www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met haaien in Pico de Azoren in de Atlantische Oceaan


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in de Azoren - Pico - Faial met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, scuba diving duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen



duikers azoren pico atlantische oceaan


Waar liggen de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische oceaan?


map azoren pico atlantische oceaan


Info over de Azoren in de Atlantische Oceaan:



Map van de 9 eilanden van de Azoren in de Atlantische Oceaan:


Corvo, Flores, Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa, Terceira, Sao Miguel, Santa Maria

map eilanden azoren atlantische oceaan


De Azoren zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en behoren tot Portugal. Vanaf Lissabon, dat op ongeveer dezelfde breedtegraad ligt, is het een dikke 2 uur vliegen om de Azoren te bereiken. De Azoren bestaan uit een groep van 9 verschillende eilanden. Alle eilanden worden bewoond en ieder eiland heeft zijn specifieke kenmerken:



Het is niet erg toeristisch in de Azoren. De Azoren zijn daarom de ideale plaats voor een relaxe vakantie en om van de natuur te genieten. Tegenwoordig is het walvis spotten hier wel steeds populairder aan het worden. Afhankelijk van het jaargetijde, kom je er ook andere soorten tegen. Dus eerst informeren en dan pas plannen.

Het klimaat in de Azoren is aangenaam en bijna altijd zacht, maar wordt ook afgewisseld met stevige buien. De weersveranderingen kunnen hier zo snel optreden dat er kan worden gezegd dat er vier seizoenen in één dag plaatsvinden. De grote vochtigheid in de Azoren heeft als bijkomstigheid dat het een schitterde groene eilandengroep is.


Duiken in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:


De (gemiddelde) gemeten watertemperatuur tijdens het duiken in de open Atlantische Oceaan ten zuid-westen van het eiland Pico in de Portugese Azoren bedroeg dit seizoen (eind juli - begin augustus) een 22-tal graden Celsius en vlakbij het eiland Pico ca 20 graden Celsius. Het zicht was op de meeste duikplaatsen ca 30 meter en bij de duiken op de haaien meer dan 50m. Alle duiken hadden een duikduur (afhankelijk van de duikplaats) van 45 minuten tot 85 minuten en werden met een 15l duikfles met perslucht gedoken. Door de snel wisselende meteo, kan nooit op voorhand de garantie worden gegeven om op een bepaalde duikplaats te gaan duiken. Hou hier rekening mee in de duikplanning, indien je bepaalde duiken absoluut wilt maken. Wij heben bv. 10 dagen op Pico verbleven, om 6 dagen te duiken, waarvan er 4 dagen afhankelijk zijn van de meteo. Deze duikplaatsen liggen op enkele uren varen van Pico, midden in de Atlantische Oceaan zonder enige beschutting. De meteo omstandigheden moeten m.a.w. voor deze duiken goed zijn. Twee dagen zijn voorzien om met de boot te gaan duiken in de nabije omgeving van het eiland Pico of Faial. Die kantduiken kunnen afhankelijk van de meteo worden gekozen zodat men beschut kan duiken.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:



Duiken op de caves of Monte de Guia in Faial


Caves of Monte de Guia is duiken ten zuidoosten van het eiland Faial. De overtocht van de haven van Pico met een snelle zodiac duurt ongeveer een kleine 10 minuten om de duikplaats in Faial te bereiken. Caves of Monte de Guia is een klif van het eiland Faial dat uit de Atlantische Oceaan oprijst. In de klif zijn enkele spelonken waar je ongeveer 20 à 30m in kan duiken. Indien je verder dan 5m in de spelonk wil duiken, is een lamp noodzakelijk om het leven te kunnen vinden en zien. In de spelonken zijn er bv. beer-kreeften, murenen, papegaaivissen, lipvissen, zeekomkommers, zeesterren, schorpioenvissen, enkele oesters en tandbaarzen te vinden.

Let er bij het duiken in de spelonken wel op dat je met de duikuitrusting niet tegen de smaller wordende bovenwanden schuurt. De richting van het duiken hangt af van de stroming. Het kan dus zijn dat de wand van de klif steeds aan de rechterschouder blijft of omgekeerd. Er wordt m.a.w. dynamisch gedoken op Caves of Monte de Guia, wat ook zo wordt uitgelegd tijdens de briefing. Het is dus onder water dat de richting van het duiken wordt bepaald en die ook tijdens de volledige duik wordt aangehouden.

Een kompas is op Caves of Monte de Guia niet echt noodzakelijk, tenzij je te ver van de klif bent gedropt in de blauwe. Dan is oriëntatie natuurlijk niet mogelijk. Zelfs niet met een zicht van ongeveer 30m.

Je kan op Caves of Monte de Guia diep duiken, maar wij hebben ons beperkt tot 30m. De bodem rond de klif ligt bezaaid met oude lava rotsblokken, waar mos, zee-egels en kokerwormen op voorkomen. Let wel op voor de vuurwormen. Ze zijn mooi, maar netelen zeer ernstig.

Tijdens het duiken waren er veel kleine kwalletjes aanwezig. Maar met een kap en handschoenen is dat geen probleem. Het water is trouwens te koud en een lichte kap en dunne neopreen handschoenen zijn hier geen overbodige luxe.

Caves of Monte de Guia is een gemakkelijk plaats om op te duiken en wordt daarom ook veel gebruikt voor de eerste check dive.

azoren faial caves monte guia

Pictures - foto's van duiken in de caves of Monte de Guia, rotsspleten in Faial in de Azoren - de Atlantische Oceaan


Duiken op de lavablokken Il Heus voor de haven van Pico


Bij Il Heus wordt er gedoken tussen twee boven water uitstekende lavablokken. Onder water ligt het tussen deze twee grote lavablokken bezaaid met vele kleine lavablokken, die een beetje cirkelvormig zijn rondgestrooid met binnencirkels.

Tijdens het duiken hadden we op Il Heus een wasmachine duik gevoel; 3m voorwaarts en 2m achterwaarts en dit zelfs op een diepte van 18m. Omdat er redelijk wat wind stond, die het water liet inbeuken op de boven water uistekende rotsblokken, was het zicht hier eerder beperkt tot 10m.

Indien de weersomstandigheden en luchtvoorraad het toelaten, kan je dwars doorheen een spleet in één van de rotsblokken duiken. Laat de schipper ook weten dat je door de smalle opening naar de achterkant van de lavarotsblok gaat duiken, zodat hij je daar terug kan oppikken. Deze smalle opening is boven water tevens mooi om te fotograferen. Op een stingray na is het leven gelijksoortig als bovenstaande duik.

azoren pico duiken il heus

Pictures - foto's van duiken op Il Heus, de 2 rotsblokken voor Pico in de Azoren - de Atlantische Oceaan


Duiken op Princess Alice Bank op mobula's - duivelsroggen


Indien je in de juiste periode gaat duiken op Princess Alice Bank, heb je vrijwel 100% zekerheid om mobula's - duivelsroggen te zien. Princess Alice Bank is een zeer diepe duikplaats van ongeveer 230m diepte in de open Atlantische Oceaan, gelegen op 45 nautical mijlen ten zuiden van Pico. Op de duikplaats rijst de pinnacle Princess Alice Bank op tot 35m onder het wateroppervlak van de Atlantische Oceaan.

Onze boot vaart tegen 24 - 25 knopen per uur op een praktisch platte Atlantische Oceaan. Hierdoor kunnen we de duikplaats op 2 uur bereiken. Bij iets slechtere omstandigheden op de Atlantische Oceaan, wordt gerekend op 2,5 à 3 uur varen om de duikplaats Princess Alice Bank te bereiken.

Tijdens het varen naar de duikplaats Princess Alice Bank komen we 5 scholen van drie verschillende soorten dolfijnen tegen (common, Atlantic spotted en striped). Na het duiken, tijdens het terugvaren naar Pico, passeren we opnieuw drie scholen dolfijnen (bottlenose en twee maal common). Op de terugweg komen we ook nog een karetschildpad tegen, die zich aan het opwarmen is aan de wateroppervlakte en zich een tijdje gewillig door ons laat bewonderen.

Duiken op Princess Alice Bank betekent dat bepaalde veiligheidsregels en gedragscodes moeten gerespecteerd worden, waarbij ook extra aandacht wordt besteed aan diepte en luchtvoorraad. Aangezien je tegen een sterke stroming de boot moet kunnen bereiken op de persluchtfles, bepaalt de duikleider de einddruk op 50 bar. Iedereen moet aan of in de buurt van de ankerlijn blijven. Als je weggeblazen wordt door de stroming, is het namelijk moeilijk om je terug te vinden de open Atlantische Oceaan. Indien je wordt weggeblazen, dien je onmiddellijk je OSB op te laten en treedt er een noodscenario in werking. CW Azores ligt meestal met drie boten op de duikplaats Princess Alice Bank. Bij verlies van een duiker snijdt één van de boten onmiddellijk de ankerlijn door om op zoek te gaan naar de afgedreven persoon. De overgebleven duikers die aan die ankerlijn hangen, hebben geen probleem want het anker ligt vast op de bodem en bovenaan is een grote drijvende boei met een lange koord bevestigd. Daar kan dan iedere duiker die 50 bar heeft bereikt, aan de oppervlakte blijven hangen. De andere twee boten zorgen dan voor deze duikers.

De mobula's - duivelsroggen mogen niet worden aangeraakt tijdens het duiken, ze mogen niet worden afgeschrikt en je mag er niet naartoe duiken. De regel is dus zeer simpel: verstoor de mobula's - duivelsroggen niet en blijf aan de ankerlijn. Indien je teveel bellen hebt van mededuikers, mag je wel eventjes de ankerlijn verlaten om foto's te nemen. Nadien ga je terug aan de ankerlijn hangen.

We krijgen tijdens de eerste duik de keuze om via de ankerlijn naar de pinnacle Princess Alice Bank af te dalen of om tussen de 5 en 15m aan de ankerlijn te blijven hangen. Samen met nog twee andere Belgen verkies ik om de pinnacle te gaan bewonderen. Op een diepte van 46m bereiken we de pinnacle Princess Alice Bank, waar we slechts 2 minuten kunnen blijven aangezien decompressie duiken hier niet is toegestaan.

De bodemstructuur van Princess Alice Bank is een lavaberg met een soort van schuine honingraatstructuur, die naar boven afwijkt en waar allerlei leven zich in verschuilt. Helaas kunnen we maar 2 minuten op 46m duiken. Daarna is het uit met de pret en worden we verplicht om ons aan de regels van CW Azores te houden. We stijgen daarom terug naar 8m en 5m, waar we à volonté mobula's kunnen spotten, fotograferen en filmen.

Tijdens de eerste 15 minuten van de eerste duik op Princess Alice Bank zien we slechts twee losse en vervolgens een trio van mobula's - duivelsroggen voorbij zwemmen. Nadien passeren er echter enkele scholen van 8, 10 en 12 mobula's - duivelsroggen. Geweldig! Wanneer we 50 bar bereiken, beëindigden we de duik en hijsen we ons terug op de boot.

Tijdens de tweede duik op Princess Alice Bank schieten we meteen de hoofdvogel af. Eerst zien we er 10, dan 12 en op een gegeven moment wel 30 mobula's - duivelsroggen tegelijkertijd. Het duiken is hier fantastisch! We weten niet waar we eerst moeten kijken of fotograferen. Bij de laatste grote groep mobula's - duivelsroggen komen er zich een aantal tegen de ankerlijn aanwrijven om enkele lastige visjes kwijt te geraken. Ze komen zo dicht dat ze ons bijna aanraken, maar op het moment dat de mobula de duiker zou raken, gaat hun vleugel lichtjes omhoog, zodat er net geen contact is. Sommige mobula's - duivelsroggen komen ook zo dichtbij, dat de camera's problemen hebben om ze nog in het geheel te kunnen fotograferen. Andere mobula's - duivelsroggen blijven dan weer liever in onze luchtbellen rondcirkelen. Mogelijk vinden mobula's - duivelsroggen het bubbelbad die duikers met hun perslucht veroorzaken, een leuke massage. Nadien zien we 20 minuten vrijwel niets meer, omdat een muur van meer dan 1000 barracuda's zeer zacht voorbij trekt en de mobula's achter deze muur terugdraaien. Vervolgens passeren er nog enkele kleinere groepen.

Na het duiken is iedereen euforisch en wordt er nog lang over nagepraat. Duiken op Princess Alice Bank is gewoonweg fantastisch en een echte must voor elke duikliefhebber.

Biologiepagina van de mobula's - duivelsroggen.

azoren pico mobula duivelsrog

Pictures - foto's van duiken op de mobula - duivelsrog op Princess Alice Bank in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Duiken op de blauwe haai - blue shark


Duiken op de blauwe haai - blue shark betekent dat er bepaalde veiligheidsregels en gedragcodes moeten gerespecteerd worden. De blauwe haai - blue shark mag niet worden uitgedaagd en de duiker mag in geen geval aan het lokvoeder of de lokmand komen. De blauwe haai - blue shark mag ook niet aangeraakt worden tenzij hij tijdens het duiken te dichtbij komt. Dan mag de duiker de blauwe haai - blue shark zachtjes op de kieuwen wegduwen, waardoor hij normaal gezien afstand zal nemen en niet zal bijten. Indien je te hard of te bruusk stoot, bestaat evenwel de kans dat de blauwe haai - blue shark bijt of een andere duiker aanvalt die hij in het vizier heeft.

Wordt de blauwe haai - blue shark toch te wild, dan moet er worden overgegaan tot evacuatie. De loodgordel wordt dan onmiddellijk afgeven aan de schipper of wordt desnoods in de Atlantische Oceaan gedumpt, het jacket wordt opblazen en uitgedaan om vervolgens zo snel mogelijk terug aan boord te gaan. Indien mogelijk help je de andere duikers mee uit het water te komen. Wanneer iedereen veilig aan boord is, worden de jackets uit de Atlantische Oceaan opgevist. De veiligheid van de duikers primeert hierbij steeds op het eventuele verlies van duur duikmateriaal.

Vanaf Pico of Faial zijn er in de Atlantische Oceaan 2 plaatsen waar de blauwe haai - blue shark wordt gespot. Wij varen 1 uur 20 minuten naar het dichtst bijgelegen punt, dat zich ten zuiden van de westpunt van Faial bevindt. Onze vaarsnelheid wordt vandaag wel aanzienlijk vertraagt door de vrij zware zee die veel golven en schuimkoppen met zich meebrengt. Ter plaatse aangekomen is de spotplaats van de blauwe haai - blue shark ongeveer 140m diep.

Ter plaatse wordt een mand met voedsel aan een koord uitgezet en wordt er een geurspoor gemaakt. De Atlantische Oceaan is gigantisch groot en er zijn in verhouding maar enkele blauwe haaien - blue sharks. Het is dus een tijdje wachten tot één of meerdere blauwe haaien - blue sharks op het aas reageren. Bij ons heeft het 1 uur 30 min geduurd vooraleer de eerste blauwe haai - blue shark verscheen!

Vervolgens moet de blauwe haai - blue shark nog even wennen, wordt de situatie door de duikleider ingeschat en maken de duikers zich klaar. Door de golfslag drijft de boot steeds weg, waardoor het duiken eerder lijkt op koordhangen. De diepte van het duiken is eigenlijk van geen belang maar de ideale diepte situeert zich rond de 5m, zodat je de blauwe haai - blue shark zowel naar de oppervlakte als naar de diepte kan zien zwemmen. Op 5m is er ook nog voldoende licht om mooie foto's en films te maken van dit elegante beest.

De duik wordt beëindigt bij 40 bar of op het teken van de duikleider. In totaal kunnen we 85 minuten van dit spektakel genieten, waarbij we 7 blauwe haaien - blue sharks hebben gezien. De kleinste blauwe haai - blue shark heeft een afmetingen van ca 2,10m en de grootste wordt geschat op 2,60m.

Doordat ik fotografeer met flashes, trek ik extra de aandacht van de blauwe haaien - blue sharks. Ik moet ze dan ook 10 keer zachtjes wegduwen op de kieuwen, komen ze enkele keren tegen me aanschuren en bijt er eentje zelfs lichtjes in mijn flash omdat ik de opdringerige blauwe haai - blue shark niet tijdig kan wegduwen.

Het is een unieke ervaring om samen met een openwater blauwe haai - blue shark in zijn territorium te duiken en kan deze belevenis dan ook aan iedere duiker sterk aanbevelen.

Biologiepagina van de blauwe haai - blue shark.

azoren pico blauwe haai blue shark

Pictures - foto's van van duiken op de blauwe haai - blue shark in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Duiken in de shrimp cave in Faial


Shrimp cave ligt ten zuiden van Faial en is vanuit Pico te bereiken na 10 à 15 minuten varen. Wanneer de golfslag op de Atlantische Oceaan te hoog is en de windrichting juist staat, is shrimp cave, door de bescherming van Faial, een ideale duikplaats.

Op ongeveer 32m diepte bevindt zich de ingang van een grot zonder zijgangen. Het wordt smaller naar boven toe en na 20m kom je in een soort kamer terecht die hoger is gelegen. Om op shrimp cave te duiken, mag je zeker geen last hebben om de oren te klaren want je moet op het einde terug enkele meters dieper duiken naar de enige in- en uitgang.

Tijdens het duiken zien we twee grote congers, vele gestreepte poetsgarnalen, een beer-kreeft en twee graffel kabeljauwen. Omdat de temperatuur in de grot tijdens het duiken maar 16 graden Celcius bedraagt en we geen decoduiken mogen maken, wordt de tijd van het verblijf beperkt tot maximum 10 minuten. Nadien wordt de duik veel ondieper verder gezet aan de wand van de klif van Faial. Tijdens het uitduiken kunnen we vuurwormen, grote kokerwormen, lipvissen , papegaaivissen, monniksvissen, e.a. bewonderen.

azoren duiken Faial shrimp cave

Pictures - foto's van duiken op de mobula - duivelsrog op Princess Alice Bank in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan



Duiken op Il entre mortes in Faial


Ten oosten van Faial ligt duikplaats Il entre mortes in een kom, die beschut wordt door twee grote hoge heuvels. Er wordt hier in deze periode zeer ondiep en vooral op zandbodem gedoken met de bedoeling om eagle rays te spotten. Naast deze eagle rays zien we op il entre mortes ook nog peackock platvissen, octopussen, lipvissen, monniksvissen, papegaaivissen, tussen de rotsen een graffelkabeljauw, een conger die in een rotsspleet ligt en als top op de bill een zeepaartje.

azoren faial duiken il entre mortes

Pictures - foto's van duiken op Il entre mortes in de Azoren - Faial - de Atlantische Oceaan


Duikreisverhaal scuba diving duiken in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:



Donderdag en vrijdag 25 - 26 juli 2013:

Van Brussel naar Lissabon in Portugal voor een citytrip

Op 25 juli hadden we een vlucht van Brussel - België naar Lissabon - Portugal. Omdat Lissabon - Portugal een verbinding naar Horta in Faial - de Azoren is, beslisten we, om eerst een citytrip in de stad Lissabon -Portugal te maken. Daarna vliegen we van Lissabon - Portugal door, om verder te reizen naar Pico - de Azoren - de Atlantische Oceaan. Lees ook het reisverhaal van de citytrip in Lissabon - Portugal.


Zaterdag 27 juli 2013:

Van Lissabon naar Faial met eindbestemming het eiland Pico


Het is een pijnlijke vroege ochtend aangezien we reeds om 8u00 een vlucht van Lissabon naar het eiland Faial in de Azoren hebben. Om 6u00 stipt pikt de taxi ons op aan het hotel en na een kwartiertje goed doorvlammen, bereiken we vlotjes de luchthaven. Ook hier weer geen enkel probleem bij het inchecken en de bagage wordt zelfs niet gewogen. We hebben dus alle tijd om rustig langs de taxfree winkels te slenteren en om te ontbijten.

Na een zorgeloze vlucht van ca 2u40 landen we op de luchthaven van Horta op het eiland Faial. Er was ons op voorhand aangeraden om wat hoogstnoodzakelijke kleding in de handbagage mee te nemen, aangezien het hier blijkbaar regelmatig gebeurt dat er een aantal koffers achterblijven. Gelukkig is dat deze keer niet het geval en is alle bagage met de reizigers meegekomen.

Vervolgens nemen we alweer een taxi naar de ferryterminal van Horta in Faial, waar we een overzetboot zullen nemen naar het buureiland Pico. Tijdens de 20 minuten durende rit naar de terminal krijgen we alvast een voorsmaakje van het uitzicht van de Azoren en het groene, verzorgde karakter van Faial spreekt ons zeker aan.

We zijn net te laat om de ferry van 10u30 naar Pico te halen en normaal gezien is het volgende vertrekuur pas om 13u30. Om de één of andere reden wordt er vandaag echter een extra ferry om 11u30 ingelast, zodat we gelukkig niet al te lang moeten wachten. De overzet van Faial naar Pico kost 3,40 EUR en neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

azoren pico haven

Pictures - foto's van de haven van Pico


Eens aangekomen in Madalena op het eiland Pico moeten we enkel de hobbelige kade en straat oversteken om bij hotel Caravelas te geraken, dat trouwens het enige hotel in Madalena is. Volgens de geafficheerde prijslijst betaal je hier in het hoogseizoen 110 EUR per kamer. Wij boekten dit hotel via Jetair en betaalden slechts 81 EUR per kamer. Op voorhand alles uitzoeken en prijzen vergelijken is dus echt aan te raden! We kunnen kort na het middaguur bij Caravelas helaas nog niet inchecken aangezien de kamer nog niet beschikbaar is. Er wordt ons vriendelijk gevraagd om binnen een tweetal uur terug te komen, de koffers kunnen we gelukkig wel al in het hotel achterlaten.

Geen probleem, we gaan alvast op zoek naar het duikcentrum CW Azores, waarbij we online een duik- en snorkelpakket hebben gereserveerd. Uiteraard vinden we hen, net zoals alle andere duikcentra, terug aan de waterkant. We worden hartelijk verwelkomd door Dania, die ons alvast de nodige uitleg en planning voor de komende tien dagen geeft. Tijdens het invullen van de noodzakelijke paperassen komt ook de zaakvoerder Enrico, een atypische Italiaan, met ons een praatje slaan.

Ondertussen hebben we een reuzenhonger gekregen en gaan we iets eten in het restaurant dat vlak naast het hotel Caravelas ligt. Een echte meevaller want de gerechten die we gekozen hebben smaken overheerlijk. Nadat we ons buikje hebben gevuld, trekken we terug naar hotel Caravelas, waar we nu probleemloos kunnen inchecken. Het hotel Caravelas heeft recent renovaties uitgevoerd, waardoor we slapen in een ruime, comfortabele kamer met dito badkamer.

We sluiten deze lange dag in schoonheid af met een glaasje op een zonnig terras met zicht op de Atlantische Oceaan. Schol!


Zondag 28 juli 2013:

Duiken, dolfijn en walvis spotten - Whale watching


Voormiddag: 2 duiken in de omgeving van Pico naar Caves of Monte de Guia ten zuidoosten van het eiland Faial en naar Il Heus dat twee boven water uitstekende lavablokken zijn die vlak voor de haven van Pico liggen. 0mschrijving van de duiken op Caves of Monte de Guia of duiken op Il Heuse.

Om 13u30 worden we opnieuw bij CW Azores verwacht om deel te nemen aan de whale watching. De groep krijgt eerst wat uitleg over de verschillende soorten walvissen en dolfijnen die er in de nabije omgeving te vinden zijn. Er wordt meteen ook gemeld dat wij voornamelijk potvissen (sperm whales) en de kleinere dolfijnen zullen zien. Na de briefing stappen we aan boord van de zodiac en vertrekken we in volle vaart naar de open oceaan.

De eerste potvissen die we in het vizier krijgen, zitten nog op redelijk grote afstand en blijven we een beetje op onze honger zitten, maar na een tijdje naderen we steeds dichter en hebben we zelfs het geluk om zo'n log beest enkele keren vrolijk uit het water te zien springen. Ook de beloofde dolfijnen (common dolfin, bottlenose dolfin en Atlantic spotted dolfin) tonen hun kunstjes door vrolijk in het zog mee te zwemmen en dartele buitelingen te maken.

azoren pico dolfijnen dolphins

Pictures - foto's van dolfijnen (common dolphin, bottlenose dolphin en Atlantic spotted dolphin) in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Nadat we een tijdje de dolfijnen hebben gevolgd, zetten we terug koers naar een groep potvissen, waar ook een aantal kleintjes aanwezig zijn. Het scenario is redelijk voorspelbaar: de potvissen gaan een paar keer lucht halen aan de oppervlakte en verdwijnen dan gedurende lange tijd onder water. De potvissen zijn op deze tijd van de dag echter vooral aan het rusten, waardoor ze eerder 'ondiepe' duiken nemen. We moeten dan ook tot na 16u00 wachten vooraleer er ééntje naar eten op zoek gaat en de diepte induikt, waardoor zijn staart helemaal uit het water wordt gelicht. Alle fototoestellen klikken dat het een lieve lust is want iedereen wil dit beeld op de gevoelige plaat vastleggen. Dit is de kers op de taart van een geslaagde whale watching trip!

azoren pico potvis sperm whale

Pictures - foto's van de potvis - sperm whale in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Op de terugweg stoppen we ook nog even aan enkele grotten van het buureiland Faial en aan de rots vlak voor Pico, die een overblijfsel blijkt te zijn van een vroegere vulkaan.

Aangezien de volgende dag de ver afgelegen duikplaats Princess Alice Bank op het programma staat en er dan zeer vroeg wordt vertrokken, vindt vandaag reeds de briefing plaats en worden alle deelnemer om 18u30 aan het lokaal van CW Azores verwacht voor de nodige info en het klaarzetten van alle duikmateriaal.

Nadien is het tijd voor een snelle hap en duiken we tijdig ons bedje in.


Maandag 29 juli 2013:

Duiken op Princess Alice Bank


Vandaag gaan we op zoek naar mobula's - duivelsroggen nabij Princess Alice Bank, een duiklocatie die 45 zeemijl van Pico verwijderd is. Aangezien er redelijk wat deelnemers zijn, worden we over drie boten verspreid met elk een ander vertrekuur. De eerste groep vertrekt om 6u30, de tweede om 7u00 en de laatste groep, waar wij toe behoren, vertrekt om 7u30. We razen gedurende een tweetal uur met luid ronkende motor en een rotvaart van 25 knopen over de relatief gladde Atlantische Oceaan, maar worden af en toe toch stevig heen en weer geschud. Onderweg passeren we ook nog vijf groepen dolfijnen, die een tijdje met de boot mee zwemmen.

Eenmaal bij Princess Alice Bank toegekomen is het eerst een kwestie om een goede plaats te vinden om de boot te verankeren, daarna wil iedereen zo snel mogelijk het water in om de mobula's - duivelsroggen van zeer nabij te bekijken.

Duiken op mobula's - duivelsroggen. 0mschrijving van de duiken op Princess Alice Bank.

azoren pico mobula duivelsrog


Pictures - foto's van duiken op de mobula - duivelsrog op Princess Alice Bank in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan



Wanneer we terug aan boord zijn, krijgen we ons lunchpakket bestaande uit een dubbele boterham met kaas, hesp en sla, een stukje cake, een fruitsapje en twee snoepjes. Sober, maar wel lekker!

Na een uurtje pauze is het tijd voor onze tweede duik op Princess Alice Bank.

Rond 14u00 is iedereen uit het water en zijn we het roerend met elkaar eens: Princess Alice Bank is een geweldige duiklocatie, een echte must voor elke duikliefhebber!

Daarna wordt er terug koers naar Pico gezet. Door het felle lawaai van de motor is het zo goed als onmogelijk om een fatsoenlijk gesprek te voeren, dus probeert iedereen een plaatsje in de zon te veroveren om wat te kunnen soezen. Ook nu komen we weer enkele dartele dolfijngroepen tegen, die vol enthousiasme het ritme van de boot proberen te volgen. Omstreeks 16u00 komen we moe maar voldaan terug aan in de haven van Pico.


Dinsdag 30 juli 2013:

Duiken op de blauwe haai - blue shark en zwemmen met dolfijnen


In de voormiddag staat duiken op haaien op het programma. 0mschrijving van de duiken op de blauwe haai - blue shark.

azoren pico blauwe haai blue shark

Pictures - foto's van van duiken op de blauwe haai - blue shark in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Vandaag staan we ook ingeschreven om te gaan zwemmen met wilde dolfijnen, maar door de woelige oceaan is het eerst even afwachten of we met de zodiac wel kunnen uitvaren. Rond het middaguur is het dan toch zover en kiezen we het ruime sop op zoek naar 'gewillige' dolfijnen.

We varen eerst langs de zuidelijke kustlijn van Pico vooraleer we de wijde oceaan intrekken, waar we al vrij snel op een eerste groepje dolfijnen stuiten. We zijn in totaal met zes deelnemers en worden per duo 'losgelaten' zodat we de dieren niet te veel verstoren. We hebben de pech als laatste te worden gedropt, waardoor we enkel de laatste twee dolfijnen nog zien wegzwemmen. Iedereen wordt terug aan boord gehesen en er wordt uitgekeken naar een volgende groep dolfijnen. Nu zijn we gelukkig eerst aan de beurt en worden we gedropt in een groep van meer dan 25 (Atlantic spotted) dolfijnen die vrolijk onder ons doorzwemmen. Unieke ervaring!

De derde keer dat we te water worden gelaten, moeten we uit alle kracht palmen om de dolfijnen te kunnen volgen. Uiteindelijk moeten we onze meerdere in deze dieren erkennen en zwemmen ze met gemak van ons vandaan.

Nadien zetten we over een steeds ruwer wordende oceaan terug koers naar Pico. Onderweg passeren we nog een laatste groep dolfijnen die zo enthousiast met de zodiac mee zwemmen en springen, dat we nog een extra keer het water mogen inspringen voor een 'close encounter' met deze speciale dieren.

Daarna is het echt 'over and out' en krijgen we tijdens de hobbelige terugreis nog heel wat zout zeewater over ons heen gespetterd. Leuk is anders, maar het hoort er nu eenmaal bij!

's Avonds pakken de wolken zich samen en worden we getrakteerd op een stevige regenbui. Het weer in de Azoren is zeer onvoorspelbaar en wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon volop en 10 minuten later kan het hevig waaien en regenen. Een pure zonbestemming zal het dus helaas nooit worden!


Woensdag 31 juli 2013:

Het eiland Pico verkennen met de auto


Aangezien er vandaag geen duiken of andere activiteiten via CW Azores op de agenda staan, kunnen we eindelijk eens wat langer slapen en genieten van een uitgebreid ontbijt. Perfecte timing trouwens want de wind is gekeerd, waardoor de oceaan veel ruwer is geworden. Duiken in dergelijke condities is sowieso sterk af te raden.

We beslissen om het eiland Pico wat te verkennen en huren een auto (KIA) bij Tropical Rent a Car (77 EUR - onbeperkt aantal kilometers en omnium verzekering). We nemen ons voor om het hele eiland Pico in wijzerzin langs de kustlijn rond te rijden.

azoren pico wegen

Pictures - foto's van de wegen van de rondrit rond het eiland Pico in de Azoren


Eerst passeren we langs de noordkust van Pico talloze authentieke wijngaarden die zijn aangelegd tussen muurtjes uit lavasteen, zodat de wijnranken beschermd worden tegen de wind en het zeewater. Tot aan het stadje Sao Roque wordt het landschap eigenlijk volledig door lavasteen overheerst. We rijden zelfs door kleine dorpjes waarvan de huizen volledig in deze donkere poreuze materie zijn opgetrokken. Bijzonder om te zien, maar echt gezellig kan je het niet noemen.

azoren pico unesco wijngaarden

Pictures - foto's van de lijst van de UNESCO opgenomen wijngaarden in de Azoren - Pico



azoren huizen lavasteen pico

Pictures - foto's van huizen gebouwd uit lavasteen


Net voorbij Sao Roque worden we getrakteerd op een hevige regenbui. Het water gutst met bakken uit de hemel, dus even uitstappen om van het landschap te genieten is er voorlopig niet meer bij. Gelukkig klaart het snel weer op en kunnen we onze tocht verder zetten langs idyllische dorpjes aan de kustlijn met zicht op het buureiland Sao Jorge.

azoren atlantische oceaan kustlijn pico

Pictures - foto's van de Atlantische Oceaan aan de kustlijn van Pico


We naderen langzaamaan het meest oostelijke punt van Pico, waar de hoofdbaan een bocht van 180° neemt om dan langs de zuidkust terug naar Madalena te lopen. Het is in deze 'draai' dat we voor het eerst sinds ons vertrek uit Madalena een klein terrasje tegenkomen. Aangezien we grote dorst hebben, moeten we hier uiteraard even een pitstop inlassen. Een aanrader kunnen we het echter niet noemen want er komt niemand om onze bestelling op te nemen en wanneer we dan zelf het initiatief nemen om binnen iemand te halen, komt 'ma flodder' met veel tegenzin onze drankjes brengen.

Het is wel opvallende dat het weer aan deze kant van het eiland een pak zonniger is als aan de noordkant. Er staat ook beduidend meer wind. We passeren opnieuw enkele pittoreske dorpjes en mooie uitkijkpunten op de oceaan, maar veel meer valt hier ook niet te beleven.

Onderweg ondervinden we ook dat onze vuurrode Kia niet meteen over de krachtigste motor beschikt, want we geraken de meest pittige hellingen enkel in eerste versnelling boven. Op een gegeven moment is het zelfs zo erg dat we stilvallen en slechts met veel moeite terug weg geraken. We beslissen dan ook wijselijk om voortaan enkel nog de hoofdbaan te volgen en zeker niet het steile binnenland in te rijden.

Rond 17u00 komen we terug aan in Madalena, waar we verwelkomd worden met een serieuze wolkbreuk. We zien iedereen naar een schuilplaats zoeken, maar voor enkelen is het helaas te laat zodat ze met druipende kleren hun tocht moeten verder zetten. Na enkele minuten klaart de hemel gelukkig weer open en krijgen we een stralende zon te zien. Typisch voor dit eiland!

We zetten onze rode KIA terug af bij het verhuurbedrijf en noteren voor de volledigheid nog even volgende statistieken: we hebben 120 km langs de kustlijn gereden en zijn zes uur onderweg geweest. Dat wil inderdaad zeggen dat we heel traag gereden hebben en veel fotostops hebben ingelast!


Donderdag 01 augustus 2013:

Duiken en luieren aan het zwembad


Vandaag staan door de weersomstandigheden twee duiken op het eiland Faial op het programma. We gaan namelijk duiken op shrimp cave en Il entre mortes. 0mschrijving van de duiken op shrimp cave of duiken op Il entre mortes. Verder wordt er in de namiddag aan het zwembad lekker geluierd.


Vrijdag 02 augustus 2013:

Duiken op de blauwe haai - blue shark en luieren aan het zwembad



Om 9u00 worden we bij CW Azores verwacht voor onze tweede dag duiken op haaien. De zee is enorm woelig, waardoor de trip zeer hobbelig verloopt en bijna twee uur in beslag neemt om bij de duikplaats te geraken. Gelukkig komen we onderweg opnieuw drie dolfijngroepen (common, Atlantic spotted en bottlenose) tegen om ons wat afleiding te bezorgen. 0mschrijving van de duiken op de blauwe haai - blue shark.

Net zoals de vorige keer duurt het een tijdje vooraleer de haaien ons lokspoor ontdekken, maar na een half uurtje wachten maakt de eerste blauwe haai - blue shark zijn opwachting. De duikleider gaat als eerste te water om na te gaan of de dieren normaal reageren en er geen gevaar voor de duikers dreigt. Na een 10-tal minuutjes komt hij terug boven om te melden dat alles OK is. Hij heeft zelfs een zeldzame makreelhaai - mako shark gespot, maar vanaf het moment dat de eerste duiker het water in springt, kiest de schichtige makreelhaai - mako shark rustigere oorden op. Jammer, maar helaas!

Gelukkig blijven er nog 5 blauwe haaien - blue sharks over om te observeren, te fotograferen en te filmen. Na 70 minuten zit de duik erop en wordt iedereen terug aan boord gehesen. Nadien moeten we al dobberend nog even wachten op de volgende boot van CW Azores die ons komt aflossen. Menig maag wordt hierbij op de proef gesteld. Tot slot vatten we de terugvaart aan over een nog steeds woelige zee. Deze keer komen we jammer genoeg geen dolfijnen meer tegen.

We sluiten de namiddag af met een luilekker moment aan het zwembad van ons hotel.

azoren pico blauwe haai blue shark

Pictures - foto's van van duiken op de blauwe haai - blue shark in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan



Zaterdag 03 augustus 2013:

Duiken op de blauwe haai - blue shark en zwemmen met dolfijnen


Wanneer we 's ochtends de gordijnen opentrekken, zien we een stralend blauwe hemel met hier en daar een wit schapenwolkje. Dit is de eerste keer van ons verblijf op Pico dat we zo weinig bewolking hebben.

Derde dag duiken op haaien. We zagen 7 haaien en dolfijnen (common en risso die zeer zeldzaam te spotten is). 0mschrijving van de duiken op de blauwe haai - blue shark.

Om 13u30 staat opnieuw snorkelen met dolfijnen op het programma en in tegenstelling tot de vorige keer hebben we nu een volle boot met maar liefst 10 enthousiaste snorkelaars. Eerst krijgen we bij CW Azores terug een briefing over de 5 soorten dolfijnen die in de Atlantische Oceaan voorkomen en hoe we de dieren het best kunnen benaderen. Nadien wordt iedereen van het nodige snorkelmateriaal voorzien en springen we in de zodiac.

We moeten eerst een heel eind langs de zuidelijke kustlijn van Pico varen vooraleer we een groepje dolfijnen tegenkomen. De begeleider maant iedereen aan om zich 'snorkelklaar' te maken en na enkele minuten mag het eerste duo zijn kans wagen. Daarna zijn wij aan de beurt en kunnen we de mooie lijnen en kleurvlakken van deze common dolphins van naderbij bestuderen.

Op een gegeven moment is de zodiac letterlijk omsingeld door meer dan 50 dolfijnen. Iedereen is laaiend enthousiast; zeker de 'lucky basterds' die op dat moment in het water zitten en niet weten waar ze eerst moeten kijken!

Aangezien we met een grote groep zijn en er telkens maar twee personen in het water mogen, is de snorkeltijd met de dolfijnen helaas beperkt. Gelukkig krijgt iedereen wel een faire kans om maximaal te genieten en wordt er door de bemanning verder gezocht naar andere dolfijngroepen tot iedereen minstens drie maal met deze unieke dieren heeft kunnen snorkelen.

Tijdens de terugtocht naar Pico geraken we in gesprek met andere Belgen, die ook duikers blijken te zijn. Eenmaal aan wal gaan we samen iets drinken op een zonnig terras en worden de nodige weetjes met elkaar uitgewisseld. Schol!


Zondag 04 augustus 2013:

Bezoek geologische lava formatie, Gruta das Torres


In tegenstelling tot gisteren is het vandaag een zeer bewolkte dag en is er in de verste verte geen streepje zon te bespeuren. Een dagje zonnen aan het zwembad zit er duidelijk niet in.

We besluiten daarom om per taxi (10 EUR) naar de Gruta das Torres te gaan. Deze lavagrot ligt 11km van Madalena en is een geologische formatie van vulkanische oorsprong die gevormd werd uit de stroom en koeling van ondergrondse magma rivieren. Er zijn dagelijks diverse rondleidingen (7 EUR), maar de capaciteit per groep is beperkt. Tijdig aankomen of op voorhand reserveren is dus aan te raden.

De rondleiding begint eerst met een multimediafilmpje dat wat meer uitleg geeft over het ontstaan van de lavagrot. Het is Portugees ingesproken en Engels ondertiteld, maar door de technische inhoud is het vrij moeilijk te volgen. Vervolgens wordt het nodige materiaal uitgedeeld voor een geslaagde expeditie: zaklamp, helm en haarnetje voor de hygiëne! Hilariteit alom wanneer iedereen het haarnetje opzet.

Nadien gaan we onder begeleiding van de gids de donkere, kille (ca 13 à 16°C) en vochtige grot in. Stevige wandelschoenen zijn hier zeker een must aangezien je wandelt op onregelmatig gevormde lavabodem, die ook nog eens vol met afgebrokkelde stenen ligt. De gids geeft zowel de uitleg in het Portugees als in het Engels, waarbij je telkens meer dan voldoende tijd krijgt om foto's te maken. Uiteindelijk wandelen we maar een paar honderd meter doorheen de grot, maar omwille van de vele stops en het moeilijke parcours lijkt het veel meer.

De hele tocht neemt een dik uur in beslag en nadien worden we door dezelfde taxichauffeur terug opgepikt en in het centrum van Madalena afgezet.

De Gruta das Torres is niet meteen een top attractie, maar geeft de nodige afleiding op een druilerige dag als vandaag.

azoren pico lava gruta das torres

Pictures - foto's van de Lava Gruta das Torres in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Maandag 05 augustus 2013:

Rustdag, afscheid nemen van de duikschool CW Azores en inpakken



Onze laatste dag in Pico beginnen we onder een zwaar bewolkte hemel. Balen, want we mogen vandaag niet meer duiken en we hebben ook geen alternatieve activiteiten meer op het programma staan. We besluiten dan maar om extra lang te douchen en een uitgebreid ontbijt te nemen. Nadien beginnen we uit verveling al wat spullen in te pakken.

Kort na het middaguur stappen we binnen in het toeristisch kantoor met de vraag of zij voor ons morgen een huurauto op buureiland Faial kunnen regelen. De dame aan de balie spreekt bijna geen letter Engels. Typisch Azoren (of Portugees?) om zo iemand op een toeristisch informatiepunt tewerk te stellen! Ze opent Google Vertalingen en vraagt ons om alles uit te typen zodat ze ongeveer kan begrijpen wat we eigenlijk willen zeggen. Hallucinant tafereel! Uiteindelijk heeft ze door wat onze vraag is en contacteert ze een auto verhuurbedrijf op Faial. Ze hebben gelukkig nog een wagen (type Opel Corsa of gelijkwaardig) beschikbaar en leggen we onze reservatie vast.

Nadien trekken we naar de ferry terminal om ons ticket voor de overzetboot reeds aan te kopen (3,40 EUR), zodat we morgen bespaard blijven van eventuele onaangename verassingen.

Ondertussen is de zon toch wat door de wolken gebroken en leggen we ons luie lichaam op een zeteltje aan het zwembad. Na een tijdje wordt het zelfs te heet aangezien er geen zuchtje wind is.

Nadat we voldoende hebben gebakken en gebraden, is het tijd voor een verkwikkende douche en gaan we nog even langs de duikschool CW Azores om afscheid te nemen van alle teamleden die ons tijdens deze duikvakantie zo goed begeleid hebben.

We sluiten de avond af met een lekkere geroosterde octopus en een overheerlijke kabeljauwgerecht. Daarna is het echt over and out en is het inpakken geblazen.


Dinsdag 06 augustus 2013:

Overzet van Pico naar Faial met rondtour en terugvlucht



Aangezien de ferry terminal in Pico vlak tegenover hotel Caravelas ligt, wandelen we op ons dooie gemak op 5 minuutjes naar de kade, waar stipt om 9u45 onze overzetboot vertrekt naar de haven van Horta op buureiland Faial. Het is gelukkig vlakke Atlantische Oceaan en na een klein half uurtje varen, zetten we voet aan wal in Horta.

azoren horta haven

Pictures - foto's van de stad Horta in Faial - de Azoren - de Atlantische Oceaan


In de ferry terminal bevindt zich gelukkig ook het auto verhuurverblijf (Autoturistica Faialenze) zodat we niet teveel met onze bagage moeten sjouwen. Handig! Uiteindelijk hebben ze geen Corsa of gelijkwaardig type meer op de parking staan en krijgen we kosteloos een upgrade naar een 4x4 jeep. Tof, al is het wel een oud beestje met meer dan 130.000 km op de teller! Maar de motor van 2800CC werkt nog uitstekend, hier zullen we in het heuvelachtige landschap dus zeker niet mee stil vallen!

We beslissen om het eiland Faial in wijzerzin rond te rijden. Aangezien de jachthaven is afgesloten voor festiviteiten, moeten we eerst de oude kern van het gezellige Horta doorkruisen. De straatjes zijn vrijwel allemaal enkele richting en eerder aan de smalle kant, geen sinecure met onze brede bak!

Eens we terug op de hoofdweg zitten, zetten we koers naar Monte da Guia en Morro de Castelo Branco, twee rotsachtige schiereilanden langs de zuidkust van Faial, waar je prachtige vergezichten hebt.

azoren horta morro de castelo branco

Pictures - foto's van het viewpoint Morro de Castelo Branco in Faial - de Azoren - de Atlantische Oceaan


Vervolgens rijden we naar Ponta dos Capelinhos in het uiterste westen van het eiland. Hier veranderen de groene en weelderig begroeide heuvels plots in een dor maanlandschap, waar enkel nog lavazand en geen sprietje gras te vinden is. Hallucinant! Hier heeft de vulkaan Capelinhos in 1957-1958 zijn as neergesmeten en sindsdien is er geen enkele vegetatie meer mogelijk. Enkele windstoten zorgen af en toe ook voor een pittige zandstorm, waardoor we uren later nog steeds zand van achter onze oren peuteren!

azoren ponta dos capelinhos faial

Pictures - foto's van het viewpoint, Ponta dos Capelinhos in Faial - de Azoren - de Atlantische Oceaan


We zetten onze rit verder langs de noord- en ooskust van Faial, waar we her en der nog wel mooie viewpoints tegenkomen, maar verder valt er weinig speciaals over te vertellen.

Terug aangekomen in Horta, nemen we nog een snelle snack en wagen we ons met de 4x4 de bergen in op zoek naar de caldera van de vulkaan. Helaas ontbreekt het ons aan tijd om de top te bereiken en zijn we genoodzaakt om ergens halverwege de route naar de luchthaven in te slaan.

Wanneer we om 16u15 de luchthaven bereiken, staan er 105 extra kilometers op de teller. Het auto verhuurbedrijf heeft op de luchthaven eveneens een kantoortje, waardoor we de jeep ter plaatse kunnen achterlaten. Lekker gemakkelijk! De prijs om voor één dag een wagen te huren is toch weer even slikken: 80 EUR (59 EUR als startprijs + 16% tax + extra omniumverzekering).

De luchthaven van Horta stelt eigenlijk niets voor en is een voorschoot groot. Er dient dus niet eindeloos te worden aangeschoven om in te checken en nadien kan iedereen naar de eerste verdieping om de vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Er is één snackbar en één taxfree shop. That's all!

We vertrekken rond 18u45 met enige (verwaarloosbare) vertraging richting Europees vasteland. Vervolgens is het een korte vlucht van 2u15 naar Lissabon. Daar aangekomen nemen we weer een taxi (18 EUR) naar hotel Turim Suisso Atlantico. In tegenstelling tot ons eerdere verblijf, krijgen we nu een kleinere hoekkamer op het vierde verdiep toegekend (waarschijnlijk te wijten aan onze late check-in na 22u00). Aangezien de kamer enkel moet dienen om te slapen en te douchen, doen we geen moeite om een andere kamer te vragen, pakken de meest noodzakelijke bagage uit en vallen tot slot in slaap als een blok.

Woensdag en donderdag 7 - 8 augustus 2013:

Citytrip in Lissabon - Portugal, om nadien door te vliegen naar Brussel - België



In Lissabon zijn we 2 nachten gebleven, om onze citytrip verder af te maken. Op donderdag 8 augustus hadden we een late vlucht om op vrijdag 09 augustus op 01u30 's nachts terug thuis te komen, na een fijna vakantie. Lees ook het reisverhaal van de citytrip in Lissabon - Portugal.


Dolfijnen in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:


Er zijn 5 soorten dolfijnen terug te vinden rond het eiland Pico - de Azoren in de Atlanische Oceaan, die er hun leefgebied hebben. Vanuit Pico worden er excursies georganiseerd zodat je kan snorkelen met dolfijnen.


Dolfijnen en walvissen spotten in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:


In de Azoren wordt vanaf de eilanden Pico, Faial, Terceira en Sao Miguel, tochten georganiseerd waarbij walvissen en dolfijnen worden gespot. De legendarische reuzen van de zee zijn maar in een bepaalde periodes te spotten. Zo is de trektocht van de Blue whale - Blauwe vinvis, met een lengte van max. 30m het grootste dier ter wereld, het beste in maart te spotten. Maar dit fenomeen komt ook nog regelmatig voor tot half mei.


Vanaf april tot half mei zijn er volgende walvissen te spotten:




In juli en augustus zijn er volgende walvissen en dolfijnen te spotten:


Soorten walvissen:


Evenals 5 soorten dolfijnen:



Volgende soorten kunnen soms ook voorkomen:




Like en deel het reisverhaal met foto's van de Azoren - Pico met je vrienden op Facebook






Nuttige informatie over de Azoren - Pico:



Medische informatie over de Azoren in Portugal:




Hyperbaric chambers en emergency contacts in de Azoren op de eilanden Faial en Sao Miguel:




Noodnummers:




Duikschool in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:



De crew van CW Azores - Cetaceanwatching is deskundig en tof. Ze willen je tijdens het duiken zoveel mogelijk laten zien en genieten. Let op, wildlife luistert niet en doet altijd zijn eigen ding. Zeker als je op grote vis gaat duiken. Toch zijn ze er bij CW Azores - Cetaceanwatching in geslaagd om onze verwachtingen van het duiken te vervullen.

De duikschool CW Azores - Cetaceanwatching heeft in totaal 3 ribs en 1 aluminium boot. Alle boten zijn zeer goed onderhouden en hebben krachtige motoren. Als de Atlantische Oceaan het toelaat, kunnen de 4 boten van CW Azores - Cetaceanwatching zonder probleem 25 knopen per uur op kruissnelheid varen. Alle schippers zijn zeer kundige vaarders en zullen de tochten zo aangenaam mogelijk maken. Natuurlijk kan de duurtijd van het varen daardoor iets iets langer uitlopen dan oorspronkelijk was gepland. Continu wordt de meteo in het oog gehouden en naar de bevindingen van de andere boten gevraagd. Dit allemaal om het comfort van de duikers, snorkelaars of walvis spotters - whale watchers zo hoog mogelijk te maken.

Bij CW Azores - Cetaceanwatching spreken ze Nederlands, Frans, Engels, Duits, Portugees en Italiaans. Het is leuk om in de eigen taal vragen te kunnen stellen, maar de algemeen gesproken taal is uiteraard Engels. De meeste toeristen die we er ontmoet hebben spreken meestal ook wel (een klein beetje) Engels. Dit maakt het leuk om ervaringen uit te wisselen.

Naast het duiken organiseert CW Azores - Cetaceanwatching ook walvis spotten - whale watching en zwemmen met dolfijnen. Ze houden zich hierbij aan zeer strikte regels zodat ze de walvissen - whales en dolfijnen zo weinig mogelijk storen in hun natuurlijke habitat. CW Azores - Cetaceanwatching doet dit door voldoende afstand te bewaren (maar je kan ze wel goed zien), vaarsnelheid aan te passen of maximun 2 personen met de dolfijnen in het water te laten. De dolfijnen moeten ook zelf interesse in de groep tonen, anders zie je ze niet. Van de 5 soorten dolfijnen die in de Azoren voorkomen, gaan ze maar met 3 snorkelen, namelijk met de Common dolphin - Gewone dolfijn, Bottlenose dolphin - tuimelaar en de Atlantic spotted dolphin - Atlantisch gevlekte dolfijn. CW Azores - Cetaceanwatching respecteert altijd het wildlife en toch ben je een beetje op expeditie. Tof om er eens bij te zijn geweest.


Het klimaat in de Azoren:




Het tijdsverschil in de Azoren t.o.v. België:




Taal gebruik:




Elektriciteit:




Fooien:




Kledij:






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne