www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Egypte Marsa Alam met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Reisverslag, scuba diving duiken in Egypte, Marsa Alam - Port Ghalib de Rode Zee april 2009Ga onmiddellijk naar de pictures - foto's van het duiken in Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib

fotos egypte duiken marsa alam port ghalibDuikreisverslag scuba diving Egypte, Marsa Alam - Port Ghalib in de Rode ZeeMap van Egypte


map egypte duiken marsa alam port ghalibDuikomstandigheden in Egypte, marsa Alam, Port Ghalib de Rode ZeeDe (gemiddelde) gemeten watertemperatuur in de Rode Zee tijdens het duiken in Marsa Alam, Port ghalib in Egypte bedroeg dit seizoen (april) een 24 tal graden Celsius. Het verschil tussen het oppervlakte zeewater en diepere zeewater tijdens het duiken bedroeg amper een 2-tal graden Celsius. Het zicht was op de meeste duikplaatsen een 15-tal meters. Er was tijdens het duiken redelijk wat plankton in het water aanwezig. Dit bemoeilijkte het om mooie onderwaterfoto's te maken. Toch zijn er op 5 duikdagen 250 bruikbare onderwaterfoto's gemaakt. Op de duikplaats Elphinstone (een vrij diepe drop-off duikplaats van max. 65m diepte met behoorlijk wat stroming) bedroeg de zichtbaarheid ruim 25m. Alle duiken waren vanaf een boot behalve de duikplaats Abu Dabbab waar steeds van de kant wordt gedoken. Alle duiken hadden een duikduur van een uur en werden met nitrox 32 gedoken. Mijn 2 buddys hebben er hun proeven Basis nitrox afgelegd en kunnen hun brevet Basis nitrox bij NELOS laten homologeren.


Map duikplaatsen in Egypte, marsa Alam, Port Ghalib de Rode Zee


map duikplaatsen egypte duiken marsa alam port ghalibPictures - foto's duiken Egypte, marsa Alam, Port Ghalib de Rode zee:foto's pictures duiken;foto's pictures duiken;

Pictures - foto's duiken Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib Deel 1

Pictures - foto's duiken Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib Deel 2

Pictures - foto's duiken Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib Deel 3Duik en duikplaats verslagen van Egypte, Marsa Alam, Port Ghalib de Rode Zee:18 april 2009: Duiken Marsa Shoni Kebeir Noord: Vrij ondiepe duik van 18m en stofferig. Zeer weinig stroming en gemakkelijk. Typisch voor de eerste duik. Op deze duikplaats worden tevens zeer veel check duiken afgenomen. Hiervan zijn wij gespaard gebleven. Onmiddellijk in het water zagen we al 2 grote pijlinktvissen, die steeds op afstand bleven om zich toch niet te moeten laten fotograferen. Volgende zaken werd nog in het duiklogboek geschreven: sepias, Blue Spotted Stingrays en een krokodilvis. Een krokodilvis is vrij moeilijk te vinden omdat hij zich meestal bedekt met zand en dezelfde bodemkleur aanneemt. Dit exemplaar lag mooi onder een waaier van koraal op een zandbodem.

18 april 2009: Duiken Marsa Shoni Kebeir South: Daar we niet heen en terug wilden duiken en we van de bodemduikers gescheiden wilden worden, werd beslist om de ervaren duikers met de zodiac af te zetten. Vervolgens moesten we dan terug richting boot duiken. Zoals gewoonlijk viel de zodiac halverwege in panne en dreven we op het rif af. Met gebruik van het anker konden we ons een beetje van het rif verwijderen en nam de grote boot ons op sleeptouw. Nadien werden we iets verder in de blauwe van het rif gedropt. Er was daar wel stroming, maar door de voldoende ervarenheid van de duikers was dat geen enkel probleem. We hebben een mooie en ontspannen duik kunnen maken. We hebben 2 maal een grote Eagle Ray gezien, die helaas ook niet op de foto wou. Voor het beëindigen van onze duik moesten we naar de blauwe in de stroming met OSB onze veiligheidstrap maken. De boot kwam ons daar dan oppikken.

19 april 2009: Duiken Dolphin House Sha ab Samadai: geen aanrader om naartoe te gaan. Je betaalt 45euro supplement, maar je mag niet in het rif duiken. Je moet aan de andere kant van het rif duiken. We hebben gelukkig wel een losse Remora van ongeveer een meter lengte een tijdje bij ons gehad. Aan boord kan je de dolfijnen zien, maar ze blijven helaas op grote afstand. Je wordt met een zodiac aan de eerste boei gedropt om vervolgens tot de 2e boei te snorkelen. De 2e boei is echter nog meer dan 300m van de rifkant verwijderd. Er was geen dolfijnenvoedsel te zien. De kans dat de dolfijnen afkomen is dus zeer klein.

19 april 2009: Duiken Dolphin House Sha ab Samadai: we hebben in een mooi gangenstelsel met mooie lichtinval tussen de rotsen (grotachtig) gedoken. Maar verder beperkt qua vis en koraal. Ook bij onze 2e duik waren de dolfijnen afwezig.

20 april 2009: Duiken Abu Dabab: Dit zijn kantduiken waarvoor een supplement wordt aangerekend omdat je het domein van een ander resort gebruikt. Het is een grasvlakte met aan de rechter zijkant een koraalwand. Het is vrij ondiep en om 14 meter diepte te halen, moet je eerst 300 meter palmen. Ze beweren dat er in deze omgeving een zeekoe (dugon) aanwezig is. Dit dier is een graseter en moet op regelmatige tijdstippen komen ademen. Aangezien de duikcentra de zeekoe (dugon) niet spotten is de kans zeer klein dat je de zeekoe (dugon) ook effectief te zien krijgt. We zijn de zeekoe (dugon) tijdens het duiken dus niet tegengekomen, maar we hebben wel reuzengrote groene zeeschilpadden (groter dan 1 meter) gezien die vergezeld waren van grote Remoras. Dit maakte onze duiken hier toch nog enigszins goed.

20 april 2009: Duiken Abu Dabab: 2e duik zie bovenstaande

21 april 2009: Duiken Elphinstone. Om te duiken op Elphinstone wordt een supplement aangerekend. We kwamen naar Elphinstone duiken om grijze haaien, oceanic wittiphaaien en hamerhaaien te zien. Later kwamen we te weten dat de hamerhaaien er meestal zijn van juli t/m augustus en de wittip in september tot oktober. Als je haaien buiten deze periode tijdens het duiken ziet, zou het toeval of een verdwaald dier zijn. Toch is Elphinstone een zeer mooie drop-off. Elphinstone is een aanrader, zelfs zonder haaien. We hebben er een grote Napoleonvis en enkele kleinere exemplaren gezien. Alleen het zeer vroege opstaan en lange varen vanaf Port ghalib naar Elphinstone kan voor sommigen een struikelblok zijn. De gebruikte boot was zeer luxueus, het eten was lekker en meer dan voldoende. Het relaxen aan dek bij een temperatuur van 28 graden met zachte zeebries was heerlijk. Een OSB is op deze duikplaats absoluut noodzakelijk om een veiligheidstrap te maken wegens de stroming. De zodiac volgt de OSB's zodat je onmiddellijk kan inschepen. Dit is een zeer praktische manier van werken.

21 april 2009: Duiken Elphinstone: Tijdens de 2e duik hebben we enkele barracudas en blue spotted stingrays gezien. Er was ook een vis bij die een andere vis als prooi had gevangen.

22 april 2009: Duiken Marsa Shouni Sorayer North: Veel koraalduivels, steenvissen, blue spotted stingray, mooi koraal en 3 krokodilvissen.

22 april 2009: Duiken Marsa Shouni Sorayer South: Koraalduivels, steenvissen, zeer dikke murene en als afsluiter een mooie zeeschilpad. Nadien was het gedaan met duiken en moesten we afrekenen, spoelen en drogen van het duikmaterieel.


Dolfijnen in de Rode Zee aan Egypte Marsa Alam:Soms heb je kans om dolfijnen in de Rode Zee aan Egypte Marsa Alam te zien tijdens het varen naar de duikplaatsen. Om met dolfijnen te duiken moet je veel geluk hebben. Het zijn wilde dieren en komen en gaan wanneer ze willen. Soms kan je ze onder water horen. Kijk dan goed rond! Misschien zie je ze wel? Ik heb het al 3x meegemaakt dat ze me tijdens het duiken kwamen bezoeken. Ik kan je garanderen dat het een fantastische belevenis is. Afhankelijk van de duikplaats, voeding, weer en seizoen in de Rode Zee aan Egypte Marsa Alam heb je een klein kansje meer om dolfijnen te zien.

dolfijnen duiken egypte marsa alam port ghalib

dolfijnen duiken egypte marsa alam port ghalib dolfijnen duiken egypte marsa alam port ghalib dolfijnen duiken egypte marsa alam port ghalibDuikcenter Marsa Alam, Port ghalib de Rode Zee:We zijn gaan duiken met Emperor Divers te Port ghalib - Marsa Alam in de Rode zee website www.emperordivers.com/nl/marsa_center.php. Ze zijn niet zo goedkoop om te duiken, maar zijn wel zeer goed georganiseerd, hebben goede en propere eigen boten en beschikken over deskundig personeel. Het was de eerste keer op duikvakantie dat de nitrox duikflessen steeds rond de 32% zuurstof zaten met minder dan een 0,3 % afwijking. Wij hebben gelogeerd in hotel The Three Corners, in Marsa Alam, Port Ghalib wat op 5 minuten rijden van de haven gelegen is. Het hotel biedt een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het duikcentrum kwam ons steeds op tijd afhalen, wat ook wel mag worden vermeld.

Waarschuwing:

Belangrijke opmerking: wij wilden eerst boeken in het duikcenter Extra diver om te gaan duiken dat op het strand van het hotel The Three Corners in Marsa Alam, Port Ghalib aan de Rode Zee is gevestigd. Dit is uiteraard gemakkelijker, maar we kregen 2 dagen voor afreis een fors verhoogde prijslijst doorgestuurd. De eerder gemaakte afspraken om te gaan duiken waren niet meer geldig en ze stonden erop dat zelfs ik als instructeur ook een check dive van ongeveer 10 minuten zou doen, waarvoor ze de volle prijs zouden aanrekenen. Ook in het hotel werden reeds meerdere klachten geregistreerd over het duikcentrum Extra Divers maar zij kunnen hieraan niets verhelpen.


Einde van de duikvakantie:Op donderdag 23 april 2009 werd er niet meer gedoken omdat we een desaturatietijd van zeker 24 uur moesten respecteren na 5 dagen intensief duiken. Deze dag hebben we ten volle gebruikt om te relaxen aan het mooie zwembad en te genieten van de locale cocktails. Vrijdag 24 april 2009 vlogen we terug naar huis, met alweer een week vol mooie herinneringen en geslaagde pictures rijker.


Like en deel het reisverhaal met foto's van Egypte Marsa Alam met je vrienden op Facebook


Hyperbare Centra in Egypte (Dahab, El Gouna, Safaga, Marsa Alam, Hamata):Diving Emergency Center Organisation DECO International: http://www.deco-international.com


Lees ook de andere duikreisverhalen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over het te leren, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne