www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Flores en Komodo eiland in Indonesië


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Flores en Komodo eiland in Indonesië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal en foto's van duiken in het nationaal park in Flores en Komodo eiland in Indonesië met jungle tocht naar de KomodovaraanWaar ligt het eiland Flores en Komodo in Indonesië?


map flores komodo indonesieDuikplaatsen in Flores - Komodo in Indonesië


duikplaatsen flores komodo indonesieAlgemene info over Komodo en Flores - Indonesië:


Het Komodo National Park in Indonesië bestaat uit drie grote eilanden (Komodo, Rinca en Padar) en een aantal kleinere eilanden. Komodo is ca 390 km2 groot en telt ongeveer 2000 inwoners. Sinds 1986 staat Komodo Island op de werelderfgoedlijst van de UNESCO vermeld ter bescherming van de wereldberoemde draakachtige komodovaraan en zijn leefomgeving.

Het landschap van Komodo is heuvelig, bergachtig met een groot savannegebied met lontarpalmen en grote grasgebieden. Het Komodo National Park staat vooral bekend om de aanwezigheid van de bijzondere komodovaraan, die één van de oudste diersoorten ter wereld is. Een volwassen exemplaar kan tot 3m lang worden en 160kg wegen. De komodovaraan lijkt op het eerste zicht eerder langzaam, maar is dat in realiteit zeker niet. Wanneer het dier een aanval inzet, beweegt het opvallend snel. Dit voorhistorisch beest durft ook mensen aanvallen en zijn beet kan dodelijke gevolgen hebben. Daarom zijn wandelingen op Komodo en Rinca Island enkel toegelaten in het gezelschap van een professionele ranger.

Flores is één van de grootste eilanden van Nusa Tenggara, de kleine Sunda eilanden in Indonesië. Het aantal inwoners van Flores wordt geschat op zo'n 3,5 miljoen. Het landschap van Flores wordt gekenmerkt door vulkanen, enkele mooie kratermeren, savannegebieden, bergbossen en mangrove. Bovendien wordt het eiland omringd door een aantal zeer mooie duikplaatsen. Ondanks al deze natuurlijke rijkdom, is Flores één van de minst bezochte eilanden van Indonesië.

Het Kelimutu National Park wordt beschouwd als één van de hoogtepunten op Flores. De 1.690 meter hoge vulkaan Keli Mutu heeft drie kratermeren, die door de aanwezige mineralen elk een andere kleur hebben. In de loop der jaren zijn de kratermeren ook al verschillende keren van kleur veranderd.


Info over duiken op Komodo en Flores - Indonesië:


Het gebied tussen Flores en Komodo is een ideale duiklocatie, aangezien er prachtige koraalriffen aanwezig zijn die bewoond worden door zeer veel en gevarieerd onderwaterleven. De zichtbaarheid bij het duiken bedraagt gemiddeld 15 à 40 meter. In het zuidelijke deel kan de planktonaanvoer het zicht soms beperken tot slechts 5 à 15 meter. Van april tot en met november is het duiken in het zuidelijke deel door de harde wind en ruwe zee dikwijls niet mogelijk. Tijdens de andere maanden is het gedeeltelijk omgekeerd. Eind oktober bedraagt het zeewater in het noorden 25°C tot 27°C, maar dieper kan soms een koudere waterstroom (enkele graden) aanwezig zijn.

In Flores worden op verschillende plaatsen stroomduiken of driftduiken gemaakt. Ervaring met dergelijke duiken is dan ook aangeraden om zo de mooiere duikplaatsen te kunnen bewonderen. Wanneer er wordt gedoken met sterke stroming, wordt er een getijdenschema gebruikt.

Tijdens het duiken op Flores en Komodo in Indonesië zie je heel veel koralen met prachtige kleuren, waaronder enorme tafelkoralen, gorgonen, zachte koralen en crinoïden in alle kleuren en formaten. Op sommige momenten lijkt het wel een aquarium met vele kleurrijke rifvissen, hengelaarsvissen, papegaaivissen, roggen, tonijnen, dolfijnen, haaien, enz. Tijdens het duiken moet je vooral ook naar de mooie bodembewoners en verborgen leven zoeken, zoals kleurrijke naaktslakken, krabbetjes, garnaaltjes, bidsprinkhaankreeften, veersterren, sponzen, zakpijpen, enz.


Duiken op Flores en Komodo Island - Indonesië met zoektocht naar de komodovaraan


De meeste Indonesische eilanden staan garant om te duiken in een mooi en rijk onderwaterleven. Ook Flores en de nabijgelegen eilanden Komodo en Rincon staan bij veel duikers hoog op hun verlanglijstje. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de voorhistorische komodovaraan nog voor een extra attractie boven water.


Woensdag 24 oktober 2018 en Donderdag 25 oktober 2018

Van Amsterdam naar Doha naar Jakarta in Indonesië


Om op Flores te geraken, moet je als duiker bereid zijn om heel wat uren in het vliegtuig door te brengen. Wij reizen vanuit Amsterdam met Qatar Airways eerst naar Doha; een relatief korte vlucht van een zestal uur. Vervolgens is het nog eens negen uur vliegen naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.

Naar aloude gewoonte levert Qatar Airways goede service. Het cabinepersoneel is vriendelijk, we hebben voldoende beenruimte, het filmaanbod is meer dan voldoende om ons geëntertaind te houden en er is zeker ook geen tekort aan hapjes en drankjes.

Omstreeks 15u30 plaatselijke tijd landen we op de internationale luchthaven van Jakarta. Aangezien we vandaag geen aansluitende vlucht meer kunnen nemen naar Flores, zijn we verplicht om hier een nachtje te verblijven in het verzorgde Ibis Style hotel.

Wanneer we de luchthaven buitenstappen, gaan we meteen op zoek naar het bordje dat de gratis transferbus naar de Ibis Hotels aangeeft. Helaas vinden we nergens bordjes en kunnen de talrijk aanwezige agenten en militairen ons ook niet meteen verder helpen met hun zeer gebrekkige Engels.

Na een half uur vruchteloos wachten aan de 'pick up area', beslissen we dan maar om een taxi naar het hotel te nemen. Aangezien we geen idee hebben hoe ver of hoe lang we moeten rijden, laten we ons al meteen in de luren leggen want we betalen zo maar eventjes 200.000 RP (zo'n 12,50 EUR) voor een ritje dat eigenlijk maar 100.000 RP mag kosten.

We krijgen echter wel waar voor ons geld, want door wegwerkzaamheden (ja, ook hier hebben ze er last van!) moeten we een hele omweg maken en krijgen we onderweg heel wat couleur locale te zien. De meeste mensen wonen hier echt wel in zeer povere huisjes en het afval (waaronder veel plastic) wordt gewoon op straat verbrand. Hier hebben ze blijkbaar nog nooit van luchtvervuiling gehoord!

Omstreeks 17.00 bereiken we dan eindelijk het Ibis Style hotel en kunnen we neerploffen op het comfortabele bed. De kamer is ruim en ook de badkamer mag best gezien worden. Ondanks het feit dat we op onze vluchten meer dan voldoende eten hebben gekregen, beslissen we toch nog een klein hapje te eten in het hotelrestaurant. We smullen ons buikje rond, maar onze smaakpapillen moeten toch wat wennen aan de pikante gerechten. Vooral de kleine groene pepertjes zetten onze mond in vuur en vlam!


Vrijdag 26 oktober 2018

Van Jakarta naar Flores - komodo in Indonesië naar het Puri Sari hotel


Na een goede nachtrust, verkwikkende douche en verzorgd ontbijt zijn we weer klaar voor de strijd en vertrekken we omstreeks 8u30 met de taxi (50.000 RP) terug naar de luchthaven van Jakarta. We vertrekken vanuit terminal 3, een spiksplinternieuw gebouw waar alle reizigers gebruik kunnen maken van gratis Wifi. Altijd handig!

De Garuda-vlucht van Jakarta naar Labuan Bajo in Flores - Komodo in Indonesië gebeurt met een kleiner toestel en neemt zo'n twee uur in beslag. Wanneer we landen is de tarmac nog nat van een goede plensbui. We zitten duidelijk in de overgang naar het natte seizoen en de zwoele hete lucht valt als een natte dweil op onze schouders wanneer we het vliegtuig verlaten.

Buiten staat de chauffeur van het Puri Sari Hotel in Flores - komodo ons al op te wachten en na 10 minuutjes rijden bereiken we onze eindbestemming, waar we met een verkoelend drankje hartelijk worden verwelkomd. Alle hotelpersoneel is zeer vriendelijk en stelt alles in het werk om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Onze ruime kamer heeft een zeer groot, comfortabel bed met muskietennet en gelukkig is de airco net krachtig genoeg om het hele boeltje voldoende koel te houden. Ook de badkamer is zeer ruim en de douche heeft een krachtige straal. Helaas kan het raam niet volledig worden afgesloten, waardoor het heel de dag door broeierig warm blijft in de badkamer. Met koud water douchen is hier zeker een aanrader!

Nadat we de bagage op de kamer hebben afgezet, maken we een korte verkenningstocht doorheen het Puri Sari hotel. We lopen door de tuin richting het zwembad en het mooie strand, waar ook enkele ligstoelen en zitzakken ter beschikking worden gesteld voor de gasten van het Puri Sari hotel.


Pictures - foto's van het Puri Sari Hotel in Labuan Bajo Flores Indonesië


puri sari hotel labuan bajo flores

Pictures - foto's van het Puri Sari Hotel in Labuan Bajo Flores IndonesiëOmstreeks 16u00 hebben we in Puri Sari Hotel een afspraak met de Duitse Liza van Orca Dive Club Flores. Uiteraard worden eerst de nodige administratieve formaliteiten in orde gebracht en nadien geeft ze ons wat meer info over de verschillende duikplaatsen. Ook geeft ze wat meer uitleg over de toeslagen die bijna dagelijks zullen worden aangerekend want de standaardprijzen (235 EUR voor 10 bootduiken) gelden enkel voor het duiken op het 'huisrif'. De mooiste duikplaatsen liggen echter wat verder weg en zijn meestal verbonden aan een nationaal park, waar steeds extra taksen moeten betaald worden: 277.000 Roepia per dag voor een duiker en 167.000 Roepia per dag voor een snorkelaar. Verder moeten duikers voor een verre bestemming ook nog eens 20 EUR extra per dag opleggen om de hogere transportkosten te compenseren.

Deze meerprijs weegt toch wel aanzienlijk door op het oorspronkelijke budget en de taksen moeten steeds contant in Roepia worden betaald. Voldoende cash geld afhalen is dus de boodschap! Extra duiken (20 EUR) en snorkelen (45 EUR per dag) kunnen eventueel in EUR en op het einde van de duikperiode cash worden betaald aan Liza.

Nadat we van een wondermooie zonsondergang hebben genoten, trekken we naar het restaurant waar ze een ruime keuze aan lokale en meer Europese gerechten hebben. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten want een hoofdgerecht kost nog geen 5 EUR!

Daarna leggen we al onze duikspullen klaar voor de volgende dag en kruipen we vroeg onder de wol want vanaf morgen volgen we alweer een Spartaans duikregime!


Pictures - foto's van verschillende eilandjes en stranden in Flores Komodo in Indonesië


komodovaraan rinca island

Pictures - foto's van verschillende eilandjes en stranden in Flores Komodo in IndonesiëZaterdag 27 oktober 2018

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar


Om 6.00 gaat onze wekker af. We slaken een luide kreun en met enige tegenzin hijsen we ons uit bed. Wanneer we de gordijnen opentrekken, zien we een staalblauwe hemel en is er geen zuchtje wind. Het belooft een hete dag te worden!

Tandjes poetsen, snel even opfrissen en dan reppen we ons naar het ontbijtbuffet waar we de laatste slaapogen wegwerken met een kop sterke koffie of thee. Het aanbod is vrij uitgebreid gaande van een versgebakken spiegelei, pannenkoekjes, fruit, lokale warme gerechten, enz. Er is zelfs een potje Nutella voorzien voor de verwende toerist die verknocht is aan zijn dagelijkse boterham met choco!

Iets na 7.00 pikt Liza ons met een eerder gammel busje op aan het hotel. We kunnen er net met 10 personen in en dat is ook meteen het aantal deelnemers van dit duikavontuur. Na 15 minuten rijden komen we aan in het haventje van Labuan Bajo van Flores Komodo, waar we op de boot van Orca Dive Club stappen.

Het is een vrij afgeleefde, open en traditionele houten boot van 18 meter lang en 4 meter breed, die maximaal 15 duikers en 5 bemanningsleden kan vervoeren. De kruissnelheid bedraagt 8 à 9 knopen. Er is een basic toilet (zonder waterreservoir) aan boord en verder krijgen we onbeperkt water, koffie en thee ter beschikking. 's Middags bestaat de lunch uit enkele Indonesische gerechtjes en worden er ook koekjes en wat vers fruit uitgedeeld. De bemanning is zeer behulpzaam, maar hun kennis van het Engels is eerder beperkt. Gelukkig spreken de twee divemasters wel behoorlijk Engels. Het benedendek is volledig voor het duiken ingericht en op het overdekte bovendek liggen enkele matrassen waar je heerlijk op kan relaxen. Het is zeker geen luxejacht, maar zolang we mooie duiken kunnen maken, malen we daar niet om.


Pictures - foto's van Labuan Bajo en Orca Divers in Flores Indonesië


labuan bajo orca divers

Pictures - foto's van Labuan Bajo en Orca Divers in Flores IndonesiëVandaag duiken we op één van de verder gelegen duikplaatsen in de regio, wat wil zeggen dat we zo'n twee uur onderweg zijn om ter plaatste te geraken. Tijd zat dus om nog even wat bij te slapen en nader kennis te maken met onze Nederlandse en Duitse duikcollega's.


Duikplaats Siaba Besar Mooring

De duikplaats Siaba Besar Mooring bestaat aan de linkerkant vooral uit zand, dat zachtjes afhelt naar beneden. Hier is vooral macro leven te vinden zoals snake eels, goby's, naaktslakken, verschillende soorten kleine kleurrijke kreeftjes, enz. We zien hier eveneens een paar roggen. Aan de rechterkant van Siaba Besar Mooring is veel hardkoraal met bijhorende rifvisjes aanwezig. Onder het plateaukoraal liggen regelmatig krokodilvissen te chillen. Aan de rechterzijde komen ook regelmatig verschillende grote schildpadden de show stelen. De maximale diepte bedraagt 20m en op deze duiklocatie wordt vooral ondiep gedoken. Een ideale plaats dus voor een checkdive of een laatste duik van de dag. Er is ook bijna geen stroming aanwezig.

GPS coördinaten van de duikplaats Siaba Besar Mooring -8.545349, 119.649062


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar 1


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar 1Duikplaats Batu Bolong Nord

Batu Bolong Nord is een topplaats om te duiken! Er is ongelooflijk veel en intact hard en zacht koraal aanwezig. Er zijn zoveel rifvissen aanwezig dat ze elkaar bijna letterlijk verdringen. Je hebt het gevoel dat je in een overvol aquarium aan het zwemmen bent! Tussen het koraal zijn ook nog regelmatig schildpadden te bewonderen. In den blauwe duiken continu grote scholen van verschillende soorten vis op. Natuurlijk zijn dan ook de roofvissen zoals de wittip- en zwarttiphaaien niet veraf. Schildpadden, napoleonvissen, tandbaarzen, tonijnen, giant trevally, horsmakrelen, barracuda's enz. zijn slechts een fractie van wat je hier allemaal kan zien.

Het grote nadeel van de duikplaats Batu Bolong Nord is de enorm sterke stroming. Soms wordt je ontspanner bijna letterlijk uit je mond getrokken. Je moet m.a.w. een zeer ervaren duiker zijn om hier je mannetje te kunnen staan. Het is ook aan te raden om te duiken zonder fototoestel en met rifhaak in de aanslag om de sterke stroming te weerstaan. In ruil daarvoor krijg je één van de mooiste duikplaatsen ter wereld voorgeschoteld met enorme hoeveelheden vis en schitterend hard en zacht koraal langs de wanden. De maximale duikdiepte bedraagt +40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Batu Bolong Nord -8.536407, 119.614177


Duikplaats Tatawa Besar

Tatawa Besar bestaat uit een zacht hellende bodem die vol staat met mooi hard koraal; af en toe kom je ook wat zacht koraal tegen. Hier zwemmen zeer veel verschillende soorten rifvisjes rond en als je geluk hebt, kan je in de gaatjes een octopus tegenkomen. Het is dus belangrijk om tijdens het duiken regelmatig naar de diepte te kijken. Op deze duiklocatie zijn ook wittip- en zwarttiphaaien te vinden; net zoals schildpadden en manta's. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar -8.511406, 119.642065

Na de laatste duik nestelt iedereen zich op het bovendek en kan de terugweg beginnen. Wanneer we omstreeks 17u30 de haven van Labuan Bajo binnen varen begint al wat te schemeren.


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar 2


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar 2Zondag 28 oktober 2018

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock


Op zondag wil de bootcrew van Orca Dive Club het meestal wat rustiger aan doen en worden er slechts twee duiken ingepland op duiklocaties in Flores - Komodo die op een dikke 1,5 uur varen van Labuan Bajo liggen. Deze duikplaatsen behoren net niet tot het gebied van een nationaal park, waardoor er vandaag 'slechts' 100.000 RP taks moet betaald worden.


Duikplaats Sebayut Kecil

Op het diepste gedeelte van Sebayut Kecil duiken we op een zandbodem met hier en daar een mooi begroeide rotsblok. We zien op deze duikplaats vooral zandalen, slangalen, glasvisjes, schorpioenvissen, scheermesvissen, naaktslakjes, boxerkrabben, ander macroleven en veel verschillende soorten rifvissen. Vanaf 20m tot aan de oppervlakte is de bodem volledig begroeid met vele soorten kleurrijk koraal. Het is een eenvoudige, maar ook bijzonder mooie duikplaats, die ook zeer geschikt is om te snorkelen. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Sebayut Kecil -8.510411, 119.701597


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock 1


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock 1Duikplaats Sebayut Rock

Op Sebayut Rock is het normaal altijd mogelijk om achter een groot rotsblok in de luwte te duiken. Maar vandaag is blijkbaar de uitzondering op de regel, want we starten onze duik tegen de stroming in. Na een tijdje vechten tegen de stroming, vindt onze duikgids dat het genoeg geweest is en besluit hij om mee te driften. Wanneer we echter ons beginpunt terug bereiken, is de stroming blijkbaar in een zeer korte tijdspanne 180° gedraaid. Het voelt een beetje alsof ze een sluis tegen zeer hoge snelheid volledig hebben opengezet. Dan maar een retourtje driften! Sebayut Rock is een zacht naar beneden hellende duikplaats, die volledig begroeid is met vele soorten koraal. De bijhorende kleurrijke rifvisjes maken het plaatje compleet. De maximale duikdiepte bedraagt 18m.

GPS coördinaten van de duikplaats Sebayut Rock -8.499897, 119.710068


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock 2


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock 2Maandag 29 oktober 2018

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan


Vandaag trekt Orca Dive Club de manta-kaart want we varen naar drie duiklocaties waar de kans zeer groot is dat we deze sierlijke dieren kunnen spotten. Opnieuw moeten we twee uur varen om onze eindbestemming te bereiken.


Duikplaats Tatawa Besar - Manta Corner

Eergisteren hebben we ook al op Tatawa Besar gedoken, maar vandaag worden we op een ander punt gedropt. Opnieuw zien we veel hard en zacht koraal met bijhorende rifvisjes; het blijft een boeiend spektakel! We duiken er op een zandbodem die vanaf 6m diepte 45° naar beneden afhelt. Op 12m diepte zijn er meerdere koraalblokken te bewonderen, waar ook macroleven aanwezig is. Spijtig genoeg zien we hier vandaag geen manta's. De maximale duikdiepte bedraagt 20m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar - Manta Corner -8.511406, 119.642065


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan 1


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan 1Duikplaats Karang Makasar - Manta point

Op Karang Makasar - Manta point is het meeste koraal volledig vernietigd. De zacht hellende bodem vertoont slechts hier en daar een klein blokje koraal. De stroming staat hier ontzettend hard, waardoor het bijna onmogelijk is om een grote camera vast te houden. Een rifhaak is dan ook absoluut noodzakelijk. Verder is het ook opletten voor zee-egels en schorpioenvissen die op de bodem kunnen liggen. Maar onze moeite wordt dubbel en dik beloond want we zien zeven verschillende manta's, die regelmatig terugkeren om ons nader te bestuderen. Ze maken letterlijk oogcontact, blijven dicht boven onze hoofden hangen en sommigen raken ons zelfs lichtjes aan. Hun huid voelt aan als hard en dik leder; wat een ongelofelijke ervaring! De maximale duikdiepte bedraagt 20m.

GPS coördinaten van de duikplaats Karang Makasar - Manta point -8.533167, 119.599019


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan 2


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan 2Duikplaats Mauan

Bij aankomst op Mauan worden we verwelkomd door twee manta's van zo'n drie meter doorsnede, die volledig uit het water springen. Wauw, zoiets hebben we nog nooit gezien en schept natuurlijk hoge verwachtingen! Mauan bestaat uit een zacht hellende zandplaat die alweer bezaaid is met koraal. We zien er enorm veel soorten rifvissen, naaktslakjes, mini-garnaaltjes, bladvissen, bamboehaaien, wittiphaaien, zwarttiphaaien en nog zoveel meer. Maar de topattractie van Mauan is uiteraard het manta poetstation. We zien in totaal zeven verschillende manta's en op het einde van de duik blijft een groep van vier manta's gedurende een half uur continu rondom ons draaien. Heerlijk schouwspel! We zuigen de allerlaatste lucht uit onze flessen om zolang mogelijk bij deze wonderbaarlijke dieren te kunnen blijven, maar dan moeten we onherroepelijk een einde maken aan deze mooie vriendschap. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Mauan -8.556478, 119.631716. flores-komodo-2018 Dinsdag 30 oktober 2018

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Penga Kecil Noord, Wynilu en het Rinca National Park met de komodovaraan


Duikplaats Penga Kecil Noord

Penga Kecil Noord ligt op twee uur varen van Labuan Bajo en is eigenlijk niets meer dan een kleine rotsblok die in de zee ligt. Bij wijziging van het getij wordt er aan de zuidkant van het rotsblok gedoken. De bodem helt 40° naar beneden en is volledig begroeid met zeer mooi koraal. We zien er o.a. vele kleurrijke rifvissen, schildpadden, witpunt rifhaaien, octopussen en zeeslangen, maar er zijn ook naaktslakjes, krabbetjes en ander macroleven terug te vinden. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Penga Kecil Noord -8.577006, 119.681158


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 1


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 1Duikplaats Wynilu

Wynilu bestaat uit een zacht afhellende zandbodem waar vooral macroleven aanwezig is. We zien hier o.a. naaktslakjes, pijlinktvissen, verschillende soorten rare krabbetjes, mooie garnaaltjes en geestmurenes. Bij schemeravond zijn hier ook mandarijnvissen te bewonderen. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Wynilu -8.628600, 119.707959


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 2


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 2Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 3


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu 3Het Rinca National Park met de komodovaraan

Vandaag staan er maar twee duiken op het programma omdat we na de lunch het Rinca National Park bezoeken, waar de oeroude komodovaraan leeft. Wanneer we van de boot stappen, valt de hitte loodwaar op onze schouders. Het belooft een zweterige tocht te worden!

De inkom voor Rinca National Park bedraagt 115.000 RP per persoon. Verder moet er ook nog 80.000 RP per groep van maximaal vier personen worden betaald voor de gids. Deze ranger staat ook in voor de veiligheid van de bezoekers, mocht een komodovaraan de aanval inzetten. Het is daardoor ook niet toegelaten om op het eiland Rinca te wandelen zonder begeleiding.

We zijn nog maar net vertrokken of we komen al een groepje komodovaranen tegen die in de schaduw van de keuken liggen. Hoewel de dieren niet gevoederd worden, komen ze af op de geur van het eten en blijven ze hier meestal gans de dag liggen. Blijkbaar eten komodovaranen slechts één zeer copieuze maaltijd per maand en hebben ze de rest van de tijd nodig om te verteren. Enkel in de vroege ochtend zijn ze actief, de rest van de dag liggen ze vooral in de schaduw te luieren en hebben ze nauwelijks aandacht voor de vele toeristen die hen op de gevoelige plaat willen vastleggen.

Op Rinca Island heb je de keuze tussen een short, medium of long track. Wij kiezen voor de medium track en gedurende onze wandeling doorheen het dorre, droge landschap komen we welgeteld twee buffels, enkele hertjes en een aantal langstaart makaak apen tegen. Al bij al is deze tocht eerder een teleurstellende ervaring want het landschap is niet spectaculair te noemen en de gidsen doen weinig moeite om dieren te spotten. Integendeel, ze houden het tempo bewust hoog en geven de indruk dat ze de wandeling zo snel mogelijk achter de rug willen hebben. Enkel wanneer er vanuit de groep vragen worden gesteld, geven ze wat meer uitleg.

Gelukkig staat er ons op het einde van de tocht nog een leuke verrassing te wachten, want er staat een jonge mannetjes komodovaraan midden op het wandelpad en hij maakt geen aanstalten om baan te ruimen. Alle camera's flitsen dat het een lieve lust is en nadat iedereen de nodige foto's heeft genomen, jaagt de gids de varaan terug het bos is. Zo hebben we dan toch nog een komodovaraan in actie gezien!

Na het bezoek aan Rinca Island stappen we terug op de boot van Orca Dive Club en varen we terug naar Labuan Bajo in Flores - Komodo, waar we omstreeks 17u30 terug voet aan wal zetten.


Pictures - foto's van de komodovaraan op Rinca Island Indonesië


komodovaraan rinca island

Pictures - foto's van de komodovaraan op Rinca Island IndonesiëWoensdag 31 oktober 2018

Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr


Dit is alweer onze laatste duikdag op Flores. Wat gaat de tijd toch snel! We zetten ook vandaag koers naar de verder afgelegen duiklocaties en dobberen bijna drie uur op de boot van Orca Divers Club om op onze bestemming te geraken.


Duikplaats Cauldron

Op Cauldron gaan we kanaalduiken tussen twee eilandjes, waar de stroming zeer sterk kan zijn. Vanaf de eilandjes helt de zandbodem zachtjes naar beneden tot een diepte van 18m, waar ook enkele rotsblokjes staan. Onder het zand kunnen eveneens roggen liggen; het is dus belangrijk om goed op te letten en de bodem niet te raken. In de sterke stroming voelen witpuntrifhaaien, zwartpuntrifhaaien, grijze haaien, schildpadden en manta's zich helemaal in hun nopjes. Meer aan de rand van de eilanden is alles begroeid met mooi koraal en zijn er diverse soorten rifvisjes te bewonderen. Hier kunnen minder ervaren personen eventueel ondiep duiken. Wanneer we het water inspringen, bevindt de stroming zich op zijn laagste punt. Na enkele minuten komt de stroming echter fel opzetten en is het noodzakelijk om onze rifhaak vast te maken aan een stevige rots. Op het einde van de duik staat de stroming zelfs zo sterk dat we net zoals Superman door het kanaal vliegen. Dikke pret, het lijkt wel alsof we in een attractiepark zitten! De maximale duikdiepte bedraagt 30m.

GPS coördinaten van de duikplaats Cauldron -8.458863, 119.561085


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr 1


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr 1Duikplaats Chrystal Rock

Chrystal Rock is een pinnacle die van de bodem oprijst tot een meter boven het water. De richting van de stroming bepaalt waar de duikers worden gedropt. Vanaf dan is het belangrijk om onmiddellijk tegen hoge snelheid af te dalen want anders mis je de pinnacle van Chrystal Rock en moet je de duik onmiddellijk beëindigen. Een rifhaak is hier zeker noodzakelijk om te kunnen blijven hangen. We kijken vol bewondering in den blauwe naar de grote scholen vis, die soms echte visballen vormen en waar tonijnen, haaien (grijze, witpunt en zwartpunt rifhaaien), giant trevallies, horsmakrelen en andere roofvissen naar hartenlust op jagen. Op Chrystal Rock is echt ongelooflijk veel vis aanwezig! Het uitduiken gebeurt in de luwte aan de andere kant van de pinnacle, waar beduidend minder leven en koraal aanwezig is. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Chrystal Rock -8.439304, 119.566543


Duikplaats Tatawa Besar Sebaynr

Vandaag doen we een klein experimentje en duiken we met het rif aan onze linkerschouder in plaats van aan onze rechterschouder. Zolang we ondiep duiken, zien we mooi koraal, maar in het diepere stuk is er veel gebroken koraal aanwezig en meerdere kale zandvlaktes. We duiken op een zacht afhellende bodem en spotten vooral naaktslakjes, verschillende krabben en garnalen, rifvisjes, witpunt en zwartpunt rifhaaien, schildpadden, roggen en een allerlaatste manta. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar Sebaynr -8.511406, 119.642065


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr 2


duiken Flores Komodo

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr 2Donderdag 1 november 2018

Relaxdag in het Puri Sari Hotel met strandwandeling


Relaxdag! Vandaag mogen we eindelijk uitslapen en kunnen we rustig genieten van ons ontbijt zonder de klok in het oog te moeten houden. De temperatuur stijgt alweer tot boven de 30°C, dus maken we een strandwandeling, de enige plaats waar er een licht verkoelend briesje te voelen is. We hebben het strand helemaal voor ons alleen. Zalig! Verder vullen we deze luilekkerdag met plonsen in het zwembad van het Puri Sari Hotel en vooral veel rusten.

Omstreeks 15.00 levert Liza van Orca Dive Club onze duikspullen netjes gespoeld en volledig droog af aan het hotel. We krijgen ook de eindrekening gepresenteerd en dat is toch wel even slikken want we moeten nog 180 EUR extra opleggen bij het oorspronkelijk aangekochte duikpakket van 235 EUR. Voor vijf dagen snorkelen wordt 175 EUR aangerekend. Je kan deze rekeningen ook in Roepia betalen, maar hou er dan wel rekening mee dat er een minder gunstige wisselkoers wordt gehanteerd.

Rond 17u30 trekken we terug naar het strand om een allerlaatste keer te genieten van de wondermooie roodgloeiende zonsondergang. Prachtig!


Vrijdag 2 november 2018

Van het Puri Sari Hotel naar Jakarta in Java


Aangezien onze vlucht naar Jakarta in Java pas in de late namiddag vertrekt, kunnen we heel de voormiddag nog lekker relaxen en genieten van het mooie uitzicht op de tropische tuin van het Puri Sari Hotel in Flores - Komodo in Indonesië.

Na de lunch worden we door het busje van het hotel aan de kleine luchthaven van Labuan Bajo in Flores - Komodo afgezet. Aangezien we steeds een ruime marge incalculeren voor onvoorziene omstandigheden, hebben we tijd zat om deel te nemen aan een locale enquête over het toerisme in Flores - Komodo. Blijkbaar wil het eiland de concurrentie met Bali aangaan en in de toekomst zoveel mogelijk toeristen naar Flores - Komodo lokken. Dan is er sowieso nog veel werk aan de winkel, want momenteel biedt het eiland bitter weinig aantrekkelijke accommodaties die voldoen aan de westerse normen. Ook het stadje Labuan Bajo nodigt niet meteen uit om er een gezellige avond door te brengen. Wij hebben in elk geval ons steentje bijgedragen door te vermelden dat ze hun toeristentaksen moeten laten zakken.

De twee uur durende vlucht naar Java verloopt zoals gepland en tegen de avond landen we op de drukke luchthaven van Jakarta. Van de vorige keer weten we dat de taxi's hier veel te hoge tarieven aanrekenen. We proberen met enkele chauffeurs te onderhandelen om ons voor 50.000 RP naar het nabijgelegen hotel te brengen, maar we vangen steeds bot. Eéntje is dan uiteindelijk toch bereid om het prutsafstandje voor 100.000 RP af te leggen. Da's dan toch al de helft van wat we de eerste keer hebben betaald!

We overnachten in Jakarta - Java opnieuw in het Ibis Style hotel, dat een goede kwaliteit levert voor een redelijke prijs. Nog één keertje slapen en dan kunnen we aan ons volgende duikavontuur op Christmas Island beginnen!


Movies duiken met manta's in Flores en Komodo eiland in Indonesië


Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Flores en Komodo eiland in Indonesië met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie over Flores en Komodo eiland in Indonesië:Medische informatie over Flores en Komodo eiland in Indonesië>


inenting
malariamug
tijgermug

Bescherming tegen de zon in Flores - Komodo in Indonesië:


Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Flores en Komodo eiland in Indonesië:


Decompressiekamer Hyperbaric Chamber:Noodnummers:
Het klimaat in Flores en Komodo eiland - Indonesië:
Het tijdsverschil in Flores en Komodo eiland in Indonesië t.o.v. België:
Taal gebruik:
Elektriciteit:
Fooien:
Veiligheid:
Kledij:
Verkeer:
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne