www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen en duiken in Antwerpen - Deurne


pictures fotos reizen

Reizen een citytrip naar Krakau en Poznan in Polen


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Krakau in Polen met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, reizen een citytrip naar Krakau en Poznan in Polen, die je kan combineren met een bezoek aan Auschwitz en de zoutmijn van WieliczkaWaar ligt Krakau en Poznan in Polen?


map polen krakau poznan


Reisverhalen, reizen een citytrip naar Krakau en Poznan in Polen


Al jaren proberen we met een groepje vrienden een lang weekend naar Polen te plannen. Volgens een Poolse vriendin zou je daar immers aan schappelijke prijzen kwalitatieve kledij kunnen kopen. Het kwam er echter nooit van om een concrete datum te prikken, maar dit jaar hebben we de knoop eindelijk doorgehakt om het Hemelvaart weekend naar Polen te trekken.


Woensdag 24 mei 2017

Van Antwerpen naar Krakau in Polen


Aangezien Krakau in Polen toch wel een kleine 1300 km van Antwerpen gelegen is, beslissen we om de lange rit in twee delen op te splitsen en is het einddoel van vandaag het Duitse stadje Gorlitz, dat vlak tegen de Poolse grens gelegen is.

Goed uitgeslapen en met frisse moed beginnen we rond 10u00 aan onze ambitieuze tocht. Onze GPS geeft aan dat we het traject in 8 uur kunnen afleggen, maar uiteraard moeten we daar nog de nodige stops bijtellen. Alles verloopt vlot en in no time passeren we de Nederlandse en Duitse grens. Het vooruitzicht dat we in Duitsland overal 160 à 180Km/uur kunnen rijden, valt enigszins tegen want rondom de steden zijn maximumsnelheden van toepassing. Jammer! Bovendien zijn er ook hier vele wegenwerken aan de gang, die voor de nodige vertragingen zorgen.

Ter hoogte van Kassel begint onze motor wat te sputteren. We nemen het zekere voor het onzekere en verlaten de autostrade op zoek naar een garage. Gelukkig moeten we niet al te ver rijden om er eentje te vinden en in ons beste mengeltaaltje Duits-Engels proberen we ons probleem uit te leggen. Gelukkig willen ze ons verder helpen, maar we moeten uiteraard wel een tijdje wachten voor het onze beurt is. Verdorie, tijdverlies kunnen we missen als kiespijn, maar we hebben helaas geen keuze!

Na een dikke twee uur wachten is de wagen gerepareerd en kunnen we omstreeks 17u00 onze tocht naar Gorlitz verder zetten. Even kunnen we deftig doorvlammen op de Duitse wegen, maar na een uurtje is de pret over en rijden we ons hopeloos vast in een aantal monsterfiles. We volgen dan maar de alternatieve route die de GPS ons voorstelt, maar we verliezen massaal veel tijd. Vanop de parallelle secundaire weg zien we kilometerslang de auto's en vele vrachtwagens op de 'snelweg' stilstaan. Zeer frustrerend!

Omstreeks middernacht arriveren eindelijk aan Best Western Hotel Via Regia in Gorlitz (76 EUR per kamer). Eerst drinken we nog een grote pint in de hotelbar vooraleer we onze intrek nemen in de mooi verzorgde kamer.


Donderdag 25 mei 2017

Van Gorlitz naar Krakau in Polen


Omstreeks 8u00 zitten we met z'n allen aan de ontbijttafel en genieten we voluit van het zeer uitgebreide buffet (10,50 EUR per persoon). Aangezien we van al dat lekkers willen proeven, blijven we wat langer tafelen en vertrekken we pas rond 9u30 richting Krakau.

Onderweg naar Krakau liggen de vroegere Nazi concentratiekampen Auschwitz en Birkenau, één van de grootste bezienswaardigheden in Polen. Uiteraard willen we dit beruchte Nazi bolwerk bezoeken, maar blijkbaar moesten we ons op voorhand op de website http://visit.auschwitz.org/?lang=en registreren. Dit is een nieuwe regeling sinds 2015 om de grote toeristenstroom wat in bedwang te houden. Dit wisten we helaas niet, waardoor alle beschikbare plaatsen voor individuele toeristen reeds toegekend waren. Een ander alternatief is om vanuit Krakau via een touroperator te boeken, maar deze rondleidingen met gids duren allemaal vier uur, wat helaas niet in onze krappe planning past. Zeer jammer! Onze raad: wanneer je van plan bent om Auschwitz te bezoeken, registreer je dan ruim op voorhand op de website en voorzie voldoende tijd indien je het terrein met een gids wil bezoeken.

We zouden trouwens nooit op tijd in Auschwitz geraakt zijn aangezien de wegen ook vandaag weer overvol zitten. In theorie zouden we in een dikke vier uur van de Poolse grens naar Krakau moeten rijden, maar in plaats daarvan zitten we alweer muurvast in een monsterfile en komen we pas rond 17u00 aan op onze eindbestemming. We hebben meer dan zeven uur in de auto gezeten en zijn ontzettend opgelucht wanneer we eindelijk het Ibis Budget Hotel Krakow Stare Miasto (185 PLN per kamer) bereiken.

krakau polen

Pictures - foto's van Krakau 1We smijten snel onze bagage op de kleine maar verzorgde kamer en wandelen vervolgens richting grote markt, het kloppende hart van Krakau en de grootste middeleeuwse markt van Centraal Europa. We beslissen om de 'Koninklijke Route' te volgen waardoor we de belangrijkste bezienswaardigheden van de historische stad passeren. We zien o.a. het Barbican fort, de Florianska Poort, de St. Mary's Basiliek, de Town Hall Tower, de St. Francis' Basiliek, de Saints Peter & Paul kerk en last but not least het Wawel kasteel. Aangezien we regelmatig stoppen om al die prachtige gebouwen binnen te gaan en te fotograferen, zijn we toch wel een dikke twee uur onderweg.

krakau polen

Pictures - foto's van Krakau 2Blijkbaar is het ook hier de periode van de communies want aan de kerken lopen overal meisjes in identieke witte jurkjes en jongens in schattige kostuumpjes rond. De kerken en basilieken zitten vol met gelovigen en in een aantal staan vooraan het altaar koren te zingen. De perfecte akoestiek zorgt voor een goddelijk momentje!

Krakau blijkt een levendige, bruisende stad te zijn en vooral de grote markt met zijn vele restaurants is een grote toeristenmagneet. Het is bijna onbegonnen werk om hier een tafel voor zes te bemachtigen, dus zoeken we onze toevlucht tot één van de gezellige zijstraten, waar ons oog valt op een Georgisch restaurant. Gelukkig hebben ze nog plaats en schuiven we onze voetjes onder tafel. We beginnen uiteraard met een shotje wodka en/of een grote pint bier. De keuze van het eten verloopt iets moeizamer aangezien we minder vertrouwd zijn met de lokale keuken. Eens iedereen zijn keuze heeft gemaakt, is het bang afwachten wat er op ons bord zal verschijnen. Gelukkig valt bij iedereen het gerecht heel goed mee en bestellen we nog wat extra drank om het feestmaal te beklinken!

krakau polen

Pictures - foto's van Krakau 3Nadien willen we toch nog een afzakkertje drinken op de grote markt, maar eens we de prijslijst hebben bestudeerd, besluiten we om toch maar elders ons slaapmutsje te drinken. We vinden nabij de Florianska Poort een gezellig terras, waar we de dag in schoonheid afsluiten.


Vrijdag 26 mei 2017

Van Krakau naar Jarocin met tussenstop aan de zoutmijn van Wieliczka in Polen


Aangezien we slapen in een Ibis Budget hotel in Krakau, is het comfort eerder aan de matige kant. We beschikken niet over een volledige badkamer, maar wel over een douche (die in een hoek van de kamer staat gemonteerd), een lavabo en een half toilet. Hilarisch wanneer je voor de eerste maal op zo'n kleine ronde bril gaat zitten!

Ook de ontbijtruimte is minimalistisch en functioneel ingericht. Er zijn slechts enkele tafels voorzien en verder kan je plaatsnemen aan een lange bar met krukken. Gezellig is anders, maar wat kan je verwachten voor 22 PLN per persoon. Op het eten zelf valt gelukkig niets aan te merken en er is voldoende voor iedereen.

Vandaag staat een bezoek aan de zoutmijn van Wieliczka in Polen op het programma, die een half uurtje van Krakau verwijderd ligt. We rijden voorbij alle wuivende mannen die je op een parking proberen te manoeuvreren en parkeren ons vlakbij de hoofdingang (15 PLN). Gelukkig is er nog niet al te veel volk en hoeven we niet lang aan te schuiven aan de loketten (84 PLN per persoon + 10 PLN om foto's te mogen maken). We kunnen zelfs al direct mee naar binnen met de internationale Engelstalige groep om 10u00.

zoutmijn wieliczk polen

Pictures - foto's van de zoutmijn van Wieliczk 1We starten onze twee uur durende tocht met een afdaling van 350 treden langs een draaitrap, waar we onderaan worden opgewacht door onze gids. Wandelend door de verschillende mijngangen vertelt ze ons over de lange historiek van de zoutmijn en het economische belang ervan voor de regio. Iedereen die wil mag ook eens aan de muren likken! We passeren ook een aantal grotere ruimtes met idyllische ondergrondse zoutmeren of imposante zouten beelden.

Halverwege de rondleiding komen we terecht in the Chapel of St. Kinga, een grote majestueuze zaal met enorme zouten kroonluchters. Werkelijk prachtig! We hebben ook het geluk dat er net een zangkoor aan het repeteren is. De akoestiek is hier fenomenaal en zelfs wanneer één persoon aan het zingen is, hoor je dat loepzuiver in heel de ruimte. Een ander hoogtepunt van de tour is een klank- en lichtspektakel rond een zoutmeer op de klanken van Chopin.

zoutmijn wieliczk polen

Pictures - foto's van de zoutmijn van Wieliczk 2Na zo'n twee uur rondstappen hebben we 3,5 km afgelegd en zitten we 135 meter onder de aarde. Op de website wordt aangeraden om op warme dagen toch een trui mee te nemen, aangezien de temperatuur in de zoutmijn heel het jaar door zo'n 16°C bedraagt. Maar door het vele wandelen, hebben we het eerder te warm en totaal geen nood aan dat extra laagje.

zoutmijn wieliczk polen

Pictures - foto's van de zoutmijn van Wieliczk 3Aan het einde van de rondleiding komen we terecht in een ruimte met een aantal souvenirwinkels, waar je uiteraard zout kan kopen, maar ook andere kristallen en mooie juwelen. Voor de hongerige magen bevindt er zich op 125 meter diepte zelfs een heus restaurant!

Na deze commerciële onderbreking krijgen we ook nog de mogelijkheid om het ondergrondse museum te bezoeken (incl. in de inkomprijs), maar daar heeft niemand echt zin is, dus besluiten we om terug naar de oppervlakte te keren. Gelukkig zijn er twee grote, razendsnelle liften aanwezig zodat we niet alle trappen terug naar boven moeten stappen.

zoutmijn wieliczk polen

Pictures - foto's van de zoutmijn van Wieliczk 4Ondertussen is het lunch time en zoeken we een gezellig terras in Wieliczka uit om de innerlijke mens te versterken. Daarnaast kunnen we genieten van een typisch Pools cliché: zatte mannen die zigzaggend en wauwelend voorbij strompelen of gewoon hun roes op een grasperkje uitslapen. Hilarisch!

Vervolgens moeten we van Wieliczka nog zo'n 400 km richting noordwest rijden naar het stadje Jarocin, de geboorteplaats van onze Poolse vriendin. De rit verloopt vlot, maar wanneer we bij het hotel arriveren, hebben ze geen reservatie op onze naam staan. Het hotel zit helemaal volgeboekt door een trouwfeest en de muziek in de feestzaal buldert door de luidsprekers. Van geluidsnormen hebben ze hier waarschijnlijk nog nooit gehoord! Na een telefoontje naar onze vriendin blijkt dat er een misverstand is en dat we aan het verkeerde hotel staan. Gelukkig maar, want hier hadden we door het lawaai waarschijnlijk geen oog dicht gedaan.

Omstreeks 19u30 arriveren we eindelijk aan het veel rustigere hotel Bryllandia (150 PLN incl. ontbijt). We gooien onze bagage op de kamer en vertrekken vervolgens naar één van de betere restaurants van Jarocin. De sfeer is goed, de drank vloeit rijkelijk en het eten is lekker. Wat kan het leven mooi zijn!

Daarna rijden we nog even naar het centrum van Jarocin in Polen, waar we een afzakkertje drinken in een lokaal Hard Rock Café. We worden door iedereen aangestaard alsof we aliens zijn. Blijkbaar is dit een hechte gemeenschap en komen er niet zoveel toeristen naar deze streek. We laten het niet aan ons hart komen en genieten met volle teugen van onze stevige pint en lekkere wodka.


Zaterdag 27 mei 2017

Van shoppen in Jarocin naar Poznan in Polen


Na een sober, maar toch wel lekker ontbijt trekken we opnieuw naar het centrum van Jarocin in Polen om te gaan shoppen. De dames zijn eerst aan de beurt. Er worden diverse kledingstukken uit de rekken genomen en er wordt gepast dat het een lieve lust is. Ondertussen gedragen de mannen zich als ervaren keurders. Keuzes worden razendsnel genomen en de meerderheid beslist of iets al dan niet wordt gekocht. Democratie ten top! In de eerste winkel hebben we al een aanzienlijke buit verzameld en de prijzen vallen inderdaad behoorlijk mee. Voor een kwalitatieve T-shirt betaal je ca 10 à 15 EUR. Je moet hiervoor wel een beetje onderhandelen en korting vragen als je meerdere stukken koopt. Ook de mannen laten zich nadien van hun meest kooplustige kant zien en scoren diverse hemden en shirts. Tot slot mogen ook de schoenwinkels niet vergeten worden. Missie geslaagd!

jarocin polen

Pictures - foto's van de stad JarocinOp zaterdag sluiten de winkels in Jarocin in Polen om 14u00. We moeten dus een deadline in de gaten houden, maar we slagen er verbazingwekkend in om binnen deze tijdspanne de meeste winkels te bezoeken. Daarna stoppen we nog even in een slijterij om onze voorraad wodka en andere drank voor thuis aan te vullen. Ook dat is hier een pak goedkoper dan in België!

Vervolgens rijden we door naar Poznan, de vijfde grootste stad van Polen met een wondermooie oude markt. Wanneer we aankomen aan het Ibis Hotel Poznan Stare Miastro, blijkt er alweer iets mis te zijn gegaan en werden de kamers overboekt. Gelukkig kunnen ze ons een alternatief onderkomen aanbieden in Novotel, wat een mooie upgrade betekent voor dezelfde prijs (192 PLN per kamer)! Alleen jammer dat we daarmee alweer kostbare tijd verspelen. In het Novotel in Poznan worden we zeer vriendelijk onthaald en krijgen we zelfs een voucher voor een gratis drankje in de bar aangeboden voor de geleden overlast. Fijne attentie!

poznan polen

Pictures - foto's van de stad PoznanVervolgens trekken we richting binnenstad van Poznan en moeten daarvoor eerst een groot modern winkelcentrum à la Wijnegem Shopping Center doorkruisen. De winkels en prijzen van de kledij zijn vergelijkbaar met die van België. Hier moet je dus zeker niet voor koopjes naartoe komen! Na een tiental minuutjes wandelen, komen we aan op de grote markt van Poznan, die gekenmerkt wordt door kleurrijke oude gebouwen. We wandelen eerst het hele plein rond om de nodige foto's te maken en vleien ons nadien neer op één van de vele terrassen voor een aperitiefje. Aangezien de spijskaart ons niet meteen bevalt, houden we het bij dit ene drankje en gaan dan in de zijstraten op zoek naar een geschikt restaurant. Dit blijkt moeilijker dan verwacht, want de Poolse keuken staat niet meteen bekend om zijn verfijning en rijk smakenpallet. Uiteindelijk vinden we een restaurant waar iedereen zijn gading vindt en kunnen we de avond in schoonheid afsluiten.

poznan polen

Pictures - foto's van de stad Poznan 2In Novotel maken we tot slot nog gebruik van onze voucher en klinken er een laatste keer op deze mooie uitstap. Ondertussen vallen onze ogen bijna dicht van vermoeidheid. Hoog tijd om in ons bedje te kruipen want morgen moeten we alweer fit zijn.

poznan polen

Pictures - foto's van de stad Poznan 3Zondag 28 mei 2017

Van Poznan in Polen naar Antwerpen


Vandaag moeten we 955 km van Poznan in Polen naar Antwerpen overbruggen om thuis te geraken. Na een goede nachtrust, trekken we daarom eerst voldoende tijd uit voor een lekker en uitgebreid ontbijt (30 PLN per persoon). Daarna gooien we de bagage in de koffer en beginnen we rond 9u30 aan onze lange rit. Gelukkig rijden er op zondag zeer weinig vrachtwagens, wat de kans op files drastisch verminderd. Helaas zijn er nog wel vele wegenwerken, waardoor we weer genoodzaakt zijn om gebruik te maken van secundaire wegen. Op die manier verliezen we snelheid, maar staan we gelukkig niet volledig stil.

Na een vrij vlotte rit van een dikke elf uur komen we aan in Antwerpen en zijn we alweer een mooi avontuur rijker!


Like en deel het reisverhaal met foto's van Polen - Krakau met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie:Noodnummers PolenMedische informatie Polen:


inenting

Het tijdsverschil in polen t.o.v. België:Taalgebruik:Elektriciteit:Fooien:Kledij:


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne