www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met haaien en safari in Zuid-Afrika


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, safari en scuba diving - duiken in Zuid-Afrika in Durban Umkomaas met haaien: tiger, oceanic blacktip, ragged tooth, angel, bull, en great white shark



Toffe groep die gaat duiken in Zuid-Afrika in Umkomaas


duikers malediven indische oceaan

Philippe, Sandra, Dagmar, Hans
Andrea, Dirk


Waar ligt Zuid-Afrika?


map zuid-afrika


Info over Zuid-Afrika:


Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1.219.912 km2. Zuid-Afrika grenst, van west naar oost, aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho is een enclave binnen Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft een kustlijn van ongeveer 2800 km. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Indische Oceaan.

Zuid-Afrika heeft momenteel 9 provincies met telkens een hoofdstad: West-Kaap met Kaapstad, Noord-Kaap met Kimberley, Oost-Kaap met Bisho, KwaZoeloe-Natal met Pietermaritzburg, Vrijstaat met Bloemfontein, Noordwest met Mafikeng, Gauteng met Johannesburg, Mpumalanga met Nelspruit en Limpopo met Pietersburg.

Het landschap van Zuid-Afrika bestaat uit hoogvlaktes in het binnenland. Langs de kustlijn bevinden zich ruige heuvels en smalle kustvlaktes. In het oosten liggen de Drakensbergen, met als hoogste punten de Njesuthi (3408 m) en de Mafadi (3450 m). Dit zijn tevens de hoogste punten van Zuid-Afrika.

De natuurlijke rijkdommen van Zuid-Afrika zijn: goud, diamanten, platina, tin, chroom, koper, mangaan, ijzererts, nikkel, antimoon, steenkool, aardgas, fosfaten, uranium, vanadium en zout.

De grote toeristische attracties in Zuid-Afrika zijn: het Kruger Nationaal Park, Kaapstad met de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en Robbeneiland, de Kaapse wijnlanden bij Stellenbosch, Franschhoek en Paarl, Johannesburg en Witwatersrand, de tuinroute, de zandstranden aan de Indische Oceaan bij Durban, de Drakensbergen, de Blyderivierspoort en Sun City met het Pilanesberg National Park

Zuid-Afrika heeft een zeer rijke fauna en er wordt dikwijls gesproken over de Big Five. Deze benaming verwijst naar de gevaarlijkste dieren om op te jagen, namelijk de olifant, de leeuw, de buffel, het luipaard en de neushoorn. Buiten de Big Five zijn er in Zuid-Afrika uiteraard ook nog andere grote dieren terug te vinden waaronder twee soorten gnoes of wildebeesten, impala's, giraffen, zebra's, gevlekte hyena's, nijlpaarden, krokodillen, diverse soorten antilopen, enz. Enkele diersoorten zijn endemisch (komen nergens anders ter wereld voor) zoals bv. de met uitsterven bedreigde hottentothaas, die enkel te vinden is in Karoo.

Qua flora heeft Zuid-Afrika meer dan 20.000 verschillende soorten planten. Dit is 10% van alle bekende plantensoorten op aarde.

Het bekendste en grootste wildpark van Zuid-Afrika is het Kruger Park. Andere grote en bekende wildparken zijn het Karoopark, het Agulhaspark, het Augrabiespark, Rietvlei Nature Reserve en het natuurreservaat Mpofu.

Zuid-Afrika kent grote problemen omwille van de aidsepidemie en de hoge graad aan misdaad die ze niet onder controle krijgen. De handel in verdovende middelen viert er eveneens hoogtij, wat de problemen nog verhoogt.


Reisverhaal scuba diving - duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas op haaien en safari in o.a. het Kruger Park:



Woensdag 4 maart 2015:

Van Brussel naar Kaapstad in Zuid-Afrika


Omstreeks 15u00 stijgt onze zes uur durende vlucht vanuit Zaventem op richting Doha in Qatar. We hebben er bewust voor gekozen om een kleine omweg via Qatar te maken, aangezien de ticketprijzen aanzienlijk lager waren dan bv. een rechtstreekse vlucht met KLM vanuit Amsterdam naar Kaapstad. De transittijd van drie uur nemen we er dan ook met de glimlach bij en de luchthaven van Doha blijkt bovendien een waar shoppingparadijs, waar alle grote (dure) merken aanwezig zijn. Om 2u00 vertrekt onze nachtvlucht naar Kaapstad, die ongeveer negen uur in beslag zal nemen. De vlucht is bijna volledig volgeboekt, dus al liggend een dutje doen is er helaas niet bij. Gelukkig zijn de zetels voldoende comfortabel en kunnen we toch een paar uur slaap meepikken.


Donderdag 5 maart 2015:

Van Kaapstad naar Gansbaai


Rond 10u15 landen we onder een stralende zon in Kaapstad. Na de gebruikelijke immigratieprocedure, ophalen van de bagage en pinnen van voldoende Zuid-Afrikaanse Rand worden we opgewacht door de locale vertegenwoordiger van de Nederlandse reisorganisatie Zuid-Afrika Online. Hij overhandigt ons de volledige routeplanning en benodigde vouchers. Verder assisteert hij ons bij het ophalen van de huurwagen en dan kan ons Zuid-Afrikaans avontuur echt beginnen!

Eerste obstakel dat we moeten overwinnen is links rijden. In het begin is het wat onwennig, maar na een tijdje valt het best mee. Alleen de ronde punten blijven een beetje vreemd en akelig aanvoelen!

Aangezien we morgenochtend in de omgeving van Gansbaai gaan kooiduiken met witte haaien, hebben we ervoor gekozen om te overnachten in een nabijgelegen B&B, zodat we niet midden in de nacht hoeven op te staan.

Buiten één file omwille van wegenwerken, verloopt de twee uur durende rit naar Gansbaai vrij vlot en krijgen we enkele mooie landschappen voorgeschoteld. We zijn nu al verliefd op dit mooie land met zijn vele verschillende facetten.

Omstreeks 15u00 arriveren we bij B&B Die Stroom, waar we door een lieve dame worden verwelkomd. Nadat we ons in de kamer hebben geïnstalleerd, trekken we nog even op verkenning naar Kleinbaai en de nabijgelegen kuststrook. Het waait hier vrij hard en de zee vertoont grote golven. Dat belooft niet veel goeds voor morgen!

Op aanraden van onze hospita gaan we 's avonds eten in de lokale pub. We bestellen een lekkere rumpsteak met enkele drankjes en tellen daarvoor nog geen 300 Rand (ca 21 EUR) voor twee personen neer.

Nadien is ons kaarsje bijna uit. We leggen nog snel alle materiaal voor morgen klaar en kruipen dan lekker onder de dons.


Vrijdag 6 maart 2015:

kooiduiken met de witte haai in Kleinbaai


Shit! We hebben ons overslapen omdat onze wekker nog op Belgische tijd staat. We schieten rond 6u22 wakker terwijl we al om 6u30 in Kleinbaai worden verwacht voor ons duikavontuur met de witte haai. We poetsen snel onze tanden, schieten onze kleren aan en reppen ons naar de afgesproken rendez-vous plaats, waar we nog snel een boterham en kop koffie achter de kiezen kunnen slaan. Vervolgens krijgen we op een ludieke manier een uitgebreide briefing over de do's en de dont's tijdens het kooiduiken.

We hadden deze trip online geboekt via www.whitesharksafaris.com (1350 Rand per persoon en ter plaatse te betalen), maar uiteindelijk blijkt dit enkel een marketingorganisatie te zijn en wordt de uiteindelijke expeditie uitgevoerd door Sharklady (www.sharklady.co.za - zelfde prijs).


Kleinbaai in Zuid-Afrika om naar de witte haai - great white shark te gaan


witte haai great white shark zuid-afrika kleinbaai

Pictures - foto's van Kleinbaai in Zuid-Afrika om naar de Witte haai - great white shark te gaan



Omstreeks 7u30 gaan we met 15 deelnemers aan boord van de Sharklady en na een kwartiertje 'full speed' varen (pilletjes tegen zeeziekte zijn zeker geen overbodige luxe), komen we aan op 'the place to be'. Deze plek heeft de grootse witte haaien populatie ter wereld. De kans dat je hier niets te zien krijgt, is dus enorm klein.

Eens we ter plaatse zijn aangekomen, begint de crew met het spotten en lokken van de witte haaien. Dit lokken wordt ook wel chumming of baiting genoemd. Via visafval, bloed, visolie en ander vettig spul wordt een lokspoor in het water gecreëerd waar haaien dol op zijn. Verder wordt er ook nog een touw uitgegooid waar een grote viskop aan bengelt en waar de haaien achter jagen. Lekker!

Ondertussen moet de eerste groep van vijf duikers zicht klaarmaken om in de stalen kooi te stappen. Alle noodzakelijke materiaal (5mm wetsuit, botjes en masker) wordt door de organisatie voorzien, maar handschoenen en snorkel dien je zelf mee te brengen. De handschoenen zijn vooral nuttig omdat je toch wel een tijdje in het koude water (11°C in maart) hangt en de snorkel is vooral handig om langer onder water te kunnen blijven.

Iedere groep blijft gemiddeld 15 à 20 minuten in de stalen kooi, zodat iedereen ruimschoots de kans krijgt tot een 'close encounter' met de witte haai. Enthousiastelingen mogen zelfs een tweede keer de kooi instappen. Helaas is er in deze periode door de overgang van seizoenen weinig zichtbaarheid onder water en kan je de haaien beter vanop het bovenste dek observeren dan vanuit de kooi. Jammer, maar het is en blijft en unieke ervaring om vanuit de kooi oog in oog te staan met een witte haai!

Tijdens deze excursie blijven we zo'n twee uur op zee dobberen en krijgen we in totaal zeven witte haaien op bezoek. Missie geslaagd en met een aantal prachtige foto's rijker varen we terug naar Kleinbaai, waar we nog een bord warme tomatensoep met brood aangeboden krijgen. Geïnteresseerden kunnen zich hier ook een DVD van hun witte haaien avontuur aanschaffen (300 Rand).


Witte haai - great white shark in Zuid-Afrika Kleinbaai


witte haai great white shark zuid-afrika kleinbaai

Pictures - foto's van de witte haai - great white shark in Zuid-Afrika Kleinbaai



Kort na de middag rijden we (vooral via grindwegen) nog een eindje door naar Cape Agulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika. Op deze magische plek komen de Indische en Atlantische Oceaan samen. Verder zijn er ook mooie rotsformaties in zee te bewonderen, waar de woeste golven tegenaan beuken. Een mooi schouwspel dat zeker een bezoekje waard is.

Vervolgens zetten we koers naar de B&B A Vue (www.avueguesthouse.de/en - te boeken via booking.com - 765 Rand per nacht per kamer) in Somerset West, waar we de komende twee nachten zullen slapen.


Zaterdag 7 maart 2015:

Rit naar Kaap de Goede Hoop


Na een welverdiende nachtrust, worden we 's ochtends aan het ontbijt verwend met eitjes, zelfgemaakte confituur, warme broodjes en vers fruit. Nadien krijgen we van de Duitse eigenares Michaela nog uitgebreid advies over mogelijke uitstappen in de nabije omgeving.

We opteren om naar het schiereiland en Kaap de Goede Hoop te rijden, een panoramische rit langs enkele gezellige, maar ook wel erg toeristische badplaatsen zoals Muizenberg, St. James, Kalk Bay en Simon's Town.

Vanuit Somerset West rijden we echter eerst langs een mooie kuststrook, met enkele idyllische baaien met uitzicht op de bruisende Atlantische Oceaan. We beslissen om aan Wolfgat even een fotostop in te lassen, maar worden al vrij snel door de politie tegengehouden met de melding dat het in deze regio absoluut niet veilig is voor toeristen. Volgens hen zijn hier zelfs al enkele moorden gepleegd. We nemen het zekere voor het onzekere en maken ons snel uit de voeten.

Onderweg passeren we inderdaad enkele grote krottenwijken, waar armoede duidelijk aanwezig is. Opvallend is wel dat veel van deze kartonnen huisjes over een schotelantenne beschikken. Zeer vreemd.


kaapstad townships zuid-afrika


In Simon's Town bezoeken we de zwartvoet pinguïn (Jackass pinguïn) kolonie op Boulders Beach (60 Rand per persoon). Het is een afgebakend natuurgebied, waar de koddige pinguïns hun vrije loop hebben. Sommige diertjes zitten verscholen in het omringende struikgewas, maar de meeste pinguïns zijn uiteraard op het strand terug te vinden. Vandaag zijn ze redelijk actief en gaan ze regelmatig in en uit het water. Het is zeer grappig om te zien hoe deze kleine diertjes telkens een gevecht moeten leveren met de sterke branding om uit het water te geraken. Naast de honderden zwartvoet pinguïns zien we op dit domein ook enkele dassies (Kaapse klipdas die lijkt op een reuzencavia) en een schuwe mangoest (familie van de meerkat).


De Jackass pinguïn (zwartvoet pinguïn) in Simon's Town


kaapstad jackass-pinguins zuid-afrika

Pictures - foto's van de Jackass pinguïns (zwartvoet pinguïn) in Simon's Town in Zuid-Afrika



Vervolgens zetten we onze weg verder naar het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop (110 Rand per persoon). Vlak aan de ingang spotten we nog een grote groep bavianen, die volgens de infoborden vrij agressief kunnen reageren (vooral als ze voedsel kunnen pikken). Ramen en deuren van de auto goed gesloten houden is dus de boodschap!


Bavianen, dassies, mangoes, struisvogels en zeerobben aan Simon's Town


kaapstad bavianen dassies mangoes struisvogels zeerobben  simons town zuid-afrika

Pictures - foto's van bavianen, dassies, mangoes, struisvogels en zeerobben aan Simon's Town zuid-afrika



Omwille van de recente brandhaarden in de omgeving zijn veel zijwegen in het natuurpark afgesloten. Gelukkig is de hoofdbaan naar Cape Point en Kaap de Goede Hoop wel toegankelijk. Helemaal op het zuidelijke puntje bij Cape Point is er een grote parking, van waaruit een korte, maar vrij steile wandeling begint naar de vuurtoren. Je kunt hier ook een kabeltreintje naar de top nemen (45 Rand per persoon - enkel traject). Eens aangekomen bij de vuurtoren heb je een magnifiek zicht op de Atlantische Oceaan, die met woeste golven inbeukt op de rotsblokken in het zand.

Vervolgens rijden we nog een eindje door naar de uiterste punt van Kaap de Goede Hoop, waar we uiteraard een foto maken van het wereldberoemde naambord. Ook hier kan je een korte steile beklimming maken en wordt je inspanning beloond met een schitterende uitzicht op het einde van de wereld.


Kaap de Goede Hoop en Cape Point


kaap de goede hoop cape point zuid afrika

Pictures - foto's van Kaap de Goede Hoop en Cape Point



Op onze terugweg merken we vlak aan het water ook nog enkele struisvogels op. Deze dieren hadden we hier echt niet verwacht!

We willen deze mooie dag afsluiten met een panoramische rit langs Chapman's Point en de Atlantische Oceaan, maar ook hier is de weg afgesloten omwille van recente brandhaarden. We kunnen redelijk dicht naderen en kunnen de vlammen op de heuvelflanken duidelijk zien oplaaien. Vier helikopters droppen continu water uit een nabijgelegen meer over de vlammenzee, maar door de sterke wind is het zeer moeilijk om de brand te blussen. De dag nadien horen we op het nieuws dat één van de helikopters zelfs is neergestort.


Kaapstad met zijn 12 apostelen


kaapstad 12-apostelen zuid afrika

Pictures - foto's van kaapstad met zijn 12 apostelen



We eindigen onze dag met een lekkere maaltijd in een Cubaans restaurant in Kalk Bay. Overheerlijk en zeker niet duur!


Zondag 8 maart:

Rondrit Kaapstad en binnenlandse vlucht naar Durban


Na alweer een lekker ontbijtje in B&B A Vue, pakken we onze laatste bagagespullen verder in en nemen we afscheid van onze Duitse gastvrouw en Nederlandse gastheer. Vervolgens rijden we langs een mooie route langs de Atlantische Oceaan en passeren we o.a. Gordon's Bay, Rooiels, Betty's Bay en Kleinmond. Vanop de verschillende parkeerplaatsen langs de weg kan je de woeste golven uitgebreid bewonderen en aan de andere kant van de baan heb je prachtige uitzichten op de bergen.

Aan Kleinmond keren we terug het binnenland in en zetten we koers richting Kaapstad, dat we na een uurtje rijden bereiken. Hoe dichter we Kaapstad naderen, hoe meer krottenwijken we passeren. Het is echt schrijnend om te zien dat zoveel mensen in armoede leven!

Het eerste wat we zien in Kaapstad is uiteraard de wereldberoemde Tafelberg. Z'n top zit vandaag verscholen in de wolken, waardoor het weinig zin heeft om de kabellift naar boven te nemen. Verder passeren we in het uiterste noorden van Kaapstad de toeristische wijk van het V&A Waterfront, het ultramoderne voetbalstadion dat in 2010 voor het WK werd gebouwd en enkele chique hotels.

Zoals in de meeste steden heerst er zeer druk verkeer en door een specifieke wielerwedstrijd zijn er vandaag ook nog massaal veel fietsers op de baan. We komen ogen tekort om alles in de gaten te houden. Daarbovenop is er nergens een vrije parkeerplaats te vinden en willen we onze auto met alle bagage niet onbewaakt achterlaten. Volgens alle brochures en uitbaters van B&B's komen auto-inbraken in de Zuid-Afrikaanse steden immers vaak voor. Dat risico willen we niet nemen en daarom beslissen we om via de kustlijn de stad in zuidelijke richting zo snel mogelijk te verlaten.

We passeren o.a. de badplaatsen Clifton, Bakoven Bay en Camps Bay, die bij de lokale beau monde bekend staan als 'the place to be'. Alle hipsters troepen in deze rijke buurt van Kaapstad dan ook op de stranden en uitnodigende terrasjes samen om met hun afgetrainde lichamen en rijkdom te pronken.


Kaapstad en de tafelberg in Zuid-Afrika


kaapstad tafelberg zuid-afrika

Pictures - foto's van Kaapstad en de tafelberg in Zuid-Afrika



Aangezien de toegangsweg tot Chapman's Peak omwille van verschillende brandhaarden gisteren was afgesloten, proberen we er nu via Hout Bay naartoe te rijden, maar helaas is ook deze route afgesloten. De mooie uitzichten vanop Chapman's Peak zien we dus jammer genoeg aan onze (verbrande) neus voorbij gaan!

Ondertussen is het stilaan tijd geworden om richting luchthaven te rijden, waar we een binnenlandse vlucht naar Durban zullen nemen. Wanneer we de huurwagen terug bij Bidvest inleveren staat er 901 km op de teller. We hebben dus al een aardig stuk van de Kaapse provincie afgereden, maar hebben zeker nog niet alles gezien. Een extra dag om ook nog de wijnstreek rond Stellenbosch en Franschhoek te ontdekken, zou zeker welkom zijn geweest.

We vliegen met Mango Airways van Kaapstad naar Durban. Aangezien dit een low cost maatschappij is, wordt de ingecheckte bagage beperkt tot 20 kg en moeten we 45 Rand per extra kilo bijbetalen. Gelukkig wordt de handbagage niet gewogen want anders was de rekening nog zwaarder geweest!

Om 19u25 verlaten we Kaapstad en na een vlucht van een kleine twee uur landen we veilig in Durban, waar we worden opgewacht door een medewerker van de duikclub Scuba Addicts. Wanneer we de luchthaven verlaten, valt het meteen op dat het hier een stuk zwoeler aanvoelt dan in Kaapstad. Er is beduidend minder wind en de warmte plakt als het ware op ons lichaam.

Vervolgens is het van Durban nog een uurtje in zuidelijke richting rijden naar Umkomaas, waar we de komende week vooral zullen duiken met haaien. Vlak na ons vertrek uit de luchthaven van Durban zien we in de verte bliksemschichten door de lucht klieven en het duurt dan ook niet lang vooraleer we getrakteerd worden op verschillende stortbuien. De regen valt met bakken uit de hemel, waardoor het erg gevaarlijk rijden wordt.

Wanneer we rond 22u00 bij de duiklodge van Scuba Addicts in Durban Umkomaas aankomen is het gelukkig gestopt met regenen. We krijgen nog een snelle rondleiding op het domein en nadat de bagage is uitgepakt en het duikmateriaal voor de volgende dag is klaargezet, kruipen we in ons bedje in onze bloedhete kamer. Helaas is er nergens airco aanwezig en moeten we ons behelpen met een kleine ventilator.


Maandag 9 maart 2015:

Duiken op haaien in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Het onweer van de vorige avond is gelukkig helemaal overgewaaid en ontwaken we onder een stralende zon. Alle kamers van de Scuba Addicts duikclub hebben bovendien uitzicht op de ruisende Indische Oceaan. Er zijn ergere manieren om op te staan!

Om 7u00 worden we aan het ontbijt verwacht. Het aanbod valt ons wel wat tegen want we kunnen enkel kiezen tussen brood, enkele plakjes kaas, yoghurt, confituur, ontbijtgranen en vers fruit. Eitjes met bacon zijn helaas niet voorzien bij dit 'continental breakfast'.

Tijdens het ontbijt wordt er een korte briefing gegeven over de komende duikdagen en dan is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Nadat iedereen zijn materiaal bijeen heeft gezocht en z'n duikpak heeft aangetrokken, stappen we in de aanhangwagen en worden we vijf minuten later afgezet aan het strand, waar we in de RIB (boot) stappen.

Rond 13u00 komen we terug aan in de duiklodge, waar we uit een beperkte kaart (enkele salades, hamburgers en sandwiches) onze lunch kunnen bestellen.

In de late namiddag doen we dan inkopen in de shopping mall van Scottburgh waar we water, wijn, koekjes, chips, cola en rum aanschaffen om de komende namiddagen en avonden op een leuke manier te kunnen doorbrengen.

Aangezien de duiklodge van Scuba Addicts geen avondeten voorziet, worden we 's avonds afgezet aan een Italiaans restaurant in Scottburgh. Best lekker, maar niet wauw! Nadat we de rekening hebben betaald, belt de restauranthouder naar de duikschool om ons terug op te pikken.


Dinsdag 10 maart tot en met vrijdag 13 maart 2015:

Duiken op haaien in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


De komende dagen volgen steeds een gelijkaardig stramien: ontbijt om 7u00, in de voormiddag twee (haaien)duiken, lunch bij Scuba Addicts, luieren aan het zwembadje in de namiddag, uitgebreid aperitieven, avondeten in een lokaal restaurant of 'braaien' op het eigen domein en nadien nog even namijmeren bij een lekker Zuid-Afrikaans wijntje vooraleer we ons kingsize bed opzoeken. Soms kan het leven eenvoudig en heerlijk zijn!

Op één van onze vrije namiddagen bezoeken we ook nog een nabijgelegen krokodillenfarm, waar we om 15u00 het voederen van de dieren kunnen meemaken. Dit is duidelijk het hoogtepunt van de dag en de krokodillen troepen vooraan de vijver samen om de lekkere hapjes te kunnen vangen. Leuk om te zien want de rest van de dag bewegen de krokodillen nauwelijks.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


We hebben al onze duiken gereserveerd met de duikschool Scuba Addicts (www.scubaaddicts.com) in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika.

Scuba Addicts gebruikt 12l stalen flessen om te duiken. Dit vergt een deel minder lood dan aluminium duikflessen. De duikschool Scuba Addicts biedt zowel DIN als International enkele kranen aan. De duikflessen worden steeds 220 tot 232 bar koud gevuld.

De schipper is zeer ervaren en bekwaam met het varen op golven, wat toch wel als zeldzaam mag bestempeld worden. Zelfs op zeer sterke en hoge langgerekte branding was het daardoor aangenaam varen.

Op de Rib (boot) met harde kiel kunnen 7 duikers, een dive master en 14 duikflessen mee. De ruimte is meer dan voldoende en aangezien we maar met 5 duikers zijn, bevinden we ons in een luxueuze situatie.


Boot in Zuid-Afrika - Umkomaas


boot zuid-afrika umkomaas



De duikbriefing is duidelijk en compleet. Achteraf vragen stellen is eveneens mogelijk. Zuurstof en drinkwater zijn aanwezig aan boord, maar aangezien wij gewoon zijn om veel te drinken, was het drinkwater iets te beperkt. Een extra fles per duiker meenemen is zeker aan te raden.

Na het duiken staan de spoelbakken in de duikschool klaar om ons materiaal te reinigen. Iedereen krijgt een persoonlijke droogplaats toegewezen. Dit voorkomt chaos en is zeer goed geregeld. Douches zijn eveneens in de spoelruimte aanwezig om het zoute water van je lijf te spoelen. De communicatie en het engagement van de duikschool is prima.

De duikplaatsen liggen op ongeveer 10 tot 30 minuten varen vanaf het strand aan de duikschool.


Maandag 9 maart 2015:

Duiken op North Sand in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Op de duikplaats North Sand in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika gaan we square duiken op een zandplaat en lage rotsformaties met holtes. De maximale diepte is 16 à 18m. Totaal onverwacht zien we tijdens het duiken een ragged tooth shark (zand tijgerhaai), die hier normaal gezien enkel vertoeven in november en december. De papegaaivissen, butterfly fishes, e.a. zijn hier opvallend groter dan in andere landen. Verder spotten we op deze duiklocatie enkele murenen, nudi branches en langoesten. Tot slot passeren er regelmatig verschillende scholen van zo'n 25 tot 50 grote vissen.

Duiken op Raggie Cave in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Op de duikplaats Raggie Cave in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika gaan we square duiken op een zandplaat en lage rotsformaties met holtes De maximale diepte is een 9 à 19m. We hebben een wasmachine duik, waardoor het moeilijk is om foto's te nemen. De begroeiing is pover, maar er zijn mosdiertjes, baksteen anemonen, dodemansduim, kleine bekersponzen, zwart koraal, e.a. te vinden. Een zeer grote tandbaars en een schildpad vormen tijdens het duiken de top attractie. Spijtig genoeg zien we deze keer geen haaien, maar dit risico was ons op voorhand tijdens de briefing gemeld. De papegaaivissen, butterfly fishes, e.a. zijn ook hier opvallend groter dan in andere landen. Verder spotten we op deze duiklocatie enkele murenen, nudi branches en langoesten. Tot slot passeren er regelmatig verschillende scholen van zo'n 25 tot 50 grote vissen.


Duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas


duiken zuid-afrika umkomaas

Pictures - foto's duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas



Dinsdag 10 maart 2015:

Duiken op Cathedral in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Op de Cathedral duikplaats in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika gaan we square duiken op een plaat lage rotsen met zand. De maximale diepte bedraagt 27m en de stroming is behoorlijk. In een grot zien we 15 ragged tooth sharks en wanneer we verder duiken spotten we een zeer grote angel shark. Nadien duiken we in den blauwe en maakt de duikgids geluid met een plastic drinkflesje. De eerste 15 minuten zien we totaal niets, maar wanneer we onze veiligheidstrap aan het maken zijn, komen er twee great ocean blacktip sharks op ons af. We verlengen onze veiligheidstrap met ongeveer 15 minuten en kunnen daardoor de beestjes naar hartenlust fotograferen. Bij het aan boord gaan, spotten we ook nog een grote tonijn en blijven de twee great ocean blacktip sharks onder onze vinnen rondcirkelen. Spannend!

Duiken op Amphitheatre in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Op de Amphitheatre duikplaats in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika gaan we square duiken op een plaat lage rotsen met zand. De maximale diepte bedraagt 27m en de stroming is behoorlijk. Normaal gezien is de kans hier zeer groot om te duiken met bull sharks en tiger sharks, maar spijtig genoeg zijn ze niet aanwezig. Wel zien we een reusachtige tandbaars van wel 2 meter lang, die zich gewillig laat fotograferen. Nog nooit hebben we zo'n grote tandbaars gezien!


Duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas


duiken zuid-afrika umkomaas

Pictures - foto's duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas



Woensdag 11 maart 2015:

Duiken op haaien in de open Indische Oceaan in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Wanneer we met lokaas gaan duiken op haaien in de open Indische Oceaan in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika worden een aantal extra punten aan de briefing toegevoegd:


Tijdens de eerste duik mogen we 70 minuten duiken en zien we meer dan 30 open ocean blacktip sharks en 3 bull sharks. Tijdens de tweede duik, die 65 minuten duurt, zien we opnieuw meer dan 30 open ocean blacktip sharks, maar verder niets. Het is een fantastische belevenis om zoveel haaien in den blauwe rond je te hebben.


Duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas


duiken zuid-afrika umkomaas

Pictures - foto's duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas



Donderdag 12 maart 2015:

Duiken op haaien in de open Indische Oceaan in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Opnieuw gaan we met lokaas duiken op haaien in de open Indische Oceaan in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika. We hopen ditmaal tiger sharks te zien en nog een keer bull sharks, maar dan nu vanaf foto-afstand. We liggen met drie boten vrij dicht bij elkaar en de haaien zwemmen van lokaas naar lokaas. We zien meer dan 20 open ocean blacktip sharks, die de hele tijd rondom ons cirkelen. Ondanks het zeer sterke geurspoor zien we jammer genoeg geen bull sharks of tiger sharks. Wanneer we terug boven water komen, is de oceaan zeer wild geworden.

Duiken op Cathedral in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Opnieuw duiken we op de Cathedral duikplaats in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika. In de grot zien we zeven ragged-tooth sharks, een grote tandbaars die absoluut op de foto wil en een zeldzame pinackle fish. Wanneer we verder duiken, spotten we een grote schildpad, twee mobula's en een bull shark die groter is dan 3 meter.


Duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas


duiken zuid-afrika umkomaas

Pictures - foto's duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas



Vrijdag 13 maart 2015:

Duiken op Cathedral in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Opnieuw duiken we op de Cathedral duikplaats in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika. In de grot zien we vijf ragged-tooth sharks en een grote fotogenieke tandbaars. Ook de zeldzame pinackle fish is weer van de partij. Doordat er een vorige ploeg op Cathedral is komen duiken en daardoor redelijk wat stof heeft gemaakt, is de zichtbaarheid in de open grot helaas beperkt. Wanneer we verder duiken, spotten we ook nog eens een angel shark.

Duiken op haaien in de open Indische Oceaan in Durban Umkomaas in Zuid-Afrika


Aangezien de duikschool ons absoluut de kans wil geven om tijgerhaaien te zien, gaan we op onze laatste dag terug met lokaas duiken. In het slechtste geval zien we een grote groep open ocean blacktip sharks, wat uiteraard ook leuk is. Na 10 minuten hebben we geluk en worden we benaderd door een tijgerhaai die enkele keren een grote bocht rond ons maakt. Spijtig genoeg is de zichtbaarheid dit keer maar 8m en geen 15 à 20m zoals bij de vorige duiken. Tijdens de laatste 10 minuten van de duik komt een nog grotere tijgerhaai rond ons cirkelen en duwt hij met zijn snuit zelfs tegen het lokaas. Door de beperkte zichtbaarheid zijn de foto's helaas van zeer slechte kwaliteit, maar we zijn wel op minder dan 8m van een grote tijgerhaai geweest! De vreugde kan niet op en onze missie is meer dan geslaagd want we hebben tijdens deze duikreis zowel bull sharks, ragged tooth sharks, open ocean blacktip sharks, angel sharks en tiger sharks gezien.


Duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas


duiken zuid-afrika umkomaas

Pictures - foto's duiken in Zuid-Afrika - Durban Umkomaas



Zaterdag 14 maart 2015:

vertrek naar St. Lucia


Vandaag mogen we 'uitslapen' want het ontbijt is verschoven naar 8u00. Na het inpakken van het duikgerief en de overige bagage, nemen we afscheid van de crew van Scuba Addicts. Vervolgens worden we door de chauffeur netjes afgezet aan de luchthaven van Durban, waar de huurwagen op ons staat te wachten.

Na de hele papiermolen te hebben doorworsteld (2200 Rand borg en 920 Rand extra voor het afleveren van de wagen in Johannesburg), zetten we koers naar St. Lucia, waar we volgens de GPS twee uur later zullen arriveren.

We maken gebruik van diverse tolwegen (9 Rand, 11 Rand en 37 Rand), maar op die manier geraken we het snelste op onze eindbestemming. Het voorbijrazende landschap is mooi, maar niet in die mate dat we regelmatig willen stoppen om een foto te maken.

Rond 13u30 arriveren we in het Elephant Coast Guesthouse (www.elephantcoastguesthouse.com) in St. Lucia, dat wordt uitgebaat door Albert en Cisca, een Nederlands koppel. We worden alweer hartelijk verwelkomd en krijgen van de gastheer een uitgebreide uitleg over de guesthouse en de bezienswaardigheden in de regio.

Het guesthouse is zeer stijlvol ingericht met veel Afrikaanse accenten en accessoires en ook onze kamer is echt een pareltje. Naast de gebruikelijke slaapkamer hebben we ook een gezellige zitruimte, een half-open badkamer / douche en een eigen terras. Het is vandaag bloedheet (30°C), dus we zijn uitermate gelukkig met de airco op de slaapkamer!

Aangezien St. Lucia bekend staat om z'n grote nijlpaarden populatie (zo'n 800 in totaal), besluiten we meteen naar het meer te rijden waar ze overdag verblijven. En we hebben geluk, want vrij dicht tegen de oevers zijn er zo'n zevental nijlpaarden te bewonderen.


Nijlpaarden en vogels in St. Lucia Zuid-Afrika


st lucia zuid-afrika nijlpaarden

Pictures - foto's van St. Lucia met zijn nijlpaarden en vogels in Zuid-Afrika



Overdag zijn de dieren weinig actief en blijven ze in het water, maar vanaf wanneer het donker wordt, komen ze aan wal om hun dagelijkse portie mals gras (zo'n 40 kilo per beest) te verorberen. Vanaf dan worden nijlpaarden ook gevaarlijk voor de mens. Onze gastheer drukt ons dan ook op het hart om 's avonds niet in de grasvelden te wandelen, want nijlpaarden kunnen behoorlijk agressief uit de hoek komen en toevallige voorbijgangers aanvallen!

Vlakbij het meer van St. Lucia is er een pub/restaurant met terras van waaruit je de nijlpaarden, krokodillen en vogels goed kan observeren.


Krokodillen en vogels in St. Lucia Zuid-Afrika


st lucia zuid-afrika krokodillen

Pictures - foto's van St. Lucia met zijn krokodillen en vogels in Zuid-Afrika



Wanneer het begint te schemeren, rijden we terug naar de dorpskern waar we een lekkere visschotel bestellen in 'The Ocean Basket', het beste visrestaurant van St. Lucia. Zeker een aanrader en helemaal niet duur!

Tot slot kruipen we al rond 22u00 in ons bedje want morgen worden we om 5u00 opgehaald voor onze eerste safaritocht van deze reis.


Zondag 15 maart:

Jeepsafari in wildpark Hluluwe - Imfolozi


Auw! We moeten voor dag en dauw opstaan want om 5u00 worden we door onze privé-gids opgepikt voor onze game drive (ca 900 Rand per persoon, inclusief inkom en middagbraai) in Hluluwe - Imfolozi, het oudste wilpark van Zuid-Afrika. Wanneer onze gids hoort dat we Nederlands spreken, schakelt hij meteen over naar het Zuid-Afrikaans. Aanvankelijk is het even wennen en zijn sommige woorden moeilijk te verstaan, maar het geeft wel een authentiek tintje aan deze trip.

Het wilpark ligt op ongeveer drie kwartier rijden van St. Lucia en tijdens onze rit worden we verwend met een wondermooie en bloedrode zonsopkomst. Ons onmenselijk vroeg opstaan wordt op deze manier toch nog een beetje verzacht.

Nadat we het park zijn binnen gereden, krijgen we eerst nog wat tijd om het ontbijt dat we van het guesthouse hadden meegekregen, rustig op te smikkelen. En we hebben vanaf de eerste minuut geluk, want in de verre achtergrond maken enkele olifanten hun ochtendwandeling. De eerste soort van de Big Five (olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard) kunnen we al meteen aanvinken!

Vervolgens trekken we met onze jeep en privé-gids het wildpark dieper in, dat zich niet echt laat vergelijken met het Kruger park. In Hluluwe / Imfolozi is immers een grotere variatie aan bergen, bush, rivieren en savannen aanwezig.

De eerstvolgende diersoort die we tegenkomen zijn enkele wrattenzwijnen, die blijkbaar deel uitmaken van de 'Ugly Five'. Wij vinden ze echter heel schattig en de beestjes poseren gewillig voor onze lens.

In de loop van de dag zien we ook nog massa's impala's, meerdere (witte) neushoorns, buffels, wildebeesten of gnoes, een eenzame kudu, verschillende zebra's, een elegante giraf, maar het hoogtepunt van de dag is toch wel een kudde olifanten van meer dan 20 volwassen en jonge dieren, die langzaam en van zeer nabij onze jeep passeren. Kippenvelmoment!


Wildpark Hluluwe - Imfolozi in Zuid-Afrika met zijn wildebeesten of gnoes, kudu's, giraffen, olifanten


wildpark hluluwe imfolozi zuid-afrika olifanten

Pictures - foto's van het wildpark Hluluwe - Imfolozi in Zuid-Afrika met zijn wildebeesten of gnoes, kudu's, giraffen, olifanten



In de verte hebben we ook een leeuwin met haar prooi aan de rivier zien lopen, maar daar hebben we helaas geen scherpe foto van kunnen nemen. We hebben dus vier op vijf gescoord wat betreft de diersoorten van de Big Five. Niet slecht voor een eerste safari!

Rond 11u00 is het lunchtijd en rijden we naar een soort van picknickweide waar verschillende BBQ's ter beschikking staan. Onze gids smijt een aantal lappen vlees en boerenworsten op het vuur en 20 minuten later kunnen we onze buikjes rond eten in deze unieke omgeving. Gelukkig zijn hier (en verder ook verspreid in het wildpark) enkele toiletten aanwezig.

Na de lunch pikken we de draad terug op, maar de middagzon brandt in alle hevigheid en de meeste dieren liggen ergens onder een boom te slapen, waardoor het nog moeilijker wordt om ze te spotten. We zien nog enkele impala's, buffels, neushoorns en zebra's, maar het is algemeen geweten dat de meeste dieren vroeg in de ochtend of laat in de namiddag het meest actief zijn en op zoek gaan naar voedsel.


Wildpark Hluluwe in Zuid-Afrika met zijn impala's, buffels, neushoorns en zebra's


wildpark hluluwe zuid-afrika neushoorns

Pictures - foto's van het wildpark Hluluwe - Imfolozi in Zuid-Afrika met zijn impala's, buffels, neushoorns en zebra's



Rond 14u45 zit onze tocht erop en verlaten we dit mooie wildpark Hluluwe - Imfolozi, dat je uiteraard ook zonder gids kan bezoeken. Nadeel hierbij is wel dat je in een gewone personenwagen veel lager zit en je dus minder goed wild kan spotten. Verder kan het getrainde oog van een gids veel sneller de contouren van de dieren waarnemen, wat zeker een meerwaarde is.

Drie kwartier later worden we netjes terug afgezet aan het Elephant Coast Guesthouse, waar we het de rest van de namiddag rustig aan doen. 's Avonds pikken we er alweer een leuk vleesrestaurant (Reef & Dunes) uit en nadien zoeken we vrij vroeg ons bedje op want onze ogen vallen toe na deze lange, maar ook wel zeer leuke dag.


Maandag 16 maart:

Boottocht met nijlpaarden & krokodillen en een rit doorheen iSimangaliso Wetland Park


Na een uitzonderlijk goede en lange nachtrust nestelen we ons om 8u15 aan de uitgebreide ontbijttafel met zicht op de mooie tuin. In tegenstelling tot de vorige dagen kunnen we het deze voormiddag rustig aan doen en dat geeft toch een relax gevoel.

Om 10u15 worden we verwacht op het meeting point voor onze twee uur durende boottocht op de rivierdelta in St. Lucia, wat de thuisbasis vormt voor 800 nijlpaarden en heel wat krokodillen. We hebben geboekt op de kleinste boot (225 Rand per persoon), die garant staat voor een meer persoonlijke benadering en begeleidende uitleg door een bioloog.

We hebben alweer geluk want hoewel de boot plaats bied aan 15 personen, zijn wij op deze rondrit de enige passagiers. Luxe!

Direct na de afvaart zitten er aan de overkant van de rivier al enkele nijlpaarden te knorren naar elkaar. Gedurende de rest van de tocht komen we nog zo'n viertal nijlpaardenfamilies tegen, maar geen enkele krokodil. Volgens de schipper / bioloog is dit te wijten aan de wind die vandaag iets heviger staat dan anders en bovendien zijn de meeste krokodillen verhuisd naar een nevenvertakking van de rivier. Jammer!

Ook het aantal nijlpaarden dat we hier te zien krijgen en de graad van hun activiteit valt ons redelijk tegen, want de dieren die we eergisteren vanop de oever konden observeren, waren veel beter zichtbaar en speelser.

Globaal genomen kunnen we dus stellen dat dit wel een leuk intermezzo is, maar zeker geen must. Je kan beter tegen valavond aan de oevers van de rivier (nabij Ski Boat Club) een plaatsje uitzoeken en van daaruit de nijlpaarden gadeslaan.

Kort na middag rijden we met de huurwagen naar het nabijgelegen iSimangaliso Wetland Park (42 Rand per persoon + 47 Rand per wagen), dat door Unesco tot Zuid-Afrika's eerste Natuur Wereld Erfgoed werd verklaard. Het is een unieke regio van 280 km lang, die maar liefst acht ecosystemen telt. We weten dat hier geen Big Five te spotten valt, dus onze verwachtingen zijn eerder laag.

Het natuurpark kent één grote hoofdbaan en heeft daarnaast enkele gravelwegen die via een lus telkens terug op de hoofdweg uitkomen. Je kan hier dus eigenlijk niet verloren rijden! We zien o.a. enkele zebra's, elegante kudu's, schattige wrattenzwijntjes, massa's impala's, waterbokken, gnoes wildebeesten en een aantal speelse vervet monkeys (blauwaapjes) aan het strand van Cape Vidal. Geen grote of gevaarlijke beesten dus, maar het is wel een leuke omgeving om door te rijden. Temeer omdat het een zeer wisselend landschap is, met enkele mooie viewpoints op de Indische Oceaan en de nabijgelegen wetlands.

Om 20u00 worden we aan het Elephant Coast Guesthouse opgepikt voor een nachttocht doorheen hetzelfde iSimangaliso Wetland Park (425 Rand). Bedoeling hiervan is dat we andere dieren te zien krijgen. We hebben geluk want helemaal in het begin van de rit botsen we op een nijlpaard dat op zoek is naar een lekkere malse grasmaaltijd. Het dier houdt er niet van om in het hevige licht van onze spots te staan en zet het op een lopen, maar toch kunnen we het een hele tijd volgen. Zeer leuk moment!

Verder zien we tijdens deze nachttour nog enkele zebra's, een schattige kameleon, meerdere bushbabies (kleine nachtactieve primaten), golden orb web spiders (zijdespinnen) die indrukwekkende webben construeren, springbokjes, een kwaad ziende buffel, rietbokjes, duikers, impala's, enz. We krijgen dus weer heel veel verschillende soorten antilopen voor de lens, maar jammer genoeg geen enkele neushoorn of luipaard.


Het iSimangaliso wildpark in Zuid-Afrika


iSimangaliso zuid-afrika wildpark

Pictures - foto's van het wildpark iSimangaliso in Zuid-Afrika



Gedurende de hele rit is het in de verte aan het bliksemen en onze gids vreest dat hij de tour vroegtijdig zal moeten onderbreken om het noodweer te vermijden. Gelukkig komt het niet zover en krijgen we pas rond 23u00 op de terugweg enkele stortbuien te verwerken.


Dinsdag 17 maart:

Rit naar het Mlilwane wildpark in Swaziland


Aangezien we vanuit St. Lucia niet in één ruk naar het Kruger Park kunnen doorrijden, maken we een tussenstop in Swaziland, een klein koninkrijkje in het oosten van Afrika met iets meer dan 1 miljoen inwoners.

Volgens de GPS zullen we een kleine vijf uur moeten rijden om de 380 km te overbruggen, dus besluiten we rond 10u30 te vertrekken nadat we in St. Lucia nog de nodige proviand voor de komende dagen hebben ingeslagen.

We hadden al veel wilde verhalen gehoord over de tijdrovende administratieve beslommeringen bij de grensovergang van Zuid-Afrika naar Swaziland, maar daar merken wij gelukkig niets van. Op het moment dat we bij de immigratiedienst aankomen, zijn we onmiddellijk aan de beurt, krijgen we welgeteld één stempel in ons paspoort en kunnen we direct onze weg vervolgen. Simpel en efficiënt!

Blanken zijn in Swaziland blijkbaar een curiosum, want de schoolkinderen die we onderweg tegenkomen, zwaaien ons enthousiast tegemoet. We voelen ons een echte beroemdheid en wuiven dat het een lieve lust is! Verder is het ook goed oppassen dat we de vele loslopende koeien en geiten niet rammen want die durven op eender welk moment de straat oversteken.

Rond 16u00 arriveren we aan het Mlilwane wildpark (40 Rand inkom per persoon), het eerste wildreservaat in Swaziland, waar we onze intrek nemen in een beehive hut. Dit zijn ronde huisjes, die volgens de traditionele Swazi-cultuur volledig in riet zijn gebouwd. Van buiten lijken de hutten redelijk klein, maar uiteindelijk heb je binnenin vrij veel ruimte. Voor de veeleisende westerse toerist is er aan elke hut gelukkig ook een badkamer met WC, lavabo en douche bijgebouwd.


Beehives in het Mlilwane wildpark in Swaziland


beehives mlilwane swaziland wildpark

Pictures - foto's van de beehives in het Mlilwane wildpark in Swaziland



Na het inchecken maken we nog een korte namiddagrit doorheen het park en we weten werkelijk niet waar we eerst moeten kijken want we worden omringd door zebra's, impala's, blesbokken, wrattenzwijntjes, gnoes wildebeesten en grappig waggelende parelhoentjes. Zeer leuk!


Het Mlilwane wildpark in Swaziland


mlilwane swaziland wildpark

Pictures - foto's van het Mlilwane wildpark in Swaziland



Om 18u30 worden we verwacht aan het Hippo Haunt restaurant voor het avondeten, wat jammer genoeg in buffetvorm is. We kunnen hier voor het eerst tijdens onze Zuid-Afrika reis exotisch vlees eten want er staat impala stoverij op het menu. Lekker, maar eerder taai vlees. Verder valt het niveau van de Swazilandse keuken ver onder dat van Zuid-Afrika want onze stukjes biefstuk en cake zijn eerder aan de droge kant. Gelukkig zitten we hier maar één dag!

Na het eten is er ook nog een traditionele dans- en folkloreshow bij het centrale kampvuur, maar we hebben weinig zin in dit commerciële gedoe en blijven rustig in het restaurant zitten. Verder is er in dit beehive kamp niets te beleven, waardoor we vrij vroeg onder de wol kruipen in ons hutje, met de tsjirpende krekels op de achtergrond.


Woensdag 18 maart:

Rit naar Kruger National Park in Zuid-Afrika


Aangezien de beehives geen ramen hebben, worden we vandaag niet gewekt door het opkomende daglicht, maar eerder door onze vertrekkende buren want de hutten zijn allesbehalve geluidsdicht.

Na het ontbijt nemen we nog enkele foto's in het kamp met de residentiële impala's en wrattenwijnen en rond 9u00 beginnen we aan onze vier uur durende tocht naar het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

Het heeft vannacht wat geregend en de lucht kleur nog steeds donkergrijs. Wanneer we een stukje door de bergen moeten rijden, wordt het zelfs zo mistig dat we geen hand voor de ogen zien. Vrij gevaarlijk!

Gelukkig klaart de hemel geleidelijk aan op en kunnen we Swaziland onder een schuchter zonnestraaltje terug inruilen voor het vertouwde Zuid-Afrika. Ook ditmaal ondervinden we geen enkel probleem of administratieve rompslomp bij het verlaten van dit opgewekte koninkrijk.

Eens we de grens van Zuid-Afrika hebben overgestoken, is het nog een uurtje rijden naar de Malelane Gate van het wereldbekende Kruger Park, waar we rond 13u00 arriveren en de huurwagen bij de wachters laten registreren (528 Rand inkom in totaal te betalen bij de receptie van je slaapplaats).

We zijn nog geen vijf minuten onderweg in het natuurpark of we stuiten al op een grote groep olifanten, die ook een aantal kleine olifantjes telt. Zeer schattig en een uitstekend begin van deze rondrit!


Het Kruger National Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, neushoorns, wrattenzwijnen, giraffen, kudu's, vogels


kruger park zuid-afrika neushoorns

Pictures - foto's van het Kruger Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, neushoorns, wrattenzwijnen, giraffen, kudu's, vogels



Onderweg naar het restcamp Berg en Dal waar we de nacht zullen doorbrengen, krijgen we het ene na het andere dier voor onze lens: neushoorns, impala's, mooie blauwe spreeuwen, wrattenzwijnen, nog enkele olifanten, zebra's en giraffen. En dat allemaal op de eerste 12 kilometer van dit imposante domein!

Het Berg en Dal restcamp is één van de recentere en kleinere accommodaties in het Kruger Park en telt zo'n 92 bungalows, die zijn uitgerust met keukentje, kleine badkamer, airco en terras met 'braaifaciliteiten'. Het zijn eerder functionele slaapplaatsen zonder persoonlijke touch, maar dat vinden we in dit geval minder erg. In het kamp is ook een superette / souvenirwinkeltje, restaurant, zwembad, tankpomp en wasautomaat aanwezig. Wifi is hier helaas niet beschikbaar.

Rond 14u30 trekken we terug op ontdekking, maar zoals gewoonlijk is er in de warmste uren van de dag weinig leven te bespeuren. We moeten het stellen met alwéér olifanten, enkele kleurrijke vogels, wrattenzwijntjes, impala's en giraffen. We turen ook de boomkruinen af in de hoop een luipaard of slaperige leeuw te vinden, maar dit is zoeken naar een speld in een hooiberg.


Het Kruger National Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, neushoorns, zebra's, giraffen, kudu's, vogels


kruger park zuid-afrika giraffen

Pictures - foto's van het Kruger Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, neushoorns, zebra's, giraffen, kudu's, vogels



Tegen de late namiddag worden de dieren terug wat actiever en spotten we naast enkele elegante kudu's ook nog zebra's, impala's, neushoorns en we sluiten in schoonheid af met uiteraard olifanten.


Het Kruger National Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, impala's, neushoorns, zebra's, wrattenzwijnen, giraffen, vogels


kruger park zuid-afrika olifanten

Pictures - foto's van het Kruger Park in Zuid-Afrika met zijn olifanten, impala's, neushoorns, zebra's, wrattenzwijnen, giraffen, vogels



Om 18u00 dient iedereen in zijn restcamp aanwezig te zijn en worden alle toegangswegen afgesloten, zodat de dieren in alle rust de nacht kunnen ingaan.

We nemen nog een snelle hap in het enige restaurant en genieten daar van een lekker stukje kudu schnitzel. De rumpsteak daarentegen is aan de taaie kant en zeker geen aanrader.

Tot slot nemen we onze intrek in de bungalow en kunnen we beginnen dromen van de massaal aanwezige impala's en olifanten.


Donderdag 19 maart:

rondrit in Kruger National Park


We staan extra vroeg op zodat we snel op pad kunnen in het Kruger Park. We slaan zelfs het ontbijt over en zitten al om 7u20 in de wagen in de hoop vandaag veel dieren te spotten.

Het eerste wat we tegenkomen is een baby mangoest, een groepje zebra's en een olifant. Vervolgens beslissen we één van de gravelwegen in te slaan, maar daar valt bitter weinig leven te bespeuren. Foute keuze, dus beslissen we om gewoon op de hoofdwegen te blijven.

Aanvankelijk met weinig succes want buiten twee overstekende neushoorns en een groepje gnoes wildebeesten in de verte is er weinig te zien. Plots zien we echter een grote kudde buffels naar een waterplaats trekken, waar ook impala's en een maraboe aan het pootje baden zijn. Mooie foto's verzekerd.


Het Kruger National Park in Zuid-Afrika met zijn mangoesten, buffels, neushoorns, gnoes wildebeesten, olifanten, vogels, maraboes


kruger park zuid-afrika giraffen

Pictures - foto's van het Kruger Park in Zuid-Afrika met zijn mangoesten, buffels, neushoorns, gnoes wildebeesten, olifanten, vogels, maraboes



Wanneer we nadien aan een picknickplaats stoppen om even de benen te strekken, zien we op het infobord dat er meerdere leeuwen zijn gesignaleerd in een gebied dat we reeds zijn gepasseerd. We besluiten de gok te wagen en rijden via de H4-1 langs de Sabie rivier terug naar de aangeduide plaats.

De leeuwen zijn helaas al met de noorderzon vertrokken, maar het is desondanks toch de moeite geweest om deze omweg te maken, want we hebben op zo'n korte afstand nog nooit zoveel verschillende dieren kunnen spotten. We zien o.a. een giraffenfamilie, blauwaapjes, bavianen, een eenzame kudu, een waterbok met kleintje, een gigantisch grote kudde olifanten van meer dan 100 dieren die langs de Sabie rivier doortrekken, een kleurrijke rainbow rock hagedis, een soort valk, enkele grappige neushoornvogels, twee kanjers van buffels en een wrattenzwijn dat een modderbad neemt. Deze weg is echt wel een aanrader binnen het Kruger Park!

Ondertussen hebben we met deze omweg veel tijd verloren en moeten we gas geven om op tijd uit park te geraken. Wanneer we langs een open savannestuk rijden, merken we ineens enkele leeuwen tussen het hoge gras op. Halleluja, daar zijn we al heel de dag naar op zoek!

Vervolgens zetten we terug koers naar de Orphen Gate en zien we onderweg nog een groepje drinkende olifanten, een giraf, enkele bavianen die op de weg rustig een stukje fruit zitten te eten, meerdere luipaardschildpadden, twee buffels, een eenzame gnoe en een aantal nijlpaarden in een waterpoel.


Het Kruger National Park in Zuid-Afrika met zijn leeuwen, olifanten, giraffen, bavianen, luipaardschildpadden, waterbokken, buffels, wrattenzwijnen, vogels


kruger park zuid-afrika leeuwen

Pictures - foto's van het Kruger Park in Zuid-Afrika met zijn leeuwen, olifanten, giraffen, bavianen, luipaardschildpadden, waterbokken, buffels, wrattenzwijnen, vogels



Rond 17u30 bereiken we de Orphen Gate en moeten we volgens de routebeschrijving nog 45 minuten rijden naar de Pezulu Tree House Lodge. Eén van de naamborden langs de weg is echter verkeerd geplaatst, waardoor we verloren rijden. Bovendien kent onze GPS de ingegeven locatie niet.

Dan maar de goeie ouderwetse manier. We stappen een plaatselijke pub binnen en daar wijzen ze ons vriendelijk de weg. We vinden uiteindelijk de juiste afrit, maar dan moeten we nog 10km over een zeer hobbelige zandweg afleggen en het is ondertussen pikdonker geworden. Miserie want het traject lijkt eindeloos te duren, maar uiteindelijk bereiken we dan toch de Pezulu Tree House Lodge (www.pezulu.co.za), dat gelegen is in het Guernsey Conservancy domein.

De Pezulu Tree House Lodge telt 10 heuse boomhutten, die van alle comfort zijn voorzien. We hebben zelfs de keuze of we binnen een bad willen nemen of buiten in openlucht willen douchen. Zalig concept, maar niet altijd praktisch want de boomhutten zijn volledig uit hout opgetrokken, hebben rieten daken en spleten in de vloer zodat ongedierte altijd een kans heeft om binnen te geraken. Niets uitpakken en koffers gesloten houden is dus de boodschap.

We schrikken ons ook nog even een beroerte wanneer er plots een kikker uit de geknoopte klamboe komt gesprongen. Gelukkig kunnen we het beestje vangen en veilig buiten zetten.


Pezulu Tree House Lodge in het Guernsey Conservancy domein in Zuid-Afrika


kruger park zuid-afrika pezulu treehouse lodge

Pictures - foto's van het Pezulu Tree House Lodge in het Guernsey Conservancy domein in Zuid-Afrika



Vrijdag 20 maart:

Ochtendwandeling in Guernsey Conservancy en namiddagsafari in Kapama


We moeten voor dag en dauw opstaan want vandaag staat er van 6u00 tot 8u00 een ochtendwandeling op het programma doorheen het domein waarin Pezulu Tree House Lodge zicht bevindt.

Wanneer we ons onder de douche aan het inzepen zijn, is er plots geen water meer. Vervelend en er is momenteel niemand aanwezig om dit probleem te verhelpen. We lossen het dan maar creatief op door ons met flessen drinkwater af te spoelen.

De wandeling in het Guernsey Conservancy domein valt een beetje tegen, want we komen alleen een zebramoeder met kleintje en enkele impala's tegen. Verder zien we ook een mierenleeuw in zijn holletje, die deel uitmaakt van de 'Little Five'. Tot slot vinden we in het zand sporen van een luipaard, een hyena en een soort vos, maar de dieren zelf blijken helaas onvindbaar. Ook geen enkel teken van leven van de giraffen die in het wildpark aanwezig zijn.

Na de wandeling genieten we van ons ontbijt in open lucht en hebben we tot de namiddag tijd om aan het zwembadje te relaxen en van het zonnetje te genieten. Jammer genoeg mogen we niet op ons eentje op ontdekking in het wildpark omdat er ook buffels rondlopen. Onze bewegingsruimte is m.a.w. beperkt tot het bewoonde gebied, wat toch wel een nadeel aan deze lodge is.

Om 15u00 worden we opgepikt voor een namiddag- en avondsafari in het nabijgelegen Kapama wildpark, wat een uitloper is van het Kruger Park. Onze Argentijnse logde buren hebben deze ochtend in Kapama naast olifanten, neushoorns en buffels ook drie mannetjes leeuwen van zeer kortbij gezien. Onze verwachtingen zijn dus hoog gespannen!

Ons enthousiasme daalt echter al zeer snel wanneer we bij aankomst merken dat we met vier jeeps tegelijkertijd het park zullen inrijden. Bovendien is elke jeep goed gevuld met 8 à 10 personen, wat de bewegingsvrijheid en de kans op het maken van goede foto's enorm verkleind.

In het begin van de rit balen we dan ook als een stekker, want aangezien wij pas in de derde jeep zitten, is het wild al lang verdwenen wanneer wij op de oorspronkelijke plek passeren. Gelukkig splitsen de jeeps zich na een tijdje op en volgt ieder zijn eigen parcours.

We komen op onze route o.a. een nijlpaard, een waterbok, een giraf, een neushoornvogel, enkele gnoes wildebeesten en een nyala antiloop tegen. De klap op de vuurpijl is echter een groep van negen leeuwinnen die lui langs de kant van de weg liggen. Ze lijken zich helemaal niet te storen aan onze aanwezigheid en genieten rustig verder van hun middagdutje. Geweldige ervaring!


Het Kapama wildpark met veel leeuwen, is een uitloper van het Kruger Park in Zuid-Afrika


kapama wildpark zuid-afrika leeuwen

Pictures - foto's van het Kapama wildpark met veel leeuwen, is een uitloper van het Kruger Park in Zuid-Afrika



Nadien wordt er een korte pauze gehouden aan een feeëriek meertje met waterschildpadden, waar de picknickmand met drankjes en hapjes wordt bovengehaald. Ondertussen kunnen we ook genieten van een mooie zonsondergang.

Rond 18u30 is alles donker en beginnen we aan het nachtelijke deel van onze safaritrip. We zien o.a. een bushbaby in een boom rondspringen en enkele impala's huppelen over de weg. Op deze plaats komen we opnieuw vier leeuwinnen tegen die duidelijk op jacht zijn naar hun avondeten. We proberen ze te volgen in de hoop dat ze een prooi kunnen vangen, maar ze zijn ons te slim af en verdwijnen in de donkere nacht tussen de struiken.

Nadien toeren we nog een uurtje in het park rond, maar we komen geen noemenswaardige dieren meer tegen. Algemeen kunnen we stellen dat het Kapama wildpark een goede aanvulling is op het Kruger Park (vooral dan om leeuwen te spotten), maar dat er toch beduidend minder dieren aanwezig zijn.

Terug aangekomen aan de Pezulu Tree House Lodge kunnen we de beentjes meteen onder de tafel schuiven en worden onze maagjes getrakteerd op een braai. Op het dak van de accommodatie zien we nog net een civetkat wegsluipen, maar we kunnen er helaas geen foto van maken.


Zaterdag 21 maart:

Panoramaroute naar Hazyview


Na het ontbijt rommelen we onze bagage bij elkaar en nemen we afscheid van onze boomhut, die deze ochtend alweer even zonder water is gevallen. Blijkbaar is het niet tijdig bijvullen van de waterreservoirs toch wel één van de pijnpunten van deze accommodatie.

We zijn nog geen vijf minuten onderweg of we passeren één van de elf giraffen die op het domein aanwezig zijn. Bovendien spotten we ook nog een mooie lunamot, twee overijverige mestkevers, een waterbok en een impala. Geweldige start van de dag!

Via Klaserie beginnen we aan de 210km lange en vier uur durende panoramaroute langs de Blyde River Canyon, die op sommige momenten gelijkenissen vertoond met de Grand Canyon.

De uitzichten op de bergen zijn bijzonder mooi, maar er is helaas niet altijd een goede stopplaats voorzien om foto's te nemen.

Rond het middaguur stoppen we aan een gezellig restaurant om de lokale keuken uit te proberen en de benen even te strekken. Ze bieden vers mangosap aan voor de spotprijs van 20 Rand. Uiteraard nemen we daar een glaasje van en het smaakt overheerlijk. Ook onze filet mignon en forelslaatje zijn zeer lekker.

Daarna vervolgen we onze weg via de Panoramaroute en klimmen we steeds hoger de bergen in. Op één van de hoogste punten maken we een tussenstop aan het viewpoint van de 'Drie Rondavels' (10 Rand per wagen), waar je een prachtig uitzicht hebt op de kleurrijke canyon. Op de parking staan er ook een aantal souvenirs standjes en we kunnen er niet aan weerstaan om een gegraveerde koehoorn te kopen (200 Rand). Alweer een extra trofee om thuis op de kast te zetten!


De Drakenbergen Panoramaroute en potholes in Zuid-Afrika


zuid-afrika drakenbergen panoramaroute potholes

Pictures - foto's van de Drakenbergen Panoramaroute en potholes in Zuid-Afrika



Volgende stopplaats is 'Bourke's Luck Potholes' (80 Rand in totaal), een rotsformatie die mooi is uitgesleten door de Blyde en de Treur rivier. Blijkbaar doet deze plaats ook dienst als een soort van recreatiepark voor de lokale bevolking, want er wordt gebraaid en gezongen dat het een lieve lust is.

Tot slot zetten we door een glooiend groen en bosrijk gebied koers naar de Idle & Wild B&B ( www.idleandwild.com) in Hazyview, waar we rond 17u00 arriveren. Na een hartelijk welkom en de nodige uitleg over de kamer en de B&B, trekken we het stadje in om een hapje te eten.

Op aanraden van de gerant van de B&B laten we onze keuze vallen op Pioneers's Grill, één van de betere en iets duurdere steakhouses van de omgeving. Aangezien het onze laatste avond in Zuid-Afrika is, willen we er nog eens goed van profiteren en bestellen we kudu fillet en de grootste portie ribbetjes. Beiden smaken overheerlijk en vormen een waardige afsluiter voor ons Zuid-Afrika avontuur.


Zondag 22 maart:

Rit naar Johannesburg en terugvlucht naar Brussel via Doha


Na een lekker ontbijtje met toast, vers fruit en eitjes, verkennen we even de mooie tuin van onze B&B. Jammer dat we niet even in het uitnodigende zwembad kunnen plonsen, maar we hebben nog en lange rit voor de boeg.

Rond 10u30 zetten we koers naar de luchthaven van Johannesburg. Tijdens het eerste stuk van het traject rijden we opnieuw door een groen glooiend landschap met enkele mooie uitzichten en ergens halverwege ons traject maken we een pitstop aan een gezellig uitziend wegrestaurant om een klein hapje te eten.

Ondertussen is de hemel helemaal dichtgetrokken en zien we het in de verte bliksemen. Dat belooft niet veel goeds! En inderdaad, vanaf het moment dat we terug in de wagen stappen, begint het te regenen en nemen we voorgoed afscheid van de hete Zuid-Afrikaanse zon.

Iets na 16u00 arriveren aan de luchthaven van Johannesburg en onze kilometerteller geeft aan dat we de afgelopen negen dagen 1876 km hebben afgelegd. In Johannesburg is het ook opmerkelijk kouder dan in Hazyview en we bibberen bijna uit ons vel. We ruilen dan ook snel onze zomeroutfit in voor een lange broek met pull, zodat onze terugreis naar België kan beginnen.

Aangezien onze vlucht pas vertrekt om 20u45 hebben we nog voldoende tijd om een pizza achter de kiezen te slaan. Vreemd genoeg wordt er in onze eetgelegenheid geen alcohol geschonken, maar vinden ze het geen probleem dat we in één van de winkels een fles wijn kopen en ze ter plaatse ontkurken.

Onze vlucht naar Doha in Qatar duurt een kleine acht uur en we kunnen gelukkig wat slapen. Vervolgens hebben we 2u30 transittijd, die we opvullen met winkeltjes kijken en tot slot stappen we op onze laatste vlucht naar Brussel die ongeveer zeven uur in beslag neemt. Om 12u30 landen we veilig in Brussel en zijn we alweer een mooie reiservaring rijker.


Like en deel het reisverhaal met foto's van Zuid-Afrika met je vrienden op Facebook





Nuttige informatie over Zuid-Afrika:



Medische informatie over Zuid-Afrika


inenting

malariamug


tijgermug





Hyperbaric chamber en emergency contacts in Zuid-Afrika:


Decompressiekamer in Berea Mayville Durban, Zuid-Afrika:



Noodnummers:




Het klimaat in Zuid-Afrika:


In Zuid-Afrika zijn 4 verschillende klimaatszones, die erg van elkaar verschillen.


Het tijdsverschil in Zuid-Afrika t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Veiligheid:




Kledij:




Verkeer:








Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne