Like en deel het reisverhaal met duiken en foto's van Christmas Island Australië met je vrienden op Facebook
Duiken op Christmas Island - Australië en migratie van miljoenen rode landkrabben vanuit het regenwoud naar de Indische Oceaan
Waar ligt Christmas Island?
Christmas Island is een Australisch eiland in de Indische Oceaan en ligt 360 km ten zuiden van het Indonesische eiland Java.
Info over Christmas Island - Australië:
Het Australische Christmas Island heeft een lengte van 19km en een breedte van 14,5km. De totale oppervlakte bedraagt 135km2 en er leven zo'n 1843 mensen op Christmas Island. Murray Hill is met zijn 361m het hoogste punt van het eiland. Het eiland is eigenlijk het topje van een berg die van een diepte van 4200m vanop de oceaanbodem naar een hoogte van een dikke 300m boven de zeespiegel oprijst. 63% van Christmas Island is tot nationaal park uitgeroepen.
Fauna op Christmas Island - Australië:
Op Christmas Island zijn reeds enkele kleine diersoorten uitgestorven. De fruitvleermuis, die een belangrijke rol speelt bij het bestuiven en verspreiden van zaden, is momenteel met uitsterven bedreigd. Het eiland wordt vooral bewoond door 13 soorten landkrabben en verschillende soorten zeevogels.
Christmas Island is vooral bekend van de jaarlijkse migratie van de rode krabben. In november of december, bij het begin van het natte seizoen, komen naar schatting 120 miljoen rode landkrabben uit hun ondergrondse holletjes en trekken ze massaal naar de stranden en de Indische Oceaan. Deze migratie duurt zo'n 5 à 7 dagen en vindt enkel plaats nadat het voldoende heeft geregend en als de zon niet al te fel schijnt. Wanneer het te droog en te heet weer is, blijven de rode landkrabben rustig in hun ondergrondse holletje schuilen want anders riskeren ze om levend in hun schaal gekookt te worden! Tijdens deze trekking worden de wegen op Christmas Island regelmatig afgesloten zodat de beestjes rustig hun weg kunnen vervolgen zonder te worden platgereden.
Wanneer de rode krabben zijn aangekomen aan het strand graven de mannetjes eerst een liefdesnestje, waar de paring kan gebeuren. Eens de mannetjes hun plicht hebben vervuld, trekken ze terug naar hun oorspronkelijke habitat in het regenwoud. De vrouwtjes blijven nog een tijdje langer aan de rand van de Indische Oceaan, zodat ze hun eitjes in het water kunnen leggen op het moment dat het verschil tussen eb en vloed het kleinst is. Met gevaar voor eigen leven en kans op verdrinking, trekken de vrouwtjes bij volle maan het zeewater in en lossen daar 'al dansend' hun eitjes. Na ongeveer een maand komen er dan miljoenen kleine rode krabbetjes uit de zee gekropen om op land te gaan leven.
Van dit grandioze spektakel zijn al heel wat documentaires gemaakt en lokt ook jaarlijks vele toeristen naar Christmas Island.
Een andere bekende krabsoort die op Christmas Island voorkomt, is de kokoskrab of robber crab. Het is een echte alleseter die zonder verpinken zijn voedsel steelt en zelfs andere dode krabben rustig verorbert. Kokoskrabben kunnen behoorlijk groot worden en hebben meestal indrukwekkende scharen.
Enkele veelvoorkomende vogelsoorten op Christmas Island zijn de redfooted booby, de brown booby, verschillende soorten fregatvogels, de common noddy, de smaragdduif, de Christmas Islands muskaatduif, de golden bosum en nog zo'n 86 andere migrerende vogelsoorten. Het eiland is ook de enige broedplaats ter wereld voor de bedreigde Abbott's booby.
Flora op Christmas Island - Australië:
De vegetatie bestaat hoofdzakelijk uit 25 verschillende boomsoorten die samen een dichtbegroeid regenwoud vormen. Op de takken van de bomen groeien varens, orchideeën en wijnstokken. Van de ongeveer 135 verschillende plantensoorten zijn er 18 die nergens anders ter wereld voorkomen.
Duiken op Christmas Island - Australië:
Christmas Island heeft enkele van de beste duikplaatsen van Australië, waarbij de kilometers lange en diepe drop-offs soms maar op 20m van de kustlijn liggen. Christmas Island ligt vlak aan de rand van de Java trog, wat het diepste punt van de Indische Oceaan is.
Je kan op Christmas Island zowel op groot als op klein zeeleven duiken. Volgende soorten worden er o.a. gespot: walvishaaien (de meeste kans van november tot april), dolfijnen, manta's, schildpadden, roggen, tandbaarzen, snappers, zeebaarzen, roodbaarzen, regenbooglopers, giant trevallies, tonijnen, barracuda's, zwaardvissen, zijdehaaien en rifhaaien. Vanuit de diepte komen soms ook hamerhaaien, tijgerhaaien en grijze haaien tevoorschijn.
In de nabijheid van de koralen zijn vooral volgende kleurrijke rifvissen terug te vinden: vlindervis, vleermuisvis, vliegende vis, murene, chirurgvis, grondel, hagedisvis, schildvis, soldaatvis, eekhoornvis, koraalklimmer, kardinaalvis, fuseliervis, geitvis, vlindervis, engelvis, koraaljuffer, lipvis, papegaaivis, slijmvis, wormvis, maskerwimpelvis, doktersvis, links-oogige platvis, trekkervis, ledervis, vijlvis, koffervis, tandvis, kogelvis, egelvis, naaktslakken en andere kleine bodemdiertjes.
Vanuit hun jarenlange ervaring weet Extra Divers dat op Christmas Island het hele jaar door walvishaaien kunnen passeren. Er is wel een grotere kans om ze te spotten in het regenseizoen, wanneer de rode krabben hun eitjes in de Indische Oceaan droppen. Dat vinden ze blijkbaar een overheerlijk hapje! Bij hogere watertemperaturen zitten de walvishaaien ook wat dieper dan bij kouder water. Ook hamerhaaien zijn hier het hele jaar door te spotten. Zeilvissen, manta's en geelvintonijnen komen zowel in het natte als in het droge seizoenen voor. De leuze van Extra Divers op Christmas Island is 'expect the unexpected'. Ga niet duiken met al te grote verwachtingen, geniet van de mooie onderwaterlandschappen en laat je aangenaam verrassen wanneer er grote vissen passeren. Extra Divers kan vrijwel altijd giant trevallies en zijdeachtige haaien laten zien op een snorkelplek aan de noordkant van Christmas Island. Enkel in het natte seizoen hebben ze geen toegang tot deze duikplaats omwille van de sterke deining.
Duikplaatsen in Christmas Island
In totaal zijn er wel 37 verschillende plaatsen op Christmas Island waar je kan duiken. Met 25°C is de watertemperatuur van de Indische Oceaan het koudst van juli tot midden september. Medio het natte seizoen is de watertemperatuur het warmst en kan het oplopen tot 28°C. Tijdens de periode van de plankton bloei bedraagt de zichtbaarheid slechts 10m; buiten deze periode kan de zichtbaarheid oplopen tot 50m. Regen beïnvloedt de zichtbaarheid van het oceaanwater in mindere mate.
Bovendien kan er ook goed gesnorkeld worden in de smalle stroken ondiep water. Het krioelt hier van kleurrijk zeeleven dat aanwezig is tussen de mooie koralen. De populairste plaats om te snorkelen is Flying Fish Cove. Wanneer de oceaan hier te ruw is, kan er uitgeweken worden naar Ethel Beach waar je meer in een beschutte omgeving kan snorkelen.
Extra Divers duikschool
Extra Divers heeft de duikschool op Christmas Island in september 2016 geopend.
Extra Divers beschikt over twee aluminium boten (10m x 4m), met telkens twee buitenboordmotoren van elk 250PK. De kruissnelheid bedraagt 12 knopen. De boten zijn zeer goed geconstrueerd en uitermate geschikt om te duiken. Beide boten bieden plaats aan 18 duikers, twee duikleiders en een kapitein, maar om het wat comfortabel te houden neemt Extra Divers maar 16 duikers per boot mee. Op elke boot is zuurstof, de nodige reddingsvesten, een reddingsvlot en een WC aanwezig. Verder zijn er voor de duikers voldoende drinkwater, koffie, thee, koekjes en nootjes voorzien.
We springen in het water via een zijdeurtje, wat eigenlijk best wel handig is. Om terug aan boord te geraken, gebruiken we de twee stevige kippenladders met vrij brede treden die achteraan de boot hangen. De boot is ook overdekt, zodat we zowel tegen felle zonneschijn als tegen regenvlagen worden beschermd. In de overdekte ruimte zijn stangen geplaatst, waar de duikers zich aan kunnen vasthouden wanneer ze zich op de boot willen verplaatsen. Op die manier is er minder risico op vallen. Elke duiker heeft een eigen zitplaats met daarachter ruimte voor twee aluminium duikflessen van 12liter (standaard één kraan Din, maar Extra Divers heeft adapters bij). Onder de zitplaats worden dan weer alle duikmateriaal en camera's opgeborgen.
Extra Divers doet dagelijks twee ochtendduiken en twee namiddagduiken met telkens een andere boot en een andere groep. Ze laten de groepen alterneren waardoor iedereen de kans krijgt om op verschillende momenten te duiken. Dit systeem maakt het voor Extra divers ook mogelijk om de volgende boot voor te bereiden en de duikflessen alvast klaar te zetten. Uitgezonderd camera's en duikcomputers blijft alle duikmateriaal telkens aan boord.
De verste duikplaats die Extra Divers in hun programma opgenomen heeft, ligt op 1u15min varen van de haven van Christmas Island. De dichtst bijgelegen duikplaats bereiken we al na twee minuten.
De keuze van de duikplaats hangt telkens af van de zwaarte van de deining van de Indische Oceaan. Van december tot maart is het aan de oostkant van Christmas Island meestal rustig. De overige maanden wordt er, afhankelijk van de weersomstandigheden, vooral gedoken aan de noordkant. Soms wordt er ook uitgevaren naar de westkant, maar gezien de verdere verplaatsing wordt dan wel een extra toeslag aangerekend voor de brandstof. Door de onvoorspelbaarheid van de Indische Oceaan en moeilijke toegankelijkheid heeft Extra Divers zeer weinig ervaring met duiken aan de zuidkant van Christmas Island.
Er is helaas geen decompressiekamer op Christmas Island aanwezig. Er is wel een klein hospitaal, maar daar kunnen geen operaties worden uitgevoerd; zelfs breuken kunnen ze hier niet behandelen. Alle evacuaties bij ernstige (duik)ongevallen gebeuren per privévlucht naar Perth in Australië. Het ziekenhuis neemt de volledige organisatie hiervan op zich, maar de wachttijden kunnen variëren van 8 tot 14 uur aangezien het vliegtuig eerst vanuit het vasteland moet overvliegen. Geschatte kosten voor buitenlanders die geëvacueerd moeten worden, liggen rond de 80.000 AUD voor de vlucht alleen. Voor inlanders is de vlucht gratis en betaalt Australië de kosten.
Vliegen naar Christmas Island - Australië:
Toeristen die in het verleden Christmas Island wilden bezoeken, moesten eerst naar Perth in Australië vliegen om van daaruit vijf uur terug te vliegen naar Christmas Island. Een hele onderneming die velen te intensief vonden. Sinds augustus 2016 vliegt er één keer per week (op zaterdag) een Garuda-charter van Jakarta (Java) naar Christmas Island. Deze vlucht neemt slechts één uurtje in beslag; een hele tijdswinst die meer toeristen naar het eiland moet lokken. Vreemd genoeg is deze Garuda vlucht nergens online terug te vinden. Blijkbaar gaat het om een soort van privé-initiatief dat mee gesponsord wordt door Extra Divers en kan enkel geboekt worden via een gespecialiseerd reisbureau zoals het Nederlandse Diving World.
Verder zijn er op dinsdag en vrijdag ook nog Virgin Australia vluchten van het Australische vasteland, maar deze worden regelmatig geannuleerd. Sinds kort wordt er vanuit Kuala Lumpur (Maleisië) om de twee weken op dinsdag ook nog een chartervlucht ingelegd naar Christmas Island. Voorlopig is echter nog niet geweten of deze vlucht behouden blijft en hoe betrouwbaar deze verbinding is.
Zaterdag 3 november 2018
Van Flores via Jakarta in Indonesië naar het Australische Christmas Island
Nadat we eerst een week spectaculair mooie duiken in Flores - Indonesië hebben gemaakt, vliegen we na een tussenstop en overnachting in Jakarta door naar het Australische Christmas Island. Ook hier hopen we mooi onderwaterleven tegen te komen en met een beetje geluk kunnen we ook de jaarlijkse rode krabbenmigratie meemaken.
Na een korte vlucht van net geen uur, zetten we voet aan land op het groene eiland waar we, samen met nog een aantal andere duikers uit hoofdzakelijk Duitsland en Singapore, worden opgewacht door twee vertegenwoordigers van Extra Divers. Nadat iedereen zijn aanwezigheid heeft bevestigd, rijden we naar Flying Fish Cove, het toeristische centrum waar alle hotels en accommodaties gevestigd zijn. Onderweg geeft duikgids Dave ons alvast wat nuttige info over het eiland.
Na een kwartiertje rijden, worden we afgezet aan The Sunset Hotel en nemen we onze intrek in een Superior Ocean View Room. Het uitzicht van onze kamer op de Indische Oceaan is inderdaad subliem te noemen. Het hotel ziet er wat ouderwets uit, maar de kamer is ruim en voorzien van alle noodzakelijke comfort zoals een airco, ijskastje, microgolf, waterkoker, broodrooster, haardroger, grote flatscreen TV en last but not least strijkplank en strijkijzer!
We krijgen een half uurtje de tijd om onze duikspullen bijeen te zoeken en worden daarna in de nabijgelegen Extra Divers Club verwacht voor een uitgebreide algemene briefing. Eerst worden de gebruikelijke administratieve formaliteiten in orde gebracht en daarna krijgen we de nodige info over de komende duikdagen. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het veiligheidsaspect.
Het is blijkbaar hoogseizoen want de boot zit bijna alle dagen op zijn maximum capaciteit van 16 duikers. We worden ingedeeld in twee groepen, die alternerend 's morgens (start om 7u30) en in de namiddag (start om 13u30) zullen duiken. Aangezien wij echter de voorkeur geven om elke dag 's ochtends te duiken, is de verantwoordelijke van Extra Divers soepel genoeg om aan onze vraag tegemoet te komen.
Omdat geen enkel hotel op Christmas Island ontbijt, lunch of diner aanbiedt en de dichtstbijzijnde supermarkt op zaterdag en zondag gesloten is, stellen de mensen van Extra Divers voor om even met ons naar een andere supermarkt te rijden om wat proviand in te slaan voor de komende dagen. We kunnen nog net het laatste (diepvries)brood bemachtigen en betalen maar liefst 12,50 AUD voor een grote pot Nutella. Aangezien alle producten op het eiland moeten ingevoerd worden, zijn de meeste levensmiddelen hier gevoelig duurder. Ook een krop ijsbergsla of melk zijn hier peperduur.
Ondertussen begint het al te schemeren en reppen we ons naar de Golden Bosun, de enige bar van Flying Fish Cove, die net naast het hotel en de duikschool gelegen is. Hier genieten we met zicht op de oceaan van een fris drankje en een lekkere maaltijd. Het lichtspel van de ondergaande zon krijgen we er gratis bij.
Zondag 4 november 2018
Duiken met Extra Divers en trip naar de Hugh's Dale Waterfall om de inheemse blauwe krab te zien
Al het duikmateriaal wordt op voorhand door de mensen van Extra Divers aan boord gebracht. Enkel je camera en duikcomputer moet je zelf meebrengen; ook het monteren en controleren doe je uiteraard zelf. Er is eveneens een Analox zuurstofmeter aanwezig om het zuurstofpercentage van je Nitrox-mengsel na te meten.
Eerst krijgen we een algemene briefing over de boot, veiligheid, reddingsvesten, vastzetten van de duikflessen, drank, koekjes, wc, manier van te water gaan en manier van recupereren van de duikers. Bij het bereiken van de duikplaats wordt hier nog eens een aparte briefing over gegeven, zodat alle info bij iedereen fris in het geheugen zit.
Iedereen duikt met aluminium flessen van 12 liter en buddy team duiken is verplicht. Bij 50bar moet elk buddyteam een veiligheidstrap maken en bij 30bar moet iedereen aan de oppervlakte zijn. Ofwel wordt er 60 minuten gedoken en maken we een veiligheidstrap op 5m om nadien naar de oppervlakte te stijgen. Het is ook belangrijk om dicht bij elkaar te blijven aan het wateroppervlak zodat het voor de kapitein gemakkelijker is om de boot op de juiste plaats te leggen om alle duikers zo snel mogelijk terug aan boord te helpen. Tot slot is het in het kader van de algemene veiligheid verboden om terug onder te gaan of alleen onder te blijven omdat de kapitein ten allen tijden iedere duiker moet kunnen zien.
Duikplaatsen Submarine Rock en The Morgue
Submarine Rock
Om de duikplaats Submarine Rock te bereiken, varen we 35 minuten vanuit de haven van Flying Fish Cove naar het noordwesten van Christmas Island. De watertemperatuur bedraagt 28°C en we hebben zeker 20m zicht. Submarine Rock is een drop off van 50m diepte, waarbij de steile rotswanden vooral bedekt zijn met bruin steenkoraal en waartussen vele rifvisjes zwemmen. Er wordt aangeraden om regelmatig in den blauwe te kijken om de wat grotere vissoorten te kunnen zien. We spotten deze duik o.a. witpuntrifhaaien, een grijze haai, tonijnen, jacks en giant trevallies. Vanaf 9m diepte gaat de steile wand over naar een hellende bodem die uitkomt aan de oppervlakte van Christmas Island. Op Submarine Rock kunnen we de veiligheid decompressiestop gemakkelijk uitduiken. Nadien begeven we ons terug in den blauwe, zodat de boot van Extra Divers ons gemakkelijk kan oppikken en geen risico loopt om de rotsen of het koraal te raken.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Submarine Rock in de Indische Oceaan
Tijdens de verplichte rustperiode tussen de twee duiken, zet de kapitein terug koers richting haven en vaart een beetje verder door naar het oosten. De duikplaats The Morgue ligt vlak voor de duikschool van Extra Divers, maar is door de steile rotswanden helaas niet bereikbaar vanaf de kant.
The Morgue bestaat uit een zacht hellende rotsbodem die tot een diepte van 40m gaat. Ook hier zien we veel bruin steenkoraal met bijhorende rifvisjes; sommige soorten zijn we zelfs nog nergens anders ter wereld tegen gekomen. We spotten ook enkele speciale krabbetjes en garnaaltjes, maar verder is hier vandaag weinig macroleven te bespeuren. In het diepere gedeelte zwemt er regelmatig een witpuntrifhaai rond, samen met enkele grote scholen vis. Juist aan de oppervlakte komen we ook nog een grote school crocodile longtom vissen tegen.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats The Morgue in de Indische Oceaan
Hugh's Dale Waterfall om de inheemse blauwe krab te zien
Nadat we terug in The Sunset zijn aangekomen, eten we snel een boterhammetje op de kamer en springen we in onze 4x4 huurwagen om het eiland te verkennen. De zon straalt verschroeiend hard op onze zwarte Toyota, waardoor de airco de auto nauwelijks afgekoeld krijgt.
We beslissen om naar Hugh's Dale Waterfall aan de westkust te rijden omdat daar de meeste kans bestaat om de inheemse blauwe krab te zien. Na een half uurtje rijden door dichtbegroeid regenwoud, slaan we een gravelweg in die enkel voor 4x4 voertuigen toegankelijk is. Onderweg passeren we een poel met zoet water, waar we al een eerste kennismaking hebben met deze guitige blauwe krabben. Ze zijn wel schichtig want wanneer we ze te dicht benaderen, kruipen ze weg in hun holletje of duiken ze onder een boomstam.
Pictures - foto's van de Hugh's Dale Waterfall, krabben en regenwoud deel 1
Eens we onze eindbestemming hebben bereikt, laten we de auto achter en is het nog zo'n 30 minuten stappen naar Hugh's Dale Waterfall. Op het grootste gedeelte van het traject is een boardwalk aanwezig zodat we niet teveel over hobbelige stenen moeten lopen. De steilere stukken worden overbrugd met trappen.
Hoe dichter we de waterval naderen, hoe meer krabben we kunnen spotten. We zien hier niet alleen de blauwe krab, maar ook de giant robber crab of kokoskrab, de grootste op het land levende kreeftachtige die een respectabele leeftijd van 70 jaar kan bereiken. Indrukwekkende beestjes hebben ze hier op Christmas Island!
Wanneer we de nodige plaatjes hebben geschoten, keren we op onze stappen terug. Het is al halfvijf wanneer we bij de wagen aankomen. We moeten ons dus een beetje haasten om terug in het hotel te geraken, want we willen zeker niet in het donker op een onverlichte en onbekende weg rondrijden.
Eens we terug in The Sunset zijn aangekomen, wandelen we opnieuw richting de Golden Bosun om onze innerlijke mens te versterken en nog even na te keuvelen over deze geslaagde eerste dag op Christmas Island.
Pictures - foto's van de Hugh's Dale Waterfall, krabben en regenwoud deel 2
Duiken met Extra Divers en trip naar de The Blowholes
Duikplaatsen Coconut Point en Full Frontal
Coconut Point
De naam van deze duikplaats is gebaseerd op het rotsblok voor de kustlijn waar alleen maar een palmboom op staat; een soort van herkenningspunt. Coconut Point bestaat uit een zacht hellende bodem met steenkoraal van verschillende kleuren, maar bruin blijft nog steeds de overheersende kleur. Ook hier zijn zeer veel rifvissen aanwezig en sommigen trekken zelfs in een school voorbij. De zachte helling van Coconut Point gaat op 11m diepte over naar een drop off van wel 50m diepte. Deze drop off is mooi begroeid met gorgonen en steenkoraal. We spotten vooral wahoos, tonijnen en giant trevallies in den blauwe. Coconut Point is zeker de moeite waard!
Tussen onze twee duiken vaart de kapitein van Extra Divers naar de enige plaats waar vissers hun vangst kunnen kuisen en de rest terug in het zeewater mogen gooien. Als er een boot deze plaats passeert, komen de giant trevallies onmiddellijk kijken of ze een lekker hapje kunnen scoren. Al wie wil, mag hier even het water inspringen om wat te snorkelen. Er zijn wel 16 giant trevallies te bewonderen, maar helaas geen enkele haai of tonijn. Wanneer de boot een beetje verder vaart, volgen de giant trevallies gedwee en laten ze zonder enig schuldgevoel de snorkelaars verweesd achter. Sowieso een leuk tussendoortje!
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Coconut Point in de Indische Oceaan
In de rotswanden van de duikplaats Full Frontal zitten enkele ondiepe holtes, die worden bewoond door talloze gestreepte poetskreeftjes. De beestjes laten zich met gemak fotograferen. De zacht hellende bodem bestaat uit een beetje zand en veel begroeide rotsblokken. In de spleten van deze rotsblokken zitten normaal gezien elektrische schelpen; welke uiteraard niet echt elektrisch zijn, maar wel een soort van licht afgeven wanneer er met een lamp op wordt geschenen. Helaas kan niemand er vandaag eentje vinden. Op Full Frontal helt de bodem tot 14m zeer zacht af, maar daarna wordt het een steile helling van 45° die reikt tot 35m diepte. Tijdens deze duik zien we vooral bruin steenkoraal en vele rifvisjes.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Full Frontal in de Indische Oceaan
The Blowholes aan de zuidkant van Christmas Island
In de namiddag trekken we er weer met onze 4X4 terreinwagen op uit en zetten we koers naar The Blowholes, een plek aan de zuidkant van Christmas Island waar volgens de infobrochures rode krabben te vinden zijn.
Eens we ter plekke zijn aangekomen en rustig richting kustlijn wandelen, krijgen we al meteen een enorme guts zeewater over ons heen gesproeid. We gillen het uit en proberen onze camera zo droog mogelijk te houden. Gelukkig hebben we een handdoek bij om snel alle zeewater van de lens te deppen. Dat was pas een entree!
Het is blijkbaar een onbegonnen zaak om droog te blijven op het uitkijkplatform, want de oceaan beukt hier met een enorme kracht tegen de rotsen. We zoeken daarom een plekje uit waar we op veilige afstand dit natuurlijke schouwspel kunnen bewonderen.
Gelukkig hebben we ook onze drone mee om vanuit de lucht mooie plaatjes te schieten. We hadden echter geen rekening gehouden met de agressieve fregatvogels, die de het toestel als een indringer van hun leefgebied beschouwen. Een groepje van vijf à zes vogels probeert gedurende meer dan 10 minuten om de drone te benaderen en aan te vallen. Sommigen komen te dichtbij en worden door het toestel geraakt, waardoor ze even afgeschrikt worden. Kort nadien zetten ze de aanval echter met evenveel enthousiasme opnieuw in. Na een tijdje geven ze het gevecht gelukkig op en kunnen we onze filmpjes zonder stoorzenders maken.
Volgens de dame van de toeristische dienst van Christmas Island zouden aan The Blowholes rode krabben moeten zitten, maar we zien er helaas geen enkele. Door de langdurige droogte en hitte blijven de dieren goed verscholen zitten in hun ondergrondse holletjes. Indien ze zich op klaarlichte dag in de brandende zon zouden wagen, zouden ze immers levend gekookt worden in hun pantser. Pijnlijk!
Pictures - foto's van de Blowholes, krabben en regenwoud
Vervolgens rijden we door naar South Point, het meest zuidelijke punt van Christmas Island. Buiten een weids uitzicht op de Indische Oceaan en twee Chinese tempels valt hier echter weinig te beleven.
Op de terugweg naar het hotel, maken we nog een korte tussenstop aan Margaret Knoll, een mooi uitkijkpunt op het onderliggende woud en aangrenzende oceaan. Hier zouden meerdere soorten fregatvogels, red footed boobies en down boobies te zien moeten zijn, maar ook de vogels hebben vandaag blijkbaar een offday en blijven ver weg van onze cameralens.
Eens we terug in het hotel zijn en ons hebben opgefrist, moeten we op zoek naar een ander restaurant want The Golden Bosun is vandaag gesloten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ondanks het feit dat er meerdere eetgelegenheden in het stadje aanwezig zijn, kunnen we ze in het donker niet meteen terugvinden. Verlichte uithangborden kennen ze hier duidelijk niet, waardoor het moeilijk is om een gewoon woonhuis van een commerciële zaak te onderscheiden. Op goed geluk komen we Rummah Tingi tegen, volgens de locals het beste restaurant van Christmas Island. Ze hebben een vrij vergelijkbare menukaart met The Golden Bosun, alleen zijn alle gerechten een fractie duurder. Voor twee hoofdgerechten (zonder drank) betalen we de ronde som van 90 AUD.
We sluiten de dag toch nog in schoonheid af, want onderweg komen we een verdwaalde rode krab tegen die te vroeg aan haar migratietocht is begonnen. Kunnen we toch nog enkele leuke foto's maken!
Dinsdag 6 november 2018
Duiken en trip naar Dolly Beach
Duikplaatsen Perpendicular Wall en Flying Fish Cove
Perpendicular Wall
De duikplaats Perpendicular Wall ligt in het uiterste noordwesten van Christmas Island. Omdat deze plek vlak aan de hoek van het eiland ligt waar de open Indische Oceaan naartoe stroomt, kan hier enkel gedoken worden als de wind goed staat en niet al te krachtig is. Tijdens het duiken kijken we regelmatig naar den blauwe en zien o.a. een hamerhaai, een paar witpuntrifhaaien en enkele giant trevallies passeren. Op Perpendicular Wall springen we het water in aan een steile rotswand waar meerdere rode krabben op zitten. Tot 11m diepte hebben we een zacht afhellende bodem; nadien krijgen we een mooie drop off met veel steelkoraal en gorgonen. Vele rifvisjes, scholen kleine visjes en een mooie school vleermuisvissen laten zich hier ten volle bewonderen. In enkele holletjes zitten murenen verscholen, die zich door poetskreeftjes en poetsvisjes heerlijk laten verwennen. Leuk om dit van dichtbij te kunnen meemaken.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Perpendicular Wall in de Indische Oceaan
De duikplaats Flying Fish Cove ligt even ten westen van de haven van Christmas Island. We starten op een zacht hellende bodem; vanaf 18m is er een kleine drop off en daarna gaat het terug over in een helling. Ook hier domineert bruin steenkoraal het zicht. Buiten de gebruikelijke rifvisjes, zien we hier eveneens een grote langoest, wat blaaskoraal waar blauwe garnaaltjes in huizen en enkele krabbetjes die verscholen zitten in de veersterren. De krabbetjes zijn zo actief dat ze niet te fotograferen zijn. Jammer, maar wel mooi om naar te kijken!
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Flying Fish Cove in de Indische Oceaan
Deze namiddag staat Dolly Beach op het programma, een idyllisch strand waar kokoskrabben leven en schildpadden nesten. Vanaf het moment dat we de hoofdweg verlaten, rijden we over een smal pad doorheen het dichtbegroeide regenwoud. Hier passeren dagelijks maar enkele wagens, waardoor sommige stukken de neiging hebben om terug dicht te groeien. Onze terreinwagen baant zich soms letterlijk een weg doorheen alle gebladerte. Wat is het hier rustig en mooi!
Onderweg komen we een kleine waterpoel tegen waar we alvast enkele blauwe krabben en een kokoskrab kunnen bewonderen. Da's alvast een goed begin!
Op een gegeven moment stopt de weg en moeten we te voet verder. Gelukkig is een groot deel van het wandelpad aangelegd op verhoogde roosters waardoor je minder kans hebt om te struikelen over stenen of boomwortels. Volgens de infoborden is de wandeling 1km lang en neemt ze ca 1 uur in beslag. In realiteit stappen we zeker 4 km door de dichtbegroeide vegetatie. We krijgen hier een echt junglegevoel met al die verschillende bomen, planten en varens. Zalig!
Na drie kwartier banjeren door de wildernis komen we uit aan Dolly Beach, een prachtig verlaten strand met superfijn wit zand. De elegant wuivende palmbomen en druisende hoge golven van de Indische Oceaan maken dit ideale plaatje af. We vinden hier inderdaad enkele prachtige grote kokoskrabben; sommigen zijn zelfs volledig blauw van kleur. De schildpadden zijn helaas nergens te bekennen.
We kunnen dankzij de drone enkele machtige filmpjes maken en zouden graag nog een tijdje langer genieten van dit idyllische Bounty-strand, maar de klok tikt onverbiddelijk verder en we willen kost wat kost voor het invallen van de avond terug op de hoofdbaan richting The Sunset zitten. Het wordt dus een race tegen de tijd en we stappen op de terugweg nog een fractie sneller. Gelukkig zijn alle foto's al gemaakt en hoeven we daarvoor niet meer te stoppen. Moe, bezweet, maar voldaan arriveren we rond 17u30 terug bij het hotel.
Pictures - foto's van Dolly Beach, krabben en regenwoud
De duikplaats Northwest Point ligt op het meest noordwestelijke topje van Christmas Island, waar de kracht van de Indische Oceaan op zijn sterkst is. Dat betekent dus dat we gaan stromingsduiken met veel kans op grote vis zoals walvishaaien, haaien, manta's, scholen barracuda's, tonijnen, jacks en giant trevallies. De stroming is inderdaad sterk, maar niet onmogelijk. Helaas zien we geen walvishaaien, maar wel barracuda's, grootoog trevallies en een schilpad. Op Northwest Point is de bodem de eerste 8m zacht hellend en gaat daarna over naar een sterke helling en een plateau op 40m. Op het einde van het plateau gaapt de diepe Indische Oceaan. In het geval dat je van het plateau afdrijft, moet je dus meteen je duik afbreken en je OSB oplaten zodat de schipper je kan oppikken. Het bruine steenkoraal wordt ook hier bewoond door vele rifvisjes. Op Northwest Point wordt vrij diep gedoken; met nitrox is het bijgevolg belangrijk dat de maximale duikdiepte strikt wordt gerespecteerd. Decompressie is eveneens niet toegelaten, waardoor iedereen zijn duikcomputer goed in de gaten moet houden. Omwille van de diepte en sterke stroming is een extra waakzaamheid naar de luchtvoorraad zeker ook noodzakelijk.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Northwest Point in de Indische Oceaan
De duikplaats Isabel Beach ligt ergens tussen de haven van Flying Fish Cove en de basis van Extra Divers en heeft een zacht hellende bodem met bruin steenkoraal en rifvissen. Op deze duikplaats zijn verschillende typen van murenen te vinden. Helaas vindt niemand van de groep er eentje. De andere groep, die hoofdzakelijk uit Japanse duikers bestaat, heeft wel een murene kunnen spotten en fotograferen. Opeens zien we een octopus die een gangetje onder een rotsblok induikt. De octopus is blijkbaar wat cameraschuw en probeert een spelletje met ons te spelen. In het rotsblok zitten immers drie gangen die in het midden met elkaar zijn verbonden. Telkens een duiker in de richting van de octopus gaat, verplaats het lepe dier zich naar een andere gang. Na een 5-tal minuten proberen, geven we het op en vertrekken we zonder geslaagde foto. Octopus - duikers: 1-0. Een beetje verder geeft de divemaster aan dat er in het koraal een porseleinkrabbetje aanwezig is. Het mooie diertje zit op een moeilijk te fotograferen plaats, maar uiteindelijk lukt het ons toch om van dit witte porseleinkrabbetje met rode stippen een leuk plaatje te schieten.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Isabel Beach in de Indische Oceaan
In de namiddag rijden we naar Greta Beach, dat met de wagen bereikbaar is via hetzelfde mooie baantje als Dolly Beach. Terwijl hier gisteren totaal geen rode krabben te zien waren, is de berm nu rijkelijk bezaaid met onze schattige rode vriendjes. Het is vandaag een vrij bewolkte dag en waarschijnlijk heeft het hier wat geregend, waardoor de krabben uit hun holletjes komen om eten te zoeken. Yes, dit is de reden waarom we helemaal naar Christmas Island zijn afgereisd! We halen de camera boven en schieten plaatjes dat het een lieve lust is. De beestjes zijn eerder aan de bange kant en zetten het op een lopen wanneer we ze te dicht benaderen, maar gelukkig zijn er voldoende modellen aanwezig.
Nadat we de nodige foto's hebben genomen, vervolgen we onze weg naar Greta Beach. Hoe dichter we onze eindbestemming naderen, hoe minder rode krabben we spotten. De grond is hier ook kurkdroog en de zon breekt meer en meer door het wolkendek. Jammer, maar we hebben vandaag zeker meer dan 1000 rode krabben gepasseerd. Zeer indrukwekkend!
De wandeling naar Greta Beach bedraagt slechts 200 meter en loopt gedeeltelijk over verhoogde roosters. Op het einde kan je via een trap langs de klif naar beneden wandelen. Het is eerder een klein strand en veel minder mooi dan Dolly Beach. Bovendien ligt er veel aangespoelde rotzooi en zijn er geen krabben of schildpadden te bespeuren. Er vliegen wel enkele fregatvogels en brown boobies boven onze hoofden. Verder is het altijd heerlijk om de grote oceaangolven op het strand te zien rollen.
Op onze terugweg zijn er opvallend minder rode krabben te bespeuren. Goede timing en heel wat geluk zijn dus cruciaal om deze soort in grote getallen te kunnen zien. We zijn in elk geval heel blij met deze ervaring en doen alvast een regendansje in de hoop dat er de komende twee dagen her en der wat neerslag valt.
's Avonds valt het pas op de we tijdens onze fotosessie met de rode krabben levend zijn opgevreten door de muggen. Blijkbaar heeft de minieme regenval niet alleen onze rode vriendjes geactiveerd, maar zijn ook de muggen wakker geschoten en ze zijn zeer hongerig! We staan werkelijk vol met muggenbeten, die pas 's avonds vreselijk beginnen te jeuken. Een goed insectenwerend middel met 50% deet-gehalte is zeker geen overbodige luxe.
Pictures - foto's van Greta Beach, krabben en regenwoud
Het regendansje heeft duidelijk gewerkt, want vannacht heeft het werkelijk enkele uren gegoten. Geen gewone regenbui zoals in België, maar een echte plensbui waarbij het water met bakken uit de hemel wordt gesmeten! Hopelijk heeft dit niet al te veel effect op de zichtbaarheid in het water. Afwachten maar.
Duikplaatsen Boat Cave en Smith's Point
Boat Cave
Duikplaats Boat Cave ligt ten noordwesten van Christmas Island. Het is voor twee derden een drop off naar 50m diepte en gaat nadien over naar een hellende bodem. Op Boat Cave groeien de koralen schuin tegen de steile rotswand in de richting van het licht. Het is aan te raden om regelmatig in den blauwe te zien omdat er veel scholen kleine visjes rondzwemmen. Helaas blijven de roofdieren achterwege. Op het einde van de drop off is het gemakkelijk om op de hellende bodem uit te duiken. Daar is ook een inham in de eilandrotswand, waar net een bootje in past. Leuk!
Bij het terugvaren naar de haven gaat onze duikgids op de uitkijk staan in de hoop een walvishaai te kunnen spotten. Vissers hebben onlangs al het genoegen gehad om een walvishaai tegen te komen, maar het is eigenlijk nog iets te vroeg op het seizoen. Bij het boeken van de reis hebben we hier zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden, maar de stand van de volle maan die de rode krabben naar de oceaan lokt heeft hierbij toch de doorslag gegeven. Kiezen is altijd verliezen!
Opnieuw vaart de kapitein van Extra Divers naar de plaats waar vissers hun vangst kunnen kuisen en afval weer in het water mogen gooien. Bij het naderen van de locatie zien we vele vissen uit het water springen, wat er meestal op duidt dat er wordt gejaagd. We springen meteen in het water, maar helaas is er niets (meer) te zien en zijn de vogels ook van plaats veranderd. Tijdens het verdere vervolg van onze snorkeltocht worden we opnieuw vergezeld door 16 giant trevallies. Als kers op de taart duikt er op het einde nog een zijdehaai vanuit de diepte op. Wat een leuk extraatje!
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Boat Cave in de Indische Oceaan
De duikplaats Smith's Point ligt tussen de haven van Flying Fish Cove en de basis van Extra Divers. De zacht hellende bodem is vooral begroeid met steenkoraal waar vele rifvisjes tussen zwemmen. Het is een gemakkelijke duikplaats en zeer geschikt voor een tweede duik omdat de diepte beperkt is.
Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Smith's Point in de Indische Oceaan
Deze namiddag staan Ethel Beach en Lilly Beach op het programma, twee publieke stranden die vlot met de wagen bereikbaar zijn en geen extra wandeling vereisen.
Ethel Beach is een mooi zandstrandje dat door rotswanden wordt afgebakend. Naar goede gewoonte zijn we hier helemaal alleen en kunnen we in alle rust genieten van de ruisende golfen. Op deze plek kan je ook goed vogels spotten zoals fregatvogels, brown boobies en de silver bosun. Blijkbaar is dit een geliefde plaats om nesten te bouwen want er passeren heel wat vogels sierlijk voor onze lens. Sommige dieren blijven zelfs mooi op hun tak zitten en poseren als volleerde modellen. Leuke plek!
Vanuit Ethel Beach kan je via een aangelegd houten pad naar een viewpoint wandelen, waar de golven met een enorme kracht en elegantie op de rotsen beuken. Ook hier kunnen mooie plaatjes van de inheemse vogels worden gemaakt.
Vervolgens wandelen we via een ander houten pad door het mangrovebos richting Lilly Beach. Dit kiezelstrand is blijkbaar het belangrijkste strand van Christmas Island want hier staan openbare toiletten en zijn er BBQ-faciliteiten. De hoge golven die vanuit de Indische Oceaan worden opgebouwd zijn zeer indrukwekkend, maar toch kan dit strand ons maar matig bekoren. Dolly Beach blijft met ruime voorsprong onze grootste favoriet! We zien hier trouwens ook twee ratten rondlopen die een lekker hapje uit de vuilbakken proberen te pikken. Jakkes!
Pictures - foto's van Ethel Beach, Lilly Beach, silver bosuns en brown boobies
Op de terugweg naar The Sunset maken we nog enkele leuke foto's van silver bosuns en brown boobies, die in de bomen aan de hoofdweg hun nestjes hebben gebouwd. We zijn zelfs getuige van een rumoerige burenruzie waarbij een fregatvogel het aan de stok krijgt met een silver bosun. Boeiend spektakel!
Ondertussen is er ook meer bewolking opgekomen en dus durven de rode krabben hun veilige thuishaven te verlaten om op zoek te gaan naar lekkere blaadjes. We krijgen er niet genoeg van om deze rode snuiters te fotograferen. Last but not least zit er nog een enorme kokoskrab op het midden van de baan; de grootste die we tot nu toe hebben gezien. Het beestje poseert gewillig voor onze lens, maar blijft toch de hele tijd argwanend met zijn voelsprieten de omgeving aftasten. Mooie afsluiter voor vandaag!
Pictures - foto's van silver bosuns en brown boobies
Op onze laatste dag op Christmas Island wordt er niet gedoken en kunnen we nog eens een allerlaatste keer dit mooie eiland verkennen. Vannacht heeft het weer serieus geregend en wanneer we 's morgens de gordijnen opentrekken, zien we enkel donkere wolken. Yes! Normaal gezien zijn we nooit blij met dit weerbeeld op vakantie, maar hier natuurlijk wel want dat betekent dat we meer kans hebben om rode krabben te zien.
Er zijn nog een aantal viewpoints aan de westkant van Christmas Island die we nog niet gezien hebben, dus trekken we daar vandaag naartoe. Eens we een tijdje aan het rijden zijn en de juiste weg willen opdraaien, worden we echter omgeleid want de baan is afgesloten wegens rode krabbenmigratie. Hoera, dit is het fenomeen waarvoor we helemaal naar hier zijn gereisd!
We zetten de auto snel ergens langs de kant en gaan te voet verder. We wandelen helemaal alleen tussen duizenden rode krabben. Het is nog niet de echte migratie met miljoenen rode krabben die tegelijk de tocht naar de Indische Oceaan inzetten, maar we zijn supergelukkig dat we dit mogen aanschouwen. De camera flits volop en we kunnen maar niet genoeg krijgen van dit magische natuurfenomeen.
Op een gegeven moment begint het terug wat harder te regenen en rennen we terug naar de wagen. Via een omweg rijden we verder richting Martin Point en Winifred Beach. Eens we van de hoofdweg een zijpaadje inslaan, worden we alweer geconfronteerd met de massale aanwezigheid van de rode krabben. Ze komen allemaal uit hun holletje gekropen en wandelen rustig over de bosweg, waardoor het niet altijd mogelijk is om vlot door te rijden. Af en toe moeten we uitstappen en jagen we de diertjes met onze grote lange paraplu terug de zijberm in. Hilarisch, want sommige krabben hebben een eigen willetje en weigeren soms in de juiste richting te krabbelen.
Om aan Winifred Beach te geraken, moeten we door het regenwoud een wandeling van 1,5 km maken. Aangezien het nog steeds danig aan het regenen is en we niet weten in welke staat het wandelpad zich bevindt, nemen we geen risico en rijden we meteen door naar Martin Point. Dit is eerder een viewpoint en vereist slechts enkele minuten stappen. We krijgen hier opnieuw uitzicht op de Indische Oceaan, maar het water beukt niet met de gekende kracht tegen de rotsen. We krijgen er niet meteen een wauw-gevoel van.
Daarna rijden we via hetzelfde, met rode krabben bezaaide, bosweggetje terug naar de hoofdweg. Ondertussen is het gestopt met regenen en probeert de zon door het wolkendek te breken. Dat heeft meteen resultaat op het gedrag van de rode krabben, want ze zijn duidelijk minder voltallig aanwezig. Ook de weg die deze voormiddag nog afgesloten was, is nu terug voor alle autoverkeer opengesteld. We hebben m.a.w. heel veel geluk gehad dat we deze ochtend op het juiste moment op de juiste plaats waren.
Omstreeks 15u00 worden we bij Extra Divers verwacht om de eindrekening (80 AUD voor 10 nitroxtanks) te betalen. Nadien beginnen we aan het minst leuke aspect van onze reis en pakken we alle bagage in om huiswaarts te keren.
Na een allerlaatste lekker diner in The Golden Bosun, hebben alle duikers en de crew van Extra Divers in de bar afgesproken voor een afscheidsdrankje. Gezellige happening en op het einde van de avond verbroederen we nog wat verder met enkele locals, die altijd bereid zijn tot een leuke babbel.
Pictures - foto's van Extra Divers en The Sunset hotel
Vlucht van Christmas Island naar Jakarta, naar Doha, naar schiphol en met de auto naar Antwerpen - Deurne
Aangezien we pas om 12u00 door Extra Divers worden opgepikt, mogen we van de eigenares van The Sunset tot het middaguur gebruik maken van de kamer. Leuke geste die we ten volle benutten want tot de allerlaatste minuut genieten we van het mooie uitzicht vanop ons terras.
Daarna zit onze vakantie er onherroepelijk op en rijden we richting luchthaven, die echt wel superklein is. Vandaag staat enkel onze vlucht van en naar Jakarta op de borden vermeld. De rest van de week komen er nog twee vluchten vanuit Perth en eentje vanuit Kuala Lumpur. That's it!
De tijd die ons hier nog rest, gebruiken we zo optimaal mogelijk door nog even terug naar de hoofdweg te wandelen waar nog een dertigtal rode krabben in het losse gebladerte zitten. Een mooie afsluiter van deze bijzondere reis!
Om 15u00 stijgen we op in Christmas Island en nog geen uurtje later zetten we alweer voet aan land in Jakarta. We hebben helaas geen goede verbinding want onze Qatarvlucht naar Doha vertrekt pas na middernacht. Dat wordt dus hopeloos lang wachten en tot overmaat van ramp kunnen we onze bagage pas afgeven na 21u00. Wat een gedoe toch altijd in die luchthavens!
Tijdens de acht uur durende vlucht naar Doha proberen we zo snel mogelijk de slaap te vatten, wat verbazend goed lukt. Na een korte transitperiode in Doha moeten we dan nog zes uur vliegen naar Amsterdam. Vervolgens is het nog 1,5 uur rijden naar Antwerpen, waar we zondag 11 november omstreeks 16u00 aankomen. Wat een hels traject, maar het was meer dan de moeite waard!
Movies van het landschap, Indische Oceaan en regenwoud van Christmas Island met zijn rode krabben
Like en deel het reisverhaal met duiken en foto's van Chrismas Island van Australië met je vrienden op Facebook
Nuttige informatie over Christmas Island van Australië:
Medische informatie over Christmas Island van Australië
Raadpleeg steeds je arts om je inentingen na te kijken: bv. Hepatitis A - B, Difterie, Tetanus, Polio en Buiktyfus.
Een goede reisapotheek in originele verpakking is altijd aan te bevelen voor reizen.
Bescherming tegen de zon in Christmas Island - Australië:
Het is absoluut noodzakelijk om altijd een zonnecrème met hoge beschermingsfactor te gebruiken. De UV index is op Christmas Island veel hoger dan in België. Zelfs op bewolkte dagen is het belangrijk om je huid te beschermen tegen verbranding door de zon. Gebruik zeker ook een extra hoge beschermingsfactor bij tochtjes op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en een petje mogen hier ook niet ontbreken.
Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Christmas Island van Australië:
De dichtbijzijnde Decompressiekamer Hyperbaric Chamber is in Perth of Singapore. Ze vliegen niet naar Indonesië voor medische bijstand.
Het hospitaal zonder decompressiekamer - hyperbaric chamber: 33 Phosphate Hill Road, Christmas Island WA 6798 tel: (08)9164 8333
Voor operaties of zeer ernstige zaken vliegen ze je met flying doctors naar Perth in Australië. Als het vliegtuig in Australië staat, duurt het 14 uur voor je in het hospitaal bent. De kost voor het vliegtuig allen is een AUD 85000. Voor Australiërs betaald de overheid de kosten.
Noodnummers:
Ambulance: 911
Fire Department:911
Politie: 911
Het klimaat van Christmas Island - Australië:
Er heerst een tropisch klimaat op Christmas eiland en kent slechts kleine temperatuurverschillen. Maart en april zijn de warmste maanden met gemiddeld 29°C; augustus is de koudste maand met een gemiddelde van 26°C. Tijdens de koudste periode kan de minimumtemperatuur 's nachts eventueel naar 20°C zakken. Af en toe valt er een bui in het droge seizoen dat loopt van juli tot eind oktober. Het natte seizoen start in november en eindigt in mei. Februari is over het algemeen de natste maand en dan krijgt Christmas Island hevige moessonregens over zich heen. Ook tropische cyclonen kunnen in het natte seizoen voorkomen. Deze veroorzaken op hun beurt dan weer zeer sterke wind, hevige regen en wilde zee.
Het tijdsverschil in Christmas Island van Australië t.o.v. België:
Tijdens de Belgische zomertijd is het in Christmas Island van Australië 5 uur later en in de wintertijd 6 uur later.
Taal gebruik:
Engels is de officiële taal op Christmas Island van Australië.
Elektriciteit:
Het elektriciteitsnet van Christmas Island van Australië is 240v 50Hz. De stopcontacten hebben een Standard Australian 3-pin plug. De 3-pin plug bestaat uit twee platte, 1,6 mm dikke pinnen die een omgekeerde V vormen en een derde onderste pin die iets langer is, is voor de aarding. Zorg voor adapters, dan kan je niet voor verrassingen komen te staan.
ATM:
Er is geen ATM op Christmas Island van Australië. Cash kan enkel worden gewisseld of afgehaald bij de Westpac Bank die gelimiteerd open is.
Kledij:
Luchtige kledij. Als reserve een trui die in de winter soms kan worden gebruikt, omdat het 's nachts kan afkoelen.
Verkeer:
In Christmas Island van Australië gelden enkele andere verkeersregels dan bij ons, bv ze rijden er links van de weg.