www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen

onderwaterleven duiken reizen
banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen in de Caribische Zee omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne



Algemeen over duikplaatsen


Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende boeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die informatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen in de planning, het duiken veiliger en aangenamer zal maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen? Duik dan niet of zeer conservatief!


Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen is kantduiken (op een 7-tal na). Klein Bonaire is een eiland met 23 duikplaatsen dat enkel met een boot bereikbaar is. Op klein Bonaire is hetzelfde leven en koraal te zien, dan op het grote eiland. Alle duikplaatsen op Bonaire zijn vlot bereikbaar met de auto. De duikplaatsen zijn aangegeven met een gele steen, waarop de duikplaatsnaam vermeld staat. Je kan er letterlijk aan de zee parkeren om te gaan duiken. Van lastige afstanden afleggen in een hitte van 30°C is dus geen sprake. Je kan na het omkleden onmiddellijk de zee inspringen en beginnen duiken. Wel opletten want de zon brandt er erg hard. De eerste dag zijn we niet uit de schaduw geweest en toch waren we allemaal een beetje verbrand.

De koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken begin november bedroeg 28 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 15 tot 40 meter.



Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in Bonaire de Nederlandse Antillen in de Caribische Zee




map duikplaatsen Bonaire






Buddy's reef



Duiken op het huisrif van het Buddy Dive Hotel is zeer mooi en een echte must. Vanop het vulstation, spoelbakken en droogkamer kan je er via een steiger te water gaan. De bodem is eerst 15 meter plat en gaat dan schuinaf naar beneden. Ik heb er 35 meter diep gedoken en was nog zeker meer dan 5 meter van de bodem verwijderd. Er zitten erg veel tarpoenen die vooral actief zijn bij nachtduiken. Tarpoenen zijn zilverachtige vissen die tot 2,4 meter groot kunnen worden. Ze jagen vooral 's nachts in je duiklamp. De eerste keer dat ik er een ontmoette bij een nachtduik, hing ik 0,5 meter van de bodem en kwam er langs achter een tarpoen onder mij doorgezwommen. Dat had ik totaal niet verwacht en al zeker geen vis op maximale grootte! Verder zitten er op dit huisrif zeer veel trompetvissen, peacock flounders, French en Queen angelfish, butterflyfish, egelvissen, porcupine fish, goldenspotted eels, octopussen (bij nacht), verschillende soorten garnaaltjes (o.a. harlekijn, coral, spin- en enkele andere krabben), groupers, spotted murenes, honeycomb cowfish, barracudas, bar jacks, white spotted filefish en zoveel andere knappe dingen. Ondanks dit uitgebreide aanbod heb ik bij alle nachtduiken hoofdzakelijk gespeeld met de tarpoenen, die met tientallen zaten te jagen in de straal van mijn duiklamp.


Duiken Andrea I



Tijdens het duiken op Andrea I kwamen we o.a. volgende tegen: pijlinktvissen, koraalduivels, schorpioenvissen, midnight parrotfish, papegaaivissen, orange spotted filefish, angelfish, snappers, krabben, blue parrotfish van 0,9 meter, jacknife fish, peacock flounders, honeycomb cowfish en zoveel andere soorten onderwaterleven. Spijtig dat hier bij het duiken door de golfslag de eerste 5 meter diepte beperkt zicht is. Zeer mooie duikplaats.


Toris reef



Tarpoenen en mooie begroeiing. Toris reef is eigenlijk duiken op een dubbelrif, maar we zijn maar tot in de helft van de zandplaat gaan duiken, waar zeer veel garden eels zitten. We hebben dus geen kennis kunnen maken met het andere rif. We wilden namelijk onze dieptetijd beperken en halverwege in het water hangen, vonden we ook maar niets. Verder hebben we gewoon op het kantrif gedoken.


Duiken Pink beach



Pink beach heeft een mooi strandje met een paar palmbomen. Op Pink beach is het ver uitpalmen om te duiken want anders zaten we op de zandbodem van enkele meters diepte. Er waren vooral roggen, tarpoenen, snappers en vele andere vissen aanwezig. Op een bepaald moment hoorden we dolfijnen, maar we hebben ze jammer genoeg niet gezien. Drie van onze dames die niet doken en waarvan er twee op dat moment aan het zwemmen waren, hebben de dolfijnen wel op zeer korte afstand kunnen zien. Zij waren hier natuurlijk zeer euforisch over en wij uiteraard jaloers!


Duiken Aquarius



De maximale diepte op Aquarius is hier maar 31 meter. Daar er redelijk wat wind stond, had je kleine golfjes. Je moest eerst 200 meter uitpalmen naar de duikboei en het zicht was er amper 20 meter. Het koraal was er mooi en we hebben ook veel knappe vissen gezien. De verschillende soorten murenes zwemmen hier overdag zelfs los. De grote tandbaarsen, roggen, barracudas en schildpadden die op verschillende websites staan vermeld voor deze duikplaats hebben we hier helaas niet gezien.


Hilma Hooker wrak



Hilma Hooker is een aanrader! De maximale diepte op Hilma Hooker is een 31 meter. Aan de waterkant zie je 3 daalboeien naar het wrak toe. Wij hebben uitgepalmd naar de meest linkse boei. Het onbegroeide wrak ligt op zijn zijkant en zou 72 meter lang zijn. Het luik en dekkant liggen naar het diepe gericht. 27 meter diepte is toch te adviseren om de zijkanten van het ruim en dek te verkennen. Het wrak ingaan wordt afgeraden buiten de zeer grote gaten. Dat advies hebben we dan ook opgevolgd. Sommigen beweren dat er sterke stroming op deze plaats zou zijn. Er was wel een beetje stroming, maar er tegenin palmen ging zonder probleem bij onze duik. Op andere tijdstippen weet ik uiteraard niet of de stroming toeneemt, daarom zou je toch best rekening houden met de ervaring van anderen. We hebben er een zeer grote barracuda van ongeveer 2 meter gezien. Hij liet zich van op afstand mooi fotograferen, maar toen ik wat dichterbij kwam omdat er stof in het water zat, werd de barracuda toch een beetje nerveus! Het heeft me in elk geval enkele zeer goede close-up fotos opgeleverd. Meerdere tarpoenen waren ook weer van de partij, maar kwamen niet met je spelen zoals bij de nachtduiken.


Duiken van Buddy's reef naar La Machaca



Als je op de duikplaats La Machaca wil duiken, moet je eerst het hotel binnengaan en inkom van 5 US$ betalen. Dat hebben we niet gedaan omdat de duikplaats La Machaca op amper 10 minuten palmen van ons hotel Buddy Dive ligt. Je duikt er van de duikplaats Buddy Dive naartoe als je rechts palmt op een diepte van 12 à 14 meter. Dit doe je tot je een klein wrakje tegen komt. Hierin zit een zeer grote porcupinefish die er zijn thuisbasis heeft. Als je hem gaat bewonderen, verstoor hem dan niet zodat hij er blijft en andere duikers hem ook nog kunnen bezoeken. Onderweg hier naartoe kom je meerdere tarpoenen tegen die stil in het diepe hangen. Een nachtduik hier naartoe is ook aan te raden.


Karpata



Karpata is de topper van alle duikplaatsen die we op Bonaire hebben gedaan. De duikplaats Karpata moet je zeker op je te duiken lijstje zetten. Zeer diepe mooie drop off van zeker een 60 meter diepte. Maar je kan deze ook op 30 meter heen en 15 meter terug duiken, wat wij hebben gedaan. Toch was ik graag wat dieper geweest want mijn foto toestel kan tot 40 meter maar mijn mengsel liet maar 33 meter diepte toe. De zichtbaarheid was er zeer goed en zeer veel mooie begroeiing. De eerste 5 à 8 meter is er wel veel schade door een orkaan die er vorig jaar over is geraasd. Maar dat doet er iets dieper niets aan toe. Toch verschillende schildpadden in het ondiepe gezien en zeer veel vis. Ook typisch aan deze plek waren de massa's oranje gekleurde koralen. Kans op grotere vis door de structuur en stroming als je van het rif afgaat is zeer goed mogelijk. Dolfijnen voeding was er voldoende aanwezig maar hebben er geen gezien of gehoord. Op deze plek moet je wel oostelijk duiken want westelijk is verboden doordat je dan naar de scheepvaart en industrie duikt.


Duiken Red slave



Red Slave is een plaatsje dat zeer kenmerkend is doordat er kleine stenen gebouwtjes staan. De huisjes op de duikplaats Red Slave waren vroeger de slaapplaatsen van de slaven. Je kan er ook de geschiedenis van lezen. Op deze plaats was een lichte stroming toen wij er doken. Soms kan het er stevig stromen. Aangeraden is om eerst tegen de stroming in te duiken en je terug te laten meedrijven. Onze afspraak was, als de stroming te erg was, onmiddellijk te stoppen met duiken. Dit omdat er geen beschermende kanten om de stroming te breken zijn. Verder zijn er massas waaier koraal te zien. Tussen de waaier koralen zaten massas kleine visjes. Een echte broedplaats. Ook overdag hebben we meerdere gevlekte murenen los zien zwemmen. Zeer veel verschillende soorten papegaaivissen. Schildpadden in het ondiep en een grote Rog waren ook van de partij. Je kan er naar een wrak gaan duiken, waarrond de bodem vol ballast en ankers van het wrak zou liggen. Dit hebben we bewust niet gedaan ivm de stromingsmogelijkheden. Het was op deze plaats trouwens onze eerste duik en we hadden enkele minder ervaren duikers bij. Veiligheid eerst!


Andrea II



Andrea II heeft een mooie begroeiing als je wat dieper gaat duiken. In 2008 heeft een storm veel schade aan de bovenste delen van Andrea II aangericht. Dit was zeer goed te zien.


Duiken Webers Joy



Ook op Webers joy was door de storm van 2008 veel schade. Tevens was er plankton in het water. Dit beperkte ons zicht tijden het duiken tot een 20 meter op Webers Joy.


Duiken Salt City



Salt City is een duikplaats aan de zoutwinningsgebieden. De pier Salt City die er 500 meter verder lag hebben we spijtig genoeg niet kunnen beduiken. Er lag een groot zeeschip aangemeerd. Het best zou je naar het schijnt hier een nachtduik moeten doen voor macro leven met o.a. zeepaardjes. Salt city is een ondiep dubbelrif van een 20 meter diepte met zeer veel Sand Eels. Als je over de richel van het 2e rif kijkt gaat het zeer diep. We hebben er tandbaarsen en schildpadden gezien. Let wel op de tandbaars formaten die sommige websites opgeven, hebben we er spijtig genoeg niet gezien. Toch worden sommige soorten zo groot, maar ze doen er aan visbehoud. Vermoedelijk hebben ze die hele grote gevangen om het kleine leven kans te geven. Dit doen ze trouwens ook met de koraalduivels. Die hebben daar normaal hun habitat niet en daardoor geen natuurlijke vijanden. Koraalduivels zouden het hele rif leegeten. Vandaar er wordt gevraagd te melden als je er ziet met diepte, plaats met markering of andere. Dan gaan ze de koraalduivels van natuurbehoud vangen ter bescherming van de eigen soorten.


Duiken Ol'Blue



Op Ol'Blue zijn barracudas, schildpadden, octopusen, angel fishes en horse eye jacks zeer goed vertegenwoordigd.


1000 Steps



In tegenstelling tot wat de naam 1000 Steps doet vermoeden, moet je hier gelukkig slechts 70 treden naar beneden gaan om het strand en de duikplaats te bereiken. De stenen trap van 1000 Steps is goed begaanbaar; enkel het laatste stukje is wat gehavend en vereist wat klauterwerk. De eerste 5m van de kant zie je vooral uitgeholde rotsblokken en kapot koraal. In dit ondiepe gedeelte kan je regelmatig schildpadden spotten die de algen van de rotsbodem afschrapen. Blijkbaar vinden ze dat een overheerlijk hapje! De bodem bestaat vooral uit zand met regelmatig een rotsblokje met koraal of waaiers op. Vanaf 7m diepte en 20m van de kant wordt het koraal en onderwaterleven zeer mooi. Via een helling van ongeveer 60° die begroeid is met prachtig koraal, kan je afdalen tot 38m diepte. Daarna volgt er terug een zandbodem die schuin afhelt tot zeker 45 - 50m diepte. Hier zijn regelmatig rotsblokjes met koraal op te vinden. 1000 Steps is één van de mooiste duikplaatsen van Bonaire. Een echte aanrader!


Something Special



De duikplaats Something Special ligt een beetje verborgen aan de noordrand van het stadje Kralendijk. Je kan de auto parkeren op de parking naast de bakkerij 'Between 2 Buns' en van daaruit loop je verder naar het strand. Tot 5m diepte zie je op Something Special vooral zand met hier en daar een rotsblokje met begroeiing op. Vervolgens gaat het 45° naar beneden. De maximale diepte van het koraalrif bedraagt 40m. Je kan hier ook nog dieper duiken, maar de zandbodem loopt dan zeer traag af. Heel de wand is uitbundig begroeid met verschillende koraalsoorten, waaiers en tubes. Er is bovendien zeer veel onderwaterleven en scholen vis te bewonderen. Zeker ook een top duiklocatie.


Oil Slick Leap



Oil Slick Leap is een duikplaats in het noordwesten van Bonaire en bevindt zich ongeveer aan de bocht waar de hoofdweg enkel richting verkeer wordt. Je kan op Oil Slick Leap enkel via een trap in en uit het water gaan. Wel even opletten want één van de onderste treden ontbreekt. De duik start op een zeer licht afhellende zandbodem met rotsblokjes en begroeiing tot 7m diepte. Nadien gaat de koraalhelling onder 45° naar 40m diepte. Vervolgens gaat de koraalwand terug over op zandbodem, die vermoedelijk verder afdaalt naar 50m. Ook hier spot je zeer veel onderwaterleven en verschillende soorten koraal, waaiers en tubes.


White Slave



Je kan de wagen gemakkelijk parkeren op het strand nabij de duikplaats White Slave. Tijdens de eerste 200m duik je vooral op zand met enkele rotsblokjes tot op 7m diepte. Daarna bereik je een koraalhelling van 50° die een maximale diepte van 40m bereikt. De bodem bestaat vooral uit zand en is zeer licht afhellend. Het koraal, de waaiers en tubes zijn mooi en intact. We spotten hier zeer veel grote scholen kleine visjes en barracuda's. Op het zand zijn pijlstaartroggen, een schildpad en andere visjes te zien. Soms staat er wat stroming op White Slave. Het beste is om de duik tegen de stroming in te starten en nadien met de stroming mee te glijden.


Bachelors Beach



Aan Bachelors Beach staan enkele betonnen tafeltjes en banken met een dakje erboven. Bovendien kan je op Bachelors Beach bijna letterlijk van de parkeerplaats de zee induiken. Via een trap en enkele rotsblokken kan je vlot afdalen naar het strand. De eerste 100m van de duik zie je enkel een spierwitte bodem van fijn zand en enkele begroeide rotsblokjes. Vanaf 10m diepte begint een niet volledig dichtgegroeide koraalhelling van 45°, die doorloopt tot een maximale diepte van 35m. Indien je hier nog dieper gaat, zie je enkel de zandbodem. Kijk tijdens het duiken zeker naar de zandplekken tussen de rotsblokken voor roggen en mogelijk een verpleegsterhaai.


Red Beryl



Bij de duikplaats Red Beryl dien je te parkeren naast de baan, waar enkele uitsparingen zijn gemaakt. Tot 10m diepte zie je op Red Beryl enkel een zandbodem met hier en daar een rotsje. Daarna gaat de met koraal begroeide bodem onder een helling van 35° tot een diepte van 45m. Daarna wordt het terug een zandbodem. Je hebt hier kans op het spotten van zeer veel scholen kleine vis en barracuda's.


Windsock



Deze duikplaats is vlak naast het Windsock Resort gelegen. Je parkeert er in een inham van de rijbaan en gaat vervolgens het kleine strandje over. De eerste 50m in Windsock duik je tot 8m diepte op een zandbodem. Daarna gaat de bodem onder een hoek van 30° naar beneden tot ca 33m. De helling is afwisselend begroeid met koraal met hier en daar kleine stukjes zand ertussen. Dieper dan 33m wordt het terug een zandbodem. Op de snijkant van de koraalhelling en de zandbodem hebben wij het geluk gehad een mooie grote verpleegsterhaai te kunnen spotten die toevallig voorbij zwom.


Margate Bay



De duikplaats Margate Bay is omgeven door mangroves en aan de andere kant van de weg ligt een meer voor zoutwinning, waar je regelmatig roze flamingo's kan spotten. Je parkeert er op het zand en om het strand te bereiken, moet je eerst door een grote plas water naast de mangroves. Het strand wordt door schildpadden gebruikt om er hun eieren te komen leggen. Tot 8m diepte zie je op Margate Bay enkel zand met hier en daar een rotsblokje. Vervolgens kom je aan een met koraal begroeide schuine helling van 45° en kan je afdalen tot een diepte van 45m. Daarna beland je opnieuw op een onbegroeide zandbodem. Wij hebben er o.a. een stekelrog, barracuda's, een uitzonderlijke grote puffervis van meer dan een meter, een schildpad en een schorpioenvis gespot.


Sweat Dreams



De duikplaats Sweat Dreams ligt vrij zuidwaarts en je kan er parkeren op het strand. De eerste 100m duik je op Sweat Dreams slechts tot 7m diepte en zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsblokje. Daarna volgt een schuine helling van 30° tot een diepte van 35m. Hier zijn hele bossen sweepkoraal , mooie buissponzen en hier en daar mooie grote waaierkoralen te bewonderen. Je waant je in een bos waar je zigzag tussen duikt. Tijdens deze duik hebben we twee fotogenieke pijlinktvissen op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.







Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook







Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne