www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

duiken in Spanje L'Estartit in de Middellandse Zee

engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Spanje L'Estartite met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, scuba diving - duiken in Spanje L'Estartit op de Medes Eilanden in de Middellandse Zee en pictures - foto's



Waar ligt L'Estartit in Spanje?


map spanje estartit


L'Estartit, een voormalig vissersdorp gelegen aan de voet van het Montgrí-massief, is nu een moderne badplaats dankzij zijn 5 km lang, zachtglooiend zandstrand aan de Middellandse Zee. Op ca. 1,5 km voor de kust liggen de Medes eilanden met hun prachtige rotsformaties, een paradijs om te duiken en ideaal voor snorkelaars.

Excursies vanuit L'Estartit: de middeleeuwse dorpjes Pals en Peratallada (beiden op ca. 20 km), de keramiekstad La Bisbal (23 km), L'Escala (17 km), Gerona (43 km) en het Dalí-museum in Figueras (38 km).

Je kan vanuit het stadje L'Estartit met meerdere duikclubs of duikscholen op de Medes eilanden in de Middellandse Zee gaan duiken. De Medes eilanden zijn een beschermd natuurgebied. Boten mogen niet ankeren en moeten een genummerde boei huren. Hierop wordt streng toegezien. Met deze maatregel wordt de bodem beschermd tegen vallende of trekkende ankers, die alles vernietigen. Tijdens het duiken en fotograferen van het onderwaterleven en landschap, moet je het natuurgebied eveneens eerbiedigen.


spanje estartit

Pictures - foto's Spanje - L'Estartit aan de Middellandse Zee



De Medes eilanden in de Middellandse Zee vormen een archipel, bestaande uit zeven eilanden, die op ca. 1,5 km afstand van de haven van L'Estartit liggen. Je ziet de eilanden vanaf het strand of vanop een heuvel van L'Estartit mooi liggen. De Medes eilanden vormen een echte kweekvijver voor de Middellandse Zee. Deze overvloed aan leven maakt het duiken steeds aangenaam en gevarieerd. Je kan er dagelijks duiken want je geraakt er maar niet op uitgekeken!

Het visbestand en ander onderwaterleven is op de Medes eilanden in Spanje zeer uitbundig aanwezig. Je komt er bv. hele scholen snappers en brasems tegen. Tandbaarzen die groter zijn dan een meter komen hier regelmatig voor.

Rascasse of schorpioenvissen van wel 50cm zijn gecamoufleerd en gaan volledig op in het onderwaterlandschap. Je moet zeer goed kijken om deze rascasse of schorpioenvissen te kunnen vinden. Dat maakt ze uiteraard ook gevaarlijk! Rascasse of schorpioenvissen hebben namelijk een vlijmscherpe giftige rugvin. Het is dus belangrijk om nooit je handen te plaatsen tijdens het duiken en voldoende afstand te bewaren van de bodem.

Indien je meer ten zuidoosten van de Medes eilanden gaat duiken, kan je met wat geluk in de stroming eagle rays (adelaarsroggen) tegenkomen, die na de duik gegarandeerd het onderwerp van gesprek op de boot zullen zijn.

Verder zijn de rotswanden van de Medes eilanden begroeid met zeer veel gorgonen in verschillende kleuren. In deze gorgonen krioelt het bovendien van klein leven en vissen. Liefhebbers van klein zee- en of bodemleven vinden hier o.a. naaktslakken, zeenaalden, kokerwormen met hun mooie waaier en soms zelfs een zeldzame langoestin.

Octopussen zijn het lievelingshapje van de tandbaarzen en verbergen zich meestal tussen de spleten en rotsen. In de grotten en rotsopeningen kom je af en toe ook een murene of congor tegen. Het is dus belangrijk om tijdens het duiken steeds goed in alle hoeken en spleten te kijken

Op de Medes eilanden in Spanje - L'Estartit zijn eveneens talrijke grotten en tunnels onder water te vinden. Deze uit kalkrots bestaande eilandengroep in de Middellandse Zee maakte meer dan tienduizend jaar geleden onderdeel uit van het massief van de Montgri. Thans zijn in de Medes eilanden en aan de kustrotsen van Montgri verschillende grotten terug te vinden waarin je kan duiken. Zo kan je er duiken in o.a. La Vaca, La Sardina, Dofi Nord en de tunnel van La Pedrosa.


Op de Medes eilanden in Spanje - L'Estartit in de Middellandse Zee heb je volgende duikplaatsen


Salpatxot, El Medellot, Pedra de Deu, Pota del Llop, La Vaca, Dofi Nord, Dofi Sud, Tasco Gros, Carall Bernat, Tasco Petit, Les Ferranelles, L'Escribana,

duikplaatsen medes eilanden middelandse zee


Maps duikplaatsen Medes eilanden



Noordwaarts van L'Estartit zijn er nog volgende duikplaatsen


Cala Feriol, Reggio, La pedrosa, Puig de la Sardina, Raco del Rossinyol, El Negre del falaguer, Illa del Dui, Punta de les Salines


Niet ver van de Medes eilanden in Spanje ligt de Reggio Messina. In de Reggio Messina werd in 1991 met opzet een schip tot zinken gebracht. Dit is het grootste wrak van de Costa Brava waarop men op kan duiken. Verder zonk voor Cala Montgo in 1971 het schip Avenire, ook wel bekend als Marmoler, dat in zijn vrachtruimte nog een marmerlading bewaart. Het zou het enige wrak aan de kust van de Costa Brava zijn dat volledig intact is gehouden. In Cala Montgo zijn meerdere duikclubs - duikscholen aanwezig die op het Avenire wrak gaan duiken. Om in de zomerperiode van L'Estartit naar Cala Montgo te rijden, moet je toch ongeveer een uur rekenen.


Zaterdag 26 juli 2014:

Van Antwerpen - Deurne naar Zaventem, vlucht naar Spanje - Barcelona naar L'Estartit


De vlucht van Zaventem naar Spanje - Barcelona duurt 1u20. Voor het afhalen van een huurauto mag je minstens een half uur rekenen. De rit van Barcelona naar L'Estartit op een zonnige zaterdag duurt 3 uur. Vanaf Girona begint de file. De Spanjaarden rijden namelijk in het weekend ook massaal naar de kustbestemmingen.

duikploeg

Voldoende drinken is de boodschap



Zondag 27 juli 2014:

Duiken op La Vaca en Salpatxot


La Vaca

Vanuit L'Estartit ligt de duikplaats La Vaca aan de achterzijde en ten Oosten van de Medes eilanden archipel. De duikplaats La Vaca heeft enkele kleine grotten. De twee uiterst linkse grotten worden vrij smal en lopen dood. Er wordt aangeraden om enkel aan de grot opening te duiken. De grot rechts ervan wordt op 12m diepte zeer smal en de 2e uitgang is dichtgemaakt. Er is wel een opening waarbij je in een open ruimte komt. Deze open ruimte heeft twee tunnels, waarvan er &&n doodloopt en de andere zeer diep uitkomt. Hierin gaan wordt ten sterkste afgeraden; enkel vooraan in de grot duiken is dus de boodschap. Bij de uiterst rechtse grot kan je op 15m diepte helemaal door de rots duiken en kom je uit aan de andere kant van de rots. Wel opletten voor de stroming die soms aan de andere kant kan heersen of wanneer er langs de buitenkant wordt teruggekeerd in plaats van opnieuw door de grot te duiken. Daar de boten aan een ankerboei moeten hangen, moet je op eigen kracht terug naar de boot. Er dient m.a.w. steeds rekening gehouden worden met de stroming.

Salpatxot

Salpatxot ligt noordwaarts van de Medes eilanden archipel. Vanuit de haven van L'Estartit ligt Salpatox links. Salpatxot is een zacht hellende bodem met grote rotsblokken op de bodem. Tussen de grote rotsblokken waar voldoende zonlicht komt, groeit er zeegras. Daar er goede beschutting, algengroei en zeegras is, valt er redelijk veel onderwaterleven te zien. Een goed herkenningspunt van deze duikplaats is een kleine pinnacle die boven water uitsteekt. Dit is de uiterst linkse kant om te duiken als je naar de massieve rots kijkt. Daarvan moet je wegduiken tot maximum 22m om vervolgens links (dezelfde richting als het eiland aan je linkerkant) te gaan tot maximaal 25m. Vervolgens keer je terug richting eiland en slalom je tussen de rotsblokken, waar veel vis verscholen zit. Daarna draai je naar links en keer je op 8m en met het eiland aan de rechterkant terug naar de boot.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Maandag 28 juli 2014:

Duiken op Pedra de Deu en Talud ten westen van Tasco Petit


Pedra de Deu

Pedra de Deu is het noordelijkste rotspuntje van de Medes eilanden in L'Estartit. Er is een ondiep stuk rotsbodem waar de duik meestal begint. De bodem gaat vanaf de eilandkant naar de pinnacle Pedra de Deu op 40m diepte. Indien je verder tot 45m afdaalt, is er enkel nog zandbodem en niets te zien. Pedra de Deu is vanaf 30m diepte tot aan de bodem dicht begroeid met mooi gekleurde gorgonen in verschillende kleuren. Tussen de spleten en rotsblokken zit bovendien veel vis verscholen. Aangezien je hier diep kan duiken, is er de mogelijkheid om terug richting eiland te gaan en daar uit te duiken op 10 à 6m. Op de zandstukken in het ondiepe gebied groeit zeegras tussen de met algen bedekte rotsen. Snappers en harders zijn hier dan ook veelvuldig van de partij.

Talud ten westen van Tasco Petit

Tasco Petit is een kleine pinnacle die vlakbij Carall Bernat en Tasco Gros ligt. Deze groep rotsblokken ligt ten zuidoosten van de Medes eilanden in L'Estartit. Het droppunt is niet altijd vlakbij Tasco Petit omdat zich ten oosten op 20m diepte een mooie talud in rotsen bevindt. Soms kan het er hard stromen en meestal zwemmen er barracuda's en eagle stingrays rond. Duik je echter te veel naar het zuidoosten, dan heb je enkel zand en ga je langzaam dieper waar niets te beleven valt. Keer dan terug naar het noorden, waar veel leven te vinden is op de rotsblokken.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Dinsdag 29 juli 2014:

Duiken op La Vaca en Tasco Petit


La Vaca zie bovenstaande

Tasco Petit

Tasco Petit is een kleine pinnacle die vlakbij Carall Bernat en Tasco Gros ligt. Deze groep rotsblokken ligt ten zuidoosten van de Medes eilanden in L'Estartit. Tasco Petit is de zuidelijkste punt van de Medes eilanden. Soms kan het aan Tasco Petit hard stromen, waardoor je niet volledig rond de pinnacle kunt duiken. Het best duik je hier richting zuiden, waarbij je van de Tasco's en Carnall Bernard schuin wegduikt. De rotsblokken worden dan kleiner en het wordt ook dieper. Op een bepaald moment kom je op ongeveer 30m diepte kleinere rotsblokken tegen en zie je aan de rechterkant enkel zand. Dikwijls zwemmen hier barracuda's en eagle stingrays in de stroming rond. In deze richting kan je duiken tot 40 à 45m diepte, maar let wel steeds op voor de stroming! Tijdens dit traject telden we 27 grote tot zeer grote tandbaarzen, wat een ongelofelijk schouwspel was. Wanneer je nadien naar het noordoosten duikt, worden de rotsblokken terug groter. Het uitduiken tussen Carall Bernat, Tasco Gros en Tasco Petit is een echte aanrader want er is veel leven tussen, rond en op de rotsblokken te vinden. Om terug te keren naar de boot die aan een boei aan Tasco Petit hangt, duik je best uit op 5 à 6m diepte rond de pinnacle. Op die manier vermijd je om de veiligheidstrap in de blauwe te moeten doen, indien er te veel stroming zou staan.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Woensdag 30 juli 2014:

Duiken op Carall Bernat en Dofi Nord


Carall Bernat

Carall Bernat is de oostelijkste rotsblok van de Medes eilanden in L'Estartit. Carall Bernat ligt in een groepje van drie rotsblokken en is de grootste pinnacle. De andere twee zijn Tasco Petit en Tasco Gros. In de omgeving van deze 3 pinnacles maak je vrij ondiepe duiken van 18m tot 7m tussen rotsblokken waar veel leven zit. Als de stroming het toelaat, kan je rond Carall Bernat duiken. Hou wel je luchtvoorraad en diepte goed in het oog, want aan de oostkant ga je gemakkelijk naar 40 à 45m. Wil je kans maken op eagle stingrays en barracuda's, dan kan je best enkel duiken op de zuidoost kant van Carall Bernat (Carall Bernat is dus aan je linkerzijde) en terugkomen op 15m. Grote tandbaarzen en gorgonen zijn dan zeker van de partij. Kijk zeker ook regelmatig in de blauwe (van Carall Bernat weg) om eagle stingrays en grote tandbaarzen te spotten. Het uitduiken gebeurt tussen de drie pinnacles Carall Bernat, Tasco Petit en Tasco Gros.

Er is ook een tweede mogelijkheid, afhankelijk van de stroming rond Carall Bernat. Het duiken start dan richting noord, tussen Tasco Gros en Carall Bernat op 5m diepte. Daarachter kan je pijlsnel naar beneden. De pinnacle Carall Bernat is dan steeds aan je rechterzijde. Als je een kwart hebt afgelegd, kijk dan regelmatig in de blauwe om eagle rays. tandbaarzen en barracuda's te spotten.

Dofi Nord

Dofi Nord is een grottenstelsel midden in de Medes eilanden in Estartit. Dofi Nord begint op 5 à 7m diepte en loopt van noord naar zuid. Na ongeveer 70m wordt het terug licht en aan de rechterkant staat een bronzen dolfijntje. Je kunt uit de grot duiken en vervolgens naar rechts gaan om op de rechterkant in een andere grot te duiken die uitkomt in een grote holle ruimte, de Kathedraal genaamd. Aan het bronzen dolfijntje kan je ook naar links (oost) duiken. Na 20m in deze tunnel zie je aan de rechterkant een grote ruimte waar twee uitgangen zijn. Het licht dat in deze ruimte speelt, levert een mooi schouwspel op. Verder gaat deze tunnel naar een diepte van 25m en is vanaf het dolfijntje ongeveer 70m lang. Ga je een beetje verder oostwaarts, dan kan je gemakkelijk naar 30m diepte gaan. Draai vervolgens naar links en hou de rotsen aan je linkerkant. Stijg op het einde van de tunnel langzaam tot 7m. Je bent nu terug in de oorspronkelijke grot waar de duik werd gestart. Kijk in de grotten van Dofi Nord regelmatig naar de zoldering of in kleine holtes links en rechts, want daar zit soms veel vis.

Dofi Sud

Dofi Sud is hetzelfde als Dofi Nord, maar dan omgekeerd. Afhankelijk van de stroming, golfslag en wind, bepaalt de schipper de dropplaats voor de duikers.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Donderdag 31 juli 2014:

Duiken op Pota del Llop en Tasco Gros


Pota del Llop

De duikplaats Pota del Llop ligt ten noordoosten van het grootse eiland van de Medes en is een schuine dropoff die daalt tot op een diepte van 30m. Vanaf 16m diepte is Pota del Llop bijna volledig begroeid met gorgonen. Beneden de dropoff liggen grote rotsblokken die eveneens begroeid zijn met gorgonen en waartussen veel onderwaterleven te bespeuren valt. Duiken op Pota del Llop gebeurt meestal van oost naar west, maar kan ook worden omgekeerd. Ten westen van Pota del Llop kan je nog een stukje noordwaarts duiken tot aan het rotsblok Pedra de Deu. Op die manier kan je dus twee locaties in één duik combineren. Indien er weinig stroming staat, is het ook mogelijk om vanaf Pedra de Deu naar Pota del Llop te duiken.

Tasco Gros

Tasco Gros is een pinnacle ten zuidoosten van de Medes eilanden en ligt vlakbij Tasco Petit en Carall Bernat. Als de dropplaats ten noorden van Tasco Gros gelegen is, wordt afhankelijk van de stroming, naar Tasco Petit of naar Carall Bernat gedoken. Tasco Gros is onderaan de pinnacle 25m diep. In de richting van Tasco Petit neemt de diepte behoorlijk af. In de richting van Carall Bernat kan je naar 35m gaan. Duiken richting Carall Bernat levert de mooiste zichten op. Vanaf 20m diepte zijn er vele gorgonen en onderwaterleven terug te vinden. Op de bodem onderaan de pinnacle liggen grote rotsblokken, waartussen veel vissen verscholen zitten. Kijk ook regelmatig in den blauwe van de pinnacle weg want daar passeren dikwijls eagle rays.

Een tweede duiklocatie ligt ten zuiden van Tasco Gros, waar het slechts 7 à 11m diep is. Er liggen allemaal rotsblokken die een plateau vormen tussen Tasco Petit ten westen, Tasco Gros ten noorden en Carall Bernat ten oosten. Tussen de rotsblokken is veel leven te vinden. Afhankelijk van de stroming kan je van hieruit naar Tasco Petit of Carall Bernat duiken.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Vrijdag 01 augustus 2014:

Duiken op Les Ferranelles en L'Escribana


Les Ferranelles en L'Escribana

Les Ferranelles is een klein stukje rots dat ten westen van Tasco Gros en Tasco Petit ligt. Als je duikt in zuidoostelijke richting, dan kom je vanaf 26m tot 35m diepte de drie grote rotsblokken van L'Escribana tegen, die met vele gorgonen begroeid zijn en waartussen veel onderwaterleven te vinden is. Kijk op LàEscribana ook regelmatig naar boven om eagle rays en barracudaà's te spotten. Op het einde van de rotsblokken van LàEscribana duik je richting noord-noord-oost naar Tasco Petit. Op 12 à 15m diepte zie je de pinnacle Tasco Petit. Op het vrij ondiepte noordplateau van rotsblokken tussen Tasco Petit en Tasco Gros zit eveneens veel leven. Blijf ook hier regelmatig naar den blauwe kijken. Vervolgens westwaarts duiken over het plateau tot je aan de rots Les Ferranelles komt. Mis je die ten zuiden, dan kom je op 12m diepte zeegras tegen en een boei om boten te ankeren. Daar ten noorden ligt de rots Les Ferranelles.




duiken medes eilanden middellandse zee

Pictures - foto's van duiken in Spanje op de Medes eilanden in de Middellandse Zee



Zaterdag 02 augustus 2014:

Van L'Estartit naar Barcelona, vlucht naar Zaventem naar Antwerpen - Deurne


De rit van L'Estartit naar Barcelona duurt 2 uur. Voor het afleveren van een huurauto, mag je een klein half uur rekenen. De terugvlucht van Spanje - Barcelona naar Zaventem duurt 1u20.

Het was weer een toffe vakantie.


Een citytrip in Barcelona - Spanje



Een duikvakantie in L'Estartit aan de Costa Brava op de Medes eilanden kan gemakkelijk gecombineerd worden met een citytrip naar Barcelona - Spanje.

barcelona

Voor meer informatie over een citytrip in Barcelona ga naar het

Reisverhaal en pictures - foto's van een city trip in Barcelona in Spanje



Movies, duiken in Spanje op de Medes Eilanden







Like en deel het reisverhaal met foto's van Spanje L'Estartite met je vrienden op Facebook






Nuttige informatie over Spanje:



Medische informatie over Spanje


inenting


Hyperbaric chamber en emergency contacts in Palmós en Barcelona:


Decompressiekamer in het Ziekenhuis van Palamós

Op 11 juni 2010 werd de nieuwe hyperbare kamer van het ziekenhuis in Palamós in gebruik genomen. De vorige decompressiekamer dateerde van 1994. De nieuwe decompressiekamer heeft twee compartimenten, een diameter van 2,5 meter en een totale lengte van 5,8 meter. De maximale verwerkingscapaciteit is 8 zitplaatsen of omgebouwd 1 patiënt op de brancard en 4 zitten. De decompressiekamer is uitgerust met een innovatief luchttoevoer systeem en met de nieuwste veiligheids-mechanismen. De maximale werkdruk van de decompressiekamer is 5 bar.

Tel: Hospital de Palamós Hospital de Palamós, Palamós (Girona) (1) (10) 972 60 01 60 - 972 60 06 20

Adres: C. de L'Hospital nr 36. 17230 Palamós. Gerona.


Decompressiekamer in Barcelona

Tel: CRIS - Unidad de Terapéutica Hiperbárica Hospital Cruz Roja Barcelona (1) (3) 93 450 37 36 Dr. J. Desola 24 horas

Adres: c. Dos de Mayo 301. E- 08025 Barcelona.


Noodnummers:




Duikschool in L'Estartit::




Medes eilanden, boei nummer en vergunning:




Het klimaat in L'Estartit:




Klimaattabel van gemiddelden temperaturen in de Costa Brava:



L'Estartit Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Min temperatuur graden Celcius 3 4 5 7 11 15 18 18 16 11 7 4
Max temperatuur graden Celcius 13 14 16 17 21 25 28 28 25 21 16 14
Gemiddeld aantal dagen neerslag 9 9 10 10 8 6 4 5 8 7 9 9
Zee temperatuur graden Celcius 13 13 13 14 17 20 23 25 23 20 17 15


Het tijdsverschil in Spanje t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Kledij:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne