www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen en duiken in Antwerpen - Deurne


pictures fotos reizen

Reizen een citytrip naar naar Firenze, Siena, Pisa en Milaan


onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Firenze, Siena, Pisa en Milaan in Italië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, een citytrip naar Firenze, Siena, Pisa, Milaan en bezoek aan het Como meer in ItaliëWaar ligt Firenze, Siena, Pisa, Milaan en het Como meer in Italië?


map firenze siena pisa milaan como italie


2020 is voor veel mensen een jaar waarin ze hun reisplannen omwille van het coronavirus drastisch moesten wijzigen. Ook wij zien onze reis naar Flores - Komodo in Indonesië in het water vallen en zijn daardoor genoodzaakt om het wat dichter bij huis te zoeken.

Onze keuze valt uiteindelijk op de kunststeden Firenze, Siena, Pisa en Milaan in het noorden van Italië dat begin 2020 zwaar werd getroffen door het coronavirus, maar begin oktober één van de meest veilige vakantiebestemmingen binnen Europa blijkt te zijn.


Vrijdag 2 oktober

Rit van Antwerpen naar het Franse Saint-Louis


Op deze regenachtige herfstdag laden we de koffers in de wagen in Antwerpen en zetten we omstreeks 10.00 koers naar het Franse Saint-Louis, dat vlakbij de Zwitserse grens gelegen is. Het is een grijze, troosteloze rit van ca 600km waar weinig over te vertellen valt.

Rond 17.00 arriveren we aan Ibis Mulhouse Bale Aeroport, waar we onze intrek nemen in onze kleine doch gerieflijke kamer. Nadien trekken we het stadje Saint-Louis in op zoek naar een gezellig restaurant.

Onze keuze valt op een klassieke zaak met eerlijke gerechten. Het valt vooral op dat we tegen de Duitse en Zwitserse grens zitten, want er staat bv. cordon bleu en zuurkool op het menu. We klinken hier alvast op het begin van onze vakantie met een lekker glas huiswijn.

Nadat onze buikjes zijn gevuld, trekken we terug naar het Ibis hotel waar we redelijk vroeg onder de wol kruipen.


Zaterdag 3 oktober

Rit van het France Saint-Louis door Zwitserland naar Firenze in Italië


Wow, dikke pluim voor het Ibis hotel want onze kamer is 100% geluid- en lichtproof. Dat hebben we nog niet veel meegemaakt!

Na een goede nachtrust en verkwikkende douche, zijn we klaar voor het twee deel van onze tocht naar Italië. Toevallig horen we op de radio dat de Gotthardtunnel in beide richtingen gesloten is wegens wateroverlast. Da's al meteen dikke pech, want dat betekent dat we een heel eind moeten omrijden via de San Bernardino tunnel om Italië te kunnen bereiken. Bijkomend nadeel is de onophoudende regen waardoor het zicht op de baan een pak minder is.

We hebben echter geen alternatief, dus beginnen we iets voor 10.00 vol goede moed aan ons lange traject. Voor we het ten volle beseffen, rijden we via een tunnel het France Saint-Louis uit en komen we aan de andere kant in Zwitserland terecht. We zetten meteen onze GSM op vliegtuigstand want de datatarieven kunnen hier torenhoog oplopen. Daarna gaan we snel op zoek naar een tankstation waar we ons wegenvignet voor Zwitserland kunnen kopen (37 EUR).

Omwille van de regen en enkele kleinere files wordt het een troosteloos lange rit waar maar geen einde aan lijkt te komen. Vanaf het punt dat de we Alpen bereiken, wordt het landschap wat aantrekkelijker, maar ook hier spelen de laaghangende wolken voor spelbreker. Op een gegeven moment is het nog slechts 6°C. Brr, gelukkig hebben we ook warme kleren bij!

Eens we de San Bernardino tunnel en Alpen gepasseerd zijn, kunnen we gelukkig terug wat snelheid halen en zetten we koers naar de Italiaanse grens. Het lijkt alsof de weergoden het zo geprogrammeerd hebben, maar eens we Italië binnen rijden, verdwijnt de regen en krijgen we buiten alle verwachtingen nog een zonnige namiddag met temperaturen tot 22°C. Lekker!

Vanaf nu kunnen we ook redelijk wat gas geven en vreten we de kilometers beetje bij beetje weg. Omstreeks 19.00 bereiken we Firenze in Italië en rijden we zonder al te veel omwegen naar Hotel Ambasciatori, dat nog net buiten de ZTL-zone (Zona a Traffico Limitato) ligt. Gelukkig ligt er net naast het hotel een parking waar we onze wagen 4 dagen kunnen achterlaten. Goedkoop parkeren bestaat helaas niet in Firenze want je betaalt gemiddeld 30 EUR per dag!

Oorspronkelijk hadden we C-hotels Club gereserveerd, maar omwille van de coronacrisis wordt alles omgeboekt naar Hotel Ambasciatori, het duurste hotel van de C-hotels keten in Firenze. Gelukkig blijft de prijs wel behouden en krijgen we zelfs een upgrade naar een 'Comfy Room'. Leuk gebaar!

Eens we de bagage op de kamer hebben gedropt, wandelen we naar het nabijgelegen Trattoria Dall'Oste. Het is zaterdagavond, dus de zaak zit vol locals en helaas wordt de 1,5 meter social distance hier niet gerespecteerd. Toch voelen we ons hier niet meteen onveilig en gelukkig is het eten ook super lekker. Niet meteen het goedkoopste restaurant van de buurt, maar zeker een aanrader!


Zondag 4 oktober

Bezoek aan Piazza della Signoria met een mooie fontein, het statige Palazzo Vecchio en de Galleria degli Uffizi in Firenze


We zijn een beetje verbaasd wanneer we na een heerlijke nachtrust in hotel Ambasciatori de gordijnen opentrekken want de zon schijnt uitbundig, terwijl de weerberichten eerder een regenachtige dag hadden voorspeld. Af en toe mag het ook een beetje meezitten!

Na de lange rit van gisteren, beslissen we om het vandaag wat rustiger aan te doen en reserveren we deze voormiddag om Firenze wat beter te leren kennen. We zijn nog niet lang aan het stappen of we bereiken Santa Maria Novella, de gotische kloosterkerk van de dominicanen. Meer dan een glimp kunnen we echter niet binnengooien aangezien er een eredienst aan de gang is.

Daarna komen we al snel het historische centrum van Firenze terecht en verdwalen we in de talloze smalle straatjes. Aangezien het zondag is, zijn niet alle winkels open, maar de meeste toeristische shops zijn wel toegankelijk. We wandelen ook langs de vele marktkramen rondom de Mercato di San Lorenzo waar vooral lederen handtassen, riemen en jassen worden aangeboden. Er worden nergens prijzen geafficheerd, dus hier geldt zeker het motto dat je moet afdingen. Alleen jammer dat die Italiaanse maten zo verdomd klein zijn!

Rond de middag begint ons maagje te knorren en kiezen we een gezellig terras uit op Piazza della Signoria met zicht op de mooie fontein en het statige Palazzo Vecchio.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 1


Daarna haasten we ons naar het nabijgelegen Galleria degli Uffizi, dat bekend staat als één van de beste kunstmusea ter wereld. Het is hier zeker aangeraden om op voorhand inkomtickets en een timeslot te reserveren om lange wachttijden te vermijden. Er hangen o.a. schilderijen van Italiaanse Renaissance meesters zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël. De Katholieke kerk met afbeeldingen van Christus en Maria met kind vormen hierbij de rode draad. Eerlijk gezegd wordt het na een tijdje wat saai om alweer hetzelfde thema te zien. Leuke afwisseling vormen de marmeren beelden uit de Romeinse tijd die in de centrale gang zijn opgesteld.

Klokslag 16.00 verlaten we het museum en wandelen we nog even door de prachtige buitengalerij van het Palazzo Vecchio. Daarna zijn onze benen echt wel toe aan wat rust en nestelen we ons opnieuw op een terras op Piazza della Signoria waar we alvast een aperitiefje bestellen.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 2


Vanaf 17.00 verdwijnt de zon achter de gebouwen en wordt het gevoelig frisser. Gelukkig hebben we een vest bij zodat we toch nog buiten kunnen dineren. De keuze valt deze avond op Busca San Giovanni, een restaurant met zicht op de indrukwekkende kathedraal van Firenze. Ondanks de toeristische locatie vallen de prijzen goed mee en krijgen we heerlijke gerechten geserveerd.


Maandag 5 oktober

Bezoek aan Pallazo Vecchio op Piazza della Signoria en de Basilica di Santa Maria del Fiore in Firenze


We wandelen alweer onder een heerlijk najaarszonnetje richting Pallazo Vecchio (12,5 EUR) op Piazza della Signoria. Dit Romaanse fort uit de 13e eeuw met indrukwekkende toren van 94 meter hoog is een echte publiekstrekker in Firenze.

We starten ons bezoek in de reusachtige Salone dei Cinquecento, waar onze mond letterlijk van verbazing openvalt. Wat een prachtige zaal met kunstwerken van Michelangelo en Leonardo de Vinci. We komen tijd en ogen tekort om alle details in de enorme muur- en plafondschilderijen te ontdekken. Gewoonweg schitterend!

Ook de andere ruimtes zijn rijkelijk versierd, waarbij de wand- en plafondschilderijen meestal in het teken staan van een bepaald thema. Vooral de zaal met schilderijen rond de natuurelementen (water, vuur, aarde en lucht) is meer dan de moeite waard.

Vervolgens gaan we lunchen bij Caffé Perseo op Piazza della Signoria. Gelukkig zijn de regenbuitjes van deze voormiddag verleden tijd en brand de zon bij momenten ongenadig hard op onze armen. Heerlijk! Aangezien dit het meest toeristische plein van Firenze is, betaal je hier uiteraard iets meer, maar de gerechten zijn echt lekker en het uitzicht krijg je er gratis bij.

Na de lunch trekken we naar Basilica di Santa Maria del Fiore, de indrukwekkende kathedraal uit de 14e en 15e eeuw. Met een lengte van 153 meter en breedte van 38 meter is dit de vierde grootste kathedraal van Europa en staat vooral bekend om zijn spectaculaire domkoepel van Brunelleschi. Aangezien de kathedraal gratis te bezichtigen valt, kunnen we geen kaartjes of timeslot reserveren en sluiten we gewoon achteraan in de rij aan om binnen te mogen.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 3


Gelukkig zijn er weinig toeristen en moeten we 'maar' 20 minuten aanschuiven. Hoe mooi de basiliek van buiten is afgewerkt met talrijke kleurschakeringen en gedetailleerde beelden, zo kaal is de kathedraal vanbinnen. De tegenstelling kan mogelijk niet groter zijn en is afgetekend de grootste teleurstelling van ons bezoek aan Firenze. Onze raad: bezoek het interieur enkel als er geen al te grote rij staat, want het is het lange wachten echt niet waard!

Geïnteresseerden kunnen ook inkomtickets kopen om de koepel van Brunelleschi, de doopkapel of klokkentoren te bezoeken, maar na de teleurstellende ervaring van daarnet, hoeft het voor ons even niet meer!

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 4


Wie Italië zegt, zegt uiteraard ook 'gelato'. Een uitstap naar Italië maken zonder een lekker ijsje te eten, is geen geslaagde reis. Ook in Firenze staat het bol van de gelateria's met de meest exotische smaken. Sommige uitbaters maken er ook echte kunstwerkjes van, waardoor wij aan een ijsje in bloemvorm likken. Smullen maar!

In de namiddag maken we nog een wandelingetje naar de Basilica di Santa Croche, een eeuwenoude en bovenal grootste franciscaner kerk ter wereld. De buitenkant is alweer mooi versierd met witte en groene marmeren elementen, maar heeft verder geen opvallende beelden. Het interieur kan je enkel bezoeken mits betaling van 8 EUR inkom. Na de teleurstelling bij de Basilica di Santa Maria del Fiore nemen we geen risico laten we deze kelk aan ons voorbij gaan.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 5


Nadien keren we op onze stappen terug en gaan we aperitieven op een pleintje aan de achterkant van het Palazzo Vecchio. Minder toeristisch, maar we hebben toch een mooi zicht op een oud gebouw en bovendien zijn de drankjes hier een pak (tot zelfs de helft) goedkoper.

Tot slot gaan we op zoek naar een authentieke trattoria om de dag in stijl te kunnen afsluiten. We vinden er ééntje in een smalle steeg tussen de twee belangrijkste winkelstraten. De uitbater zingt uit volle borst Italiaanse liedjes en slaat met iedereen een praatje. Bovendien zijn de gerechten super lekker en helemaal niet duur. Wanneer we de rekening vragen, krijgen we ook nog een gratis limoncello aangeboden. Topadresje!


Dinsdag 6 oktober

Bezoek aan het majestueuze Palazzio Pitti, een wandeling doorheen de Boboli tuin en beroemde Ponte Vecchio in Firenze


Op onze laatste dag in Firenze staat een bezoek aan het majestueuze Palazzio Pitti op de agenda. Voor het eerst tijdens ons verblijf, steken we de Arno rivier over en ontdekken we 'de andere kant' van de stad. Op dit moment van de dag zijn hier zijn bitter weinig toeristen te bespeuren, waardoor het een beetje doods aanvoelt.

Het Palazzio Pitti is het grootste paleis van Firenze en behoorde oorspronkelijk tot het patrimonium van de succesvolle koopman Luca Pitti. Later is het in de handen gekomen van de invloedrijke Medici familie en tot slot heeft de Italiaanse koninklijke familie er zijn intrek genomen. Het hoeft dus geen betoog dat het interieur van de meeste ruimtes rijkelijk versierd is met bladgoud en prachtige muur- en plafondschilderijen. Elke kamer heeft een ander wauw-effect en we kijken werkelijk onze ogen uit op deze indrukwekkende kunstwerken van o.a. Michelangelo, Titiaan, Rafael en Boticelli.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 6


Het is al ruim 13.00 gepasseerd wanneer we het Palatina museum verlaten en nuttigen snel een broodje op het centrale middenplein van Palazzio Pitti. Ondertussen amuseren we ons met een schattige mus die dapper genoeg is om de kruimels uit onze hand te komen pikken.

Na de lunch maken we een wandeling doorheen de Boboli tuin dat ook deel uitmaakt maakt van het imposante paleis. Buiten enkele marmeren beelden en fonteinen valt hier eerlijk gezegd niet veel te bekijken, maar we kunnen even een frisse neus halen en het is een aangename afwisseling met de indrukwekkende kunstwerken in het paleis.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 7


Nadien trekken we terug het Palazzio Pitti in en bezoeken we de resterende galerijen. Misschien iets minder indrukwekkende dan het Palatina museum, maar zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Het kostuummuseum is jammer genoeg gesloten voor onbepaalde tijd.

Omstreeks 15.00 hebben we het hele paleis en bijhorende tuin gezien en trekken we terug de straten in op zoek naar een lekker ijsje. Ondertussen is er in dit stadsgedeelte gelukkig meer leven in de brouwerij gekomen en zijn de winkels ook geopend.

firenze

Pictures - foto's van Firenze in Italië 8


We keren via de beroemde Ponte Vecchio met zijn vele oude juwelierszaken terug naar 'onze' kant van de Arno rivier en maken nog een laatste foto met de (nep)David op het Piazza della Signoria. Vervolgens begint het lichtjes te regenen en beslissen we om te schuilen en te aperitieven in een Ierse pub.

Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar een leuk restaurant voor ons laatste diner in Firenze. Onze keuze valt op Fiorino D'Oro op Piazza della Repubblica omdat het volledig overdekt is maar tegelijkertijd ook alle glazen wanden open staan, zodat we toch het 'buitengevoel' ervaren. Bovendien hebben we een mooi uitzicht op de klassieke en mooi verlichte paardenmolen. We hebben hier zeker niet slecht gegeten, maar de andere restaurants die we de afgelopen dagen hebben bezocht, waren beduidend beter.


Woensdag 7 oktober

Van Firenze naar San Gimignano, naar Siena met bezoek aan de majestueuze kathedraal


Vandaag laten we Firenze achter ons en rijden we nog iets zuidelijker naar de middeleeuwse stad Siena. Wanneer we onze wagen in de garage naast het Ambasciatori hotel gaan oppikken, krijgen we een rekening gepresenteerd van 140 EUR. We reageren meteen dat er aanvankelijk 30 EUR per nacht zou worden aangerekend, dus 120 EUR in totaal. De medewerker geeft onmiddellijk toe en vermindert het bedrag met 20 EUR. Wat een frauduleuze praktijk!

Nadien rijden we de stad uit en zetten we eerst koers naar San Gimignano, een volledig omwalde oude stad dat door de aanwezigheid van vele torens ook wel het Manhattan van Toscane wordt genoemd.

Het centrum van San Gimignano is volledig autovrij, maar gelukkig zijn er voldoende betaalparkings (2 EUR per uur) aan de rand van het kleine stadje. Waarschijnlijk is het hier over de koppen lopen in het hoog seizoen, maar nu valt het reuze mee. Ondertussen heeft de zon ook de meeste wolken verdreven en is het een aangenaam warme dag.

San Gimignano is een supertoeristisch, maar bovenal heel gezellig stadje met veel kleine (souvernir)winkeltjes. We wandelen o.a. een kunstgalerij binnen en informeren naar de prijs van een uniek stuk dat ons wel bevalt. We slikken even als we te horen krijgen dat het 6500 EUR kost. Zoveel geld hebben we er nu ook weer niet voor over!

Naast wat kuieren door de smalle straatjes valt er in dit stadje niet veel te beleven, dus nestelen we ons rond 13.00 op een terras op het centrale marktplein waar we onze lunch bestellen. Ondertussen observeren en becommentariëren we de voorbijgangers en houden we de duiven in de gaten die elkaar verdringen om een paar kruimels van een lege tafel te pikken.

san gimignano

Pictures - foto's van San Gimignano in Italië


Op dit plein bevindt zich ook een gelateria die 10 jaar geleden werd bekroond als beste ijsjesmaker ter wereld. Helaas hebben we net gegeten en kan een ijsje er echt niet meer bij!

Wanneer we terug naar de parking wandelen, zien we plots bij een kranten-/souvenirshop een leuk beeldje in de etalage staan van Jim Shore's collectie 'Nightmare on Elmstreet' dat perfect in onze Halloween verzameling past. De uitbaatster begrijpt nauwelijks Engels, maar wanneer we naar een korting vragen, antwoordt ze kort en bondig 'impossibele'! Da's dus duidelijk, maar uiteindelijk is ons verlangen om te kopen te groot en betalen we toch de initiële vraagprijs.

Daarna is het nog een klein uurtje rijden naar Siena, waar we omstreeks 15.00 aankomen bij het NH Hotel dat net buiten de ZTL-zone ligt. Wanneer we de gordijnen op onze kamer opentrekken, schrikken we toch wel een beetje want we kijken uit op het voetbalveld van FC Siena. Zo'n uniek uitzicht hebben we nog nooit gehad! Vanop ons balkonnetje zien we in de verte ook de klokkentoren en de koepel van de kathedraal.

Nadien trekken we nog even de stad in om de omgeving wat te verkennen. We komen al meteen terecht in een gezellige winkelstraat en na nog geen 10 minuten wandelen arriveren we aan de majestueuze kathedraal, die qua schoonheid en grootsheid perfect kan wedijveren met die van Firenze. De buitenkant is opgetrokken uit wit en zwart marmer en is rijkelijk gedecoreerd met beelden van verschillende apostelen, profeten en aartsvaders. De zon schijnt op dit moment van de dag ook frontaal op de gevel, waardoor de kathedraal nog meer gaat schitteren.

Aangezien het vandaag blijkbaar de laatste dag van het toeristisch seizoen is dat de volledige marmeren vloer van de Duomo di Siena te bewonderen valt, beslissen we last-minute om nu nog de kathedraal te bezoeken en kopen een inkomticket (15 EUR) dat de komende dagen ook nog geldig is voor het Museo dell'Opera, de crypte en de doopkapel.

siena

Pictures - foto's van Siena in Italië 1


Het interieur van de kathedraal is werkelijk overweldigend. De vloer is bezaaid met mooie mozaïekwerken en de vele zwart-witte pilaren trekken meteen alle aandacht. Verder zijn er meerdere sculpturen te bewonderen van o.a. Bernini, Donatello en Michelangelo. Het rondraam boven het altaar dateert uit 1288 en is daarmee het oudst overgebleven glas-in-loodraam van Italië. Ook de gotische preekstoel uit de 13e eeuw is een echt pronkstuk. Je komt hier werkelijk ogen te kort om alles tot in detail te zien. Wat een verschil met het kale interieur van de kathedraal van Firenze!

siena

Pictures - foto's van Siena in Italië 2


Op het einde van de dag trekken we naar het Piazza Del Campo. Dit schelpvormige plein vormt het hart van Siena. Aan de ene kant staat het Palazzo Comunale (gemeentehuis) en de 102 meter hoge Torre del Mangia en aan de andere kant staat het vol met uitnodigende terrasjes. We pikken er op goed geluk restaurant Manganelle uit en we hebben nog maar net onze bestelling geplaatst of er barst een heuse wolkbreuk los. Gelukkig zitten wij beschermd onder een luifel en zien we iedereen van het plein rennen om beschutting te zoeken. Grappig!


Donderdag 8 oktober

Bezoek aan het Museo dell'Opera, het Panorama dal Facciatone, Piazza del Campo en het Museo Civico in Siena


Onder een strakke blauwe hemel en stralende zon trekken we terug richting kathedraal om de rest van ons katholieke programma af te werken. We starten bij het Museo dell'Opera, een museum waar belangrijke monumenten en kunstwerken van de Duomo en andere kerken uit de regio zijn samengebracht.

Hét meesterwerk in dit museum is volgens kenners de Maestà, een schilderwerk van 4 meter breed van de hand van Duccio. Eerlijk gezegd vinden wij dit schilderij niet echt speciaal en hebben we gedurende deze citytrip al veel mooiere zaken gezien, maar dat is uiteraard persoonlijke smaak! Wat wel indruk op ons maakt is het originele glas-in-lood roosvenster uit 1287 dat diezelfde Duccio heeft gemaakt voor de voorgevel van de kathedraal.

siena

Pictures - foto's van Siena in Italië 3


Wat ook leuk is aan dit museum is de korte klim naar het Panorama dal Facciatone, waar je een beter zicht krijgt op de koepel van de kathedraal en de omliggende gebouwen.

Vervolgens brengen we een bezoekje aan de crypte, waarbij we in de gewelven onder de kathedraal een kijkje kunnen nemen. Hier zijn vele oude fresco's oftewel muurschilderingen terug te vinden die uiteraard allemaal over het christelijke geloof gaan. Leuk, maar ook weer niet meteen ons ding.

Tot slot gaan we de doopkapel binnen en die beantwoordt wél aan onze wauw-factor want we komen weer ogen tekort om alle bronzen beelden, wand- en plafondschilderingen tot in detail te bewonderen. Geen enkele centimeter is hier onbeschilderd gebleven en dat is op zich al een heel huzarenwerk!

siena

Pictures - foto's van Siena in Italië 4


Omstreeks 13.00 trekken we terug naar het zonovergoten Piazza del Campo om te lunchen en daarna steken we het plein over om het Museo Civico (7 EUR) in het Palazzo Comunale te bezoeken. Een aantal zalen zijn prachtig versierd met wand- en plafondschilderingen en doen een beetje denken aan ons bezoek aan Pallazo Vecchio in Firenze. Maar dit museum is een stuk kleiner, waardoor we op een goed uurtje alweer buiten staan. We hebben dus nog tijd om een ijsje te eten!

siena

Pictures - foto's van Siena in Italië 5


Nadien is onze inspiratie en goesting een beetje op om nog meer bezienswaardigheden van Siena te bezoeken en ploffen we ons neer op een heerlijk terrasje op Piazza del Campo. Laat die Aperol Spritz en pizza maar komen!


Vrijdag 9 oktober

Van Siena naar Pisa


Net zoals gisteren worden we om 7.00 én 7u30 nogal bruusk uit onze slaap gewekt door luide kerkklokken. 't Is weer eens iets anders dan vrolijk kwetterende vogels.

Na een verkwikkende douche en lekker ontbijtje, laten we onze auto om stipt 10.00 door de valet medewerker voor het hotel afzetten (25 EUR per nacht) en vertrekken we naar Pisa, alweer een andere historische Italiaanse stad.

Onderweg kiest onze GPS onverwachts voor een 'scenic route' over secundaire wegen, waardoor we toch iets meer te zien krijgen van het Toscaanse landschap. Leuk alternatief en blijkbaar even snel dan wanneer we enkel de autosnelweg hadden genomen.

Omstreeks het middaguur rijden we Pisa binnen en is onze kamer in Grand Hotel Bonanno gelukkig al instapklaar, zodat we onze bagage meteen kunnen afzetten. Tijdens het boeken hadden we al wel door dat dit een 'iets ouder' en eerder basic hotel zou zijn, maar wanneer we de kamerdeur open smijten, zijn we eerlijk gezegd toch wel teleurgesteld. Wat een inspiratieloze, saaie en afgeleefde kamer is dit! Volgens de officiële rating is Grand Hotel Bonanno een 4-sterrenhotel, maar wij zouden er amper 3 sterren aan geven. Gelukkig hebben we hier maar één overnachting geboekt én beschikt het hotel wel over een gratis parking, wat altijd een voordeel is. Ook het personeel is zeer vriendelijk en altijd bereid om te helpen.

We schudden de teleurstelling van de kamer snel van ons af en wandelen in een kwartiertje naar Piazza dei Miracoli, waar zowel de scheve toren van Pisa, de kathedraal en de doopkapel te bewonderen vallen. Uiteraard trekt de wereldberoemde toren de meeste aandacht van de toeristen, maar ook de andere gebouwen zijn architecturale pareltjes van Romaanse bouwstijl. Bovendien is het een zonnige dag, waardoor de witte marmeren monumenten extra schitteren.

Ander opvallend feit is dat de Piazza dei Miracoli vooral uit grasvelden bestaat, waardoor het een totaal andere sfeer uitstraalt dan de klassieke stenen pleinen. In principe mag je niet op het gras lopen of zitten, maar vele toeristen lappen deze regel aan hun laars en genieten hier volop van de lekkere herfstzon.

Uiteraard kunnen ook wij niet weerstaan aan de verleiding om enkele foto's van de scheve toren van Pisa te nemen, waarbij we poseren en doen alsof we de toren rechtduwen. Het is echt grappig om te zien welke houdingen mensen aannemen om toch nog enigszins origineel uit de hoek te komen.

pisa

Pictures - foto's van Pisa in Italië 1


Hetgeen waar we het meest verbaasd over zijn, is dat de toren écht wel heel scheef staat. Indien ze destijds de toren in één keer hadden gebouwd, was deze gegarandeerd omgevallen, maar door de oorlog tussen Pisa, Genua en Firenze werd er noodgedwongen een bouwstop van zo'n honderd jaar ingelast. Daardoor kon het bouwwerk zich wat 'zetten' en heeft men nadien geprobeerd om de helling te neutraliseren. Wat dus uiteindelijk resulteerde in een scheve én kromme toren. Volgens enkele berekeningen vergroot de hellingsgraad jaarlijks met 1mm, waardoor de toren waarschijnlijk rond 2240 effectief zal vallen. Dat zullen we dus niet meer meemaken!

Je kan naar de top van de toren klimmen (18 EUR), maar daar hebben we niet meteen zin in. Wij verkiezen om de prachtige kathedraal te bezoeken (gratis). De façade kan zeker wedijveren met de kathedralen van Firenze of Siena en het interieur is ook meer dan de moeite waard, maar kan niet tippen aan de spectaculaire duomo van Siena.

Daarna stappen we ook nog even het baptisterium binnen (5 EUR), dat meteen ook de grootse doopkapel van Italië is. Hoe mooi en indrukwekkend de buitenkant is, zo kaal is het interieur. Toch wel een teleurstelling! We verrichten hier ook onze goede daad van de dag want we vinden een GSM en bezorgen die aan de bewaker. Nog geen twee minuten later zien we een Nederlandse toeriste dolgelukkig buitenkomen met haar verloren gewaande toestel.

pisa

Pictures - foto's van Pisa in Italië 2


Van al dat moois krijgt een mens dorst en dus nestelen we ons op een gezellig terrasje in een klein zijstraatje. De prijzen van de trattoria's zijn is Pisa verrassend democratisch te noemen. Dat hadden we niet meteen verwacht in zo'n supertoeristische buurt!

Daarna strekken we nog even de benen en slenteren we wat langs de kraampjes met allerlei prullaria en souvenirs. Uiteraard worden we veel aangesproken en krijgen we overal 'special prices'. Omstreeks 17.00 is het echt 'over en out' en kiezen we een leuk restaurant uit om de avond af te ronden.


Zaterdag 10 oktober

Van Pisa naar Milaan de modestad met huizen van Prada, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent


We hebben deze nacht niet al te best geslapen want naast Grand Hotel Bonanno loopt een spoorlijn waardoor onze nachtrust om de zoveel tijd wordt verstoord. Verder worden we regelmatig aangevallen door een hongerige mug en is het kussen veel te dun, waardoor we niet echt comfortabel in ons bed liggen.

Iets na 10.00 zitten we alweer in de wagen en hebben we een ritje van een drietal uur voor de boeg richting modestad Milaan. Tijdens het eerste deel van de route rijden we door groen bergachtig gebied met hier en daar een klein pittoresk dorpje op een heuvel. Mooi! Daarna is het uit met de pret en wordt het een vlak landschap met weinig bezienswaardigheden.

Eens we Milaan naderen wordt het wat drukker op de weg, maar gelukkig staan we nergens in de file. Ook in de stad zelf valt het verkeer reuze mee; we hadden dit veel chaotischer ingeschat. Bijkomend voordeel is dat het weekend is, waardoor we geen ZTL-toeslag van 5 EUR moeten betalen om Milaan binnen te rijden.

Omstreeks 13.30 arriveren we aan hotel Uptown Palace, waar we net voor de deur de laatste vrije parkeerplaats kunnen inpikken om de bagage uit te laden. We komen blijkbaar op het drukste moment van de dag aan, want er staan nog een aantal andere hotelgasten voor ons die ook allemaal willen inchecken. Tot overmaat van ramp werkt de baliebediende tergend traag, waardoor we wel een half uur moeten aanschuiven vooraleer het onze beurt is. Ondertussen loopt de hotelmanager wat heen en weer, maar steekt verder geen poot uit. Frustrerend!

Wanneer we de kamer binnen komen, verdwijnt alle ergernis echter als sneeuw van de zon want dit is echt een mooie moderne kamer met ruime badkamer en voorzien van alle comfort. Fijn!

Nadien rijden we onze auto naar een nabijgelegen betaalparking (19 EUR per nacht) en beginnen we aan onze verkenningstocht van Milaan. De stad staat bomvol oude en mooie gebouwen, dus draait ons fototoestel overuren.

Uiteindelijk komen we terecht op Via Dante, een grote en populaire winkelstraat die een beetje doet denken aan de Antwerpse Meir. Het is hier werkelijk over de koppen lopen en bij sommige winkels staan lange rijen mensen buiten aan te schuiven omdat er maar een beperkt aantal bezoekers binnen mogen omwille van de Covid-pandemie.

Vervolgens bereiken we de indrukwekkende gotische kathedraal die versierd is met honderden pinakels en duizenden beelden. Werkelijk een meesterwerk dat bijna volledig in marmer is opgetrokken. Na Firenze, Siena en Pisa is dit de vierde fenomenale kathedraal op enkele dagen tijd. De middeleeuwse Italiaanse bouwers waren overduidelijk heer en meester in het neerzetten van uitzonderlijke pareltjes!

milaan

Pictures - foto's van Milaan in Italië 1


Het interieur (5 EUR) van de kathedraal is minder indrukwekkend als dat van Siena (volgens onze bescheiden mening is dat vrijwel onmogelijk), maar zeker ook een bezoekje waard met prachtige beelden, mooie mozaïeken op de vloer, een indrukwekkende preekstoel en vele kleurrijke glas-in-lood ramen. Tijdens ons bezoek worden we ook getrakteerd op een mini-orgelconcertje wat voor extra sfeer in de kathedraal zorgt.

milaan

Pictures - foto's van Milaan in Italië 2


Op het centrale Duomoplein is het ook gigantisch druk, wat vooral te wijten is een vreedzame protestactie van honderden event medewerkers die door de coronacrisis al maanden zonder inkomen zitten. Iedereen is in het zwart gekleed en op een gegeven moment slaan ze allemaal tegelijkertijd op hun metalen materiaalkist. Indrukwekkend, maar waarschijnlijk zal het niet veel verschil maken.

Op het einde van deze mooie dag kuieren we nog even door de Galleria Vittorio Emanuele, het oudste overdekte winkelcentrum van Milaan met ondermeer vestigingen van Prada, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Als bezoeker word je bijna letterlijk terug gekatapulteerd naar het einde van de 19e eeuw en loop je onder een prachtige glazen koepel en over een glanzende marmeren mozaïekvloer. Uiteraard wordt hier vooral aan windowshopping gedaan, maar soms zien we toch ook mensen met aankopen de winkel buitenstappen. Hier wordt duidelijk niet op een euro meer of minder gekeken.

milaan

Pictures - foto's van Milaan in Italië 3


We gunnen onszelf ook een extraatje en beslissen om in de Galleria te dineren. De prijzen van de meeste eetgelegenheden zijn hier uiteraard iets duurder, maar zijn zeker niet extreem te noemen. Onze keuze valt op La Locanda del Gatto Rosso, die een vrij uitgebreide kaart aan redelijke prijzen aanbiedt. We worden met alle egards bediend en onze gerechten zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Dit is echt met liefde klaargemaakt! Ook de rekening valt enorm mee want voor één bruschetta, twee heerlijke pastagerechten, twee verrukkelijke tiramisu's en een fles fijn betalen we 'slechts' 91 EUR. Daarbovenop krijgen we nog een snoepje en limoncello van het huis aangeboden. Topadresje!


Zondag 11 oktober

Bezoek aan de San Lorenzo basiliek, Castello Sforzesco, Arc de Triomphe' en quadrilatero d'oro waar alle grote modehuizen zoals Armani, Hugo Boss, Versace, Chanel, Prada, Gucci, enz een vestiging hebben


Wanneer we de gordijnen 's ochtends opentrekken zien we een relatief grijze hemel en is het ook enkele graden kouder dan de vorige dagen. Paraplu meenemen en iets warmer aankleden is dus de boodschap.

We starten onze laatste dag in Milaan met een wandeling naar de San Lorenzo basiliek, waar aan de voorzijde een hele rij Romeinse pilaren staan uit de 4e eeuw. Het levert enkele leuke foto's op.

Tijdens onze wandeling naar Castello Sforzesco maken we een tussenstop bij Piz Milano, een kleine pizzeria in een zijstraatje van een drukke winkelstraat. We krijgen meteen een 'proevertje' aangeboden dat zo lekker is, dat we (ondanks de zeer beperkte menukaart) meteen beslissen om hier te lunchen. Nog voor we kunnen bestellen, krijgen we een prosecco van het huis aangeboden. Tijdens het eten wordt de volumeknop van de muziek open gedraaid en begint de kok/eigenaar mee te begeleiden op de tamboerijn. Ambiance in de keet! Op het einde krijgen we ook nog een limoncello en een ander zoet drankje aangeboden dat lijkt op een combinatie van vanillejenever en amaretto. Zeer lekker!

Nadien zetten we onze tocht verder naar Castello Sforzesco, een burcht aan de rand van de stad dat je gratis kan bezoeken. De inkom voor de aanwezige musea zijn uiteraard wel te betalen, maar daar hebben we even geen zin in. In plaats daarvan maken we een gezonde wandeling in het aanpalende park, waar we aan de overkant ook nog een mooie 'Arc de Triomphe' tegenkomen.

milaan

Pictures - foto's van Milaan in Italië 4


Wanneer we het park willen verlaten, passeren we ook nog een arena of amfitheater uit 1806 waar blijkbaar één of andere happening plaats heeft. We vragen aan de bewaker of we even een kijkje mogen gaan nemen en tot onze verbazing komen we terecht op een atletiekwedstrijd voor plaatselijke junioren. Leuk intermezzo.

Het laatste punt op onze agenda van vandaag is een bezoekje aan de 'quadrilatero d'oro' oftewel gouden vierhoek, een buurt waar alle grote modehuizen zoals Armani, Hugo Boss, Versace, Chanel, Prada, Gucci, enz een vestiging of zelf hun flagstore hebben.

milaan

Pictures - foto's van Milaan in Italië 5


Vandaag is het blijkbaar vooral druk bij Louis Vuitton, waar ze tot buiten staan aan te schuiven. Misschien doen ze een actie en krijg je twee handtassen voor de prijs van één? Eerlijk gezegd valt deze wijk ons wat tegen, want we hadden hier meer bling bling en glamour verwacht. In feite is het een slecht onderhouden straat met weinig uitstraling. Dan vonden wij de 'rijke buurt' in Rome veel indrukwekkender.

Uiteindelijk belanden we terug op het Duomo plein waar we op het overdekte terras van Motta nog een aperitief bestellen. Op zich is dit een (te) dure brasserie (13 EUR voor een Aperol Spritz en 6 EUR voor een cola), maar het zicht op de prachtige kathedraal krijg je er helemaal gratis bij!

Aangezien het vandaag een pak frisser is dan gisteren en we geen zin hebben om lang te zoeken naar een leuk restaurant, spelen we op veilig en verkiezen we om opnieuw te dineren in La Locanda del Gatto Rosso in Galleria Vittorio Emanuele. Enerzijds zit je hier beschut tegen regen en wind, maar anderzijds heb je ook nog wel het 'terrasgevoel'. Daarnaast hebben we hier gisteren zeer lekker gegeten. Klinkt misschien een beetje saai en voorspelbaar, maar ook nu hebben we hier voortreffelijke gerechten voorgeschoteld gekregen.

Wanneer we rond 20.00 onze hotelkamer binnen stappen, zien we meteen dat er niet is gekuist, de bedden niet zijn opgemaakt en de handdoeken niet zijn vervangen. Wat een misser voor een 4-sterrenhotel! We keren onmiddellijk terug naar de receptie om ons beklag te doen, maar uiteraard is de kuisploeg niet meer aanwezig. We krijgen gelukkig nog wel propere handdoeken, maar ons bed moeten we vandaag zelf opdekken. Dit krijgt morgen ongetwijfeld nog een staartje!


Maandag 12 oktober

Van Milaan naar het Comomeer en door Zwitserland naar Frankrijk


Wanneer we bij hotel Uptown Palace uitchecken en bij baliemedewerker Maurizio nogmaals ons verhaal doen over de ongekuiste kamer van gisteren, wordt het vrij snel duidelijk dat onze klacht in dovemansoren terecht komt want hij schiet meteen in de verdediging. Empathie en klantvriendelijkheid zijn deze man totaal vreemd en naar oprechte excuses kunnen we al helemaal fluiten!

Maurizio hangt vervolgens een verhaal op dat de procedure moet gevolgd worden en dat hij eerst bij de desbetreffende huishoudmanager moet navragen waarom onze kamer niet werd gekuist. Jammer genoeg is deze persoon momenteel niet beschikbaar en vraag hij ons om te wachten. Fijn vertragingsmanoeuvre, maar we hebben geen zin om hier nog een uur met onze vingers te staan draaien.

We schakelen dus naar een hogere versnelling en vragen om een vergoeding in de vorm van de betaling van onze parking (38 EUR) en toeristentaks in Milaan (20 EUR). Dit voorstel wordt meteen door Maurizio afgewezen aangezien dit kosten van derde partijen betreft. OK, daar kunnen we nog inkomen, maar hij stelt zelf geen enkel ander alternatief voor.

Hij raadt ons aan om contact te nemen met hotels.com om via hen een restitutie aan te vragen. We volgen dit advies meteen op en doen opnieuw telefonisch ons verhaal bij de vriendelijke medewerkster van hotels.com, die meteen actie onderneemt en simultaan contact opneemt met de reservatiemanager van Uptown Palace.

Enkele minuten later staat de Operation Manager voor onze neus met de belofte om onze klacht zo snel mogelijk te behandelen. Dank u hotels.com voor de snelle reactie! Het is nog even afwachten op het definitieve antwoord, maar hopelijk krijgen we op die manier toch nog enige vergoeding terugbetaalt. Het gaat ons eigenlijk helemaal niet om het geld. Indien we van Maurizio oprechte excuses hadden gekregen voor de gemaakte fout zouden we hier zeker niet zo'n punt van maken, maar nu wordt het een princiepkwestie! Omwille van dit voorval én de zeer lange wachttijd bij het inchecken, krijgt Uptown Palace van ons de laagst mogelijke score op alle belangrijke websites.

Met al dat getouwtrek zijn we kostbare tijd verloren en verlaten we Milaan later dan gepland onder een strakke blauwe hemel en schitterende zon. Kwestie om nu snel de wagen op te pikken en proberen de stad uit te rijden zonder in de ZTL-zone terecht te komen.

We maken eerst nog een kleine omweg langs Bellagio. Volgens vele websites is dit hét mooiste stadje aan het Comomeer, maar wij vinden er weinig speciaals aan. Misschien omdat we veronderstelden dat we hier veel gezellige terrasjes zouden tegen komen met zicht op het meer, maar die zijn helaas nergens te vinden.

Iets buiten het centrum van Bellagio komen we toch nog een etablissement tegen waar we iets te eten kunnen krijgen. Eigenlijk is dit een wijnproeverij die enkel wat hapjes en sandwiches serveert, maar uiteindelijk kunnen we toch een pasta pesto bestellen. Waarschijnlijk eten we de lunch van de zaakvoerders op, maar het smaakt in elk geval heerlijk!

Vervolgens rijden we langs het water via een zeer smalle kronkelweg naar Como, de grootste stad in deze regio. Onderweg worden we regelmatig getrakteerd op mooie zichten op kleine dorpjes aan de overkant van het meer. De stralende zon maakt het alleen nog maar idyllischer, maar verder valt er in deze streek (in deze tijd van het jaar) weinig te beleven.

Omstreeks 14.00 bereiken we Como, waar we de grens met Zwitserland oversteken. Het zicht verandert al vrij snel in het typische Alpenlandschap met uitgestrekte weien, dichte groene bossen en hier en daar een besneeuwde bergtop. Gelukkig kunnen we deze keer wel met volle teugen van al dat moois genieten, want in de heenrit was het barslecht regenweer. Bovendien kunnen we ditmaal ook via de ultralange Gotthardtunnel (17km) rijden, wat de kortste route doorheen de Alpen is.

como meer

Pictures - foto's van Comomeer in Italië


Wanneer we de Gotthardtunnel uitrijden is het weer (zoals gevreesd) volledig veranderd en blijkt de zon verdwenen achter een dik wolkendek. Bovendien is de temperatuur drastisch gedaald naar 9°C. Brr, gelukkig hebben we nog een dikke vest achteraan in de wagen liggen!

Rond 18.30 bereiken we de Franse grens en overnachten we opnieuw in het Ibis hotel in Saint-Louis in Frankrijk. We hadden de intentie om de reis af te sluiten in hetzelfde restaurant waar we de eerste dag lekkere 'canard' hadden gegeten, maar de zaak is vandaag helaas gesloten. Uit pure noodzaak keren we dan maar terug naar het Ibis hotel, waar we tegen onze verwachtingen in ook een fijne maaltijd voorgeschoteld krijgen.

Morgen hebben we nog een lange, saaie rit van zo'n 600km voor de boeg en dan zit onze coronavakantie in Italië er onherroepelijk op!

Like en deel het reisverhaal met foto's van Firenze, Siena, Pisa en Milaan in Italië met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie:Noodnummers in Firenze, Siena, Pisa en Milaan in ItaliëMedische informatie Firenze, Siena, Pisa en Milaan in Italië:


inenting

Het tijdsverschil in Firenze, Siena, Pisa en Milaan in Italië t.o.v. België:Taalgebruik:Elektriciteit:Fooien:Kledij:


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne