www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

in de Filippijnen, eiland Bohol en Balicasag

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Filippijnen, Cebu, Negros en Bohol met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in de Filippijnen aan het eiland Bohol en Balicasag omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - DeurneAlgemeen over duikplaatsenVan heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Duiken in de Filippijnen op het eiland Bohol en BalicasagDe koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken in november en december bedroeg 28 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 8 tot 30 meter afhankelijk van de duikplaats en type duik. De duikplaatsen liggen op 5 minuten tot 1 uur varen voor de beschermde kleine eilanden, die betere duikplaatsen zijn. Tijdens het duiken op bv Balicasag Island is de betere kwaliteit van koraal en hoeveelheid vis duidelijk merkbaar. Daarom raad ik de duikplaatsen op Balicasag Island vanuit Bohol zeker aan.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Filippijnen van de eilanden Bohol en Balicasag:filippijnen bohol duikplaatsen


Duiken op Balicasag Island, duikplaats Divers Heaven 2 ster


Divers Heaven is duiken op verschillende profielen. Je start boven koraal en zand. Vervolgens duiken we op een drop-off tot 32m diepte omdat daar een redelijk grote witte frogfish zijn vaste stek heeft. 40m. kan hier gemakkelijk worden gehaald, maar de bodem wordt op deze diepte terug zacht schuin afhellend. Op de drop-off is helaas niet veel koraal te zien en ook de vis is hier vrij pover. Toch was er een peackok tile shrimp te vinden, die gewillig voor de foto poseerde. Het duiken eindigt op een bodem met zeegras en zacht koraal, waar zes groene schilpadden van het zeegras aan het smullen zijn. Ook een leaf scorpion fish laat zich nog van zijn beste zijde fotograferen. Het zicht bedroeg15m.

Duiken op Balicasag Island, duikplaats Cathedral 2 ster


Cathedral heeft op de drop-off enkele schuine overhellingen en inkepingen. Omdat er een zandplateau met zeegras was, hebben we hier ook vijf groene schildpadden gezien, waarvan eentje echt een kanjer was van minstens 1,2 m. lang. Verder zijn tijdens deze duik drie frogfish, twee white leaf scorpion fish en een oerang oetang krab noemenswaardig. Maar over het algemeen is de aanwezigheid van vis of ander leven eerder pover te noemen. Het zicht bedroeg 12m. en er zaten ook veel zweefdeeltjes in het water.

Duiken op Balicasag Island, duikplaats Black Forest 3 ster


Bij Black Forest start het duiken op een vrij vlakke bodem met redelijk veel koraal, zacht koraal en rifvisjes, gevolgd door een kleine dorp-off. 30m is een haalbare diepte, maar op sommige stukken van de drop-off bedroeg het niveauverschil tussen het plateau en de bodem slechts 10m. Bij stroming vallen hier scholen jackfishes te bewonderen. Het duiken eindigt op koraal, zand en gras. Op het ondiepe koraal waren zeer veel rifvisjes aanwezig, wat beweging in het water teweeg bracht. Het zicht bedroeg 12m en er waren veel zweefdeeltjes in het water aanwezig.

filippijnen duiken bohol


Doljo Point start 2 ster nadien 3 ster


Het duiken op Doljo Point start op een zandplateau zonder zeegras en op de rand van de drop-off, waar zich een beetje zacht koraal begint te vormen. Na 5 minuten werd het duiken gelukkig beter en was er veel meer leven en koraal te zien. Ook mooi was een fan die in de diepte staat en waar veel visjes in en rond zwemmen. Het einde van de duik was speciaal. We bevonden ons op een zandplateau die volledig bedekt was met zeegras en we zagen ook veel pinneacles die volledig bedekt waren met koraal en werden omgeven door honderden rifvisjes. Het leek een aangelegde tuin die een uniek en mooi schouwspel opleverde. De diepte bedroeg 35m en het zicht was 15m. Op Doljo Point was het water ook een graad warmer dan op de andere duikplaatsen in de Filippijnen en bedroeg 29 graden Celcius.

Gok-ang 2 ster


Gok-ang is een hellende plaat met koraal en een kleine drop-off. We werden gestuwd door een zachte stroming zodat we zonder enige inspanning konden duiken. Enkele frogfishes lieten zich goed fotograferen, net zoals enkele macro diertjes. De diepte bedroeg 25m en tijdens het middaguur hadden we een zicht van 12m.

Kalipayan 1 ster eigenlijk 0 ster


Duiken op Kalipayan is af te raden! Het duiken start op een zandplateau en er is op de rand een schuine helling naar 25m. Er is zeer weinig koraal of onderwaterleven te bespeuren. Een grote gele frogfish was gelukkig wel van de partij, maar voor de rest was er weinig boeiends te beleven. Het duiken was eerst tegen stroomrichting om nadien met de stroming terug naar de boot te driften. Hopeloze aanpak die enkel ademgas verbruikte en niets leuks opleverde. Het zicht tijdens het duiken was beperkt tot 10m, dat vermoedelijk werd veroorzaakt door het felle zonlicht.

filippijnen duiken bohol


Atlantis 1 ster


Bij Atlantis duiken we op een schuin afhellende zandbodem. Het duiken ging tot 30m. om naar muck dive diertjes te zoeken zoals de flamboyant cuttlefish, frogfish, gevleugeld paard (Pegasus), ghost pipefish en draak scorpioenvis. We hebben enkel de frogfish en Pegasus gezien. Wanneer we verder duiken, bereiken we een drop-off met een mooie, ruwe rotsformatie, maar helaas weinig koraal en leven. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 15m en er waren veel stofdeeltjes in het water aanwezig.

PPB 1 ster


We duiken hier op een zandplateau met op de rand een vrij ondiepe drop-off. Een frogfish, enkele schorpioenenvissen en een orang-oetang krab waren de meest indrukwekkendste beestjes tijdens deze duik. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 15m en er waren veel stofdeeltjes in het water aanwezig.

Garden Eel 1 ster


Op Garden Eel start het duiken op een zandplateau met daarnaast een drop-off van 20m. diepte, waar op de bodem massa's brokstukken van kapot koraal liggen. De naam Garden Eel is echter overdreven want het is eerder een heuveltje met garden eels. Een electric clam, enkele nudibranches, peacock scrimps, een porseleinkrab en een schooltje snappers waren de highlights van deze duikplaats. Het zicht tijdens het duiken bedroeg 8m. De zon was vermoedelijk ook één van de medeoorzaken van de extra mistvorming in het water tijdens de latere namiddaguren. Er waren ook veel stofdeeltjes in het water aanwezig.

filippijnen duiken bohol


Lees ook het reisverhaal van de Filippijnen, Cebu, Negros, Bohol e.a. nuttige info over de Filippijnen.
Nuttige informatie over de Filippijnen - Cebu - Negros - Bohol:Medische informatie over de Filippijnen:
Hyperbaric chambers en emergency contacts in de Filippijnen - Cebu City:
Noodnummers:Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne