www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikplaatsen in Tofo in Mozambique


belgium flag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Mozambique en Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatomschrijvingen om te duiken in Tofo in Mozambique omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - DeurneAlgemeen over duikplaatsenVan heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Omschrijving van de duikplaatsen en duiken in Tofo in Mozambique in de Indische Oceaan:Duikplaats Oasis in Mozambique Tofo


OASIS: Zoals de meest riffen bij Tofo is Oasis een rotsformatie die uit de zeebodem oprijst, eigenlijk verschillende pinnacles die met elkaar verbonden zijn. De stroming is er behoorlijk sterk, maar we hebben meteen prijs: een grijze rifhaai en een uit de kluiten gewassen witpunt rifhaai kruisen ons pad. We zwemmen een eindje mee met een gemarmerde torpedorog en een school koningsvissen. Tijdens de veiligheidstrap cirkelen 3 duivelsroggen (mobula's) om ons heen. Prachtig! Maximumdiepte 26 meter.

duikplaats mozambique tofo oasis

omschrijving duikplaats mozambique tofo oasis


Duikplaats Galleria in Tofo Mozambique


GALLERIA: Dit rif ligt vlak voor de baai en fungeert als 'plan B' wanneer de stroming te sterk is op de riffen die meer in open zee liggen. De kans is dus groot dat je op Galleria in een week tijd meerdere keren gaat duiken. Geen straf, want er is veel leven op deze lange, massieve muur die inderdaad op een winkelgalerij lijkt. Hier zien we voor het eerst de groene koraalformaties die lijken op kleine kerstbomen, die in deze contreien vaker voorkomen. Gespreid over 3 duiken zien we hier een 4 meter brede pijlstaartrog, een grijze rifhaai, een gespikkelde waaierstaartpijlstaartrog (marble ray voor de vrienden), de karakteristieke reusachtige gevlekte tandbaarzen en grote rifvissen. Enig nadeel: met een maximumdiepte van 33 meter en een plateau op 21 meter heb je hier een relatief korte duik.

duikplaats mozambique tofo galleria

omschrijving duikplaats mozambique tofo galleria


Duikplaats Kingfisher in Tofo Mozambique


KINGFISHER: Ook een voltreffer. Het Kingfisher rif bestaat uit 2 grote afgeplatte rotsformaties met uitlopers die dienen als poetsstations voor manta's. En jawel: we zien hier 3 reuzenmanta's die rustig blijven rondcirkelen tijdens hun 'groot onderhoud', en zich met open mond tegoed doen aan het massaal aanwezige plankton. We betrappen ook een prachtig gecamoufleerde voelsprietvis (frogfish) en een enorme school horsmakrelen (jacks). Maximumdiepte 27 meter.

duikplaats mozambique tofo kingfisher

omschrijving duikplaats mozambique tofo kingfisher


Duikplaats Manta Reef in Tofo Mozambique


MANTA REEF: Een relatief makkelijke duik, met een maximumdiepte van 25 meter. In een heel netwerk van gangen, kloven en tunnels kan je makkelijk schuilen voor de stroming. Zoals de naam Manta Reef al aangeeft zien we hier geen manta's, maar wel grote scholen barracuda's, vleermuisvissen, snappers en fusiliers. Een schildpad verstopt zich onder een rots, en we spotten ook nog grote schorpioen- en krokodilvissen. De vaarroute van Manta Reef terug naar de baai staat lokaal bekend als de Walvishaaistraat, en die maakt z'n naam waar. Drie walvishaaien van 12 tot 14 meter zorgen voor één van de hoogtepunten van deze reis. We moeten afstand houden om de haaien niet te storen, maar de vriendelijke reuzen denken daar anders over: ongelooflijk hoe ze ons op hun dooie gemak straal negeren en voorbijzwemmen. 'Dooie gemak' is trouwens relatief: we zwemmen de benen van ons lijf om de nauwelijks bewegende walvishaai even te kunnen bijhouden. Ik knijp mezelf onder water wanneer er ook nog even een manta tussen mij en de derde walvishaai komt zwemmen. Het uurtje National Geographic gaat verder boven water, wanneer we één van de walvishaaien met open mond half boven water plankton zien schransen.

duikplaats mozambique tofo manta reef

omschrijving duikplaats mozambique tofo manta reef


Duikplaats Reggies in Tofo Mozambique


REGGIES: De duikschool is enthousiast over de duikplaats Reggies, een vlak plateau in een soort maanlandschap met een maximumdiepte van 30 meter. Maar we hebben pech, want behalve de 'klassieke' rifvissen een peacock mantis shrimp zien we eigenlijk niks bijzonders. Pelagische vis kan je niet vooraf boeken.

omschrijving duikplaats mozambique tofo reggies


Duikplaats Amazon in Tofo Mozambique


AMAZON: Een hoefijzervormige inham in een rotsmassief met balkons en overhangen langs de hele omtrek. Amazon heeft een maximumdiepte 25 meter. Qua omgeving is Amazon het mooiste rif dat we hier gezien hebben. Behalve schildpadden zien we hier opvallend veel koppeltjes naaktslakken en leaf fish. De koraalformaties lijken hier ook het gezondst. De vele kloofjes en overhangen zijn goede schuilplaatsen voor zebrahaaien, maar die hebben we niet kunnen vinden.

duikplaats mozambique tofo amazon

omschrijving duikplaats mozambique tofo amazon


Andere duikplaatsen in Tofo MozambiqueDuikplaats Chambre of Secret in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo chambre of secret

omschrijving duikplaats mozambique tofo chambre of secret


Duikplaats Coliseum in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo coliseum

omschrijving duikplaats mozambique tofo coliseum


Duikplaats Crocodial Rock in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo crocodial rock

omschrijving duikplaats mozambique tofo crocodial rock


Duikplaats Khabiniin in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo khabini

omschrijving duikplaats mozambique tofo khabini


Duikplaats Krakatoa in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo krakatoa

omschrijving duikplaats mozambique tofo krakatoa


Duikplaats Marble Arch in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo marble arch

omschrijving duikplaats mozambique tofo marble


Duikplaats Praia Da Rocha in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo praia da rocha

omschrijving duikplaats mozambique tofo praia da rocha


Duikplaats Robs Bottom in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo robs bottom

omschrijving duikplaats mozambique tofo robs bottom


Duikplaats Salon in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo salon

omschrijving duikplaats mozambique tofo salon


Duikplaats Sherwood Forest in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo sherwood forest

omschrijving duikplaats mozambique tofo sherwood forest


Duikplaats Table Top in Tofo Mozambique


duikplaats mozambique tofo table top

omschrijving duikplaats mozambique tofo table top


Like en deel het reisverhaal met foto's van Tofo in Mozambique en Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne