www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken Maleisië Borneo Sipadan - Mabul - Kapalai

engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Maleisië Borneo en duiken in Sipadan met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, scuba diving duiken in Maleisië Borneo Sipadan - Mabul - Kapalai, jungle tochten in Tabin en Sukau Wildlife ReserveWaar ligt Maleisië Borneo, Sipadan - Mabul - Kapalai - Tabin en Sukau?


map maleisie borneo, sipadan, mabul, kapalai


Info over Borneo:De naam Borneo is afgeleid van de onafhankelijke staat Brunei. Borneo is het 3e grootste eiland ter wereld (enkel Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter). De oppervlakte bedraagt ongeveer 743.330 km2 en het eiland telt meer dan 20 miljoen inwoners. De berg Kinabalu is het hoogste punt en meet 4095m.

Het noorden van Borneo behoort tot Maleisië. Tevens is er de kleine onafhankelijke staat Brunei gevestigd. De provincie Sabah ligt in het noordoosten en Sarawak in het noordwesten. Het zuidelijk deel van Borneo behoort tot Indonesië en noemt officieel Kalimantan.

Ten noordwesten van het eiland Borneo ligt de Zuid-Chinese Zee, ten noordoosten de Suluzee, ten oosten de Celebeszee, ten zuidoosten de Straat Makassar, ten zuiden de Javazee en ten zuidwesten de Straat Karimata.

Het tropische regenwoud in Borneo is het oudste ter wereld. Vanaf de jaren 60 is het woud (vooral het laaglandregenwoud dat de meeste soorten fauna en flora herbergt) tegen een zeer hoog tempo gekapt. Hierdoor zijn er nog maar enkele kleine stukken ongerept laaglandregenwoud over. Deze stukken ongerept laaglandregenwoud liggen voornamelijk in de nationale parken van Borneo. Spijtig genoeg is er sinds 1980 reeds 80% van het woud verdwenen voor houtwinning of platgebrand voor palmolieplantages.

Borneo heeft door de vele neerslag (meer dan 2500mm per jaar) een zeer grote diversiteit aan flora met meer dan 15000 verschillende plantensoorten. In de laaglanden bevinden zich bv. de dipterocarp-bomen, een familie bestaande uit honderden soorten zeer gewild hardhout. De dipterocarp bomen zijn de grootste regenwoudbomen ter wereld en kunnen wel 90m groot worden.

Qua fauna is Borneo vooral bekend voor zijn orang-oetans, dwergolifanten, neusapen, Sumatraanse neushoorns die bijna helemaal zijn uitgestorven en nog vele andere dieren. Jaarlijks worden er op Borneo, zowel op het land als in het water, nog nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Daar de meeste dieren in het dichte bladerendak van het regenwoud leven, is het moeilijk om dit ecosysteem volledig te doorgronden en zullen er waarschijnlijk nog meer soorten worden ontdekt.


Reisverhaal scuba diving duiken in Maleisië Borneo Sipadan - Mabul - Kapalai, jungle tochten in Tabin en Sukau Wildlife Reserve:In de meeste top-10 lijsten van beste duikplaatsen ter wereld is het eiland Sipadan wel terug te vinden. De hoogste tijd dus om als fervente duikers een reis naar Maleisisch Borneo te organiseren.


Zondag 27 september 2015 en maandag 28 september 2015

Vluchten van Brussen - Zaventem naar Dubai en eindbestemming Kuala Lumpur


Met een uur vertraging vliegen we met Emirates Airlines in zes uur van Brussel naar Dubai, waar we vier uur transittijd hebben. Ondanks het feit dat het midden in de nacht is, zijn alle winkels in de luchthaven open en kan er à volonté geshopt worden. We hebben van Emirates ook een voucher gekregen waarmee we een eenvoudige maaltijd kunnen betalen. Leuke geste!

De luchthaven van Dubai is gigantisch groot, waardoor we toch wel een klein uurtje nodig hebben om van terminal A naar terminal C te geraken.

Om 4uur 's nachts stijgen we dan op richting Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, waar we na zeven uur vliegen veilig landen. Onze koffer rolt als één van de laatste van de bagageband. Toch altijd een kritiek en spannend momentje!

Het centrum van Kuala Lumpur ligt een 70-tal kilometer verwijderd van de luchthaven. Je kunt uiteraard het openbaar vervoer nemen om in het centrum te geraken, maar een taxi is zoveel comfortabeler na een dergelijke lange reis.

In alle reisboeken en ook op de luchthaven zelf wordt echter ten stelligste afgeraden om in een willekeurige taxi op straat in te stappen, omdat veel toeristen op die manier opgelicht worden en een veel te hoge prijs betalen. Het is daarom veiliger om in de aankomst terminal een ticketje aan te schaffen bij de 'officiële' taximaatschappij. Op die manier ben je zeker van een vaste en correcte prijs (100 RM voor 2 personen en 2 grote koffers).

Na een klein uurtje rijden worden we netjes voor de ingang afgezet van het WOLO hotel (45 EUR per nacht per kamer), dat zeer centraal gelegen is in de levendige Bukit Bintang wijk. Het WOLO hotel is modern ingericht, met enkele zeer originele eye catchers in de lobby en in de lift krijg je het gevoel dat je op een mini dance festival staat! De kamers zijn voorzien van alle mogelijke comfort en de douche is zalig. Klein minpuntje zijn echter de zeer harde matrassen, die ervoor zorgen dat we de volgende dag met rugpijn opstaan.

Nadat we de bagage op onze kamer hebben gedropt, beslissen we nog even de nabije omgeving te verkennen. We volgen zonder map en op goed geluk onze neus voor avontuur en komen zo toevallig in de nabije omgeving van de Petronas Towers terecht. Deze wereldberoemde twintowers zijn op de 41ste en 42ste verdieping op 175 meter boven de grond met elkaar verbonden door een 58 meter lange glazen brug. Je kan een ticketje kopen om op deze brug te gaan staan en de stad te overschouwen, maar aangezien Kuala Lumpur gehuld is in een dikke laag mist, heeft het weinig zin om hier ons geld aan te besteden.

Aangezien onze oogjes van de lange reis nu echt wel toevallen en we zo vlug mogelijk ons bed willen induiken, nemen we enkel nog een snelle hap in brasserie Tous les Jours, die vlak onder ons hotel gelegen is. Je kunt hier lekkere sandwiches, overheerlijke gebakjes, diverse ice coffees en andere zoetigheden verkrijgen. We trakteren onszelf op enkele gebakjes en na deze laatste suikerbom trekken we naar de kamer, waar we ons vermoeide lichaam neervlijen op de harde matras.


City trip in Maleisië Kuala Lumpur met bezienswaardigheid de Petronas Towers


kuala lumpur petronas towers

Pictures - foto's van een City trip in Kuala Lumpur met bezienswaardigheid de Petronas Towers 1Dinsdag 29 september 2015

Verkennen van de stad Kuala Lumpur


Na een beperkt maar lekker ontbijtje willen we Kuala Lumpur beter verkennen. Het is echter een immens grote stad met een wirwar van straten, die je onmogelijk te voet kan doorkruisen en het openbaar vervoer lijkt ons ook niet meteen het aangewezen vervoermiddel. We kiezen daarom voor het ultieme toeristentransport en kopen een dagticket (45 RM per persoon) voor de hop-on-hop-off bus, die vlak voor de deur van ons hotel een halte heeft en de 40 belangrijkste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur afrijdt.

We rijden o.a. door Chinatown en Little India, we zien enorm veel wolkenkrabbers, enkele mooie moskeeën en andere nationale gebouwen en één van de grootste overdekte volières ter wereld. Niets kan echter onze interesse werkelijk uitlokken, waardoor we gemakzuchtig op de bus blijven zitten tot de Petronas Twin Towers opnieuw onze weg kruisen. Hier stappen we wel van de bus omdat we van dit architectonisch pareltje toch enkele plaatjes willen schieten. Ook vandaag hangt er mist en smog over de ganse stad, dus een uitstapje naar de doorsteekbrug op de 42ste verdieping heeft opnieuw geen zin.

We stappen één van de torens binnen en komen vrijwel meteen terecht in een mega shopping center van wel zes verdiepingen hoog. Aan de achterkant van de torens komen we uit in een gezellig parkje, waar we op een uitnodigend terras de innerlijke mens versterken. Dit is één van de weinige groene plekken die de grootstad van Kuala Lumpur nog kent.

Vervolgens nemen we de bus terug naar ons beginpunt, waar we niet langer kunnen weerstaan aan de lokroep van de vele shoppingcentra die de wijk Bukit Bintang rijk is. Alle grote merken zoals Chanel, Dior, Gucci, enz. hebben hier minstens één winkel die letterlijk barst van de vele bling bling. Mooi om naar te kijken, maar helaas onbetaalbaar! Wij beperken ons tot de aanschaf van een Puma en Desigual shirt, die hier omwille van de gunstige koers (1 EUR = 4,9 RM) iets goedkoper zijn dan in Europa.

Tegen etenstijd kiezen we in dezelfde shoppingbuurt een gezellig restaurant uit, waar we genieten van een lekker diner terwijl we gelijktijdig ongenadig de passanten kunnen nastaren en beoordelen. We sluiten de avond in schoonheid af met een heerlijk dessertje in Tous les Jours.


City trip in Maleisië Kuala Lumpur met bezienswaardigheid de Petronas Towers


kuala lumpur petronas towers

Pictures - foto's van een City trip in Kuala Lumpur met bezienswaardigheid de Petronas Towers 2Woensdag 30 september

Vlucht van Kuala Lumpur naar Tawau op Borneo, vervolgens een lange rit en speedboottocht naar het Mabul Island


We starten de dag op een pijnlijk vroeg moment want om 4u00 's nachts worden we door de taxi (150 RM - inclusief toeslag voor nachttarief) opgehaald om ons terug naar de luchthaven te voeren, waar we via de lage kosten maatschappij Air Asia een binnenlandse vlucht nemen naar Tawau op Borneo.

Om stipt 7u00 stijgen we op in Kuala Lumpur en landen drie uur later in Tawau, waar onze bagage onmiddellijk van de band rolt. Bij het verlaten van de luchthaven worden we opgewacht door een medewerker van Borneo Divers, die ons naar de duikschool op het nabijgelegen eiland Mabul zal begeleiden. Tijdens de rit naar het havenstadje Semporna, zien we het eerste uur niets anders dan enorm uitgestrekte palmboomplantages. Productie van palmolie is hier blijkbaar big business! Vervolgens brengt een snelle boot ons in drie kwartier naar Mabul Island, waar we de komende zes dagen zullen verblijven en duiken bij Borneo Divers.


De oversteek van Borneo naar het eiland Mabul en het logement bij Borneo Divers


mabul island maleisie

Pictures - foto's van de oversteek van Borneo naar het eiland Mabul en het logement bij Borneo DiversHet eerste wat ons in het resort op Mabul Island opvalt, is dat hier bijna enkel Chinese toeristen rondlopen. Aangezien het overgrote deel van hen weinig of geen Engels spreekt, is verbroederen en duikervaringen uitwisselen onbegonnen werk. Jammer!

Na aankomst bij Borneo Divers krijgen we eerst een korte uitleg over het huisreglement en de werking van de duikschool. Uiteraard worden ook de nodige formaliteiten in orde gebracht en de klassieke documenten i.v.m. aansprakelijkheid ondertekend. Vervolgens mogen we nog aanschuiven aan het buffet voor een late lunch. Ook hier valt het meteen op dat de keuken vooral gericht is op Chinese smaakpapillen. Gelukkig staat er ook spaghetti op het menu!

Vervolgens is het tijd om de kamer te inspecteren. Het interieur is vrij sober ingericht, maar de matras is zacht en de airco werkt uitstekend. Wat kan een verwende toerist nog meer verwachten! De badkamer is echter aftands en zeer onpraktisch in gebruik. De douche is namelijk niet afgeschermd van de rest van de badkamer, waardoor je continu moet uitkijken dat je de vloer en WC niet onderkliedert. Verder heb je enkel een klein lavabootje en totaal geen bergruimte of rekje voor je badspullen. Een renovatie is hier zeker aan de orde!

In de late namiddag duiken we al meteen het sop in voor de verplichte checkdive. Gelukkig is het huisrif van Borneo Divers interessant genoeg om er toch nog een leuke duik van te maken.


Duiken op het eiland Mabul Borneo maleisië


duiken mabul maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Mabul 1Het avondeten in buffetvorm start om 19u00 en op tijd zijn is de boodschap want laatkomers hebben soms de pech dat sommige gerechten al helemaal op zijn. Ook nu ligt de focus op de Chinese keuken. Steak met frieten moeten we hier dus niet verwachten!

Aangezien we een lange dag achter de rug hebben, besluiten we om vroeg in ons bedje te kruipen. Morgen moeten we immers fit zijn voor onze eerste duikdag op Sipadan Island.


Donderdag 1 oktober 2015

Duiken op het eiland Sipadan


Om 6u45 staan we als eerste aan het ontbijtbuffet en jawel hoor, alweer Chinese gerechten! Zelfs de Weense worstjes en ham hebben een zoetzure smaak. Zeer jammer, maar geweldig nieuws voor onze lijn! Gelukkig kunnen we wel elke ochtend een vers eitje laten bakken.


Het logement bij Borneo Divers en de oversteek van Mabul naar het Sipadan Island


mabul island maleisie hotel borneo divers

Pictures - foto's van het logement bij Borneo Divers en de oversteek van Mabul naar Sipadan IslandIets na 8u00 stappen we op de speedboot voor een 20 minuten durende tocht naar Sipadan Island, een afgeschermd onderwater natuurgebeid waar dagelijks maar 120 bezoekers worden toegelaten (40 RM per permit). Borneo Divers garandeert één duikdag (4 duiken) op Sipadan Island bij een minimum verblijf van vier overnachtingen in hun resort. Aangezien wij vijf nachten hebben geboekt, hebben we kunnen onderhandelen over een tweede duikdag in deze prachtige onderwaterwereld. Voor deze extra permit betaal je wel iets meer (140 RM), maar dat is zeker dubbel en dik zijn geld waard. Je moet ook minstens drie dagen op voorhand je aanvraag naar de bevoegde instanties doorgeven. Ter plekke beslissen dat je nog een extra duikdag op Sipadan wil hebben, is dus geen optie!


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in maleisië Borneo op de eilanden Mabul, Sipadan en KapalaiWoensdag 30 september 2015

Duiken op Paradise 2, het huisrif van Borneo Divers op Mabul Island


Aan het uiteinde van de lange steiger van Borneo Divers Resort kan je eenvoudig in het water stappen via een brede trap, die een stuk tot in het water doorloopt. De duik begint op een zandplaat. Hier maken ze ook alle check duiken. De zichtbaarheid op Paradise 2 op Mabul Island bedraagt 5 à 7m. Nadien gaat het tot 17m diep, waar enkele wrakken in het water liggen die als kunstmatig rif fungeren. Hierop zijn o.a. enkele schildpadden, grote tandbaarzen, snappers, goatfishes, lizardfishes, butterfly fishes, e.a. te zien. Bij het terugkeren naar de duikschool spotten we ook barracuda's en jagende makrelen met open bek. Op 5 à 7m diepte is een klein pover koraaltalud met het nodige rifleven aanwezig.


Duiken op het eiland Mabul Borneo maleisië


duiken mabul maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Mabul 2Donderdag 01 oktober 2015

Duiken op Sipadan Island met duikplaatsen: Barracuda Point, Hanging Garden en Turtle Cave.


In ongeveer 25 minuten varen we met een snelle boot (40 knopen per uur) van Mabul naar Sipadan. Op Sipadan moet iedereen zich eerst aanmelden en een ticket hebben om te mogen duiken of snorkelen. Het beschermde onderwater natuurgebied van Sipadan laat max. 120 bezoekers per dag toe, waarvan Borneo Divers 14 tickets per dag onder zijn gasten mag verdelen. Het Maleisische leger heeft er eveneens een bewapende controlepost om toeristen te beschermen tegen mogelijke kidnappings, iets wat in het verleden helaas meermaals is gebeurd.

Vandaag maken we 4 duiken op 3 verschillende duikplaatsen. De zichtbaarheid bedraagt tijdens het duiken ongeveer 20m. De watertemperatuur aan de oppervlakte haalt een tropische waarde van wel 30°C of meer, op een diepte van 25m halen we nog steeds 28°C.

Duiken op Barracuda Point op Sipadan Island


Barracuda Point is een koraalplateau met zandstrookjes ertussen, dat start vanaf Sipadan Island. De gemiddelde diepte bedraagt 4 à 5m en nadien start een zware helling tot 30m diepte. Er zijn veel en zeer grote groene schilpadden te spotten, maar eveneens witpuntrifhaaien, scholen jacks en diverse rifvissen. Zoals de naam van de duikplaats doet vermoeden, staat deze plaats bekend voor zijn grote school barracuda's, maar die is tijdens onze twee duiken spijtig genoeg nergens te bekennen.

Duiken op Hanging Garden op Sipadan Island


Duiken op Hanging Garden op Sipadan Island is drop off duiken tot een diepte van wel 50m. Jacks, enkele witpuntrifhaaien, meerdere groene schilpadden en de klassieke rifvissen zijn van de partij. Een grote bump head die op het einde nog even goedendag komt zeggen, is de kers op de taart van deze mooie duik.

Duiken op Turtle Cave op Sipadan Island


Turtle Cave op Sipadan Island staat bekend om een grot waar meerdere schildpadden aan hun einde zijn gekomen door verdrinking. Turtle Cave is een drop off duik, met halverwege een grot waar men enkel in de opening mag duiken. In de grotopening zijn een school jacks, hoghfishes, enkele trompetvissen en goatfishes aanwezig, maar helaas zien we hier geen enkele schildpad. Dat wordt later evenwel ruimschoots goedgemaakt want tijdens het duiken spotten we, naast enkele witpuntrifhaaien, zeker een 30-tal groene schildpadden, waarvan sommige echt een reusachtig formaat hebben. Turtle Cave heeft zijn naam dus zeker niet zomaar gekregen.


Duiken op het eiland Sipadan Borneo maleisië


duiken sipadan maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Sipandan 1Vrijdag 02 oktober 2015

Duiken op Kapalai Island en Mabul Island met duikplaatsen: Black Ray Channel, Eel Garden en Ray Point
Zicht vanaf de zee van Mabul Island en Kapalai


mabul island maleisie zee mabul island kapalai

Pictures - foto's vanaf de zee van Mabul Island en KapalaiVandaag maken we 3 duiken op 3 verschillende duikplaatsen nabij de eilanden Kapalai en Mabul. Deze duikplaatsen staan bekend als muck duiken met overweldigend macro leven. De zichtbaarheid is ongeveer 15m en de watertemperatuur bedraagt 29°C.

Duiken op Black Ray Channel op Kapalai Island


Van Mabul Island varen we met een snelle boot in ongeveer 10 minuten naar het buureiland Kapalai. Duiken op Black Ray Channel nabij Kapalai betekent een mini drop off van enkele meters, die overgaat naar een schuine helling. De koraalformaties zijn er erg beschadigd. Iets dieper zijn zandbanen tussen het koraal en de rotsblokken. Vanaf 22m diepte is het enkel nog een zandplaat met enkele rotsblokken en stukjes gebroken dood koraal. Aan de bovenzijde van het rif is er plantengroei, wat het zicht om te snorkelen belemmert. Kapalai staat bekend voor zijn duiken op overweldigend macro leven, maar daar hebben we spijtig genoeg niets van gemerkt. Tijdens deze duik hebben we enkel twee nudi branches, een flat worm en een orang-oetan krab kunnen fotograferen. Deze duikplaats is niet voor herhaling vatbaar!

Duiken op Eel Garden op Mabul Island


Op Eel Garden start het duiken op een schuine helling, die langzaam dieper afdaalt. Ook hier gaan we op zoek naar macro leven. Op 20m diepte zijn op de zandbodem sand eels te vinden en hier en daar een rotsblokje waar murenes zich in verschuilen. Op het weinige koraal zijn verschillende soorten nudi branches aanwezig. Enkele bladvissen, garnaaltjes, blennies, e.a. laten zich gewillig fotograferen. Deze duikplaats is beduidend beter dan die van deze ochtend op Kapalai Island, maar ik zou het geen plaats met overweldigend macro leven durven noemen.

Duiken op Ray Point op Mabul Island


De duikplaats Ray Point bestaat uit een schuine helling van zand met rotsjes en een beetje koraal. Hoe dieper je duikt, hoe meer zand je tegen komt. Op Ray Point op Mabul Island kom je bitter weinig macro leven tegen. De naam doet verder vermoeden dat hier rays aanwezig zijn, maar ook daar kom je bedrogen uit. Deze duikplaats is totaal niet voor herhaling vatbaar.


Duiken op de eilanden Mabul en Kapalai Borneo maleisië


duiken mabul kapalai maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Mabul en Kapalai 1Zaterdag 03 oktober 2015

Duiken op Sipadan Island met duikplaatsen: South Point, Barracuda Point en West Ridge


Vandaag maken we 4 duiken op 3 verschillende duikplaatsen. De zichtbaarheid tijdens het duiken is iets minder dan eergisteren en bedraagt ongeveer 15m en bij de laatste duik slechts 10m. De watertemperatuur bedraagt 28°C, wat ook iets kouder is dan de vorige keer.

Duiken op South Point op Sipadan Island


Bij het duiken op South Point op Sipadan Island worden we werkelijk overdonderd door het aantal schildpadden en witpuntrifhaaien. Soms zie je vijf schildpadden tegelijk en komt een witpuntrifhaai voorbij gezwommen wanneer je een krokodilvis aan het fotograferen bent. De duikplaats bestaat uit een hellende bodem met bovenaan zand en koraal (dat vanaf 10m zeer erg beschadigd is) en met vele zandplaatsen met begroeide rotsen. In de spleten tussen de rotsen verbergen zich murenes, langoesten en octopussen. Om te snorkelen is dit één van de mindere plaatsen op Sipadan Island.

Duiken op Barracuda Point op Sipadan Island


Opnieuw duiken we twee maal op Barracuda Point op Sipadan Island. De jacks fish scholen, die soms uit meer dan 1000 vissen bestaan, zijn echt indrukwekkend. Als je zeer kalm nadert, kan je er door worden omgeven en word je opgenomen in de totale groep. Je ziet dan enkel nog een muur van jack fish rondom je. Een mooie school vleermuisvissen passeert ons regelmatig en komt vlakbij, maar de vissen raken je net niet aan. Het is uiteraard de bedoeling om de gigantische school van barracuda's te spotten tijdens deze twee duiken, maar spijtig genoeg zijn ze ook vandaag nergens te bespeuren. Nochtans moeten de barracuda's ergens in de buurt zijn, want een andere ploeg duikers heeft drie dagen geleden (wel om 5 uur 's morgens) een indrukwekkende foto van hen kunnen maken.

Barracuda Point is eveneens een zeer goede plaats om te snorkelen. Ook als snorkelaar kan je zwemmen tussen de jack fish, kom je regelmatig schildpadden tegen en heb je de indruk dat je in een aquarium aan het zwemmen bent.

Duiken op West Ridge op Sipadan Island


Voor drop off liefhebbers is duiken op West Ridge op Sipadan Island een echte must. Vanaf een diepte van 4 à 5m begint de drop off met vele rifvisjes, schildpadden, witpuntrifhaaien en macro leven met diverse nudi branches. Helaas heb ik mijn groothoeklens en niet mijn macro lens gemonteerd. Het koraal bovenaan is mooi en zit vol rifleven.

Indien je geen schrik hebt om op de rand van een vreselijk diepe drop off te snorkelen is West Ridge zeker ook een aanrader voor snorkelaars. Er zijn zeer veel schilpadden te spotten, enkele witpuntrifhaaien en uiteraard uitbundig veel rifvissen.


Duiken op het eiland Sipadan Borneo maleisië


duiken Sipadan maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Sipadan 2Zondag 04 oktober 2015

Duiken op de Kapalai Island en Mabul Island met duikplaatsen: Mandarin Valley, Ray Point en Lobster Wall


Vandaag maken we 3 duiken, op 3 verschillende duikplaatsen nabij de eilanden Kapalai en Mabul. Deze duikplaatsen staan bekend als muck duiken met overweldigend macro leven. De zichtbaarheid is ongeveer 8m en de watertemperatuur bedraagt 28°C.

Duiken op Mandarin Valley op Kapalai Island


Mandarin Valley is het huisrif van een luxueus vakantie resort op het eiland Kapalai. We duiken op een zeer zacht hellende zandbodem, waar niets van koraal of begroeiing terug te vinden is. Op een diepte van 10 à 20m bevindt zich een kunstrif van een soort tuinhuisjes, waarvan de bovenste helft open is en de onderste helft opgevuld is met rotsstenen. Hierin verschuilen zich meerdere vissen, maar verder is het leven pover. De zichtbaarheid is hier trouwens slecht voor deze streek. Verder is er nog een houten toren te vinden, met onderaan een afscherming en rotsstenen. Deze duikplaats is totaal niet voor herhaling vatbaar. Ook snorkelaars hebben hier waarschijnlijk niets te zoeken.

Duiken op Ray Point op Mabul Island


Spijtig genoeg gaan we ook vandaag duiken op Ray Point. Ditmaal is er slechter zicht dan de vorige keer, maar we spotten wel enkele nudi braches.

Snorkelaars die de rand van het rif volgen, krijgen veel soorten koraal te zien met bijhorende rifvisjes. Ook een eenzame schildpad valt hier te spotten.

Duiken op Lobster Wall op Mabul Island


Lobster Wall op Mabul Island is een drop off duikplaats. Enkele nudi braches, een orang-oetan krab, een murene, een langoest en een octopus zijn de hoogtepunten van deze duik. Dit is de beste duikplaats van vandaag, maar toch geen echte aanrader.

Om te snorkelen is deze plaats minder mooi. Er is minder koraal en meer zandvlaktes. Het zicht is ook niet altijd even goed, maar de kleurrijke rifvisjes zijn wel overvloedig aanwezig.


Duiken op de eilanden Mabul en kapalai Borneo maleisië


duiken mabul kapalai maleisie borneo

Pictures - foto's van duiken in Maleisië Borneo op het eiland Mabul en Kapalai 1Maandag 5 oktober 2015

Oversteek van Mabul Island naar Borneo Richting Lahad Datu naar de B&B Bikes & Tours


Vandaag verlaten we Mabul Island en maken we terug de oversteek naar Borneo.

Om 9u30 moeten we al uitchecken omdat de volgende (Chinese) gasten reeds staan te trappelen om hun intrek in de kamer te nemen. Vervolgens nemen we om 11u00 de boot terug naar de havenstad Semporna, waar de medewerkers van Borneo Divers voor ons een grote taxi met airco regelen richting Lahad Datu (250 RM). De rit van 159km neemt een dikke twee uur in beslag en leidt ons opnieuw langs reusachtige palmboomplantages en een weelderig groen landschap.


Het logement bij Borneo Divers en de oversteek van Mabul Island naar Borneo


mabul island maleisie hotel borneo divers

Pictures - foto's van het logement bij Borneo Divers en de oversteek van Mabul Island naar BorneoRond 15u00 arriveren we in de B&B Bikes & Tours, die ons ten zeerste was aangeraden door onze lokale reisorganisator. We worden meteen hartelijk verwelkomd door de Zwitserse Simon en zijn Maleisische echtgenote Tisha. Onze kamer met airco (250 RM per nacht) is zeer ruim en bevat twee dubbele bedden. Ook de badkamer is zeer netjes en we beschikken over een privé trap naar de gezellige tuin met zwembadje, ligstoelen en schaduwrijke zithoek. In de tuin staat een bananenboom, mangoboom, citroengras, perzikboom, ananasplant, papayaboom, enz. Ze kunnen hier elke dag hun eigen verse fruitsalade maken!

Nadat we ons in de tuin in de zithoek hebben genesteld, krijgen we van Simon en Tisha ook nog enkele warme muffins en een kan verfrissende zelfgemaakte ijsthee aangeboden. Heerlijk bij zo'n warm en dorstig weer!

Om 19u00 schuiven we onze voetjes onder tafel voor een huisbereide en overheerlijke Indische maaltijd die bestaat uit verschillende gerechtjes. Simon en Tisha hebben werkelijk hun uiterste best gedaan om onze smaakpapillen te verwennen. Ook aan de setting is veel aandacht besteed want het wordt een romantisch candle light dinner in het tuinpaviljoen. Nadat onze maagjes meer dan gevuld zijn, krijgen we ook nog een lekker dessert voorgeschoteld, dat bestaat uit een combinatie van roomijs en zelfgemaakte crumble. Heerlijk!


Het logement bij B&B Bikes & Tours in Borneo Lahad Datu


borneo b b bikes tours lahad datu

Pictures - foto's van het logement bij B&B Bikes & Tours in Borneo Lahad DatuDinsdag 6 oktober 2015

Van B&B Bikes & Tours in Lahad Datu naar Tabin Wildlife Reserve


Breakfast is served at 7u00 en we worden alweer verwend met een gezond sapje (selder, ananas, stervrucht en appel), een havermoutpapje met bananen en wat honing, een taco met gesmolten kaas, tomaat en pikante aardappeltjes en last but not least een lekker spiegeleitje.

Om 7u45 is het tijd om Simon en Tisha te bedanken voor hun kookkunsten en enorme gastvrijheid want de chauffeur van Tabin Wildlife Reserve staat stipt op tijd voor de deur om ons op te pikken. Doordat we vooral over hobbelige grindwegen rijden, doen we er 1,5 uur over om de afstand van 44km naar het wildpark te overbruggen.

Bij aankomst in Tabin Wildlife Reserve worden we verwelkomd door Rachel, die ons de komende twee dagen als gids zal begeleiden. Om 11u00 krijgen we van haar al een informatieve presentatie welke dieren we hier allemaal kunnen zien: pygmee olifanten (die toch nog 2,5 meter groot kunnen worden), makaakapen, diverse katachtigen, maar vooral heel veel vogels.

Vanaf 12u30 kunnen we aanschuiven aan het lunchbuffet, dat al beduidende beter is dan op Mabul Island, maar nog geen 'wauw' -gevoel uitlokt. In de openlucht eetruimte lopen we ook al meteen onze eerste muggenbeten op. Regelmatig insectenwerend middel met hoge DEET-concentratie gebruiken, is hier duidelijk de boodschap.

Na de lunch hebben we wat vrije tijd, die we doorbrengen op ons privé-terras met zicht op een klein riviertje. Buiten enkele vogels en een hagedis die een kikker heeft gevangen, zien we bitter weinig beweging in het dichtbegroeide woud op de achtergrond.


Het hotel bij Tabin Wildlife Reserve


borneo tabin wildlife reserve hotel

Pictures - foto's van het hotel bij Tabin Wildlife Reserve hotelRond 14u30 mogen we alweer aan tafel gaan voor tea-time, waarbij we getrakteerd worden op een sandwich en enkele schijfjes gebakken banaan. Lekker! Tijdens het theeslurpen valt er ineens iets vanuit de nok van het dak met een klap recht op onze tafel. We schrikken ons een bult, maar het blijkt gelukkig maar een verstrooide gekko te zijn, die vergeten was zijn zuignapjes te gebruiken.

Omstreeks 15u00 trekken we de jungle in voor een wandeling naar de moddervulkaan, een plek waar meerdere dieren naartoe komen om aan de zoutsteen te likken. Helaas is er op het moment dat we er aankomen niets te zien en ook onderweg hebben we, buiten enkele neushoornvogels (hornbills) en andere vogels, geen dieren kunnen spotten. Volgens onze gids Rachel heeft dat vooral te maken met de zeer hoge temperaturen (+34°C) en met de dichte woudbegroeiing, waardoor de beestjes zich gemakkelijk kunnen camoufleren.

Tijdens onze terugweg horen we regelmatig het dreigende geroffel van een naderend onweer, maar gelukkig valt er geen druppel. Toch houden we het niet volledig droog want wanneer we bij schemering rond 18u00 terug aankomen in de lodge, kunnen we onze t-shirts letter uitwringen van het zweet. Gelukkig beschikken we over een zalige douche die ons snel een verfrissende opkikker bezorgt.

Na het avondeten staat er om 20u15 nog night game drive op het programma. Samen met Doug en Vicky, een ouder rondreizend koppel uit San Francisco, stappen we in de 4x4 pick-up truck en zien we dankzij het arendsoog van Rachel onder andere een civet kat (wat geen echte kat is maar eerder een marterachtig dier), een etende eekhoorn (red giant flying squirrel), een koppeltje uilen, een luipaardkat (leopard cat) en een python op het midden van de weg. Aangezien we hier ver weg zitten van de bewoonde wereld is het werkelijk pikdonker, zodat we tegelijk ook kunnen genieten van een mooie sterrenhemel, waar vele vleermuizen in rondfladderen. Omstreeks 22u00 komen we terug aan bij de lodge en is het de hoogste tijd om ons bedje in te duiken.


Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 1


borneo tabin wildlife reserve

Pictures - foto's van de Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 1Woensdag 7 oktober 2015

Ochtendwandeling en jeeprondrit in Tabin Wildlife Reserve


We moeten voor dag en dauw opstaan want om 6u30 beginnen we aan onze ochtendwandeling op zoek naar vroege vogels. Helaas hebben de beestjes er geen zin in vandaag en blijven ze goed verscholen zitten in het dichte gebladerte. Wanneer we na 1,5 uur stappen terug bij onze kamer aankomen, zien we nog net een koppeltje reuzeneekhoorns (giant squirrels) van de ene naar de andere boom overspringen. Toch nog een mooie afsluiter voor deze eerder teleurstellende ochtendwandeling.

Na het ontbijt springen we rond 9u00 op de 4x4 pick-up truck om een 2 uur durende rit doorheen de mooie natuur te maken. Door de dichte begroeiing is het alweer zeer moeilijk om vogels of andere dieren te spotten en we hebben ons er al bij neergelegd dat we enkel van het groene landschap kunnen genieten, tot het geluk ons toch ineens toelacht. Want op een gegeven moment steekt er een hele familie zeldzame baardzwijntjes (bearded pigs) de weg over en nog even later een hele troep makaak apen (pigtail macaques). Zeker meer dan 30 makaken poseren één voor één gewillig voor een foto. Geweldig!

Na de middaglunch hebben we even de tijd om wat slaap in te halen en om 14u00 worden we verwacht voor onze 'jungle herbal foot soak'. Onze voetjes worden gedurende 20 minuten in teiltje warm water en 'helende' kruiden gestoken. We merken nadien niet echt een verschil, maar we hebben ondertussen wel wat reistips kunnen uitwisselen met de overige aanwezige toeristen.

Volgende punt op ons goed gevulde programma is een 'dusk drive' met de pick-up, waarvan het startsein wordt gegeven om 16u30. We volgen dezelfde route als gisteren tijdens de nachtrit, maar deze keer hebben we minder geluk met het spotten van dieren. Buiten een eenzame makaak, enkele neushoornvogels (hornbills), een vliegende eekhoorn (red giant flying squirrel) en een uil zien we geen andere beestjes.

Rond 19u15 arriveren we terug aan de lodge en is het alweer dinner time. Nadien staat er nog een avondwandeling op ons programma, maar daarvoor geven we forfait omdat we redelijk moe zijn en we waarschijnlijk enkel insecten te zien zouden krijgen.


Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 2


borneo tabin wildlife reserve

Pictures - foto's van de Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 2Donderdag 8 oktober 2015

Taxirit van Tabin Wildlife Reserve naar het Sepilok Forest Edge Resort


Vandaag staan er geen activiteiten meer op het programma, waardoor we lekker kunnen uitslapen. Joepie! Na het ontbijt krijgen we van Rachel nog een 'mud certificat' uitgereikt, waarbij onze handpalm met vulkanische modder op papier wordt vereeuwigd en kijken we nog een half uurtje naar een promotie-DVD over de verschillende vakantiemogelijkheden in de provincie Sabah op Borneo. De beelden die we van het duiken op het eiland Lyang Lyang te zien krijgen, zijn prachtig en veelbelovend. Misschien een ideetje voor een volgende reis?

Nadat we onze bagage bij elkaar hebben gerommeld, verlaten we om 12u00 onze mooie kamer en schuiven we een laatste keer aan voor het lunchbuffet. Tijdens het eten zetten de hemelsluizen zich volledig open en worden we getrakteerd op een heuse plensbui die gepaard gaat met het nodige dondergeroffel. Nu weten we weer waarom ze dit het tropische regenwoud noemen!

Omstreeks 13u30 staat ons busje richting Lahad Datu klaar en verlaten we met gemengde gevoelens dit afgelegen resort. De groene omgeving is immers prachtig en overweldigend, maar door deze dichte begroeiing is het ook zeer moeilijk om beestjes te zien. Indien je naar Tabin Wildlife Resort komt om dieren te spotten, stel je dus beter geen al te hoge verwachtingen, zodat de teleurstelling nadien niet al te groot is.


Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 3


borneo tabin wildlife reserve

Pictures - foto's van de Jungletour in het Tabin Wildlife Reserve 3Na een hobbelige rit van 1,5 uur komen we terug aan bij de kleine luchthaven van Lahad Datu, waar de gereserveerde taxi reeds klaarstaat om ons naar Sepilok te brengen (300 RM voor ca 160km). De chauffeur spreekt nauwelijks Engels, heeft nog maar enkele tanden in zijn mond staan en heeft nogal een zware voet, maar hij zet ons na drie uur stevig doorrijden wel veilig af bij het Sepilok Forest Edge Resort. Onderweg is het terug hevig beginnen regenen en de grauwe hemel voorspelt weinig goeds voor morgen.

Het Sepilok Forest Edge Resort is wat verder van de hoofdweg afgelegen en daardoor iets moeilijker te vinden. De kamers zijn in elk geval picco bello in orde en de badkamer is origineel ingericht. Voor ons is Sepilok enkel een tussenstop en een slaapplaats, maar het lijkt wel een leuke plek om langer te vertoeven.


Sepilok Forest Edge Resort


borneo sepilok orang utan rehabilitation centre

Pictures - foto's van het Sepilok Forest Edge ResortVrijdag 9 oktober 2015

Van het Sepilok Forest Edge Resort naar het Sepilok Orang Utan - orang oetans Rehabilitation Centre en Sukau Rainforest Lodge


Om 8u45 worden we aan het hotel opgehaald door de medewerkers van Sukau Rainforest Lodge en maken we een eerste tussenstop aan het Sepilok Orang Utan - orang oetans Rehabilitation Centre, waar jonge orang oetan weesjes worden opgevangen en geleerd hoe ze in het wild kunnen overleven. De dieren hebben hier een veilige thuishaven, maar het domein is nergens afgeschermd zodat de orang oetans de vrije natuur in kunnen trekken wanneer ze er zelf zin in hebben.

We krijgen eerst een zeer leuke en vlotte presentatie van een gedreven medewerkster, die meer uitleg geeft over het ontstaan, het belang en de werking van het opvangcenter. Nadien krijgen we nog een ontroerend filmpje te zien over de opvang, heropvoeding en uiteindelijke vrijlating in het wild van enkele orang oetans. Mooi!

Vervolgens is het tijd voor een korte wandeling op een strikt afgelijnd houten wandelpad, dat uitkomt bij het voederplatform. Hier wordt elke dag om 10u00 en 15u00 door de verzorgers wat fruit klaargelegd voor de dieren die zelf geen voedsel hebben gevonden of die gewoon te lui zijn om zelf op zoek te gaan. Helaas krijgen we hier maar één orang oetan te zien, maar hij haalt wel meteen zijn beste slingermoves boven om het aanwezige publiek te entertainen.

Daarna brengen we nog een bezoekje aan de nursery, waar de jongste dieren wordt aangeleerd hoe ze zich in de wilde natuur horen te gedragen. De meeste apen zijn immers weesjes en hebben dus nooit van hun ouders het juiste voorbeeld gekregen. Sommige jonge orang oetans blijven bijvoorbeeld graag op de grond rondhangen, terwijl ze voor hun veiligheid eigenlijk beter in de hoge toppen van de bomen vertoeven. De verzorgers zetten hen daarom geduldig en keer na keer weer op een platform zodat ze leren dat ze niet op de begane grond horen te zitten. Sommige dieren zijn speels en gehecht aan de verzorgers. Letterlijk dan, want ééntje klampt zich vast aan het been van een medewerkster en laat haar 'taxi' spelen. Zeer amusant om te zien!

Bij het verlaten van de orang oetan nursery krijgen we nog een bisnummertje want één van de jongere dieren, die vrijuit op het domein kunnen bewegen, komt ons nieuwsgierig bekijken en nadert ons zeer dichtbij. Te dichtbij volgens onze gidsen en bewakers en ze manen dan ook alle toeristen aan om zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Orang oetans, hoe klein en jong ze ook zijn, zijn immers zes maal sterker dan een mens. Ook al zijn ze over het algemeen niet agressief, het zijn en blijven uiteraard wilde dieren. Desalniettemin was deze 'close encounter' zeer de moeite waard.


Sepilok Orang Utan - Orang Oetans Rehabilitation Centre


borneo sepilok orang utan rehabilitation centre

Pictures - foto's van het Sepilok Orang Utan - Orang Oetans Rehabilitation CentreNa de lunch rijden we in een half uurtje met het busje naar de haven van Sandakan, waar we om 13u00 de snelle speedboot (50 knopen) nemen naar Sukau, een piepklein plaatsje in het tropisch regenwoud aan de oevers van de lange Kinabatangan rivier. Het is een zeer mooie tocht van 2,5 uur doorheen mangroves en weelderig groen. Onderweg spotten we ook al meteen een groepje neusapen, vijf orang oetans (waarvan één baby-aap nog op de buik van de moeder hangt) en als klap op de vuurpijl twee olifanten. Onze dag kan niet meer stuk!


Cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo naar het Sukau Rainforest Lodge 1


borneo regenwoud kinabatangan rivier wildlife

Pictures - foto's van de cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van BorneoOns geluk lijkt echter snel te keren want een kwartier voor we bij Sukau Rainforest Lodge aankomen, zetten de hemelsluizen zich wagenwijd open en krijgen we een stortbui van jewelste over ons heen. Regenponcho's worden in een recordtijd uit de rugzakken getoverd, maar kunnen toch niet verhinderen dat we als half verzopen kippen onze intrek in de kamer nemen.

Sukau Rainforest Lodge heeft al meerdere awards van bv. Tripadvisor gewonnen en het is inderdaad een zeer mooi junglehotel dat is afgewerkt met authentieke decoratie. De kamers zijn ruim en praktisch ingericht, de douche is fenomenaal (mét warm water én stevige straal), maar er is helaas nergens airco aanwezig. We beschikken enkel over een ventilator om ons verhitte lijf mee af te koelen. Dat wordt zweten vannacht!


Sukau Rainforest Lodge aan de oevers van de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo


borneo sukau rainforest lodge

Pictures - foto's de Sukau Rainforest Lodge aan de oevers van de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van BorneoOm 16u45 wordt iedereen aan het bootplatform verwacht voor een eerste riviercruise op de Kinabatangan rivier. Het regent nog steeds een beetje, maar wonder boven wonder is het enkele minuten later kurkdroog en komt er zelfs een zonnetje piepen. Het weer is hier werkelijk onvoorspelbaar! We spotten tijdens deze tocht alvast een zeer grote hagedis die op een boomtak languit ligt te slapen, een groepje langstaartmakaken en alweer een troep neusapen die omwille van hun lange neus een zeer grappig geluid maken (oh-oh!)

Het dinerbuffet gaat open om 19u00 en is veruit het beste buffet van de hele reis. Onze smaakpapillen en maagjes worden rijkelijk verwend.

Om 20u00 nemen we deel aan de optionele nachtcruise (60 RM per persoon) op de Kinabatangan rivier en deze keer zien we totaal andere dieren zoals een babykrokodil, een slapende ijsvogel (kingfisher), twee grote zwart-gele mangroveslangen, twee uilen, een python, een kikker en enkele katachtigen waaronder de zeldzame platkopkat (flat headed cat). Mooie afsluiter van deze geweldige dag!


Het wildlife tijdens een nachtcruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo


borneo nachtcruise kinabatangan rivier wildlife

Pictures - foto's het wildlife tijdens een nachtcruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo's Avonds merken we wel dat we enkele kanjers van muggenbeten hebben opgelopen. Regelmatig insectenwerend middel met hoge DEET-factor smeren is in deze omgeving zeker een must.


Zaterdag 10 oktober 2015

Een riviercruise op de Kinabatangan rivier vanaf het Sukau Rainforest Lodge om dieren in de jungle te spotten


Het is weer pijnlijk vroeg opstaan deze ochtend want om 6u00 beginnen we al aan onze eerste riviercruise op de Kinabatangan rivier. Het daglicht is nog niet volledig doorgebroken en er hangt een mysterieuze mist over het water. De temperatuur op dit uur van de dag is zalig!

We spotten heel wat vogels zoals de soenda ooievaar (storm's stork), meerdere Indische slangenarenden (crested serpent eagles), een kleurrijke ooievaarsbekijsvogel (storck-billed kingfisher), elegante grote zilverreigers (great egrets), een dollarvogel (dollarbird), een schattige bijeneter (bee-eater), verschillende soorten neushoornvogels (hornbills), zeldzame Indische slangenhalsvogels (oriental darters) en een trotse valk (falcon).

Daarnaast komen we ook weer een groepje neusapen tegen (waaronder een moeder met baby-aap), enkele langstaartmakaken, een familie zilveren langoerapen en als kers op de taart vier orang oetans (waaronder ook weer een moeder met kleintje). Zeker een succesvol begin van deze dag!


Cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo om Wildlife te spotten 2


borneo regenwoud kinabatangan rivier wildlife

Pictures - foto's van de cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo 2Om 8u00 komen we terug aan bij het resort, waar het ontbijtbuffet op de veranda reeds klaar staat. Met een mooi zicht op de Kinabatangan rivier en nog nagenietend van de ochtendcruise smullen we onze buikjes vol. Ondertussen is een locale dame zich 20 meter verder aan het wassen in het bruine rivierwater. Op die manier worden we pijnlijk met de realiteit geconfronteerd dat anno 2015 lang nog niet iedereen over de luxe van proper leidingwater beschikt.

Omstreeks 10u30 maken we onder begeleiding van de gids een korte wandeling van ongeveer drie kwartier over het aangelegde wandelpad achter de lodge. We krijgen hierbij vooral uitleg over de locale flora en waarvoor die door de locale bevolking destijds werd gebruikt. Nadien hebben we enkele uren 'vrije tijd', die we vooral luierend spenderen in de gezellige lobby.

Om 16u00 schepen we in voor onze tweede cruise op de Kinabatangan rivier van de dag, hopend dat er ook nu weer wat interessante beestjes onze lens passeren. We komen al meteen een krokodil tegen, maar deze namiddag zijn vooral de apen erg actief, want we komen meerdere groepen langstaartmakaken en neusapen tegen. Overal zijn er ook wel moeders met baby te spotten, wat uiteraard altijd schattige plaatjes oplevert. Tegen valavond vinden we ook nog een boom waarin een stuk of zes neushoornvogels (hornbills) een feestje aan het bouwen zijn want ze vliegen continu van de ene naar de andere tak. Mooi schouwspel! Helaas geven de orang oetans en pygmee olifanten forfait. Morgen is onze laatste kans om ze te zien. We keep our fingers crossed!


Cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo om Wildlife te spotten 3


borneo regenwoud kinabatangan rivier wildlife

Pictures - foto's van de cruise op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van BorneoTegen 18u00 meren we terug aan bij de lodge, tijd om geleidelijk aan onze bagage bijeen te rommelen want morgen vertrekken we terug naar huis.


Zondag 11 oktober 2015

Van het Sukau Rainforest Lodge naar het Rainforest Discovery Center in Sepilok en naar Sandakan met vlucht naar Kuala Lumpur


Aangezien onze vlucht van Sandakan naar Kuala Lumpur pas om 17u40 vertrekt, kunnen we nog een groot deel van de dag in Borneo spenderen.

Na het ontbijt stappen we om 9u00 op de speedboot voor onze twee uur durende tocht naar de bewoonde wereld. We racen aan een snelheid van 54 knopen voorbij een aantal groepen makaken en neusapen. Enkel bij de laatste groep neusapen wordt er even een tussenstop gemaakt, zodat we nog voor een allerlaatste keer deze schattige dieren kunnen bewonderen en fotograferen.


Cruise van het Sukau Rainforest Lodge op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo naar het Rainforest Discovery Center in Sepilok


borneo regenwoud kinabatangan rivier wildlife

Pictures - foto's van de cruise van de Sukau Rainforest Lodge op de lange Kinabatangan rivier in het regenwoud van Borneo naar het Rainforest Discovery Center in SepilokEenmaal in Sandakan aangekomen, worden we in het chique Sheraton hotel afgezet voor een lunch op de 13e verdieping met zicht op zee. Nadien krijgen we nog even de tijd om de lokale zondagsmarkt te verkennen, maar wij geven de voorkeur om aan het zwembad van de koele zeebries te genieten.

Rond 13u00 vertrekken naar het Rainforest Discovery Center in Sepilok, waar we op een hoog wandelpad een canopy tochtje maken tussen de boomtoppen. Normaal gezien kan je hier vogels en andere kleine dieren spotten, maar op dit hete middaguur verschuilen de meeste beestjes zich in het dichte gebladerte. Het enige wat voor onze lens passeert zijn een paar eekhoorns, een adelaar en een neushoornvogel. We krijgen daarentegen wel enkele prachtige zichten voorgeschoteld van het weelderig begroeide groene woud.


Het Rainforest Discovery Center in Sepilok Borneo


borneo rainforest discovery center sepilok

Pictures - foto's van Het Rainforest Discovery Center in Sepilok BorneoOm 16u00 worden we netjes afgezet aan de luchthaven van Sandakan en kan de helse tocht naar België van start gaan. We beginnen met een 3 uur durende vlucht met Malaysian Airlines naar Kuala Lumpur, waar we meer dan 5 uur tussentijd hebben. Vervolgens hebben we met Emirates Airlines een vlucht van 6,5 uur naar Dubai en 3,5 uur later nemen we de laatste 6 uur durende vlucht naar Brussel, waar we maandag om 13u25 doodmoe landen. We hebben de afgelopen 36 uur geen degelijk bed gezien. Je moet er wat voor over hebben om de mooiste plekjes ter wereld te bezoeken!Movie duiken - scuba diving in Borneo - Sipadan - Mabul - Kapalai met white tip reef sharks, turtles, reeffishes - witpunt rif haaien, schildpadden, rifvissen


Like en deel het reisverhaal met foto's van Maleisië Borneo en duiken in Sipadan met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie over Maleisië Borneo Sipadan - Mabul - Kapalai - Tabin en Sukau:Medische informatie over Maleisië Borneo Sipadan - Mabul - Kapalai - Tabin en Sukau


inenting

malariamug


tijgermug


tijgermug
Decompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Maleisië - Borneo:


Decompressiekamer Sempora Navy Chamber:Noodnummers:
Het klimaat in Borneo:
Het tijdsverschil in Maleisië - Borneo t.o.v. België:
Taal gebruik:
Elektriciteit:
Fooien:
Taxi:
Veiligheid:
Kledij:
Verkeer:
Aanbevolen boekingsagent:
Aanbevolen tussenstop bij B&B Bikes & Tours:
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne