www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken op Komodo en Bali in Indonesië

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken op Komodo en Bali in Indonesië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal en foto's van duiken in het nationaal park op Komodo en Bali in Indonesië



Waar ligt het eiland Bali en Komodo in Indonesië?


map komodo bali indonesie



Duikplaatsen in Flores - Komodo in Indonesië


duikplaatsen flores komodo indonesie



Algemene info over Komodo en Flores - Indonesië:



Het Komodo National Park in Indonesië bestaat uit drie grote eilanden (Komodo, Rinca en Padar) en een aantal kleinere eilanden. Komodo is ca 390 km2 groot en telt ongeveer 2000 inwoners. Sinds 1986 staat Komodo Island op de werelderfgoedlijst van de UNESCO vermeld ter bescherming van de wereldberoemde draakachtige komodovaraan en zijn leefomgeving.

Het landschap van Komodo is heuvelig met een groot savannegebied met palmen en grote grasgebieden. Het Komodo National Park staat vooral bekend om de aanwezigheid van de bijzondere komodovaraan, die één van de oudste diersoorten ter wereld is. Een volwassen exemplaar kan tot 3 meter lang worden en 160kg wegen. De komodovaraan lijkt op het eerste zicht eerder langzaam, maar is dat in realiteit zeker niet. Wanneer het dier een aanval inzet, beweegt het opvallend snel. Dit voorhistorisch beest durft ook mensen aanvallen en zijn beet kan dodelijke gevolgen hebben. Daarom zijn wandelingen op Komodo en Rinca Island enkel toegelaten in het gezelschap van een professionele ranger.

Flores is één van de grootste eilanden van Nusa Tenggara, de kleine Sunda eilanden in Indonesië. Het aantal inwoners van Flores wordt geschat op zo'n twee miljoen. Het landschap van Flores wordt gekenmerkt door vulkanen, enkele mooie kratermeren, savannegebieden, bergbossen en mangrove. Bovendien wordt het eiland omringd door een aantal mooie duikplaatsen. Ondanks al deze natuurlijke rijkdom, is Flores één van de minst bezochte eilanden van Indonesië.

Het Kelimutu National Park wordt beschouwd als één van de hoogtepunten op Flores. De 1.690 meter hoge vulkaan Keli Mutu heeft drie kratermeren, die door de aanwezige mineralen elk een andere kleur hebben. In de loop der jaren zijn de kratermeren ook al verschillende keren van kleur veranderd.


Info over duiken op Komodo en Flores - Indonesië:



Het gebied tussen Flores en Komodo Indonesië is een ideale duiklocatie aangezien er prachtige koraalriffen aanwezig zijn, die bewoond worden door zeer veel en gevarieerd onderwaterleven. De zichtbaarheid bij het duiken bedraagt gemiddeld 15 à 40 meter. In het zuidelijke deel kan de planktonaanvoer het zicht soms beperken tot slechts 5 à 15 meter. Van april tot en met november is het duiken in het zuidelijke deel door de harde wind en ruwe zee dikwijls niet mogelijk. Tijdens de andere maanden is het gedeeltelijk omgekeerd. Eind oktober bedraagt het zeewater in het noorden 25°C tot 27°C, maar dieper kan soms een koudere waterstroom aanwezig zijn.

In Komodo worden op verschillende plaatsen stroomduiken of driftduiken gemaakt. Ervaring met dergelijke duiken is dan ook aangeraden om zo de mooiere duikplaatsen te kunnen bewonderen. Wanneer er wordt gedoken met sterke stroming, wordt er een getijdenschema gebruikt.

Tijdens het duiken op Flores en Komodo in Indonesië zie je heel veel koralen met prachtige kleuren, waaronder enorme tafelkoralen, gorgonen, zachte koralen en crinoïden in alle kleuren en formaten. Op sommige momenten lijkt het wel een heus aquarium met vele kleurrijke rifvissen, hengelaarsvissen, papegaaivissen, roggen, tonijnen, dolfijnen, haaien, enz. Tijdens het duiken moet je vooral ook naar de mooie bodembewoners en verborgen leven zoeken, zoals kleurrijke naaktslakken, krabbetjes, garnalen, bidsprinkhaankreeften, veersterren, sponzen, zakpijpjes, enz.


Duiken op Flores en Komodo Island - Indonesië met dagtrip naar de komodovaraan



De meeste Indonesische eilanden staan garant om te duiken in een mooi en rijk onderwaterleven. Ook Flores, maar vooral de nabijgelegen eilanden Komodo en Rincon staan bij veel duikers hoog op hun verlanglijstje. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de voorhistorische komodovaraan nog voor een extra attractie boven water.


Zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober 2023

Vlucht van Amsterdam naar Labuan Bajo in Indonesië



Om op Flores te geraken, moet je als duiker bereid zijn om heel wat uren in het vliegtuig door te brengen. Wij nemen eerst een Garuda-vlucht vanuit Amsterdam naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Garuda levert zoals gebruikelijk goede service. Het cabinepersoneel is vriendelijk, we hebben voldoende beenruimte en er is zeker ook geen tekort aan hapjes en drankjes. Enige minpuntje is dat het filmaanbod vrij beperkt en ietwat verouderd is.

Na 14 uur vliegen, landen we de volgende ochtend omstreeks 7.00 plaatselijke tijd op de internationale luchthaven van Jakarta. Hier moeten we vier uur overbruggen tot onze volgende binnenlandse vlucht met Garuda naar Labuan Bajo op Flores. Deze vlucht gebeurt met een kleiner toestel en neemt zo'n 2,5 uur in beslag. Wanneer we rond 15.00 terug voet op vaste grond zetten, valt de zwoele hete lucht als een natte dweil op onze schouders. Da's even aanpassen!

Aan de uitgang van de luchthaven staat de chauffeur van het Bintang Flores Hotel ons al op te wachten en na 10 minuutjes rijden, bereiken we onze eindbestemming, waar we met een verkoelend drankje hartelijk worden verwelkomd. Alle hotelpersoneel is zeer vriendelijk en stelt alles in het werk om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Onze ruime kamer heeft een zeer groot, comfortabel bed en gelukkig is de airco net krachtig genoeg om het hele boeltje voldoende koel te houden. De grote badkamer is gedeeltelijk openlucht, waardoor het hier altijd zeer zwoel aanvoelt. Met koud water douchen is hier zeker een aanrader!

Nadat we de bagage op de kamer hebben afgezet, maken we een korte verkenningstocht doorheen het Bintang Flores hotel. We lopen door de mooi aangelegde tuin richting het zwembad en het strand, waar ook enkele ligstoelen ter beschikking worden gesteld voor de hotelgasten. Tof, meer moet dat niet zijn.


Pictures - foto's van het Bintang Flores Hotel in Labuan Bajo Flores Indonesië


bintang flores hotel labuan bajo flores

Pictures - foto's van het Bintang Flores Hotel in Labuan Bajo Flores Indonesië



In de late namiddag nemen we een taxi naar duikschool Manta Rhei Dive Experience, die in hartje Labuan Bajo gelegen is en wordt uitgebaat door een Belgisch koppel. Na een korte kennismaking, worden uiteraard de nodige administratieve formaliteiten in orde gebracht. Nadien krijgen we ook nog wat meer info over de verschillende duikplaatsen en bijhorende toeslagen, die bijna dagelijks zullen worden aangerekend.

De standaardprijzen (235 EUR voor 10 bootduiken) gelden namelijk enkel voor het duiken op het 'huisrif'. De mooiste duikplaatsen liggen echter wat verder weg en zijn meestal verbonden aan het Komodo National Park, waar steeds extra taksen voor moeten betaald worden: 277.000 roepia per dag per duiker en 167.000 roepia per dag per snorkelaar. Deze meerprijs weegt toch wel aanzienlijk door op het oorspronkelijke budget. De rekening wordt ook best contant betaald, want bij betaling met Masterkaart wordt 3% transactiekost aangerekend. Voldoende cash geld afhalen is dus de boodschap!

Nadat bij Manta Rhei Dive Experience alle administratie is afgehandeld, wandelen we op goed geluk binnen bij één van de vele nabijgelegen restaurants om ons buikje tegen zeer democratische prijzen rond te smullen. Wat is die Indonesische keuken tocht lekker!

Wanneer we 's avonds terug in het Bintang Flores Hotel zijn, leggen we nog snel onze duikspullen klaar voor de volgende dag. Daarna kruipen we vroeg onder de wol want vanaf morgen volgen we alweer een Spartaans duikregime.


Maandag 23 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Batu belong en Karang Makassar (Manta Point)



Om 5.45 gaat onze wekker af. We slaken een luide kreun en met enige tegenzin hijsen we ons uit bed. Wanneer we de gordijnen opentrekken, zien we een staalblauwe hemel en amper een zuchtje wind. Het belooft een hete dag te worden!

Tandjes poetsen, snel even opfrissen en dan reppen we ons naar het ontbijtbuffet waar we de laatste slaapogen wegwerken met een kop sterke koffie of thee. Het aanbod is vrij uitgebreid gaande van een versgebakken spiegelei, pannenkoekjes, gebakken banaan, fruit, lokale warme gerechten, enz.

Om 6.45 stipt staat onze taxichauffeur ons al aan de ingang van het hotel op te wachten. Na nauwelijks 10 minuten rijden, worden we afgezet aan duikschool Manta Rhei Dive Experience waar we kennis maken met de overige duikers. Wanneer iedereen aanwezig is, vertrekt de groep naar de boot die op 5 minuutjes wandelen ligt. Gelukkig wordt al ons duikmateriaal door de crew met een karretje vervoerd, want zelfs op dit vroege uur van de dag is het al behoorlijk warm.

Voor het duiken gebruikt Manta Rhei Dive Experience een traditionele houten boot. De volledig overdekte voorkant is het 'droge' gedeelte met zitbanken en opbergruimtes voor kledij, gsm's, enz. De achterkant van de boot is ingericht als duikplatform, waarbij de vaste zijwanden zijn vervangen door een dik touw. Vanaf het moment dat iedereen in volledige duikuitrusting klaar staat, wordt het touw verwijderd en kan je gezamenlijk van de boot springen. Zeer handig! Op het grotendeels overdekte bovendek liggen voldoende matrassen en zitzakken waar je heerlijk op kan relaxen. Last but not least beschikt de boot over twee basic toiletten (zonder waterreservoir).


Pictures - foto's van de boot van Manta Rhei dive Experience in de haven van Labuan Bajo in Flores in Indonesië


boot manta rhei dive experience flores

Pictures - foto's van de boot van Manta Rhei dive Experience in de haven van Labuan Bajo in Flores in Indonesië



Aan boord krijgen we onbeperkt water, koffie, thee en twee frisdrankjes per persoon ter beschikking. Het ontbijt bestaat uit yoghurt met vers fruit, een fruitsapje en verschillende soorten koeken. 's Middags krijgen we lekkere Indonesische gerechten met rijst voorgeschoteld en tussendoor kunnen we ook koekjes en vers fruit eten.

De bemanning is zeer behulpzaam, maar hun kennis van het Engels is eerder beperkt. Gelukkig spreken de divemasters wel behoorlijk Engels.

Duiken op Komodo is van de haven van Flores zo'n twee uur varen om ter plaatste te geraken. Tijd zat dus om nog even wat bij te slapen en nader kennis te maken met onze andere duikcollega's.


Pictures - foto's van de boottocht van de haven van Labuan Bajo in Flores naar Komodo in Indonesië


eilanden komodo flores

Pictures - foto's van de boottocht van de haven van Labuan Bajo in Flores naar Komodo in Indonesië



Duikplaats Sebayur


Op de duikplaats Sebayur bij ondiep duiken zien we mooi koraal, maar in het diepere stuk is er veel gebroken koraal aanwezig en meerdere kale zandvlaktes. We duiken op een zacht afhellende bodem en spotten vooral naaktslakjes, verschillende krabben en garnalen, rifvisjes, witpunt en zwartpunt rifhaaien, schildpadden, roggen.


Duikplaats Batu Bolong


Batu Bolong is een top duikplaats om te duiken! Er is ongelooflijk veel en intact hard en zacht koraal aanwezig. Er zijn zoveel rifvissen aanwezig dat ze elkaar bijna letterlijk verdringen. Je hebt het gevoel dat je in een overvol aquarium aan het zwemmen bent! Tussen het koraal zijn ook nog regelmatig schildpadden te bewonderen. In den blauwe duiken continu grote scholen van verschillende soorten vis op. Natuurlijk zijn dan ook de roofvissen zoals de wittip- en zwarttiphaaien niet veraf. Schildpadden, napoleonvissen, tandbaarzen, tonijnen, giant trevally, horsmakrelen, barracuda's enz. zijn slechts een fractie van wat je hier allemaal kan zien.

Het grote nadeel van de duikplaats Batu Bolong is dat er enorm sterke stroming kan staan. Soms wordt je ontspanner bijna letterlijk uit je mond getrokken. Je moet m.a.w. een zeer ervaren duiker zijn om hier je mannetje te kunnen staan. Het is ook aan te raden om te duiken zonder fototoestel en met rifhaak in de aanslag om de sterke stroming te weerstaan. In ruil daarvoor krijg je één van de mooiste duikplaatsen ter wereld voorgeschoteld met enorme hoeveelheden vis en schitterend hard en zacht koraal langs de wanden.

GPS coördinaten van de duikplaats Batu Bolong Nord -8.536407, 119.614177


Duikplaats Karang Makassar (Manta Point)


De zacht hellende bodem op de duikplaats Karang Makassar - Manta point vertoont slechts hier en daar een klein blokje koraal. De bodemstructuur is vooral licht golvend en bedekt met kiezel of gebroken koraal. De stroming staat hier hard, waardoor het moeilijk is om een grote camera vast te houden. Een rifhaak is dan ook absoluut noodzakelijk. Verder is het ook opletten voor zee-egels, roggen en schorpioenvissen die op de bodem kunnen liggen. Deze beschrijving is niet erg aantrekkelijk. Toch wordt onze moeite dubbel en dik beloond want we zien verschillende manta's, die ons nader bestuderen. Ze maken letterlijk oogcontact en blijven even dicht boven onze hoofden hangen. Wit- of zwartpunt rifhaaien, trevallies en eenhoornvissen komen hier in dit onherbergzaam dunbevolkte landschap regelmatig voor. Dus kijken in de verte is aanbevolen. De maximale duikdiepte bedraagt 12 - 15m.

GPS coördinaten van de duikplaats Karang Makassar (Manta Point) -8.533167, 119.599019


Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Batu belong en Karang Makassar (Manta Point)


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Batu belong en Karang Makassar (Manta Point)



Alsof we nog niet genoeg in het water hebben gelegen, sluiten we deze geslaagde duikdag af met een plons in het verkoelende zwembad. Uiteraard hoort daar een XL Bintang biertje bij!

Aangezien Bintang Flores Hotel een stukje verwijderd is van het centrum van Labuan Bajo, zijn er niet zoveel mogelijkheden om buiten het hotel te eten. Gelukkig is de kaart van het hotel voldoende uitgebreid om elke avond een ander gerecht uit te proberen en worden er democratische prijzen gehanteerd.


Dinsdag 24 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Cauldron, Castle rock en Batu Gili Lawa Laut (Christal Rock)



Duikplaats Cauldron


Op de duikplaats Cauldron gaan we kanaalduiken tussen twee eilandjes, waar de stroming zeer sterk kan zijn. Vanaf de eilandjes helt de zandbodem zachtjes naar beneden tot een diepte van 18m, waar ook enkele rotsblokjes staan. Onder het zand kunnen eveneens roggen liggen; het is dus belangrijk om goed op te letten en de bodem niet te raken. In de sterke stroming voelen witpuntrifhaaien, zwartpuntrifhaaien, grijze haaien, schildpadden en manta's zich helemaal in hun nopjes. Meer aan de rand van de eilanden is alles begroeid met mooi koraal en zijn er diverse soorten rifvisjes te bewonderen. Hier kunnen minder ervaren personen eventueel ondiep duiken. Wanneer we het water inspringen, bevindt de stroming zich op zijn laagste punt. Na enkele minuten kan de stroming echter fel opzetten en is het noodzakelijk om rifhaken te gebruiken als je even wilt blijven hangen. De maximale duikdiepte op het einde waar de bodem naar beneden helt is een 30m.

GPS coördinaten van de duikplaats Cauldron -8.458863, 119.561085


Duikplaats Castle rock


Op Castle Rock staat soms een sterke stroming, waardoor deze duikplaats enkel geschikt is voor duikers die ervaring hebben met stroomduiken en het gebruik van een rifhaak. Vanaf een plateau op 20 à 24 meter diepte rijzen diverse kleine pinakels op, waarvan sommige tot bijna 4 meter onder het oppervlak reiken. Tussen de pinakels zwemmen enorme scholen fuseliers en doktersvissen, evenals reuzenmakrelen, jack trevallies, Spaanse makrelen en soms zelfs dolfijnen. Ook witpunt rifhaaien en zwartpunt rifhaaien komen in dit gebied voor. Met een beetje geluk kan je adelaarsroggen en manta's spotten op Castle Rock. De zichtbaarheid onder water is meestal uitstekend.

We starten de duik op ongeveer 50 à 60 meter ten westen-zuidwesten van de ondiepste pinakels. De bodem is zichtbaar, waardoor we dus niet echt volledig in het blauwe duiken zoals in de briefing werd vermeld. We dalen eerst naar een diepte van 30 à 33 meter om de wand van het plateau te bewonderen. Vervolgens verkennen we het plateau zelf. Aan de randen van het plateau zien we in het blauwe meerdere wittip rifhaaien, zwarttip rifhaaien en zilvertip haaien patrouilleren. Het is wel opletten geblazen want op de bodem zijn steenvissen en schorpioenvissen aanwezig.


Duikplaats Batu Gili Lawa Laut of Chrystal Rock


Duikplaats Batu Gili Lawa Laut of Chrystal Rock is een pinnacle die bij eb van de bodem oprijst tot een meter boven het water. De richting van de stroming die erg sterk kan zijn, bepaalt waar de duikers worden gedropt. Vanaf dan is het belangrijk om onmiddellijk tegen hoge snelheid af te dalen, want anders mis je de pinnacle van Chrystal Rock en moet je de duik onmiddellijk beëindigen. Een rifhaak is hier zeker noodzakelijk om te kunnen blijven hangen. Voor minder ervaren duikers is duiken aan de door de rots beschutte kant aangeraden. We kijken vol bewondering in den blauwe naar de grote scholen vis, die soms echte visballen vormen en waar tonijnen, haaien (grijze, witpunt en zwartpunt rifhaaien), giant trevallies, horsmakrelen en andere roofvissen naar hartenlust op jagen. Op Chrystal Rock is echt ongelooflijk veel vis aanwezig! Het uitduiken gebeurt in de luwte aan de andere kant van de pinnacle, waar beduidend minder leven en koraal aanwezig is. De maximale diepte is 30m.

GPS coördinaten van de duikplaats atu Gili Lawa Laut of Chrystal Rock -8.439304, 119.566543


Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Cauldron, Castle rock en Batu Gili Lawa Laut (Christal Rock)


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Cauldron, Castle rock en Batu Gili Lawa Laut (Christal Rock)



Woensdag 25 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Tatawa besar



Duikplaats Siaba Besar


De duikplaats Siaba Besar bestaat aan de linkerkant vooral uit zand, dat zachtjes afhelt naar beneden. Hier is vooral macro leven te vinden zoals snake eels, goby's, naaktslakken, verschillende soorten kleine kleurrijke kreeftjes, enz. We zien hier eveneens een paar roggen. Aan de rechterkant van Siaba Besar is veel hardkoraal met bijhorende rifvisjes aanwezig. Onder het plateaukoraal liggen regelmatig krokodilvissen te chillen. Aan de rechterzijde komen ook regelmatig verschillende grote schildpadden de show stelen. De maximale diepte bedraagt 22m en op deze duiklocatie wordt vooral ondiep gedoken. Een ideale plaats dus voor een checkdive of een laatste duik van de dag. Er is ook bijna geen stroming aanwezig.

Duikplaats Tatawa Besar is één van de meest indrukwekkende koraaltuinen van de Komodo-archipel en is honderden meters lang. Deze duiklocatie is tevens een uitstekend alternatief als de stroming te sterk is bij Tatawa Kecil.

De duik start op ongeveer 6 meter diepte, nabij een klein strandje aan de noordzijde van het eiland. We duiken eerst in noordoostelijke richting en volgen daarna het rif naar het oostzuidoosten tot op een diepte van ongeveer 25 meter. Tatawa Besar is zeer geschikt voor macrofotografie, maar verder zijn hier ook napoleonvissen, zeeschildpadden en zwartpunthaaien te spotten.

Bij weinig of geen stroming kan de duik worden beëindigd op het startpunt. Bij sterke stroming drift je gewoon naar de zuidkant van het eiland, waar de boot in de baai ligt te wachten.

Het zicht op Tatawa Besar is doorgaans goed tot uitstekend, met uitzondering van januari en februari want dan kan de westmoesson de kust hard raken en het zand serieus opwoelen.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar Sebaynr -8.511406, 119.642065


Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Tatawa besar


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Tatawa besar



Op kleine wandelafstand van Bintang Flores Hotel ligt Fellas Pizzeria, een no nonsense eettentje met heerlijk pizza's en dito cocktails. Onze favoriet is de Komodo Express (Vodka, koffielikeur, suikersiroop en espresso). Lekker en helemaal niet duur!

Iets verder op de hoofdbaan en net voor het centrum van Labuan Bajo ligt Italiaans restaurant Made in Italy. Het interieur en de gerechten zijn mooier afgewerkt dan in Fellas Pizzeria, maar de prijzen zijn ook navenant. Zeker de tarieven voor wijn en alcohol swingen de pan uit, waardoor we opteren voor een nuchter watertje bij het eten.


Donderdag 26 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Mawan en Pengah (Tengha)



Duikplaats Mawan


De duikplaats Mawan is een eenvoudige duikplaats met een randrif en een witte zandhelling, die zowel voor beginnende als ervaren duikers geschikt is. Enkel tijdens nieuwe of volle maan moet je hier oppassen, want dan wordt het een driftduik. Bij het poetsstation zijn uiteraard manta's te spotten, maar de manta's zwemmen ook vaak heen en weer langs het rif.

Daarnaast komt er op Mawan ook heel wat macroleven voor op het zand, tussen de rotsen en tussen het koraal. Verder spotten we hier witpunt rifhaaien, octopussen, sepia's en een karetschildpad. De bamboehaaien zijn meestal op de bodem tussen spleten, onder een overhangende rots of tussen het koraal terug te vinden.

Snorkelaars kunnen op Mawan genieten van een groot ondiep rif en kunnen ook gemakkelijk manta's spotten vanaf de oppervlakte.


Duikplaats Pengah (Tengha)


Pengah (Tengha) is wellicht éé van de meest ondergewaardeerde duikplaatsen in het Komodo National Park. Het kleine eilandje Pengah is de top van een diepe pinakel en de duiklocatie is minstens zo indrukwekkend als de bekendere Tatawa Kecil en Batu Bolong. De pinakel is vrijwel volledig begroeid met harde en zachte koralen. Aan de westkant bevindt zich op 8 à 14 meter diepte een uitgestrekte koraaltuin, waar baby rifhaaien zich verschuilen onder de grote tafelkoralen.

Pengah is een waar paradijs van kleurrijk onderwaterleven met scholen keizersvissen, roodtand trekkervissen, schildpadden, engelvissen en schorpioenvissen. Haaien zwemmen in de diepere wateren, terwijl jacks rondzwemmen aan de stromingsranden. Voor macrofotografie zijn er bijzondere wezens te spotten zoals zweepkoraalgarnalen en verschillende soorten nembrotha-naaktslakken.

Hoewel deze duiklocatie bij sterke stromingen minder geschikt is voor beginners, behoort Pengah (Tengha) zeker tot onze favorieten wanneer de omstandigheden gunstig zijn.


Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Mawan en Pengah (Tengha)


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Mawan en Pengah (Tengha)



Vrijdag 27 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Batu Gili Lawa Laut of Christal Rock, Castle rock en Cauldron



Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Batu Gili Lawa Laut of Christal Rock, Castle rock en Cauldron


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Batu Gili Lawa Laut of Christal Rock, Castle rock en Cauldron



Zaterdag 28 oktober 2023

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Batu belong



De duikplaats Batu Bolong (vrij vertaald 'holle rots') is een kleine rots gelegen tussen de eilanden Tatawa Besar en Komodo en wordt beschouwd als één van de meest fascinerende duiklocaties in Komodo National Park. Onder water zien we een imposante kegelvormige massieve rots, waar de stromingen zeer krachtig kunnen zijn. Duiken op Batu Bolong is altijd mogelijk aan de noord- of zuidkant (afhankelijk van de stroomrichting). Aan de oost- en westzijde van Batu Bolong is het steeds opletten geblazen aangezien hier sterke neerwaartse stroming kan optreden.

Aan de zuidkant van Batu Bolong loopt de rots geleidelijk naar beneden. De noordkant is beduidend ruiger met een muur, pieken en koraalriffen. De duik start dicht bij de rots in een koraaltuin op een diepte van 5 à 6 meter. Vervolgens gaat het verder naar beneden tot ongeveer 28 à 30 meter diepte. De koraaltuin herbergt een opmerkelijke variëteit aan ongewervelde dieren en duizenden kleurrijke rifvissen. Grote zeebewoners zoals haaien, napoleonvissen, reuzenmakrelen, keizersvissen, scholen fuseliers en doktersvissen zwemmen in de nabijheid van de steile rotswand

GPS coördinaten van de duikplaats Batu Bolong Nord -8.536407, 119.614177


Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Batu belong


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Siaba besar, Karang Makassar (Manta Point) en Batu belong (Current City)



Zondag 29 oktober 2023

Een uitstap met een speedboot naar naar Padar Island, de komodovaraan, Taka Makassar een piepklein goudgeel zandeiland, Snorkelen op Manta Point en Turtle Bay in Indonesië



Op zondag wordt er niet gedoken bij Manta Rhei Dive Center, dus zoeken we een leuk alternatief om deze dag in te vullen. Heel lang moeten we niet zoeken, want de daguitstap vanuit Labuan Bajo is een speedboot trip naar een aantal nabijgelegen eilanden met bezoek aan de komodo varaan als kers op de taart (IDR 1.450.000 per persoon bij Red Whale Dive Center).

Rond 7.00 vertrekken we vanuit de haven van Labuan Bajo met een snelle speedboot naar Padar Island. Tijdens de 1u15min durende tocht is het door het lawaai van de motors zo goed als onmogelijk om met elkaar te praten, dus genieten we maar van het voorbijrazende landschap dat vooral bestaat uit kleine onbewoonde eilandjes.

Eens we op Padar Island zijn aangekomen, beginnen we aan een pittige wandeling naar de top van het eiland. Zelfs op dit voege ochtenduur is het al redelijk warm en is het puffen en zweten op het steile pad om de top te bereiken. Maar het uitzicht dat we nadien krijgen, is de inspanning dubbel en dik waard want we zien tegelijkertijd drie verschillende azuurblauwe baaien: black beach, white beach en pink beach. Echt prachtig en onze camera gaat in overdrive!


Pictures - foto's: van Padar Island in Indonesië


padar island

Pictures - foto's: van Padar Island in Indonesië



Nadat we terug bij de speedboot zijn aangekomen, zetten we koers naar een ander eiland dat gekend is om zijn roze strand. Liefhebbers kunnen hier alvast wat snorkelen en plonsen in het water, maar wij verkiezen om een verfrissend drankje te nuttigen in één van de strandbarretjes. Verwacht geen grote luxe en uitgebreide cocktailkaart, maar eerder houten banken die met grote zeilen zijn overspannen en waar je gekoelde frisdranken en vers koskossap kan verkrijgen.


Pictures - foto's: van pink beach island, Komodo Island en Labuan Bajo in Flores in Indonesië


pink beach island labuan bajo flores

Pictures - foto's: van pink beach island, Komodo Island en Labuan Bajo in Flores in Indonesië



Daarna is het tijd om door te varen naar Komodo Island voor een close encounter met de oeroude komodo varaan. Er leven naar schatting zo'n 1300 van deze dieren op Komodo Island. Je mag hier enkel rondwandelen onder begeleiding van een ranger, want de varanen durven nietsvermoedende toeristen aanvallen. Ook al lijken het aanvankelijk logge en slome dieren, toch kunnen ze verrassend snel lopen. Bovendien zijn het kanibalen en durven ze zelfs hun eigen baby's op te eten. Geen wonder dat ze dan met uitsterven zijn bedreigd! We zien eigenlijk enkel komodo varanen aan het begin en einde van de wandeling. Gelukkig krijgen we van de ranger voldoende tijd om massa's foto's van deze voorhistorische monsters te maken.


Pictures - foto's: van de komodovaraan in Indonesië


eilanden komodo flores

Pictures - foto's: van de komodovaraan in Indonesië



Wanneer we terug op de boot zitten, is het tijd om snel de lunch naar binnen te werken. Vervolgens maken we een tussenstop op Taka Makassar, een piepklein goudgeel zandeiland midden in de Floreszee. De ligging is zeer idyllisch, maar er lopen belachelijk veel toeristen op deze paar vierkante meter zandstrand, waardoor we liever in de schaduw op de boot blijven zitten. Snorkelen heeft ook niet veel zin aangezien de bodem uitsluitend uit zand bestaat. Deze stopplaats heeft in onze ogen weinig, maar onze medepassagiers vinden het overduidelijk wel een toffe plek om even te vertoeven en in het water te verkoelen.

Snorkelen op Manta Point is wel een aanrader, want op deze locatie (2km lang en 400 meter breed) heb je zeer grote kans op het spotten van manta's. De groep springt samen met de gids het water is, maar door de sterke stroming is het moeilijk om samen te blijven. Gedurende onze snorkeltocht passeren er enkele manta's, maar de dieren zitten relatief diep en zijn op doortocht waardoor ze ook snel terug uit ons zicht verdwijnen. We doen verwoede pogingen om de manta's te volgen, maar tegen de stroming opboksen kost enorm veel inspanning. Goeie workout!

Laatste stop van onze dagtrip is opnieuw een snorkeltocht bij Turtle Bay. Zoals de naam het laat vermoeden, is dit de plaats om zeeschildpadden te zien. Er staat vandaag echter een enorm sterke stroming, waardoor we werkelijk door het water vliegen en op de ondiepe stukken echt moeten uitkijken dat we niet tegen het kleurrijke koraal botsen. Al bij al een zeer mooie plek om te snorkelen.

Rond 16.30 zit het avontuur erop en zetten we de terugweg naar Labuan Bajo in, waar we een half uurtje later terug voet aan wal zetten. We sluiten de dag zoals gewoonlijk af met een frisse Bintang in het zwembad. Schol!


Maandag 30 oktober 2023

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Karang Makassar of Manta Point en Pengah



duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Sebayur, Karang Makassar of Manta Point en Pengah



Dinsdag 31 oktober 2023

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Castle rock, Batu Gili Lawa Laut of Christal Rock en Cauldron



duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op Komodo op de duikplaatsen Castle rock, Batu Gili Lawa Laut of Christal Rock en Cauldron



Voor onze laatste avond op Flores trekken we opnieuw naar het centrum van Labuan Bajo en pikken we er op goed geluk Green Cherry restaurant uit. Het blijkt een goede keuze te zijn, want onze smaakpapillen worden verwend en tegelijkertijd genieten we vanop het terras van een mooi uitzicht op de haven en de ondergaande zon. Leuke afsluiter voor het eerste deel van onze reis.


Bali in Indonesië


In 2008 hebben we het paradijselijke Bali met zijn rijkelijk versierde Hindoeïstische tempels, mooie groene natuur en supervriendelijke bevolking al een keertje bezocht. Aangezien het ons toen zo goed was bevallen, beslissen we om onze duikvakantie in Flores/Komodo te verlengen met een weekje op Bali.


Donderdag 2 november 2023

Van Labuan Bajo op Flores met Batik Air een korte binnenlandse vlucht naar Denpassar



Na het ontbijt rommelen we onze laatste bagage bij elkaar en vertrekken we naar de kleine luchthaven van Labuan Bajo op Flores waar we om 13.30 met Batik Air een korte binnenlandse vlucht nemen naar Denpassar, de hoofdstad van Bali. Op de luchthaven worden we rond 15.00 hartelijk verwelkomd door onze chauffeur Paul, die we op voorhand hadden geregeld via het Prime Plaza Hotel in Sanur. Lekker gemakkelijk en geen gedoe met prijsonderhandelingen met lokale taxichauffeurs op de luchthaven! Tijdens de rit naar Sanur merken we meteen dat er de afgelopen jaren enorm veel is bijgebouwd in Bali. Geen pittoreske woningen, maar vooral lelijke betonnen blokken. Paul vertelt dat de Balinese bevolking de afgelopen tien jaar enorm is toegenomen door immigratie vanuit de andere Indonesische eilanden. Het gaat dan vooral over mensen met een moslim achtergrond, waardoor er in de grote steden soms meer moskeeën dan Hindoeïstische tempels terug te vinden zijn. Ook het verkeer is serieus toegenomen, want we staan doorlopend in de file door de vele wagens en honderden kamikaze brommers die overal tussendoor schieten. Het is echt geen pretje om hier te rijden!

Eens we in Sanur aankomen, herkennen we niets meer van het aangename authentieke stadje uit 2008 en is het getransformeerd tot een grote, vieze en onaangename grootstad waar het massatoerisme welig tiert. We verblijven in het Prime Plaza Hotel (4 sterren) dat aan een drukke verkeersader ligt. Gelukkig is daar niets van te merken eens we de lobby binnen stappen, want daar heerst een serene sfeer. Prime Plaza Hotel is eerder een middenklasse hotel met grote ruime kamers, kingsize bed en alle noodzakelijke comfort. In de binnentuin ligt een langgerekt zwembad met enkele ligzetels en een poolbar. Hoewel alles in orde is en het personeel ons supervriendelijk verwelkomt, straalt het hotel helaas weinig authentieke Balinese charme uit. We merken bij onze medegasten ook op dat er veel binnenlandse (vooral van Java) en Indische toeristen hun weg hebben gevonden naar Bali.

Eens we onze bagage op de kamer hebben gedropt, beslissen we om de omgeving wat te verkennen en lopen we richting strand. Ook nu herkennen we niets meer van het vroeger zo gezellige Sanur met zijn vele souvenirs winkeltjes en diverse restaurants. We spotten her en der een weinig uitnodigende eetgelegenheid (type pita- of snackbar) maar verder niets dat ons echt aanspreekt. De beslissing is dus snel gemaakt dat we vanavond in het hotel zullen dineren.

Gelukkig hebben we in Prime Plaza Hotel een uitgebreide keuze aan Indonesische gerechten en smullen we ons buikje rond. We ronden de avond af met een lekker drankje in de bar.


Pictures - foto's van het Prime Plaza Hotel in Sanur op Bali


bali prime plaza hotel sanur

Pictures - foto's van het Prime Plaza Hotel in Sanur op Bali



Vrijdag 3 november 2023

Een traditionele Barong voorstelling, Pura Tanah Lot en de Kecec Balinese dance in de tempel Pura Luhur Uluwatu in Bali



We worden stipt om 9.00 door Paul opgepikt aan het hotel. Eerste halte van vandaag is een lokaal theater waar we een traditionele Barong voorstelling (Rp 150.000 per persoon) van ca 1 uur zullen bijwonen. Bij de kassa krijgen we een Nederlandstalige tekst mee, zodat we de verhaallijn beter kunnen volgen.

Barong is één van de traditionele Balinese dansen, maar is ook de naam van de Koning van de Geesten; de leider van de goede krachten in de Balinese mythologie. Het optreden is gebaseerd op de eeuwigdurende strijd tussen het Goede en het Kwade. De dans wordt uitgevoerd door verschillende aanhangers van de leeuw-draak Barong (het Goede) en Rangda de heks (het Kwade). De gedragen maskers en de kostuums zitten vol met symboliek. Naast alle strijd en tragedie, zit er gelukkig ook nog een aap tussen de personages die het verhaal wat luchtig en grappig houdt.


Pictures - foto's van de Barong Balinese dance op Bali


bali barong balinese dance

Pictures - foto's van de Barong Balinese dance op Bali



Vervolgens rijden we door het drukke verkeer naar de westkust van Bali, waar we rond het middaguur arriveren van aan de Pura Tanah Lot (Rp 60.000 per persoon + Rp 5.000 parking), één van de drukst bezochte toeristische attracties op het eiland. Door de ligging bovenop een rots in de zee is de tempel super fotogeniek. Bij laag water is de tempel net wel of net niet met droge voeten te bereiken over een zanddam van zo'n twintig meter lang. De toegang voor niet-Hindoe is echter beperkt tot de eerste vijf meter van het mini-eilandje. Op het toegankelijke deel bevindt zich een kleine grot met een magische bron. Alhoewel de tempel in de zee ligt, komt er zoet water uit deze bron.

Ten opzichte van 2008 is Pura Tanah Lot super commercieel geworden en moeten we een eindje stappen tussen talloze shops en restaurants om de tempel te bereiken. Het is helaas hoog tij, waardoor het water te hoog staat om droog aan de tempel te geraken. Enkel de die-hards trotseren de hoge golven en banen zich een weg door het zilte zeewater. Wij blijven netjes aan de kant en kunnen vandaar gelukkig ook enkele mooie plaatsjes schieten. Op de terugweg naar de parking kunnen we onze koopdrang niet meer bedwingen en tikken we een leuk koperen beeldje van de Hindoegod Vishnu op de kop voor Rp 200.000.


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Tanah Lot op Bali


bali pura tanah lot

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Tanah Lot op Bali



Tot slot is het nog 2,5 uur rijden naar de Pura Luhur Uluwatu die helemaal in het zuidwestelijke puntje van Bali gelegen is. De rit is lang en saai; alle mooie groene natuur heeft plaats moeten ruimen voor lelijke betonnen gebouwen. Onderweg maken we nog een korte tussenstop om een foto te maken van het grootste beeld van Indonesië: de hindoeïstische god Vishnu die de mythische vogel Garuda berijdt. Er is 25 jaar gewerkt aan het 121 meter hoge en 60 meter brede beeld dat zo'n 15 miljoen euro heeft gekost. Het is één van de hoogste beelden ter wereld en torent 30 meter boven het Vrijheidsbeeld uit.

Rond 15.30 komen we eindelijk aan bij de Pura Luhur Uluwatu, die prachtig is gelegen op een hoge steile rotswand waar de zeegolven op inbeuken. De tempel op zich is minder imposant, maar hij staat zo'n 80 meter boven het zeeniveau, waardoor het uitzicht er vooral bij zonsondergang fantastisch is. Wanneer wij nog een hapje eten, gaat Paul voor ons alvast kaartjes halen voor de populaire Kecak voorstelling om 18.00. Op voorhand online reserveren of tijdig ter plaatste zijn is hier de boodschap, want de twee dagelijkse voorstellingen zijn steeds in no time uitverkocht.

In en rond de tempel is het vooral oppassen voor de grijze aapjes, die alles proberen te pikken: zonnebrillen, petjes, drinkflesjes en uiteraard eten. Na een korte wandeling op het domein van de tempel, reppen we ons naar de ronde arena om de Kecak voorstelling bij te wonen. Ook nu ontvangen we een papier met de nodige uitleg in het Engels, zodat we het complexe verhaal beter kunnen volgen. Het is een epische en dramatische saga, die gelukkig wat wordt opgefleurd door het personage van de Witte Aap, die zich regelmatig tussen het publiek begeeft en voor een vrolijke noot zorgt. De dans begint bij zonsondergang en eindigt in het donker, waarbij het enige aanwezige licht van de flikkerende bamboe fakkels komt.

Wat de Kecak dans uniek maakt, is dat er geen enkel muziekinstrument wordt gebruikt. De focus ligt volledig op een koor van ongeveer 50 à 60 mannen, die met bloot bovenlichaam en in Balinese sarong in een cirkel in kleermakerspositie zitten rond een aantal brandende fakkels. De mannen symboliseren een apenleger en roepen gedurende het hele optreden dat één uur duurt voortdurend "Cak! Cak! Cak!" of "Keh-Chak". Het lijkt wel alsof sommige mannen na een tijdje in een soort van trance zitten en ook als toeschouwer blijf je lange tijd na het optreden in het ritme van het gezang hangen. Echt een aanrader!


Pictures - foto's van de Kecec Balinese dance in de tempel Pura Luhur Uluwatu op Bali


bali kecec balinese dance pura luhur uluwatu

Pictures - foto's van de Kecec Balinese dance in de tempel Pura Luhur Uluwatu op Bali



Na de voorstelling is het in het donker en de mensenmassa even zoeken naar Paul en onze auto, waardoor we als één van de laatsten van de parking rijden. Vervolgens is het nog een hele rit terug naar het Prime Plaza Hotel in Sanur, waar we omstreeks 21.00 arriveren. Net op tijd om nog van de happy hour te genieten!


Zaterdag 4 november 2023

Transport naar de Tauch Terminal Tulamben en duiken op de duikplaats Seraya Secret en Coral Garden in Tulamben op Bali



Omstreeks 10.00 worden we opgepikt door de chauffeur van Tauch Terminal Tulamben voor een rit van ca 2,5 uur naar het dorpje Tulamben in het noordoosten van Bali. Deze plaats is in duikmiddens goed gekend omdat het wrak van de USS Liberty hier vlakbij ligt. Deze keer dus gelukkig geen massatoerisme, maar enkel kleine groepjes duikers. Er is nog steeds veel verkeer onderweg, maar hoe noordelijker we rijden, hoe meer groene natuur we te zien krijgen van het oude vertrouwde Bali. Eindelijk!

Onderweg maken we nog een korte tussenstop voor een blitzbezoek aan een nieuwe tempel, waar ook veel schattige aapjes zitten. Onze sarong zit helaas ver weggeborgen in onze koffer, waardoor we de tempel niet kunnen betreden.

Rond 13.00 komen we aan in Tauch Terminal Tulamben, een kleinschalig hotel met twee zwembaden, voldoende ligzetels, een buitenbar, restaurant en uiteraard ook een duikschool. Zoals de naam doet vermoeden, is het hotel vooral gericht op (Duitse) duikers, maar ze organiseren ook dagtrips naar Lovina in het noorden van Bali, de lokale markt, de Pura Besakih, een Balinese avond, enz.

We nemen snel onze intrek in de mooi ingerichte kamer met romantisch hemelbed en halfopen badkamer, waar we het gezelschap hebben van gekko's en andere 'beestjes'. Eerst denken we dat het spinnen zijn, maar het blijken zwarte krabbetjes te zijn die zich verschuilen tussen de steentjes rondom de douche. Toch elke keer verschietachtig wanneer je 's avonds het licht aanknipt en 'iets' over de badkamervloer ziet lopen. Buiten hebben we ook nog een vrij groot terras met zitruimte en twee ligstoelen. Perfect!


Pictures - foto's van het hotel Tulamben Tauch Terminal op Bali


bali tulamben tauch terminal hotel

Pictures - foto's van het hotel Tulamben Tauch Terminal op Bali



We zijn net op tijd aangekomen om vandaag nog de duiken om 14.00, 16.30 en 18u30 mee te maken. We zetten dus snel al ons duikmateriaal klaar om met het eerstvolgende groepje mee te gaan.


Map duikplaatsen in Tulamben op Bali


map duikplaatsen bali tulamben indonesie



Duikplaats Seraya Secret in Tulamben op Bali



De duikplaats Seraya Secret in Tulamben Bay staat vooral bekend als muck dive locatie. We duiken vanaf de kant over een zwarte zacht afhellende zandbodem, waar hier en daar een rotsblokje ligt. De diepte varieert van 5m tot 25m. Seraya Secret is een paradijs voor het spotten van macroleven zoals de beroemde harlekijngarnalen, spookfluitvissen, mimic en gewone octopussen, lint alen (zowel zwarte als blauwe alen met geel lint), naaktslakken, hengelaarsvissen, draken (soms ook Pegasus genoemd), kreeftjes en andere kleurrijke kleine vissen.


Duikplaats Coral Garden in Tulamben op Bali



De duikplaats Coral Garden ligt vlak voor het hotel en duikschool Tauch Terminal Tulamben. De bodem helt langzaam af, waarbij de diepte varieert tussen 5m en 25m. Het is een gemakkelijke duik met meestal weinig stroming. De duikplaats kan eveneens worden gecatalogeerd als een muck dive waarbij balken en andere obstakels op het zwarte zand zijn gezet om koraal op te laten groeien. De obstakels geven eveneens beschutting aan de aanwezige vissen. Verder wordt hier vooral gedoken op macroleven zoals hengelaarsvissen, spookfluitvissen, bidsprinkhanen, naaktslakjes, octopussen, enz.


Pictures - foto's van de duikplaatsen Seraya Secret en Coral Garden in Tulamben op Bali


duiken bali tulamben duikplaats seraya secret coral garden

Pictures - foto's van het duiken op Bali in Tulamben op de duikplaatsen Seraya Secret en Coral Garden



Duikplaats USS Liberty wrak in Tulamben - Bali



De duikplaats USS Liberty ligt (als je naar de zee kijkt) links van het hotel en duikschool. In 2008 waren we nog alleen om op de USS Liberty in Tulamben te duiken, maar nu zijn er doorheen de hele dag meerdere groepen van verschillende duikscholen op deze locatie aanwezig. Desondanks blijft het duiken op de USS Liberty in Tulamben een onvergetelijke ervaring.

De USS Liberty is het wrak van een Amerikaans vrachtschip dat in 1942 voor de kust van Tulamben is gezonken. Het schip is 120 meter lang en ligt op maximaal 30 meter diepte. Het wrak is bedekt met kleurrijk koraal en wordt bewoond door een overvloed aan zeeleven waaronder scholen vissen, schildpadden, naaktslakken, pygmee zeepaardjes, schorpioenvissen, bladschorpioenvissen, kreeftjes, orang-oetang krabbetjes, bultkoppapegaaivissen, tandbaarzen, zoetlipvissen, kogelvissen, doktersvissen, Moorse idolen, trevallies, vlindervissen, enz.

Het heldere water en de uitstekende zichtbaarheid maken het mogelijk om de contouren van het shipwreck USS Liberty in Tulamben van eenredelijke afstand te bewonderen.

Een nachtduik op het shipwreck USS Liberty onthult een geheel nieuwe wereld van onderwaterleven met fluorescerende koralen en zeedieren die in het donker oplichten. Het lijkt wel alsof we in een andere dimensie duiken. De Spaanse danseres (een grote naaktslak) is één van de vele fascinerende wezens die je kunt tegenkomen tijdens zo'n nachtduik.

Op het zwarte zand omheen de USS Liberty bevindt zich tussen de kleine rotsblokjes veel macroleven zoals dwergzeepaardjes, spookfluitvissen, harlekijngarnalen, hengelaarsvissen, bidsprinkhaangarnalen, barracuda's, krabbetjes, mooi gekleurde kreeftjes, naaktslakken, octopussen, enz.


Pictures - foto's van een nachtduik op de duikplaats Shipwreck USS Liberty in Tulamben op Bali


duiken bali tulamben shipwreck USS Liberty

Pictures - foto's van het duiken op Bali in Tulamben op de duikplaats shipwreck USS Liberty



Voor het avondeten worden we een beetje voor een voldongen feit gezet, want een grote groep Duitse toeristen heeft het hotelmanagement gevraagd om een BBQ te organiseren. Bijgevolg is à la carte eten jammer genoeg niet mogelijk. We krijgen gelukkig wel de optie om aan de BBQ deel te nemen, maar er hangt een pittig prijskaartje van Rp 345.000 per persoon aan vast. Da's toch wel veel geld voor een paar lapjes vlees en wat groentjes!


Zondag 5 november

Vandaag 2 duiken op de duikplaatsen het shipwreck USS Liberty en op Seraya Secret in Tulamben op Bali



Vandaag staan er enkel twee duiken in de voormiddag op het programma. Daarna luieren we wat aan het zwembad en genieten we van een volledige lichaamsmassage van 70 minuten voor slechts 25 EUR (waar we ook nog een korting van 20% op krijgen!).


Pictures - foto's van de duikplaats Shipwreck USS Liberty in Tulamben op Bali


duiken bali tulamben shipwreck USS Liberty

Pictures - foto's van het duiken op Bali in Tulamben op de duikplaats shipwreck USS Liberty



Pictures - foto's van de duikplaats Seraya Secret in Tulamben op Bali


duiken bali tulamben duikplaats seraya secret

Pictures - foto's van het duiken op Bali in Tulamben op de duikplaats Seraya Secret



Maandag 6 november 2023

Een bezoek aan het waterpaleis Taman Tirtagangga, de Hindoe tempel Pura Goa Lawah en Adiwana Monkey Forest hotel in Ubud



Tijd om naar onze volgende verblijfplaats te vertrekken. Om 9.00 stappen we in het busje van Tauch Terminal Tulamben en zetten we koers naar Ubud, dat meer centraal op het eiland gelegen is. De rit zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen, maar de chauffeur is zo vriendelijk om af en toe een kleine tussenstop in te lassen.

Zo brengen we eerst een bezoek aan het waterpaleis Taman Tirtagangga (Rp 50000 per persoon), een interessante mengeling van terrassen, bruggetjes, diverse beeldhouwwerken en een vijver vol hongerige oranje karpers. Echt een heel mooie tuin waar je toffe foto's kan maken.

Uiteraard zijn ook hier de nodige souvenirs winkeltjes terug te vinden, maar we zijn vooral geïnteresseerd in een shop met diverse exotische dieren, waar je mee op de foto kan gaan. We hebben keuze uit o.a. vleermuizen, een civetkat, kleine uiltjes en meerdere grote leguanen, maar onze beslissing is snel gemaakt. We gaan voor een meterslange gele python van wel 50kg, die in onze nek wordt gelegd. Wat is dat beest zwaar en krachtig! Zo'n machtige ervaring is dubbel en dik z'n prijs van Rp 50000 waard.


Pictures - foto's van het waterpaleis Taman Tirtagangga op Bali


bali waterpaleis taman tirtagangga

Pictures - foto's van het waterpaleis Taman Tirtagangga op Bali



Vervolgens maken we nog een tussenstop aan de Pura Goa Lawah (Rp 25000 per persoon). Wanneer de man aan de kassa hoort dat we Belgen zijn, laat hij ons spontaan een foto zien van acteur Koen De Graeve met zijn gezin, die hier tien jaar geleden ook een bezoekje hebben gebracht. Grappig!

Pura Goa Lawah is eerder een kleine en minder uitbundig gedecoreerde tempel, maar de hoofdattractie hier is een grot waar duizenden vleermuizen in hangen. Er is op het domein momenteel ook een Hindu ceremonie aan de gang, dus we proberen ons zo respectvol mogelijk te gedragen en de locals zo weinig mogelijk te storen met onze talloze foto's.


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Goa Lawah op Bali


bali pura goa lawah

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Goa Lawah op Bali



Na deze twee korte intermezzo's, arriveren we rond 13.30 in Adiwana Monkey Forest hotel in Ubud. Het is een supercharmant boutique hotel met grote moderne kamers met kingsize bed en gratis drankjes in de ijskast, een klein zwembad met voldoende schaduwrijke plekjes en zéér vriendelijk personeel. Ubud voelt ook meer aan als het gezellige Sanur van 15 jaar geleden, met diverse shops, bars en restaurants. Uiteraard lopen hier ook veel toeristen rond, maar het is allemaal veel kleinschaliger. Zalig stadje!


Pictures - foto's van het Adiwana Monkey Forest hotel in Ubud op Bali


bali hotel adiwana monkey forest ubut

Pictures - foto's van het Adiwana Monkey Forest hotel in Ubud op Bali



Aan de overkant van het hotel ligt een Starbucks en we kunnen het niet laten om even binnen te springen voor een heerlijke frappuccino. Wat een caloriebom! Daarna wandelen we gedurende 15 minuutjes op ons dooie gemak naar Monkey Forest (Rp 80000 per persoon). Zoals de naam doet vermoeden is het een groot bos waar naar schatting 1260 grijze apen leven. Net voor de ingang op straat probeert een grijpgrage aap onze frappuccino af te pakken. We lopen een eindje van hem weg, maar het dier blijft ons volgen tot we de lege beker uiteindelijk in een afvalbak gooien. We waren het even vergeten: neemt nooit eten of drinken mee als je aapjes gaat kijken!

Monkey Forest is een mooi groen domein van zo'n 12,5 hectare waar ook een aantal tempels te bewonderen zijn, maar uiteraard komt iedereen hier vooral voor de vele speelse grijze aapjes. De dieren zijn helemaal niet schuw en komen soms spontaan op mensen hun schouders of schoot zitten. Gewoon kalm blijven zitten is dan de boodschap en in geval van nood jagen de vele oppassers de meest opdringerige apen weg met een stok. We spotten uiteraard ook vele schattige baby aapjes die zich vastklampen aan mama's lichaam. Onze camera draait overuren om al dat moois op gevoelige plaat vast te leggen.


Pictures - foto's van het Monkey Forest in Ubut op Bali


bali monkey forest ubut

Pictures - foto's van het Monkey Forest in Ubut op Bali



Onderweg naar het hotel kopen we in één van de souvenirs winkels nog een groot koperen beeld van de meerarmige Hindoegoed Shiva. We onderhandelen stevig en kunnen de oorspronkelijke prijs van Rp 2.000.000 halveren naar Rp 1.000.000.

's Avonds hebben we even geen zin in Indonesische keuken en laten we ons verleiden tot een pizza in restaurant LOL. Het smaakt ons wel, maar verder is het geen hoogvlieger.


Dinsdag 7 november 2023

van het Adiwana Monkey Forest hotel naar de Hindoe tempel Pura Kehen, de Pura Besakih, Taman Gili en de Pura Puseh



Na een lekker ontbijtje worden we om 9.00 door onze vertrouwde chauffeur Paul opgepikt aan Adiwana Monkey Forest hotel. Eerste halte van vandaag is de Pura Kehen (Rp 50.000 per persoon), een mooie tempel met verschillende etages die we in 2008 niet hadden bezocht. Er wordt gezegd dat de Pura Kehen een miniatuurversie is van de Pura Besakih, de belangrijkste tempel van Bali. De tempel dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw en is terrasvormig gebouwd op een heuvel, met trappen die naar de prachtig versierde ingang leiden. Op de eerste binnenplaats staat een enorme banyanboom van honderden jaren oud die voor de broodnodige schaduw zorgt. Zeker een aanrader!


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Kehen op Bali


bali hindoe tempel pura kehen

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Kehen op Bali



Vervolgens rijden we naar de Pura Besakih (Rp 90.000 per persoon + Rp 10.000 voor de parking), de grootste en heiligste tempel van Bali. Deze hindoeïstische moedertempel ligt op de hellingen van de actieve Gunung Agung vulkaan, die een laatste uitbarsting kende in 1963. In het complex vind je meer dan 200 religieuze bouwwerken, verdeeld over verschillende terrassen en paviljoenen, die allemaal bereikbaar zijn via een indrukwekkende centrale trap. Helaas mag deze trap enkel betreden worden door Hindoes; wij moeten de trappen aan de zijkanten gebruiken. Voordeel daarvan is dat je wel mooie foto's kan maken, zonder dat er een triljoen toeristen op de centrale trap staan.

Wanneer we aankomen bij de Pura Besakih, is het verschil met 2008 duidelijk te merken want ze hebben hier een megaparking van verschillende verdiepingen bijgebouwd. Wat een lelijk ding! Verder staat er een indrukwekkende nieuwe inkompoort, met daarachter een lange asfaltweg naar boven die naar het tempelcomplex leidt. Aan beide zijden van de weg zijn uiteraard de obligate souvenirs winkels te vinden die op het eerste zicht allemaal hetzelfde verkopen. Gelukkig hoeven we de weg naar boven niet zelf te lopen, maar kunnen we gebruik maken van een elektrisch busje (inbegrepen in de toegangsprijs).

Eenmaal bij het tempelcomplex aangekomen, begrijpt onze gids (ook inbegrepen in de prijs) snel de hint dat we geen eindeloze uitleg van hem verwachten en beperkt hij zich gelukkig tot de kernboodschap. Verder geeft hij ons ook ruim de tijd om de nodige foto's te maken van dit indrukwekkende bouwwerk. We krijgen bovendien de gelegenheid om (mits een kleine donatie) een gebed uit te voeren in één van de pagodes. Een welkom momentje van rust en bezinning!

Na ons bezoek wacht ons een redelijk koude douche, want voor de terugweg naar de parking kunnen we geen beroep doen op de elektrische busjes en moeten we heel het stuk te voet in de bakkende zon afleggen. We krijgen verschillende aanbiedingen van locals die ons met de brommer willen terugbrengen, maar vragen daar absurd hoge bedragen voor. Neen, dank u!

Moraal van het verhaal: Pura Besakih is nog steeds een must see in Bali, maar in vergelijking met 2008 is het echt een commercieel circus geworden, waardoor een groot deel van de authenticiteit en mystieke sfeer zijn verdwenen.


Pictures - foto's van de wereld beroemde Hindoe tempel Pura Besakki op Bali


bali hindoe tempel pura besakki

Pictures - foto's van de wereld beroemde Hindoe tempel Pura Besakki op Bali



Van al die tempelpracht krijgt een mens honger, dus rijdt Paul ons naar restaurant Mahagiri, waar we een mooi uitzicht hebben op een felgroen rijstterras en een krekelkoor op de achtergrond horen. Voor Rp 125.00 per persoon vullen we ons buikje aan het buffet dat o.a. bestaat uit pompoensoep, gebakken rijst, satés, een soort frietjes, kip, kroepoek, gebakken banaan, fruit, koffie en thee. De frisdrankjes zijn extra te betalen.

Volgende halte is Taman Gili (Rp 50.000 per persoon); een restant van het koninklijk paleis bij Klungkung dat grotendeels tijdens de Nederlandse verovering in 1908 werd verwoest. Hier staan twee belangrijke bouwwerken. Enerzijds het prachtige oude gerechtsgebouw Kerta Gosa, waarvan de plafonds schitterend zijn beschilderd. En anderzijds Bale Kambang, het koninklijke drijvende paviljoen dat gelegen in een mooie lotusvijver. Verderop ligt een museum met diverse gebruiksvoorwerpen uit de Nederlandse koloniale tijd, maar vandaag is het museum niet open.


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Taman Gili op Bali


bali hindoe tempel taman gili

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Taman Gili op Bali



Tot slot brengen we nog een bezoek aan de Pura Puseh (Rp 30.000 per persoon); een minder gekende tempel waar weinig toeristen komen. Onterecht, want de tempel is versierd met fraai afgewerkte beelden die bulken van de details.


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Puseh op Bali


bali hindoe tempel pura puseh

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Puseh op Bali



We sluiten deze drukke en geslaagde dag af met een lekker diner in het Watercress restaurant. We geraken hier al snel aan de praat met de vriendelijke dienster die oprecht veel interesse toont in België en onze levenswijze. Echt een toffe babbel!


Woensdag 8 november 2023

De Hindoe tempel Pura Puseh Danu gelegen aan het Bratan meer, de vlindertuin in Tabanan, Pura Tama Ayun en rijstvelden in Jatiluih



Om 9.00 staat Paul ons alweer op te wachten aan de inkom van het Adiwana Monkey Forest hotel. Deze keer rijden we 1,5 uur noordwaarts naar de Pura Ulun Danu (Rp 75.000 per persoon) aan het Bratan meer. Het tempelcomplex zelf is niet bijzonder groot en niet toegankelijk voor toeristen, maar door de idyllische ligging aan de rand van het meer en de bergen op de achtergrond, is dit één van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Bali. Het levert alleszins fraaie plaatjes op.

Pura Ulun Danu Bratan meer dateert van de 17e eeuw en is gewijd aan Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Ook de drie belangrijkste Hindoegoden Brahma, Vishnu en Shiva worden hier aanbeden. De diverse meru-torens liggen verspreid over meerdere eilandjes.

Ook deze tempel is tegenover 2008 enorm gecommercialiseerd en uitgebouwd met o.a. een grote betaalparking, tochtjes met pedalobootjes en speedboten op het meer, meerdere restaurants en souvenirs winkels, een speeltuin, enz. Bovendien kunnen toeristen hier tegen betaling foto's laten maken met uilen, vleermuizen, luwaks (civetachtige kat die évn van de duurste koffies ter wereld 'produceert'), slangen en leguanen. Net zoals bij de Pura Besakih is de authenticiteit hier volledig verdwenen en primeert geldgewin. Jammer!


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Puseh Danu gelegen aan het Bratan meer


bali bratan lake pura puseh danu

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Puseh Danu gelegen aan het Bratan meer op Bali



Volgende stop op ons programma zijn de rijstterrassen in Jatiluih, volgens vele reisgidsen hét mooiste rijstterras van Bali. Zelfs hier moeten we inkom betalen (Rp 40.000 per persoon + Rp 5.000 voor de parking). Dat vinden we eerlijk gezegd toch een beetje overdreven, maar er is geen ontkomen aan. Je kan hier een wandeling maken op de smalle paadjes tussen de rijstvelden, maar wij verkiezen om ons te nestelen op het terras van één van de restaurants. Gelukkig hanteren ze geen woekerprijzen en met een koel drankje in de hand, genieten we volop van het prachtige zicht op het felgroene landschap.

Na de lunch in Jatiluih zetten we koers naar de vlindertuin in Tabanan (Rp 100.000 per persoon). Deze tuin hebben we in 2008 ook bezocht en hier is werkelijk niets gewijzigd. Halleluja! We zien vooral blauwe vlinders voorbij fladderen, maar ook enkele andere kleurrijke soorten. Helaas zitten de beestjes nooit stil, waardoor ze moeilijk te fotograferen zijn. In een aantal kleine kooien zitten ook nog andere insecten zoals een neushoornkever, een vliegend hert en een wandelend blad.

Een verzorger geeft ons ook nog een korte uitleg over het ontpoppen en tot slot krijgen we nog een leuk fotomomentje waarbij meerdere vlinders en grote motten op ons lichaam en hoofd worden geplaatst. Het lijken wel grote levende strikken. Tof!


Pictures - foto's van de vlindertuin in Tabanan


bali vlindertuin tabanan

Pictures - foto's van de vlindertuin in Tabanan op Bali



Op de terugweg naar Ubud brengen we nog snel een bezoek aan de Pura Taman Ayun (Rp 30.000 per persoon), die gelukkig gespaard is gebleven van het commerciële circus. De tempel werd gebouwd in 1634 en is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over het Mengwi-district heersten. Pura Taman Ayun is omringd door een gracht met lotusbloemen en je kan er alleen over een brug naartoe. Op het centrale stuk (dat niet toegankelijk is voor toeristen) staan diverse meru-torens die de bergen voorstellen, de plaats van de goden. De hoogste meru telt elf verdiepingen en stelt de berg Gunung Batukau voor. Tot slot lopen we ook nog even door het nieuw gebouwde museum.


Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Tama Ayun en rijstvelden in Jatiluih


bali pura taman ayun rijstvelden jatiluih

Pictures - foto's van de Hindoe tempel Pura Tama Ayun en rijstvelden in Jatiluih op Bali



Eenmaal terug aangekomen in Ubud, zet Paul ons af aan Ubud Palace (gratis toegang), waar vroeger de koninklijke familie woonde. Het paleis ligt in het hart van de stad en bestaat uit verschillende indrukwekkende en typisch Balinese gebouwen, met verscholen hoekjes en traditionele versieringen. De tuin is een soort beeldengalerij, waar je onder een grote banyanboom verkoeling kunt vinden. 's Avonds is het paleis versierd met honderden lichtjes en worden er traditionele voorstellingen (Barong dans, Ramayana voorstelling, gamelan orkest, Kecak dans) georganiseerd. Mooi domein dat zeker enkele leuke foto's oplevert.


Pictures - foto's van het paleis in Ubud


bali paleis ubud

Pictures - foto's van het paleis in Ubud op Bali



Aan de overkant van Ubud Palace staat een grote overdekte markt waar we opnieuw op zoek gaan naar een leuk souvenir. Deze keer valt ons oog op een prachtig koperen beeld van de Gahnesha, de Hindoegod met het olifantenhoofd die de god is van kennis en wijsheid, die hindernissen wegneemt en die tevens de beschermheilige is van reizigers. Toepasselijker kan het niet meer worden! We vrezen wel dat we iets te veel betaald hebben, want het afdingen van Rp 1.350.000 naar Rp 1.000.000 ging net iets te gemakkelijk. Maar ach, we zijn heel gelukkig met onze nieuwe aanwinst!

's Avonds gaan we eten in Cinta Grill & Inn, waar de Long Island Ice Tea cocktail meer kost dan onze hamburgers. Bovendien zit er zo goed al geen alcohol in. Schandalig! Het eten is van prima kwaliteit, maar ook weer niet spectaculair te noemen.


Donderdag 9 november 2023

Van de luchthaven van Denpassar op Bali met een binnenlandse vlucht naar Jakarta en internationaal naar Schiphol - Amsterdam



Op onze laatste vakantiedag slapen we wat langer uit en ontbijten we pas rond 9.00. Nadien trekken we nog even de stad in om een laatste souvenir te kopen. Het wordt een mooi koperen beeld van de Hindoegod Vishnu op een Garuda vogel (een mythisch wezen dat half mens en half adelaar is). Het lukt zelfs om de prijs te halveren van Rp 950.000 naar Rp 500.000.

Vervolgens nemen we op onze kamer nog een laatste verfrissende douche, maar daarna is het onherroepelijk game over en checken we net voor 12.00 uit. Om niet helemaal bezweet en beplakt de terugreis aan te moeten vatten, brengen we onze laatste uurtjes in Ubud slurpend aan onze frappuccino door in de heerlijke airco van de tegenovergelegen Starbucks.

Stipt om 14.00 worden we door Paul opgepikt aan Adiwana Monkey Forest hotel en beginnen we aan onze twee uur durende rit naar de luchthaven van Denpassar. We rijden enkel door stedelijk gebied vol met lelijke gebouwen en druk verkeer. Bye bye sierlijke tempels en groene natuur.

Om 18.40 stijgt onze korte binnenlandse vlucht naar Jakarta op, waar we nog een transittijd hebben van 3,5 uur. Daarna volgt een nachtvlucht van 14,5 uur naar Amsterdam, waar we de volgende dag om 7.30 lokale tijd landen. In totaal zijn we zo'n 20 uur onderweg geweest, maar het was het dubbel en dik waard.


Movies duiken met manta's in Flores en Komodo eiland in Indonesië






Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Flores en Komodo eiland in Indonesië met je vrienden op Facebook





Nuttige informatie over Flores en Komodo eiland in Indonesië:



Medische informatie over Flores en Komodo eiland in Indonesië>


inenting
malariamug




tijgermug





Bescherming tegen de zon in Flores - Komodo in Indonesië:




Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Flores en Komodo eiland in Indonesië:


Decompressiekamer Hyperbaric Chamber:



Noodnummers:




Het klimaat in Flores en Komodo eiland - Indonesië:




Het tijdsverschil in Flores en Komodo eiland in Indonesië t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Veiligheid:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne