Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne
Duiken op Tenerife de Canarische eilanden
Like en deel het reisverhaal met foto's van Tenerife de Canarische eilanden met je vrienden op Facebook
Duikreisverhaal - foto's: duiken op Tenerife de Canarische eilanden van Spanje, bezoek aan de vulkaan El Teide en dierentuin Loro Parque
Waar ligt Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje?
Info over Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje?
Tenerife: een vulkanisch paradijs
Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden van Spanje, is een populaire vakantiebestemming vanwege zijn aangename klimaat en gevarieerde landschappen. Het eiland staat bekend om zijn indrukwekkende vulkaan, de Pico del Teide, die met zijn 3.718 meter het hoogste punt van Spanje is. Naast de vulkaan biedt Tenerife een mix van zwarte zandstranden, groene valleien en indrukwekkende kliffen.
Natuurlijke schoonheid van het Anaga-gebergte
Het Anaga-gebergte, een UNESCO-biosfeerreservaat, is een paradijs voor wandelaars. Je vindt er dichte bossen, indrukwekkende kliffen en verborgen baaien. De Masca-kloof is een spectaculair natuurfenomeen met steile wanden. Je kunt deze kloof per boot bereiken of via een uitdagende wandelroute verkennen. De Los Gigantes-kliffen rijzen tot wel 600 meter boven de oceaan uit en bieden een indrukwekkend schouwspel, vooral tijdens een boottocht.
Stranden en ontspanning
Tenerife heeft voor ieder wat wils als het gaat om stranden. Playa de las Américas is een bruisend strand met talloze bars, restaurants en watersportactiviteiten. De boulevard biedt volop mogelijkheden om te winkelen en te genieten van de levendige sfeer. Los Cristianos heeft een gezellig strand met een lange boulevard en een levendig centrum. Voor een rustiger alternatief kun je terecht op Playa de El Bollullo, een zwart zandstrand omringd door bananenplantages.
Activiteiten en cultuur
Tenerife is een paradijs voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers. Naast wandelen kun je er ook surfen, duiken, snorkelen en zeilen. Het Canarische eiland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Sporen van deze cultuur zijn nog steeds te vinden op het eiland.
Praktische informatie
Tenerife heeft een goede infrastructuur en is gemakkelijk te bereizen met het openbaar vervoer of een huurauto. Het Canarische eiland van Spanje is echter populair, waardoor het vinden van een parkeerplaats soms lastig kan zijn.
Reisverhaal duiken op Tenerife eilanden de Canarische eilanden van Spanje
Omdat we de donkere, druilerige dagen in België grondig beu zijn en grote nood hebben aan een extra portie zonne-energie boeken we een last-minute reisje naar Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje, het eiland van de eeuwige lente.
Zaterdag 14 december 2024
Vlucht van zaventem naar Tenerife
Aangezien we een vroege ochtendvlucht naar Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje hebben, rijden we midden in de nacht richting Zaventem. Da's lang geleden dat we nog zo vlot 100km/uur konden halen op de ring van Antwerpen. Zalig!
Rond 3u15 rijden we in Vilvoorde de Nooya Parking op, waar we onze wagen een weekje zullen stationeren. De parking is slecht verlicht en niet begrensd met een bareel, maar voor een totaalbedrag van 27 EUR mogen we uiteraard niet al te hoge verwachtingen hebben. De Franstalige chauffeur staat ons alvast al op te wachten, maar we moeten nog even wachten op twee Nederlanders die verkeerd zijn gereden. Gelukkig hebben we voldoende marge ingecalculeerd om tijdig in Zaventem te geraken.
Op dit vroege uur zijn er nog niet zoveel reizigers, dus het inchecken en controle bij de security verloopt vrij vlot. De meeste eetgelegenheden zijn tot onze verbazing al open; de winkels helaas nog niet.
Met een half uurtje vertraging stijgen we rond 6u30 op voor een 4,5 uur durende vlucht richting het zonnige Tenerife. We hadden op voorhand geen al te hoge verwachtingen van deze TUI-vlucht, maar het valt reuze mee want we hebben voldoende beenruimte en ook het aanbod snacks (tegen betaling) is vrij uitgebreid. Helaas heeft dit type vliegtuig geen filmaanbod of ander entertainment programma, dus proberen we maar wat slaap in te halen.
Rond 10u00 plaatselijke tijd landen we op Tenerife. Nadat we de bagage hebben opgepikt, begeven we ons naar de balie van Goldcar waar we op voorhand via Rental Cars een huurwagen hadden geregeld. De bediening is oke, maar alles verloopt op een drafje en er kan moeilijk een glimlach vanaf.
Eens we onze Volkswagen Taigo hebben geïnspecteerd op mogelijke schade, stellen we de GPS in voor een kort ritje naar duikschool Buceo Rincon in Los Cristianos. Daar kunnen we het duikgerief alvast afzetten en de nodige administratie afhandelen. Vervolgens rijden we verder door naar het hotel Mediterranean Palace, een groot 5-sterren hotel dat recent volledig werd gerestaureerd en op de rand ligt van het zeer toeristische Playa de las Américas. Over het algemeen zijn we niet zo'n fan van massatoerisme, maar het hotel heeft een goede centrale uitvalsbasis om het hele eiland te verkennen. Bovendien beschikt het hotel Mediterranean Palace over een eigen parking; geen overbodige luxe in de wetenschap dat vrije publieke parkeerplaatsen op Tenerife nog schaarser zijn dan in Antwerpen.
We worden vriendelijk onthaald met een glas cava en krijgen van de receptiemedewerkster de optie om een upgrade te nemen naar een kamer met zicht op de oceaan of het zwembad, maar we vinden het iets te duur. We behouden dus kamer nr. 5018 op de 5e verdieping en daar zijn we achteraf beschouwd heel blij mee, want we hebben vanop ons terras een schitterend uitzicht op de achterliggende bergen met de Teide vulkaan als kers op de taart. Bovendien kijken we uit op de Golden Mile, een levendige boulevard met unieke mix van (designer)winkels zoals Guess, Gucci en Prada en diverse restaurants. De hele straat is ook prachtig versierd met fonkelende kerstverlichting. Daar kunnen veel winkelstraten in België nog een puntje aan zuigen!
Eens we de bagage hebben afgezet op de kamer, is het tijd om het hotel en zijn omgeving te verkennen. Aan het grote ronde zwembad liggen veel 65-plussers van hun welverdiende pensioen en het heerlijke zonnetje te genieten. Aan de achterkant van het hotel kunnen we via een poortje doorsteken naar het mooie zandstrand dat is afgezoomd met een lange wandeldijk, een grasstrook en palmbomen. Het voelt een beetje aan zoals Ocean Drive in Miami Beach.
's Avonds hebben we zin in typisch Spaanse kost, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want op de Golden Mile vinden we enkel Italiaanse, Mexicaanse, Indische, Argentijnse en nog vele andere internationale keukens. Zeer vreemd! We geven echter niet op en wandelen richting het strand van Los Cristianos, waar we gelukkig wel een aantal Spaanse restaurants vinden.
We nestelen ons op het overdekte terras van Raymond III met zicht op zee. Een weloverwogen keuze want er hangen dreigende donkere wolken in de lucht, waar niet veel later af en toe een korte bui uit valt. Aangezien we grote honger hebben, bestellen we een bord chipirones en kleine gefrituurde visjes als voorgerecht. Dat hadden we beter niet gedaan want het blijken heel grote porties te zijn. Bovendien is er weinig smaak aan. De paella is wel lekker, maar ook die hebben we al veel beter gegeten in bv. Lanzarote en Spanje.
Bij het ontbijt krijgen we al meteen te maken met een stressmomentje, want er is zoveel keuze dat we niet weten waar te beginnen. Lang geleden dat we nog zo'n uitgebreid ontbijtbuffet met vers geperst sinaasappelsap hebben gehad.
Vervolgens trekken we naar duikschool Buceo Rincon waar we om 9u00 worden verwacht om te gaan duiken in de Atlantische Oceaan. Helaas krijgen we daar het minder leuke nieuws dat de havenmeester alle vaarten voor vandaag heeft afgelast wegens de felle wind. Dat hadden we eerlijk gezegd wel verwacht want we waaien bijna werkelijk uit onze kleren. We bekijken het echter positief en trekken er dan maar met de auto op uit om de westelijke kant van Tenerife wat meer te verkennen.
Eerst rijden we een stukje over de autostrade waar weinig te zien of te beleven valt, maar na Adeje kunnen we de grote baan verlaten en volgen we via kleinere wegen de kustlijn naar het noorden. Na een tijdje komen we aan in het dorp Los Gigantes, dat bekend staat om zijn steile kliffen. Dat nodigt uiteraard uit voor een foto-momentje, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan want we vinden nergens een vrije parkingplaats. Jammer, want het lijkt echt wel een gezellige dorpskern om door te wandelen.
Vervolgens rijden we via Santiago del Teide en smalle kronkelende wegen de bergen in. Geleidelijk aan daalt de temperatuur en verandert het landschap van palmbomen naar cactussen en lage struiken. Op een gegeven moment moeten we onze roadtrip even staken omdat de felle wind net een paal met kerstverlichting heeft omver geblazen alsof het een dun luciferstokje is. De paal is op het dak van een geparkeerde auto gevallen en de kerstverlichting verspert de enige doorgangsweg. Da's dikke pech! Gelukkig schieten een aantal dorpsbewoners meteen in actie en maken ze de baan snel terug vrij.
Eens we de hoogste bergen over zijn en de afdaling hebben ingezet, wordt het landschap groener en zien we vooral grote naaldbomen. Met amper 18°C op de thermometer is het hier ook een 10-tal graden kouder dan in Playa de las Américas. Gelukkig warmt het terug een beetje op wanneer we de noordelijke kustlijn naderen.
Wanneer we in Icod De los Vinos een stop willen inlassen om een 800 jaar oude drakenboom te bewonderen, worden we ook hier geconfronteerd met het feit dat er nergens een vrije parkeerplaats te bemachtigen valt. Echt heel vervelend! Het is pas aan de rand van het stadje dat we een hotel-taverne tegenkomen met een piepkleine parking. Tijd om even de benen te strekken en de innerlijke mens te verwennen. De menukaart is eerder beperkt, maar de bediening is bijzonder hartelijk en de viskroketten smaken heerlijk. De zeer straffe aioli-saus die nog uren later nasmaakt, nemen we er met de glimlach bij.
Tijdens de terugrit naar Playa de Las Américas stuurt de GPS ons herhaaldelijk de verkeerde richting uit, waardoor we veel tijd verliezen en het al donker is wanneer we aankomen. Aangezien onze maag gromt en we niet veel zin hebben om ver te wandelen, stappen we Vegas Grill binnen dat vlak tegenover het hotel Mediterranean Palace gelegen is. Ze hebben hier een zeer uitgebreide kaart waar iedereen wel iets naar zijn keuze vindt. Wij opteren voor een lekkere ossenhaas en sole meunière tegen democratische prijzen.
We sluiten de dag af met een ABBA-show in het hotel. Het valt echter een beetje tegen want ondanks het feit dat de twee dames van het animatieteam vrij goed zingen, zijn de Spaanse Bjorn en Benny nergens te bespeuren. Er is ook zeer weinig publiek in de zaal aanwezig, waardoor het moeilijk is om ambiance te creëren. Op het einde van het optreden komt de sfeer dan toch wat los en wagen enkele 60-plussers zich op de dansvloer.
Maandag is de wekelijkse sluitingsdag van duikschool Buceo Rincon in Los Cristianos, dus we hebben vandaag een hele dag om Tenerife verder te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland is de centraal gelegen Teide vulkaan, die met zijn 3718 meter tevens de grootste berg van Spanje is. Die moeten we dus gezien hebben!
We verlaten vrij snel de grote baan en rijden via Arona en kronkelende wegen steeds hoger richting De vulkaan El Teide. Sommige stukken zijn best wel steil, waardoor we medelijden krijgen met de vele wielrenners die deze hellingen moedig trotseren. Respect voor zoveel doorzetting en volharding! Af en toe passeren we een klein bergdorpje, maar we rijden overwegend door een groene omgeving die wordt gedomineerd door hoge naaldbomen.
Eens we een bepaalde hoogte zijn gepasseerd, komen we terecht in het Nationaal Park El Teide (gratis) en verandert het landschap drastisch naar een rulle vulkanische ondergrond waar enkel wat korstmossen op groeien. We zitten dan op zo'n 2250 meter hoogte en wanen ons precies op de maan!
Langs de enige (perfect onderhouden) weg doorheen het nationaal park zijn verschillende view points aangelegd, vanwaar je mooie zichten op de Teide en de wijde omgeving hebt. En we hebben geluk vandaag want er zijn weinig wolken, waardoor de top van de vulkaan goed zichtbaar is tegen een helderblauwe achtergrond. Mooi!
Vanuit deze view points starten ook diverse wandelpaden die sterk variëren qua afstand en moeilijkheidsgraad. Het is wel aan te raden om steeds een jas of trui mee te nemen want het is hier een pak frisser dan aan de kust. Vandaag valt het met 14°C nog mee, maar op andere momenten kan het hier vriezen en zelfs een stevig pak sneeuwen. Aangezien wij geen fervente hikers zijn, beperken wij ons bezoek aan het El Teide Nationaal Park met wat sightseeing en het schieten van talloze plaatsjes van dit ruwe vulkaanlandschap.
Je kan met een kabellift (43 EUR per persoon voor een retourticket en enkel op voorhand online te boeken) nog zo'n 1000 meter hoger stijgen zodat je bijna tot aan de top van de vulkaan El Teide geraakt, maar daarvoor moet je wat geluk hebben met de weersomstandigheden. Ondanks het mooie zonnige weer, is de kabelbaan vandaag helaas buiten werking omdat er te veel wind staat. Jammer, maar volgens insiders heb je sowieso betere uitzichten vanop de lagergelegen viewpoints dan vanop de vulkaan El Teide zelf. We zullen hen maar op hun woord geloven en er ons verder niet al te druk in maken dat we deze ervaring aan onze neus zien voorbijgaan.
Na de kabellift blijven we verder noordwaarts rijden en passeren we nog een aantal viewpoints die uitzicht geven op meerdere lavavelden. Ook hier zijn diverse wandelpaden aangelegd en kunnen hikers hun hartje ophalen.
Aan de rand van het nationaal park komen we een drietal eethuisjes tegen en aangezien we wel een klein hongerke hebben, stappen we op goed geluk restaurant Papillon binnen. Het interieur heeft zijn beste tijd wel gehad en de prijzen zijn aan de hoge kant, maar je hebt in deze middle of nowhere natuurlijk weinig alternatieven.
Daarna zetten we de afdaling naar de bewoonde wereld in en wordt het landschap opnieuw gedomineerd door groene naaldbomen. We beslissen om helemaal door te rijden naar Puerto de la Cruz, waarbij de GPS ons door enkele dorpjes met zeer smalle straatjes leidt die een absurd hoge hellingsgraad hebben. De huizen lijken wel schuin te staan en af en toe vrezen we dat onze remmen het niet gaan houden. Wie hier woont, moet stevige kuitspieren hebben om na een avondje op café vlot thuis te geraken!
Puerto de la Cruz is de grootste kuststad in het noorden van Tenerife. Aan de buitenrand van de stad passeren we een aantal gezellige bars en restaurants, maar we vinden alweer nergens een vrije parkeerplaats. Pech! We rijden nog even door tot aan de kustlijn, maar zoals verwacht is het hier nog drukker en hectischer, waardoor we beslissen om de terugtocht naar Playa de las Américas in te zetten. Deze keer geen scenic route, maar gewoon via de snelweg, waardoor we na een uurtje rijden al op onze thuisbasis aankomen.
's Avonds laten we ons door de sympathieke uitbater van Palmeras Beach Restaurant verleiden om in zijn etablissement te komen eten. We bestellen een zarzuela voor twee personen en hebben daar absoluut geen spijt van want het is echt lekker. Verder is de bediening prima en krijgen we op het einde van de avond nog een shotje van het huis aangeboden. Hier komen we zeker nog eens terug om de paella uit te proberen!
Ai, tijdens het ontwaken merken we dat onze oren gedeeltelijk dicht zitten ten gevolge van één of andere allergische reactie. Dat betekent dat we naar alle waarschijnlijk niet onder zullen geraken, dus bellen we het duiken voor vandaag af. Jammer, maar we vinden snel een alternatief om onze voormiddag mee te vullen want het is markt in Los Cristianos.
We zetten onze auto op de betaalparking aan de haven (1,80 EUR per uur) en wandelen vervolgens langs de zeepromenade richting Arona Gran Hotel, waarachter de markt staat opgesteld op een pleintje. Het valt meteen op dat bijna de helft van de voorziene kraampjes leeg staat, waardoor de markt er wat mistroostig bij ligt. De klemtoon ligt vooral op handtassen, riemen, T-shirts, shorts, petjes, brillen, enz. Het zijn hoofdzakelijk namaakartikelen en afdingen is uiteraard de boodschap. Sommige marktkramers hebben er duidelijk geen zin in en doen zelfs geen moeite om tot een prijsafspraak te komen. Uiteindelijk lukt het ons toch om een handtas, riem en plooibril met korting te scoren. Mission accomplished!
Van al de shoppen krijgt een mens dorst, dus nestelen we ons nog even op een terras met zicht op de oceaan. Het zonnetje is van de partij en we halen een aangename 23°C, maar ook vandaag staat er een stevige wind. Verder hangt er ook een soort van nevel, waardoor de bergen op de achtergrond onzichtbaar zijn geworden.
In de namiddag rijden we naar het stadje Golf del Sur aan de zuidkust van Tenerife. Een familievriend heeft daar een appartement en we willen de omgeving een keertje verkennen. Zoals de naam doet vermoeden, is er een groot golfterrein aanwezig. Verder komen we vooral verschillende woonwijken tegen met allemaal dezelfde huizen/appartement en zijn er nog een aantal vastgoedprojecten in aanbouw. Maar voor de rest is er in Golf del Sur weinig te beleven! We parkeren even aan een klein commercieel centrum met wat winkels, restaurants en een aantal immokantoren, maar alles ligt er redelijk doods bij en er loopt nauwelijks volk rond. Ook het kleine kiezelstrand kan ons niet meteen bekoren.
Eens we terug zijn in het bruisende Playa de las Américas, hebben we zin in tapas en gaan langs de strandpromenade op zoek naar een leuk restaurant. Dat is blijkbaar gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste eetgelegenheden serveren geen tapas. Vreemd! Bij Chouky's hebben ze gelukkig wel een tapaskaart en bestellen we een vijftal gerechtjes. Het smaakt ons wel, maar we hebben in België en uiteraard op het vasteland van Spanje al veel betere tapas gegeten. Zo worden de patatas bravas hier bijvoorbeeld zonder saus gepresenteerd en moeten we er zelf maar wat pikante ketchup uit een knijpfles op gieten. Soit, onze buikjes zijn meer dan rijkelijk gevuld wanneer we terug naar het Mediterranean Palace terugkeren.
Alweer minder goed nieuw van het duikfront want na het ontbijt ontvangen we van duikschool Buceo Rincon het bericht dat er vandaag niet wordt gedoken omwille van teveel wind. Verdorie, da's echt wel pech hebben!
Maar ook nu proberen we er alsnog een fijne dag van de maken en beslissen we om naar dierentuin Loro Parque in Puerto de la Cruz te gaan. Na een dik uur rijden, draaien we de parking op (7 EUR) van dit relatief kleine dierenpark. De inkomprijs van 42 EUR per persoon is redelijk prijzig, maar daarvoor krijgen we (naast de dieren uiteraard) verschillende shows en een goed onderhouden tuin in de plaats.
We kijken in de dierentuin Loro Parque vooral uit naar de orkashow en die lost zeker alle verwachtingen in. De drie orka's geven het beste van zichzelf en uiteraard worden de zitplaatsen in de 'splash zone' getrakteerd op een verfrissend nat pak. Leuk spektakel! Aansluitend pikken we ook nog de dolfijnen- en zeeleeuwenshow mee. Vooral de trainers van de zeeleeuwen hebben een leuk en vooral grappig verhaal uitgewerkt, waardoor het lijkt alsof de dieren echt in interactie met hen en het publiek gaan. Zeker een aanrader!
Na alle shows is het tijd om de rest van de dierentuin Loro Parque te ontdekken. Zoals de naam doet vermoeden, zitten er enorm veel verschillende soorten papegaaien en parkieten verspreid in het park. Over het algemeen zijn de vogels ook vrij actief, dus zeker leuk om even naar te kijken.
Andere publiekslievelingen in de dierentuin Loro Parque zijn uiteraard de gorilla's, leeuwen, lemuren, een zwarte jaguar, rode panda's, tijgers, enz. Echte grote dieren zoals olifanten, giraffen en neushoorns zijn hier niet te vinden, maar dat stoort ons eigenlijk niet.
Wij als duikers blijven natuurlijk ook een hele tijd hangen in het aquarium, de haaientunnel, de jellyfish ruimte en het nieuwe 'Coral Kingdom'. Op die manier hebben we vandaag dan toch nog verschillende vissen gezien!
Het is al donker wanneer we terug aankomen in het hotel Mediterranean Palace in Américas en onze buikjes knorren behoorlijk. Tijd om dus snel een restaurant binnen te stappen en vandaag valt onze keuze op Taste of India. Het is een no-nonsense Indisch restaurant zonder toeters of bellen, maar de gerechten zijn wel heel lekker en daar draait het uiteindelijk om. Toppertje!
Duiken met duikcenter Buceo Rincon in Los Cristianos
Hoera, op onze vijfde vakantiedag in Tenerife kunnen we eindelijk voor een eerste keer gaan duiken!
Duikcenter Buceo Rincon is gelegen aan het haventje van Los Cristianos. Vlakbij is ook een betaalparking (1,80 EUR per uur) waar je best de auto achterlaat, want vrije gratis parkeerplaatsen zijn hier nauwelijks te vinden. Buceo Rincon heeft zowel 12 als 15 liter stalen duikflessen met dubbele kranen. Voor iedere duiker wordt ook een bak voorzien om het duikmateriaal in op te bergen. Na de duik worden de natte spullen in een aparte ruimte bewaard, waar ze tijdens de nacht kunnen drogen. Verder beschikt het duikcentrum over twee douches, WC en een kleedruimte met zitbank. De boot die voor het duiken wordt gebruikt, is een rib met een 250PK buitenboordmotor en biedt plaats aan maximaal 12 duikers.
Vanwege de zeer sterke wind (5 à 6 Beaufort) tijdens de afgelopen dagen, was duiken onmogelijk. Om die reden zijn de verwachtingen qua zichtbaarheid niet hoog gespannen, maar die blijkt met zo'n 15 meter zicht vandaag toch verrassend goed mee te vallen. De zeewatertemperatuur bedraagt 21°C, wat ideaal is om te duiken.
Duiken op de duikplaats Cueva De Las Morenas
Vanaf de haven van Los Cristianos varen we zuid-oostwaarts naar duikplaats Cueva De Las Morenas. De rib wordt geankerd op een zandbodem die op ongeveer 25 meter diepte ligt. Op de bodem zijn veel zand-alen te vinden en iets verder op ongeveer 30 meter diepte ligt een grote rog te rusten temidden van verschillende zand-alen.
Vervolgens duiken we naar de rotsen, waar een klein grotje te vinden is. Opnieuw spotten we hier op de zandbodem een grote rog. In het grotje zelf wemelt het van het leven want we zien meerdere vissoorten, een murene en een aantal gestreepte rode poetsgarnalen.
Nadien duiken we verder langs de rotsblokken die vol inhammen en gaten zitten. Opletten geblazen, want hier zijn schorpioenvissen en murenen volop aanwezig. De overige vissoorten die we op Cueva De Las Morenas spotten zijn vergelijkbaar met die op diverse duiklocaties in de Middellandse Zee; al hebben we geen tandbaarzen waargenomen. Het is zeker ook de moeite waard om regelmatig omhoog te kijken, want op een gegeven moment zwemt er een sierlijke grote adelaarsrog voorbij. Helaas is de afstand te groot om er een goede foto van te kunnen maken.
Wanneer we op 15 meter diepte terug naar de rib keren, zwemt er nog een prachtige engelhaai sierlijk over de rotsen. Helaas kunnen we niet meer dalen om een foto te maken omdat dit de decompressietijd aanzienlijk zou verlengen.
Opvallend aspect is dat op 12 meter diepte al een korte stop van één minuut wordt ingelast, zodat iedereen zich comfortabel kan voorbereiden op de veiligheidsstop of eventuele decompressiestop. Ook het opstijgen gebeurt zeer geleidelijk. Deze aandacht voor decompressieveiligheid maakt het duiken uitzonderlijk aangenaam.
In de namiddag genieten we nog van het winterzonnetje aan het zwembad en maken we een wandeling langs de strandboulevard. Daarna is het alweer tijd om een nieuw restaurant uit te kiezen.
Lang moeten we daar niet over nadenken, want we willen al een tijdje het Mexicaanse Haciënda Miranda bezoeken dat net tegenover het hotel Mediterranean Palace gelegen is. De ontvangst is correct, maar eerder lauw te omschrijven en verder hangt er in het restaurant ook weinig authentieke Mexicaanse sfeer. Onze frozen margarita bevat nauwelijks alcohol en de taco's staan tien minuten na bestelling reeds op tafel. Het moet hier duidelijk vooruit gaan. De taco's zijn OK qua smaak, maar we hebben elders al veel beter gegeten. Wanneer we na amper een uurtje tafelen de rekening vragen, staat er op het ticket in het vet omcirkeld dat de tip niet inbegrepen is. Dat kan tellen als hint! Dit is ook het eerste restaurant waar we nadien geen drankje van het huis aangeboden krijgen. Hier zien ze ons niet meer terug!
Deze voormiddag staat duiken op het programma. Vanaf de haven van Los Cristianos varen we met de rib zuidoostwaarts naar de duikplaats El Acuario. Deze plek is de eerste in een reeks duikplaatsen langs de oprijzende kust van Tenerife, die wordt gekenmerkt door indrukwekkende steile rotsformaties. We ankeren dicht bij de rotswand op een diepte van ongeveer 15 meter.
Wanneer we zuidwaarts duiken, passeren we een aantal rotsblokken die geleidelijk aflopen naar een maximale diepte van 22 meter. Verderop gaat de bodem over in zand, dat slechts zeer langzaam dieper afloopt. Helaas zijn er deze keer geen roggen, adelaarsroggen of engelhaaien te bespeuren op de zandbodem.
Tussen en op de rotsblokken bevinden zich gelukkig wel talrijke vissen waaronder murenes, schorpioenvissen, hagedisvissen en platvissen. Daarnaast zien we grote scholen snappers, brasems en andere vissoorten. Een bijzonderheid van deze plek is dat de normaal schuwe trompetvissen zich hier opvallend gemakkelijk laten fotograferen; een unieke ervaring in vergelijking met andere duiklocaties wereldwijd.
El Acuario is een toegankelijke duikplaats die geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde duikers. De zichtbaarheid onder water bedraagt ongeveer 15 meter, wat bijdraagt aan een prettige en ontspannen duikervaring.
Na een ontspannen namiddag die we al luierend aan het zwembad doorbrengen, trekken we 's avonds terug naar Palmeras Beach Restaurant. Deze keer opteren we voor een overheerlijke paella met uiteraard de nodige drankjes erbij.
Aan het zwembad van het hotel Mediterranean Palace
Aangezien het in België triestig miezerweer is, willen we nog het maximum aan zonne-energie opslaan om de winter door te komen. We leggen ons daarom met een boekje en muziek in de oren aan het zwembad van het hotel Mediterranean Palace. De kerstvakantie is ondertussen ingezet en dat is duidelijk te merken aan het aantal kinderen dat in het water plonst. Tegelijkertijd zijn er opvallend minder 65-plussers aanwezig. Die zijn waarschijnlijk terug naar hun thuisland vertrokken om daar de kerstdagen met de familie door te brengen.
Voor het aperitief trekken we naar La Palapa Beach Club, waar we onze Happy Hour hotelvoucher inruilen voor twee cocktails naar keuze. Zoals gewoonlijk smaken die eerder naar veredeld fruitsap, maar het uitzicht op het aangrenzende strand en ondergaande zon in een fonkelende oceaan maken veel goed.
's Avonds dineren we opnieuw bij Palmeras Beach Restaurant, dat we officieel bombarderen tot ons favoriete restaurant van Playa de las Américas. We sluiten onze reis in schoonheid af met een lekkere zarzuela.
Zondag 22 december
Wandeling langs de strandpromenade in Playa de las Américas
Op onze allerlaatste dag op het lente-achtige Tenerife pikken we nog een paar uurtjes zon mee en maken we een wandeling langs de strandpromenade in Playa de las Américas, waar we niet kunnen weerstaan aan de lokroep van een gezellige beachbar. Na een laatste hapje en drankje is het definitief 'over & out', trekken we onze winterkleren aan en zetten we de terugkeer naar het koude, druilerige België in. Aan alle mooie liedjes komt helaas een einde!
Like en deel het reisverhaal met foto's van Tenerife de Canarische eilanden met je vrienden op Facebook
Nuttige informatie over Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje
Medische informatie over Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje
Raadpleeg steeds je arts om je inentingen na te kijken: Bv Hepatitisch A - B, Difterie, Tetanus, Polio, Buiktyfus, Mazelen wanneer je die nooit hebt gehad,
Een goede reisapotheek in originele verpakking is altijd aangeraden. Zeker als speciale medicatie nodig is. In Tenerife zijn in alle grotere centra meerdere apotheken aanwezig.
Bescherming tegen de zon is in Tenerife een van de Canarische eilanden van Spanje absoluut noodzakelijk. De UV index is er veel hoger dan in België. Het gebruik van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is absoluut noodzakelijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Gebruik een extra hoge beschermingsfactor bij tochten op de zee, waarbij de zon nog eens extra wordt weerkaatst. Een goede zonnebril ter bescherming van de ogen en petje mogen hier niet ontbreken.
Hyperbaric chamber in Tenerife:
Diving Medical Center, Calle Vallehermoso 56, 38007 Santa Cruz de Tenerife, Spain
Noodnummers:
Algemeen noodnummer: 112
Ambulance: 112
Fire Department: 112
Politie: 112
Het klimaat in :
Het klimaat op Tenerife is subtropisch, met verschillende microklimaten afhankelijk van de regio en de hoogte. In de kustgebieden, zoals Los Cristianos en Playa de las Américas, liggen de temperaturen het hele jaar door tussen de 20-26°C in de winter en 24-30°C in de zomer. De zee is vaak kalm en het weer is over het algemeen zonnig en droog.
In de hogere gebieden, zoals de Teide, kunnen de temperaturen veel lager zijn, vooral in de winter, met kans op vriezen en sneeuw in de hogere delen van het vulkanische landschap.
Het noorden van Tenerife, bijvoorbeeld Santa Cruz en Puerto de la Cruz, ontvangt meer neerslag en heeft een weelderigere vegetatie. Het zuiden, zoals de regio rond Costa Adeje, is droger en zonniger.
Over het algemeen is Tenerife een bestemming met bijna altijd goed weer, vooral in de zuidelijke en oostelijke delen van het eiland.
Het tijdsverschil in Tenerife t.o.v. België:
De Belgische tijd is 1 uur later dan in Tenerife.
Taal gebruik:
In Tenerife spreekt men Spaans of Castilliaans, maar de meeste spreken ook Engels.
Elektriciteit:
In Tenerife is er 220V voorzien. De stopcontacten en stekkers zijn dezelfde dan in België
Fooien:
Op Tenerife is fooi niet verplicht, maar het wordt wel gezien als een vrijwillige blijk van waardering voor goede service. In bars of restaurants ligt het gebruikelijke percentage tussen de vijf en tien procent. Bij taxi's is het gangbaar om het bedrag naar boven af te ronden.
Kledij:
Luchtige kledij is het meest gangbaar in Tenerife. 's Nachts kan het in Tenerife, sterk afkoelen. Het is dan aan te raden om een lange broek en een dikke trui mee te nemen. Bij een bezoek aan de vulkaan El Teide is een windstopper, trui en jas bij te hebben aangeraden. Op bepaalde momente kan het op hoogte vriezen en aan de kust 25 graden Celcius zijn.