www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken - scuba diving met haaien - sharks in Jupiter Florida USA


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Florida in de USA en duiken in Jupiter met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal duiken - scuba diving in Jupiter in Florida de USA met haaien - sharks, bezoek aan de Everglades en de zoo van MiamiWaar kan je haaiduiken - shark scuba diving in Jupiter in Florida in de USA?


map jupiter florida usa


Info over Jupiter Florida:De meest voor ons Europeanen onbekende duikplaatsen in Jupiter, heeft een massa gigantische haaien, waaronder stier, citroen, hamer, tijger en verpleegsterhaaien - bull, lemon, hammer, tiger and nurse sharks in de Atlantische Oceaan rondzwemmen. De hoogste tijd dus om als fervente duikers een reis naar Jupiter in Florida de USA te organiseren om met de grote predators van de Oceanen te gaan duiken.

 jupiter florida usa
 jupiter florida usaAlgemene info over duiken - scuba diving in Jupiter met haaien - sharksDuiken - scuba diving in de USA - Florida - Jupiter is enkel geschikt voor zeer ervaren stromingsduikers vanaf een boot. Op diepte blijven in de blauwe moet een automatisme zijn. Zichzelf kunnen behelpen bij zware weersomstandigheden is een absolute must en paniekaanvallen zijn uit den boze. Een pilletje tegen zeeziekte is zeker aan te raden, tenzij je sterke zeemansbenen hebt. De instructies zeer goed opvolgen is van belang voor je eigen veiligheid en die van de anderen. Het is ook aan te raden om met voldoende nitrox boven te komen aangezien er zware golfslag kan zijn.

Wanneer je gaat duiken met haaien - shark diving met Scuba Works in Florida Jupiter moet je rekening houden met een aantal huisregels: er worden geen deco duiken gemaakt, er wordt maximaal gebruik gemaakt van nitrox, de nitrox wordt nagemeten met hun tweede (te ijken) zuurstofanalyser, het analyse logboek dient ingevuld te worden, er wordt steeds een doorgedreven briefing gegeven en je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je veiligheid.

De maximale nitrox ppO2 wordt gegeven om een maximale duiktijd te kunnen garanderen. De flessen zijn zeer goed gevuld, tot ongeveer 260 à 270 bar nitrox. Normaal wordt er 45 minuten per duik gerekend, maar een uur duiken is zeker ook haalbaar.

De watertemperatuur bedraagt begin april tussen de 23 en 24°C. Een 5mm duikpak, botjes, verplichte handschoenen en kap zijn hierbij voldoende warm.

De boot van Emerald Charters is ruim en comfortabel. De schipper dropt zeer goed en heeft zeer veel ervaring met het recupereren van duikers in de soms zware Atlantische Oceaan. Iedereen krijgt aan boord een vaste plaats toegekend, wat een beetje tegendraads werkt wanneer je als eerste op de boot stapt en de achterste plaats toegewezen hebt gekregen. Op die manneer hinder je continu de andere duikers die nog moeten passeren.

De ladder achteraan de boot is gemaakt van dikke buizen met zachte rubber rond, zodat je goede grip hebt en je blote voeten geen pijn kan doen. De ladder ligt diep genoeg in het water, maar toch moet je bij golfslag en deining voorzichtig blijven wanneer je uit het water komt.

Water, cola en cola light zijn overvloedig aan boord aanwezig. De hongerige magen worden rijkelijk gevuld met crackers, vers fruit, een koek en een lekkere, zeer goed gevulde dikke boterham met groenten en wel 200 gr ham.

Randy and Joshua zijn de duikleiders van Scuba Works en hebben zeer veel ervaring met duiken - scuba diving met haaien - sharks. Zij doen al het mogelijke om de haaien - sharks te lokken, hen bij de duikers te houden en ze voor de camera's te brengen, maar bovenal proberen ze het duiken - scuba diving in veilige omstandigheden te laten verlopen.

Scuba Works heeft zelden buitenlandse duikers in zijn kringen. Het is hier (net zoals in België) normaal dat iedereen zijn eigen materiaal bij heeft. Een tank en lood zijn daarom nooit in de duikprijs (US $100 + tax per dag voor 3 duiken) inbegrepen. Duikmateriaal huren is in verhouding zeer duur en je kan best vragen naar een korting als je meerdere dagen duikflessen en lood wil huren (US $20 per dag). Daarbovenop dien je ook nog eens US $20 per nitroxmengsel/ademgas bij te rekenen. Je moet bovendien zelf je eigen en gehuurde materiaal naar de boot rijden, daar afladen en aan boord brengen. Wil je het laten doen, dan kost dat US $50 per dag!

De medewerkers van de boot zijn vrijwilligers en werken op basis van fooien. Voor ons is dit even wennen en de fooi bedraagt gewoonlijk US $10 per duik. Je dient dus US $30 per dag bij de rekening te tellen en zelf aan de begeleiders af te geven. Ze hebben ons wel geholpen met de duikflessen naar de straat te brengen en in de auto te leggen.

Op 50m van de boot ligt een gratis hotelparking waar we de auto achterlaten (wel ticketje bijhouden om er terug af te kunnen rijden).

In de duikschool staan baden klaar om te spoelen en je kan er je duikgrief laten drogen tot de volgende dag.

Jupiter en Florida in het algemeen zijn zeer dure omgevingen omdat veel welgestelde gepensioneerden hier komen overwinteren. Voorzie dus zeker een ruim budget voor logement, eten en vertier.


Reisverhaal duiken - scuba diving in Jupiter in Florida de USA met haaien - sharks en bezoeken aan de Everglades en de zoo van MiamiDonderdag 30 maart 2017:

Vlucht naar Miami in FloridaAangezien we vorig jaar zo euforisch waren over het duiken met grote haaien - sharks in Jupiter, beslissen we om dit jaar opnieuw naar het kuststadje aan de oostkust van Florida te trekken om dezelfde intense ervaring te kunnen beleven.

Door wijzigingen in de oorspronkelijke vlucht, moeten we eerst van Zaventem naar Schiphol vliegen. Een belachelijk korte afstand die we liever vanuit Antwerpen per trein willen afleggen, maar deze optie is blijkbaar onmogelijk. We hebben in het verleden al geleerd dat het zinloos is om te discussiëren met vliegtuigmaatschappijen, dus hijsen we ons extra vroeg uit bed om eerst richting Brussel te rijden. Gelukkig hebben we vanuit Schiphol wel een rechtstreekse KLM-vlucht van 9,5 uur naar Miami.

Omstreeks 19u30 lokale tijd landen we op Amerikaanse bodem en reppen we ons naar de immigratiedienst om de gekende routine van vingerafdrukken en mug shot af te werken. In tegenstelling tot onze vorige bezoeken aan het land van Uncle Sam, hebben we deze keer een sympathieke ambtenaar aan het loket, die zelfs enkele grapjes maakt. Welcome in the USA!

Na het oppikken van de bagage gaan we op zoek naar het Avis kantoor, waar we op voorhand een huurauto hebben gereserveerd. Er zijn maar zo'n zes mensen voor ons in de wachtrij, maar het vordert ellendig traag. Tot overmaat van ramp gaat er ineens een algemeen alarm af en moet iedereen de ruimte verlaten (alhoewel ze bij de buren van Alamo gezellig blijven verder werken!). Shit, hopelijk gaat dit niet al te lang duren want na zo'n lange vlucht willen we graag zo snel mogelijk ons bed induiken. Na een kwartiertje wordt het alarm gelukkig opgeheven en kan het aanschuiven opnieuw beginnen. Alle klanten staan al netjes terug in de rij, maar van de reservatiebedienden van Avis is slechts een fractie naar hun desk teruggekeerd. Het duurt nog zeker een extra kwartier vooraleer iedereen terug op post en operationeel is. Frustrerend!

Nadat we eindelijk alle administratie in orde hebben gemaakt, gaan we onze knalrode Chevrolet in de garage oppikken en zetten we koers naar het nabijgelegen Regency Hotel in Miami, waar we direct ons bedje opzoeken.


Vrijdag 31 maart 2017:

Rit van Miami naar Jupiter - FloridaNa een goede nachtrust en een lekker ontbijt rijden we via het wereldberoemde South Beach Miami naar het noordelijker gelegen Jupiter. We cruisen eerst langs het levendige art deco district op Ocean Drive en volgen nadien zolang mogelijk de A1A langs de kustlijn. Ondertussen geven we onze ogen de kost want hier staan indrukkende flatgebouwen, die vooral bewoond worden door rijke Amerikanen.

Eens we in Jupiter zijn aangekomen, passeren we eerst langs de duikwinkel van Scuba Works om alle administratie rond onze duiken in orde te brengen. Alles verloopt vlot tot de jonge baliemedewerkster weigert om de gevraagde 19 pond lood te bezorgen. Volgens haar is dat veel te veel en kan er maximaal 12 pond lood worden meegegeven. Er volgt een pittige discussie, maar de jongedame weigert om van haar standpunt af te wijken; ze staat zelfs niet open voor onze argumenten. Er wordt nog een andere medewerker bijgeroepen, maar ook die beweert dat 12 pond meer dan genoeg is. Gelukkig wil hij na veel gepalaver wel toegevingen doen en krijgen we 18 pond lood mee. Na ons vertrek, bellen de medewerkers van Scuba Works in lichte paniek naar de dive master om hem het voorval te melden. Gelukkig kent dive master Randy ons nog van vorig jaar en stelt hen gerust dat alles OK is!

Tot slot melden we ons aan bij Best Western Intercoastal en krijgen we (op verzoek) dezelfde kamer als vorig jaar toegewezen. In Jupiter kent dit hotel de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het interieur is een beetje gedateerd, maar het ontbijt is inclusief en de service is prima.

's Avonds gaan we eten in het nabij gelegen Outback restaurant, dat vooral gespecialiseerd is in vleesgerechten. Nadien kruipen we vroeg onder de wol want morgen moeten we fris zijn voor onze eerste duikdag.


Zaterdag 1 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanAangezien we om 7u30 reeds aan de boot worden verwacht, storten we ons om 7u00 stipt op het ontbijtbuffet, waar we kunnen kiezen uit wafels, eitjes, worstjes, verschillende soorten koffiekoeken en cakes, cornflakes, yoghurt, enz.

Met een goed gevulde maag en de nodige pilletjes tegen zeeziekte stappen we op de boot. De Atlantische Oceaan kan namelijk nogal ruw zijn. Beter voorkomen dan genezen is hier dus de boodschap! Gelukkig blijft de Atlantische Oceaan gedurende de hele dag rustig en hebben we weinig last van deining. Voor we vertrekken, wordt er eerst nog een duidelijke en complete veiligheid- en duikbriefing gegeven.

We duiken in de open Atlantische Oceaan, op ongeveer 40 minuten varen van de haven van Jupiter in Florida. Het is de bedoeling om hier vooral op stierhaaien - bull sharks, citroenhaaien - lemon sharks, tijgerhaaien - tiger sharks, hamerhaaien - hammerheads, verpleegsterhaaien - nurse sharks en mogelijk een witte haai - white shark te duiken.

Tijdens de tocht naar de duikplaats maken de medewerkers van Scuba Works rauwe vis klaar om de haaien - sharks te lokken. Tevens gebruiken ze harpoenen om vis te vangen. Het grote verschil met deze vers geschoten vis is dat ze niet onmiddellijk dood zijn en daarbij bepaalde trillingen veroorzaken die het jaaginstinct van de (hamer)haaien sneller aantrekt. De snelste haai verorbert dan het hapje en laat voor de anderen meestal niets over. Indien de harpoenduikers de geschoten vis als lokaas voor de volgende duik willen gebruiken, moeten ze deze onmiddellijk aan iemand aan boord afgeven. Anders wordt hun prooi snel door de jagende haaien ingepikt. Het is zelfs mogelijk dat ze gebeten worden door de haaien omdat ze hen als rivaal van hun voedsel aanzien of als mogelijke prooi.

We duiken vandaag drie maal op hetzelfde wrak Bonaire. Bij het te water gaan, zit vlak onder ons een grote tijgerhaai - tiger shark. Wat een geweldig begin! We duiken over het dek van het wrak en verspreiden ondertussen een geurspoor. Hierbij hebben we een langere no deco time en minder nitrox verbruik. Achter het wrak is praktisch geen stroming. Dit is een ideale plaats om zeer rustig op de zandbodem te gaan zitten, te genieten van de aangekomen haaien en om massa's foto's te maken. Een reeks citroen haaien - lemon sharks, tijgerhaaien - tiger sharks en verpleegsterhaaien - nurse sharks laten zich bewonderen. Mooi!


Duiken op wrakken om de stroming te breken om haaien te spotten


wrecks florida

Pictures - foto's duiken op wrakken om de stroming te breken om haaien te spottenOm het veilig te houden, wordt de duikplaats in groep verlaten om ondieper in de blauwe te duiken om toch zo lang mogelijk onder water te kunnen blijven. Het lukt eveneens om de citroenhaaien - lemon sharks en tijgerhaaien - tiger sharks mee tot een diepte van 10m te krijgen. Rondkijken, handen en benen bij elkaar houden en vooral niet bij de lokaas met vissen of in het geurspoor gaan hangen, is nu de boodschap.

Sommige duikers hebben deze eerste duik helaas niet kunnen maken wegens een tekort aan lood (verplichte insprong met lege jacket en onmiddellijke afdaling). Gelukkig heeft de boot enkele extra loodblokjes bij zodat ze de tweede en derde duik toch kunnen meemaken. Wij zijn vooral blij dat we gisteren bij Scuba Works voet bij stuk hebben gehouden in de discussie en uiteindelijk toch het noodzakelijke gewicht aan lood hebben meegekregen. Anders hadden we deze mooie eerste duik ook aan onze neus voorbij zien gaan!

De tweede duik vindt plaats op dezelfde locatie als de vorige duik. De kans dat er vandaag hamerhaaien - hammerheads worden gespot tijdens het duiken, is helaas klein aangezien er weinig stroming staat. De citroenhaaien, tijgerhaaien en verpleegsterhaaien- lemon sharks, tiger sharks and nurse sharks zijn gelukkig bij de achtergelaten en afgesloten afvalbak gebleven. Het fotograferen en genieten van deze prachtige dieren kan dus onmiddellijk beginnen. Voorzichtigheid is echter geboden aangezien de tijgerhaaien wat wilder worden, af en toe tegen ons aan stoten en zelfs al eens trachten te bijten in een camera. Het lukt ons alweer om bij het stijgen en uitduiken in de stroming de haaien mee naar boven te lokken. Zo genieten we tot bijna de laatste toegestane ademteug van deze imposante beesten.

De derde duik vindt opnieuw plaats op dezelfde locatie. De situatie is ongewijzigd, behalve dat de tijgerhaaien - tiger sharks nog veel wilder zijn geworden. Regelmatig moeten we hun keiharde snuit vastpakken en erover wrijven, waardoor we een zeer gedetailleerd zicht krijgen op hun open bek met grote vlijmscherpe tanden. Freaky! Nadien wordt de tijgerhaai - tiger shark zachtjes op de zijflank weggeduwd. Fouten maken of panikeren is hier uit den bozen en levensgevaarlijk!

Wat een geweldige eerste duikdag vol actie! Iedereen is nog steeds euforisch wanneer we rond 14.30 terug aan land staan.


Duiken met citroenhaaien, stierhaaien, tijgerhaaien en verpleegsterhaaien- lemon sharks, bull sharks, tiger sharks and nurse sharks 1


citroen bull tijger verpleegster haaien

Pictures - foto's duiken met citroen, stier, tijger en verpleegster haaien - lemon, bull, tiger and nurse sharks 1Voor het diner trekken we naar de Rustic Inn Crabhouse, waar we ons uitleven op een grote kom vol met krabbenpoten. Het duurt zeker 1,5 uur voor we elk stukje uitgelepeld en opgepeuzeld hebben. Lekker!


Zondag 2 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanVandaag duiken we één keer in de volle stroming in den blauwe van de Atlantische Oceaan en twee maal op hetzelfde wrak van gisteren. De weergoden zijn ons gunstig gezind en de Atlantische Oceaan is gelukkig kalm en stil.

Tijdens de eerste duik zien we vier stierhaaien - bull sharks. Helaas hangt er redelijk veel mist in het water, waardoor de zichtbaarheid beperkt wordt tot 10m. Dit geeft natuurlijk pover beeldmateriaal, maar toch is duiken met vier struise stierhaaien - bull sharks een indrukwekkende ervaring.

De tweede duik vindt plaats op het Bonaire wrak. De kans dat er vandaag hamerhaaien - hammerheads worden gespot, is alweer klein omdat er weinig stroming staat. Deze duik zorgen vijf citroenhaaien - lemon sharks en drie verpleegsterhaaien - nurse sharks voor het entertainment.

De derde duik vindt plaats op dezelfde locatie. Opnieuw zorgen de vijf citroenhaaien - lemon sharks en de drie verpleegsterhaaien - nurse sharks voor ons vermaak. Tijdens het maken van onze veiligheidstrap, komt plots uit de diepte eindelijk een prachtige grote tijgerhaai - tiger shark tevoorschijn. Gedurende de laatste minuten van onze duik krijg ik al haar aandacht en moet ik de tijgerhaai - tiger shark tot drie maal van me afhouden, want ze maakt aanstalten om eens te proeven, wat ik uiteraard niet zo leuk vind!

Na deze geslaagde duikdag trekken we naar Shipwreck Bar & Grille om van alle emoties te bekomen en om van een lekkere maaltijd en margarita te genieten.


Duiken met citroenhaaien, stierhaaien, tijgerhaaien en verpleegsterhaaien - lemon sharks, bull sharks, tiger sharks and nurse sharks 2


citroen bull tijger verpleegster haaien

Pictures - foto's duiken met citroen, stier, tijger en verpleegster haaien - lemon, bull, tiger and nurse sharks 2Maandag 3 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanDe Atlantische Oceaan is vandaag zeer wild. Alles goed vastmaken en je zeer goed vasthouden is absoluut noodzakelijk. Voor het duiken van start gaat, valt er toch nog een gemonteerde duikfles om op het dek. De ontspanner breekt af, maar gelukkig blijft de kraan ongeschonden. Alles nog beter vastmaken is dus de boodschap!

De eerste duik vindt plaats aan het Bonaire wrak. Aangezien er vandaag veel meer stroming staat, is de kans groter om hamerhaaien - hammerheads te spotten. Twee citroenhaaien - lemon sharks en drie verpleegsterhaaien - nurse sharks houden ons gezelschap, maar helaas is er geen spoor te bespeuren van een tijgerhaai - tiger shark of hamerhaai - hammerhead shark.

De tweede duik vindt ook plaats op het Bonaire wrak. Deze keer krijgen we zes citroenhaaien - lemon sharks, één tijgerhaai - tiger shark en drie verpleegsterhaaien - nurse sharks te zien. Tijdens het stijgen moet ik de tijgerhaai - tiger shark twee maal van me afduwen omdat ze iets teveel interesse in me vertoont. Bij een minder oplettende duiker die wat verder van de groep verwijderd is en die niet steeds rondom hem kijkt, begint de tijgerhaai - tiger shark aan zijn duikuitrusting te knabbelen. Gelukkig kan onze duikleider de tijgerhaai - tiger shark nog tijdig wegduwen vooraleer het dier meer schade kan aanrichten. Duiken met haaien betekent dat je altijd alert moet blijven en moet blijven uitkijken voor mogelijk gevaar.

De derde duik vindt plaats op een ander wrak, dat Hammerhead Beach wordt genoemd. Zoals de naam doet vermoeden, gaan we hier proberen om hamerhaaien - hammerheads te spotten. Ondanks het feit dat hamerhaaien - hammerheads zeer sterke en geduchte dieren zijn, zijn ze toch erg schuw. Stilte en niet bewegen is dus absoluut noodzakelijk om ze te lokken. Ondanks de verwoede pogingen van de duikleiders, lukt het hen niet om de hamerhaaien - hammerheads dichterbij te laten komen. We zien enkel een wazige schim in de verte. Spijtig, maar dat is natuurlijk eigen aan wilde dieren.


Duiken met tijgerhaaien - tiger sharks 1


tijgerhaaien tiger sharks

Pictures - foto's duiken met tijger - tiger sharks 1Volgens TripAdvisor is Food Shack het beste restaurant van Jupiter. Dat moeten we dus zeker eens uitproberen! Langs de sjofele buitenkant zie je nauwelijks dat dit een restaurant is en zonder de goede aanbevelingen op het internet zouden we hier zeker niet binnenstappen. Aangezien alle tafels al volzet zijn, krijgen we een plaatsje toebedeeld aan de toog, waar we een perfect zicht hebben op de open keuken. De chef runt zijn team vakkundig en alle gerechten volgen elkaar in snel tempo op. Dit is een heuse entertainment show op zichzelf. Ook wij worden heel snel bediend en het eten is inderdaad van uitstekende kwaliteit. Hier komen we zeker nog eens terug!


Dinsdag 4 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanTijdens het ochtendnieuws horen we dat gisteren een grote haai in Florida een surfster heeft aangevallen. Er wordt helaas niet vermeld over welke haaiensoort het gaat, maar gelukkig heeft het slachtoffer de aanval overleefd, dankzij 129 hechtingen. Nogmaals het bewijs dat haaien gevaarlijk uit de hoek kunnen komen.

De Atlantische Oceaan is vandaag nog wilder dan gisteren; overal staan er schuimkoppen. Het klaarmaken om te gaan duiken, het te water gaan, het recupereren en terug aan boord komen van de duikers zal daardoor veel moeilijker gaan.

De woelige Atlantische Oceaan schudt de boot enorm heen en weer. Alles goed vastmaken en je zeer goed vasthouden is dus absoluut noodzakelijk. Ondanks alle goede voorbereidingen valt er bij het wisselen van de duikflessen toch nog een duikfles op het dek. Gelukkig geraakt er niemand gewond.

Vandaag duiken we in de Atlantische Oceaan één maal op het Bonaire wrak en twee maal op Hammerhead Beach achter een wrak.

Tijdens de eerste duik zien we zes citroenhaaien - lemon sharks. Wanneer een duikster omringd wordt door vier citroenhaaien - lemon sharks raakt ze in paniek en begint ze allerlei bewegingen te maken, wat bij haaienduiken ten strengste verboden en levensgevaarlijk is. Net voor één van de citroenhaaien - lemon sharks haar tracht te bijten, kan de divemaster de haai gelukkig aan de snuit tegenhouden en de duikster uit deze benarde situatie bevrijden. Voor haar eigen veiligheid stuurt de divemaster de duikster nadien terug naar het iets verder afgelegen wrak. Bij het opstijgen komen er ook nog drie stierhaaien - bull sharks tevoorschijn, maar jammer genoeg komen ze niet mee naar boven. We kunnen hen dus maar zeer korte tijd bewonderen.

Eens we terug aan boord zijn, worden enkele duikers vrij snel zeeziek door het sterk deinende water. Gelukkig heb ik tijdig een pilletje genomen en blijf ik van deze ongemakken bespaard!

De tweede duik vindt plaats aan een ander wrak op de Hammerhead Beach duiklocatie. Aangezien de stroming hier vrij hard is, neemt onze kans om hamerhaaien - hammerheads te spotten daardoor toe. Wat de duikleider echter ook probeert, het lukt hem niet om een hamerhaai - hammerhead te lokken. Buiten een grote schilpad van wel 1,3m die onze lokaas tracht te stelen, krijgen we helaas niets te zien. Ik probeer de divemaster te helpen door de schildpad van het lokaas weg te houden, maar het sterke dier geeft niet op en komt steeds langs de andere kant terug. Daarnaast moeten we goed opletten want zo'n grote schildpad durft al eens te bijten. Op het einde van de duik, waar we buiten de schildpad dus niets gezien hebben, laat de divemaster de kist met lokaas achter in het water om het geurspoor te behouden.

Ook de derde keer duiken we op Hammerhead Beach. We hopen dat de grote vrouwelijke hamerhaai - hammerhead van 5 à 6m zich laat zien samen met de twee kleinere mannetjes, maar we vangen helaas bot. In plaats daarvan krijgen we wel een grote mooie tijgerhaai - tigershark te zien. Ook nu krijg ik weer enorm veel aandacht van dit vrouwtje en moet ik haar continu van me afhouden. Het blijft verrassend hoe groot het verschil is tussen de keiharde snuit en de soepele, zachte kieuwen. Eén van de andere duikers heeft een filmpje kunnen maken van mijn interactie met de tijgerhaai - tiger shark, wat sowieso spectaculaire beelden oplevert.

Later wordt het me duidelijk waarom tijgerhaaien - tigersharks zo'n specifieke interesse in mij vertonen. Blijkbaar worden ze aangetrokken door het gezoem van het herladen van mijn Inon flash en zorgt zijn rode kleur nog voor een extra trigger.


Duiken met citroenhaaien, stierhaaien, tijgerhaaien en verpleegsterhaaien- lemon sharks, bull sharks, tiger sharks and nurse sharks 3


citroen bull tijger verpleegster haaien

Pictures - foto's duiken met citroen, stier, tijger en verpleegster haaien - lemon, bull, tiger and nurse sharks 3's Avonds eten we in Jetty's wat vlak naast de Rustic Inn Crabhouse gelegen is. Ook dit is vooral een visrestaurant, maar richt zich naar een iets chiquer publiek. De prijzen zijn dan ook iets duurder.


Woensdag 5 april 2017:

Een bezoekje aan de Miami ZooVandaag nemen we een dag vrijaf van het duiken en brengen we een bezoek aan de Miami Zoo. Toegegeven, 172 km rijden is redelijk ver, maar volgens TripAdvisor behoort deze dierentuin tot de top 20 ter wereld. Dat willen we dus gezien hebben!

Rond 11.00 arriveren we aan de ingang en het valt meteen op dat er nog heel veel plaats is op de gigantische parking. Er zijn dus weinig bezoekers op deze hete weekdag. Nadat we onze tickets hebben gekocht (US $22 + tax), werpen we een snelle blik op de plattegrond en beslissen eerst een bezoek te brengen aan het Aziatische gedeelte, waar de meest grote zoogdieren terug te vinden zijn.

Bezoekers die liever niet de hele afstand te voet afleggen, kunnen ook een overkapte go-cart huren, maar daarvan swingen de prijzen de pan uit. Verder is er ook nog de mogelijkheid om de monorail te nemen of met het treintje mee te rijden.

Gezien het warme klimaat in Florida hebben de meeste dieren een buitenverblijf, dat over het algemeen ook voldoende groot is om hen de nodige loopruimte te geven. Maar omdat de temperaturen vandaag oplopen tot 30°C, zoeken zelfs de meest exotische dieren de schaduwplekjes op en zijn ze niet altijd even actief. Gelukkig blijven ze over het algemeen nog wel zichtbaar voor het publiek en kunnen we mooie foto's maken.

Naast de klassiekers zoals olifanten, leeuwen, giraffen, tijgers en apen heeft de Miami Zoo een opvallend groot aanbod aan kleurrijke, levendige vogels en verschillende soorten antilopen.


Zoo in Miami 1


zoo miami florida

Pictures - foto's Zoo Miami 1Het park kent ook een zeer uitgebreid aanbod aan inheemse en uitheemse bomen, die de bezoekers de nodige schaduw bezorgen. Op plaatsen waar geen bomen staan, werden dan weer parasols geplaatst zodat je niet wegsmelt op de vele aanwezige zitbanken.

Aangezien het vandaag een bijzonder rustige dag is, zijn enkel de hoofdrestaurants open. Alle andere kiosken met drankjes en snacks zijn gesloten, wat toch wel een groot nadeel is want op zo'n hete dag zou een koel drankje of ijsje zeker smaken. Gelukkig staan er aan de toiletten wel steeds waterfonteintjes zodat we niet volledig uitdrogen.


Zoo in Miami 2


zoo miami florida

Pictures - foto's Zoo Miami 2Het is reeds 13u30 wanneer we het Aziatische deel hebben afgerond en we terug aankomen bij het centrale punt en de Oasis Grill, waar we voor schandalig veel geld een taaie hamburger voorgeschoteld krijgen. Dit is veruit de slechtste hamburger die we ooit gegeten hebben!

Nadat we de innerlijke mens terug hebben versterkt, beginnen we aan het Afrikaanse gedeelte, dat ongeveer even groot is als het Aziatische stuk. Helaas is het gorillaverblijf in renovatie en krijgen we de imposante apen niet te zien. Jammer!

We sluiten onze dag om 17u00 af met een bezoekje aan een superschattige koala, die door de verzorgster net wakker wordt gemaakt. Leuke afsluiter van deze mooie, maar ook wel vermoeiende dag.

Om het ons gemakkelijk te maken, rijden we terug naar Jupiter via de Florida Turnpike, de tolweg die heel Florida doorkruist. Geen idee wat deze rit ons gaat kosten aangezien de rekening pas na enkele weken via Avis wordt doorgestuurd, maar we zijn te moe om een omweg te maken.


Zoo in Miami 3zoo miami florida

Pictures - foto's Zoo Miami 3Donderdag 6 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanVandaag duiken we één maal op het Bonaire wrak en twee maal Hammerhead Beach (eerst achter een wrak en daarna van wrak tot wrak over de zandbodem). Gedurende de eerste duik krijgen we het gezelschap van tien citroenhaaien - lemon sharks en drie verpleegsterhaaien - nurse sharks. De haaien zijn vandaag zeer onrustig en stoten regelmatig hard tegen ons aan. Dit betekent dat we extra moeten opletten. Om beten te vermijden moeten we de handen tegen het lichaam of fototoestel houden en onze benen dicht bij elkaar houden.

De tweede duik vindt plaats op Hammerhead Beach. De stroming is er vandaag vrij hard, wat gunstig is om hamerhaaien - hammerheads te kunnen spotten. Op bijna het einde van onze duik komt eindelijk een mooie hamerhaai - hammerhead met grote rugvin zich laten bewonderen. Spijtig genoeg nadert hij niet dicht genoeg om een goede foto te maken, maar het blijft toch een fantastische ervaring om dit dier gezien te hebben.

Wat de duikleiders tijdens de derde duik ook proberen, het lukt hen helaas niet om nog een hamerhaai - hammerhead te lokken. In het begin van de duik zien we wel even een mooie tijgerhaai - tiger shark, maar die blijft spijtig genoeg niet lang bij ons. De citroenhaaien - lemon sharks en de verpleegsterhaaien - nurse sharks blijven gelukkig wel van de partij.


Duiken met tijgerhaaien - tiger sharks 2


tijgerhaaien tiger sharks

Pictures - foto's duiken met tijger - tiger sharks 2Naast de Rustic Inn Crabhouse en Jetty's bevindt zich nog een derde eetgelegenheid met uitzicht op de baai en de vuurtoren van Jupiter. Ook U-Tiki is gespecialiseerd in verse visgerechten. We nemen hier de 'fried tuna &basil roll' met wasabi saus als voorgerecht, wat blijkbaar een locale delicatesse is. Heerlijk, om vingers en duimen af te likken! Dit kunnen we wel elke dag eten!


Vrijdag 7 april 2017:

Duiken met haaien - sharks in de Atlantische OceaanOp onze laatste duikdag in Jupiter duiken we één keer in de volle stroming in den blauwe van de Atlantische Oceaan en twee maal aan het Bonaire wrak. Wanneer we vertrekken is er al redelijk wat deining op de Atlantische Oceaan. Alles goed vastmaken en je stevig vasthouden is dus absoluut noodzakelijk. Een pilletje tegen zeeziekte is zeker ook geen overbodige luxe.

Tijdens de eerste duik zien we minstens zeventien stierhaaien - bull sharks. Wow, wat een fantastische ervaring! Helaas hangt er redelijk veel mist in het water, waardoor de zichtbaarheid beperkt wordt tot 15m. Bij het maken van de veiligheidstrap op 5m diepte, voorspelt de woelige golfbeweging niet veel goeds. De Atlantische Oceaan is jammer genoeg nog veel wilder geworden. Niet lang nadat we aan boord zijn gestapt, hangen de eerste duikers al overboord om hun maaginhoud te ledigen. Geen fraai gezicht!

De tweede duik vindt plaats op het Bonaire wrak. Gezien de sterke stroming, is de kans dat er vandaag hamerhaaien - hammerheads worden gespot vrij groot. Deze duik zorgen maar liefst elf citroenhaaien - lemon sharks, drie verpleegsterhaaien - nurse sharks en een tijgerhaai - tiger shark voor ons entertainment. Sommigen zien in de verte zelfs nog een grote hamerhaai - hamerhead. Eén van de haaien verwondt tijdens deze duik de rug van de hand en de wijsvinger van onze divemaster. Gelukkig hield hij de armen en handen tegen zijn lichaam, zodat de schade beperkt blijft, maar waarschijnlijk zal hij wel een tijdje werkonbekwaam zijn en niet kunnen/mogen duiken.

De derde duik vindt opnieuw plaats op het Bonaire wrak. Tien citroenhaaien - lemon sharks, drie verpleegsterhaaien - nurse sharks en een tijgerhaai - tigershark zijn alweer van de partij.

De drie duiken van vandaag vormen een prachtige afsluiter van onze duikvakantie in Florida - Jupiter. We zijn alweer een indrukwekkende ervaring rijker!


Duiken met tijgerhaaien - tiger sharks 3


tijgerhaaien tiger sharks

Pictures - foto's duiken met tijger - tiger sharks 3Aangezien we vorige keer zo lekker hebben gegeten bij Food Shack, trekken we opnieuw naar deze onguur uitziende keet. We smullen wederom van een 'fried tuna & basil roll' en heerlijk verse visgerechten. Dit is echt een topadresje!


Zaterdag 8 april 2017:

Boottochtje op de Everglades nabij Fort LauderdaleAangezien er vandaag geen duiken meer op het programma staan, beslissen we om naar Fort Lauderdale te rijden om een boottochtje op de Everglades te maken.

Iets voor het middaguur arriveren we aan het Everglades Holiday Park, waar de parking al redelijk vol staat. Gelukkig moeten we na het aankopen van onze tickets (US $30 + tax) slechts een kwartiertje wachten vooraleer we aan boord van de propellerboot mogen stappen. De boten zijn vooraan en bovenaan afgedekt, zodat alle passagiers zowel tegen zon, regen als het mogelijk opspattende water worden beschermd. De boten worden gelukkig ook niet overvol geladen zodat iedereen voldoende ruimte heeft.

In het begin van de tour krijgen we van onze ervaren gids al heel veel informatie over de Everglades en de aanwezige fauna en flora. Vervolgens varen we de rivier met zijn weelderige begroeiing op en kan het spotten van alligators beginnen. Helaas zien we tijdens deze één uur durende tocht enkel wat vogels, vissen en een grote leguaan. De alligators hebben zich blijkbaar goed tussen de planten verstopt! Toch is het een leuke boottocht doorheen mooie natuur en af en toe trekt de gids alle registers open en vlammen we aan een hoge snelheid over de rivier.

Eens we terug aan de kade staan, volgt er nog een interactieve en educatieve alligatorshow waarbij de klassieke trucjes de revue passeren. Ondanks de voorspelbaarheid is het toch een zeer leuke show die ludiek wordt gebracht.

Vervolgens rijden we alweer terug naar Jupiter, waar we ons duikmateriaal gaan ophalen bij Scuba Works en afscheid nemen van de crew waar we de afgelopen dagen mee gedoken hebben. Hopelijk kunnen we één van de komende jaren terugkeren om opnieuw deze fantastische haaienduiken mee te maken.

Om in schoonheid onze periode in Jupiter te kunnen afsluiten, gaan we nog een laatste keer eten in Food Shack. Onze maagjes worden alweer goddelijk verwend!


Everglades Holiday Parkeverglades holiday park

Pictures - foto's Everglades Holiday ParkZondag 9 april 2017:

Van Jupiter naar Miami South BeachVoor de laatste dag van onze vakantie hebben we een hotel op de wereldberoemde Ocean Drive in South Beach Miami geboekt. Onmiddellijk na het ontbijt laten we Jupiter achter ons zodat we tijdig in Miami geraken. Deze namiddag gaat namelijk de jaarlijkse gay parade door op Ocean Drive, waardoor alle toegangswegen om 11u30 worden afgesloten voor alle verkeer.

Gelukkig zijn er onderweg geen files en rijden we rond 10u30 de stad met indrukwekkende skyline binnen. Groot is onze verbazing wanneer alle straten naar Ocean Drive reeds door de politie zijn afgesloten. Er is geen doorkomen aan en ook de dichtstbijzijnde publieke parking is onbereikbaar. Shit, hoe gaan we nu met al die bagage aan ons hotel geraken?

We zetten de wagen even langs te kant en informeren bij het Penguin Hotel hoe ze ons bij dit probleem kunnen helpen. Daar krijgen we te horen dat er is mis is met onze kamer en dat ze ons hebben omgeboekt naar het President Hotel in Collins Street, een parallelle straat die net achter Ocean Drive ligt. We zouden daar ook een upgrade krijgen naar een penthouse met privé terras. Eerst zien en dan geloven!

We rijden een blokje om naar het President Hotel, waar we voor het eerst in onze uitgebreide reisgeschiedenis gebruik maken van valet parkeren. Je zet je auto voor de deur en na het uitladen van de bagage wordt je wagen door een medewerker ergens voor jou geparkeerd. Gemakkelijk in zo'n chaotische en drukke buurt als South Beach, maar wel duur (US $40 + tax).

Omdat de kamer pas om 15u00 beschikbaar is, laten we onze bagage in een gesloten ruimte achter en trekken we naar Ocean Drive en Lummus Park waar alle actie te beleven is.

Aangezien vandaag de jaarlijkse gay parade wordt gehouden, wordt heel South Beach overspoeld door homo's, lesbiennes, bi's, drag queens en transgenders. Velen zijn ook zeer excentriek uitgedost: mannen in roze tutu's met torenhoge hakken, borat strings, bijna naakte afgetrainde lichamen, maar ook goed in het vlees zittende vrouwen die absoluut geen complexen hebben om in bikini te flaneren. Het is echt een bont allegaartje en we kijken onze ogen uit.

We zoeken ons een plaatsje langs het parcours en wachten geduldig tot 12u00 wanneer de parade van start gaat. Bijna twee uur lang paraderen er honderden medewerkers van de lokale politie, brandweer, universiteiten, bedrijven en organisaties voorbij, die hier hun geaardheid vieren. Elke groep wordt door de toeschouwers met veel enthousiasme, gejoel en gejuich onthaald. Dit is werkelijk één groot regenboogfeest, waarbij iedereen gelukkig is. Er worden door verschillende groepen ook gadgets uitgedeeld aan het publiek zoals kraalkettingen, waaiertjes om jezelf wat koelte toe te wuiven, sleutelhangers, maar ook ... massa's condooms. De boodschap is duidelijk!


Ocean Drive in South Beach Miami the love & peace gay parade 1ocean drive south beach miami gay parade

Pictures - foto's Ocean Drive in South Beach Miami the love & peace gay parade 1Eens deze grote karavaan van love & peace gepasseerd is, trekken we terug naar ons hotel waar de kamer ondertussen klaar is. We krijgen effectief een modern ingerichte penthouse met ruim privé terras toegewezen. Top!

Na een weldoend middagdutje trekken we terug naar het feestgedruis op Lummus Park, waar een heus beach festival aan de gang is. De drank vloeit rijkelijk, de bassen van de muziek schallen luid uit de luidsprekers en de dansende massa maakt één vloeiende beweging. De sfeer is geweldig en iedereen amuseert zich kostelijk.

Na een tijdje begint onze maag te knorren en gaan we op zoek naar een leuke eetgelegenheid. Ocean Drive is één lange aaneenschakeling van bars en restaurants, die vrijwel allemaal hetzelfde aanbod hebben. Op goed geluk laten we ons verleiden door een medewerkster van La Baguette die ons twee drankjes voor de prijs van één aanbiedt plus nog een gratis tequila shotje. Aangezien het onze laatste vakantiedag is, gaan we all the way en nemen we een grote margarita (US $30) waar we de rest van de avond van kunnen drinken De nacho schotel is ook redelijk prijzig (US $36), maar uitmuntend lekker.

Tijdens onze maaltijd merken we dat andere klanten regelmatig in discussie gaan met het personeel wanneer ze willen afrekenen. Daar is dus duidelijk iets niet pluis en dat betekent dat we extra moeten opletten wanneer we zelf de rekening vragen. Wanneer het zover is, blijkt er effectief een fout te zijn gemaakt want er worden twee drankjes aangerekend. Wanneer we de medewerkster hierop aanspreken, zegt ze dat de twee voor één actie enkel geldig is op de grootste cocktails van US $60. Dit was ons echter niet gemeld en we blijven discussiëren tot de manager erbij wordt geroepen. We dreigen ermee om gewoon weg te stappen indien we de twee drankjes moeten betalen, waarop de manager zeer agressief reageert. We laten ons echter niet intimideren en uiteindelijk verlaten we la Baguette nadat we één margarita hebben betaald en onze gratis shot tequila hebben gekregen.

Waarschijnlijk is dit een praktijk die regelmatig wordt toegepast om argeloze toeristen geld uit hun zakken te schudden. Steeds alert blijven en de rekening goed nakijken is dus zeker aangewezen wanneer je op Ocean Drive iets gaat eten en drinken.

Om de avond in stijl af te sluiten, passeren we nog even langs Lummus Park waar het feest bijlange nog niet gedaan is. Integendeel, de opzwepende muziek en bonkende beats zorgen ervoor dat er zowel door mannen als door vrouwen wordt getwerkt alsof hun leven ervan af hangt!

Na een tijdje in het feestgedruis te hebben vertoefd, is het voor ons voldoende geweest en zoeken we de rust op van ons kingsize bed.


Ocean Drive in South Beach Miami the love & peace gay parade 2ocean drive south beach miami gay parade

Pictures - foto's Ocean Drive in South Beach Miami the love & peace gay parade 2Maandag 10 april 2017

Van Miami naar AntwerpenAangezien het verkeer in Miami redelijk druk kan zijn, bouwen we voldoende marge in om naar de luchthaven te rijden en staan we ruim op tijd op zodat we ook nog rustig kunnen ontbijten. Alhoewel we aan de receptie van het hotel tijdig hebben gevraagd om de auto om 9u00 voor de deur klaar te zetten, staan we op 9u15 nog steeds vruchteloos te wachten. Valet parkeren is dus duidelijk bedoeld voor mensen die tijd zat hebben! We doen ons beklag bij de receptie en als tegenprestatie wordt onze resortfee van US $21 terug betaald. Het duurt echter nog tot 9u30 vooraleer onze vuurrode Chevrolet wordt voorgereden. Onze zenuwen staan ondertussen onder redelijke druk, maar gelukkig zijn er geen files onderweg en geraken we tijdig op de luchthaven van Miami, waar we een eerste vlucht naar New York nemen.

De 6,5 uur durende vlucht van New York naar Amsterdam verloopt vlekkeloos, maar dan begint de miserie opnieuw want bij aankomst blijkt één van onze koffers niet op de bagageband te liggen. We doen aangifte bij de bagagedienst en vullen de nodige documenten in. Normaal gezien wordt de achtergebleven koffer binnen de 48 uur aan huis afgeleverd. Afwachten maar!

Daarna stappen we op de Thalys en na een uurtje sporen komen we aan in Antwerpen Centraal. Home sweet home en alweer een mooie reis extra op ons uitgebreide palmares!

Twee dagen later wordt onze koffer thuis afgeleverd.
Like en deel het reisverhaal met foto's van Florida in de USA en duiken in Jupiter met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie over Florida in de USA:Medische informatie over Florida in de USA


inentingDecompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Florida in de USA:


Decompressiekamer Hyperbaric Chamber:

Noodnummers:
Het klimaat in Florida de USA:
Het tijdsverschil in Florida de USA t.o.v. België:
Taal gebruik:
Elektriciteit:
Fooien:
Veiligheid:
Kledij:
Verkeer:
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne