www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Leren ijsduiken in de put van Ekeren te Antwerpen

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Leren ijsduiken onder 15 cm dik ijs in de put van Ekeren te Antwerpen



Pictures van de besneeuwde route naar de put van Ekeren


Heel veel duikers kennen de route naar de put van Ekeren in Antwerpen. Maar wanneer het kouder wordt of gesneeuwd heeft, zijn er vele duikers die afhaken om nog te duiken. Om iedereen toch mee te laten genieten van een besneeuwde route, hebben we volgende pictures toegevoegd.

route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren


Pictures van de besneeuwde en bevroren put van Ekeren te Antwerpen


Na 14 dagen vriezen was de put van Ekeren te Antwerpen volledig dicht gevrozen. Door de opbouw van de put van Ekeren en zijn beschutting tussen de bomen is dit een zeldzaamheid. Om iedereen mee te laten genieten van de volledig dichtgevrozen put van Ekeren zijn onderstaande pictures toegevoegd.

route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren route besneeuwde put van Ekeren


Verslag ijsduiken in de put van Ekeren te Antwerpen op 12 februari 2012


In januari en februari 2012 heeft het 14 opeenvolgende dagen erg gevroren. De temperaturen 's nachts bereikten temperaturen van -16°C onder nul en overdag werd het dikwijls niet warmer dan een -6°C. Dit heeft ertoe geleid dat de put van Ekeren volledig dichtgevroren was. In het begin was er maar een kleine dunne ijslaag en was het niet de moeite om te gaan duiken. Op 12 februari 2012 bereikte de ijslaag echter een dikte van + 15cm. De ideale moment om te gaan duiken. Maar ijsduiken kan je niet met je buddy alleen. Vandaar dat we met 3 duikscholen hadden afgesproken om de handen in elkaar te slaan. Zo hadden we 14 duikers die voldoende ervaring en brevet niveau hadden om in aanmerking te komen om te ijsduiken onder begeleiding.

IJsduiken is niet zoals gewoon duiken. IJsduiken is een bijzondere ervaring die in koud water gebeurt. De ijsduiker en zijn materiaal worden dus echt aan barre omstandigheden blootgesteld. Wanneer water door een ijslaag wordt afgedekt, komt het water eronder tot rust en is het zicht zeer goed. Maar de voorwaarde is dat iedere duiker voldoende ver van de bodem blijft. Die koude en andere barre omstandigheden worden snel vergeten door het spektakel op zich. Het is de bedoeling om naar de lichtinvallen en lichtschitteringen te zien die door het ijs komen. Dit kan prachtig zijn, op voorwaarde dat het ijs helder is en de zon erop schijnt. Spijtig genoeg was het ijs vrij wit, alhoewel er geen sneeuw op lag en was het die dag volledig bewolkt. Toch heeft dit de pret niet bedorven. De luchtbellen van onze ademhaling die onder het ijs ronddartelen omdat ze niet kunnen ontsnappen, zijn prachtig. Ze lijken wel te dansen en uit blinkend vloeibaar metaal te bestaan. Het idee dat je tijdens het duiken niet naar de oppervlakte kan, maakt de belevenis des te spannender. Duiken met de wetenschap dat je maar een open gat hebt van ongeveer een meter op een meter, geeft bij vele duikers al een claustrofobisch gevoel. Daarom moeten er speciale maatregelen worden getroffen ingeval van een incident en zijn er vereisten omtrent brevetniveau, materiaal, ploeg en noodzakelijke ervaring. Buiten dit alles, moet de kandidaat ijsduiker zich onder water en in gesloten ruimten 100% zeker voelen. Anders een goede raad: begin er niet aan!

Om onder het ijs te kunnen duiken, moet je natuurlijk eerst in het water onder het ijs geraken. Hiervoor moeten er in het ijs gaten worden gemaakt met boren en zagen. De gaten moeten groot genoeg zijn en er moet een mogelijkheid zijn om uit het water te geraken via bv. een ladder. De gaten moeten open worden gehouden en er moet in geval van nood, noodgaten kunnen worden gemaakt. De mogelijkheid bestaat om de uitgezaagde ijsplaat onder het andere ijs te duwen. Het gevaar bestaat dan echter wel dat deze in zijn geheel terug schuift en het gat opnieuw dicht maakt. Het voordeel van deze methode is dat men na het duiken deze plaat terug op zijn plaats kan brengen indien deze niet is vastgevrozen. Het is eigenlijk beter om de ijsplaat volledig te verwijderen, maar door het gewicht van de plaat is dit dikwijls niet mogelijk. Daarom verkies ik om de plaat in kleine stukken te zagen en die ofwel onder het ijs te duwen ofwel eruit te halen. De kleine stukken onder het ijs duwen, brengt terug de mogelijkheid mee dat er enkele in het gat terecht komen. Deze kunnen dan wel zonder problemen terug worden weggeduwd of in het ergste geval een beetje hinder vormen. Wannneer die kleine blokjes ijs allemaal terug aan elkaar vastvriezen, heb je uiteraard opnieuw een probleem. Daarom geef ik er de vookeur aan om alle ijsblokken te verwijderen. Na het ijsduiken kan je die blokken nog altijd terug in het gat gooien zodat het opnieuw sneller, dikker en steviger kan dichtvriezen.


Gaten in de bevroren put van Ekeren maken om te gaan ijsduiken


Het ijs was dikker dan 15cm, wat de minimale dikte is om ijs te mogen betreden na vrijgifte door de overheid. De ploeg die de gaten moest maken, beschermde zich door hun droogpak al te dragen tegen de koude. Tevens is dit een bescherming ingeval ze toch door het ijs zouden zakken. Een droogpak houdt hen immers drijvend en warm als ze toch per ongeluk in het water terecht zouden komen.

Pictures van de stoere ijsduikers die de gaten hebben gemaakt

gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren gaten in het ijs maken put van Ekeren


Gaten in het ijs moeten worden gemarkeerd om ongevallen te voorkomen


Als er een gat in het ijs is gemaakt en je laat het nadien terug dichtvriezen, dan zie je het gat van bovenaf niet meer. Het probleem is dat het gat in het begin maar door een heel dun pelletje ijs bedekt wordt. Als je dit zou betreden, zak je er onmiddellijk door. Door deze plek te markeren, kunnen ongevallen worden vermeden. Ook is het betreden van ijs uiteraard zeer glad. Daarom is het belangrijk om zand, jutte zakken, koord, overig antislip materiaal en andere natuurlijke hulpmiddelen te gebruiken.

Pictures van een gemerkt gat in het ijs, antislip materiaal en gebruik van een koord

gaten in ijs markeren put van Ekeren gaten in ijs markeren put van Ekeren gaten in ijs markeren put van Ekeren gaten in ijs markeren put van Ekeren


Materiaal klaarmaken en nakijken om te gaan ijsduiken


Het klaarmaken en testen van de volle duikfles, ontspanners en jacket kan best thuis in een warme omgeving gebeuren. Zo koel je niet af en kan je mogelijke lekken onmiddellijk herstellen door bv. een nieuwe O-ring te steken. IJsduiken met materiaal dat lekt, is zelfs bij zeer ondiepe duiken (wat bij ijsduiken eigenlijk de bedoeling is) niet toegestaan.

Ik heb mijn materiaal gemonteerd en getest zoals hierboven beschreven staat. Al snel bleek dat mijn inflatorslang van mijn jacket, die vrij nieuw is en steeds zeer goed wordt onderhouden, een klein beetje lucht blies. Als die O-ring springt, verlies je redelijk wat lucht en zal dit ervoor zorgen dat de bijhorende eerste trap meestal bevriest. Hierdoor zal er tegen een nog hoger tempo lucht worden verloren. De dichting werd door mij hersteld, alles terug gemonteerd, getest en zo in de auto gelegd.

Aangekomen bij de put van Ekeren haalde ik mijn warme gemonteerde fles uit mijn wagen. Bij het openen van de kranen hoorde ik een klein beetje lucht ontsnappen. Het bleek mijn octopus (reserve ontspanner) te zijn die aan de aansluiting lekte. Ik heb dan maar een reserve ontspanner genomen en mijn inflatorslang overgezet. Pas toen was mijn materiaal 100% in orde en geschikt om te gaan ijsduiken.

Ik hoop dat mijn verhaal anderen er ook toe aanzet om hun materiaal goed na te kijken, te onderhouden en met lekkend materiaal niet te gaan duiken.

duikmateriaal herstellen


Briefing bij ijsduiken


De duikbriefing is de klassieke luchtduikbriefing, aangevuld met verplichte aspecten van het ijsduiken.

briefing ijsduiken


Voorbeeld van een aangevulling van de klassieke luchtduikbriefing:








IJsduiken in de put van Ekeren te Antwerpen


Aan de trap en ladder van de steiger zijn gaten gemaakt. Deze gaten in het ijs gaan we gebruiken om te duiken. De vloer en ladder zijn reeds aangevrozen en zeer glad. Het water dat van de vorige duikers is gedrupt, is door de koude aangevrozen. Voorzichtigheid is een must!

ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren


Ploeg die start met ijsduiken na een grondige materiaalcontrole en vastmaking aan een vlottende lijn. De lijn moet aan de duikers zelf zijn vastgemaakt op een degelijke manier die niet kan lossen en niet met een lus rond de arm of aan de klipsen van de jackets! De klipsen van de jackets zijn van plastic en gaan gemakkelijk open! Ook zijn die klipsen meestal niet bestand tegen trekkracht. Andere plasic koppelingen, plastic verbindingen of plastic musketons zijn uit den boze omdat plastic door koude broos wordt en onder belasting kan breken. Metalen musketons met veren en/of scharnieren kunnen dan weer vast vriezen wanneer men het water verlaat. Op de plaats waar de duikers het water verlaten, ontstaan tevens zeer gladde omstandigheden. Verder moet de lijn lang genoeg zijn. De signalen met de lijn (OK, niet OK, meer lijn geven en lijn inhalen) worden nog even herhaald. De lijn moet steeds gestrekt zijn en door de duiker in zijn hand worden vastgehouden. Een ontspannen lijn kan betekenen dat die is gelost. Dan wordt die enkele meters binnen gehaald en bij geen weerstandondervinding onmiddellijk gestopt. De veiligheidsduikers worden dan onder dezelfde voorwaarden als andere duikers onder water gelaten en zullen de vlottende lijn gebruiken als richting om de verloren duikers te gaan zoeken. Het lijkt op het eerste zicht simpel maar er komt bij ijsduiken heel wat meer bij kijken dan velen denken.

ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren


Lijnbegeleiders hebben een zeer belangrijke taak. Zij moeten via de lijn kunnen communiceren met de duikers. De lijn is de richting die de duikers moeten volgen om het gat terug te vinden. In geval van nood kan de lijn worden gebruikt om de duikers terug binnen te trekken. De lijn moet drijven zodat die steeds tegen het ijs hangt, boven het ijs zichtbaar is en de lijn moet lichtjes gespannen zijn. Ingeval de hulpploeg in het water wordt gestuurd, kunnen ze de lijn die tegen het ijs hangt volgen. De lijn van de hulpploeg moet eens zo lang zijn dan die van de ijsduikers. Indien iemand door onvoorziene omstandigheden losgeraakt, moet die zich loodrecht onder het ijs begeven. Zo wordt hij door een bepaalde reddingstechniek van cirkelen gezocht en spaart de losgeraakte duiker zijn lucht.

ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren ijsduiken put van Ekeren


Na het duiken was warme soep voor alle deelnemers voorzien, werden de logboekjes ingevuld en werd er over dit spektakel nog lang nagepraat. Alle deelnemers waren zeer enthousiast. Het enige minpuntje is dat dit maar zeer korte duikjes zijn en een enorme organisatie vereisen.


Reglement ijsduiken van NELOS


Uitzonderlijk wordt het reglement ijsduiken van NELOS hier vermeld. Zo heeft iedereen de kans om te zien dat ijsduiken heel wat meer inhoudt dan gewone duiken en dat duikfederaties ook heel wat regels opleggen om het veilig te kunnen laten verlopen.




Waarschuwing! Leren ijsduiken moet altijd gebeuren onder begeleiding van ervaren ijsduikers die de bevoegdheid hiertoe hebben! Anders is ijsduiken levensgevaarlijk. Als er tijdens het duiken iets gebeurt, kan je bij ijsduiken niet naar de oppervlakte! Hou hiermee rekening!

gevaarlijk



Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Bekijk ook onze webpagina over duiken in de put van Ekeren met duikplaatsomschrijving, routebeschrijving, geschiedenis, maps, pictures van fauna, flora, standbeelden, enz.

ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne heeft heel wat documenten, oefeningen en instructies om te duiken gemaakt

Voor je gaat duiken, bekijk eerst de Meteo van de Oosterschelde die je door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne wordt aangeboden.

Lees ook de ADC Diving duiken Antwerpen- Deurne duikreisverslagen en bekijk de vele pictures van de duiken en het landschap

Ga terug naar de homepagina van ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne