www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

duiken in Lanzarote de Canarische eilanden

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Lanzarote met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Duikreisverhaal, duiken in Lanzarote de Canarische eilanden, markt in Teguise, Mirador del Rio, Puerto de Carmen, Timanfaya Nationaal Park en Lago VerdeWaar ligt Lanzarote in de Atlantische Oceaan?


map lanzarote


Lanzarote een van de Canarische eilanden ligt in de Atlantische Oceaan op 130 km van de kust van Marokko, ter hoogte van de Westelijke Sahara. Het eiland is 60km lang en 21km breed. Het is het meest noordelijke eiland van de Canarische eilanden. Van de Canarische eilanden is het na Tenerif, het 2e grootste.


Duikreisverslag van Lanzarote een van de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan


Aangezien onze duikreis naar Flores en Bali voor een tweede jaar op rij in het water valt door corona, opteren we voor een 'dichtbij huis duikvakantie'. Omdat de meeste Europese duikbestemmingen in oktober geen al te best weer meer hebben, valt ons oog op de Canarische Eilanden; meer bepaald op Lanzarote, wat volgens kenners het meest interessante eiland is om op te duiken. Zo gezegd, zo gedaan! Na een korte TUI-vlucht van nog geen 4 uur landen we op Lanzarote, dat bekend staat om zijn desolate lava- en maanlandschappen.

Qua hotelkeuze gaan we met hotel Lava Beach nabij Playa del Carmen 'all the way' want dit 5-sterrenhotel is ontegensprekelijk één van de betere hotels van heel Lanzarote. De kamers zijn zeer ruim, het bed ligt supercomfortabel, de badkamer met inloopdouche is zalig en als klap on de vuurpijl krijgen we ook nog een gratis upgrade naar een kamer met prachtig ruim terras met zicht op het elegante zwembad en zeezicht. Wat een klassehotel! Over het duiken zijn we helaas iets minder enthousiast, maar we zijn dan ook verwende reizigers die wereldwijd al heel wat mooie duikervaringen hebben meegemaakt.


Pictures - foto's van hotel Lava Beach in Lanzarote


lanzarote hotel lava beach

Pictures - foto's van hotel Lava Beach in Lanzarote16 oktober 21

Duik 1Vanaf de duikschool Safari Diving in Playa Chica wandelen we (gekeken van de kant van de Atlantische Oceaan) rechts naar boven. Daarna gaan we op het stenen pad verder naar rechts tot voorbij de eerste pier van lava rotsblokken. Vervolgens stappen we via een gladde trap de Atlantische Oceaan in. Aan de kant is het eerder rotsig door de lava brokstukken, maar daarna wordt de bodem meer zanderig. Op de zandplaten zijn mooie scholen zandalen te zien. Bij het duiken op een diepte van 20m bevindt zicht een kleine kloof die moet worden overgezwommen. Ze noemen deze kloof de 'Black Hole' omdat het er donker is. 0p een diepte van 25 tot 30m komen we een mooie muur van lavarots tegen. Op de bodem spotten we een engelhaai die gedeeltelijk verborgen ligt onder het zand. In een zeer klein grotje zitten meerdere gestreepte poetsgarnalen. Enkele stukken touw die op de bodem zijn vastgemaakt, worden bewoond door naaktslakjes en twee zeepaardjes. Bij het duiken in het ondiepe water ontdekken we meerdere kleine schooltjes vis zoals zwartje juffers (damselfish), lipvissen, een soort van sprot, verschillende soorten brasem en gele gestreepte snappers. Op de bodem komen geitvissen, hagedisvissen en platvissen voor. Tot op een diepte van 30m bedraagt de watertemperatuur in oktober 23°C en hebben we een zicht van 20m.


Pictures - foto's van Playa Chica in Lanzarote


lanzarote playa chica

Pictures - foto's van hotel Lava Beach in LanzarotePictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 1


lanzarote

Pictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 118 oktober 21

Duik 2Vanaf de duikschool Safari Diving in Playa Chica gaan we recht het strand over en palmen richting zuiden tot de lavarotsen links en rechts stoppen. Daar duiken we naar de zandbodem op een diepte van 15m. Ineens zwemt er een engelhaai voorbij; wauw deze duik kan alvast niet meer stuk! Iets verder houdt het zand op en is een kleine drop off naar lavarotsen op 25m diepte. Tussen de lavarotsen vinden we gestreepte poetsgarnalen. Aan de linkerkant van de drop off ligt een gezonken bootje van een 10-tal meter lengte. Aangezien hier geen begroeiing of leven te bespeuren valt, is het niet de moeite om te zakken naar een diepte van 35 à 40m . Daarna keren we terug naar het ondiepe gedeelte in het zuiden. Tussen de lavablokjes spotten we een sepia die bijna volledig opgaat in het landschap. Opeens zwemt er een pijlstaartrog van een dikke 1,5m voorbij; wat een prachtig dier! Tijdens het uitduiken zien nog verschillende naaktslakjes, een goed gecamoufleerde zeedonderpad, geitvissen, platvissen, hagedisvissen, enz. In het ondiepe stuk spotten we opnieuw mooie scholen juffers (damselfish), brasems, harders en verschillende soorten sprot. Op deze duikplaats is het zeer eenvoudig duiken.


Pictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 2


lanzarote

Pictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 219 oktober 21

Duik 3Vandaag duiken we met duikschool Dive College in Playa Blanca, dat gelegen is in het uiterste zuiden van Lanzarote. Deze duikschool is van dezelfde Nederlandse eigenaars als Safari Diving in Playa Chica, wat communicatie uiteraard een pak eenvoudiger maakt.

Vanaf het strand palmen we tot aan de rib, waar een stevige en handige ladder aan bakboordzijde hangt. De rib is vrij comfortabel en biedt plaats aan maximaal 12 duikers. Vervolgens varen we een 10-tal minuten naar de duikplaats in de Atlantische Oceaan. Om te vermijden dat de stroming de groep uiteen drijft, wordt er aan de ankerlijn gedaald en gestegen.

Deze duikplaats is 8m tot 20m diep. De bodem in de Atlantische Oceaan bestaat afwisselend uit zand, grote keien en lava rotsblokken. Een mooie school barracuda's van zeker 50 dieren draait vrolijk ik het rond. We proberen vooral traag en rustig te duiken zodat we de barracuda's van zeer nabij kunnen benaderen. Verder spotten we murenen, juffertjes, mooie schooltjes snappers, lipvissen, verschillende soorten brasem en tandbaarzen. Op de bodem zijn ook geitvissen, een schorpioenvis, hagedisvissen, platvissen en zandalen te zien. Een eenzame rog zwemt elegant tussen de lavarotsen door, maar laat zich helaas niet fotograferen. Het zicht bedraagt hier 15 à 20m.


Pictures - foto's van duiken in Playa Blanca in Lanzarote 3


lanzarote playa blanca

Pictures - foto's van duiken in Playa Blanca in Lanzarote 3Duik 4Voor de tweede duik van de dag vaart de rib 15 minuten van Playa Blanca naar het Museo Atlantico, het enige onderwater beeldenmuseum in Europa. Deze duik wordt dus iets speciaals! Het thema van dit onderwater kunstwerk handelt vooral over milieu en richt zich naar de mensheid om aan zelfreflectie te doen. Want als we nu niet handelen en beter gaan zorgen voor ons milieu, zal het slecht met ons aflopen! Tijdens het duiken komen we een hele reeks beelden tegen die in een bepaalde volgorde staan en zo een volledig verhaal vertellen over de zee en de mensheid. Het is een keertje iets anders en wanneer je op Lanzarote bent, moet je deze duik naar Museo Atlantico overwegen. Raar maar waar: door de vele obstakels in het water hadden we hier meer vis en leven verwacht, maar dat is helaas niet het geval. De duikdiepte in het Museo Atlantico bedraagt continu 15m. Het zicht is beperkt tot 10 à 15m.


Movie van Museo Atlantico in Lanzarote in de Atlantische Oceaan


Geannuleerde duik 5Vandaag een derde duik maken, raden we ten stelligste af aangezien die bijna onmiddellijk volgt op de tweede duik. Het stikstofgehalte in het lichaam is dan nog te hoog om veilig te kunnen duiken.


20 oktober 21

Duik 6Vanaf de duikschool Safari Diving in Playa Chica palmen we in de Atlantische Oceaan uit tot aan de punt van lavarotsten. Maar in plaats van naar het zuiden te duiken, gaan we nu richting OZO. We bereiken een zandplaat die zuidwaarts zeer zacht afhelt. Vervolgens is er een kleine drop off met op 30 meter diepte opnieuw een zandbodem, die verder afdaalt tot 40m. We zien veel zandalen, geitvissen, platvissen, hagedisvissen, schooltjes snappers, juffers en brasem. Verder spotten we enkele grote tandbaarzen, een grote solo barracuda die aan het jagen is en een sierlijke adelaarsrog. Bij het uitduiken zien we aan de rotsen verschillende naaktslakjes, goed gecamoufleerde zeedonderpadjes, lipvissen, verschillende soorten brasem en tandbaarzen. Helaas laat de engelhaai zich deze duik niet zien.


Pictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 4


lanzarote

Pictures - foto's van duiken in Playa Chica in Lanzarote 4Movie van de duiken in Lanzarote in de Atlantische Oceaan


Info over het duikenOp Lanzarote zijn niet zo veel duikplaatsen en de meeste duikscholen (die in de diverse dorpjes in Lanzarote gevestigd zijn) komen met een busje hun duikers en bijhorend materiaal afzetten aan het strand van Playa Chica, waar ook Safari Diving gevestigd is. Op het bijgevoegde plannetje van Playa Chica staan negen verschillende duikplaatsen vermeld, maar als gevorderde duiker kan je drie duikplaatsen gemakkelijk combineren; namelijk oost, zuid en west. De meeste duikscholen kunnen de briefing en bijhorende vragen in meerdere talen afhandelen. Engels is steeds de voertaal, maar bij sommige duikscholen wordt zelfs Nederlands gesproken, wat uiteraard altijd handig is.

Aan het strand van Playa Chica zijn zeer weinig vrije parkeerplaatsen te vinden. Op tijd komen is dus de boodschap! T.o.v. de andere duikscholen heeft Safari Diving het voordeel dat hun duikschool vlak aan het strand van Playa Chica gelegen is. De binnenruimte is heel klein en staat meestal bomvol duikers, maar als er iets defect is, de fles niet voldoende gevuld is of je te weinig lood hebt, kunnen ze je wel direct verder helpen. Het valt te betwijfelen of de andere duikscholen met hun busje ook alle reservemateriaal bij zich hebben.

De stroming In Playa Chica is er zeer zacht. Voorbij de lavarotsen is er iets meer stroming, maar ook hier kan je gemakkelijk tegen de stroming in duiken. Als de zon schijnt is de zichtbaarheid zeer goed en is er veel licht. Door de zacht afhellende bodem ligt hier zeer veel zand, wat deze plaats uitermate geschikt maakt om te leren duiken. Het overgrote deel van de duikgroep zijn dan ook leerlingen of onervaren duikers.

Door de corona epidemie hebben de duikscholen momenteel een tekort aan goede duikinstructeurs. Vele duikinstructeurs zijn immers in een andere sector beginnen werken of zijn terug naar huis gekeerd. Je kan altijd mee duiken met een begeleide groep, maar als ze weten dat je veel ervaring hebt, mag je zelfstandig met je buddy duiken. Op voorwaarde dat je weet welke vissen je waar kan vinden, kan je op die manier toch nog het maximale plezier uit je duik halen.


Info over LanzaroteOok boven water is Lanzarote niet meteen een koploper qua bezienswaardigheden. Wij hebben o.a. volgende plaatsen bezocht met onze huurwagen:


Markt in TeguiseOp zondag is het markt in Teguise, de oude hoofdstad van Lanzarote. Het sfeervolle dorp in Andalusische stijl wordt die dag werkelijk overrompeld door duizenden toeristen die allemaal massaal naar het binnenland trekken om de markt te bezoeken. Het stadje kan de toevloed nauwelijks verwerken met de nodige gevolgen voor parkeer- en horecagelegenheid. Qua parking is de oplossing vrij eenvoudig: rij eerst naar het beginpunt van de markt en probeer daar de auto weg te zetten. Is daar geen plaats, rij dan door naar de volgende parking enz. Je betaalt overal 1,8 EUR voor een ganse dag; spotgoedkoop dus tegenover onze Belgische tarieven. Om een plaatsje op een schaduwrijk terras te veroveren, heb je vooral veel geluk nodig en hopen dat er net mensen vertrekken. Op sommige plaatsten ontstaan er zelfs wachtrijen!


Pictures - foto's van de markt in Teguise en dorp Haria in Lanzarote


lanzarote teguise haria

Pictures - foto's van de markt in Teguise en dorp Haria in LanzaroteDorp HariaHaria is een vrij noordelijk gelegen dorp dat in het 'Dal der Duizend Palmen' ligt. De naam zegt voldoende. In tegenstelling tot de andere dorpen op Lanzarote die vrijwel geen bomen of begroeiing hebben, lijkt het hier een weelderig groene oase. Wij hebben hier vooral genoten van een fris drankje en lekkere tapas bij Bar Cafeteria El Rincón de Quino op het centrale plein. Verder valt er hier weinig te beleven.


Mirador del RioIn het uiterste noorden van Lanzarote bevindt zich Mirador del Rio (5 EUR), een fraai uitkijkpunt met zicht op de Atlantische Oceaan en het tegenoverliggende eilandje La Graciosa. Mensen die hier geen geld aan willen uitgeven, kunnen aan de zijkant van de parking ook gratis een glimp van het vergezicht meepikken.


Pictures - foto's van Mirador del Rio in Lanzarote


lanzarote mirador del rio

Pictures - foto's van Mirador del Rio in LanzarotePuerto de CarmenPuerto de Carmen is de grootste en meest populaire badplaats van Lanzarote. Je vind er mooie en zeer brede zandstranden die de massale toestroom aan toeristen vrij gemakkelijk kan verdelen. Verder loopt er parallel met het drukste strand van Playa Grande een vrij lange boulevard met winkeltjes, bars en restaurants. Op het eerste zicht lijken ze allemaal vrij mooi en uitnodigend, maar uiteindelijk zitten er weinig kwaliteitsvolle restaurants tussen. De vele Britse toeristen vinden hier ongetwijfeld hun gading, maar de Belgische Bourgondiër wil meestal toch iets meer dan een vette snack op zijn bord en een waterachtige cocktail. Wij geven dan ook de voorkeur aan Playa Matagorda, waar ook hotel Lava Beach is gevestigd. Hier vind je een mooie brede wandelboulevard langs het strand met een aantal leuke bars en restaurants. Veel rustiger qua toeristen en lekker eten voor een zeer schappelijke prijs.


Timanfaya Nationaal ParkHet Timanfaya Nationaal Park in het zuidwesten van Lanzarote is de belangrijkste bezienswaardigheid van het land. In het Timanfaya Nationaal Park kan je nog steeds het verwoestende resultaat zien van de laatste vulkaanuitbarsting in de 18e eeuw, want het desolate maanlandschap ligt vol met ruwe en scherpe gitzwarte lava brokstukken. Aan de ingang van het Timanfaya Nationaal Park betalen we 12 EUR entreegeld en vervolgens rijden we met de huurwagen tot aan de parking van restaurant El Diablo, waar we met alle andere toeristen overstappen in een grote bus. Zelf in het Timanfaya Nationaal Park rondrijden is helaas verboden. Tijdens de 35 minuten durende rit wordt er de nodige uitleg gegeven over de laatste vulkaanuitbarsting en het effect ervan op Lanzarote en zijn inwoners. Af en toe maken we een korte fotostop aan een krater of ander uitzichtpunt, maar jammer genoeg mogen we niet uitstappen. Eens we terug bij restaurant Diablo zijn aangekomen, krijgen we nog een korte demonstratie over de thermografische activiteit van de ondergrond. Zo vliegt een bosje stro spontaan in brand wanneer het in een kuil wordt gelegd en wordt er een mini geiser gecreëerd wanneer de gids een emmer water in een buis in de grond kapt. Leuk weetje: de kippen die in restaurant Diablo worden geserveerd, worden gegrild op een rooster boven een put van zes meter diep waar vulkanische warmte uit komt.


Pictures - foto's van het Timanfaya Nationaal Park in Lanzarote 1


lanzarote timanfaya nationaal park

Pictures - foto's van het Timanfaya Nationaal Park in LanzarotePictures - foto's van het Timanfaya Nationaal Park in Lanzarote 2


lanzarote timanfaya nationaal park

Pictures - foto's van het Timanfaya Nationaal Park in LanzaroteLago VerdeLago Verde, dat vlak naast het gezellige dorpje El Golfo ligt, is zoals de naam doet vermoeden een gifgroen meer. Je geraakt er gemakkelijk via een korte wandeling vanop de (gratis) parking. De groene kleur van Lago Verde is niet afkomstig van zwavelzuur of ander vulkanisch materiaal, maar ontstaat door algen die in het zoute water leven. Rond het meer ligt zwart zand, waardoor Lago Verde nog meer contrasteert met zijn omgeving. Aan de andere kant van het wandelpad, heb je een idyllisch strandje waar de golven tegen de rotsen beuken. Mooi! Verder is El Golfo een klein vissersdorpje met een aantal leuke restaurants en terrasjes waar je volop kan genieten van de rollende azuurblauwe golven van de Atlantische Oceaan.


Pictures - foto's van Lago Verde in Lanzarote


lanzarote Lago Verde

Pictures - foto's van Lago Verde in LanzaroteDorpje YaizaHet dorpje Yaiza in het zuiden van Lanzarote wordt in veel reisgidsen vermeld als het mooiste dorp van het eiland, maar dat vinden wij toch lichtjes overroepen. Net zoals in de rest van Lanzarote zijn de huisjes maagdelijk wit, maar verder valt hier weinig te beleven. We genieten wel van een lekkere lunch in restaurant Bodega de Santiago, waar ook veel locals komen eten. De prijzen vallen iets duurder uit dan in de klassieke badsteden, maar de gerechten zijn fijner van smaak en je zit onder een gigantische boom die voor de nodige schaduw en verkoeling zorgt.


Like en deel het reisverhaal met foto's van Lanzarote met je vrienden op Facebook
Nuttige info en contactadressen van Lanzarote in de Atlantische Oceaan


Hyperbare centra in Lanzarote en emergency:


HIPEROX LANZAROTE SL is located in the Hospital Insular de Lanzarote
C/ Juan de Quesada, s/n, 35500, Arrecife
Van maandag tot vrijdag, van 09.00h tot 14.00h: (+34) 629 18 39 21
Van maandag tot zondag, van 07.00h tot 23.00h: (+34) 928 81 00 00, extension 147

Bellen naar Lanzarote steeds +34 voor de landkeuze
Algemeen nood telefoon nummer: 112
Politie tel: 091
Ziekenwagen tel: 061
Brandweer tel: 080 of 085

Getijden


De getijden hebben een interval van gemiddeld ongeveer 2,5m

Water temperatuur


De temperatuur van de Atlantische Oceaan is in maart ongeveer 17°C en in september 24°C

Windrichting


De windrichting is meestal noordoost wat het duiken in het Noorden soms bemoeilijkt of onmogelijk maakt.

Temperaturen


Lanzarote heeft een subtropisch klimaat. Augustus is de warmste maand met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 29°C. In januari is de koudste gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 20°C. Het Noorden van het eiland is iets kouder dan het Zuiden.

Neerslag


Van november tot april valt de meeste neerslag. De natste maand is december met gemiddeld 23mm neerslag. De regenval is meestal van korte duur (30min tot een uur) en daarna klaart het meestal op.

Veiligheid


Lanzarote staat bekend als relatief veilig eiland. Diefstal en zakkenrollerij komen wel voor.

Timesharing


Let op voor fanatieke promotors-verkopers die u met cadeaus of prachtige verhalen willen verleiden tot het tekenen van contracten voor timesharing.

Zon en bescherming


Bescherming tegen de zon is in de Canarische eilanden absoluut noodzakelijk. De UV index is er veel hoger dan in België. Ook al is het bewolkt, dan kun je nog verbranden. Het gebruik van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is absoluut noodzakelijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Gebruik een extra hoge beschermingsfactor bij tochten op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en petje mogen hier niet ontbreken.

Kraanwater


Het kraanwater kunt u beter niet drinken.

Taal


In Lazarote is de moedertaal Spaans. In de duikscholen, restaurants en hotels spreekt men ook Engels en Duits

Elektriciteit


De elektriciteit is 230V en de stopcontacten hebben 2 stekkers voor ronde pinnen zoals in België

Tijd


Het is het hele jaar door 1 uur vroeger dan in België

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne