, waar zeer veel garden eels zitten. We hebben dus geen kennis kunnen maken met het andere rif. We wilden namelijk onze dieptetijd beperken en halverwege in het water hangen, vonden we ook maar niets. Verder hebben we gewoon op het kantrif gedoken.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 022-11-2009

Duiken Pink beachPink beach heeft een mooi strandje met een paar palmbomen. Op Pink beach is het ver uitpalmen om te duiken want anders zaten we op de zandbodem van enkele meters diepte. Er waren vooral roggen, tarpoenen, snappers en vele andere vissen aanwezig. Op een bepaald moment hoorden we dolfijnen, maar we hebben ze jammer genoeg niet gezien. Drie van onze dames die niet doken en waarvan er twee op dat moment aan het zwemmen waren, hebben de dolfijnen wel op zeer korte afstand kunnen zien. Zij waren hier natuurlijk zeer euforisch over en wij uiteraard jaloers!


2-11-2009

Duiken AquariusDe maximale diepte op Aquarius is hier maar 31 meter. Daar er redelijk wat wind stond, had je kleine golfjes. Je moest eerst 200 meter uitpalmen naar de duikboei en het zicht was er amper 20 meter. Het koraal was er mooi en we hebben ook veel knappe vissen gezien. De verschillende soorten murenes zwemmen hier overdag zelfs los. De grote tandbaarsen, roggen, barracudas en schildpadden die op verschillende websites staan vermeld voor deze duikplaats hebben we hier helaas niet gezien.


3-11-2009

Hilma Hooker wrakHilma Hooker is een aanrader! De maximale diepte op Hilma Hooker is een 31 meter. Aan de waterkant zie je 3 daalboeien naar het wrak toe. Wij hebben uitgepalmd naar de meest linkse boei. Het onbegroeide wrak ligt op zijn zijkant en zou 72 meter lang zijn. Het luik en dekkant liggen naar het diepe gericht. 27 meter diepte is toch te adviseren om de zijkanten van het ruim en dek te verkennen. Het wrak ingaan wordt afgeraden buiten de zeer grote gaten. Dat advies hebben we dan ook opgevolgd. Sommigen beweren dat er sterke stroming op deze plaats zou zijn. Er was wel een beetje stroming, maar er tegenin palmen ging zonder probleem bij onze duik. Op andere tijdstippen weet ik uiteraard niet of de stroming toeneemt, daarom zou je toch best rekening houden met de ervaring van anderen. We hebben er een zeer grote barracuda van ongeveer 2 meter gezien. Hij liet zich van op afstand mooi fotograferen, maar toen ik wat dichterbij kwam omdat er stof in het water zat, werd de barracuda toch een beetje nerveus! Het heeft me in elk geval enkele zeer goede close-up fotos opgeleverd. Meerdere tarpoenen waren ook weer van de partij, maar kwamen niet met je spelen zoals bij de nachtduiken.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 03
duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 043-11-2009

Duiken van Buddy's reef naar La MachacaAls je op de duikplaats La Machaca wil duiken, moet je eerst het hotel binnengaan en inkom van 5 US$ betalen. Dat hebben we niet gedaan omdat de duikplaats La Machaca op amper 10 minuten palmen van ons hotel Buddy Dive ligt. Je duikt er van de duikplaats Buddy Dive naartoe als je rechts palmt op een diepte van 12 à 14 meter. Dit doe je tot je een klein wrakje tegen komt. Hierin zit een zeer grote porcupinefish die er zijn thuisbasis heeft. Als je hem gaat bewonderen, verstoor hem dan niet zodat hij er blijft en andere duikers hem ook nog kunnen bezoeken. Onderweg hier naartoe kom je meerdere tarpoenen tegen die stil in het diepe hangen. Een nachtduik hier naartoe is ook aan te raden.


3-11-2009

KarpataKarpata is de topper van alle duikplaatsen die we op Bonaire hebben gedaan. De duikplaats Karpata moet je zeker op je te duiken lijstje zetten. Zeer diepe mooie drop off van zeker een 60 meter diepte. Maar je kan deze ook op 30 meter heen en 15 meter terug duiken, wat wij hebben gedaan. Toch was ik graag wat dieper geweest want mijn foto toestel kan tot 40 meter maar mijn mengsel liet maar 33 meter diepte toe. De zichtbaarheid was er zeer goed en zeer veel mooie begroeiing. De eerste 5 à 8 meter is er wel veel schade door een orkaan die er vorig jaar over is geraasd. Maar dat doet er iets dieper niets aan toe. Toch verschillende schildpadden in het ondiepe gezien en zeer veel vis. Ook typisch aan deze plek waren de massa's oranje gekleurde koralen. Kans op grotere vis door de structuur en stroming als je van het rif afgaat is zeer goed mogelijk. Dolfijnen voeding was er voldoende aanwezig maar hebben er geen gezien of gehoord. Op deze plek moet je wel oostelijk duiken want westelijk is verboden doordat je dan naar de scheepvaart en industrie duikt.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 053-11-2009

Duiken Buddy's reefZie bovenstaande.


4-11-2009

Duiken Red slaveRed Slave is een plaatsje dat zeer kenmerkend is doordat er kleine stenen gebouwtjes staan. De huisjes op de duikplaats Red Slave waren vroeger de slaapplaatsen van de slaven. Je kan er ook de geschiedenis van lezen. Op deze plaats was een lichte stroming toen wij er doken. Soms kan het er stevig stromen. Aangeraden is om eerst tegen de stroming in te duiken en je terug te laten meedrijven. Onze afspraak was, als de stroming te erg was, onmiddellijk te stoppen met duiken. Dit omdat er geen beschermende kanten om de stroming te breken zijn. Verder zijn er massas waaier koraal te zien. Tussen de waaier koralen zaten massas kleine visjes. Een echte broedplaats. Ook overdag hebben we meerdere gevlekte murenen los zien zwemmen. Zeer veel verschillende soorten papegaaivissen. Schildpadden in het ondiep en een grote Rog waren ook van de partij. Je kan er naar een wrak gaan duiken, waarrond de bodem vol ballast en ankers van het wrak zou liggen. Dit hebben we bewust niet gedaan ivm de stromingsmogelijkheden. Het was op deze plaats trouwens onze eerste duik en we hadden enkele minder ervaren duikers bij. Veiligheid eerst!duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 064-11-2009

Andrea IIAndrea II heeft een mooie begroeiing als je wat dieper gaat duiken. In 2008 heeft een storm veel schade aan de bovenste delen van Andrea II aangericht. Dit was zeer goed te zien.


4-11-2009

Duiken Webers JoyOok op Webers joy was door de storm van 2008 veel schade. Tevens was er plankton in het water. Dit beperkte ons zicht tijden het duiken tot een 20 meter op Webers Joy.


4-11-2009

Duiken Buddy's reefZie bovenstaande.


5-11-2009

Duiken Salt CitySalt City is een duikplaats aan de zoutwinningsgebieden. De pier Salt City die er 500 meter verder lag hebben we spijtig genoeg niet kunnen beduiken. Er lag een groot zeeschip aangemeerd. Het best zou je naar het schijnt hier een nachtduik moeten doen voor macro leven met o.a. zeepaardjes. Salt city is een ondiep dubbelrif van een 20 meter diepte met zeer veel Sand Eels. Als je over de richel van het 2e rif kijkt gaat het zeer diep. We hebben er tandbaarsen en schildpadden gezien. Let wel op de tandbaars formaten die sommige websites opgeven, hebben we er spijtig genoeg niet gezien. Toch worden sommige soorten zo groot, maar ze doen er aan visbehoud. Vermoedelijk hebben ze die hele grote gevangen om het kleine leven kans te geven. Dit doen ze trouwens ook met de koraalduivels. Die hebben daar normaal hun habitat niet en daardoor geen natuurlijke vijanden. Koraalduivels zouden het hele rif leegeten. Vandaar er wordt gevraagd te melden als je er ziet met diepte, plaats met markering of andere. Dan gaan ze de koraalduivels van natuurbehoud vangen ter bescherming van de eigen soorten.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 075-11-2009

Duiken Buddy's reefZie bovenstaande.


5-11-2009

Duiken Buddy's,reefZie bovenstaande.


6-11-2009

Duiken Ol'BlueOp Ol'Blue zijn barracudas, schildpadden, octopusen, angel fishes en horse eye jacks zeer goed vertegenwoordigd.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 086-11-2009

Duiken Buddy's reefZie bovenstaande.


Extra duikplaatsen van 20211000 StepsIn tegenstelling tot wat de naam 1000 Steps doet vermoeden, moet je hier gelukkig slechts 70 treden naar beneden gaan om het strand en de duikplaats te bereiken. De stenen trap van 1000 Steps is goed begaanbaar; enkel het laatste stukje is wat gehavend en vereist wat klauterwerk. De eerste 5m van de kant zie je vooral uitgeholde rotsblokken en kapot koraal. In dit ondiepe gedeelte kan je regelmatig schildpadden spotten die de algen van de rotsbodem afschrapen. Blijkbaar vinden ze dat een overheerlijk hapje! De bodem bestaat vooral uit zand met regelmatig een rotsblokje met koraal of waaiers op. Vanaf 7m diepte en 20m van de kant wordt het koraal en onderwaterleven zeer mooi. Via een helling van ongeveer 60° die begroeid is met prachtig koraal, kan je afdalen tot 38m diepte. Daarna volgt er terug een zandbodem die schuin afhelt tot zeker 45 - 50m diepte. Hier zijn regelmatig rotsblokjes met koraal op te vinden. 1000 Steps is één van de mooiste duikplaatsen van Bonaire. Een echte aanrader!duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 09Something SpecialDe duikplaats Something Special ligt een beetje verborgen aan de noordrand van het stadje Kralendijk. Je kan de auto parkeren op de parking naast de bakkerij 'Between 2 Buns' en van daaruit loop je verder naar het strand. Tot 5m diepte zie je op Something Special vooral zand met hier en daar een rotsblokje met begroeiing op. Vervolgens gaat het 45° naar beneden. De maximale diepte van het koraalrif bedraagt 40m. Je kan hier ook nog dieper duiken, maar de zandbodem loopt dan zeer traag af. Heel de wand is uitbundig begroeid met verschillende koraalsoorten, waaiers en tubes. Er is bovendien zeer veel onderwaterleven en scholen vis te bewonderen. Zeker ook een top duiklocatie.


Oil Slick LeapOil Slick Leap is een duikplaats in het noordwesten van Bonaire en bevindt zich ongeveer aan de bocht waar de hoofdweg enkel richting verkeer wordt. Je kan op Oil Slick Leap enkel via een trap in en uit het water gaan. Wel even opletten want één van de onderste treden ontbreekt. De duik start op een zeer licht afhellende zandbodem met rotsblokjes en begroeiing tot 7m diepte. Nadien gaat de koraalhelling onder 45° naar 40m diepte. Vervolgens gaat de koraalwand terug over op zandbodem, die vermoedelijk verder afdaalt naar 50m. Ook hier spot je zeer veel onderwaterleven en verschillende soorten koraal, waaiers en tubes.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 10White SlaveJe kan de wagen gemakkelijk parkeren op het strand nabij de duikplaats White Slave. Tijdens de eerste 200m duik je vooral op zand met enkele rotsblokjes tot op 7m diepte. Daarna bereik je een koraalhelling van 50° die een maximale diepte van 40m bereikt. De bodem bestaat vooral uit zand en is zeer licht afhellend. Het koraal, de waaiers en tubes zijn mooi en intact. We spotten hier zeer veel grote scholen kleine visjes en barracuda's. Op het zand zijn pijlstaartroggen, een schildpad en andere visjes te zien. Soms staat er wat stroming op White Slave. Het beste is om de duik tegen de stroming in te starten en nadien met de stroming mee te glijden.


Bachelors BeachAan Bachelors Beach staan enkele betonnen tafeltjes en banken met een dakje erboven. Bovendien kan je op Bachelors Beach bijna letterlijk van de parkeerplaats de zee induiken. Via een trap en enkele rotsblokken kan je vlot afdalen naar het strand. De eerste 100m van de duik zie je enkel een spierwitte bodem van fijn zand en enkele begroeide rotsblokjes. Vanaf 10m diepte begint een niet volledig dichtgegroeide koraalhelling van 45°, die doorloopt tot een maximale diepte van 35m. Indien je hier nog dieper gaat, zie je enkel de zandbodem. Kijk tijdens het duiken zeker naar de zandplekken tussen de rotsblokken voor roggen en mogelijk een verpleegsterhaai.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 11Red BerylBij de duikplaats Red Beryl dien je te parkeren naast de baan, waar enkele uitsparingen zijn gemaakt. Tot 10m diepte zie je op Red Beryl enkel een zandbodem met hier en daar een rotsje. Daarna gaat de met koraal begroeide bodem onder een helling van 35° tot een diepte van 45m. Daarna wordt het terug een zandbodem. Je hebt hier kans op het spotten van zeer veel scholen kleine vis en barracuda's.


WindsockDeze duikplaats is vlak naast het Windsock Resort gelegen. Je parkeert er in een inham van de rijbaan en gaat vervolgens het kleine strandje over. De eerste 50m in Windsock duik je tot 8m diepte op een zandbodem. Daarna gaat de bodem onder een hoek van 30° naar beneden tot ca 33m. De helling is afwisselend begroeid met koraal met hier en daar kleine stukjes zand ertussen. Dieper dan 33m wordt het terug een zandbodem. Op de snijkant van de koraalhelling en de zandbodem hebben wij het geluk gehad een mooie grote verpleegsterhaai te kunnen spotten die toevallig voorbij zwom.


Margate BayDe duikplaats Margate Bay is omgeven door mangroves en aan de andere kant van de weg ligt een meer voor zoutwinning, waar je regelmatig roze flamingo's kan spotten. Je parkeert er op het zand en om het strand te bereiken, moet je eerst door een grote plas water naast de mangroves. Het strand wordt door schildpadden gebruikt om er hun eieren te komen leggen. Tot 8m diepte zie je op Margate Bay enkel zand met hier en daar een rotsblokje. Vervolgens kom je aan een met koraal begroeide schuine helling van 45° en kan je afdalen tot een diepte van 45m. Daarna beland je opnieuw op een onbegroeide zandbodem. Wij hebben er o.a. een stekelrog, barracuda's, een uitzonderlijke grote puffervis van meer dan een meter, een schildpad en een schorpioenvis gespot.duiken bonaire

Pictures - foto's van het duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen 12Sweat DreamsDe duikplaats Sweat Dreams ligt vrij zuidwaarts en je kan er parkeren op het strand. De eerste 100m duik je op Sweat Dreams slechts tot 7m diepte en zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsblokje. Daarna volgt een schuine helling van 30° tot een diepte van 35m. Hier zijn hele bossen sweepkoraal , mooie buissponzen en hier en daar mooie grote waaierkoralen te bewonderen. Je waant je in een bos waar je zigzag tussen duikt. Tijdens deze duik hebben we twee fotogenieke pijlinktvissen op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

Duiken Bonaire: Buddy's reef en Andrea IDuiken Bonaire: Toris reef, Pink beach en AquariusDuiken Bonaire: Hilma Hooker Wrack, La Machaca, Karpata en Buddy's reefDuiken Bonaire: Red Slave, Andrea II, Webers Joy en Buddy's reefDuiken Bonaire: Salt City en Buddy's_reefDuiken Bonaire: Ol Blue en Buddy's reefLandschap van Bonaire
Algemene info:We hebben veel op buddy's reef gedoken. Het was in het hotel maar in het water springen. Ook was het een heel mooi rif. De duikplaatsen 1000 Steps en Oil Slick leap stonden ook op mijn to do lijstje. Deze zijn momenteel niet beduikbaar door de Orkaan van begin 2009. Ook zijn deze duikplaatsen niet meer bereikbaar. Er is zeer veel schade waar je in het water kon gaan en onder water. Zoals nieuwsgierige Belgen zijn we toch eens gaan zien maar hebben bot gevangen. In 2021 was het rif tot onze verbazing zeer goed hersteld en kan je duiken op de plaatsen die in 2009 ontoegankelijk waren.
Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook

duikers bonaire

Foto's - pictures van duikers boven water in Bonaire de Nederlandse Antillen 1


Foto's - pictures van duikers boven water in Bonaire de Nederlandse Antillen 2


Foto's - pictures van duikers onderwater in Bonaire de Nederlandse Antillen
Meer informatie van duiken op Bonaire


Hotel Buddy Dive: www.buddydive.com
Informatie site over Bonaire: https://Bonaire.uwpagina.nl
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.2link.be
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.eigenstart.nl/
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.beginthier.nl
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.linknet.be
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne