www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Mexico Puerto Aventuras

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Mexico met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen

duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Duikreisverhaal van duiken in Mexico, in Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel met bezoek aan de Maya tempels Chichen Itza en Tulum



Waar ligt Mexico Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel?


map mexico


Duikreisverslag van Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel en de Maya tempels Chichen Itza en Tulum


De dagen in België worden korter en killer. Hoog tijd dus om onze valiezen in te pakken en warmere oorden op te zoeken. Na lang zoeken en twijfelen, valt onze keuze op de Mexicaanse Rivièra, meer bepaald op het plaatsje Puerto Aventuras, dat ten zuiden van Cancun en Playa del Carmen ligt.


Zaterdag 10 december 2021

Vlucht met KLM van Schiphol naar Cancun in Mexico



We hebben geopteerd voor een iets duurdere, maar rechtstreekse KLM-vlucht van Schiphol naar Cancun in Mexico. Lekker gemakkelijk: om 10.00 stijgen we op en een dikke 10 uur later zetten we voet op het Mexicaanse vasteland. Aan de immigratie loketten in Mexico staan ellenlange rijen, maar het kan ons niet echt deren want daarbuiten wacht ons een stralend zonnige dag. Eerst nog even de bagage oppikken, wat geld wisselen en dan gaan we op zoek naar het Alamo kantoor, waar we onze huurwagen hebben gereserveerd. We hadden online verschillende horrorverhalen gelezen over autoverhuurders in Mexico die toeristen nog allerlei extra verzekeringen willen aansmeren, maar daar worden wij gelukkig van gespaard. Integendeel, de vriendelijke dame van de balie belt direct een collega op, die ons aan de luchthaven komt oppikken om naar het wagendepot te rijden. Daar brengen we nog snel even alle administratie in orde en dan kunnen we vertrekken met onze witte Volkswagen.

De trip in Mexico van de luchthaven van Cancun naar Puerto Aventuras is eigenlijk één rechte route. Gemakkelijker kan echt niet! Het enige waar je als bestuurder goed op moet letten, zijn de enorme 'bollen' en vluchtheuvels waar je soms moet over rijden. Wanneer je hier te snel over rijdt, heb je sowieso kosten aan je huurwagen.

Na een dik uur rijden, komen we aan in Puerto Aventuras, wat blijkbaar een afgescheiden stukje Mexico is. Want bij het binnenrijden van het stadje moeten we aan de toegangscontrole onze paspoorten en hotelreservatie laten zien. Zonder deze zaken kom je er gewoonweg niet in! Wanneer we het stadje binnenrijden, komen we precies in een ander land terecht waar alles is afgestemd op rijke buitenlandse toeristen. Zo zijn de huizen hier een pak mooier en groter en we passeren we o.a. een golfterrein en een jachthaven. Zeer vreemde ervaring!

In Catalonia Riviera Maya Resort worden we aangenaam verrast met een gratis upgrade naar de status van 'privileged client' omdat we bij hotels.com 'gold member' zijn. We krijgen daardoor een recent gerenoveerde kamer toegewezen (we ruiken zelfs de verf nog een beetje bij het binnenkomen) en krijgen bovendien toegang tot een apart zwembad, een privé-strand met zicht op de lagune en het exclusieve BLoved restaurant. Wat een fijne attentie!

De ruime kamer beschikt over alle mogelijke comfort zoals een kingsize bed, goed functionerende airco, TV met internationale kanalen, ijskastje, koffiezet, enz. Ook de badkamer met mooie inloopdouche kan ons hartje zeker bekoren.

Eens we zijn geïnstalleerd, trekken we naar buffetrestaurant La Brisa voor ons eerste diner van de vakantie. Het voelt een beetje refterachtig aan omdat hier het overgrote deel van de hotelgasten komt eten en de kwaliteit en variatie zijn niet bepaald van een 4-sterren niveau. Maar ach, het is onze eerste avond van de vakantie en we zijn een beetje moe van de lange reis, dus we maken ons niet al te druk. Het feit dat we in een all-in hotel zitten met drank à volonté, maakt het des te leuker!


Pictures - foto's van het Catalonia Riviera Maya Resort in Mexico


mexico catalonia riviera maya resort

Pictures - foto's van het Catalonia Riviera Maya Resort in Mexico



Zondag 11 december 2022

Ontbijt in het Catalonia Riviera Maya Resort



Naast het La Brisa buffetrestaurant voor de 'gewone' gasten en het BLoved à la carte restaurant voor de 'privileged' klanten, heeft Catalonia Riviera Maya Resort ook nog vier themarestaurants (Mexicaans, Japans, Italiaans en grill) die voor iedereen toegankelijk zijn zonder meerkost. Je moet wel via een app een reservatie maken en daar wringt net het schoentje. Want volgens de info die we van de onthaalmedewerkers hebben gekregen, wordt de app om 6.00 's ochtends voor de volgende dag open gezet. Maar wanneer we om 6.45 proberen te reserveren, zijn alle restaurants al volzet. Zeer vreemd, want we geloven niet dat er zoveel hotelgasten om 6.00 hun wekker zetten om een etentje te boeken. We leggen ons probleem uit aan de dame van 'guest services', maar die blijft beweren dat de app correct werkt en dat ze ons ook niet verder kan helpen omdat er geen mogelijkheid bestaat om via een andere weg een restaurant te boeken. We blijven echter aandringen en onder lichte druk belooft ze dat ze toch eens zal navragen of er nog ergens plaats is omwille van last minute annulaties. En hoera! Al snel krijgen we bericht dat we vandaag, morgen en overmorgen een tafeltje voor twee hebben.

Na een lekker ontbijtje in het Bloved restaurant, trekken we naar de duikschool van Pro Dive International die op het domein van Catalonia Riviera Maya Resort gelegen is. Lekker gemakkelijk en meteen ook de reden waarom we voor dit hotel hebben gekozen. En we moeten al meteen in actie schieten, want binnen een uurtje moeten we klaar staan voor de eerste duik van deze vakantie.


Pictures - foto's van de duikschool Pro Dive International in Mexico


mexico duiken pro dive

Pictures - foto's van de duikschool Pro Dive International in Mexico



Duiken op duikplaats Casthillo in Puerto Aventuras



Het rif van duikplaats Casthillo kan enkel met een boot worden bereikt en ligt op 5 minuten varen onze aanmeerplaats in Puerto Aventuras. We duiken met achterwaartse val het water in en komen op 20m diepte op een zandrotsplateau terecht met (beker)koraal, waaiers en diverse rifvissen zoals vlindervissen, papegaaivissen, snappers, fluitvissen, koraalduivels, doktersvissen, wit gespotte koffervissen, damselvissen, murenen, kardinaalvissen, trekkervissen, tandbaarzen en keizersvissen.

Op het einde van de duik verlaten we het water door de vinnen af te geven en met volle uitrusting via de ladder in de boot te klimmen.


Duiken op duikplaats Palacio



De duikplaats Palacio is iets ondieper (gemiddeld 18m) dan de duikplaats Casthillo, maar op sommige plaatsen kunnen we toch tot 20m diepte duiken. Het profiel is een gelijkaardig zand rotsplateau met iets meer kleine zandbankjes. We spotten hier dezelfde vissen als op Casthillo met als extra bonus een zeer grote krab.


Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Palacio


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Palacio



's Avonds trekken we naar het Italiaanse restaurant Toscana, waar we lekker eten geserveerd krijgen, maar het is verder niets speciaals. Dan zijn onze Italiaanse restaurants in België toch beduidend beter dan deze in Mexico.

Elke avond om 22.30 is er in het hotel ook een show van het animatieteam voorzien. Vandaag worden er allemaal fragment van Disneyfilms nagespeeld, met de nodige playback en goede dansmoves. Niet slecht, maar ook geen echte hoogvlieger.


Maandag 12 december 2022

Duiken in cenote Chikin Ha (linkerkant)



Vanuit Puerto Aventuras is het ongeveer 15 minuten rijden naar de cenote Chikin Ha; een afgesloten domein waar je inkom dient te betalen. Er zijn WC's, openlucht douches en picknick tafels aanwezig.

In de cenote Chikin Ha mag je gratis een klein fototoestel meenemen, maar voor een grotere onderwatercamera moet je 20 US$ of $350MXN extra bijbetalen. Er is hier ook een onderwaterfotograaf aanwezig die iedereen op de gevoelige plaat vastlegt, maar voor deze foto's moet je nadien uiteraard diep in je buidel tasten.

De cenote Chikin Ha is een vrij jonge en gemakkelijk toegankelijke cenote met zeer helder water van zo'n 24°C. We duiken in de grot volgens de 'one thirth' regel. Dit wil zeggen dat je eerst een derde van je lucht opgebruikt, dan terugkeert naar je beginpunt en het laatste derde lucht gebruikt om de duik te beëindigen. Op zich is het een gemakkelijke duik op maximaal 12m diepte, waarbij we het 395m lange touw volgen. Op de diepste plaatsen hebben we troebel water omdat hier een smalle laag zoet water gemengd wordt met het zoute zeewater dat eronder doorstroomt. Wanneer een voorgaande duiker door deze dunne menglaag zwemt, wordt die omgeven door een waas, wat wel speciaal is om te zien. Op het einde van de heenweg zien we boven water een klein stukje woud dat op de rotsblokken van het ingestorte dak van de grot groeit. De wortels groeien hier door de rand van het nog niet ingestorte dak, wat mooie beelden oplevert.


Pictures - foto's van duiken in de cenote Chikin Ha (linkerkant)


mexico cenote chikin ha

Pictures - foto's van duiken in de cenote Chikin Ha (linkerkant)



Duiken in cenote Chikin Ha (recherkant)



Deze duik in de cenote Chikin Ha lijkt zeer sterk op de voorgaande, maar dan aan de rechterwand. Op het einde van het touw kom je aan de andere kant van het ingestorte dak uit. Indien de zon goed staat bij de terugkeer, kan je een mooie horizontale regenboog zien als je naar boven kijkt. Ook op het einde van deze duik in cenote Chikin Ha kan je een regenboog zien, wanneer je kijkt naar de lichtinval bovenaan de grot.


Pictures - foto's van de duiken in de cenote Chikin Ha (rechterkant)


mexico cenote chikin ha

Pictures - foto's van duiken in de cenote Chikin Ha (rechterkant)



Na een verkwikkende douche in het hotel worden we om 18u15 verwacht in het Japanse restaurant Ayami. We zitten in totaal met 12 mensen aan een U-vormige tafel en kijken geboeid naar de showcooking van de chef. Leuk om naar te kijken en vooral ook lekker. Hier komen we zeker nog een keertje terug.

De show van vanavond is helemaal ons ding, want we gaan de rock tour op. De live band speelt opvallend goed, de zangeres zingt de ziel uit haar lijf en de dansers gaan helemaal uit hun dak. Echt een toffe show!


Dinsdag 13 december 2022

De wereldberoemde Maya- opgravingen van Chichen Itza in Mexico



Vandaag wordt er niet gedoken en rijden we met de huurwagen naar de wereldberoemde Maya- opgravingen van Chichen Itza in Mexico. Vanuit Puerto Aventuras zijn er twee mogelijke routes die beiden ongeveer even veel tijd in beslag zullen nemen. We kiezen voor de 'veilige' optie en nemen de tolweg via Playa del Carmen omdat deze baan volgens diverse website in betere staat verkeert. Maar vanaf het moment dat we ons tolgeld ($415MXN) hebben betaald, komen we op de bouwwerf van de eeuw terecht. Het traject van 204km naar Chichen Itza wordt namelijk ontelbare keren onderbroken voor wegenwerken, waardoor telkens maar één rijstrook beschikbaar is. Gelukkig is er weinig verkeer, maar de trage vrachtwagens zorgen er toch wel voor dat onze rit hier in Mexico minimaal met een half uur wordt verlengd.

Wanneer we onze eindbestemming Chichen Itza in Mexico omstreeks 11.00 lokale tijd naderen (het is hier 1 uur vroeger dan aan de kuststreek), negeren we alle zwaaiende Mexicanen langs de weg die een centje proberen bij te verdienen en rijden we vlotjes door naar de officiële parking ($80MXN), waar we praktisch voor de ingang van de Maya opgravingen een plaatsje kunnen veroveren. Top!

Nadat we ons inkomticket voor Chichen Itza hebben gekocht ($560MXN per persoon), krijgen we aan de security check te horen krijgen dat we onze telelens voor het fototoestel niet mogen meenemen. We krijgen één of andere wollige uitleg te horen die kant noch wal raakt, maar discussiëren heeft duidelijk geen zin. Er zit dus niets anders op dan de telelens in de auto achter te laten. Jammer!

In 2005 hebben we Chichen Itza al een keertje bezocht en sindsdien is de plek toch fel gecommercialiseerd, want voor je de archeologische site betreedt, kan je nog snel een hapje of drankje kopen. Dat was vroeger in Chichen Itza niet mogelijk. Ook de vele souvenirverkopers die in het verleden kriskras door elkaar liepen en te pas en te onpas toeristen aanklampten om hun koopwaar te slijten, zijn nu beter georganiseerd. Iedereen heeft langs het parcours zijn eigen kraampje en probeert kopers te lokken met de slogan 'one dollar, only one dollar', maar blijkbaar mogen ze ons niet meer op de Maya site zelf lastig vallen. Perfect, dan kunnen we eerst met volle teugen van alle prachtige Maya-tempels genieten en nadien op souvenirjacht gaan!

Wat ook gewijzigd is tegenover 2005 is dat je de Maya monumenten in Chichen Itza niet meer mag betreden. Destijds mochten we de trappenpiramide El Castillo nog helemaal naar boven klauteren, maar door het massatoerisme brokkelden er steeds meer stenen af, waardoor het nu verboden terrein is geworden. Enerzijds jammer, want vanaf de top had je een prachtig zicht, maar anderzijds ook goed omdat het erfgoed op deze manier beter bewaard blijft en je kan veel mooiere foto's van het monument maken.


Pictures - foto's van de Maya tempels van Chichen Itza 1


mexico chichen itza

Pictures - foto's van van de Maya tempels van Chichen Itza 1



In Chichen Itza bevindt zich ook het grootste Maya balspeelveld ter wereld. Bij dit spel was het de bedoeling om een grote rubberen bal van wel 4kg door een kleine stenen ring te werpen die op 7 meter hoogte tegen de muur hangt. Klein detail is dat de Maya's noch handen, noch voeten mochten gebruiken om dit te realiseren. Sommige historisch bronnen melden dat de verliezende ploeg aan de goden werd geofferd, andere zeggen dat de kapitein van het winnende team werd onthoofd als teken van ultieme eer. Anyway, het is geen spel voor doetjes!


Pictures - foto's van de Maya tempels van Chichen Itza 2


mexico chichen itza

Pictures - foto's van van de Maya tempels van Chichen Itza 2



Na een tweetal uur in de brandende zon in Chichen Itza te hebben gelopen, houden we het voor gezien en keren we via de tolweg terug naar ons hotel in Puerto Aventuras, waar we de dag feestelijk afsluiten met een lekker diner in het Mexicaans restaurant Alebrijes. Dienster Lorenza vindt dat wij een geweldige avond verdienen en legt ons de hele tijd in de watten. Eerst krijgen we een grote sombrero op ons hoofd en moeten we voor de obligate foto poseren en daarna blijft ze de frozen margarita's en tequila's aanvoeren alsof het water is. Topwijf!

De avondanimatie is vandaag geen show in het theater, maar een heus Mexicaans feest aan het centrale zwembad. De liveband geeft het beste van zichzelf en de Mexicaanse gasten gaan helemaal uit hun bol. Fiesta! Fiesta!


Woensdag 14 december 2022

Dolfijnen van het Dolphin Discovery Center in het centrum van Puerto Aventuras



Vandaag staat er bijzonder veel wind en de havenmeester beslist dan ook om de haven voor alle schepen te sluiten, waardoor onze twee lokale duiken worden geannuleerd. Niet leuk natuurlijk, maar we maken er het beste van en brengen de voormiddag in Mexico al luierend aan het zwembad door.

In de namiddag trekken we naar het centrum van Puerto Aventuras, waar we de grote jachten in de haven willen gaan bewonderen. Maar wanneer we hier rond 15.00 aankomen, trekt een grote plons in het water meteen onze aandacht. Blijkbaar trainen ze hier in openbaar toegankelijke bassins de dolfijnen van het Dolphin Discovery Center. Tof, we laten de jachten even voor wat ze zijn en blijven hier zeker een uur rondhangen om naar de kunstjes van de dolfijnen te kijken. Toeristen kunnen hier ook voor veel geld met dolfijnen 'zwemmen', maar van echte interactie kan je moeilijk spreken want het blijft beperkt tot wat aaien en verplichte nummertjes die de dieren uitvoeren. Niettemin blijken de deelnemers intens te genieten van hun 'close encounter' met deze magische dieren. In de andere bassins zitten ook nog zeeleeuwen en manatees (zeekoeien), maar die krijgen vandaag helaas geen training.


Fotos - pictures de dolfijnen show in de haven in het centrum van Puerto Aventuras in Mexico 1


dolfijnen centrum puerto aventuras

Fotos - pictures de dolfijnen show in de haven in het centrum van Puerto Aventuras in Mexico 1



BLoved, het exclusieve restaurant voor privileged guests, is deze avond gesloten en we hebben jammer genoeg ook geen reservatie in één van de themarestaurants. Dat wil zeggen dat we genoodzaakt zijn om in het 'gewone' buffetrestaurant La Brisa te dineren. Het eten en de service zijn OK, maar de andere eetgelegenheden binnen Catalonia Riviera Maya Resort zijn duidelijk een categorie hoger.

Vanavond brengt het animatieteam een show over de Disneyfilm Monoa / Vaiana. Het thema spreekt ons minder aan, maar de aanwezige kinderen smullen er duidelijk wel van.


Donderdag 15 december 2022

Duiken op Cozumel met het duikcentrum van Dive Pro International



Om 8 uur worden we, gepakt en gezakt met al ons duikmateriaal, opgepikt aan het hotel om te gaan duiken op Cozumel. De rit van Puerto Aventuras naar de ferry in Playa del Carmen duurt normaal gezien slechts 25 minuten, maar omdat we onderweg nog andere duikers en snorkelaars ophalen, zijn we toch wel een dikke 50 minuten onderweg.

Aan de terminal van de ferry koopt onze divemaster tickets voor de overtocht naar Cozumel ($220MXN voor de heenvaart en $250MXN voor de terugvaart). Vooraleer we op de ferry mogen stappen, moet al ons duikmateriaal eerst nog door een (niet werkende) metaaldetector. Hilarisch! Daarna kunnen we 40 minuutjes relaxen tijdens de overtocht naar het toeristische eiland Cozumel. Er zijn WC's aan boord en er is mogelijkheid om een drankje te kopen.

Eens we in Cozumel zijn aangekomen, trekken we naar de taxistopplaats, maar de grotere busjes voor 10 personen zijn helaas allemaal volzet. Als alternatief regelt de divemaster een taxi voor 6 personen en eentje voor 4 personen. De eerste taxi rijdt echter al door wanneer er nog maar 5 duikers zijn ingestapt en vergeet de divemaster mee te nemen die nog even bezig was met de overgebleven teamleden. Balen! We wringen ons dus noodgedwongen met 4 personen op de achterbank in de overgebleven taxi en voelen ons als sardientjes in een blik. Onderweg komen we ook nog een wegcontrole (drugscontrole?) tegen met zwaarbewapende politieagenten, die iedereen laten stoppen en alles laten uitladen. Paniek! We zijn al volop bezig om de divemaster ergens weg te steken, wanneer de agenten teken doen dat we mogen doorrijden omdat er geen vrije stopplaatsen meer zijn. Oef, gelukkig nog een kleine meevaller!

Wanneer we aankomen in hotel Allegro waar het duikcentrum van Dive Pro International gevestigd is, krijgen we twee armbandjes van de divemaster. Eentje om het hotel binnen te komen en te eten; het andere is om aan te tonen dat we de natuur beschermingstax hebben betaald. Nadat we ons duikgerief bij Pro Dive International hebben afgezet, schuiven we rond 12u00 aan bij het buffet van het hotel.

Om 12u45 zijn onze buikjes gevuld en wandelen we in onze duiktenue naar de steiger, waar we samen met enkele snorkelaars op een comfortabele boot stappen. Na een korte vaart komen we aan bij duikplaats Paso Del Cedral, waar ook de snorkelaars in het water springen. Vreemd, want dit lijkt echt geen ideale snorkelplaats omwille van de diepte. Achteraf wordt dit ook bevestigd wanneer de snorkelaars vertellen dat ze niet veel hebben gezien.


Duiken op de duikplaats Paso Del Cedral in Cozumel



Duikplaats Paso Del Cedral in Cozumel is een zandplaat met een zeer langgerekte heuvel met rotsblokken en koraal. De diepte bedraagt ongeveer 16m en we zien hier alle gebruikelijke Mexicaanse rifvissen. Op het zand tussen de rotsblokken ligt nu en dan een verpleegsterhaai te slapen. Krabben en langoesten zijn hier ook talrijk aanwezig. We hebben ook een meevaller, want we vinden in een holte een eerder zeldzame en moeilijk te vinden geelwit gestreepte toadfish, die trots zijn grappige kin aanhangseltjes showt. De snorkelaars hebben ook nog enkele roggen en een grote barracuda gespot, maar die zijn spijtig genoeg buiten ons gezichtsveld gebleven. Opmerkelijk feit is dat de vis op Cozumel groter en talrijker is dan op de duikplaatsen van Puerto Aventuras. Anderzijds is het koraal op Puerto Aventuras dan weer mooier, groter en talrijker dan op Cozumel. Een combinatie van beide locaties is dus ideaal voor een duikvakantie aan de Mexicaanse Rivièra.


Pictures - foto's van duiken op de duikplaats in Paso Del Cedral in Cozumel


mexico duiken

Pictures - foto's van duiken in Paso Del Cedral in Cozumel



Duiken op duikplaats Santa Rose op Cozumel



Ook duikplaats Santa Rose in Cozumel is een zandplaat met een zeer langgerekte heuvel met rotsblokken en koraal. Er zijn meer zandstukken dan op Paso Del Cedral en de diepte bedraagt ongeveer 15m. We spotten in de spleten tussen het koraal opnieuw enkele slapende verpleegsterhaaien, een aantal mooie grote krabben en langoesten. Ook hier vinden we in een spleet een geelwit gestreepte toadfish.


Pictures - foto's van de duiken in Santa Rose in Cozumel


mexico duiken

Pictures - foto's van duiken in Santa Rose in Cozumel



Na de tweede duik varen we terug naar de pier aan hotel Allegro, waar we de gelegenheid krijgen om nog even in open lucht te douchen en ons om te kleden. We moeten er echter wel vaart achter zetten, want om 18u00 moeten we de ferry van Cozumel naar Playa del Carmen nemen. Deze keer staat er wel een taxibus voor tien personen klaar, maar halverwege de rit geraakt de motor oververhit en staan we in panne. Wat een miserie! Gelukkig rijdt er net in de tegenovergestelde richting een lege taxibus voorbij, die bereid is om ons naar de ferry te brengen. Na 40 minuten varen, komen we terug aan in Playa del Carmen waar we zwaar beladen met ons natte duikmateriaal nog een eindje door de winkel wandelstraat moeten stappen om aan de parking van ons busje te geraken. Vervolgens wordt iedereen netjes aan zijn eigen hotel afgezet en is het al 20u30 wanneer we in Puerto Aventuras aankomen.

We wilden vanavond in het Bloved restaurant gaan eten, maar wanneer we daar aankomen, moeten we nog minstens een half uur wachten vooraleer daar een tafeltje vrij komt. Aangezien het al laat is en we echt wel grote honger hebben, druipen we af naar het nabijgelegen hamburgerrestaurant, waar we tegen onze verwachtingen in toch wel een lekkere hamburger voorgeschoteld krijgen.

Het animatieteam pakt vanavond uit met een heuse Broadway show, waarbij verschillende scenes uit de grootste musicals aan bod komen. Toppertje!


Vrijdag 16 december 2022

Duiken op duikplaats Casthillo



Aangezien we enkele dagen geleden al op deze duiklocatie hebben gedoken, proberen we de schipper ervan te overtuigen om naar een andere plek te varen. Hij blijft helaas bij zijn oorspronkelijke idee. Jammer, maar we maken er het beste van en genieten sowieso van een fijne duik.


Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Pedregal


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Pedregal



Duiken op duikplaats Pedregal



Duikplaats Pedregal is een langwerpige, rotsachtige heuvel met veel grote rotsblokken die allemaal begroeid zijn met mooi koraal, waaiers en zweepkoraal. De diepte bedraagt 17m en is op sommige plaatsen iets ondieper. We spotten veel verschillende soorten rifvissen, maar het hoogtepunt van deze duik is toch wel een groene schildpad die iedere duiker gedurende 10 minuten vermaakt. Daarna verlaat de groene schildpad onze groep om aan de oppervlakte te gaan ademen. Tussen de rotsblokken ligt ook nog een verpleegsterhaai te slapen en op het einde van de duik zwemt er nog een grote barracuda voorbij. Dit is zeker een geslaagde duik, waarbij we Pedregal als een mooiere duikplaats beschouwen dan Casthillo.


Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Pedregal


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Casthillo en Pedregal



Na een lekkere lunch in BLoved, trekken we omstreeks 15.00 terug naar het centrum van Puerto Aventuras om nogmaals van de gratis dolfijnenshow te genieten. Het blijven intrigerende en magische dieren, waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen.


Fotos - pictures de dolfijnen show in de haven in het centrum van Puerto Aventuras in Mexico 2


dolfijnen centrum puerto aventuras

Fotos - pictures de dolfijnen show in de haven in het centrum van Puerto Aventuras in Mexico 2



Vanavond hebben we weer een plaatsje kunnen bemachtigen bij het Japanse restaurant Ayami. De geserveerde gerechten blijven hetzelfde, maar we hebben een andere kok, waardoor de 'showcooking' toch een ander tintje krijgt. Lekker en leuk.

De avond wordt door het animatieteam afgesloten met een show rond meerdere internationale divas. Ook dit is weer een spektakel van hoog niveau.


Zaterdag 17 december 2022

Duikplaats Bull shark Point in Playa del Carmen



In Playa del Carmen zitten enkele zwangere bull sharks die elke ochtend worden gevoed. Hierdoor is er quasi zekerheid dat de dieren op deze locatie blijven tot ze hun jongen hebben geworpen.

Op Bull shark Point wordt er met een tijdslot gewerkt; dat wil zeggen dat er om de 30 minuten een nieuwe groep duikers wordt gedropt. Je kan hier enkel duiken na het tonen van een bruin polsbandje, dat aangeeft dat je de Natural Park Fee hebt betaald.

Wanneer we achterwaarts van de boot vallen, zijn de bull sharks onmiddellijk in het water te zien. We zakken meteen naar de zandbodem, waar we achter een vaste lijn genieten van zeven drachtige bull sharks die continu voorbij zwemmen. We blijven heel de duik op de maximale diepte van 26m zitten, waardoor het aangeraden is om Nitrox 32% te gebruiken. De bodemtijd bedraagt maximaal 30 minuten en wordt ingekort wanneer een duiker 70 bar bereikt of wanneer iemand op 10 minuten van decompressietijd geraakt. Overdreven strenge regels voor een zeer dure duik!

Omdat niet iedereen op de zandbodem volledig stil zit en het vannacht en deze ochtend erg heeft geregend, is de zichtbaarheid verre van perfect. Hierdoor is het zeer moeilijk om de camera optimaal te focussen op de bull sharks en om uiterst scherpe foto's te verkrijgen. Bovendien is er een 'professionele' filmduiker aan het werk, die de aanwezige duikers op de gevoelige plaat vastlegt en hen nadien de film aan een stevige prijs verkoopt. Deze persoon mag wel vrij rondduiken, maar jaagt de bull sharks met zijn bewegingen eerder weg en veroorzaakt ook zeer veel opwaaiend zand. De truc is om hier weg te draaien van de zogezegde actieplaats en naar een andere richting te kijken waar ook nog enkele bull sharks passeren. Op die manier kan je de dieren veel duidelijker zien en fotograferen, zonder al te veel last te hebben van opborrelende zand.

Na 30 minuten zit de duik erop, stijgen we een beetje op en laten we ons vervolgens met de stroming meegaan. De zandbodem wordt stelselmatig iets ondieper en op een gegeven moment volgen de bull sharks niet meer.


Pictures - foto's van de duikplaats Bull shark Point in Playa del Carmen


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Bull shark Point in Playa del Carmen



Duikplaats Barracuda Reef in Playa del Carmen



Barracuda reef is een zeer ondiepe duikplaats van zo'n 14m diepte. Op de zandbodem staat een rotsachtige heuvel en er zijn kleine overhangende rotsen waar zeer veel scholen vis onder schuilen. We spotten enkele murenen die in gaten verstopt zitten en er zwemmen ook nog vier barracuda's voorbij. Op het koraal zien we nog enkele slakjes en blauwe garnaaltjes zitten. Door de geringe diepte, zandbodem, regenval tijdens de afgelopen nacht en de vele mensen die op deze locatie duiken, is er veel stof in het water aanwezig en bedraag het zicht slechts 20m. Al deze factoren maken het geen ideale situatie om mooie en scherpe foto's te maken.


Pictures - foto's van de duikplaats Barracuda Reef in Playa del Carmen


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Barracuda Reef in Playa del Carmen



We sluiten deze mooie dag af met een lekker dinertje in Mexicaans restaurant Alebrijes en alweer een toffe animatieshow die deze keer Latin Pop in de schijnwerpers zet.


Zondag 18 december 2022

Duiken in Playa del Carmen met Pro Dive International



Aangezien de schipper van onze boot zich heeft ziek gemeld, kunnen de twee lokale duiken in Puerto Aventuras vandaag niet doorgaan. Als alternatief stelt Pro Dive International me voor om me naar Playa del Carmen te brengen, zodat ik toch nog ten volle van deze laatste duikdag kan genieten. Topservice!


Duikplaats Chu Zum Bul in Playa del Carmen



De duikplaats Chu Zum Bul in Playa del Carmen is zeer ondiep en ook hier betreft het een zandbodem met daarop een kleine rotsheuvel met koraal. Er zitten veel beginnende duikers in onze groep, die op de zandbodem moeten blijven omdat er anders veel kans bestaat dat ze het koraal beschadigen. Gelukkig krijgen de ervaren personen een vrijgeleide om alleen te duiken. Na een tijdje steken we de zandplaat over naar een tweede rifje, waar we een rog op de bodem zien liggen. Verder spotten we nog enkele visjes die zich in het zand terugtrekken als ze te dicht worden benaderd. Alhoewel het er vrij ondiep is, is dit tweede rif zeker een bezoekje waard.


Pictures - foto's van de duikplaats Chu Zum Bul in Playa del Carmen


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Chu Zum Bul in Playa del Carmen



Duikplaats Jardines in Playa del Carmen



Jardines in Playa del Carmen is een ondiepe duikplaats van zo'n 11m diepte. Aangezien deze plek vlakbij enkele grote hotels ligt, is het ook een zeer drukke locatie met veel beginnende duikers, die gelukkig allemaal op de zandbodem moeten blijven. Gevorderde duikers kunnen op de iets steilere heuvel met koraal hun ogen de kost geven want hier zwemmen zeer veel vissen rond; zeker onder de uitstulpingen in de rotsen is veel leven terug te vinden. Onze gids spot o.a. enkele pijlstaartroggen, murenes, langoesten, kreeftjes, barracuda's en alle mogelijke rifvissen die in Mexico aanwezig zijn.


Pictures - foto's van de duikplaats Jardines in Playa in Playa del Carmen


mexico duiken

Pictures - foto's van de duikplaats Jardines in Playa in Playa del Carmen



's Avonds schuiven we opnieuw onze voetjes onder de tafel bij Alebrijes, duidelijk ons favoriete restaurant van het Catalonia Riviera Maya Resort. Aangezien we nu alle avondshows hebben gezien, laten we de Disney show aan ons voorbij gaan en profiteren we ten volle in de bar van onze all-in formule.


Maandag 19 december 2022

De archeologische Maya site van Tulum



De voorlaatste dag van de vakantie beslissen we om een bezoek te brengen aan de archeologische site van Tulum, één van de laatste nederzettingen van de Maya's. In tegenstelling tot de meeste andere Mayasteden is Tulum vlak aan de zee gebouwd, wat een uniek mooie setting geeft.

In een half uurtje rijden we van Puerto Aventuras naar de Maya site in Tulum. Net zoals bij Chichzen Itza proberen lokale ondernemers ons naar hun parking of souvenirstandje te lokken, maar daar trappen we uiteraard niet in. We vinden nog een plaatsje op één van de dichtstbijzijnde parkings ($100MXN), waar we meteen worden aangesproken door een dame die beweert dat ze een officiële medewerkster is. Ze geeft ons allerlei informatie over de archeologische site en biedt ons uiteraard een 'interessant' inkomticket aan waarbij we de site ook vanaf een boot op zee kunnen bewonderen. We vertrouwen het hele zaakje niet en bedanken haar vriendelijk voor de gegeven informatie.


Pictures - foto's van de Maya tempels in Tulum die naast de Caraïbische Zee liggen 1


mexico tulum maya tempels

Pictures - foto's van de Maya tempels in Tulum die naast de Caraïbische Zee liggen 1



Vanaf de parking is het nog een tiental minuten wandelen naar de inkom van de Maya site in Tulum. Er bestaat de mogelijkheid om dit stukje af te leggen in een soort van open safaribus, maar daarin worden de toeristen als sardientjes opgestapeld. We houden het dus bij wandelen.

Verder is Tulum nog toeristischer en commerciëler ingesteld dan Chichzen Itza, want er staan tientallen winkeltjes die souvenirs en andere prularia aan toeristen proberen te slijten. Helaas zijn de prijzen ook hier aan de hoge kant en vallen er niet echt koopjes te doen.

Aan de ingang van de maya site in Tulum kopen we ons toegangsticket (slechts $80MXN) en treden we het domein binnen. De gebouwen en opgravingen zijn minder indrukwekkend dan die van Chichzen Itza, maar de locatie aan de zee maakt een bezoek aan deze archeologische site meer dan de moeite waard. Je vindt hier ook overal grote leguanen, die in de blakende zon gewillig voor de foto poseren. Uiteindelijk wandelen we hier toch wel een tweetal uurtjes rond vooraleer we terug naar het hotel rijden voor een lekkere late lunch in BLoved.


Pictures - foto's van de Maya tempels in Tulum die naast de Caraïbische Zee liggen 2


mexico tulum maya tempels

Pictures - foto's van de Maya tempels in Tulum die naast de Caraïbische Zee liggen 2



Badderen in de Azul cenote



Daarna springen we terug in de auto en rijden we naar de Azul cenote die op slechts enkele minuten afstand ligt. Na het betalen van de inkom ($150MXN), moeten we eerst douchen om alle zonnecrème van ons lichaam te spoelen zodat we het natuurlijke ecosysteem van de Azul cenote niet 'om zeep' helpen. Daarna zoeken we een comfortabel plaatsje aan de kant om onze spullen achter te laten en stappen we in het verkoelende zoete water van de grootse pool. Waaghalzen kunnen hier van een hogere rots in het water springen, maar wij houden het bij gezellig 'badderen' waarbij kleine visjes aan je voeten komen knabbelen om overtollige huidschilfers te verwijderen. Na een uurtje weken in de Azul cenote houden we het voor gezien en rijden we terug naar Catalonia Riviera Maya Resort.


Pictures - foto's van zwemmen in de cenote Azul


mexico cenote azul

Pictures - foto's van zwemmen in de cenote Azul



's Avonds genieten we nog een laatste keer van een lekker etentje in het Grill Restaurant en sluiten we de dag af met de Rock show, wat ons betreft de leukste show van de hele entertainment aanbod.


Dinsdag 20 december 2022

Van Cancun naar Schiphol



Aangezien we pas om 17.00 een vlucht naar huis hebben, kunnen we de hele voormiddag nog lekker luieren aan het zwembad. Daarna is het definitief over met de pret en hijsen we ons terug in lange broek, trui en gesloten schoenen om ons voor te bereiden op de koude temperaturen in Europa.

Nadat we de huurwagen terug hebben afgezet bij het Alamo kantoor in Cancun, hebben we nog voldoende tijd om in de luchthaven van Cancun een hapje te eten. En omdat we in schoonheid willen afsluiten, bestellen we een bord nacho's, dat zo hoog is opgestapeld dat je nadien nauwelijks ziet dat we er met twee personen rijkelijk van hebben gegeten. Gelukkig hebben we een lange vlucht naar Schiphol waar we lekker kunnen 'uitbuiken' en nagenieten van deze mooie reis.






Like en deel het reisverhaal met foto's van Mexico met je vrienden op Facebook




Nuttige info en contactadressen van Mexico Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel


Medische informatie Mexico:


inenting
malariamug


tijgermug


tijgermug


tijgermug


  • Een goede reisapotheek in originele verpakking is absoluut een must voor reizen naar Mexico.
  • Een goede reisverzekering wordt aangeraden.


  • Hyperbaric decompression chamber en emergency contacts in Cozumel en Playa del Carmen:


    Hyperbaric decompression chamber in Playa del Carmen:

    International Hospital in Playa del Carmen:

    Avenida 10 Esq 28 Nte (corner 28th street), QR 77710 Playa del Carmen, Mexico
    (984)803.12.15
    (984)803.12.16

    Hyperbaric decompression chamber in Cozumel:

    International Hospital in Cozumel:
    Calle 5 SUR - AV Rafael EMelgar Y5a, CP 77660 Cozumel, Mexico
    (987)872.14.30
    (987)872.23.87

    Noodnummers:


  • Emergencies (alleen GSM): 911
  • Mexico City Police and Emergency Services: 060 of 066
  • Fire Department:068
  • Federal Police: 088

  • Wind


    Van juni tot en met november kunnen orkanen en tropische stormen huishouden in Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel. De wind in december maakt het duiken voor de helft van de tijd moeilijk of onmogelijk.

    Temperaturen


    De beste reistijd is van de tweede helft van november tot en met mei. In deze periode is het, het droogst en zijn de gemiddelde temperaturen tussen de 26°C in Januari (koudste maand) en 30°C in Mei. De zeewatertemperatuur in Puerto Aventuras en Playa del Carmen is 24°C in februari tot een 29°C in augustus.

    Veiligheid


    s'Nachts rijden in Mexico wordt afgeraden. De snelwegen en tolwegen zijn beter onderhouden. Daarom is het veiliger om daar op te rijden. Het is opletten voor leden van drugkartels. Uit de getto's en achterbuurten blijven is aangeraden. Op drukke plaatsen zijn er meestal zkkenrollers actief. Vermijd sierraden, paspoorten, portemonnee's, e.a. waardevolle voorwerpen.

    Zon en bescherming


    Bescherming tegen de zon is in Mexico absoluut noodzakelijk. De UV index is er veel hoger dan in België. Ook al is het bewolkt, dan kun je nog verbranden. Het gebruik van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is absoluut noodzakelijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Gebruik een extra hoge beschermingsfactor bij tochten op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en petje mogen hier niet ontbreken.

    Kraanwater


    Het kraanwater is niet drinkbaar.

    Taal


    In Mexico is de moedertaal Spaans. In de duikscholen, restaurants en hotels spreekt men ook Engels

    Elektriciteit


    In Mexico is 110V voorzien. De stopcontacten en stekkers hebben een 2 platte pins formaat. In sommige hotels hebben ze cominatiestopcontacten, waar ook onze Belgische stekkers in passen. Zorg voor adapters, dan kan je niet voor verrassingen komen te staan.

    Tijdverschil


    Het tijdsverschil in Mexico Puerto Aventuras, Playa del Carmen en Cozumel is in de zomer 7 uur en in de winter 6 uur vroeger t.o.v. de Belgische tijd.





    Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

    Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

    Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

    Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


    banner adc diving leren duiken antwerpen deurne