www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen en duiken in Antwerpen - Deurne


pictures fotos reizen

Reizen een citytrip naar Lissabon in Portugal


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Lisabon - Portugal met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhalen, reizen een citytrip naar Lissabon in Portugal met bezoek aanWaar ligt Lissabon in Portugal?


map lissabon portugal


Reisverhalen, reizen een citytrip naar Lissabon - Portugal met bezoek aan het kabeltrammetje Gloria, Santa Justa lift, Torre de Belém, Padrao dos Descobrimentos, Mosteiro dos Jeronimosde, Santa Catharina kerk en Castelo de Sao Jorge25 juli 2013

Van Antwerpen via Zaventem naar Lissabon - Portugal en een bezoek aan het kabeltrammetje Gloria, de Santa Justa lift en de Baixa wijkOm 8u00 worden we thuis door Budget Taxi (50 EUR) opgehaald die ons naar Zaventem zal voeren. Ondanks het feit dat het volop vakantieperiode is, komen we hier en daar toch in vertraagd verkeer terecht, maar na een klein uurtje rijden arriveren we ruim op tijd op de luchthaven.

Na een snelle incheck, kopen we in de taxfree shop nog de nodige smeerseltjes en settelen we ons nadien met een hapje en een drankje in een gezellige bar.

De korte vlucht van 2u45 verloopt vlekkeloos en rond 13u30 landen we in Lissabon in Portugal. Ondanks het feit dat er een goede busverbinding bestaat tussen de luchthaven en het centrum, opteren we om een taxi naar het hotel te nemen om zo weinig mogelijk tijd de verkwisten. Alle taxi's rijden met meters, dus gelukkig geen gedoe met onderhandelen en prijsafspraken maken. Na een half uurtje rijden worden we vlak voor hotel Turim Suisso Atlantico afgezet en betalen we de chauffeur 18 EUR.

Bij het inchecken in het hotel tuurt de baliemedewerkster met een bedenkelijke blik naar haar computerscherm. Blijkbaar heeft ons reisagentschap de boeking foutief doorgegeven en staan we niet geregistreerd in hun systeem. Gelukkig is het hotel niet volgeboekt en krijgen we op basis van onze voucher probleemloos een kamer toegewezen. Opvallend detail: op de geafficheerde prijslijst kost een tweepersoonskamer 250 EUR per nacht terwijl wij slechts 83 EUR hebben betaald. Op voorhand boeken (bv. via Jetair) is dus echt een must!

Hotel Turim Suisso Atlantico is vrij centraal gelegen, vlakbij de grote Avenida da Liberdade en het antieke kabeltrammetje Gloria. Het hotel is recent helemaal vernieuwd met modern interieur, aangename kamers met airco en comfortabele badkamers. Prijs-kwaliteit is dit hotel dus een echte aanrader!

portugal lissabon gloria tram

Pictures - foto's en info van kabeltrammetje Gloria in Lissabon de hoofdstad van Portugal


We smijten onze bagage af in onze kamer en vertrekken meteen op ontdekkingstocht doorheen Lissabon in Portugal. Aangezien het al 15u00 is, beperken we ons tot de nabije omgeving van de lager gelegen Baixa wijk. We passeren een aantal mooie pleinen (Restauradores, Figueira en Rossio) met standbeelden, fonteinen en oude gebouwen met indrukwekkende gevels. Overal staan de terrasjes buiten en genieten zowel locals als toeristen van een welverdiend koel drankje. Overal kan je ook 'pasteitjes' bestellen, zeemzoete gebakjes waar Portugezen blijkbaar dol op zijn. En wij natuurlijk ook!

We slenteren verder doorheen de gezellige straten van de Baixa wijk en komen uiteindelijk aan het grote plein Praca do Comércio dat grenst aan de oever van de Taag. Ook dit plein is vrijwel volledig omzoomd met uitnodigende terrasjes, dus pikken we er eentje uit waarop we onze dorst kunnen lessen. Nadien zetten we koers naar de kathedraal Sé, die ons zowel qua interieur als buitenkant helaas maar matig kan bekoren.

portugal lissabon baixa wijk

Pictures - foto's en info van de Baixa wijk in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Aangezien we willen dineren in de hoger gelegen Chiado wijk, hebben we twee opties: ofwel doen we nog een laatste krachtinspanning en trotseren we de steile hellingen te voet ofwel nemen we de Santa Justa lift, die de Baixa wijk met die van Chiado verbindt. Het is geen verrassing dat we voor de tweede optie kiezen! Alhoewel dit aanvankelijk de snelste weg naar boven leek, moeten we uiteindelijk toch drie kwartier aanschuiven om deze nog steeds werkende lift uit 1902 te kunnen nemen. Goedkoop is het alleszins ook niet want we betalen 5 EUR per persoon voor een tochtje van ca 10 seconden. Boven aangekomen heb je echter een prachtig panoramisch zicht op de binnenstad van Lissabon in Portugal, de Taag en het Castelo de Sao Jorge, waardoor je meteen de frustraties van het lange wachten vergeet.

portugal lissabon santa justa lift

Pictures - foto's en info van de Santa Justa lift in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Ondertussen hebben we een reuzenhonger gekregen en nemen we snel plaats aan een tafeltje op het Largo do Carmo, één van de charmantste pleinen van de Chiado wijk. Nadat we onze keuze hebben gemaakt en de bestelling hebben doorgegeven, wordt er brood, olijven, kaas, ham, paté, enz. op tafel gezet. Wat veel toeristen echter niet weten is dat deze 'vulsels' nadien mee op de rekening verschijnen wanneer er van gegeten werd. We tonen dan ook onze staalharde discipline en raken de bordjes met geen vinger aan! We hoeven gelukkig niet al te lang te wachten op onze hoofdgerechten (gegrilde inktvis en een mengelmoes op basis van witte vis), die overheerlijk smaken.

Wanneer de zon is onder gegaan in de binnenstad, koelt alles vrij snel af door een frisse bries en is een trui echt wel nodig. Aangezien we die niet bij hebben, reppen we ons terug naar het hotel, waar we na een lange eerste dag ons bed induiken.


26 juli 2013

Citytrip in Lissabon - Portugal met bezoek aan Torre de Belém, monument Padrao dos Descobrimentos, klooster Mosteiro dos Jeronimosde, Basilica da Estrela en de Santa Catharina kerk


De wekker loopt af om 8u00. Na een verkwikkende douche en relax continentaal ontbijt wagen we ons ondergronds in de nabijgelegen metro, waar we een dagkaart (6,50 EUR) kopen, die ons in de gelegenheid stelt om heel de dag alle openbaar vervoer van Lissabon in portugal te gebruiken. We geraken via de metro en de 'snelle' tram 15 vrij gemakkelijk in de eerder afgelegen wijk Belèm, waar zich enkele top bezienswaardigheden van Lissabon in Portugal bevinden.

Rond 10u30 komen we aan bij de Torre de Belém, een indrukwekkende toren die is gebouwd in de gouden 16e eeuw en de grandeur uitstraalt van de grootmacht die Lissabon in Portugal destijds was. We kopen ineens een duoticket (10 EUR) voor inkom in de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jeronimos, zodat we maar één keer in de rij hoeven aan te schuiven.

Nadat we kort de benedenverdieping van Torre de Belém hebben verkend, wagen we ons aan de klim naar de top via een smalle draaitrap. Aangezien er maar één trap is, hebben ze een ingenieus systeem met rode en groene lichten geïnstalleerd zodat er steeds alternerend een groep naar boven en naar beneden kan zonder dat je elkaar hoeft te passeren. Vanaf de top van Torre de Belém, heb je een adembenemend zicht over de Taag en zijn oevers. Iedereen maakt hiervan dan ook foto's à volonté.

portugal lissabon torre de belem

Pictures - foto's en info van van Torre de Belém in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Nadat we elk hoekje van de van Torre de Belém hebben verkend, lopen we via de waterkant naar het Padrao dos Descobrimentos oftewel het Monument van de Ontdekkingen. Dit megagrote standbeeld is een weergave van alle grote en belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis met o.a. de grote zeevaarders Vasco da Gama en Magellaan. Je kan hier via een lift naar de top van het monument, maar door tijdsgebrek laten we deze rit aan ons voorbijgaan.

portugal lissabon padrao dos descobrimentos

Pictures - foto's en info van het monument Padrao dos Descobrimentos in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Volgende bezienswaardigheid en topattractie van Belém is het Mosteiro dos Jeronimos, wat een meesterwerk is van de manuelijnse architectuur en absoluut als mooiste gebouw van Lissabon in Portugal kan gecatalogeerd worden. Vooral de hoofdpoort aan de rechterzijde van het klooster is een echt kunstwerk, waar je ogen tekort komt om alle details te zien. Nadat we de buitenkant uitgebreid hebben gefotografeerd, betreden we de kerk waarin zich ook de tombe van Vasco da Gama bevindt. Tot slot komen we terecht in de vierkante kloostergang, die omwille van zijn perfecte afwerking ook weer een streling is voor het oog. Vooral vanaf de bovenverdieping krijg je een prachtig overzicht over het gebouw en kan je de verschillende waterspuwers van dichtbij bewonderen.

portugal lissabon mosteiro dos jeronimos

Pictures - foto's en info van het klooster Mosteiro dos Jeronimosde in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Ondertussen is het middaguur al een tijdje gepasseerd en begint onze maag te knorren. Vlak naast het klooster vinden we een gezellig pleintje waarop een omgebouwde antieke tram staat, die dienst doet als eettentje. We maken een (gezonde) keuze uit hun menu en nadat de innerlijke mens is versterkt, nemen we terug tram 15 naar het centrum van Lissabon in Portugal. Daar stappen we over op lijn 25, die ons naar de hoger gelegen wijk Bairro Alto (bovenstad) voert.

Eerste bezienswaardigheid in Bairro Alto is de Basilica da Estrela, die gebouwd werd in de 2e helft van de 18e eeuw. Deze grote basiliek wordt vooral gekenmerkt door een barokke witte koepel. Het interieur van dit imposante bouwwerk wordt vooral gedomineerd door roze, grijs en crèmekleurig marmer. Helaas zijn er op het moment van ons bezoek voorbereidingen bezig voor een trouwceremonie en kunnen we enkel vanuit de hoofdingang een glimp van de basiliek opvangen.

Vlak tegenover de basiliek ligt een klein, maar aangenaam parkje, waar we van een welverdiend verkoelend drankje genieten met zicht op de vijver.

portugal lissabon basilica da estrela

Pictures - foto's en info van de wijk Bairro Alto, de Basilica da Estrela in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Daarna zakken we af naar het Palacio Sao Bento, een indrukweekend wit gebouw waar het Portugese parlement gehuisvest is. Er staan ook twee traditionele wachters voor de hoofdingang die, in tegenstelling tot hun Engelse collega's, blijkbaar wel met elkaar tijdens de dienst mogen praten. Ook hun wandeling naar de uithoeken van het gebouw gebeurt niet echt synchroon, waardoor het een beetje nonchalant en slordig lijkt.

portugal lissabon palacio sao bento

Pictures - foto's en info van palacio Sao Bento, het parlement in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Omdat we onze dagkaart ten volle willen gebruiken, nemen we als laatste rit tram 28 naar de Santa Catharina kerk die dateert uit de 17e eeuw. De kerk staat zeer onopvallend tussen een aantal rijhuizen, maar het interieur is één en al verguldsel, met eveneens een opmerkelijk beschilderd plafond.

portugal lissabon santa catharina kerk

Pictures - foto's en info van de Santa Catharina kerk in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Laatste bezienswaardigheid van vandaag is de kerk van Sao Roque die werd gebouwd tussen 1565 en 1583. Ook deze kerk bulkt van het marmer, goud en ivoor. Er lopen dan ook heel wat veiligheidsagenten rond om potentiële dieven af te schrikken.

portugal lissabon santa catharina kerk

Pictures - foto's en info van de kerk Sao Roque in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Na deze volgeladen dag zoeken we in één van de gezellige straatjes van Bairro Alto een tof restaurant uit met zicht op het kasteel van Sao Jorge. Het schaaldieren gerecht dat we hebben besteld, lijkt een beetje op paëlla en smaakt overheerlijk. Voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten, want in Lissabon in Portugal kan je voor weinig geld superlekkere visgerechten eten.

Omwille van onze volle maag en oververmoeide voeten willen we het Gloria trammetje naar ons hotel nemen, maar dat plan wordt gedwarsboomd door een 'technische storing'. Met onze laatste energie wandelen we dan maar terug naar de benedenwijk, waar we deze geslaagde dag in het Hard Rock Caé afsluiten met een welverdiende Bacardi Cola!


27 juli 2013

Van Lissabon in Portugal naar Pico in de Azoren


Het is een pijnlijke vroege ochtend aangezien we reeds om 8u00 een vlucht van Lissabon in Portugal naar het eiland Faial in de Azoren hebben. Om 6u00 stipt pikt de taxi ons op aan het hotel en na een kwartiertje goed doorvlammen, bereiken we vlotjes de luchthaven. Ook hier weer geen enkel probleem bij het inchecken en de bagage wordt zelfs niet gewogen. We hebben dus alle tijd om rustig langs de taxfree winkels te slenteren en om te ontbijten.

Na een zorgeloze vlucht van ca 2u40 landen we op de luchthaven van Horta op het eiland Faial in de Azoren. Er was ons op voorhand aangeraden om wat hoogstnoodzakelijke kleding in de handbagage mee te nemen, aangezien het hier blijkbaar regelmatig gebeurt dat er een aantal koffers achterblijven. Gelukkig is dat deze keer niet het geval en is alle bagage met de reizigers meegekomen.

Vervolgens nemen we alweer een taxi naar de ferryterminal van Horta, waar we een overzetboot zullen nemen naar het buureiland Pico in de Azoren. Tijdens de 20 minuten durende rit naar de terminal krijgen we alvast een voorsmaakje van het uitzicht van de Azoren en het groene, verzorgde karakter van Faial spreekt ons zeker aan.

We zijn net te laat om de ferry van 10u30 te halen en normaal gezien is het volgende vertrekuur pas om 13u30. Om de één of andere reden wordt er vandaag echter een extra ferry om 11u30 ingelast, zodat we gelukkig niet al te lang moeten wachten. De overzet naar Pico in de Azoren kost 3,40 EUR en neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Eens aangekomen in Madalena op het eiland Pico in de Azoren moeten we enkel de hobbelige kade en straat oversteken om bij hotel Caravelas te geraken, dat trouwens het enige hotel in Madalena is. Lees ook het reisverhaal van Pico - de Azoren - Atlantische Oceaan.


06 augustus 2013

Van Pico in de Azoren naar Lissabon in PortugalVan Pico in de Azoren via de overzet naar de luchthaven van Horta stelt eigenlijk niets voor en is een voorschoot groot. Er dient dus niet eindeloos te worden aangeschoven om in te checken en nadien kan iedereen naar de eerste verdieping om de vliegtuigen te zien landen en opstijgen. Er is één snackbar en één taxfree shop. That's all!

We vertrekken rond 18u45 met enige (verwaarloosbare) vertraging richting Europees vasteland. Vervolgens is het een korte vlucht van 2u15 naar Lissabon in Portugal. Daar aangekomen nemen we weer een taxi (18 EUR) naar hotel Turim Suisso Atlantico. In tegenstelling tot ons eerdere verblijf, krijgen we nu een kleinere hoekkamer op het vierde verdiep toegekend (waarschijnlijk te wijten aan onze late check-in na 22u00). Aangezien de kamer enkel moet dienen om te slapen en te douchen, doen we geen moeite om een andere kamer te vragen, pakken de meest noodzakelijke bagage uit en vallen tot slot in slaap als een blok.


07 augustus 2013

Citytrip in Lissabon - Portugal met een bezoek aan Parque das nacoes en het aquarium Oceanario


De wekker loopt af om 7u30 zodat we ruim de tijd hebben om te douchen en te ontbijten. Nadien nemen we de metro naar Parque das Nacoes, de nieuwbouwwijk in het oosten van Lissabon waar in 1998 de Expo heeft plaats gevonden.

Nadat je uit het metrostation komt, waan je je in een ander Lissabon: de smalle steegjes en historische gebouwen van het oude centrum zijn hier vervangen door brede promonades, moderne flatgebouwen, kantoorcomplex en shoppingcentra.

portugal lissabon parque das nacoes

Pictures - foto's en info van Parque das nacoes in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Na ongeveer 10 minuutjes wandelen arriveren we rond 10u45 aan het Oceanario, één van de grootste aquaria ter wereld. Er staat al een hele rij aan de kassa aan te schuiven, maar gelukkig moeten we niet al te lang wachten. Er is momenteel ook een tijdelijke tentoonstelling over zeeschildpadden, dus kopen we een combi-ticket (16 EUR).

We bezoeken eerst de expositie over de zeeschildpadden. We laten het educatieve stuk aan ons voorbij gaan en kijken vooral vol bewondering naar een megagrote zeeschildpad die letterlijk onder onze voeten doorzwemt. Verder valt het ons ook op dat dit een geliefkoosde plaats is voor de Portugezen om met hun joelende kroost naartoe te komen. Oordopjes zijn hier geen overbodige luxe!

Nadien trekken we naar het aquarium zelf dat beschikt over een immens centraal bassin waarin zeer veel verschillende vissen en haaien terug te vinden zijn: mobula, gitaarhaai, verschillende soorten roggen, black en white point reefsharks, zandhaaien, zebrahaai, grote tandbaarzen, snappers, trivula's, murenen, barracuda's, mola mola maanvissen, bonito's, jacks, enz. Je komt werkelijk ogen te kort om alle vissen te bewonderen. Er zijn ook telkens andere hoogteniveaus aanwezig, vanwaar je deze vrij actieve populatie steeds opnieuw kan bewonderen en waardoor je ook telkens nieuwe aspecten lijkt te ontdekken.

Daarnaast zijn er ook nog aparte klimaatregio's aanwezig met o.a. papegaaiduikers, Magellaanpinguins en zeeotters. Tot slot worden de bezoekers doorheen kleinere aquaria geloodst met Australische zeedraak, (lichtgevende) kwallen, felgekleurde tropische visjes, amfibieën, e.a. We kijken urenlang naar de duizenden vissen en het is dan ook even schrikken wanneer we uit het aquarium komen en op onze horloge zien dat het 14u30 is. Dringend tijd om iets te eten en ons vochtpeil terug op te krikken!

portugal lissabon aquarium oceanario

Pictures - foto's en info van aquarium Oceanario in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Aangezien Parque das Nacoes een vrij uitgebreid gebied is en onze voeten al redelijk pijnlijk aanvoelen, beslissen we om het ons gemakkelijk te maken en nemen we de teleferique (3,95 EUR) van Oceanario naar de Torre Vasco da Gamma, waardoor we in vogelvlucht de hele regio kunnen overschouwen.

Vanaf de Torre Vasco da Gamma, de oostelijke tegenhanger van de Torre de Belém en met zijn 145 meter het hoogste gebouw van Portugal, lopen we over de brede en schaduwrijke promenade naar het moderne shoppingcentrum in de hoop er koopjes te kunnen doen. De buit is helaas minimaal en de winkels (Zara, C and A, Springfield, H and M, e.a.) zijn grotendeels dezelfde als in België. De prijzen liggen wel beduidend lager, dus echte koopjesjagers kunnen hier echt wel hun slag slaan.

Nadien nemen we de metro terug richting oude binnenstad, waar we ons in één van de zijstraten van het Rossio plein laten verleiden tot een goedkoop menu. Uiteindelijk valt de smaak zwaar tegen en blijken de tax en bediening niet te zijn inbegrepen en wordt het ons duurste etentje van de hele vakantie. We zijn met onze twee voeten in deze klassieke toeristenval gestapt!

We reageren onze frustratie af met een lekker pasteitje om de hoek en een heerlijk glas porto in de omgeving van het hotel. Eind goed al goed!


08 augustus 2013

Citytrip in Lissabon - Portugal met een bezoek aan kasteel Castelo de Sao Jorge, Graca plein en kerk Sao Vicente de Fora met terugvlucht naar Zaventem


Op onze laatste dag van de vakantie trekken we naar het plein Praca da Figueira, waar we op bus 737 stappen (1,80 EUR), die vlak aan de ingang van Castelo de Sao Jorge stopt. Volgens de baliemedewerker van het hotel konden we hier op 20 minuutjes ook te voet geraken, maar deze steile hellingen zijn echte kuitenbrekers!

Deze voormiddag zijn er al redelijk wat toeristen aanwezig, maar gelukkig geen echte massa. We kopen ons inkomticket (7,50 EUR) en wandelen eerst de hele omwalling af, die schitterende uitzichten geeft op de Taag en de oude binnenstad van Lissabon. Er staan gelukkig heel wat bomen zodat je niet continu in de blakende zon moet lopen.

Nadien begeven we ons naar het meer centrale deel van het kasteel met zijn binnenpleintjes en tien torens die naar hartenlust beklommen kunnen worden. Elke toren geeft telkens een ander uitzicht over de stad, waardoor we toch wel een tijd bezig zijn om heel het gebied te verkennen.

Het is al ver na het middaguur, vooraleer we ons op het gezellige kasteelterrasje neerploffen met een verkoelend drankje. Ondertussen krijgen we gezelschap van diverse pauwen die hoog in de omringende bomen vertoeven of rustig met hun kroost voorbij wandelen. Iets verderop kan je (tegen betaling van 6 EUR) ook nog een foto laten maken met een kerkuil of torenvalk op je schouder of hand.

portugal lissabon castelo de sao jorge

Pictures - foto's en info van het kasteel Castelo de Sao Jorge in Lissabon de hoofdstad van Portugal


We wandelen het kasteel terug uit en proberen de weg te vinden naar de kerk Sao Vicente de Fora. Door de wirwar van kleine kronkelige straatjes is dit echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en lopen we de verkeerde richting uit, waardoor we terecht komen op het Graca plein met gelijknamige kerk. Vanaf dit punt heb je ook weer een geweldig zicht op de ondergelegen stad en het kasteel dat op de andere heuvel staat.

portugal lissabon kerk graca plein

Pictures - foto's en info van het Graca plein en kerk in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Vanaf deze locatie wordt het stratenplan iets eenvoudiger en vinden we nu wel zonder problemen de kerk Sao Vicente de Fora. Missie geslaagd en het wordt stilaan tijd om terug richting hotel te keren en in de buurt een restaurant uit te kiezen zodat we niet met een lege maag terug naar België keren.

portugal lissabon kerk sao vicente de fora

Pictures - foto's en info van de kerk Sao Vicente de Fora in Lissabon de hoofdstad van Portugal


Gezien onze minder goede ervaring van gisteren, laten we ons niet meer vangen door (schijnbaar) goedkope gerechten en kiezen we nu resoluut voor een iets duurdere prijsklasse. We laten ons oog vallen op restaurant Leao d'Ouro (oftewel de Gouden Leeuw) dat reeds sinds 1842 bestaat en vlak naast het mooie station gelegen is. Zoals gehoopt, zijn onze visgerechten superlekker en krijgen we een prima bediening. Uiteindelijk valt ook de totaalprijs zeer goed mee en betalen we ongeveer hetzelfde bedrag als gisteren.

We kopen als dessert nog een pasteitje om de hoek op het Rossio plein en dan is het echt tijd om ons terug naar het hotel te reppen om onze bagage op te halen, om te kleden en een taxi (10 EUR) naar de luchthaven te nemen.

Onze vlucht stijgt perfect volgens planning op om 20u05 en na 2u25 vliegen, landen we terug op Belgische bodem in Zaventem, waar de chauffeur van Budget Taxi (50 EUR) ons staat op te wachten om ons naar huis in Antwerpen te rijden. Na twee weken harde matrassen, slapen we eindelijk terug in ons vertrouwde zachte bedje!


Pictures - foto's reizen een citytrip naar Lissabon in Portugalfotos pictures reizen;fotos pictures reizen;


Pictures - foto's citytrip naar Lissabon - Portugal


Pictures - foto's citytrip naar Lissabon - Portugal deel 1

Pictures - foto's citytrip naar Lissabon - Portugal deel 2

Pictures - foto's citytrip naar Lissabon - Portugal deel 3

Pictures - foto's citytrip naar Lissabon - Portugal deel 4


Like en deel het reisverhaal met foto's van Lisabon - Portugal met je vrienden op Facebook

Nuttige informatie:Noodnummers LissabonMedische informatie Lissabon in Portugal:Het tijdsverschil in de Lissabon t.o.v. België:


Het tijdsverschil in de Lissabon is 1 uur t.o.v. de Belgische tijd.

Taalgebruik:


Als taalgebruik geld in Lissabon het Portugees. Sommige, zeker in de restaurants, spreken ook Engels als 2e taal.

Elektriciteit:


In de Lissabon is er overal 220V voorzien. Belgische stekkers zijn er bruikbaar

Fooien:


Indien u goed bediend, vriendelijk en afhankelijk van de verleende diensten bediend werd wordt meestal 10 percent fooi gegeven.

Kledij:


Afhankelijk van de periode, is luchtige kledij het meest courrante al kan er nu en dan eens een bui vallen.

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne