www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in de Malediven op het Ari Atol


onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Malediven met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen

duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikreisverhaal en foto's, van duiken in de Malediven op het Male, Vaavu, Noord en Zuid Ari Atol met een liveaboard de Emperor Explorer in de Indische Oceaan



Waar liggen de Malediven?


map malediven


Info over de Malediven in de Indische Oceaan:


De Malediven liggen in de Indische Oceaan. De Malediven bestaan uit een eilandengroep van 1190 koraaleilandjes, gegroepeerd in 26 Atollen. Het grootste eiland is Kuramathi dat slechts 5 km2 groot is. Op Malé, dat eiland is 1,7 km2 groot, is de hoofdstad van de Malediven. Van de 1190 eilandjes zijn er maar 202 eilandjes bewoond en 90 eilandjes geschikt voor toeristen. De eilandjes liggen over een gebied van 90.000 km2 verspreid, waarvan louter 298 km2 land is. Maw zeer veel water om te gaan duiken. Geen van de eilandjes ligt hoger dan 3 meter boven het zeeniveau. Ze worden tegen golven van de Indische Ocenaan beschermd, door natuurlijke golfbrekers, in de vorm van riffen. Op de Malediven zijn geen bergen, rotspartijen en rivieren. Wel zijn er onderzeese bergruggen, waarop in de loop der tijd de koraaleilanden zijn ontstaan. De meeste eilanden zijn begroeid met palmbomen, kokospalmen en mangrovebossen.

De Malediven staat voornamelijk bekend om de hagelwitte zandstranden, de helderblauwe zee en de ideale watersportfaciliteiten. De sport die het meest op de Malediven wordt beoefend, is het duiken en snorkelen. De eilanden hebben een prachtige onderwaterwereld met kleurrijke koraalriffen en een grote verscheidenheid aan vissoorten om op te duiken. Er zijn zo bv: snappers, pufferfish, papegaaivissen, sweetlips, eenhoorntjes, doktersvissen, trompetvissen, clownsvissen, baarzen, barracuda's, murenen, schildpadden, verschillende soorten stingrays, manta's, jacks, vlindervissen, humphead parrotfishes, walvishaaien, verschillende soorten haaien, enz. Ons advies is: kijk regelmatig tijdens het duiken in het blauw, voor bv manta's en beperk je niet tot de riffen. Het onderwaterzicht tijdens het duiken in de malediven is wisselend. Het water is zeer voedselrijk, vandaar kans op een groot aantal vissen.

Op de Malediven zijn zeer luxueuze hotels en appartementen te vinden, waarvan sommige op het water gebouwd. Deze worden veelal bezocht door toeristen met een groot budget en pasgetrouwde stellen (huwelijksreis). De bevolking is zeer gastvrij en leeft voornamelijk van het toerisme, verkoop van duiken, de visvangst en scheepsbouw.


De vorige duikreis naar de Malediven naar het zuidelijk gelegen Addu en Gaafu atol


In 2014 hebben we al eens een duikvakantie naar de Malediven ondernomen; meer bepaald naar het meest zuidelijk gelegen Addu en Gaafu atol. Omwille van de onervarenheid van onze toenmalige duikgidsen, hebben we daar weinig mooie duiken gedaan en hadden we ons voorgenomen om nooit meer naar de Malediven af te reizen. Maar tijd brengt raad en alles verdient een twee kans. Vandaar dat we in 2023 opnieuw een duikreis naar deze honeymoon eilanden boeken. Ditmaal een cruise in het centrale en meest toeristische gedeelte rond het Male en Ari atol.

Tijdens onze zoektocht naar een geschikte liveaboard valt ons oog al snel op de Emperor Explorer, een vrij nieuw en modern schip dat voorzien is van alle mogelijk comfort. Het feit dat we ook nog een korting van 24% aangeboden krijgen, maakt de keuze des te gemakkelijker.


Map van de duikplaatsen in de Malediven


map duikplaatsen malediven


Het schip de Emperor Explorer in de Malediven


Het schip de Emperor Explorer is een houiten schip en in 2019 gebouwd. De afmetingen van de Emperor Explorer zijn 42m lang, 13,2m breed en een diepgang van 2,8m. In totaal zijn er 4 dekken. Er zijn 13 hoogwaardige hutten op de Emperor Explorer voor in totaal 26 gasten. De aandrijvingsmotor heeft 750PK. Het schip de Emperor Explorer heeft zijn eigen ontziltingsinstallatie en kan 12ton zoetwater produceren per dag.

Het duikmateriaal wordt niet bewaard op het schip de Emperor Explorer, maar op een duikdoni van 24m lang. De duiken worden ook met de duikdoni georganiseerd. Hierdoor is er zeer veel plaats op het schip de Emperor Explorer. Hierdoor blijven de loopplaatsen en vertrekken droog, wat zeer aangenaam is. Van het lawaai van de compressor om de duikflessen te vullen is er veel minder hinder op de Emperor Explorer, omdat de compressor op de duikdoni staat en steeds een beetje verder vaart.

Van navigatie is er een GPS-plotter, VHF-CB-radio en satelliettelefoon aan boord. Naar schipveiligheid is op de Emperor Explorer een brandblussysteemn, rookmelders, CO2-monitoren, brandmelders, brandblussers, blusdekens, reddingsvesten en een nachtwacht aan boord.


schip emperor explorer

Pictures - foto's van het schip de Emperor Explorer in de Malediven in de Indische Oceaan 2



Reisverhaal duiken in de Malediven in het Malé, Vaavu en Ari Atol in de Indische Oceaan



Zaterdag 8 april 2023 - zondag 9 april 2023

Met Emirates vanuit Düsseldorf met tussenstop in Dubai naar Malé Atol



Aangezien we redelijk last-minute beslist hebben om deze reis te boeken, is het moeilijk om nog een goede en betaalbare vlucht te vinden. Alles vanuit Brussel of Amsterdam is ofwel veel te duur en/of zou veel te veel tijd in beslag nemen. Vandaar onze keuze om met Emirates vanuit Düsseldorf te vertrekken met de allerlaatste vlucht van die dag. Op die manier kunnen we rustig in de namiddag vanuit Antwerpen vertrekken, de auto achterlaten op een nabijgelegen betaalparking, in de luchthaven nog even iets eten en stipt om 21.15 richting Dubai vertrekken. Daar stappen we over op een vlucht naar Malé, waar we zondag om 14.30 lokale tijd aankomen.

Omstreeks 16.00 worden wij en onze medepassagiers in de luchthaven verwelkomd door enkele medewerkers van Emperor Divers, die ons helpen om alle bagage in de dhoni in te laden. We zijn nog maar net vertrokken of iedereen wordt al aan het werk gezet, want alle duikmateriaal moet geprepareerd worden om morgenvroeg van start te kunnen gaan. Het is een drukte van jewelste op de dhoni en duikpakken, vinnen en ander materiaal verhuizen vliegensvlug van de koffers naar de ons toegewezen opbergbakken, die gedurende de hele reis op de dhoni zullen blijven staan. Lekker gemakkelijk en geen geklooi met natte pakken op het schip zelf!

Na een 10-tal minuten varen met de dhoni, stappen we over op de Emperor Explorer, waar we meteen onze schoenen moeten afgeven. Vanaf nu lopen we een hele week op blote voeten. Heerlijk! Nadat we de noodzakelijke administratie (verzekeringen, aansprakelijkheid, enz.) in orde hebben gebracht, is het tijd om onze kajuit op het benedendek te ontdekken. We zijn aangenaam verrast want er is meer dan voldoende plaats voor een tweepersoons- en eenpersoonsbed, de airco geeft voldoende koelte en de badkamer heeft een ruime douche. Enig minpuntje zijn de harde matrassen, maar dat is persoonlijke smaak.

Daarna wordt iedereen terug in de leefruimte verwacht voor een duidelijke briefing over de do's en don'ts op het schip en de dhoni; inclusief een gedetailleerde veiligheidsbriefing in geval van calamiteiten. Op zowel de Emperor Explorer als de dhoni zijn er reddingsvesten, zuurstofflessen, AED's, reddingsboeien, noodvlotten en andere veiligheidsvoorzieningen aanwezig voor elke opvarende. Bovendien is de dhoni groot genoeg om als evacuatieschip te fungeren. We krijgen ook informatie over de decompressiekamers met bijbehorende noodnummers op de locaties waar we duiken op de Malediven.

Ook voor elke duik krijgen we in de leefruimte een duidelijke en volledige briefing, waarbij elke duiklocatie in detail wordt besproken. Indien er nog onduidelijkheid is over de stroming, springt één van de duikgidsen nog even in het water om volledige informatie over de duikomstandigheden te krijgen.


schip emperor explorer

Pictures - foto's van het schip de Emperor Explorer in de Malediven in de Indische Oceaan 1



Om ervoor te zorgen dat we voldoende gehydrateerd blijven, krijgen we een herbruikbare drinkfles cadeau die we op de Emperor Explorer aan een waterbidon kunnen vullen en daarna kunnen meenemen naar de dhoni. Het is een tof aandenken aan deze reis, maar vooral een milieuvriendelijk alternatief voor alle plastic flesjes water die we anders zouden consumeren.

Na deze uitgebreide briefing beginnen onze magen redelijk te knorren en is het tijd om ons op het buffet te storten. Dagelijks krijgen we een mooi aanbod van verschillende gerechten voorgeschoteld met keuze uit vis, vlees, kip, pasta, rijst en diverse groenten. Lekker! Er is ook telkens één glaasje wijn (rood of wit) bij de prijs inbegrepen. Alle andere alcoholische dranken en frisdranken zijn voor eigen rekening.

Nadat iedereen zijn buikje heeft rond gegeten en de eerste kennismakingsgesprekken met onze medepassagiers zijn gepasseerd, beginnen onze ogen dicht te vallen en is het hoog tijd om onze kajuit op te zoeken. Slaapwel iedereen!


Maandag 10 april 2023

Duiken op Kurumba, Fish Factory, Kuda Geri en Cocao Geri


Het leven op een liveaboard is eerder Spartaans te noemen want om 5u40 wordt er al op onze deur geklopt. Wake up everybody, it's time to dive! Om 6.00 wordt de scheepsbel geluid; het signaal dat iedereen in de leefruimte wordt verwacht voor de duikbriefing. Daarna stappen we over op de dhoni en kunnen we eindelijk het water inspringen!

De eerste duik is altijd een check dive waarbij het lood, de OSB (oppervlakteboei) en trimvest worden uitgetest.

Duikplaats Kurumba


Duikplaats Kurumba bevindt zich aan een drop off die de vorm heeft van een halve maan en ligt op een diepte van 5 tot maximaal 25 à 30 meter. Vervolgens gaat het over naar een zacht hellende zandbodem. We duiken hier mee met de zachte stroming. De ondiepe kant van het eiland bevindt zich ten westen van ons en we duiken richting het zuiden met de drop off aan onze linkerschouder. We zien alle typische en fotogenieke rifvissen. Op afstand zien we ook enkele babyhaaien passeren. Verder laat een mooie octopus die op een rots zit zich gewillig fotograferen. Op deze duikplaats kan je ook snorkelen aan de bovenkant van de drop off. Kurumba is alvast een leuke opwarmer en we zijn heel benieuwd wat we in de Malediven nog te zien gaan krijgen!


duiken malediven male Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Male Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 1



Duikplaats the Fish Factory


Duikplaats the Fish Factory is gelegen aan een afgesloten doorgang van een eiland tussen de Atollen en biedt duikers een fascinerend onderwaterleven. Lokale vissers kuisen hier hun gevangen vis en gooien de afvalrestjes in het water, waardoor er o.a. pijlstaartroggen worden aangetrokken. Het begint zeer ondiep aan de eilandkant en duikers kunnen zonder problemen tot een diepte van 30m gaan, maar het mooiste deel van de duik bevindt zich in de bovenste 12m, waar rotsblokken en verschillende soorten vis te vinden zijn.

Er is wat stroming aanwezig, waardoor wordt aangeraden om een rifhaak te gebruiken. We zien hier veel en verschillende los zwemmende murenes, wat normaal gezien overdag niet zoveel voorkomt. We maken er dankbaar gebruik van en kunnen enkele mooie foto's en filmpjes maken. Op een diepte van 5m zitten veel poetsvisjes tussen de rotsblokken, wat veel vis en grote pijlstaartroggen aantrekt. Duikers kunnen hier getuige zijn van pijlstaartroggen die stoppen voor de poetsvisjes om hun kieuwen en mond grondig te laten kuisen. Daarna zwemmen ze sierlijk weg en keren even later terug voor een volgend poetsrondje. Soms zwemmen de pijlstaartroggen in formatie van wel zes dieren.

The Fish Factory is over het algemeen zeer ondiep, maar biedt toch veel entertainment en is een geweldige ervaring voor elke duiker die van onderwaterfotografie en het observeren van zeeleven houdt.


duiken malediven male Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Male Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 2



Duikplaats Kuda Geri


Duikplaats Kuda Geri biedt de mogelijkheid om te duiken op een wrak dat nog geen 20 jaar geleden in de Malediven is afgezonken. Het wrak ligt op een diepte van 18 meter en is reeds goed begroeid. Een mooie bladschorpioenvis heeft er zijn vaste habitat gevonden en meerdere soorten rifvissen zoeken er bescherming. Daarna steken we over naar een afgeknotte pinnacle die een 15 meter verderop ligt. Afhankelijk van de stroming kan je volledig rond deze pinnacle duiken. De platte top ligt op een diepte van 3 meter en gaat dan over in een drop-off met enkele plateaus en holtes tot op een zandbodem die op 22 meter diepte begint en daarna geleidelijk afhelt. De platte bovenkant heeft weinig begroeiing en vis, terwijl de drop-off zeer mooi is. Je kunt er meerdere soorten intact koraal met bijhorende rifvissen bewonderen. Opvallend is de aanwezigheid van verschillende soorten clownvissen op deze kleine oppervlakte. We spotten ook een zeer goed gecamoufleerde schorpioenvis, enkele mooie naaktslakken en een platworm.


duiken malediven male Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Male Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 3



Duikplaats Cocao Geri


Duikplaats Cocao Geri is een zeer ondiepe, brede pinnacle met een platte bovenkant. De diepte tot aan de zandbodem varieert afhankelijk van de zijde van het atol, tussen de 15 en 25 meter diepte. Aangezien de zon laag staat, zijn veel vissen reeds in slaapmodus. Vanaf schemering gaan de vedersterren en zeekomkommers op zoek naar voedsel. Tijdens deze duik spotten we een mooie langoest, een schildpad, een schorpioenvis en enkele prachtige naaktslakken.


duiken malediven male Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Male Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 4



Dinsdag 11 april 2023

Duiken op Kandooma Thila, Dhiggiri (verpleegsterhaaien), Miyaru Kandu en Alimatha Jetty



Duikplaats Kandooma Thila


Vandaag staat een kanaalduik op het programma, iets waar de Malediven om bekend staan. Duikplaats Kandooma Thila heeft twee kanalen met daartussen een smal plateau. Je kan hier ideaal duiken wanneer de stroming uit de juiste richting komt. Vanaf het begin van de duik zien we direct een aantal grote vissen. Sommige zijn nieuwsgierig en bijten in het loshangende haar van enkele duikers. Op 33 meter diepte is een rifhaak noodzakelijk. Aan onze rechterkant zien we een zeer grote groep grote vissen. Regelmatig komt er vanuit de stroming een grote grijze rifhaai tevoorschijn die 'haai' komt zeggen. Helaas is het zicht vrij beperkt en niet meer dan 10 meter. We spotten verder nog een witgestippelde adelaarsrog, enkele pijlstaartroggen en een witpuntrifhaai. Op een diepte van 15 meter komen we ook nog wat witpuntrifhaaien en andere vissen tegen.

Nadat iedereen terug aan boord is van de Emperor Explorer, varen we van het Zuid-Ari atol verder naar het Vaavu Atol om nieuwe duikplekken en haaien te ontdekken.


duiken malediven vaavu Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Vaavu Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 1



Duikplaats Dhiggiri


Duikplaats Dhiggiri bestaat uit een ringplateau van zand met enkele kleine rotsen en is gekend om de aanwezigheid van vele verpleegsterhaaien. Het hoogste plateau bevindt zich op 8 meter diepte en is populair bij resortboten die hier naartoe komen om met de verpleegsterhaaien te snorkelen. Vanwege de aan- en afvoer van meerdere motorboten is de minimale duikdiepte op deze plaats dan ook 8 meter. Er zijn verschillende soorten vissen te zien, waaronder scholen remora's, maar de verpleegsterhaaien zijn uiteraard de belangrijkste attractie. Helaas worden de haaien hier soms gevoederd, waardoor ze hun jachtinstinct verliezen. Het aantal verpleegsterhaaien op deze duikplaats is fenomenaal. Op een gegeven moment tellen we 15 exemplaren! Eén van de haaien komt zelfs tegen mijn camerapoort aangezwommen, waardoor ik hem zachtjes moet wegduwen. De huid voelt tegen alle verwachtingen erg ruw aan. We maken hier een fantastisch schouwspel mee want de verpleegsterhaaien zijn absoluut niet verlegen en zwemmen soms tussen onze lichamen en de zandbodem door. Enkele wildebrassen raken ons zelfs aan! We zijn zo euforisch dat we bijna vergeten te kijken naar vier grote pijlstaartroggen die ook nog even passeren. We willen meer!


duiken malediven vaavu Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Vaavu Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 2



Duikplaats Miyaru


Op duikplaats Miyaru Kandu gaan we weer kanaalduiken. Na een degelijke briefing wordt eerst getest hoe sterk de stroming is en in welke richting deze gaat. Miyaru Kandu bevindt zich tussen twee hoge riffen met daartussen een smal kanaal waar het water van de Indische Oceaan doorheen wordt gestuwd. Het kanaal begint op 32 meter diepte en valt dan in een drop-off naar een ongekende diepte. Er zijn verschillende grijze haaien en witpuntrifhaaien te bewonderen, evenals enkele schattige babyhaaien. Tijdens het uitduiken op de hellende kant van het kanaal laat een schildpad zich gewillig fotograferen. Er zijn ook allerlei soorten rifvissen te bewonderen. Door de diepte in Miyaru Kandu is het belangrijk om op te letten dat de maximale duikdiepte, druk van de nitrox duikflessen en non-decompressietijd worden gerespecteerd.


duiken malediven vaavu Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Vaavu Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 3



Duikplaats Alimatha Jetty


Duikplaats Alimatha Jetty bevindt zich in hetzelfde kanaal, maar dan nabij een resort. Het is een relatief ondiepe duik aan de schuine kant van het kanaal, met meer zandbodem dan rotsen. Het kan er soms wel flink stromen, dus is het raadzaam om een rifhaak bij te hebben. Enkele zwartpuntrifhaaien en adelaarsroggen passeren ons terwijl meerdere verpleegsterhaaien rond ons heen zwemmen. Een aantal verpleegsterhaaien liggen op de bodem te slapen, soms meerdere naast elkaar. De laatst gearriveerde haai legt dan zijn borstvin op de andere, alsof ze de beste vrienden zijn. Verder zien we op Alimatha Jetty allerlei soorten rifvissen en een enorme school snappers.


Woensdag 12 april 2023

Duiken op Devana Kandu, Miyaru Kandu en Kudarah Thila


Duikplaats Devana Kandu


Bij deze duik gaan we opnieuw het kanaal in. In het midden van het kanaal bevindt zich een bodem met oplopende rotsblokken. We moeten ervoor zorgen dat we alleen aan de rechterkant blijven, omdat er aan de linkerkant veel triggerfishes zitten. Deze duikplaats is ideaal om grijze rifhaaien te spotten. De stroming valt vandaag redelijk mee, maar toch zijn er meerdere haaien aan het patrouilleren. Plotseling verschijnt er een prachtige adelaarsrog uit het niets, wat altijd voor een leuke verrassing zorgt. Wanneer we de vereiste decompressietijd van 5 minuten bereiken, moeten we helaas het ondiepere midden van het kanaal volgen. Naast de gebruikelijke rifvissen, zien we ook nog een octopus die uit zijn holletje komt piepen. Altijd leuk om te zien!


duiken malediven vaavu Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Vaavu Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 4



Opnieuw Duikplaats Miyaru


Vandaag duiken we opnieuw op duikplaats Miyaru Kandu. De stroming is zeer mild en de zichtbaarheid is beter dan gisteren. Talloze grijze rifhaaien (zowel grote als babyhaaien) poseren gewillig voor onze lens. Naast de vele rifvissen, zijn enkele witpuntrifhaaien, een octopus en een schildpad de hoogtepunten van deze duik. Na deze duik verlaten we het Vaavu atol en zet de Emperor Explorer terug koers naar het Zuid-Ari atol. Deze overtocht duurt ca 4 uur, waardoor er vandaag maar drie duiken op het programma staan.


Duikplaats Kudarah Thila


Aangekomen bij duikplaats Kudarah Thila liggen er al zes andere schepen voor anker. Dit is blijkbaar een populaire bestemming! De duikplaats bestaat uit een pinnacle met 3 toppen, waar het beste zicht en de meeste activiteit te zien is tussen 14 en 25 meter diepte. Dieper begint een schuine zandbodem waar niet veel meer te beleven valt. In een van de toppen zit een kleine boog waardoor je kunt duiken. Je moet hierbij wel opletten dat je niets beschadigt, want de boog is mooi begroeid met gorgonen. Het bijzondere aan Kudarah Thila is dat er scholen van duizenden geel-blauw gestreepte snappers te zien zijn. Het is makkelijk om je buddy in zo'n grote visbende te verliezen! Bij valavond komen er grote jacks in groepen op de snappers jagen, wat een prachtig schouwspel oplevert. Verder zijn er mooie koralen en talloze gorgonen te zien. Octopussen en babyhaaien verstoppen zich dan weer onder de overhangende stukken. Het is hier vooral ook opletten voor de donkere murenen met een bruine streep naar achteren op hun mondhoeken, want deze zijn niet zo gastvriendelijk. Dit is echt een top duiklocatie!


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 1



BQ op één van de eilandjes


Na deze derde en laatste duik van de dag staat er nog een BBQ op één van de eilandjes op het programma. Nadat het kleine bootje ons heeft afgezet, krijgen we eerst nog voldoende tijd om over het paradijselijke strand te struinen en de nodige idyllische foto's te nemen. Enkele onverbeterlijke waterratten plonsen zelfs nog even het water in. Bij schemering worden we dan aan de gezellig opgedekte tafel met theelichtjes verwacht. De bemanning heeft met donker zand zelfs een heuse walvishaai gecreëerd. Tof! We zitten nog maar net aan tafel wanneer we de eerste regendruppels voelen vallen en de donkere lucht in de verte voorspelt niet veel goeds. Er wordt dan ook snel beslist om alles terug in te pakken en de BBQ op de Emperor Explorer te laten doorgaan. Jammer, maar we laten het niet al te veel aan ons hart komen en genieten van een lekkere maaltijd aan boord.


Donderdag 13 april 2023

Duiken op Kudi Maa Wreck, Maamigili Beyru en Rangali Madivaru


Duikplaats Kudi Maa Wreck


We beginnen deze ochtend met een duik op het Kudi Maa Wreck waarvan de kiel op zo'n 28 tot 30 meter diepte ligt. Het bovendek en commandobrug bevinden zich op 20 meter diepte en de top van de mast ligt op 14 meter diepte. Het 52 meter lange wrak ligt enigszins gekanteld op de kiel en is jammer genoeg volledig gestript. Verder zijn er grote openingen aanwezig waar je doorheen kunt zwemmen. Het wrak is mooi begroeid en er is veel zeeleven te zien, zoals naaktslakken. Verpleegsterhaaien, witpuntrifhaaien en gitaarhaaien worden soms gespot op het zand naast het wrak, maar we hebben ze vandaag niet gezien. Helaas hebben we ook de gedomicilieerde frogfish niet gevonden, hoewel deze dieren doorgaans honkvast zijn.


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 2



Snorkelen in het Ari atol met walvishaaien


Het Zuid-Ari atol staat bekend om de aanwezigheid van walvishaaien, die in het warmere en ondiepe water van de Indische Oceaan op zoek gaan naar plankton dat hier massaal terug te vinden is. Het is bijgevolg een zeer populaire bestemming voor duikers en resorttoeristen, die allemaal een glimp van dit magische dier willen opvangen. Vanaf het moment dat we op de dhoni doorgeseind krijgt waar er een wavishaai gespot is, zetten we meteen koers naar 'the place to be'. Helaas zijn er reeds 18 andere boten ter plaatse en is het een drukte van jewelste. Het team van Emperor Explorer had ons hiervoor op voorhand gewaarschuwd, maar dit is echt onvoorstelbaar. Vanaf het moment dat we het water inspringen is het bijna letterlijk vechten om een goed plekje te veroveren. Er wordt gestompt, getrapt en opzij geduwd. Overal zie je armen, benen, vinnen en onderwatercamera's die allemaal het ultieme shot van de walvishaai willen maken. Dit is werkelijk waanzin! Het lukt ons om een 15-tal seconden de walvishaai te volgen en te filmen. Daarna zwemmen we door de spartelende mensenmasa terug naar de dhoni. Vervolgens varen we een stukje verder in het zog van de walvishaai en springen we een tweede keer het water is. Ditmaal zijn er iets minder andere boten in de omgeving, maar het blijft een strijd op leven en dood om de juiste positie te vinden om een foto of filmpje van de walvishaai te maken zonder dat er 20 andere mensen op staan. Missie geslaagd, maar het blijft een akelige belevenis vanwege de onbeschofte en ongeciviliseerde houding van sommige mensen.


Duikplaats Maamigili Beyru


Op duikplaats Maamigili Beyru maken we alweer een stromingsrifduik aan de Indische Oceaan-kant van een atol. Het water is hier echter zeer troebel door de aanwezigheid van stof, mist en plankton, wat de zichtbaarheid tijdens het duiken sterk beperkt. Het rif begint schuin af te hellen vanaf een diepte van 8 meter en gaat dan geleidelijk over in een zacht aflopende zandbodem. Het rif is rotsachtig en heeft bijna geen begroeiing, waardoor het aantal vissen hier beperkt is. We zien wel een mooie zwartpuntrifhaai elegant langs zwemmen, maar over het algemeen is deze duikplaats Maamigili Beyru niet bijzonder indrukwekkend.


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 3



Duikplaats Rangali Madivaru


Duikplaats Rangali Madivaru bevindt zich aan de hoek van een atol in de Indische Oceaan en staat gekend als klein poetsstation voor manta's. Het rif begint op een diepte van 5 meter en loopt af naar 25 meter, waarna het overgaat in een zandbodem. Normaal gezien zouden we hier een driftduik doen, maar er staat vandaag weinig stroming. En ondanks het overvloedige plankton in het water, zijn er helaas geen manta's te bespeuren. Toch is het nog steeds een mooie duikplaats want er staat prachtig intact koraal en in het ondiepe gedeelte zijn vele mooie tafelkoralen te bewonderen. Er zijn bovendien veel rifvissen aanwezig, waaronder scholen van duizenden snappers die je gewoon kunt inzwemmen, waarna ze je insluiten in hun groep. We spotten ook een zeer grote napoleonvis, maar het beestje is nogal schuw en laat zich niet benaderen om een foto of filmpje te maken. Zelfs zonder de aanwezigheid van manta's is dit een zeer toffe duikplaats.


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 4



Vrijdag 14 april 2023

Duiken op Rangali Madivaru, twee keer op Moofushi en Fesdu Lagoon


Duikplaats Rangali Madivaru


Opnieuw gaan we naar dezelfde duikplaats Rangali Madivaru als gisterennamiddag, hopend om dit keer wel manta's te zien. Er is nog steeds weinig stroming. Tijdens de duik spotten we twee grote napoleonvissen, een schildpad, acht grijze rifhaaien, waarvan sommige nog baby's zijn, drie zwartpuntrifhaaien en twee witpuntrifhaaien. Bijna aan het einde van de duik komt er een kleine manta sierlijk voorbij gezwommen. Missie geslaagd!


Duikplaats Moofushi


Duikplaats Moofushi is een gekend reinigingsstation voor manta's. Aan de uiterste rand van het rif begint een dropoff van 25 meter tot 50 meter diepte. Op 25 tot 20 meter diepte bevindt zich een licht hellend plateau dat bedekt is met rotsblokken en wat koraal. Vanaf 20 tot 8 meter diepte kunnen we in het midden van het rif zeer mooi tafelkoraal bewonderen. In totaal passeren er drie manta's langs het poetsstation en spelen ze gewillig model voor onze lens. Soms hangen ze in onze bubbels en rillen ze even van de tintelingen. Een adelaarsrog met grootheidswaanzin denkt dat hij een manta is en volgt één van zijn grote broers. Over een identiteitscrisis gesproken! Verder passeren er vanuit de diepte nog een tiental witpuntrifhaaien. Sommige van deze dieren leggen zich te slapen op de schuine bodem waar wij ons op bevinden. Tof!

Na een tijdje krijgen we het 'gezelschap' van andere duikers. Wat een zootje ongeregeld! Ze houden totaal geen rekening met anderen en zwemmen overal onder, voor en tussen. Ze staan en liggen zelfs op het fragiele koraal, waardoor het onherroepelijk vernield wordt. Na meerdere, ietwat agressieve schermutselingen maken we hen duidelijk dat ze moeten ophoepelen. Gelukkig heeft hun duikleider nog een beetje gezond verstand en roept zijn groep terug. Ook aan de oppervlakte is het oppassen geblazen, want de bootjes die vanuit de resorts met hun gasten naar deze plek varen om manta's te zien, houden totaal geen rekening met mogelijke snorkelaars die in het water dobberen. Wat een onbeschofte en onrespectvolle bende! We prijzen ons gelukkig dat wij met onze medepassagiers en de fijne crew van Emperor Explorer met ons gat in de boter zijn gevallen.




duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 5



Opnieuw duikplaats Moofushi


We keren terug naar de vorige duiklocatie Moofushi voor een herkansing om manta's te spotten; maar ditmaal zonder andere boten in de buurt waardoor de duik veel rustiger verloopt. Gelukkig zijn de manta's nog steeds op het poetsstation aanwezig en kunnen we deze prachtige dieren een hele poos bewonderen. Het is een beetje jammer dat de stroming van de Indische Oceaan nu kouder en plaktonrijk water over het atol stuwt, wat de zichtbaarheid enorm beperkt, maar dat kan de pret absoluut niet drukken. Tijdens deze duik zien we ook enkele murenen, witpuntrifhaaien, octopussen en een napoleonvis.

Wanneer we op de Emperor Explorer nog nagenieten met een hapje en (non-alcoholisch) drankje, spotten we vlakbij het schip nog een school dolfijnen die vrolijk ronddartelen in het water. Superleuk!


Duikplaats Fesdu Lagoon


Wanneer het 's avonds donker genoeg is in het Fesdu Lagoon, worden de krachtige spots aan het achtersteven van de Emperor Explorer aan gezet en plaatsen de duikgidsen op de bodem van de oceaan tien sterke duiklampen die naar boven schijnen. Op die manier wordt er massaal veel proteïnerijk nekton aangetrokken, wat één van de favoriete hapjes van manta's is. Na een tijdje wachten, hebben we 'prijs' en komen vijf manta's hun buikje rondsmullen. Alle duikers glijden met een extra duiklamp geruisloos het water in, waar we 45 minuten op de bodem gaan zitten om van dit spektakel te genieten. Meerdere manta's naderen ons tot enkele centimeters en maken talloze tuimelingen en haarspeldbochten om zoveel mogelijk nekton te kunnen binnenzuigen. We hebben ogen te kort om alles te kunnen volgen. Top entertainment!

Na het avondeten zitten we nog een hele tijd op het achtersteven om naar de dolle mantashow te kijken. Want zolang de lampen aan blijven, blijven deze wonderlijke dieren tuimelingen in de lichtstralen maken. Ze lijken wel onvermoeibaar en onverzadigbaar. Om 22.00 worden de lichten helaas onherroepelijk gedoofd en glijden we met een euforisch gevoel ons bedje in. We gaan zalig dromen van die wonderbaarlijke manta's!


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 6



Zaterdag 15 april 2023

Duiken op Fish Head en Bathala Thila


Duikplaats Fish Head


Vandaag duiken we eerst in het oosten van het Zuid-Ari atol. Duikplaats Fish Head is een grote afgeplatte pinnacle die op de zandbodem begint op een diepte van 33 meter en vervolgens een drop-off kent tot 22 meter. Vervolgens komen we rondom heel de pinnacle een korte inham tegen van ongeveer 2 à 4 meter en tot slot stijgt de wand tot 9 meter. Bovenaan bevindt zich een volledig plat plateau. Er zijn talrijke scholen vissen aanwezig, evenals verschillende soorten rifvissen, octopussen, schildpadden, grijze rifhaaien, witpuntrifhaaien, tonijnen, jacks, murenen, vleermuisvissen enz. Kortom, duikplaats Fish Head is een prachtige plek om te duiken.


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 7



Duikplaats Bathala Thila


Duikplaats Bathala Thila ligt in het noorden van het Zuid-Ari atol. Het is een grote afgeplatte pinnacle die vanaf een diepte van 35m oprijst tot 8m. Er zijn meerdere overhangen waar dieren zich kunnen verstoppen, zoals een slapende witpuntrifhaai. We spotten veel scholen vis met bijhorende jagers zoals jacks, tonijn, grijze rifhaaien en zwart- en witpuntrifhaaien. Enkele zeer giftige steenvissen liggen bovenop het plateau. Hier en daar laat een octopus zich zien, die van kleur verandert wanneer we het benaderen. Tof om naar te kijken! Verder zijn hier ook de gekende rifvissen en soms een langoust te vinden. Ook deze allerlaatste duikplaats van onze vakantie is een aanrader.


duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 8



duiken malediven zuid ari Atol

Pictures - foto's van het Duiken in het Zuid Ari Atol in de Malediven in de Indische Oceaan 9



Zondag 16 april 2023

Een dagje luieren aan het zwembad van het Hulhule Hotel in Malé


Het hotel Hulehule in Malé biedt de mogelijkheid om het zwembad en ligstoelen te huren voor reizigers met een late avondvlucht. We hebben hiervan gebruik gemaakt. Daarnaast is er een bar waar je cocktails en emmers bier kunt bestellen. Het was een ontspannende afsluiting van onze laatste dag.


hotel hulhule malediven

Pictures - foto's van het hotel Hulhule vlakbij de luchthaven in het Male Atol in de Malediven in de Indische Oceaan



Onze terugvlucht van Malé naar Düsseldorf met Emirates had een tussenstop in Dubai. Na het ophalen van onze bagage in Düsseldorf moesten we nog een rit van 2 uur maken naar Antwerpen.


Movie van duiken in de Malediven in het Male, Vaavu en Ari Atol









Like en deel het reisverhaal met foto's van de Malediven met je vrienden op Facebook






Nuttige informatie over de Malediven:



Medische informatie over de Malediven


inenting


tijgermug



Hyperbaric chamber en emergency contacts in de Malediven:


Decompressiekamers zijn er in de Malediven op bepaalde AtollAtollen en hotels:

Noodnummers:




Het klimaat in de Malediven:




Klimaattabel van gemiddelden temperaturen in de Malediven:



Malediven Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min temperatuur graden Celcius 25 26 26 27 27 27 26 26 26 26 25 25
Max temperatuur graden Celcius 29 30 31 32 31 31 31 30 30 30 29 29
Gemiddeld aantal dagen neerslag 5 4 7 8 12 10 10 12 12 15 12 11
Zee temperatuur graden Celcius 27 28 28 29 29 29 29 29 29 29 29 28


Het tijdsverschil in de Malediven t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne