www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

duiken in Gozo, Malta en Comino

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Gozo en Malta met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen

duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Duikreisverhaal en foto's van duiken op wrakken in Gozo, Comino en Malta. Bezoek aan de historische steden Victoria (Rabat), Valletta, Senglea, Cospicua, Vittoriosa en MdinaWaar ligt Gozo, Comino en Malta in de Middelandse Zee?


map malta gozoGeschiedenis en info van Gozo, Comino en Malta in de Middelandse Zee


De eilanden Malta, Gozo en Comino vormen samen de Maltezer archipel en liggen in het uiterste zuiden van Europa in de Middellandse Zee. De eilanden zijn met elkaar verbonden door een constante ferrylijn. Malta heeft ongeveer een oppervlakte van 245km2, Gozo zo'n 65km2 en het kleinste eiland Comino is maar 3,5km2 groot. Het totaal aantal inwoners op de drie eilanden samen bedraagt 450.000.

Malta heeft een zeer oude en bewogen geschiedenis. Er zijn zelfs archeologische vondsten van voor het Egyptische tijdsperk. Ook de Romeinen, Goten, Byzantijnen, Islamitische Arabieren, Normandiërs, Keizer Karel V, de kruisridders, Napoleon Bonaparte en de Britten hebben over Malta geheerst tot het in 1974 een republiek werd. Een overblijfsel van de Britten is het links rijden, wat in de smalle straatjes niet zo eenvoudig is. Verder is het Engels nog steeds een officiële taal op Malta en gebruikt men er voornamelijk de zogenaamde Engelse driepunt stopcontacten.

In de 2e wereldoorlog had Malta een zeer strategische ligging, waardoor het nu bezaaid ligt met wrakken van gesneuvelde schepen en vliegtuigen. Om het duiken ook recreatief extra mogelijkheden te geven, hebben ze later ook kunstmatig wrakken laten afzinken, die eveneens als rif dienen.

Malta, Gozo en Comino zijn vrij kaal met weinig natuurlijke begroeiing en bestaan voornamelijk uit rotsen, robuuste kliffen en grotten die omgeven zijn door de azuurblauwe Middellandse Zee. Helaas zijn er weinig mooie zandstranden te bespeuren.

De belangrijkste motor voor de Maltese economie is het toerisme. Verder is er wat export van industriële goederen en een beetje scheepsbouw. De landbouw is vooral gericht op het telen van de Maltezer aardappel. Ondanks het feit dat de eilanden in de Middellandse Zee liggen, is er zeer beperkte visvangst.

De stroming op de meeste plaatsen is eerder beperkt en soms is er helemaal geen stroming. Hierdoor is het zeewater zeer helder met een zicht van 30 tot 50m.

De gemiddelde zeewatertemperatuur in Gozo en Malta bedraagt eind juli zo'n 27°C à 28°C. Op een diepte van 15 à 22m is de zeewaterlaag kouder en zakt de temperatuur naar 22°C. Thermocline lagen kunnen zorgen voor een variërende watertemperatuur die kouder is.

Duiken is niet overal toegestaan. Op archeologische plaatsen is duiken bijvoorbeeld verboden. Indien op toegestane plaatsen archeologische vondsten worden gedaan, moeten die meteen worden aangegeven bij de autoriteiten.


De belangrijkste bezienswaardigheden op Malta zijn de Blue Grotto, de oude hoofdstad Mdina, de Megalithische tempels, de Sint-Janskathedraal, de huidige hoofdstad Valletta en Hal Saflieni Hypogeum.

De belangrijkste bezienswaardigheid op Gozo is de hoofdplaats Victoria (Rabat) met zijn citadel. Het eiland is iets groener, rustiger en authentieker dan het hoofdeiland Malta.

De belangrijkste bezienswaardigheden op Comino zijn de Blue Lagoon, de zeegrotten en een wandeling op het rotseiland.


In Mgarr op Gozo kunnen we vooral volgende restaurants aanbevelen:Sliema op Malta is eigenlijk meer een buurt waar jongeren verblijven en de meeste restaurants zijn daar ook op gericht (burgers, pizza, tex mex, ...). De enige restaurants die ons hier konden bekoren zijn:
Duikreisverslag van Gozo, Comino en Malta in de Middelandse ZeeZondag 17-07-2022

vlucht naar Malta en ferry naar Gozo


Naar het schijnt zouden Gozo en Malta één van de betere duikplaatsen in Europa zijn. Dat willen we dan zeker een keertje onderzoeken!

Na een korte vlucht van 3 uur met Air Malta, zetten we onze eerste stappen op dit charmante eiland in de Middellandse Zee. Heel Zuid-Europa kreunt onder de extreme hitte en ook hier flirten de temperaturen met 40°C. Het is dus bakkend heet! Eens we de bagage van de band hebben geplukt, reppen we ons naar het nabijgelegen gebouw om onze huurwagen op te halen. We moeten ons even aanpassen aan het links rijden, maar na een tijdje gaat alles vlot en zetten we koers naar Cirkewwa, waar we de ferry naar Gozo zullen nemen. We ondervinden al snel dat het rijden door de zeer smalle straatjes niet echt aangenaam is en het nonchalante rij- en parkeergedrag van de Maltezers maakt het er ook niet makkelijker op. De afstand naar Cirkewwa bedraagt slechts 28km, maar we rijden er toch een klein uurtje op om deze bestemming te geraken.

De ferry tussen Malta en Gozo vaart elk half uur en op drukkere zelfs om het kwartier. Op voorhand reserveren is dus niet nodig, want er is plaats genoeg. De tocht tussen de eilanden neemt ongeveer 30 minuten in beslag en aan de rechterzijde passeren we ook het kleinere eiland Comino, dat vooral door dagjestoeristen wordt bezocht om er te gaan zonnen en zwemmen. Leuk weetje: je moet de overtocht pas betalen wanneer je van Gozo terug naar Malta vaart.

Eens we zijn aangekomen in de haven van Mgarr op Gozo zien we het hogergelegen Grand Hotel al liggen. Wow, we wisten niet dat we zo dicht tegen de haven zouden logeren. We hadden dit hotel vooral uitgekozen omwille van zijn goede ligging en recensies, maar ook omdat het over een parkeergarage beschikt. Vrije parkeerplaatsen zijn zowel op Malta als op Gozo immers zeldzaam te vinden. De ondergrondse garage valt echter serieus tegen want de inrit is zo smal en bochtig dat je over goede stuurkunsten moet beschikken om niet tegen de muren te rijden. Verder zijn de parkeerplaatsen ook zeer klein. Het is beter om ineens naar niveau -2 te rijden, want daar staan vrijwel geen auto's geparkeerd en kan je ook ineens de lift naar de lobby nemen.

Bij het inchecken in Grand Hotel Gozo worden we vriendelijk verwelkomd door de baliebediende en verloopt de administratie vrij vlot. Aangezien we een Superior kamer geboekt hebben in het nieuwe gebouw, moeten we wel twee liften nemen om er te geraken. Zeer vreemde constructie! De Superior kamers zijn zeker wel hun kleine meerkost waard want naast het moderne interieur, een heerlijk groot bed en een ruime badkamer met inloopdouche, hebben we ook een mooi terras met grandioos uitzicht op de haven van Mgarr. Geweldig!


Pictures - foto's van de haven van Mgarr en Grand hotel in Gozo


gozo haven mgarr grand hotel

Pictures - foto's van de haven van Mgarr en Grand hotel in GozoMap van de duikplaatsen van Gozo, Comino en Malta in de Middelandse Zee?


map malta gozoMaandag 18-07-2022

Duiken op de duikplaats Middle Finger in Gozo met de duikschool Extra Divers


Onze duiken op Gozo hebben we bij duikschool Extra Divers geboekt. Extra Divers heeft voldoende ruimte om alle duikgerief achter te laten, te spoelen en te drogen. Nadien kan je er in de hangar gezellig napraten met een drankje aan de toog of aan één van de tafeltjes. Iedereen krijgt een bak toegewezen met zijn/haar naam op, die voldoende groot is om alle spullen in te verzamelen. De duikflessen zijn steeds 200 bar gevuld en er is NITROX verkrijgbaar. Je kan kiezen uit verschillende formaten van duikflessen. Wij verkozen voor de 15l stalen flessen met enkele kraan en DIN aansluiting. De crew van Extra Divers is zeer vriendelijk, behulpzaam en ze proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van hun klanten. Waar het mogelijk is, reserveren ze op voorhand op de duiklocaties bij een lokaal snackbarretje, zodat je verzekerd bent van een zitplaats met parasol. Wanneer er op het eiland Comino wordt gedoken, boekt Extra Divers een degelijke boot om de overtocht te maken. Verder beschikken ze over meerdere voertuigen zoals pick-up trucks en busjes, zodat ze meerdere groepen aankunnen. De medewerkers van Extra Divers laden en lossen ook onze duikflessen en bakken met het duikgrief, wat toch wel een extra luxe is. Voor camera's wordt er een propere bak met zuiver water zonder zeep voorzien. Aangezien we telkens over meer dan voldoende luchtvoorraad beschikken, heeft iedere duik minstens 60 minuten geduurd.

Duiken op de duikplaats Middle Finger in Gozo


Op de duikplaats Middle Finger wordt er van de kant gedoken. Je bereikt deze plaats door via een smalle helling van het dorp naar de kust te rijden. Een auto met hoge bodemplaat (zoals bv. een jeep) is noodzakelijk om hier zonder brokken te geraken. Beneden aan de Middellandse Zee grenst een stenen vlakte met putten, waar in zeer beperkte mate aan zout wordt gewonnen. Beschutting is er helaas niet. De muren van de parkeerplaats zijn geërodeerd, wat een mooi beeld oplevert. Op deze vlakte wordt het duikgrief klaargemaakt.

We stappen eerst langzaam in ondiep water tussen enkele rotsblokjes, waarna we richting noordwest duiken tot 10m diepte. De bodem gaat dan onmiddellijk over naar een drop off tot 30m diepte. Daarna duiken we in den blauwe op 10m diepte verder richting noordoost. Na een kleine vijf minuten zien we enkele mooie rotsformaties, waar we een tijdje blijven rondhangen. We spotten hier o.a. vuurwormen, lipvissen, damselfishes, brasem, snappers, schorpioenvissen en kokerwormen. In den blauwe komen we jacks en horsmakrelen tegen. Op het einde van de duik vangen we in het ondiepe water nog een glimp op van een mooie octopus, die zich in een spleet me enkele steentjes heeft verborgen.

Duikplaats Middle Finger in Gozo in de Middellandse Zee is een gemakkelijke duikplaats met weinig stroming en een zicht van wel 30m. Boven de 10m diepte bedraagt de watertemperatuur in juli zo'n 27°C; onder de 12m is het nog 23°C warm.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Middle Finger in Gozo


gozo duiken duikplaats middle finger

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Middle Finger in GozoDinsdag 19-07-2022

Duiken op de duikplaats Blue Hole en Inland Sea in Gozo in de Middellandse Zee


Duiken op de duikplaats Blue Hole


De duikplaats Blue Hole was vroeger vooral bekend omwille van zijn mooie natuurlijke rotsboog, maar die is helaas in 2017 ingestort. Vanaf Extra Divers in Mgarr is het zo'n 20 minuten rijden naar de Blue Hole aan de westkust van het eiland. Aangezien het wegennetwerk van Gozo een sterstructuur is, moeten we eerst naar de hoofdstad Victoria in het binnenland rijden en van daaruit geraken we dan via enkele zeer smalle wegen tot aan de Blue Hole. Op de open vlakte staat een snackbarretje en is er een aanlegplaats voor kleine bootjes, die volledig omwald is met geërodeerde rotsen. Omdat we liever niet met al ons duikmateriaal over de keien klauteren, verkiezen we om naar deze duikplaats te varen met een RIB boot. De Middellandse Zee is vanaf hier enkel te bereiken via een smalle grot. Dit is een kort, tof ritje dat ook door niet-duikers kan geboekt worden. Op de Blue Hole duiken we tussen rotsen en zien we vooral octopussen, vuurwormen, lipvissen, damselfishes, brasem, snappers, kokerwormen, tandbaarzen en jacks in den blauwe. We duiken in een cirkel van ondiep naar diep tot zo'n 33m. Je kan hier dieper duiken, maar dat is eigenlijk niet nodig om mooie dingen te zien. De ingestorte boog van The Arch is enkel nog onder water te zien als een lage rotsblok die recht naar beneden is gestort. Na de duik stappen we opnieuw in de RIB en varen we via de grot terug naar onze startplaats.

Hierna krijgen we van Extra divers minstens 1,5 uur pauze en hebben we meer dan tijd genoeg om even de innerlijke mens te versterken. In het snackbarretje is de kipfiletburger zeer lekker en bovendien goedkoop; net zoals de koele drankjes. Op het hele terras staan parasols die bescherming geven tegen de meedogenloos brandende zon. Leuke plek om even te vertoeven.

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Blue Hole in Gozo


gozo duiken duikplaats blue hole

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Blue Hole in GozoDuiken op de duikplaats Inland Sea


De duikplaats Inland Sea start op de plaats waar we op de RIB zijn gestapt. We stappen van de kant tot halverwege het water waar de bootjes liggen. Vervolgens duiken we naar en door de grot. In de grot blijven we op 5m diepte langs de kant hangen want anders bestaat de kans dat we door de bootjes geraakt worden die er doorheen varen. Eens we uit de grot zijn, duiken we langs de rechterflank tot een diepte van 20m. Dieper kan, maar is vrij zinloos omdat je toch overal hetzelfde ziet. Na 30 minuten of een halve duikfles nemen we dezelfde terugweg, maar duiken we ondieper. In de grot spotten we twee soorten krabben die we nog nooit eerder gezien hebben, een mooie pindaworm en een vrij zwemmende octopus. Deze duik is geen topper, maar ook geen echte afknapper.

Blue Hole en Inland Sea in Gozo in de Middellandse Zee zijn zeer gemakkelijke duikplaatsen. Geen stroming en warm water van 28°C (23°C onder de 20m). We hebben hier wel verschillende kleine kwallen met vrij lange slierten met netelcellen gezien. Bescherm je hiertegen met een volledig pak, handschoenen en een kap. Anders kan je wel eens met blaren van de netelcellen komen te zitten!


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Inland Sea in Gozo


gozo duiken duikplaats inland sea

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Inland Sea in GozoWoensdag 20-07-2022

Duiken op het eiland Comino op de duikplaats Wrak P31 en Comino Caves in de Middellandse Zee


Duiken op het eiland Comino op de duikplaats Wrak P31


Het eiland Comino ligt op een boogscheut van Gozo en is met een bootje gemakkelijk te bereiken vanuit het drukbezochte badplaatsje Hondoq Bay. Voor de strandliefhebbers is hier een stukje zandstrand waar je gemakkelijk het water in kan gaan om wat te zwemmen. Op de betonnen kaai zijn ligbedden en parasols voor een dag te huur tegen 5? per stuk. Verder vind je in Hondoq Bay een snackbar waar je zeer goedkoop kan eten en een openbaar toilet. Je kan hier ook een jetski huren of een boottrip boeken om naar de grotjes en geërodeerde wanden van de kustlijn van het tegenoverliggende eiland Comino te gaan kijken.

De duikplaats Wrak P31 op Comino is een wrakduik van maximaal 20m diepte. We springen met onze palmen in de hand van de boot en doen die later in het water pas aan. Het wrak P31 ligt mooi recht op zijn kiel en is volledig gestript, waardoor je er gemakkelijk doorheen kan duiken. Er is buiten wat aanwas geen begroeiing op het wrak P31 aanwezig. We zien er slechts enkele visjes en een aantal paarse fabelinas. Het bovendek ligt tussen 12 en 15m diepte. We duiken op diepte terug naar de boot, waar we vervolgens een veiligheidstrap maken. Tot slot klimmen we met onze volledige duikuitrusting (enkel de palmen mogen we afgeven) via een klein laddertje achteraan de boot terug aan boord. Dit is een leuke duik in warm, helder water van 27°C.

Nadien lunchen we in de snackbar van Hondoq Bay en betalen we voor een broodje tonijn, een kipburger met frietjes en twee frisdranken slechts 17?. Lekker en goedkoop!


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Wrak P31 in Comino


gozo duiken duikplaats wrak p31

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Wrak P31 in CominoDuiken op het eiland Comino op de duikplaats Comino Caves

Voor de tweede duik varen we naar Comino Caves; kleine grotjes die mooi geërodeerd zijn. Een bepaald stuk van de grot is speciaal want wanneer je naar buiten kijkt, zie je de letter Z. Verder is er zeer weinig leven aanwezig tijdens deze vrij ondiepe duik (12m) en dient de duik vooral om de grotstructuur te bekijken. Wanneer we uit het grottenstelsel komen, zien we visjes die graag in onze luchtbellen bijten. Ze denken waarschijnlijk dat het eten is.

Beide duiken van vandaag zijn lekker rustig en ontspannen verlopen en hebben elk een uur geduurd.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Comino Caves in Comino


gozo duiken duikplaats comino caves

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Comino Caves in CominoDonderdag 21-07-2022

Bezoekje aan Victoria (Rabat), de hoofdplaats van Gozo


Vandaag wordt er niet gedoken en beslissen we om een bezoekje te brengen aan Victoria (Rabat), de hoofdplaats van Gozo. Normaal gezien kan je in Victoria gratis parkeren aan de bus terminal, maar omdat we aan de late kant zijn, staat het plein al volledig vol. Gelukkig ligt er vlak naast nog een braak liggend terrein waar we onze auto voor 2 EURO een hele dag kunnen laten staan. Daarna wandelen we door de stoffige straatjes naar het hoogste punt van de stad, waar de oude citadel gelegen is. Je vindt hier o.a. een archeologisch museum, een natuurhistorisch museum, een folklore museum, een kathedraal en de oude gevangenis. Het is echter te warm om alle bezienswaardigheden te bezoeken en beperken ons tot de highlights. Nadien dalen we terug af naar het centrum van Victoria waar we ons op een pleintje onder de parasols nestelen en een heerlijk fris drankje bestellen. Dat doet deugd op zo'n hete dag! Tot slot slenteren we nog even door de nauwe straatjes met toeristische winkeltjes en eindigen we ons bezoekje aan Victoria met een lekker ijsje.


Pictures - foto's bezoekje aan de hoofdstad Victoria, het vroegere Rabat, op het eiland Gozo 1


gozo victoria rabbat

Pictures - foto's bezoekje aan de hoofdstad Victoria, het vroegere Rabat, op het eiland Gozo 1Pictures - foto's bezoekje aan de hoofdstad Victoria, het vroegere Rabat, op het eiland Gozo 2


gozo victoria rabbat

Pictures - foto's bezoekje aan de hoofdstad Victoria, het vroegere Rabat, op het eiland Gozo 2


Vrijdag 22-07-2022

Duiken op de duikplaats Reqqa Point en Anchor Reef in Gozo in de Middellandse Zee


Duiken op de duikplaats Reqqa Point


Het is een half uurtje rijden via de hoofdstraat richting west en vervolgens richting noord naar de duikplaats Reqqa Point in Gozo. De rotswanden bestaan er uit wit geërodeerd gesteente en rechts van de weg zijn zoutwinningsvijvertjes aangelegd. Het gewonnen zout wordt hier eveneens te koop aangeboden.
Aan Reqqa Point moet je eerst een stukje tussen de zoutwinningsvijvertjes lopen om aan de Middellandse Zee te geraken. Je kan hier via een trapladder het water instappen, waarna je vrij ondiep op een smalle richel van de rotsen terecht komt. Je kan ook 5 meter verder van de trapladder zo'n 4 à 5m van de rots naar beneden springen, waar het water ineens 20m diep is. Je kan hier duiken tot 33 diepte. Op deze duiklocatie is een mooie pinnacle aanwezig met daarachter enkele bolle rotsen. Er is ook een kleine rotsopening, waardoor je op het einde van beneden naar boven kan duiken. We spotten o.a. veel damselfish en yellow striped snappers. Verder zier we hier en daar een lipvis, kokerworm, vuurworm, enz. Tot op een diepte van 24m bedraagt het zeewater 27°C, dieper is het frisser rond de 22°C.
Na deze eerste duik rijden we naar een nabijgelegen snackbar om te lunchen. Voor een lekkere kipburger met frietjes betalen we slechts 6 EURO.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Reqqa Point in Gozo


gozo duiken duikplaats reqqa point

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Reqqa Point in GozoDuiken op de duikplaats Anchor Reef


Om op de duikplaats Anchor Reef te geraken, moeten we eerst een klein stukje op de scheidingswanden van de zoutwinningsvijvertjes lopen. Opletten is hier de boodschap want de rotsen zijn glad door de algen. Het is een vrij ondiepe duik. Je kan hier ook gemakkelijk tot 30m diepte zakken, maar dat is vrij zinloos als je leven wilt spotten. We duiken op 10m diepte richting oost (richting snackbar) op de rand van een plateau aan de straatkant. We turen vooral in de blauwe en over het plateau in de hoop barracuda's te spotten. Een beetje verder weg van de kant is nog een ander plateau op dezelfde diepte. Hier zien we een grote school barracuda's, scholen damselvisjes, scholen yellow striped snappers, lipvissen en een eenzame grote mooie hermietkreeft. Wanneer we aan de strandkant het snackbarretje bereiken, loopt deze duik ten einde. Op Anchor Reef bedraagt het zeewater 'slechts' 26°C. Dit is een top duikplaats en voor ons veruit de beste duiklocatie van Gozo.

Op het einde van de dag stond er me nog een fijne verrassing te wachten want de crew van Extra Divers had een chocoladetaart besteld voor mijn verjaardag! Die hebben we samen met onze vrouwen en het hele team van Extra Divers lekker verorberd met een heerlijke frisse pint. Dank je wel voor deze zeer leuke attentie! Indien we ooit terug naar Gozo gaan, dan boeken we zeker terug bij Extra Divers.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Anchor Reef in Gozo


gozo duiken duikplaats anchor reef

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Anchor Reef in GozoZaterdag 23-07-2022

Luierend op een strandbed aan Hondoq Bay


Onze laatste dag op Gozo brengen we al luierend door op een strandbed aan Hondoq Bay, die enkele dagen geleden onze uitvalsbasis was voor een paar duiken. Dankzij het verkoelend zeebriesje en mooie uitzicht op Comino Island is het hier net iets aangenamer dan aan het zwembad van het hotel.


Pictures - foto's: van het landschap en gebouwen van het eiland Gozo in de Middelandse Zee en het Grand hotel


gozo

Pictures - foto's: van het landschap en gebouwen van het eiland Gozo in de Middelandse Zee en het Grand hotel 4Zondag 24-07-2022

De ferry van Gozo naar Malta, inchecken in het Waterfront hotel en de duikschhool Diveshack


Vandaag nemen we de ferry terug van Gozo naar Malta (15,70 EURO voor auto en chauffeur en 4,65 EURO per extra persoon) en daarna zetten we koers naar de luchthaven, waar we de huurwagen terug inleveren. Vandaaruit nemen we een taxi naar het Waterfront Hotel in het centraal gelegen Sliema. Ook hier worden we vriendelijk onthaald en zijn de kamers piccobello in orde. Het mini-terras met lateraal zicht op de baai en de tegenoverliggende hoofdstad Valletta is net groot genoeg om met twee personen op te zitten.

Nadat we in het Waterfront hotel in Malta zijn ingecheckt, willen we nog snel even langsgaan bij duikschool Diveshack om alle administratie voor onze komende duiken in orde te brengen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ondanks de richting aanwijzingen van het Waterfront hotelpersoneel, hebben we na een half uur wandelen Diveshack nog steeds niet gevonden. We stappen uit pure miserie dan maar binnen bij duikschool Dive Systems om opnieuw de weg te vragen. Hier worden we zeer goed verder geholpen door de Belgische duikinstructeur, die meteen naar de eigenares van Diveshack belt met de vraag om ons te komen oppikken. Die reageert echter zeer lauwtjes en is eigenlijk niet geneigd om op ons verzoek in te gaan. Dat is alvast geen goede start! Wanneer de Belgische duikinstructeur van Dive Systems dan vertelt dat hij ons zelf wel zal komen afzetten, veranderen ze bij Diveshack toch van gedacht en komen ze ons alsnog ophalen.

Eens we bij Diveshack zijn aangekomen, moesten we opnieuw alle documenten invullen die we thuis reeds hadden ingevuld en doorgestuurd. Wat een tijdverspilling! Toen we de eigenares vroegen wanneer ze ons de volgende dag aan het Waterfront hotel zouden komen ophalen, kregen we koudweg te horen dat ze dat niet deden omdat ze dan een uur een personeelslid kwijt zou zijn om in de buurt parkeerplaats te zoeken. Hier worden we toch wel een beetje lastig van, want we hadden op voorhand via mail duidelijk de bevestiging gekregen dat we aan het Waterfront hotel zouden worden opgepikt en terug worden afgezet. Na enig aandringen gaat ze toch overstag en zal ze ons 's avonds nog contacteren om concreter af te spreken. Wat een gedoe allemaal! De eigenares van Diveshack is waarschijnlijk een zeer ervaren duikster en goede instructrice, maar van correcte administratie en klantvriendelijkheid heeft ze duidelijk geen kaas gegeten. 's Avons krijgen we een telefoontje van duikinstructeur Lee van Diveshack met de melding dat hij ons de volgende dag 's morgens komt oppikken aan het Waterfront hotel. Oef, eind goed al goed!


Pictures - foto's: van het landschap en gebouwen van het eiland Malta in de Middelandse Zee en het Waterfront hotel


malta

Pictures - foto's: van het landschap en gebouwen van het eiland Malta in de Middelandse Zee en het Waterfront hotelMaandag 25-07-2022

Duiken op de duikplaats Ship Wreck X127 in Malta in de Middellandse Zee


We worden perfect op tijd opgepikt door duikinstructeur Lee, die alle duikmateriaal voor ons in de wagen laadt. We krijgen van hem eerst een uitgebreide en correcte briefing waarbij Lee ook een beetje over de geschiedenis van de duiklocatie vertelt. Interessant! Blijkbaar zitten er vandaag ook nog twee andere duiksters in onze groep die enkele proeven voor een brevet moeten afleggen. We vragen aan Lee of het eventueel mogelijk is om met ons groepje van drie ervaren rotten (die het gewoon zijn om met slecht zicht en veel stroming te duiken) een uurtje (of tot maximaal 50 bar) alleen te duiken. Lee is meteen akkoord met dit voorstel, want op die manier kan hij de twee andere duiksters optimaal begeleiden bij hun proeven en kunnen wij maximaal van een rustige duik genieten.

We maken al onze duiken op Malta met duikinstructeur Lee, die steeds instaat voor een top briefing en daarna zorgt voor rustige en leuke duiken. Net zoals we het graag hebben! Boek je bij Diveshack, vraag dan zeker naar Lee, die tevens ook de manager is van de duikschool. Hij is niet alleen een top instructeur, maar ook een zeer goede organisator.

Duiken op de duikplaats Ship Wreck X127


Het Ship Wreck X127 ligt naast Manoel eiland aan de linkerzijde van Lazzerotte Creek. De trap om van de kade in het water te stappen, ligt vlak naast het Manoel Fort dat uitkijkt over het water en op de hoofdstad Valletta. Het gebouw diende jarenlang als verdedigingsfort, maar is na een tijdje in verval geraakt. In de tweede wereldoorlog werd het Manoel Fort vooral gebruikt om er luchtafweer te stationeren en het gebouw liep in die periode zware beschadigingen op. Hier werd in 1942 het schip X127 (een lichter van de Britse Royal Navy) tot zinken gebracht. Nadien werd het wrak uit de vaargeul verlegd en ligt nu recht op zijn kiel op een helling, waarbij de boeg zich op 5m diepte bevindt en het achtersteven op 22m. Het wrak van de X127 is 24m lang en 7m breed. Op de duikplaats Ship Wreck X127 duik je eerst een 5-tal minuten op een diepte van 10 à 12m diepte langs de kant aan je linkerzijde. Je komt dan midden op het wrak van de X127 terecht, waar de inslag van de bom goed te zien is. De zichtbaarheid op deze duiklocatie is beperkt tot 10 à 15m door het fijne zandstof.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Ship Wreck X127 in Malta


malta duiken duikplaats ship wreck x127

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Ship Wreck X127 in MaltaDinsdag 26-07-2022

Duiken op de duikplaats Ship Wreck Um El Faroud en Zurrieq Vallyin Malta in de Middellandse Zee


Duiken op de duikplaats Ship Wreck Um El Faroud in Wied iz-Zurrieq


De duikplaats Ship Wreck Um El Faroud in Malta in de Middellandse Zee ligt vlakbij Blue Grotto. De duikplaats Ship Wreck Um El Faroud ligt ten zuidoosten van Malta en vanaf duikschool Diveshack rijden we zo'n 40 minuten om het plaatsje Wied iz-Zurrieq te bereiken. Wied iz-Zurrieq heeft enkele snackbars en winkeltjes en wordt vooral door de Malinezen en toeristen bezocht om van de rotsen in het water te springen, te zwemmen en te zonnen. Via het vissershaventje van Wied Iz-Zurrieq kan je met een bootje ook naar de populaire toeristische bestemming Blue Grotto varen. Dit is een zeegrottencomplex dat vooral bekend staat om de lichtweerkaatsing en kleurbreking van de Middellandse Zee in de grotten. Vanaf de waterkant van Wied Iz-Zurrieq kan eveneens het kleine, onbewoonde eiland Filfa zien, dat tevens een beschermd natuurreservaat is.

In Wied Iz-Zurrieq kan je via meerdere trappen in het water gaan, maar het is gemakkelijker om met de hele duikuitrusting 4m naar beneden in het water te springen. De ene helft van het haventje is voorbehouden om te duiken, te zwemmen en boten te verankeren. De andere kant wordt bevaren en kan je duiken op minimaal 10m diepte. Om de duikplaats Ship Wreck Um El Faroud te bereiken, stellen we ons kompas in op de gele markeringsboei en duiken we eerst naar de overkant en volgen we de drop-off op een 10 à 12m diepte. Aan de hoek van de drop-off palmen we 150m in den blauwe richting zuid-zuidwesten en zakken we naar een diepte van zo'n 15 à 20m. Het Ship Wreck Um El Faroud wordt dan na een 5-tal minuten zichtbaar. Op deze duikplaats moet goed worden opgelet met de stroming of je geraakt niet meer terug aan de kant. Indien je een 200bar duikfles gebruikt, is 130bar het keerpunt om de duik veilig te kunnen beëindigen. Wanneer we terug aan de kant komen, wordt er uitgedoken en hijsen we ons terug uit het water via de trapladders die in de rotsen zijn verankerd.

Het Ship Wreck Um El Faroud is voor recreatieve duikers het beste wrak op Malta. De voormalige Libische olietanker van 110m lang en 16m breed werd in 1998 (nadat het zware schade had opgelopen door een explosie in de droogdokken) tot zinken gebracht om dienst te doen als kunstmatig rif en duikattractie. Het schip werd volledig gestript en er werden extra openingen gemaakt voor de wrakduikers. In de winter van 2005 - 2006 brak het wrak van de Um El Faroud door een zware storm in twee en liggen de brokstukken een beetje uit elkaar. De schroef ligt op een diepte van 37m, het bovendek op 20m en de top op 15m diepte.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Ship Wreck Um El Faroud in Malta


malta duiken duikplaats ship wreck um el faroud

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Ship Wreck Um El Faroud in MaltaDuiken op de duikplaats Zurrieq Vally


De duiklocatie Zurrieq Vally heeft dezelfde startplaats als Ship Wreck Um El Faroud. Nu wordt de kant echter aan de linkerzijde gehouden en gaan we de linkerhoek om. De Zurrieq Vally is een drop-off duiklocatie richting Blue Grotto. Het is mogelijk om hier tot 35m te duiken, maar om langer te kunnen duiken wordt 20m heen en 10m terug aangeraden. Zo kan je alles zien en is er meer duiktijd. Op 10m diepte is een smal plateau, waar iets meer leven op te vinden is. Het lijkt een zeer geschikte plaats om octopussen te spotten, maar we hebben er helaas geen enkele kunnen vinden.

Het water op beide duikplaatsen is iets kouder dan op de andere duiklocaties van Malta en Gozo, maar bedraagt tot 20m diepte toch nog 25°C met een zicht van meer dan 30m.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats Zurrieq Vally in Malta


malta duiken duikplaats zurrieq vally

Pictures - foto's duiken op de duikplaats Zurrieq Vally in MaltaWoensdag 27-07-2022

Cruise van Sliema naar Valletta, the three old cities Senglea, Cospicua en Vittoriosa en hop on hop off busrit


Cruise van Sliema naar Valletta, the three old cities Senglea, Cospicua en Vittoriosa


Vandaag wordt er niet gedoken en kopen we een ticket (40 EUR per persoon) voor de hop-on hop off bus & cruise boat, die gedurende de komende vijf dagen 48 uur geldig is. We stappen om 10u30 in Sliema op de boot voor de harbour cruise die ongeveer 1,5 uur in beslag zal nemen. Genietend van een verfrissend briesje kunnen we alvast een glimp werpen op de hoofdstad Valletta met haar mooie oude gebouwen. We passeren ook een gigantisch cruiseschip waar duizenden toeristen op verblijven. Wanneer zo'n schip aanlegt, kan je Valletta beter vermijden want dan is het één grote mierenhoop. Tot slot varen we ook nog langs 'the three old cities' Senglea, Cospicua en Vittoriosa die ook boordevol prachtige oude gebouwen staan.


Pictures - foto's: cruise van Sliema naar Valletta, the three old cities Senglea, Cospicua en Vittoriosa


malta valletta

Pictures - foto's: cruise van Sliema naar Valletta, the three old cities Senglea, Cospicua en VittoriosaMet de hop on hop off bus een rondtour met stop aan de voormalige hoofdstad Mdina


Omstreeks het middaguur staan we terug aan land en stappen we op de hop on hop off bus om de noordelijke kant van Malta te verkennen. Je kan in principe op eender welke van de 27 stopplaatsen uitstappen om zaken te gaan bezichtigen, maar dan geraak je op een dag niet rond. We pikken heel bewust de voormalige hoofdstad Mdina eruit als enige stopplaats en blijven de rest van de rondrit op de bus zitten. Onderweg valt er ook niet zoveel te zien, buiten dan de mooie basiliek van Mosta. Eens we in Mdina zijn aangekomen, sterven we van de dorst en storten ons op het eerste schaduwrijke terras dat we tegenkomen. We blijven hier zeker een uurtje plakken om af te koelen van de hete rit onder de brandende zon. Nadien trekken we de middeleeuwse stad Mdina binnen via de poort die alle Game of Thrones-lovers kennen als de toegangspoort van King's Landing. De volledig omwalde stad Mdina heeft heel wat schaduwrijke plekjes en voelt daardoor verrassend koel aan. Mdina puilt werkelijk uit van de mooie en fotogenieke gebouwen en is ook opvallend properder dan de andere stoffige plaatsen in Malta en Gozo. Een echte aanrader!

Dat kan helaas niet gezegd worden van de terugweg naar Sliema want in de late namiddag slibben de smalle straatjes in de noordelijke badsteden door het drukke verkeer dicht en komen we hopeloos vast te zitten. De bus kan geen kant meer op en wij smelten op de bovenste verdieping weg door de brandende zon. Naar beneden gaan is ook geen optie want daar zit alles vol en is het ook stikkend heet. Miserie! Uiteindelijk geraken we toch weg uit alle drukte en wacht er ons in het Waterfront hotel een heerlijk verfrissende douche.


Pictures - foto's: hop on hop off bus een rondtour met stop aan de voormalige hoofdstad Mdina


malta mdina

Pictures - foto's: hop on hop off bus een rondtour met stop aan de voormalige hoofdstad MdinaDonderdag 28-7-2022

Duiken op het wrak van de sleepboot Rozi, patrouilleboot P29, en rif in Cirkewwa in Malta in de Middellandse Zee


Het plaatsje Cirkewwa is gelegen aan de noordwestkust van Malta en is één van de meest bezochte en beste duikplaatsen van het eiland. Je vindt er een goede parking met betonnen banken en een betonnen wal, die het ons gemakkelijk maken om de duikuitrusting klaar te maken en aan te doen. Juist naast het vuurtorentje bevindt zich een openbaar toilet en op de parking staat een foodtruck die aan zeer democratische prijzen gekoelde drank, broodjes en wraps aanbiedt.

In Cirkewwa vindt iedere duiker wel zijn gading: er is een gemakkelijk ondiepe duik in Susie's Pool met een Madonna-standbeeld, twee diepe wrakken van de patrouilleboot P29 en de sleepboot Rozi en twee prachtige natuurlijke bogen (rechts een groene boog en links een witte boog). Het rif heeft ook meerdere grotjes waar je doorheen kan zwemmen. Aan de linkerkant van de parking bevindt zich eveneens een ondiepe duikplaats. Die heeft vele kronkels, spleten en gaten in de rotsen. Een octopus spotten die zich in ''n van de gaten verstopt, behoort hier zeker tot de mogelijkheden.

Duiken op het wrak van de sleepboot Rozi in Cirkewwa


Aan de zijkant van de parking van Cirkewwa is een soort trap uitgehouwen en hebben ze aan de rotsen een leuning vastgemaakt waaraan je je kan vasthouden. Dat is zeker wel nodig want sommige treden voelen een beetje glibberig aan. Om aan het wrak van de sleepboot Rozi te geraken, nemen we de trap die het dichtst bij het vuurtorentje staat en duiken we naar de rechtse gele boei, die de markering vormt voor het wrak. De sleepboot Rozi werd in 1958 in gebruik genomen en is meermaals verkocht geweest aan verschillende rederijen, waarbij het schip steeds een nieuwe naam kreeg. Pas toen de sleepboot aan Malta werd verkocht, kreeg het de naam Rozi en heeft het twee decennia lang in de haven van Valletta gevaren. In 1992 werd de sleepboot afgezonken met de bedoeling er een kunstmatig rif van te maken.

Van Cirkewwa duiken we eerst naast een rotstong met een rif op 11m diepte. Nadien duiken we 125m in den blauwe op kompas naar het wrak van de sleepboot Rozi. Het diepste punt van de Rozi bevindt zicht op 35m diepte, maar je kan ook gewoon over het dek duiken op een diepte tussen de 28 en 30m. De mast ligt zo'n 20m diep. Het wrak is ongeveer 35m lang en 8,5m breed en de propeller en motor zijn verwijderd. Indien je pas naar diepte gaat wanneer het wrak zichtbaar wordt, kan je de Rozi in één keer volledig bezichtigen zonder verplichte decompressie stop.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats wrak sleepboot Rozi in Cirkewwa in Malta


malta duiken duikplaats wrak sleepboot rozi

Pictures - foto's duiken op de duikplaats wrak sleepboot Rozi in Cirkewwa in MaltaDuiken op de het wrak van patrouilleboot P29 in Cirkewwa


We starten vanop dezelfde plaats in Cirkewwa als de eerste duik naar het wrak de Rozi, maar richten ons nu naar de linkse gele boei die de ligging van het wrak van patrouilleboot P29 aanduidt. Aangezien het wrak redelijk diep ligt, palmen we ongeveer 150m in den blauwe om decompressiestops te vermijden of beperken. De patrouilleboot P29 was een Duitse mijnenveger die 10 jaar lang dienst heeft gedaan en werd afgezonken in 2007. Het wrak is 52m lang, 7,5m breed en heeft op de boeg nog grote mitrailleur staan. Het diepste punt ligt op 38m, het dek op 25m en het uiteinde van de mast boven de bestuurderscabine ligt op een 12m diepte. Door de goede zichtbaarheid van wel een 40m ver, kan je op de zandvlakte van de bodem ook nog een groot anker zien liggen. De patrouilleboot P29 staat mooi rechtop zijn kiel en heeft wat plantenbegroeiing. Er is ook meer vis aanwezig dan op de andere wrakken. De stroming kan hier iets sterker zijn dan op de andere duikplaatsen. Zorg ervoor dat je Voldoende reserve ademgas hebt om de terugkeer aan te vatten. Dit is veruit het beste wrak dat we in Malta en Gozo hebben gezien.


Pictures - foto's duiken op de duikplaats wrak patrouilleboot P29 in Cirkewwa in Malta


malta duiken duikplaats wrak patrouilleboot p29

Pictures - foto's duiken op de duikplaats wrak patrouilleboot P29 in Cirkewwa in MaltaDuiken op het linkse rif in Cirkewwa


Tot slot maken we nog een duik op het rif dat links gelegen is van de parking van Cirkewwa. Je moet eerst over wat rotsen lopen om naar de zee de gaan. Gelukkig hebben ze aan de rotswand enkele leuningen bevestigd waaraan je je kan vasthouden want op bepaalde plaatsten is het behoorlijk glad. De rotsen zijn mooi afgevlakt om op te lopen, maar bij de laatste is er wel een overbrugging van 50cm om in het water te stappen. Het rotsrif heeft vele spleten, gaten en uitslijtingen. Het is een gemakkelijke duikplaats waar 12m diepte meer dan voldoende is.


Vrijdag 29-7-2022

De Sea Coastal Route, die ook mee in het hop on hop off arrangement inbegrepen is en ferry naar Valletta


Normaal gezien gingen we vandaag met de hop on hop off bus de zuidelijke kant van Malta verkennen, maar omdat we de vorige keer zo hebben afgezien van de warmte, wordt dit plan afgevoerd. In plaats daarvan doen we de Sea Coastal Route, die ook mee in het hop on hop off arrangement inbegrepen is. Het is een beetje een gekke beslissing aangezien de boot naar Comino en Gozo vaart, maar het is één van de weinige manieren om de voormiddag zonder al te veel zweten door te brengen. Het is blijkbaar een populaire tocht, want wanneer we ruim op tijd aankomen voor het vertrek om 10u00 zit het bovendek al bomvol. Er zit dus niets anders op dan in de binnenruimte plaats te nemen, die gelukkig heerlijk airco gekoeld is. Na een klein 1,5 uur varen met zicht op de kustlijn van Malta, komen we aan op het eiland Comino, waar het overgrote deel van de passagiers uitstappen om in de Blue Lagoon van een dagje zon, zee en strand te genieten. 20 Minuten later komt het o zo vertrouwde Grand Hotel in ons gezichtsveld en arriveren we op Gozo, waar de rest van de mensen uitstappen om het eiland te verkennen. Op de terugweg naar Sliema zitten we helemaal alleen op de boot en kunnen we op het bovendek genieten van een heerlijke zeebries.


Pictures - foto's: De Sea Coastal Route tussen de eilanden Malta, Comini en Gozo en bezoek aan Valletta


malta valletta

Pictures - foto's: de Sea Coastal Route tussen de eilanden Malta, Comini, Gozo en bezoek aan VallettaIn de namiddag nemen we vanuit Sliema de ferry (2,80 EURO per persoon heen en terug) naar de hoofdstad Valletta. Na een 10-tal minuutjes varen zijn we reeds aan de overkant van het kanaal en kunnen we aan onze ontdekkingstocht in Valletta beginnen. Aangezien de belangrijkste bezienswaardigheden zich op het hoogste stuk van de stad bevinden en we het vele klimmen en trappen lopen in deze hitte niet zo zien zitten, maken we gebruik van de 'Hippity Hop' (5 EURO per persoon heen en terug), een elektrisch busje dat een 10-tal mensen kan vervoeren. De rit duurt ongeveer een half uurtje en ondertussen geeft de chauffeur ook nog wat uitleg over de gebouwen die we passeren. Top! We worden op het hoogste punt van Valletta afgezet en trekken meteen naar de barokke St. John's kathedraal. De buitenkant stelt niet zoveel voor, maar omwille van het rijkelijk versierde interieur betalen we de 15 EURO inkom (incl. audiogids) met de glimlach. Er is werkelijk geen enkele centimeter blanco gelaten! Nadien struinen we nog wat door de idyllische straatjes van Valletta en genieten we van een lekkere maaltijd in één van de vele restaurants.


Pictures - foto's: de mooie barokke St. John's kathedraal in Valletta


malta st. johns kathedraal

Pictures - foto's: de mooie barokke St. John's kathedraal in VallettaZaterdag 30-07-2022

Dagje te relaxen aan Medasia Playa


Naast het Aqualuna Lido aan de overkant van de straat, biedt het Waterfront Hotel zijn gasten ook de mogelijkheid aan om een dagje te relaxen aan Medasia Playa, dat een stukje verwijderd is van het Waterfront hotel. Gelukkig hoeven we er niet te voet naartoe, maar brengt de super sympathieke bewakingsagent ons er met de wagen naartoe. Belangrijk is wel om op voorhand ligbedden te reserveren, want dit zeebadcomplex met zicht op zee is (vooral in het weekend) bijzonder druk en populair. Onze laatste dag in Malta brengen de dus vooral al luierend door.

Movie van de duiken in Gozo en Comino Island in de Middellandse Zee
Movie van de duiken in Malta in de Middellandse Zee
Like en deel het reisverhaal met foto's van Gozo en Malta met je vrienden op Facebook
Nuttige info en contactadressen van Gozo en Malta in de Middelandse Zee


Hyperbare decompressiekamer in Malta en emergency nummers:


Hyperbare decompressiekamers: In het Mater Dei ziekenhuis in Msida op Malta zijn twee hyperbare decompressiekamer aanwezig.
Adres Mater Dei ziekenhuis: Triq id-Donaturi, Msida, MSD 2090, Malta
Hyperbare decompressiekamer telefoonnummer: +356 2545 5269 of 112
Ze hebben een 5 en een 12 zetels hyperbare decompressiekamer
Andere telefoonnumers van het hospitaal, bereikbaar van maandag tot vrijdag van 07 tot 15uur: +356 25455269, +356 25455273 en +356 25455205
Bellen naar Gozo of Mala steeds +356 voor de landkeuze
Algemeen noodnummer: 112

Water temperatuur


De watertemperatuur van de Middelandse Zee is eind juli ongeveer 27°C tot een diepte van 10m. Dieper is het enkele graden kouder.

Lucht temperaturen


Veel meteo websites melden voor de maanden juni, juli en augustus een gemiddelde maximum lucht temperatuur van een 27°C à 31°C. De laatste 2 jaar was de gemiddelde lucht temperatuur tussen de 36°C en 40°C. De maand augustus is het warmst.

Neerslag


In juni, juli en augustus is de neerslag verwachting nuhil.

Veiligheid


Gozo en Malta staat bekend als relatief veilig eiland. Diefstal en zakkenrollerij komen wel voor.

Zon en bescherming


Bescherming tegen de zon is in Gozo en Malta absoluut noodzakelijk. De UV index is er veel hoger dan in België. Ook al is het bewolkt, dan kun je nog verbranden. Het gebruik van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is absoluut noodzakelijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Gebruik een extra hoge beschermingsfactor bij tochten op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en petje mogen hier niet ontbreken.

Kraanwater


Het kraanwater zou je kunnen drinken. Door de smaak verkiezen toeristen flessen water. Kraanwater wordt meestal gebruik om de tanden te poetsen.

Taal


In Gozo en Malta is de officiële taal Maltees en Engels

Elektriciteit


De elektriciteit is 230V en de stopcontacten hebben 3 pinnen zoals in Engeland. In de hotels zijn soms combinatiestopcontacten te vinden, waar meerdere soorten stekkers in passen. Zo passen in het Grand Hotel in Gozo de 2 stekkers met ronde pinnen zoals in België in het bovenste deel van het stopcontact. In het Hotel Bue Ocean in Malta heb je adapters nodig.

Tijd


Het is dezelfde tijd als in België

Auto rijden


Door de Engelse invloeden is het links auto rijden. Wees extra voorzichtig bij het oversteken van straten, aan kruispunten en ronde punten. De meeste straten zijn er zeer smal en er is weinig parking te vinden.

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne