www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen en duiken in Antwerpen - Deurne


pictures fotos reizen

Reizen naar Sri Lanka in Azië


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Sri lanka in Azië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhalen, reizen naar het Boeddhistische Sri Lanka in Azië met een bezoek aan het Wilpattu National Park, Mihintale, Aukan, Sigiriya de leeuwen rots, Polonnaruwa, Gal Vihara, Kandy, dambulla, Indische olifanten in Pinnawela, Sri Dalada Maligawa



Waar ligt Sri Lanka?


map sri lanka


Info over Sri Lanka in Azië:



Sri Lanka is een eiland dat in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India ligt. Sri Lanka wordt gescheiden van India door de Golf van Mannar en de Straat van Palk.

Sri Lanka bestaat voor een groot gedeelte uit kustvlaktes. Alleen in het zuidelijk en centrale gedeelte van Sri Lanka zijn er bergen. De hoogste berg is de Pidurutalagala met 2524 meter hoogte en de vlakbij gelegen Adam's Peak met 2243 meter hoogte. Deze bergen zijn voor de gelovigen belangrijke plaatsen. De kustlijn varieerd van lange stranden, naar klippen in het zuidwesten en lagunes in vele andere gebieden. verder is Sri Lanka bijna voor 40% bedekt door bossen met open grasvlakten in de oostelijke hooglanden. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, evenals zijn rijk cultureel erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.

Het klimaat in Sri Lanka is tropisch met moessons. De noordoostelijke moesson duurt van december tot maart en de zuidwestelijke moesson duurt van mei tot oktober. Het oostelijk gedeelte van Sri Lanka is droger dan het westelijk gedeelte.

Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber en kokosnoten. Verder is er een progressieve en moderne industriële economie.


Reisverhalen, reizen naar Sri Lanka




Zaterdag 20 december

Van Malé in de Malediven naar Colombo in Sri Lanka:


Ondanks het feit dat de vlucht met Srilankan Airlines van Malé in de Malediven naar Colombo in Sri Lanka maar 1u15 minuten in beslag neemt, krijgen we toch een onverwacht avondmaal geserveerd. De curry met kip en rijst smaakt overheerlijk en ook de yoghurt is best lekker.

Na het landen in Sri Lanka in Colombo, volg weer de gebruikelijke routine: papiertjes invullen om door de immigratie te geraken, bagage oppikken en geld pinnen aan de ATM (160 roepie/Rs = 1 EUR). Gelukkig vinden we ook snel onze lokale chauffeur/gids Shamee die ons doorheen Sri Lanka zal rijden en begeleiden. Hij verwelkomt ons hartelijk met een mooie orchideekrans en na 20 minuutjes rijden arriveren we rond 23u00 aan hotel St. Lachan in Negombo, een badplaats waar de meeste toeristen hun Sri Lanka rondreis beginnen. Tijdens de rit verwonderen we ons over de talrijke kerstverlichting en -versiering die hier in deze streek aanwezig is. Dit hadden we in een overwegend Boeddhistisch land niet echt verwacht.


Zondag 21 december

Bezoek aan het Wilpattu National Park in Sri Lanka:


Na een goede nachtrust en een lekker ontbijtje worden we om 9u00 door Shamee aan het hotel opgepikt. Vandaag staat er een lange rit van 185 km op het programma naar het in Sri Lanka noordelijk gelegen Wilpattu National Park. Aangezien het redelijk druk is op de baan en we hier en daar vertraging oplopen door de lokale zondagmarkten, komen we rond 13u00 op onze bestemming aan. Ondertussen is het ook beginnen stortregenen en de grauwe lucht belooft geen echte beterschap. Daar hadden we niet echt op gerekend!

Voor we aan onze jeepsafari in het Wilpattu wildpark beginnen, worden onze magen bij een lokale familie eerst nog getrakteerd op een overheerlijke curry. We weten niet wat we allemaal voorgeschoteld krijgen, maar het smaakt echt superlekker!

Rond 14u30 worden we door de jeep opgepikt om aan de rondrit in het Wilpattu wildpark te beginnen (de jeepsafari maakt deel uit van ons geboekt arrangement, maar we moeten ook nog bijkomend inkomgeld betalen (van ca 3000 Rs per persoon). Ondertussen regent het nog altijd en aangezien de jeep aan de zijkanten open is, beslissen we toch maar wijselijk om onze regenjassen boven te halen. Het blijkt geen overbodige luxe te zijn!

Wilpattu is het grootste nationale park van Sri Lanka, maar is lange tijd onbereikbaar en gesloten geweest omwille van de burgeroorlog met de Tamils. Sinds 2010 is het park terug open en vormt het de thuishaven voor olifanten, luipaarden, sambaherten, verschillende vogelsoorten enz. Het park telt ook zeer veel natuurlijke waterbassins die door regenwater worden gevuld. Aangezien het in deze regio blijkbaar al meer dan een week serieus aan het regenen is, treden deze waterplaatsen echter allemaal buiten hun oevers en staat een zeer groot deel van het Wilpattu park onder water.

We beginnen dan ook met een klein hartje aan deze rondrit en we verwachten door deze hevige regen niet veel dieren te zien. Het parcours is ook zeer hobbelig, maar gelukkig hebben we een ervaren chauffeur die zeer voorzichtig rijdt. Ondanks al zijn goede bedoelingen worden we helaas toch regelmatig heen en weer geschud.

In het begin van de rit zien we regelmatig olifantendrollen naast de weg liggen, maar van de dieren zelf is jammer genoeg geen spoor te vinden. Dankzij het scherpe oog van onze chauffeur zien we echter wel een slapend luipaard, een jakhals, vele hertjes, verschillende vogelsoorten en steltlopers, meerdere pauwen, twee aapjes en een arend. Niet slecht, maar we blijven toch een beetje op onze honger zitten.

Na drie uur hobbelen in de regen in een semi-open jeep zijn we doorweekt en verlangen we naar een warme douche. Ondertussen begint het ook donker te worden en blijft het regenwater in de bekkens alarmerend stijgen, waardoor meer en meer wegen overspoeld geraken. We moeten daardoor soms grote stukken water doorkruisen om terug aan ons beginpunt te geraken. Zo'n avontuur hadden we hier in Sri Lanka echt niet verwacht!

We slaken dan ook een zucht van opluchting wanneer we terug de geasfalteerde weg bereiken, maar het einde van de waterellende is nog niet in zicht, want ook de gewone baan blijkt nu op verschillende plaatsen onder water te staan. De vele brommertjes geraken er niet meer door en de locals waden tot aan hun knieën door het water, zonder daarbij echter hun eeuwige glimlach te verliezen. Gelukkig geraakt onze hoge jeep nog voorbij deze blokkade, maar het is echt op het nippertje.

Onderweg pikt Shamee ons terug op met de gewone wagen en komen we rond 19u30 als verzopen kiekens aan in hotel Lakeside Nuwarawewa nabij Anuradhapura. Hopelijk stopt het vannacht met regenen zodat we morgen de historische bezienswaardigheden in deze regio van Sri Lanka kunnen bezoeken.

wilpattu national park in sri lanka

Pictures - foto's van het Wilpattu National Park



Maandag 22 december

De site van Mihintale in Sri Lanka:


Het heeft de hele nacht geregend en ook deze ochtend blijft het druppelen. Het belooft alweer een natte dag te worden.

Om 8u30 pikt Shamee ons aan het hotel op en rijden we naar de opgravingsite van Anuradhapura, de eerste hoofdstad van Sri Lanka tussen de 3e eeuw vC. tot vroeg in de 11e eeuw. Al gauw blijkt dat de regen van deze nacht zijn tol heeft geëist want de site staat volledig blank, waardoor bezoeken onmogelijk zijn geworden. Jammer, maar het bespaart ons wel US$30 per persoon!

Steeds meer straten lopen door de aanhoudende regen onder water en Shamee heeft het moeilijk om nog een bereidbare weg richting Mihintale te vinden. Uiteindelijk geraken we zonder natte voeten aan de ingang van dit oude klooster, dat volgens de legende ook bekende staat als 'the cradle of Buddhism'.

Op de parking worden we al meteen belaagd door enkele brutale apen, die bij elk ritselend plastic zakje vermoeden dat er eten te scoren valt. De dieren zijn alles behalve schuw en trekken als je niet oplet de zakjes letterlijk uit je handen. Oppassen en absoluut geen eten of plastic zakjes meenemen is hier dus de boodschap. Eén van de plaatselijke marktkramers had achteloos een zakje met eten in zijn kraam laten liggen en de apen gingen er meteen met zijn ontbijt vandoor!

Na het betalen van ons inkomticket (500 Rs per persoon) beginnen we moedig aan de klim van 1840 granieten treden, waarvan het laatste 'heilige' stuk blootsvoets of op sokken moet afgelegd worden. Wanneer de zon schijnt, voelen de treden en ijzeren reling brandend heet aan, maar door de vele regen van de afgelopen week guts het water als een beekje van de treden naar beneden. Ook niet leuk natuurlijk, want hierdoor worden de stenen erg glibberig en is de kans groot dat je uitschuift.

Op het bovenste niveau van Mihintale staat een reuzengrote sneeuwwitte dagoba of stupa, waar we getuige zijn van een korte offerceremonie met muziek. Altijd leuk meegenomen!

Tot slot wagen we ons op blote voeten naar het topje van de Silarots. De treden zijn zo goed als weggesleten en zowel de tocht naar boven als naar beneden eist van ons westerlingen grote concentratie, terwijl de locals hier als echte berggeiten vrolijk op en neer lopen. Frustrerend! De reisgidsen beloven ons op deze top een magnifiek uitzicht op de omringende groene omgeving, maar door het regenweer hangt er enorm veel mist. Gelukkig kunnen we nog wel het grote witte Boeddhabeeld en witte dagoba aan de overkant zien liggen.

mihintale boeddhistische site sri lanka

Pictures - foto's van de boeddhistische site Mihintale



Aukan waar een 12 meter hoog Boeddhabeeld staat, maar:


Nadat we de hele weg terug naar beneden hebben afgelegd, vertrekken we naar Aukana, waar een 12 meter hoog Boeddhabeeld uit de 5e eeuw te bewonderen valt en wordt gerekend tot één van de mooiste beelden van Sri Lanka.

Vier kilometer voor Aukana staan we echter alweer voor een gesloten ondergelopen weg. Aangezien er nu wel heel veel volk rond staat, besluiten we om even uit te stappen om ook een kijkje te gaan nemen. Wat we hier zien, grenst echt aan het ongelooflijke! De dam van het aanpalende meer is volledig overgelopen en omgevormd tot een woeste waterval. Er worden heuse stroomversnellingen gecreëerd, waardoor het water met een enorme kracht op bomen en andere obstakels inbeukt. Het is een prachtig natuurspektakel, dat ons ook enorme angst inboezemt. Vele huizen staan onder water, hele families zijn dakloos. We zijn hier echt in een rampscenario terecht gekomen! Volgens Shamee is het ook al van 1958 geleden dat deze regio in Sri Lanka zo'n waterschade heeft opgelopen.

overstroming sri lanka

Pictures - foto's van de overstromingen in Sri Lanka



Sigiriya of leeuwenrots:


We maken ons dan maar snel uit de voeten en zetten koers naar de Sigiriya of leeuwenrots, waar we rond 15u00 aankomen.

Aangezien deze site in Sri Lanka op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, wordt er stevig geprofiteerd van de inkomprijs die US$30 per persoon bedraagt. Opnieuw moeten we ons beste klimtalent bovenhalen, want er wachten ons alweer ontelbare treden vooraleer we de top op 200 meter hoogte bereiken.

Onderaan rondom de rots bevinden zich een aantal gerestaureerde koninklijke tuinen, die door de uitbundige regen helaas ondergelopen zijn en eerder lijken op koninklijke baden. Ondanks het natte weer, lopen hier enorm veel toeristen rond en is het soms echt drummen om de juiste fotolocatie te bemachtigen.

Aanvankelijk doen we ook nog moeite om onze schoenen enigszins droog te houden, maar soms is er geen andere doorgang en moeten we door grote plassen ploeteren. Voor de locals is dit in elk geval geen probleem, want zij wandelen met hun plastic slippers overal vrolijk door.

De klim verloopt in verschillende etages en de weg naar de top begint bij de leeuwenpoort, waarvan alleen nog maar de reusachtige, stenen klauwen bewaard zijn gebleven. Tegenwoordig kunnen de toeristen gebruik maken van houten en metalen trappen, maar destijds moesten de monniken de steile rots opklauteren via touwen en kleine uitgehouwen inkepingen op de rotswand. Levensgevaarlijk!

Het laatste stukje van de klim gebeurt via een heuse draaitrap, waar geen einde aan lijkt te komen. Een goede conditie is hier dus zeker een aanrader! Eenmaal boven, heb je normaal gezien een prachtig uitzicht op de omringende jungle, maar door de lage bewolking krijgen wij enkel mist te zien. Jammer, maar we kunnen wel genieten van de zogenoemde 'wolkenmeisjes'. Dit zijn fresco's van verleidelijke halfnaakte schoonheden die onbekende kunstenaars op de rotswand hebben geschilderd. De dames hebben een echt barbiefiguur en velen onder hen lijken een 'boobjob' ondergaan te hebben! Bestond dat dan al in die tijd?

Verder staan er op de top van de rots nog enkele restanten van de koninklijke vestiging uit de 5e eeuw. Je kan er o.a. een indruk krijgen van de vroegere tempels en badhuizen.

sigiriya leeuwenrots sri lanka

Pictures - foto's van Sigiriya of leeuwenrots in Sri Lanka



Rond 17u30 staan we terug beneden aan de hoofdingang van de Sigiriya rots en is het nog 1u30 rijden naar 'The Deer Park Hotel' in Giritale. We zijn al in de auto aan het wegdommelen, wanneer we in de schemering vlak naast de weg een groot silhouet waarnemen. Er staat gewoon een olifant vlak naast de openbare weg zijn avondmaal bijeen te zoeken. Onze eerste olifant van de reis! Geweldig - fantastisch - hoera!

We zijn moe, vies en doorweekt wanneer we rond 19u00 onze kamer opzoeken. We willen zo snel mogelijk douchen, eten en slapen. Laatste verrassing van de dag is de gedeeltelijke openlucht badkamer. We douchen dus onder de blote hemel, uiteraard gemixt met een beetje regenwater.


Dinsdag 23 december

Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka:



Deze ochtend regent het gelukkig niet, maar de zon krijgen we evenmin te zien. Vergeleken met de vorige dagen is het echter al een hele verbetering.

Om 9u00 rijden we richting de Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka vanaf het einde van de 10e eeuw tot 1314, wanneer de stad in handen viel van de Tamils.

De historische opgravingen liggen over een zeer groot gebied verspreid, waardoor de meeste bezoekers de wagen of een fiets gebruiken om van de ene naar de andere site te rijden. Gemiddeld genomen, dien je een halve dag uit te trekken om alles te zien.

We starten onze rondgang aan het museum, waar we ook de inkomtickets kopen (US$25 of 3250 Rs per persoon). Daarna werken we alle sites netjes één voor één af, waarbij we een mix voorgeschoteld krijgen van de restanten van de koninklijke paleizen, badhuizen en tempels van het oude Polonnaruwa. De ene al indrukwekkender dan de andere, maar zeker allemaal een bezoekje waard.

Belangrijk om te vermelden is dat er gepaste kledij wordt verwacht. Dat wil zeggen dat schouders en knieën bedekt moeten zijn. Bepaalde tempels en heiligdommen mogen ook alleen blootsvoets betreden worden. Het grove zand en kleine kiezelsteentjes vormen een ware marteling voor onze westerse voetjes!

boeddhistische historische opgravingen tempels polonnaruwa sri lanka

Pictures - foto's van de Boeddhistische historische opgravingen en tempels in Polonnaruwa



Gal Vihara, een ensemble van vier Boeddhabeelden:


Op het einde van de rondrit brengen we nog een bezoek aan Gal Vihara, een ensemble van vier Boeddhabeelden uit de 12e eeuw. Het bestaat uit twee mediterende Boeddha's, een 7 meter hoge staande figuur met nonchalant gekruiste armen (een eerder uitzonderlijke houding) en een 14 meter lange, liggende Boeddha die de Verlichte bij de ingang van het Nirvana toont.

gal vihara boeddha beelden sri lanka

Pictures - foto's van Gal Vihara, een ensemble van vier Boeddhabeelden



Tijdens dit laatste bezoek zetten de hemelsluizen zich alweer volledig open en moeten we rennen om te schuilen. Ondertussen is het middaguur gepasseerd en beginnen onze maagjes te knorren. Ook vandaag krijgen we een typisch Sri Lankaanse curry voorgeschoteld en beginnen we de smaken te herkennen.


Olifantensafari in Sri Lanka in het Hurulu Eco Park in Habarana:


Daarna staat één van de hoogtepunten van onze rondreis op het programma: een olifantensafari in Sri Lanka. In de regio zijn een aantal wildparken aanwezig en meestal wordt er ter plaatse beslist welk park op dat moment het meest interessant is om te bezoeken. Wij laten Kaudulla en Minneriya, de twee bekendste parken, links liggen en opteren voor het Hurulu Eco Park in Habarana (ca 1500 Rs inkom per persoon, de jeeptour zelf zat reeds in onze voorgeboekte pakketprijs inbegrepen).

Op het moment dat we in de jeep stappen, is het nog steeds bakken uit de hemel aan het gieten, waardoor we slechts één zijkant van de jeep kunnen openlaten. De rest wordt afgespannen met een vrij dikke en troebele plastieklaag om ons toch enigszins tegen de regen te beschermen. Alweer tegenslag!

We rijden eerst nog een 10-tal minuutjes over de gewone geasfalteerde weg vooraleer we rond 15u00 de inkom van het park bereiken. Ondertussen zijn de grootste regenwolken gelukkig verdwenen en kunnen we de bovenkap van de jeep verwijderen, zodat we een beter uitzicht hebben. We zien al vrij snel twee, neen drie, neen het zijn vier olifanten. Bingo! De pret kan niet meer op en de camera flitst er op los. We rijden nog een stukje verder het park in en daar komen we nog verschillende kuddes tegen. In totaal tellen we wel 35 olifanten, waarvan we sommige zeer dicht kunnen benaderen. Halleluja, missie geslaagd!

Na 1,5 uur olifanten spotten, keren we terug naar onze wagen en worden we nog verwend met een fijn bisnummertje, want vlak naast de gewone openbare weg krijgen we van zeer nabij nog eens twee volwassen dieren en een kalfje te zien. Onze dag kan niet meer stuk en met een zeer voldaan gevoel keren we terug naar The Deer Park Hotel.

olifantensafari hurulu eco park habarana sri lanka

Pictures - foto's van de olifantensafari in het Hurulu Eco Park in Habarana



Woensdag 24 december

Kandy, ook wel de religieuze hoofdstad van Sri Lanka genoemd:



Vandaag staat er een vrij lange rit van ca 125 km (ongeveer 4 uur rijden) op het programma richting Kandy, ook wel de religieuze hoofdstad van Sri Lanka genoemd omdat hier een authentieke hoektand van Boeddha in één van de tempels wordt bewaard.

Een half uurtje na vertrek komen we op de openbare weg opnieuw twee olifanten tegen. We vragen aan Shamee om te stoppen, maar hij vertelt ons dat de dieren mogelijk agressief kunnen reageren met een aanval op de auto. Hij neemt geen risico en rijdt na een korte fotostop door. Jammer, maar het zijn inderdaad wel erg uit de kluiten gewassen olifanten.

Onderweg maken we ook nog een tussenstop in Dambulla, dat bekend staat om zijn vijf grottempels met ongeveer 130 geschilderde en uitgehouwen Boeddhabeelden uit verschillende eeuwen.

Na de aankoop van het inkomticket (1500 Rs per persoon), maken we eerst nog een aantal foto's van het reuzengrote goudkleurige Boeddhabeeld boven het museum en beginnen nadien aan onze klim naar de rotsingang. We kunnen kiezen uit een langzaam oplopend pad of trappen lopen. We kiezen voor de eerste optie en na 20 minuutjes wandelen, bereiken we de ingang van het grottencomplex. Ook hier moeten schouders en knieën bedekt zijn en dienen de schoenen weer verplicht achtergelaten te worden, maar gelukkig ligt er deze keer geen grof zand of kiezelsteentjes om onze voetzolen te pijnigen.

Net wanneer we de inkom van de grotten bereiken, zetten de hemelsluizen zich vandaag voor de eerste keer wagenwijd open. Zelfs de grappige aapjes die op de site rondlopen, zoeken een droge schuilplaats op. Wij kunnen nog snel de eerste grot induiken, waar een 14 meter lange liggende Boeddha te bewonderen valt.

In de tweede grot staan ongeveer 60 Boeddhabeelden, zodat alle pelgrims de gelegenheid krijgen om individueel tot Boeddha te bidden. Voor ons als westerling lijken heel veel van deze beelden sterk op elkaar en zouden ze net zo goed ergens in een fabriek aan de lopende band kunnen gemaakt zijn. Er zit ook weinig variatie in het thema: je ziet ofwel een liggende, staande of mediterende Boeddha in lotushouding. Verder zijn er in deze grot nog heel veel plafond- en muurschilderingen aanwezig.

In de derde grot staan eveneens een 60-tal Boeddhabeelden, maar deze dateren uit een iets latere periode uit de 18e eeuw. In de vierde grot bevinden zich dan nog meer recentere werken en in de laatste grot vinden we tot slot opnieuw een grote liggende Boeddha.

Dambulla is zeker een bezoekje waard, maar je krijgt er heel veel herhaling van dezelfde Boeddha figuur. Het lijkt eerder wat eentonig en inspiratieloos.

dambulla boeddhabeelden sri lanka

Pictures - foto's van Dambulla, dat bekend staat om zijn vijf grottempels met 130 Boeddhabeelden



Nalade Gedige, een historisch gebouw uit de 8e eeuw:



De toegangsweg naar Nalade Gedige, een historisch gebouw uit de 8e eeuw dat zowel Boeddhistische als Hindoeïstische invloeden kent, is helaas versperd wegens wateroverlast. Alwéér iets wat we niet kunnen bezichtigen door deze nietsontziende regen in Sri Lanka!

We rijden dan maar door naar een kruidentuin, waar we een deskundige rondleiding krijgen. Voor elke kwaal hebben ze hier wel een remedie. Reuma, migraine, zwaarlijvigheid, psoriasis, rimpelvorming, haaruitval, enz. You name it, en zij hebben er hier een helend kruidenmengsel voor! We bedanken voor de eer om een haarverwijderingscrème uit te proberen, waardoor de gids genoodzaakt is om zichzelf als proefkonijn te gebruiken. Hij smeert het goedje over een klein stukje van zijn arm en wanneer hij een kwartier later de crème verwijderd, komen zijn haren warempel vanzelf mee, zonder enige pijn! Waarom hebben ze dit magische recept nog niet doorverkocht aan één of ander farmaceutisch bedrijf?

Nadien volgt uiteraard het verplichte bezoekje aan de winkel, waar je alle wondermiddeltjes kan aankopen. Wij hebben geen zin in pukkels of een allergie en laten deze boot kordaat aan ons voorbij gaan.

Vervolgens krijgen we ook nog de gelegenheid om een batikfabriek te bezoeken, maar we hebben vandaag onze portie 'commercial talk' al overschreden en wensen niet in te gaan op dit aanbod.

Rond 15u00 arriveren we in Kandy, waar we een late lunch nemen en vervolgens checken we in bij het Regent Hotel, dat nog maar sinds januari 2014 zijn deuren heeft geopend. Het is echt een tophotel, met ruime moderne kamers die ons van alle comfort voorzien. In de inkomhal staat ook een zeer mooie kerststal die blijkbaar is gemaakt van gebakken koekjes. Het ziet er fantastisch uit en ruikt ook nog eens overheerlijk.

Na een verkwikkende douche trekken we naar de lounge voor een welverdiend aperitief en om 20u30 mogen we de beentjes onder tafel steken voor een uitgebreid kerstbuffet. We vinden diverse lekkere amuse-gueules tussen de voorgerechten en er staat zelfs beerkreeft op het menu. Ook bij de desserts is er keuze zat en kunnen we ons amuseren met een heuse chocoladefontein!

Om 22u30 doet de Kerstman dan zijn officiële intrede. Het is een hilarisch zicht hoe een kleine, magere Sri Lankaan met een blank masker hieraan gestalte geeft. Het is uiteraard de intentie die telt, maar het zijn toch vooral de niet-christenen die volledig uit de bol gaan bij de ontmoeting met de Kerstman.

Vooral een grote Indische familie gaat er na het diner helemaal voor en maakt er met het aanwezige orkest en DJ een topfeestje van. Ambiance in de keet!


Donderdag 25 december

Van Kandy naar het olifantenweeshuis in Pinnawela:



Het is ongeveer een uurtje rijden van ons hotel in Kandy naar het olifantenweeshuis in Pinnawela. Dit weeshuis werd in 1975 in Sri Lanka opgericht om baby olifantjes op te vangen die door hun moeder werden verstoten of om een andere reden niet meer in het wild konden overleven.

Normaal gezien worden een aantal dieren om 10u00 naar de nabijgelegen rivier gebracht om te baden, maar aangezien ook deze rivier ver buiten zijn oevers is getreden en het daardoor onveilig wordt, gaat dit waterfestijn helaas niet door.

Een inkomticket kost 2500 Rs per persoon. Een stevige prijs, maar je krijgt wel waar voor je geld want er zitten gemiddeld zo'n 60 olifanten in het park.

In het begin van het park komen we een aantal kooien tegen waar enkele kleine olifantjes gehuisvest zijn. Ze zijn vrij speels en dollen heel wat af met elkaar. De veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers zijn hier minimaal, want je kunt de olifanten door de brede tralies gewoon aanraken. Een Indische familie is de dieren met bladeren aan het voederen, maar het olifantje neemt de tak iets te enthousiast met zijn slurf vast en plet daardoor de hand van de vrouw tegen de stalen reling. Ze slaakt een kreet en trekt een pijnlijke grimas. Gelukkig grijpt de dierenverzorger snel in en verlost haar uit haar benarde situatie. Dat wordt gegarandeerd een joekel van een blauwe plek! Een ander koppel laat het hoofd van hun peuter dan weer uitvoerig 'beslurfen' door één van de kleine olifantjes. Onverantwoord en ondenkbaar in een westerse zoo!

Op bepaalde momenten wandelen de dierenverzorgers met volwassen olifanten gewoon door het aanwezige publiek, zonder enige afscherming. Geweldig om mee te maken, maar ongelukjes kunnen hier waarschijnlijk niet uitblijven.

Helemaal achteraan het park zijn dan de meeste olifanten terug te vinden, ook weer zonder enige vorm van afscherming van de bezoekers. Er lopen zowel volwassen als kleinere dieren rond en ze troepen meestal samen in groepjes van 5 à 6 dieren. We kunnen hen tot op 2 à 3 meter benaderen om naar hartenlust foto's te nemen. Kerstmis tussen de olifanten, het is weer eens iets anders!

olifantenweeshuis pinnawela sri lanka

Pictures - foto's van het olifantenweeshuis in Pinnawela



Na zo'n 1,5 uur 'olifantenfestijn' hebben we alles wel gezien en keren we terug naar Kandy, waar we in een juwelierszaak nog een demonstratie krijgen over het ambachtelijk delven en polieren van edelstenen. De blauwe saffier blijkt de meest waardevolle edelsteen te zijn die in Sri Lankaanse bodem te vinden valt. Uiteraard volgt er nadien nog een verplichte rondgang door de winkel, maar we laten ons niet tot kopen verleiden.

Na de lunch bezoeken we nog een aantal souvenirwinkels, maar ook hier vinden we jammer genoeg niets naar onze smaak of portemonnee. Wie van mooie houtsnijwerken houdt, zal hier echter sowieso zijn gading vinden.


Meer van Kandy:



Rond 16u00 komen we aan bij het meer van Kandy, waar we eerst nog een klein wandelingetje maken. Op deze korte afstand zien we vleermuizen in de bomen hangen, een slapende pelikaan op een tak en drie hagedissen in het water, waarvan één zeker een lengte had van 1,5 meter. Toch wel een imposant beest!

meer kandy sri lanka

Pictures - foto's van het meer van Kandy



Om 17u00 nemen we in het voormalige gebouw van het Rode Kruis plaats voor de culturele show 'Dances of Sri Lanka' (500 Rs per persoon en kaartjes worden best een uurtje op voorhand aangekocht om meer vooraan te kunnen zitten). We krijgen een aantal traditionele dansen in bijhorende kledij te zien, waarbij het ritme vooral wordt aangegeven door opzwepende trommels. Na de show krijgen we nog een bisnummertje met vuureters en lopen over hete kolen. Leuke voorstelling!


Sri Dalada Maligawa gekend als The Temple of the Tooth of Boeddha:



Na de show rept iedereen zich naar de nabijgelegen Sri Dalada Maligawa (1000 Rs per persoon), ook wel gekend als 'The Temple of the Tooth' of Boeddha, waar de bovenste linker hoektand van Boeddha in een rijkelijk versierd schrijn wordt bewaard. Dit is de heiligste plaats van Sri Lanka en dus moeten de schoenen weer uit.

Om 18u30 begint met veel tromgeroffel de avondceremonie, waarbij de Boeddhistische monniken en tempelpersoneel via een prachtige zilverkleurige deur een soort van heiligdom op de benedenverdieping betreden. Daarna begeeft iedereen zich naar de eerste verdieping waar 'het' gaat gebeuren. Om 19u00 stipt wordt namelijk de deur geopend waarachter het schrijn verborgen ligt. Het is een drummen van jewelste en je mag in deze mensenmassa zeker geen claustrofobie hebben. Langzaam maar zeker passeer je de deuropening en kan je een glimp opvangen van de prachtige kist, waarin de tand van Boeddha wordt bewaard. Foto's maken is gelukkig wel toegestaan. Exact een kwartier later wordt de toegangsdeur opnieuw gesloten. Pelgrims en toeristen die nog aan het aanschuiven zijn, hebben dus dikke pech!

Wanneer we de tempel buitenkomen, is het alweer stevig aan het regenen. Gelukkig hebben we onze paraplu bij.

Sri Dalada Maligawa Temple of the Tooth van Boeddha sri lanka

Pictures - foto's van de Sri Dalada Maligawa of de Temple of the Tooth van Boeddha



Vrijdag 26 december

Afgelaste rit naar het zuidelijker gelegen Ella:



Vandaag staat er normaal gezien een lange rit van 153 km naar het zuidelijker gelegen Ella op het programma. Vannacht heeft het echter in onze regio enorm geregend waardoor er enkele bergwanden zijn weggezakt, met de nodige wegversperringen tot gevolg. Bomen zijn ontworteld, betonnen elektriciteitspalen zijn als tandenstokers afgeknakt, enz. Er is heel wat ravage en schade, maar de wegenwerkers zijn meteen in gang geschoten om alle puin te ruimen.

Aangezien Ella op zo'n 1000 meter hoogte ligt en de kans op verzakkingen en blokkades in dit bergachtig gebied nog groter is, besluiten we in samenspraak met Shamee om geen risico's te nemen en rechtstreeks naar Colombo te rijden, zodat we morgen zeker onze vlucht kunnen halen.

Door deze wijziging in ons reisprogramma kunnen we helaas ook niet door de uitgestrekte theeplantages van Nuwara Eliya rijden. Deze hoogvlakte ligt op 2000 meter en de maximale temperatuur bedraagt er een aangename 25°C. De Britse kolonisten verkozen deze plaats dan ook boven de veel warmere kustregio's en bouwden hier destijds mooie Victoriaanse huizen. Jammer dat we dit fraaie landschap niet kunnen zien, maar het is werkelijk onverantwoord om op dit moment de bergen in te trekken. Zelfs de treinrit tussen Nuwara Elliya en Ella die door veel toeristen wordt genomen omwille van de adembenemende route doorheen de bergen, wordt door de overheid om veiligheidsredenen geannuleerd.

grondverschuivingen wateroverlast sri lanka

Pictures - foto's van de Sri Dalada Maligawa of de Temple of the Tooth van Boeddha



Theeverwerkende fabriek en kleine theeplantage:



Onderweg stoppen we gelukkig nog wel even aan een theeverwerkende fabriek, waar we een rondleiding krijgen hoe de geplukte groene theeblaadjes transformeren tot thee van de allerbeste kwaliteit. Een groot stuk van de verwerking is ondertussen geautomatiseerd, maar de gebruikte machines van Ierse makelij dateren wel nog van 1934.

Uiteraard mogen we nadien de thee proeven en hij bevalt ons zo erg, dat we meteen twee zakjes van 200 gr Ceylon Tea kopen (1200 Rs per pakje). Natuurlijk hebben ze ook nog andere thee in de aanbieding, maar de ruimte in onze koffer is helaas beperkt.

Even verderop bevindt zich ook nog een kleine theeplantage en Shamee is zo vriendelijk om voor ons deze omweg te maken, zodat we toch een paar leuke foto's tussen de theestruiken kunnen maken.

theeplantage sri lanka

Pictures - foto's van een theeverwerkende fabriek en een kleine theeplantage



Koers richting Colombo:



Daarna zetten we koers richting Colombo en brengen we enkele uren in de wagen door. Het is ook zeer druk op de baan, waardoor onze rit heel traag vordert. We rijden van het ene naar het andere dorpje, die eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Meestal is het een aaneenschakeling van kleine winkeltjes met elk hun eigen specialiteit: voedingswaren, auto- en brommeronderdelen, kleding, groenten en fruit, verf en zelfs tweedehands autozetels. Verder is het verkeer in Sri Lanka ook millimeterwerk, want er rijden regelmatig twee voertuigen spiegel tegen spiegel naast elkaar op één rijvak. Gekkenwerk!

Rond 17u00 arriveren we eindelijk in Colombo en kunnen we inchecken in het Grand Oriental Hotel, dat de lokale reisorganisatie deze ochtend voor ons heeft geboekt. We moeten wel zelf de hotelkamer betalen (US$103 voor een standaardkamer, maar we krijgen een gratis upgrade) en kunnen dan na terugkeer in België een terugbetaling indienen bij onze eigen touroperator. We zijn in elk geval gelukkig dat we heelhuids in Colombo zijn aangekomen!

Na onze terugkeer van het avondeten, horen we in onze kamer continu het zware gebrom van één of andere machine. We bellen naar de receptie om het probleem te melden en er staan vrijwel direct drie onderhoudsmannen aan de deur om het mankement op te sporen. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van de grote airco in de bovengelegen eetzaal en kan dus niet afgezet worden. Ter compensatie krijgen we een andere en nog grotere kamer aangeboden. Service!


Zaterdag 27 december

laatste dag in Sri Lanka Colombo:



Op onze laatste dag in Sri Lanka Colombo doen we het wat rustiger aan. We slapen wat langer en nemen onze tijd om uitgebreid te ontbijten op de vierde verdieping van ons hotel, dat een uniek uitzicht heeft op de industriële haven van Colombo.

Grand Oriental Hotel, dat gebouwd is in Victoriaanse stijl, blijkt het oudste hotel van de stad Colombo te zijn. Gelukkig zijn er doorheen de jaren wel wat renovatiewerken geweest, zonder afbreuk te doen aan de grandeur van de koloniale tijd.

Na het ontbijt maken we nog een wandeling door het noordelijk gelegen Fort district, waar nog een aantal andere mooie gebouwen uit de 19e eeuw terug te vinden zijn zoals de Clock Tower, de officiële residentie van de minister-president en de gebouwen van Cargill's en Miller's, de oudste warenhuizen van de stad.

Het Fort district is tegenwoordig het zakencentrum van Colombo, met de wolkenkrabber van de Bank of Ceylon en de dubbele torens van het World Trade Center als belangrijkste trekpleisters. Aan de overkant van het WTC bevindt zich een leuke binnenplaats met enkele gezellige restaurants, waarvan ééntje gespecialiseerd is in krabgerechten.

We vervolgen onze weg langs het prestigieuze 5-sterren hotel The Kingsbury (zeker een kijkje binnen nemen) en wandelen dan een eindje langs het strand van de Indische Oceaan tot aan het Galle Face Hotel, een andere grande dame onder de hotels in Colombo, die momenteel een grondige renovatie ondergaat.

Veel meer is er in deze buurt niet meer te zien en we keren terug naar het hotel, waar Shamee ons om 14u30 oppikt voor nog een korte stadstour door Colombo. De andere bezienswaardigheden bevinden zich vooral in het Cinnamon Garden district. Rondom het Viharamadahadevi Park liggen meerdere koloniale pareltjes zoals het Nationaal Museum (momenteel onder renovatie), het raadshuis dat grote vergelijkingen vertoont met het Witte Huis en de Independance Memorial Hall, een grote open zuilenhal.

Onze laatste uurtjes in Colombo brengen we door in een shoppingcenter, maar de prijzen zijn bijna gelijk aan die van België. Niet echt interessant dus om koopjes te doen.

Ruim op tijd worden we door Shamee aan de luchthaven afgezet, overhandigen we hem een ruime fooi voor zijn onberispelijke diensten en beginnen we aan de gebruikelijke incheck- en controleroutine. De taxfree-winkels in de luchthaven vragen schandalig hoge prijzen voor hun souvenirs, maar ergens achteraan vinden we nog een klein winkeltje waar we aan een schappelijke prijs een stenen Boeddhabeeldje kunnen kopen. Missie geslaagd!

colombo sri lanka

Pictures - foto's van Colombo



Van Sri Lanka Colombo in Azië via Brussel naar Antwerpen - Deurne:



Om stipt 21u55 stijgen we in Sri Lanka Colombo op, voor onze vlucht naar Abu Dhabi die een dikke vier uur in beslag zal nemen. Als afscheidsgeschenk krijgen we nog snel een korte, hevige regenbui te verwerken. De cirkel is rond en we nemen met gemengde gevoelens afscheid van het deels overspoelde Sri Lanka.

In Abu Dhabi kunnen we vrijwel onmiddellijk inschepen voor onze aansluitende vlucht naar Brussel. Aangezien het een nachtvlucht is van ca zeven uur proberen we wat te slapen, maar we slagen slechts gedeeltelijk in deze opzet.

Rond 8u00 's morgens plaatselijke tijd zetten we terug voet op vaderlandse bodem, die met een dun sneeuwlaagje is bedekt. Het vriest ook -4°C en we bibberen bijna uit ons vel. Dat wordt weer even aanpassen in Antwerpen - Deurne!


Like en deel het reisverhaal met foto's van Sri Lanka in Azië met je vrienden op Facebook







Film over Sri Lanka van: www.wearetravellers.nl/azie/sri-lanka/backpacken-sri-lanka-route/



Nuttige informatie:



Noodnummers Sri Lanka




Medische informatie Sri Lanka in Azië:


inenting
malariamug


tijgermug


tijgermug



Touristenvisum:


Voor touristen is er een touristenvisum nodig. Het touristenvisum kan elektronisch via het 'Electronic Travel Authorisation systeem' worden aangevraagd of op de luchthaven worden gekocht. De prijs op de luchthaven is duurder dan wanneer je het elektronisch aankoopt. De betaling van het touristenvisum kan enkel met een Visa of Mastercard. De aanvraag blijft 3 maanden geldig. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen visumkosten te betalen.

Voor de aanvraag van een visum heb je volgende nodig:



Weer en klimaat:


Sri lanka heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen er gemiddeld rond de 25 à 30° Celcius. In de hoger gelegen gebieden en bergen is het frisser, met gemiddelden rond de 15 à 20° Celcius.


Tijdsverschil Sri Lanka - België:


In de Belgische zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later. In de Belgische wintertijd, is het in Sri Lanka 4,5 uur later.


Taalgebruik:


Als taalgebruik geld in Sri Lanka het Singalees en Tamil als officiële talen. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken.


Verkeer:


In Sri Lanka rijdt men links. Let op bij het overtsteken van de straten, naderen van rotondes en inrijden van straten, dat je eerst goed kijkt. We zijn deze rijrichting in België niet gewoon.


Elektriciteit:


In de Sri Lanka is er overal 230V voorzien. Er worden 3 verschillende soorten stopcontacten gebruikt, verloopstekkers zijn daarom noodzakelijk. Het meeste voorkomende stopcontacten zijn van het Type G.



Kraanwater en eten:


het kraanwater is er niet drinkbaar. Gebruik flessenwater, ook om de tanden mee te poetsen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten en ongewassen fruit. Alles steeds wassen in mineraalwater of gekookt water.

Sri Lanka heeft een overvloed aan lekker vers fruit, zoals papaja's, ananas, bananen, mango's en kokosnoten.

Sri Lanka is het land van de curry's, die je er in talloze soorten kunt krijgen. Sommige curry's zijn zeer heet. In de meeste hotels, maken ze de maaltijden voor de westerse toeristen, minder heet. De maaltijden bestaan hoofdzakelijk uit 'rijst en curry's.

De lokale drank is Arrack wat een soort whisky is, die zowel 'on the rocks' als gemixed met fruitsap of cola te drinken is. Bier is er in verhouding vrij duur (westerse prijzen) maar frisdranken zijn spotgoedkoop. Drink er ook eens een kop thee, want de thee daar is de beste van de wereld.


Geld:


In Sri Lanka wordt betaald met de Srilankaanse roepie (rupee uitgesproken). de afkorting van de roepie is LKR.


Fooien:


Deze informatie is afkomstig van enkele reisgidsen. De wisselkoers bij het schrijven van de fooien, bedroeg 1,0000 EUR = 173,3700 LKR


Obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen in Sri Lanka, verwachten een fooi van LKR 20 per dag of LKR 100 per week. De kruiers en bellboys die de koffers naar de kamer brengen, rekenen op LKR 20 per stuk bagage.

Indien u goed bent bediend, vriendelijk, afhankelijk van de verleende diensten en eindbedrag, wordt meestal 5-10 percent fooi gegeven. Let op, sommige restaurants hebben bij de rekening al 10 percent service toegevoegd.

De chauffeur en gidsen verwacht op het einde van de reis of dienst, per persoon, een fooi van LKR 200 per dag.


Kledij:


Afhankelijk van het seizoen waarin je reist, is anderen kledij nodig. In de lente en de in zomer is lichte gemakkelijke katoenen kleren met een hoofdbedekking ideaal. In hetzelfde seizoen in de bergen, is toch warme kledij noodzakelijk. De temperatuur neemt er soms behoorlijk af, zeker op hoogtes boven de 2000 meter.

In de moesson periodes die van mei t/m september aan de zuidwest kant van Sri Lanka zijn en die van november t/m februari aan de noordoost kant van Sri Lanka zijn, komt lichte regenkleding en een paraplu goed van pas. Soms zijn er forse regenbuien, die meestal ook weer zo voorbij zijn met terug volop zon.

Voor bezichtigingen aan tempels en religieuze gebouwen is bedekkende fatsoenlijke kleding vereist. In Boeddhistische en Hindoetempels mogen geen hoofdbedekkingen worden gedragen.





Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne