www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Reisverhaal, duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen november 2009:
Ga onmiddellijk naar de pictures van het scuba diving duiken op Bonaire in de Carabbean

pictures duiken in Bonaire


Bekijk ook de presentaties scuba diving duiken Bonaire in de Carabbean (movie slide show).


Duikreisverslag scuba diving duiken op Bonaire de Nederlandse Antillenzaterdag 31 oktober 2009

Na enkele uren vertraging op Schiphol landden we na een vlucht van 11:40 uur op de kleine luchthaven van Bonaire. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt, valt de hitte op je schouders. Tegelijkertijd vielen er ook kleine regendruppels uit de lucht. In november is het duidelijk regenseizoen in Bonaire! Het duurt een tijdje vooraleer we door de paspoortcontrole geraken want de lokale bevolking houdt er duidelijk een zuiders tempo op na. Een beetje vreemd is wel dat alle informatieborden in het Nederlands zijn opgesteld; dit is hier namelijk een van de officiele talen. Zo ver van huis en toch zo vertrouwd! We worden meteen opgepikt door 2 busjes (zonder airco) van Buddy Dive Center. Na een korte rit komen we in ons hotel aan. Enkele leden van onze groep hadden een appartement geboekt; anderen een gewone hotelkamer. De appartementen waren OK, maar de hotelkamers waren bijzonder klein, hadden nauwelijks airco of een deftige badkamer en waren duidelijk aan renovatie toe. Er werd dan ook al vrij snel actie ondernomen en bij de receptie onderhandeld om te verhuizen naar de nieuwe appartementen die vlak aan het kiezelstrandje lagen. Gelukkig was het geen hoogseizoen en hadden ze nog een aantal appartementen beschikbaar. Het was de toeslag van 200$ meer dan waard!

Buddy Dive Hotel is geen 4 ster -hotel, maar het biedt zeker een goede kwaliteit. Het ontbijt bood voldoende variatie en je kon er eitjes en pannenkoeken laten bakken. 's Avonds kon je op bepaalde dagen in de openlucht bar ook dineren (meestal een vastgestelde menu) tegen een zeer schappelijke prijs en het was nog lekker ook! De overige avonden gingen we meestal eten in The Lions Den dat vlak naast ons hotel gelegen was.

Bonaire staat bekend als een duikeiland; voor niet-duikers valt er met andere woorden weinig te beleven. Mooie zandstranden zijn er ook al niet te bekennen. Qua fauna en flora is het ook eerder beperkt: het land is bezaaid met allerlei soorten cactussen, waartussen enorm veel hagedissen en andere reptielen leven.

Onze duikers gaan scuba diving, duiken in Bonaire


duikers in Bonaire

Marc, Eddy, Patsy, Godelieve, sandra, Rudi, Hilde, Jean Paul, Monika,
Dirk, Swa


Waar ligt Bonaire een van de Nederlandse Antillen eilanden?


map duikplaatsen BonaireScuba diving, duiken in Bonaire.


Scuba diving, Duiken in Bonaire betekent kantduiken (op een 7-tal duikplaatsen na). Het voordeel van Bonaire is dat alle duikplaatsen vlot te bereiken zijn met de auto. De duikplaatsen zijn zeer goed aangegeven met een gele steen, waarop de duikplaatsnaam vermeld staat. Je kan er letterlijk aan de zee parkeren om te gaan duiken. Van lastige afstanden afleggen in een hitte van 30°C is dus geen sprake. Je kan na het omkleden onmiddellijk de zee inspringen en beginnen duiken. Hadden wij ook maar zo een duikplaatsen in Belgie en Nederland! Wel opletten want de zon brandt er erg hard. De eerste dag zijn we niet uit de schaduw geweest en toch waren we allemaal een beetje verbrand.

Het rijden in Bonaire is heel eenvoudig. Je hebt eigenlijk maar een baan die rond het hele eiland loopt. Enkel in het noorden heb je opeens een eenrichtingsbaan. Je moet dan een klein rondje rijden en wat genieten van de cactussen, leguanen en andere reptielachtige wezens. Soms kom je ook wat geiten, roofvogels, flamingos en ezels tegen. Met ezels bedoelen we uiteraard de echte ezels van dierlijke aard. Gelukkig zijn we de andere soort hier niet tegengekomen.

Qua auto raden we een pick-up truck aan. Je gooit letterlijk alle duikflessen, duikgrief en andere spullen in de achterbak. Zeer snel en gemakkelijk om in en uit te laden en dit zonder inspanningen. In de laadruimte van de pick-up truck zitten een kunststoffen bak en enkele balkjes bevestigd. Je moet dus niets vastleggen en je hoeft niet voorzichtig te zijn met je natte spullen na het duiken.

Aangezien er aan de westkant van het eiland bijna geen stroming is (behalve in het uiterste noorden en zuiden), kan je er duiken wanneer je wilt. Er zijn 63 duikplaatsen op Bonaire en 23 duikplaatsen op het nabijgelegen eiland Klein-Bonaire. Je kan per boot op Klein-Bonaire geraken, maar het is geen echte aanrader qua duiklocatie. De meerkost voor de boot kan je beter aan andere dingen of aan je volgende duikreis spenderen. Bovendien biedt Klein-Bonaire geen echte meerwaarde aan je duikvakantie. Integendeel, de duikplaatsen op Bonaire zijn beduidend beter dan die van Klein-Bonaire. Laat je dus niet verleiden door de bootverkopers die een veel te hoge prijs vragen voor hun bootduiken.


map duikplaatsen Bonaire


We hebben gedoken met nitrox 29 à 33 in aluminium 12-liter duikflessen. Iedere fles moet dus goed worden nagemeten met een zuurstofanalyser (wordt ter beschikking gesteld), ingeschreven in het nitrox duikregister en de fles zelf moet goed gemarkeerd worden met naam, %O2 en MOD (Maximale Operatie Diepte). Neem bij voorkeur een nitrox duikfles die koud is zodat je gelijktijdig de vuldruk kunt nakijken. Alle duiken waren geraamd op 1 uur of 50 bar en uitduiken op 5 meter diepte op de plaats waar we uit het water moesten komen. Op die manier kan je toch een 200 bar gevulde duikfles gebruiken; zeker als je eens naar 30 à 36 meter diepte wil gaan (beperking nitrox afhankelijk de gemeten %O2) duiken. Vergeet ook niet om steeds je duikcomputer juist in te stellen op het juiste zuurstof percentage van je nitrox mengsel!

We hebben per dag 3 à 4 duiken met nitrox gemaakt en dit gedurende 6 dagen. Onze laatste dag op Bonaire was een rustdag. Dit om de dag nadien in de late namiddag terug naar huis te vliegen. Meer dan 4 duiken per dag raad ik ten stelligste af (zeker voor luchtduikers). Ondanks het feit dat je op Bonaire onbeperkt kan duiken, is het aan te raden om bewust te duiken en af en toe ook te genieten van de andere leuke dingen die het eiland biedt. Laat voldoende tijd tussen de duiken. Het gaat immers om je eigen veiligheid en die van je buddy's. Een ongeval vergalt niet alleen jouw verlof, maar ook die van alle andere mededuikers en medereizigers!

Er is een decompressiekamer op Bonaire aanwezig en die hebben een 35-tal klanten per jaar! De nieuwe decompressiekamer van 2009 is gevestigd in een gebouw naast de Centro Medico central-kliniek van duikarts Dick van der Vaart en ligt op minder dan 100 meter van de EHBO van het ziekenhuis. Officieel horen ze niet bij elkaar, maar hebben onderling wel een zeer goede samenwerking. In geval van een decompressieongeval op Bonaire kan je dokter Van der Vaart tijdens de kantooruren bereiken op het nummer 717-7140, 's nachts wordt dit nummer doorgeschakeld naar het ziekenhuis. Vergeet de landcode niet te vermelden als je met je GSM belt en besef dat je niet overal bereik hebt. Uiteraard kan je ook altijd het algemene noodnummer 911 bellen. Een must om dit adres en telefoonnummer bij te hebben als je gaat duiken.

Het water in het westelijke middenstuk van Bonaire bedraagt 29°C en in het uiterste zuiden 28°C. Een 3mm neopreen duikpak is meer dan voldoende om er te duiken. Het zicht bij de duiken was er meestal een 40-tal meter, maar op het wrak Hilma Hooker hadden we slechts 25 à 30 meter zicht. Als je bij dit wrak de zandbodem en hellingstructuur bekijkt, is het zicht nog goed.

De meeste duikplaatsen op Bonaire zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Je kan er altijd 30 meter en meestal zelfs tot 40 à 45 meter diep duiken. Bij Karpata, een prachtige drop off, kan je zeker 60 meter diep duiken. Hou wel rekening met je saturatie, %O2 met MOD als je Nitrox duikt en met je mengselverbruik. Maar je kan evengoed overal maar 10 à 20 meter diep duiken. Bij het wrak Hilma Hooker is 27 meter echter wel aangeraden. Het wrak ligt namelijk op zijn zijkant met de ruimkant naar de diepte. Onderaan zaten enkele grote vissen en ander leven. Dit is wel iets dieper dan op sommige duiksites wordt aangeven. Ik adviseer echter om nooit op het maximum te duiken; zeker niet bij meervoudige saturatieduiken!

Na het nodige opzoekingwerk en advies van duikbuddys die er al geweest waren, hebben we op volgende duikplaatsen gaan duiken:


Foto's duiken Bonaire de Nederlandse Antillen:


pictures duiken in Bonaire

fotos pictures duiken;fotos pictures duiken;

1-11-2009 Bonaire diving Buddy's reef and Andrea I
2-11-2009 Bonaire diving Toris reef and Pink beach and Aquarius
3-11-2009 Bonaire diving Hilma Hooker Wreck and La Machaca and Karpata and Buddy's reef
4-11-2009 Bonaire diving Red slave and Andrea II and Webers joy and Buddy's reef
5-11-2009 Bonaire diving Salt city and Buddy's reef
6-11-2009 Bonaire diving Ol'blue and Buddy's reef
Duikers boven water
Duikers onder water
Bonaire hotel Buddy Dive
Bonaire landschap
Bekijk ook de presentaties duiken Bonaire (movie slide show).


Omschrijving van onze duikenplaatsen en duiken:

Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook


Duiken Bonaire: Buddy's reef en Andrea IDuiken Bonaire: Toris reef, Pink beach en AquariusDuiken Bonaire: Hilma Hooker Wrack, La Machaca, Karpata en Buddy's reefDuiken Bonaire: Red Slave, Andrea II, Webers Joy en Buddy's reefDuiken Bonaire: Salt City en Buddy's_reefDuiken Bonaire: Ol Blue en Buddy's reefLandschap van Bonaire
Algemene info:


We hebben veel op buddy's reef gedoken. Het was in het hotel maar in het water springen. Ook was het een heel mooi rif. De duikplaatsen 1000 Steps en Oil Slick leap stonden ook op mijn to do lijstje. Deze zijn momenteel niet beduikbaar door de Orkaan van begin 2009. Ook zijn deze duikplaatsen niet meer bereikbaar. Er is zeer veel schade waar je in het water kon gaan en onder water. Zoals nieuwsgierige Belgen zijn we toch eens gaan zien maar hebben bot gevangen.


Meer informatie van duiken op Bonaire:


Hotel Buddy Dive: www.buddydive.com
Informatie site over Bonaire: https://Bonaire.uwpagina.nl
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.2link.be
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.eigenstart.nl/
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.beginthier.nl
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.linknet.beLees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne