www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

duiken in Belize - Caribbean Sea


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Belize, duiken in de Caribische zee en de Maya ruïnes met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal, duiken in Belize de Caribbean Sea, de Maya ruïnes, monkey river en cockscomb jaguar



duikers belize long caye lighthouse reef caribbean sea




Waar ligt Belize in de Caribbean?


map belize carabean sea




Algemene informatie over Belize - Caribbean


Belize is het vroegere Brits-Honduras. Belize is gelegen aan de Caribbean Sea en grenst aan Mexico en Guatemala. Belize heeft een 280 kilometer lange kustlijn. Voor de kustlijn van Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld (360 kilometer lang) en meer dan 200 palmeneilandjes 'cayes' genoemd, met hagelwitte stranden.

Engels is de officiïle taal in Belize, maar er wordt ook veel Spaans gesproken en Engels Creools. Het merendeel van de bevolking is rooms-katholiek. Dit wordt gepraktiseerd naast een mix van Afrikaanse en Caraïbische vooroudergebruiken van voodoo.

Om te duiken zijn er vele prachtige duikplekken in Belize, met als topper de Blue Hole! Vanaf het vasteland is het twee uur varen om de Blue Hole te bereiken. Er zit niet echt veel vis, maar je hebt er wel veel kans op rifhaaien en bull-sharks. De Blue Hole is een mooi groot rond gat. Onder het diepblauwe wateroppervlak van de Blue Hole bevindt zich een grot (45m diepte) met de grootste stalactieten en stalagmieten, die ooit onder water zijn ontdekt. De stalactieten en stalagmieten zijn zeer lang geleden ontstaan door de inwerking van water op kalksteen. Deze unieke structuur maakt een duik in de Blue hole zo bijzonder (en dus niet zozeer het leven dat er in zit). De Blue Hole is 300m breed en 122m diep.

Het binnenland van Belize bestaat grotendeels uit tropisch jungle (45%) met o.a. watervallen, grotten, wildparken, krokodillen, jaguars, 574 vogelsoorten (waaronder de toekan), leguanen en andere reptielen, apen (zoals de zwarte brulapen en spinapen), schildpadden en manatees of zeekoeien, waarvan Belize de grootste populaties ter wereld heeft. Men veronderstelt dat er wereldwijd nog maar ca. 2000 manatees of zeekoeien in leven zijn. Vele van bovengenoemde diersoorten komen nog nauwelijks of niet meer in Midden-Amerika of zelfs in de wereld voor. Belize is tevens voor een botanicus de hemel op aarde. Belize heeft immers een vierduizendtal soorten planten, waaronder 700 soorten bomen en 275 soorten orchideeën. En dat allemaal op zo'n kleine oppervlakte! Belize is bovendien één van de weinige landen waar nog duizenden hectaren vrijwel ongerept tropische jungle voorkomt. In het tropisch jungle van Belize zijn er vier verschillende soorten bos terug te vinden: pijnboombossen, gemengde loofbossen, Cohune-palmbossen en oeverbossen.

Bijzonder in Belize zijn de vele grotten. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw worden de grotten in kaart gebracht en onderzocht. Op dit moment zijn er meer dan 300 grotten onderzocht. Hiervan zijn reeds meer dan 150 kilometer onderaardse gangen in kaart gebracht. De Cebada en Petroglyph zijn zelfs twee van de grootste grotten ter wereld. De grotten zijn in het hele land te vinden, maar de meeste zijn in het zuiden en westen van Belize gelegen. Voor de kust liggen ook nog onderwatergrotten, o.a. de Blue Hole en de Giant Cave. De Giant Cave is één van de langste onderwatergrotten ter wereld. Al deze grotten speelden een belangrijke rol in de Maya mythologie.

Belize heeft een enorm cultureel verleden waarvan je de overblijfselen zeker eens moet gaan bezoeken. Belize heeft nog vele in goede staat verkerende unieke ruïnes en tempels van de Maya cultuur die enkele duizenden jaren geleden werden gebouwd. De eerste overblijfselen van de Maya cultuur stammen uit 1500 v.c. De Maya beschaving bereikte zijn hoogtepunt tussen de zesde en de achtste eeuw n.c. In die periode strekte zich een enorm rijk uit over het gebied waar nu de landen Belize, Guatemala, delen van Mexico, Honduras en El Salvador liggen. In Belize liggen de eeuwenoude bouwwerken van de Maya's meestal nog verborgen en overwoekerd door de dichte jungle. Een aantal Maya tempels is al toegankelijk gemaakt zoals het schitterende complex van Altun Ha, waar in 1968 het grootste, door Maya's bewerkte stuk jade werd gevonden. Ook Xunantunich is de moeite waard. Xunantunich is in Belize het meest bekende Maya complex. Op de top van de tempel El Castillo heb je een prachtig uitzicht over de dicht begroeide jungle die het Maya complex omringt. Verscholen in de dichte jungle vind je ook overblijfselen van klassieke Maya steden, zoals Caracol die nog steeds een enorme grandeur uitstraalt. Caracol is trouwens het grootste Maya complex in Belize. De hoofdpyramide van Caracol noemt Caana. Caana is de hoogste pyramide in belize ooit door mensen gemaakt en heeft een hoogte van 43m. Caracol ligt diep in het Chiquibil Forest Reserve jungle. Bovenop de top van de pyramide Caana heb je een prachtig overzicht over het Caracol complex en de omringende jungle. De Maya ruïnes van Caracol zijn echter niet zo goed opgegraven als die van Tikal, Xunantunich, Altun Ha, Cahal Pech of een aantal andere archeologische Maya sites. Dit geeft Caracol wel een speciaal charme van authenticiteit, robustheid en avontuurlijkheid. Vele Maya steden liggen nog on-ontdekt overwoekerd door de diepe jungle in Belize.

Het klimaat op Belize is subtropisch met een droog en nat seizoen en kan het gehele jaar door bezocht worden. Om te duiken is de beste periode van mei tot en met augustus, dan is de zee over het algemeen het kalmste en het zicht het beste. Hoewel de meeste orkanen voor Belize afbuigen, moet men hier in september en oktober toch rekening mee houden en is dit de minst gunstige periode om naar Belize te reizen. Het klimaat lijkt echter over de gehele wereld te veranderen, dus je moet gewoon een beetje geluk hebben.


Map Belize - Caribbean Sea:



map belize caribbean sea;



Duikreisverslag Belize aan de Caribbean Sea en bezoek aan de maya ruïnes Cahal Pech, Xunantunich, Caracol, Altun Ha en Tikal in Guatemala



Woensdag 21 november 2012

Vertrek van België naar Belize


We worden om 6u10 door Budgettaxi thuis opgehaald en staan rond 7u00 in de vertrekhal van Zaventem. De check-in verloopt heel vlot zodat we nog ruim de tijd hebben voor een ontbijtje. Na 50 minuten vliegen arriveren we in Schiphol, waar we 5 uur moeten wachten op onze verbindingsvlucht naar Atlanta. Aangezien Schiphol barst van de winkeltjes en eethuisjes, hoeven we ons niet te vervelen en verloopt deze tussenperiode vrij vlot. Tijdens de bijna 10 uur durende vlucht naar Atlanta worden we in de watten gelegd door de uitermate vriendelijke stewardessen van KLM en pikken we nog snel enkele nieuwe filmpjes mee. Om 20u30 plaatselijke tijd landen we in Atlanta en nemen we de transferbus naar Best Western Plus Hotel Airport South. Naar goede Amerikaanse gewoonte, is onze kamer bijzonder groot met kingsize bed. We zijn nu 23 uur wakker dus kruipen we snel in ons bedje en genieten we van een broodnodige nachtrust.


Donderdag 22 november 2012

Belize City


Door de jetlag ligt ons bioritme wat overhoop en om 5uOO liggen we klaarwakker te woelen in bed. Na een verkwikkende douche en suikerrijk ontbijt vertrekken we terug naar de luchthaven van Atlanta en stijgen we rond 10u30 op richting Belize City. Na een drietal uurtjes vliegen, komen we aan op onze eindbestemming. Nog snel even wat Belize Dollars (BZD) uit de automaat halen en dan nemen we een taxi (25 USD per rit) naar het Great House Hotel dat op 100 meter van de Caraïbische Zee ligt. Het hotel staat gekend als één van de betere hotels van Belize City en ademt door zijn oude koloniale bouwstijl een zekere grandeur uit. We willen zo snel mogelijk de stad verkennen, maar de dame aan de receptie waarschuwt ons dat een heel deel van de stad niet veilig is. Na dit advies besluiten we om de binnenstad niet in te gaan en de waterrand te volgen. Al snel worden we aangesproken door een jonge kerel die met kar en paard toeristen rondleidt in Belize City. We gaan in op zijn voorstel (20 BZD per persoon) en krijgen zo toch een beetje een indruk van de stad. En inderdaad, een heel groot stuk van Belize City ziet er verwaarloosd en marginaal uit. Rond 15u30 begint onze maag opnieuw te grommen en trekken we terug naar het hotel, waar we verwend worden met een lekkere en relatief goedkope maaltijd. Omdat we nog steeds wat last hebben van de jetlag, kruipen we alweer vrij vroeg in ons bed. Slaapwel!


Vrijdag 23 november 2012

Vertrek van Belize City naar Placencia


Ook vandaag moeten we vroeg opstaan want we hebben een lange rit naar Placencia voor de boeg. Na alweer een suikerrijk ontbijt nemen we een taxi naar de busterminal (8 USD) en stappen we om 8u15 op de bus richting Placencia. Het is wel een krappe bedoening want in Belize wordt er met aftandse schoolbussen uit de VS gereden. Veel plaats voor bagage en lange benen is er dus niet! Op de bus geraken we al snel aan de praat met twee Franse toeristes die in Belize op verkenning zijn om eventueel een eigen zaak in kitesurfing op te starten. Op hun aanraden kopen we een busticket tot Independence (19 BZD) in plaats van een overstap te nemen in Dangriga. Tijdens de rit kunnen we meteen ook een streepje coleur locale meepikken en het alledaagdse leven van de doorsnee Beliziaan observeren. Het eerste stuk van het traject naar Placencia rijden we als expressdienst en kan de chauffeur er een stevig tempo op na houden. Een eerste tussenstop wordt gehouden in de hoofdstad Belmopan. Hier stappen ook een aantal Menonieten op de bus, een minderheidsgroep blanken die zonder allerlei technische snufjes een sober leven leiden à la 1900. De vrouwen gaan gekleed in lange donkere rokken en hun haar netjes onder een kapje vastgebonden. De mannen hebben een lange baard en dragen een strooien hoed en blauwe salopet. Vanaf Belmopan rijden we als 'regular' busdienst en wordt er op eender welke plaats gestopt op vraag van de op- en afstappende passagiers. Een tweede tussenstop van 5 minuten wordt gemaakt aan de busterminal van Dangriga. Tijdens het laatste deel van het traject stappen er steeds meer en meer mensen op en zijn er zelfs geen zitplaatsen meer over. Er stappen ook regelmatig verkopers op de bus die hun eetwaren (brood, rijstpudding, popcorn, ...) met succes aan de inzittenden verkopen aan 1 BZD per stuk. Rond 13u00 komen we dan eindelijk aan in het dorpje Independence. We worden er direct aangesproken door een niet officiële taxichauffeur die ons voor 2,5 BZD per persoon naar de 'Hockey Pockey' watertaxi wil brengen. Aangezien we het niet zien zitten om met al onze bagage te sleuren, gaan we gretig in op zijn voorstel. Helaas vertrekt de eerstvolgende watertaxi pas om 14u30 en zijn we genoodzaakt om de wachttijd te doden met wat luieren en lezen. Om 14u30 stipt vertrekt onze watertaxi richting Placencia en na ongeveer een kwartiertje varen door een magnifiek mangrovebos, komen we aan op onze eindbestemming. Ons hotel Seaspray ligt gelukkig vlakbij de aanlegsteiger van de watertaxi. We krijgen de Seastar room toegewezen; op zich een ietwat sobere kamer met queensize bed, maar we hebben wel een privé-balkon met schitterend uitzicht op de Caraïbische Zee! Nadat we onze bagage in de kamer hebben afgezet, doen we nog een klein wandelingetje om de omgeving te verkennnen. Uiteindelijk belanden we in restaurant De'Tatch waar we onszelf op een heerlijke maaltijd trakteren want je kan er scampi's en langoustines eten voor een zeer redelijke prijs. Door de lange busrit zijn we ook vandaag snel uitgeteld en kruipen we vroeg onder de wol. Er staat deze nacht heel wat wind en de golfen beuken in op het strand. Aangezien de muren van onze hotelkamer flinterdun zijn, lijkt het wel alsof we met ons bed midden in een storm op zee zijn beland. Uiteindelijk raken we gewend aan het ruisen van de zee en vallen we als een blok in slaap.


Zaterdag 24 november 2012

Tour vanuit Placencia naar Monkey River


Vandaag staat de Monkey River tour op het programma en maken we aan de aanlegsteiger in Placencia om 8u00 kennis met onze gids Ralph. We zijn z'n enige passagiers, waardoor we meer dan voldoende bewegingsruimte op het bootje hebben. Ralph zet er meteen een stevige vaart in, waardoor we heel snel door het mangrovebos en langs de oevers van Placencia richting Monkey River varen. Eens we aan de monding van de rivier zijn aangekomen, toont onze gids diverse vogels die in de bomen en het struikgewas verscholen zitten. Er zitten ook krokodillen in de rivier en we hebben zelfs het geluk om een baby-exemplaar te zien. Na ca 45 minuten varen gaan we aan land en trekken we de dichtbegroeide jungle in. Ralph gaat met de machette in de hand voorop en volgt het luide geluid van de brulapen, dat werkelijk tot kilometers ver te horen valt. Onze gids zet er een stevige tred in en we hebben moeite om hem bij te houden. Temeer omdat je continu moet uitkijken dat je niet struikelt, uitglijdt of op een slang trapt! Na een tijdje hebben we eindelijk een brulaap in het vizier, één van de leidende mannetjes van de groep. Hij zit doodstil bovenin een boom en maakt geen enkel geluid. Chapeau dat Ralph dit dier in de wilde natuur kan spotten. We krijgen ruim de tijd om de nodige foto's te nemen en ons zweet af te vegen. Nu we even stil staan in de jungle, merken we dat er heel wat muggen aanwezig zijn. Gelukkig hebben we ons op voorhand rijkelijk met anti-muggenspray ingesmeerd zodat de vervelende bloedzuigertjes ons redelijk met rust laten. Althans, dat dachten we op die moment toch want de volgende dag bleken we wel degelijk diverse beten te hebben op de plaatsen die we waren vergeten in te smeren! Vervolgens zetten we onze tocht door de dichte jungle verder en moet Ralph hier en daar zijn machette gebruiken om de weg vrij te maken. Hij maant ons aan om zijn voetsporen te volgen want er zitten wel degelijk slangen en ander giftig ongedierte, die argeloze voorbijgangers een prikje durven geven. Na een tijdje wandelen, komen we een grotere groep brulapen hoog in de bomen tegen. We hebben zelfs het geluk om een moederaap met kleintje te zien. Daarna laat de gids ons nog sporen zien van jaguars en hertjes en passeren we diverse termietennesten. Moe maar voldaan stappen we terug op de boot en zetten we koers naar Monkey Village, waar we een overheerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgen. Na de lunch zetten we terug koers naar Placencia en onderweg maken we nog een tussenstop om manatees (zeekoeien) te spotten. Na enige tijd wachten en zoeken, wordt ons geluk beproefd en krijgen we een aantal manatees (zeekoeien) te zien. Onze expeditie is geslaagd en rond 13u30 zetten we terug voet aan wal in Placencia. Onderweg naar het hotel passeren we de gezellige Barefoot Bar en nuttigen we daar nog snel een drankje. Eens aangekomen in ons hotel beslissen we om een frisse duik in de Caraïbische Zee te nemen om alle zweet van ons lichaam te spoelen. Heerlijk!


monkey river belize placencia

Pictures - foto's en info van de Monkey River jungle tour 1


monkey river belize placencia

Pictures - foto's en info van de Monkey River jungle tour 2



Zondag 25 november 2012

Tour van Placencia naar Cockscomb Jaguar Reserve


Om 8u00 worden we vlakbij het hotel opgepikt door een medewerker van Splash Dive Center. Vooraleer we op excursie naar Cockscomb Jaguar Reserve vertrekken, maken we eerst nog een korte tussenstop in hun centrale kantoor, waar we hartelijk worden verwelkomd door de zaakvoerster Patty. Al snel komen we te weten dat ze haar activiteiten graag meer naar Europa wil uitbreiden en dat ze op zoek is naar interessante beurzen, websites, duikclubs, enz. waarop ze haar duik- en landarrangementen kan promoten. Ze is duidelijk in onze informatie geïnteresseerd en nodigt ons daarom die avond uit voor een etentje om alle gegevens door te nemen. Vervolgens zetten we met onze gids koers naar het Cockscomb Jaguar Reserve en na een uurtje rijden (de laatste 20 minuten zijn redelijk hobbelig) komen we ter plaatse aan. Aangezien er geen andere toeristen in onze groep zitten, mogen we zelf kiezen welke trail we willen wandelen (er zijn er zo'n 12 in totaal). We kiezen voor een wandeling van 3,5km die langs een riviertje loopt. In de nabijheid van water hebben we namelijk de meeste kans om wildlife te zien. Onze gids is een ervaren vogelspotter en wijst meteen de ene na de andere (exotische) vogel aan. Meestal zijn de beestjes goed te horen, maar moeilijker te lokaliseren omdat ze zich verschuilen in het dichte gebladerte. Op een gegeven moment horen we ook 'iets' ritselen in het struikgewas en een brommend geluid. We worden zelf muisstil en turen tussen de takken in de hoop een katachtige te kunnen zien, maar helaas ... we zullen nooit weten wat het was. Onze tocht vordert eerder aan een traag tempo door de vele foto- en observatiestops en het is al 12u30 wanneer we terug aan het visitor center aankomen. We zetten ons snel aan een picknictafel en genieten van een welverdiende lunch. Nadien staat er een tubing op de rivier op het programma, maar aangezien het water vrij laag staat en we niet meteen zin hebben om ons nat te maken, kiezen we ervoor om nog een tweede wandeling te maken. Deze keer trekken we via een tocht van 3km naar een kleine waterval. Door het late middaguur zien we nu helaas aanzienlijk minder vogels, maar we komen wel een magnifieke specht en een zwarte weduwspin tegen. Na een vrij steile en snelle wandeling komen we aan bij de waterval (stelt niet zoveel voor) en het bijhorend meertje waarin kan gezwommen worden. We danken voor de eer, hijgen een beetje uit op een bank, nemen de verplichte foto's en zetten terug koers naar ons beginpunt. Daar aangekomen springen we terug in de wagen en worden we netjes voor ons hotel in Placencia terug afgezet. Zoals afgesproken komen Patty en haar Canadeese echtgenoot Ralph van duikcenter Splash ons om 19u00 oppikken voor een etentje in de Spaanse zaak Barcelona. Ze hebben ook nog een jong Amerikaans koppel (Stacey en Nadar) uitgenodigd omdat Stacey een professionele blogster (beyond the diploma) is, die door Patty wordt ingeschakeld om haar zaak via blogs en internet te promoten. Al snel wisselen we allemaal interessante reistips en hilarische anekdotes uit, zodat de avond in een mum van tijd voorbijvliegt. We danken Patty en Ralph voor het etentje, wisselijk met hen en het Amerikaanse koppel wat e-mailadressen uit en dan is het tijd om aan deze prille vriendschap al een einde te maken. See you on the world wide internet!


cockscomb jaguar jungle belize placencia 1

Pictures - foto's en info van het Cockscomb Jaguar Reserve jungle tour 1


cockscomb jaguar jungle belize placencia

Pictures - foto's en info van het Cockscomb Jaguar Reserve jungle tour 2



Maandag 26 november 2012

Vertrek van Placencia naar San Ignacio en tour naar de Maya ruïne Cahal Pech


We moeten extra vroeg uit de veren want we moeten de bus van 6u00 richting Dangriga nemen (10 BZD per persoon). Op dit vroege uur zit de bus na een tijdje al afgeladen vol en wordt iedereen getrakteerd op een een mooie zonsopkomst. We rijden o.a. ook door de residentiële wijk van Placencia en vergapen ons aan de riante huizen, die in schril contrast staan met de overige povere houten huisjes uit de omliggende dorpjes. Rond 7u45 komen we aan in Dangriga en moeten we onmiddellijk overstappen op de bus naar Belmopan (6 BZD per persoon). We naderen nu meer en meer de bergen, waardoor het voorbijglijdende landschap ook heuvelachtiger wordt. Na een dik uur rijden komen we aan in de hoofdstad en moeten we ca 3 kwartier wachten op onze laatste bus richting San Ignacio (3 BZD per persoon). Ook deze bus zit overvol en iedereen moet zich is bochten wringen om de op- en afstappende passagiers door te laten. Comfortabel reizen is hier dus niet aan de orde. We zijn dan ook blij dat we even de benen kunnen strekken wanneer we om 10u45 het centrum van San Ignacio bereiken. We zijn nog maar net uitgestapt of we worden al aangesproken door een taxichauffeur die ons voor 7 BZD naar ons hotel Cahal Pech wil brengen. We gaan gretig op zijn aanbod in aangezien het hotel nog een heel eind hoger op een heuvel ligt. Het hotel Cahal Pech is aan een opknapbeurt toe (de renovaties zijn trouwens al begonnen), maar de kamers zijn ruim en we hebben een kingsize bed, waar we op zich al heel gelukkig mee zijn! In de namiddag beslissen we om de op wandelafstand gelegen Maya ruïne van Cahal Pech (10 BZD per persoon) te verkennen. Onze verwachtingen van deze opgravingen zijn niet echt hoog gespannen, aangezien de foto's die we op het internet van Cahal Pech hadden gezien, niet veel voorstelden. We worden echter aangenaam verrast door wat de site Cahal Pech te bieden heeft. Er is een klein museum met wat artefacten en de nodige uitleg over het ontstaan en verval van de Maya's in het algemeen en Cahal Pech in het bijzonder. Daarnaast zijn er 7 ruïnes opgegraven die zeker een bezoek waard zijn. Gelukkig is er vandaag wat bewolking waardoor de beklimming van de twee hoogste tempels goed haalbaar is. Er zijn weinig toeristen waardoor je echt unieke foto's kan maken. Na 1,5 uur houden we het in Cahal Pech voor bekeken en trekken we terug naar het hotel.


belize san ignacio maya ruines cahal pech

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Cahal Pech



Dinsdag 27 november 2012

Tour van San Ignacio naar de Maya ruïne Xunantunich


De taxichauffeur die ons gisteren van de busterminal naar het hotel in San Ignacio heeft gebracht, pikt ons deze ochtend rond 9u00 aan het hotel op om ons naar het Maya complex Xunantunich te voeren (60 BZD voor de rit heen en terug). Na amper een kwartiertje rijden, komen we aan bij de Mopan rivier die we met een manueel bediende veerpont dienen over te steken en vervolgens is het nog enkele minuutjes rijden tot aan de ingang van Xunantunich. Tot onze grote vreugde staan er weinig auto's of bussen op de parking. We kopen ons inkomticket (10 BZD per persoon) en beginnen aan onze verkenning van de magnifieke Maya stad Xunantunich. We passeren eerst een aantal kleinere structuren, maar eens we op het centrale plaza aankomen, worden we overvallen door de grootsheid van deze oude Maya stad Xunantunich. Er zijn bijna geen toeristen dus we hebben de luxe dat we schitterende foto's kunnen maken. We beklimmen eerst de minder grote pyramides en merken al heel snel de de zon zelfs op dit vroege uur van de dag al vrij hevig op onze huid brandt. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de zweetdruppels op ons voorhoofd parelen. Maar elke beklimming is meer dan de inspanning waard en wordt achteraf beloond met mooie uitzichten. Tot slot wandelen we op ons dooie gemak naar El Castillo, die met zijn 40 meter één van de hoogste Maya tempels van Belize is. De tempel is gelukkig opgebouwd in meerdere niveau's, waardoor de klim naar boven in verschillende etappes kan gebeuren. Op één van de zijflanken van El Castillo zijn o.a. een aantal prachtige fresco's te bewonderen. We bereiken tot onze eigen verbazing vrij snel de top van El Castillo en het uitzicht daarboven is werkelijk adembenemend. Je krijgt er een totaal overzicht van de gehele site van Xunantunich en op de achtergrond lonkt de dichtbegroeide jungle. De foto's die we nu nemen zijn posterwaardig! We puffen bovenop de top nog een tijdje uit terwijl we van het schitterende landschap genieten en geraken aan de praat met drie Amerikaanse backpackers die ook nog aan het nahijgen zijn. Na een tijdje op de hoogste punt te hebben gezeten, zien we in de verte grote groepen toeristen de plaza van Xunantunich oplopen. Dat is voor ons het teken om onze biezen te pakken en de tocht naar beneden aan te vatten en terug naar de parking te lopen, waar onze taxichauffeur ons opwacht. Na een korte rit belanden we rond het middaguur terug in het centrum van San Ignacio en eten we er nog een overheerlijke buritto vooraleer we naar ons hotel terugkeren.


belize san ignacio maya ruines xunantunich

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Xunantunich



Woensdag 28 november 2012

Tour van San Ignacio naar de Maya ruïne Caracol


Vandaag staat de Caracol Maya tempel op het programma. We worden om 7u45 bij het hotel opgepikt en enkele minuten later maken we kennis met onze gids Dora en vier andere medereizigers. We rijden vanuit San Ignacio naar San Elena en draaien daar één van de zijwegen in. De meer dan twee uur durende tocht over hobbelige zandwegen naar Caracol leidt ons dwars door het Mountain Pine Ridge Reservaat. Ergens halverwege maken we een tussenstop om de Rio Frio grot te verkennnen. Nadat we hier de nodige foto's hebben gemaakt, zetten we onze tocht naar Caracol verder. Rond 10u15 komen we eindelijk aan op de archeologische site van Caracol. Samen met nog een ander busje met vier passagiers zijn we vandaag de enige bezoekers! Caracol is een oude Maya stad in het midden van de jungle, die pas in 1939 werd ontdekt. Een deel van de stad Caracol is reeds opgegraven en zichtbaar voor publiek, maar een groot stuk van de stad Caracol is nog overgroeid door de jungle. Onze gids Dora leidt ons eerst over een pad waar ze de nodige uitleg geeft over de diverse planten en waarvoor ze door de oude en hedendaagse Maya bevolking worden gebruikt. Vervolgens komen we enkele overblijfselen tegen van 'middenklashuisjes' en een groter gebouw dat de thuis was van één van de zonen van de koning. De opgravingen worden almaar groter en uiteindelijk komen we terecht op een uitgestrekte plaza waar vier ruïnes van Caracol staan, die door de oude Maya werden gebruikt om aan 'onderzoek' te doen. We krijgen van onze gids ruim de tijd om alle gebouwen van deze plaza te beklimmen en de nodige foto's te nemen. Dora bewaart echter 'the best for last' want op het einde van de rondleiding krijgen we eindelijk de Canaa te zien, die met zijn 43 meter de hoogste Maya tempel van Belize is. Vol goede moed beginnen we aan de beklimming, maar bij deze temperatuur (ca 30°C) is het toch een zware beproeving. Het uitzicht vanop de top is echter waanzinnig mooi en onze inspanning meer dan waard. Aangezien we de enige aanwezigen zijn, hebben we de tempel helemaal voor ons alleen en kunnen we prachtige foto's maken. In één van de aanpalende bomen spotten we bovendien een familie brulapen. De beestjes zijn helemaal niet bang en we kunnen ze zelfs tot op enkele meters benaderen. Iedereen is euforisch en de fototoestellen klikken in turbosnelheid! Nadat we de brulapen een tijdje hebben geobserveerd en uitgebreid van het paradijselijke uitzicht vanop de top hebben genoten, dalen we terug af naar de onderliggende plaza en keren we terug naar het visitor center, waar Dora ons trakteert op een kleine picknick. Rond 14u15 zitten we opnieuw in ons busje richting bewoonde wereld, maar vooraleer we daar aankomen, maken we eerst nog een tussenstop aan de Big Rock waterval, zodat enkele liefhebbers nog een plonsje kunnen maken in het ijskoude water aan de waterval. De wandeltocht naar beneden is wel bijzonder steil en bij momenten ook gevaarlijk om uit te glijden. Na een half uurtje zwemplezier houden we het voor bekeken en wordt de definitieve terugrit over de hobbelige zandweg ingezet. Het is al donker wanneer we rond 18u00 terug bij ons hotel in San Ignacio aankomen.


belize san ignacio maya ruines caracol

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Caracol 1


belize san ignacio maya ruines caracol

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Caracol 2



Donderdag 29 november 2012

Vertrek van San Ignacio naar Flores in Guatemala


Om 10u00 staat Jude, onze vaste taxichauffeur in San Ignacio, ons bij de ingang van het hotel op te wachten. Voor 30 BZD zal hij ons naar Benque Viejo, de grensovergang met Guatemala brengen. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Daar aangekomen worden we meteen aangesproken door één van de 'wisselmannen'. Er wordt eerst nog wat gediscussieerd over de wisselkoersen en nadat we een prijs hebben vastgesteld, wisselen we 90 USD om voor 630 Quetzales. De wisselman brengt ons vervolgens in contact met een taxichauffeur die ons naar het hotel in Flores kan vervoeren. Zijn oorspronkelijke vraagprijs naar Flores is 60 USD, maar we kunnen afpingelen tot 50 USD. Nadat deze praktische zaken en onderhandelingen zijn afgerond, kunnen we eindeijk de grenscontrole in Belize passeren (we betalen 37,50 BZD vertrektaks per persoon) en lopen we in dezelfde terminal door naar de Guatemalteekse douane (20 Quetzales per persoon). Nu we officieel in Guatemala zijn, merken we dat er achter de grenspost nog ettelijke wisselmannen en taxichauffeurs op potentiële klanten staan te wachten. We stappen in onze taxi en na 1u15 goed doorrijden, worden we netjes voor de deur van het hotel Peten in Flores afgezet. Flores is eigenlijk een relatief klein eilanddorp in het meer Peten dat via een brug gelinkt is aan Santa Elena op het vasteland. Nadat we in ons charmante hotelletje hebben ingecheckt, wandelen we eerst via de waterrand en de brug naar San Juan Travel in Santa Elena om onze originele vouchers voor de trip naar Tikal en retour naar Belize City op te halen. Daarna verkennen we de plaatselijke shopping mall met zijn diverse fastfoodmogelijkheden en keren we terug naar Flores, waar we wat door de pittoreske, hobbelige steegjes slenteren en een kijkje nemen in de diverse souveniershops. We drinken tot slot nog een aperitiefje met zicht op het meer Peten en maken dan een keuze uit één van de talrijke restaurants om de dag in schoonheid af te sluiten.




Vrijdag 30 november 2012

Tour van Flores in Guatemala naar de Maya ruïne Tikal


Het busje van San Juan Travel pikt ons aan hotel Peten op rond 8u30. We reizen samen met een Spaanstalig groepje en een Australische toerist naar Tikal, dat ooit évn van de grootste Maya steden ter wereld was. Even voor we de eindbestemming bereiken, maken we nog een verplichte pitstop bij een toeristisch winkeltje, maar niemand heeft echt interesse in de veel te dure prullaria. Rond 10u00 arriveren we aan de hoofdingang van de site. In Tikal zijn volop voorbereiding aan de gang voor de magische dag 21-12-2012 waarop de Maya kalender een einde zal nemen. In tegenstelling tot wat steeds wordt beweerd, betekent dit niet het einde van de wereld, maar wel het einde van dit tijdperk en het begin van een nieuwe periode. Vanaf december wordt er ten gevolge van deze mytische voorspelling een massa volk in Tikal verwacht, maar nu staan er maar enkele kleinere busjes op de parking. We betalen 150 Quetzales (oftewel 15 EUR of 23 USD) per persoon voor ons inkomticket en vertrekken vol goede moed naar de eerste ruïnes in Tikal. Volgens de reisbegeleider zouden we toch wel 4 uur nodig hebben om de belangrijkse opgravingen van Tikal te zien. Net zoals bij onze vorige bezoeken aan Maya ruïnes komen we eerst wat kleinere opgravingen tegen, maar al snel krijgen we een aantal grotere tempels in het vizier met ronkende namen als The Big Jaguar (47 meter hoog) en The Mascarones Temple (38 meter hoog). We maken uiteraard de nodige foto's en trekken dan verder naar de Gran Plaza, het meest centrale en belangrijkse deel van Tikal. De bouwwerken hebben volgens archeologen meer dan 1000 jaar in beslag genomen. We komen ogen te kort om alle pracht te aanschouwen en het is ook moeilijk om hier goede foto's te maken omdat op deze Gran Plaza de meeste toeristen samenscholen. We besluiten om op een later en rustiger tijdstip terug te keren en snel koers te zetten naar The Two-headed Snake Temple. Onderweg hebben we het geluk om enkele Spider Monkeys (spinapen) te spotten, die gezellig van de ene naar de andere boom zwieren. Het levert ons weer een aantal zeer geslaagde foto's op! Uiteindelijk komen we aan bij The Two-headed Snake Temple, die met zijn bijna 65 meter hoogte de grootste pyramide is van Tikal en heel Centraal-Amerika. De beklimming van deze tempel verloopt niet via de originele hoge Maya treden, maar via een houten trap aan de zijkant, wat de tocht naar de top toch iets vergemakkelijkt. Hijgend komen we na een aantal minuten flink doorklimmen aan op het hoogste punt en worden we getrakteerd met een magnifiek uitzicht over de jungle, zo ver het oog kan reiken. Ook de toppen van de andere grotere tempels van Tikal torenen boven de bomen uit. Helaas kunnen we niet lang van dit mooie uitzicht genieten want de hemelsluizen worden opengezet en we vluchten terug naar beneden om onder de bomen beschutting te zoeken. Het is gelukkig maar een korte bui en we kunnen snel weer op pad, dat deze keer gekruist wordt door een hele bende coatimundi (neusberen). Het zijn echt schattige pluizige beestjes die helemaal niet schichtig zijn en zich niet te veel aantrekken van de nieuwsgierige mensen om hen heen. Nadien trekken we verder naar The Great Piramid en The Lost World. Deze tempel is het oudste gebouw van Tikal en de architectuur is beduidend anders dan die van de overige gebouwen. Vlak daarnaast ligt The 7 Temples Plaza, die zoals de naam doet vermoeden uit zeven kleinere tempels bestaat. Toch is deze plek zeker de moeite waard om te bezoeken aangezien hier minder toeristen aanwezig zijn en de ruïnes een prachtige setting tegen de jungle hebben. De plaats straalt een zekere mystiek uit. Het begint opnieuw te regenen en we besluiten om rustig naar ons beginpunt in Tikal terug te keren. Onderweg komen we nog een aantal wilde kalkoenen tegen, die verrasssend mooie kleuren blijken te hebben. Vervolgens komen we terug aan bij Gran Plaza, waar door de regen het het latere tijdstip beduidend minder toeristen aanwezig zijn. Het ultieme moment om nieuwe en betere foto's te nemen! Daarna is het nog een dik half uur stappen vooraleer we terug aan de inkompoort van Tikal aankomen, waar we om 15u00 het transferbusje naar Flores nemen. Moe maar voldoen komen we een dik uur later aan in ons hotel. Eten, douchen, nog even nakeuvelen en dan is onze pijp uit.


guatemala flores maya ruines tikal

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Tikal 1


guatemala flores maya ruines tikal

Pictures - foto's en info van de Maya ruïnes van Tikal 2



Zaterdag 1 december 2012

Vertrek van Flores in Guatemala naar Belize City met overzet naar Long Caye op Lighthouse Reef


Met een half uur vertraging worden we om 8u00 aan ons hotel in Flores opgepikt door het transferbusje dat ons rechtstreeks naar Belize City zal brengen. Na 1,5 uur rijden komen we aan bij de grenspost van Guatemala en moeten we allemaal uitstappen, onze koffers uit het busje halen en in de rij aanschuiven om door de paspoortcontrole (20 Quetzales per persoon) te geraken. Daarna verhuizen we met heel onze bagage 100 meter verder naar de immigratie van Belize waar we opnieuw even moeten aanschuiven vooraleer we het land terug binnenkomen. Alles bij elkaar genomen zijn we toch wel een klein uurtje bezig met het vervullen van al deze formaliteiten en zitten we rond 10u30 terug in het busje voor het laatste deel van de rit dat nog ongeveer twee uur in beslag zal nemen. Omstreeks 12u45 bereiken we de watertaxiterminal van Belize, waar een groot deel van onze medepassagiers de oversteek zal maken naar Caye Caulker of één van de andere eilanden. Wij zullen om 14u00 door Huracan Diving aan het chique Princess Hotel worden opgehaald, dus nemen we alweer een taxi (10 BZD) om met al onze bagage ter plaatse te geraken. De boot van Huracan Diving ligt al aan de pier, dus we kunnen gelukkig direct al onze koffers op de boot overladen. Vlak aan het Princess Hotel en net tegen de waterrand ligt het gezellige restaurant Calypso, waar we ons laatste uurtje op het vasteland doorbrengen. De prijzen zijn er iets duurder, maar onze chicken enchilada en hamburger smaken overheerlijk! Ondertussen maken we ook kort even kennis met de Vlaamse Steve die op Long Caye de kiteboarders onder zijn hoede neemt en Ruth, de eigenares en zaakvoerster van Huracan Diving. Ze is in oktober 2012 in België bevallen van haar dochtertje Emmelien en gaat vandaag voor de eerste keer met haar kleine meisje naar het eiland. Rond 14u30 stappen we dan met een Nederlands koppel (Sietske en Daan) en de Schotse kiteboarder Ryan op de Mulac om naar Long Caye te varen. We varen 1u30 minuten aan een snelheid van 32 knopen door het Turneffe Reef maar ook door open Zee, waardoor het toch wel een vrij hobbelig parcours wordt. Uiteindelijk bereiken we Long Caye, waar we worden opgewacht door de hele crew van Huracan Diving en gastvrouw CC, de kokkin en surrogaatmoeder van het eiland. We wandelen over een zandpaadje eerst een eindje door een stuk dichtbegroeid woud en komen dan aan bij Huracan Diving, waar we meteen de kamers toegewezen krijgen. We hadden op voorhand de website van het hotel bekeken en hadden geen al te grote verwachtingen van de luxe en grootte van de kamer. Maar eenmaal ter plaatse worden we aangenaam verrast door het kingsize bed en zeer ruime badkamer. Alles ziet er picco bello uit! CC geeft ons ook meteen een korte rondleiding en we krijgen van haar een Rum Punch met chips en blokjes kaas aangeboden. Nadat onze dorst is gelest en we kennis hebben gemaakt met onze Nederlandse compagnons, is het tijd voor de duikinstructies en het invullen van de verplichte papieren. Onze duikgids Jerome vertelt ons in grote lijnen hoe het weekprogramma er zal uitzien (elke dag duiken om 8u00, 11u00 en 15u00) en dat we overmorgen al op de Blue Hole zullen duiken. Da's alvast iets om naar uit te kijken! Om 18u30 roept CC dat 'dinner is served' en krijgen we een overheerlijke maaltijd met scampi's en rijst voorgeschoteld. Daarna verbroederen we nog even verder met onze medereizigers en de crew van Huracan Diving en dan is het tijd om naar de kamer te trekken om alle materiaal voor de volgende dag klaar te zetten.

Huracan Diving op Long Caye in het Lighthouse Reef


Gedurende de voorbije 8 jaar dat we verre buitenlandse duikvakanties maken, is Huracan Diving het eerste duikcentrum waar op voorhand aan alle betrokken duikers uitleg wordt gegeven over algemene veiligheid tijdens het duiken, de plaats van de zuurstoffles en EHBO-koffer, de noodzaak om voldoende water te drinken, gebruik van veiligheidkanaal 16 en radio, nood evacuatieplan, enz. In alle andere landen die we voordien bezochten, werden we altijd door de dive master apart gebrieft wanneer we op eigen initiatief informeerden achter de veiligheidsvoorzieningen. Men is dan blijkaar van mening dat je de andere duikers bang maakt als je teveel naar het aanwezige veilgheidsmateriaal vraagt. Vanuit commerciële overwegingen wordt basisveiligheid voor vele vakantieduikers dus achterwege gehouden, terwijl dit volgens de verschillende duikfederaties echter een must is. Het duikcenter Huracan Diving is hierin gelukkig een uitzondering. Safety first!

De speedboot Mulac van Huracan Diving is comfortabel om mee te gaan duiken. Omwille van veiligheidsredenen heeft de speedboot 2 buitenboordmotoren, zodat bij panne nog altijd op 1 motor kan worden verder gevaren. Qua snelheid vaart de Mulac 32 knopen, waardoor je toch wel een behoorlijke snelheid haalt en er zeer weinig kans is op zeeziekte. Door de ligging van Huracan Diving en hun snelle speedboot worden de duikplaatsen op Lighthouse Reef gemakkelijk binnen de 10 minuten varen bereikt. Huracan Diving neemt maximaal 12 duikers mee. Wij zijn maar met 5 duikers (duikleider inbegrepen) en 3 snorkelaars (begeleider inbegrepen), waardoor we zeer veel ruimte hebben om ons materiaal te bergen en ons om te kleden. De snorkelaars worden na de duikers op een ondiepere plaats gedropt en worden daar door de boot nadien ook terug opgehaald. Dit geeft snorkelaars en duikers de beste omstandigheden van wat Lighthouse Reef te bieden heeft. De speedboot bereik je via een zandweggetje en houten steiger die ca 100m lang is. Je kan er dikwijls meerdere vogels spotten zoals jagende pelikanen en reigers.

De accommodatie van Huracan Diving omvat 4 dubbele kamers met elk een grote badkamer en toilet. Het gebouw is volledig in hard Beliziaans hout opgetrokken en voor alle ramen zijn er horren gespannen om ongedierte buiten te houden. Indien er teveel muggen of zandvliegen zijn, wordt de omgeving uitgerookt. Boven het bed hangt een ventilator en per kamer beschik je ook nog over een staand exemplaar (die je in december amper nodig hebt). De buitenveranda, waar tevens wordt gegeten, is open en eveneens volledig met horren omgeven zodat insecten vrijwel geen kans hebben om binnen te geraken. Wanneer het nodig is en zeker in de vooravond worden en meerdere spiralen (soort van wierookstokjes) aangestoken om ongedierte te bannen. Huracan Diving is vooral ook een ecologisch verantwoord resort. Er is opvang en filtering van regenwater dat zonder probleem drinkbaar is. Voor de toiletten worden er Canadeese eco-toiletten gebruikt die praktisch geen water verbruiken, die toch alles wegspoelen en reukvrij zijn. Nadien doet een combinatie van bacteriën en houtschilfers het nodige werk om alles op natuurlijke wijze om te zetten in geurloze compost. De elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen. Op zwaar bewolkte dagen leveren deze zonnepanelen te weinig elektriciteit op en wordt dit tekort opgevangen met een kleine generator. Deze generator wordt enkel overdag en 's avonds gebruikt om de batterijen bij aan te vullen en om de nacht te overbruggen, zodat niemand nachtlawaai heeft. Overal worden er spaarlampen gebruikt, op een paar halogenen na. Afval wordt volledig gesorteerd per type. Huracan Diving is m.a.w. zeer ecologisch gericht!


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's van Huracan Diving op Long Caye in het Lighthouse Reef in de caribbean sea



Het eiland Long Caye is een tropisch eiland in de Caribbean Sea dat in het Lighthouse Reef ligt. Long Caye ligt op 78km ten westen van het vasteland van Belize en is volledig dichtgegroeid met palmbomen en mangrovewouden. Hier en daar zijn kleine zandwegen aangelegd en de mangroves zijn meestal overbrugd door middel van houten steigers. Qua dieren zijn er verschillende types vogels, hagedissen, leguanen (die onze sandalen durven pikken als we ze niet in een afgesloten bak gooien), blauwe en rode landkrabben, enz. Volgens enkele bewoners van het eiland zouden er ook zoutwater krokodillen zitten. Spijtig genoeg hebben we deze zoutwater krokodillen tijdens ons verblijf op Long Caye nergens aangetroffen in de mangroveplassen.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea 1

Pictures - foto's van Huracan Diving op Long Caye in het Lighthouse Reef in de caribbean sea 1


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's van Huracan Diving op Long Caye in het Lighthouse Reef in de caribbean sea 2



Zondag 2 december 2012

Duiken op Night Watch, Rick's Place en Aquarium in het Lighthouse reef van Belize


Om 7u00 worden we door CC verrast met een heerlijk ontbijt. Er worden eitjes gebakken, we smullen van superlekker bananenbrood en voor de liefhebbers is er zelfs Nutella choco! Vervolgens staan dagelijks 3 duiken (allemaal bootduiken) op de planning. De eerste duik is om 8u00 en de volgende duiken om 11u00 en 15u00. Tussen de duiken komen we steeds met de boot terug naar Huracan Diving

Night Watch in Long Caye

Night Watch in Long Caye is onze eerste duikplaats. Op Night Watch is het eenvoudig duiken en kan zowel ondiep als diep worden gedoken. De top van deze duikplaats is een onderwaterplateau dat aan de randen in een bijna drop off achtige toestand (schuin) naar de diepte gaat. Tijdens het duiken op Night Watch komt een baraccuda ons als extra duikbuddy vergezellen. Gedurende de hele duik blijft deze baraccuda maar poseren voor de foto en meeduiken. Prachtig om te aanschouwen! Verder zien we een grote porcupine fish, veel koraal, sea fan, sea plum, sea rod, sponzen, enz. in een zand- en rotsachtige structuur.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Long Caye dat in het Lighthouse Reef in de caribbean sea ligt 1a



Rick's Place in Long Caye

Tijdens deze duik op Rick's place in Long Caye, komt één van de Chub Yellow Bermuda's aan het haar van onze duikgids Jerome knabbelen. De Chub Yellow Bermuda is een grijze zilveren vis, met enkele zeer dunne gele - bronzen strepen op het lichaam en onder het oog en mond een witte streep. Deze Chub Yellow Bermuda's zijn ca 40 à 50 cm groot (kunnen max. tot 75cm groot worden) en blijven constant rond ons cirkelen. Sommige Chub Yellow Bermuda's zien zichzelf in onze duikbril en we moeten ze bijna letterlijk van ons wegslaan. Ze zwemmen meestal op riffen en vlak bij de wanden. Soms komen ze ook tot aan de oppervlakte zwemmen. Verder hebben we een baraccuda, snappers, tandbaarzen, papegaai vissen, tarpoon, damsel fish, goatfish, 2 schildpadden, spotted stingray, sergeant majoorvissen, trigger fish, veel koraal, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a. gezien.

Aquarium in Long Caye

Aquarium in Long Caye is een mooie plaats om te gaan duiken. Weeral een plateau met drop off achtige toestand. Zeer veel koraal, gorgonen, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a. Verder waren er snappers, tandbaarzen, 2 schildpadden, eagle ray's, baraccuda's, butterfly fishes, lobster, enz.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Long Caye dat in het Lighthouse Reef in de caribbean sea ligt 1b



Maandag 3 december 2012

Duiken op de Blue Hole, Painted Wall en nachtduik in Painted Wall in het Lighthouse reef van Belize


Aangezien vandaag de wereldberoemde Blue Hole op het programma staat, moeten we reeds om 6u00 aan het ontbijt verschijnen. Op die manier kunnen we al om 7u00 bij Huracan Divers vertrekken zodat we de andere boten die gaan duiken voor kunnen zijn. Vanop het vasteland van Belize is het namelijk 2 uur varen vooraleer de speedboten de Blue Hole kunnen bereiken. Tevens is er in de Blue Hole maar 1 boei om te verankeren en is politiecontrole gegarandeerd. Trouwens, elke duiker is bereid om extra vroeg op te staan om de unieke ervaring te beleven om alleen in de Blue Hole te duiken.

Blue Hole

Aangezien Huracan Divers net als de Blue Hole in het Lighthouse reef ligt, zijn ze de dichtst bijgelegen accomodatie en is het vanuit Huracan Divers slechts 20 minuten varen naar de Blue Hole. Rond 7u30 liggen we dan ook moederziel alleen voor anker aan de Blue Hole. Gewoon fantastisch om hier als enige duikers te zijn! Vanop zee zie je onder water de randen van het grote perfect ronde gat van 300m diameter. Het is uiteraard niet zoals op de luchtfoto's, maar geeft je toch een uniek gevoel. De Blue Hole is momenteel nog 125m diep. Inzakkingen en zandverplaatsing hebben de Blue Hole in de jaren ondieper gemaakt (vermoedelijk was de Blue Hole ongeveer 150m diep bij zijn ontdekking).

De Blue Hole is een unieke duikplaats in de wereld. Voor het onderwaterleven moet je absoluut niet naar de Blue Hole gaan. Toch hebben we er een schildpad, 7 haaien en 8 grote tandbaarzen gezien. In de Blue Hole duiken, doe je echter Voor zijn unieke structuur, gigantische stalagmieten en stalactieten die vanaf 38 à 45m te zien zijn. Het is fantastisch om tussen deze enorme stalagmieten en stalactieten slalom te duiken. Er zijn zelfs stalagmieten en stalactieten die groter zijn dan 4 maal de lengte van een duiker met vinnen aan. Vreemd is wel dat de gigantische stalagmieten en stalactieten in de Blue Hole niet 100% recht naar beneden hangen of rechtop staan. Vermoedelijk is de Blue Hole door aardbevingen verzakt nadat de stalagmieten en stalactieten reeds gevormd waren. De Blue Hole was trouwens ooit een grot waarvan het plafond is ingezakt door het stijgen van het zeewaterpijl en toenemende druk van het water op de wanden.

Onze duik in de Blue Hole begint aan de ankerboei. Je komt er op een zandbodem met wat rotsblokken terecht. Vervolgens loopt de bodem van de Blue Hole af tot een 12m diepte en dan heb je een rechte donkere afgrond (letterlijk een donker rond gat) tot 125m diepte. Aangezien we zeer vroeg duiken, kan de zon niet echt doordringen zodat het vrij schemerachtig aan de wand is. Ook had het de hele nacht erg geregend waardoor er tot 9m diepte een lichte mistlaag hangt, die uiteraard ook het licht wat tegenhoudt. Over kou hoef je je geen zorgen te maken. Op 43m is het in december nog 26°C. Daar het een diepe duik betreft, is onze bodemtijd zeer kort. We hadden afgesproken om juist binnen de nultijd te duiken en vervolgens uit te duiken. Duiken in de Blue Hole is een geweldig unieke ervaring!


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op de Blue Hole, Painted Wall en nachtduik in Painted Wall in het Lighthouse reef van Belize 2a



Painted Wall in Long Caye

Painted Wall in Long Cayeis een plateau met drop off. Het is er erg begroeid met koraal, gorgonen, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a. Qua speciale vis hebben we een spotted dum vis, spotted stingray en murene (die in de Caribbean Sea niet zo vaak voorkomt) gezien. Er kan diep en ondiep gedoken worden op Painted Wall. Dus alle categorieën van duikers vinden er hun gading. Tijdens deze duik staat er aan de bovenzijde van het plateau wat meer stroming, wat we nog niet hadden ondervonden bij de vorige duiken. De stroming is wel aangenaam want je kan je er rustig mee laten meedrijven, maar het is wel een hel om foto's te maken! Aan de drop off kant van de duikplaats Painted Wall is de stroming echter zo goed als verdwenen. We zien er een mooi zeepaardje, alhoewel we niet in hun kweekvijver van de mangrovebossen aan het duiken zijn. In de mangrovebossen wordt trouwens niet gedoken omdat daar ook zoutwaterkrokodillen voorkomen en het te dicht begroeid is.

Painted Wall nacht duik in Long Caye

Daar het vroeg donker is in Belize, kan je er al een nachtduik plannen om 17:30 uur, wat we dan ook gedaan hebben. Het voordeel van zo'n vroege nachtduik is dat we dan vroeger van één of meerdere lekkere cocktails van CC van Huracan Divers kunnen genieten! De zee was heel wat woeliger dan de duiken voordien. Het lijkt wel wasmachiene duiken! Toch is er heel wat onderwaterleven op jacht. Een grote chanel clinging crab, een slapende hogfish, lobsters, e.a. Als kers op de taart had CC van Huracan Divers voor het avondeten langoustines klaargemaakt, die we een uurtje daarvoor nog hadden zien rondzwemmen. De langoustines smaakten heerlijk!


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op de Blue Hole, Painted Wall en nachtduik in Painted Wall in het Lighthouse reef van Belize 2b



Dinsdag 4 december 2012

Duiken op Roller Coaster, Play Ground en Broken reef in het Lighthouse reef van Belize


Roller Coster in Half Moon Caye

Roller Coaster in Half Moon Caye is een zandrots plateau waar tijdens het duiken veel garden eels en stingrays te zien zijn. De garden eels waren hier minder schuw en je kan er goede foto's van maken, wat niet altijd lukt omdat ze zich bij het benaderen terugtrekken in het zand. Vervolgens gaat het naar een vrij diepe drop off waar veel grote tandbaarzen en tarpoenen aanwezig zijn. In het blauwe was een grote spotted stingray te zien. Tijdens het duiken in iedere richting kijken is dus een must. Dit is een ideale duikplaats om foto's te maken van zowel kleine als grote vis. Ook koraal- en sponsliefhebbers komen hier ruim aan hun trekken.

Play Ground in Half Moon Caye

Play Ground in Half Moon Caye is een zandrots plateau waar stingrays te zien zijn. Je duikt eerst tussen de rotsen door of je duikt er overheen naar de rand van de plateau waar de drop off begint. De drop off is vrij diep en ze zijn meerdere grote tandbaarzen en tarpoenen aanwezig. Ook haaien, baraccuda's en jack fishes zijn er in het blauwe te spotten. Deze duikplaats is bestemd voor liefhebbers van zowel kleine als grote vis met veel koraal, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a. Bij het uitduiken, duik je aan de bovenranden van paine acles zodat je praktisch tot de laatste minuut van het duiken kan genieten. Dit is een ideale duikplaats om foto's te maken van zowel kleine als grote vis.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Roller Coaster, Play Ground en Broken reef in het Lighthouse reef van Belize 3a



Broken reef of Quebrada in Long Caye

Broken reef of Quebrada in Long Caye is een overbegroeide duikplaats van koraal, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a. Het is er zeer moeilijk om foto's te maken omdat je niets wilt beschadigen. Je komt er veel soorten kleine en iets grotere vis tegen. Op deze plaats duik je normaal maar max. 14m om al het pracht te kunnen aanschouwen. De drop off aan de rand van Broken reef of Quebrada is minder begroeid en heeft iets minder leven. Het is dus aan te raden om op de bovenkant van het rif te duiken want daar zie je het meest. Een grote schildpad als afsluiter is natuurlijk altijd leuk!


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Roller Coaster, Play Ground en Broken reef in het Lighthouse reef van Belize 3b



Na alweer een voortreffelijke scampi maaltijd van CC in Huracan Diving staat er deze avond om 19u00 nog een kampvuur op het strand op de agenda, die samen met het nabijgelegen resort wordt georganiseerd. Het grote vreugdevuur wordt aangestoken, de pintjes en cocktails vloeien rijkelijk en er is zelfs een muziekinstallatie voorzien, die ervoor zorgt dat iedereen al gauw staat de shaken!


Woensdag 5 december 2012

Duiken op Canyon en Night Watch in het Lighthouse reef van Belize


Canyon in Long Caye

Canyon in Long Caye is een mooie plaats om te gaan duiken. Ook ditmaal duiken we op een plateau met deze keer een ondiepe drop off. Omdat het aan de rand van het rif en drop off zijde het mooiste is, duiken we daar. Spijtig dat we tijdens het duiken geen model bij hadden om de immensheid van de grote barrelsponzen te kunnen laten zien. Verder zien we tijdens deze duik opnieuw baraccuda's, tandbaarzen, snappers, jackfish, e.a. traditionele vissen van de carribean Sea. Minder frequent voorkomende vissen zijn een hogfish, honeycomb cowfish, trunkfish, enz. Op bijna het einde van onze duik in ondiep water zien we plots een grote verpleegsterhaai gedeeltelijk verdekt liggen slapen. Bij deze grote verpleegsterhaai zijn we wel even gebleven totdat onze duik erop zat. Een kanjer van een verpleegsterhaai als afsluiter van een duik is gewoon een prachtig einde!




belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Canyon en Night Watch in het Lighthouse reef van Belize 4a



Night Watch in Long Caye

Onze laatste duik van vandaag is op Night Watch in Long Caye. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een nachtduik (vertrek om 17u30). Tijdens het duiken op Night Watch vergezellen drie tarpoenen ons vanop een zekere afstand. Ze jagen namelijk graag in het licht van onze lampen, dat allerlei wormpjes en kleine visjes aantrekt. Het is pas op het einde van de duik dat de tarpoenen ons echt van zeer dichtbij durven benaderen. Eindelijk kunnen we nu ook meerdere medusa sterren bewonderen, die 's nachts volledig opengeplooid naar voedsel scharrelen. Overdag zijn medusa sterren meestal volledig in elkaar gedraaid of achter een ander object verstopt zodat ze onopmerkbaar zijn. Vele vissen liggen te slapen de langousten zijn eindelijk goed zichtbaar omdat ze nu niet meer in hun holletje verborgen zitten. Tijdens deze nachtduik is het wel zeer moeilijk om goede foto's te maken. In onze lampbeams zitten immers honderden kleine onderwaterdiertjes, wat het scherpstellen van het fototoestel zo goed als onmogenlijk maakt. In plaats van foto's te nemen, hebben we ons dan maar gefocust op het spel met de tarpoenen die door het licht gelokt worden. Ook leuk natuurlijk!


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Canyon en Night Watch in het Lighthouse reef van Belize 4b



Donderdag 6 december 2012

Duiken op Deep Moon, Wall Half Moon Caye en Broken reef of Quebrada in het Lighthouse reef van Belize


Deep Moon in Half Moon Caye

Deep Moon in Half Moon Caye is, net zoals alle andere duiklocaties in Half Moon Caye, één van de topfavorieten. Er is zeer veel vis aanwezig, met grote kans op haaien, manta ray's, tarpoenen, grote tandbaarzen, schildpadden, grote seul baracuda's en zoveel meer. We zien ook zeer veel koraal, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Canyon en Night Watch in het Lighthouse reef van Belize 5a



Tussen de twee duiken op Half Moon Caye worden we voor 1,5 uur afgezet op Half Moon Caye Island, wat in het westelijk deel een kustbos heeft. Dit bos is een klein, bedreigd en kwetsbaar ecosysteem, dat groeit op basis van bodemtype en de hoogte boven de zeespiegel. Tevens biedt het westelijk kustbos een waardevolle habitat voor heel wat vogels, reptielen, e.a.

Op Half Moon Caye is tevens een broedplaats terug te vinden van de beschermde Red-footed Booby vogels, die ter plaatste een populatie kent van ongeveer 4000 broedende vogels. Half Moon Caye is voor de Red-footed Booby de enige geschikte broedplaats in de West Caribbean. De Red-footed Booby is een wit gekleurde vogel met zwarte rand aan hun vleugels, een blauwe bek en rode poten. Ze vangen al duikend (inkt)vis die ze meestal meteen inslikken voordat ze wegvliegen. Om de Red-footed Booby vogels niet te storen en ze goed te kunnen observeren is er een uitkijkpost gebouwd die tot boven de bomen uitsteekt. Je kan er prachtige foto's van deze broedende Red-footed Booby vogels maken.

Op dezelfde broedplaats op Half Moon Caye Island zijn ook de Magnificent Frigatebirds terug te vinden. Ter hoogte van hun keel hebben deze grote zwarte vogels een soort van rode zak hangen, die helemaal als een ballon wordt opgeblazen wanneer ze op hun nest zitten. De Magnificent Frigatebirds vallen de kleinere Red-footed Booby soms aan in de hoop dat deze laatste zijn vers gevangen maaltijd aan hen afstaat. Dit gedrag wordt ook wel kloptoparasitime genoemd.

Verder vind je op Half Moon Caye Island hagedissen, leguanen, rode en blauwe krabben, pelikanen, reigers, enz. Ook zijn er twee zeer speciale soorten van gekko's te vinden op Half Moon Caye Island. De leaf-toed gekko en allison's anole gekko zijn van bijzonder belang vanwege hun zeer beperkte verspreiding. De leaf-toed gekko, ook wel bekend als de Belize atol gekko, is zelfs een endemische soort in Belize. Dit betekent dat de leaf-toed gekko nergens anders in de wereld kan gevonden worden.

De schildpadsoorten Caretta en Hawksbill staan allebei op de lijst van bedreigde dieren. De Caretta en de Hawksbill schildpadden komen op Half Moon Caye Island hun eieren leggen op het zuidelijke zandstrand. De Hawksbill schildpad wordt vooral gevangen om er allerlei zaken mee te vervaardigen zoals juwelen, e.a. Verder wordt op zowel de Caretta als de Hawksbill gejaagd omwille van hun vlees.


belize half moon caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's en info over Half Moon Caye dat in het Lighthouse Reef in de caribbean sea ligt 1


belize half moon caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's en info over Half Moon Caye dat in het Lighthouse Reef in de caribbean sea ligt 2


belize half moon caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's en info over Half Moon Caye dat in het Lighthouse Reef in de caribbean sea ligt 3



Wall Half Moon Caye Wall in Half Moon Caye

Aan de Wall Half Moon Caye komt een baraccuda ons plots volgen. De baraccuda, die zich trouwens graag laat fotograferen, lijkt wel een duikbuddy want telkens als wij dieper duiken, duikt de baraccuda ook dieper en omgekeerd. Fantastisch en tevens beangstigend, omdat het toch wel een zeer groot exemplaar betreft en je nooit 100% weet wat die baraccuda van zin is. Verder hebben we ook nu weer veel vis gezien, zeer veel koraal, sea fan, sea plum, sea rod, tube sponzen, gaint barrel sponzen, branching vase sponzen, e.a.


belize huracan long caye lighthouse reef caribbean sea

Pictures - foto's duiken op Canyon en Night Watch in het Lighthouse reef van Belize 5b



Broken reef of Quebrada in Long Caye

Als allerlaatste duik van deze vakantie duiken we nogmaals op Broken reef of Quebrada in Long Caye. Deze laatste duik is een echte kers op de taart want we zien meerdere tarpoenen die ons een tijdje vergezellen, vele tandbaarzen van groot kaliber, een schildpad, een grote stingray, vele Jacks en een baraccuda. Meer info over Broken Reef of Quebrada aan Long Caye is terug te vinden bij de derde duik op dinsdag 4 december. Nadien spoelt de crew van Huracan Diving al ons duikmateriaal uit en hoeven we zelf niets te doen. Wat een service! We genieten nog een laatste keer van een lekkere maaltijd van CC en dan is het tijd om het einde van onze vakantie in te zetten door de cocktails rijkelijk te laten vloeien. Schol!


Vrijdag 7 december 2012

Vertrek van Long Caye op Lighthouse reef naar Belize City met tour naar de Maya ruïne Altun Ha


Om 8u00 nemen afscheid van de crew van Huracan Diving en vertrekken we per speedboot terug naar Belize City, waar we na 1,5 uur varen aankomen. Captain Jack had tijdens het varen al een bevriende taxichauffeur gecontacteerd, die ons aan de pier van het Princess Hotel staat op te wachten. We zetten snel onze bagage af bij het Great House Hotel en vervolgen dan per taxi onze weg naar de Maya Tempels van Altun Ha (120 USD voor de taxirit heen en terug, inclusief inkomgeld). Vanuit Belize City is het een dik uur rijden om Altun Ha te bereiken. Daar aangekomen merken we al meteen dat deze site enorm wordt gepromoot en gecommercialiseerd want er staan een zestal grote bussen (vol met passagiers van de grote cruiseschepen) op de parking en de souvenierskraampjes zijn rijkelijk aanwezig. Doordat er meer toeristen aanwezig zijn, is het natuurlijk ook moeilijker om goede foto's te nemen, maar we zijn geduldig en we kunnen van alle ruïnes toch hele mooie plaatsjes schieten. Na een uurtje hebben we Altun Ha volledig gezien en brengt onze taxichauffeur ons terug naar ons hotel, waar we (helaas) onze koffers beginnen te herschikken om de volgende dag naar het koude België terug te keren.

belize maya ruines altun ha


Pictures - foto's en info over de Maya ruïnes van Altun Ha



Zaterdag 8 december 2012

Vertrek van Belize naar België


Aangezien onze vlucht van Belize City naar Atlanta om 13u30 vertrekt, worden we om 10u30 aan ons hotel door de taxi opgehaald (25 USD). Bij de check-in balie van Delta Airlines is er eerst wat onduidelijkheid over onze ESTA-aangifte om de USA binnen te mogen, maar gelukkig geraakt alles vrij snel opgelost. Nadien kopen we nog wat duik t-shirts in de souvenirswinkels en dan is het tijd om Belize vaarwel te zeggen. Na een vlucht van 2u40min bereiken we Atlanta, waar het aan het regenen is. Onze vlucht naar Amsterdam vertreekt pas binnen vijf uur, dus we nemen ruim de tijd om een hapje te eten en de winkels af te struinen. Om 22u50 locale tijd stijgen we in Atlanta op om na een dikke acht uur vliegen veilig te landen in Amsterdam. Als laatste etappe van onze reis nemen we om 15u31 de Thalys naar Antwerpen.


Zondag 9 december 2012

Aankomst van Belize in België


Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen België of Europa en Belize. Je moet daarom altijd op twee reisdagen rekenen om er te geraken. Wij vliegen van Belize City naar Atlanta, van Atlanta naar Schiphol en tot slot rijden met de Thalys van Schilphol naar Antwerpen. De aansluittijden zijn niet altijd even gunstig, waardoor we in het heengaan 39 uur en in het terugkomen 26 uur onderweg zijn.


Map duikplaatsen scuba diving duiken in Belize - Caribbean Sea:



maps duikplaatsen scuba diving duiken belize caribbean sea;





Like en deel het reisverhaal met foto's van Belize en duiken in de Caribische zee met je vrienden op Facebook






Nuttige info en contactadressen Belize - Caribbean:


Reisdocument nodig voor Belize - Caribbean:




Veiligheid op Belize - Caribbean:




Klimaat op Belize - Caribbean:




Gemiddelde klimaat van Caye Caulker in de Caribbean sea



Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Max temp °C 27 28 30 31 32 31 31 32 31 30 29 27
Min temp °C 19 20 22 23 24 25 24 24 23 23 22 21
Water temp °C 27 27 27 28 29 29 29 29 29 29 29 28
Neerslag in mm 140 70 55 50 100 255 245 145 275 255 180 175
Dagen regen 17 11 8 8 6 9 20 22 21 21 18 17

Actuele Meteo van Belize en voorspelling van de 3 volgende dagen:

Weather Belize City


Tijdsverschil op Belize - Caribbean:




Telefoneren en internet op Belize - Caribbean:




Drinken en eten op Belize - Caribbean:




Munteenheid in Belize - Caribbean Sea:




Vervoer in Belize - Caribbean Sea:




Duikcenter in Belize - Caribbean Sea:


Duikcenter in Belize - Caribbean Sea

Duikcenter Huracan Diving Ltd. op Long Caye in het Lighthouse reef
Po Box 487
Belize City,
Belize
+1 518 253 7705
info@huracandiving.com
www.huracandiving.com
Tin# 141584
Met Huracan Diving hebben we 14 duiken gedaan. Huracan Diving geeft een zeer goede begeleiding, veiligheidsaspecten worden uitgelegd, de boot om te duiken wordt niet overladen, is zeer proper en super snel, iedereen is er zeer vriendelijk en je wordt er werkelijk in de watten gelegd. De duikplaatsen zijn zeer mooi en vlakbij. De flessen zijn steeds op 200bar of iets meer gevuld. De eigenares van Huracan Diving komt je persoonlijk halen en wegbrengen. Zij en haar crew zijn uitermate vriendelijk en geven je het gevoel dat je deel uitmaakt van de familie.


Duikcenter in Placencia Splash Diving
Placencia Village
Stann Creek District
Belize, Central America
501-523-3058 or 501-523-3080
patricia@splashbelize.com
ralph@splashbelize.com
www.splashbelize.com
Met het duikcenter Splash, die in Belize Placencia gevestigd zijn, hebben we spijtig genoeg niet gedoken. Ze hebben 5 mooie boten om te gaan duiken. Afhankelijk van het aantal duikers en de plaats waar ze gaan duiken, wordt bepaald welke boot wordt gebruikt. Het is een proper en goed verzorgd duikcenter met zeer vriendelijke mensen. Wij hebben de Cockscomb Jaguar Reserve tour bij Splash geboekt en waren zeer tevreden over de ontvangst, transport, tour en gids van het Splash duikcenter. We werden ontvangen door de eigenares Patty en na onze dagtrip heeft ze ook nog uitgebreid navraag gedaan of we er tevreden van waren. Bij Splash Diving wordt duidelijk veel waarde gehecht aan kwaliteit en klantvriendelijkheid. Over het duiken, veiligheid, vulligen van de flessen, bekwaamheid van de instructeurs, kapitein en duikplaatsen in Placencia of omgeving kan ik me niet uitspreken omdat we er niet mee zijn gaan duiken.


Kledij, schoenen en zonnecrème voor de tochten in Belize - Caribbean:


Voor jungletochten zijn goed passende, gesloten schoenen met antislipzolen een must. Bij voorkeur zijn ze ook nog waterdicht en kunnen ze gebruikt worden om door de modder te lopen. Draag steeds een lange broek en t-shirt met (lange) mouwen om je tegen de insecten te beschermen. Alle vrije lichaamsdelen moeten zeer goed worden ingesmeerd met een insectenwerend middel. Over het algemeen is het ook aangewezen om op de kledij een insectenwerend middel te spuiten, aangezien sommige muggen door de t-shirt kunnen prikken. Volg enkel de begaanbare wegen, raak niets aan, blijf in het midden van de paden en volg steeds het advies van de gids. Hij kent de omgeving immers het best en weet waar mogelijke gevaren zich schuil houden.

Om de Maya ruïnes te bezoeken zijn degelijke sandalen, waar je voet stevig in vast zit, een minimum. Sommige delen van de wegen en trappen van de Maya ruïnes zijn immers glad. De Maya ruïnes hebben brede toegangswegen, je kan ze dus probleemloos in short en t-shirt met korte mouwen bezoeken (tenzij het heeft geregend want dan zijn er meer muggen). Toch is het aan te raden steeds een insectenwerend middel aan te brengen, zeker in Caracol en Tikal is dit geen overbodige luxe aangezien de ruïnes midden in de jungle liggen. Loop steeds in het midden van de vrijgemaakte paden. Aan de zijkant heeft onze gids meerdere spinnen, bomen met zeer lange en scherpe pinnen, enz. getoond.

Zonnecrème met hoge beschermingsfactor is zeker ook een must in Belize aangezien de UV-index zeer hoog is. Hou er ook rekening mee dat de doeltreffendheid van zonnecrème afneemt wanneer het in combinatie wordt gebruikt met insectenwerend middel. Regelmatig smeren is dus de boodschap!


Noodnummers Belize - Caribbean Sea:




Medische informatie Belize - Caribbean Sea:


inenting
malariamug


tijgermug


tijgermug

wantsen triatomen

zandvlieg




Hyperbare centrum of recompressiekamer in Belize - Caribbean:


Adres Hyperbare centrum of recompressiekamer in Belize:

Otto Rodriguez, MD
11 Lion's Street
San Pedro Town
BELIZE C.A.

Contactgegevens Hyperbare centrum of recompressiekamer in Belize:

Emergency service is available 24 hour, everyday.
Emergency Phone: 501-226-2851
Phone: 501-226-3195
Fax: 501-226-2852
Email: sssbelize@aol.com
Dr. Otto Rodriguez: 501-16-3864
Antonia Guerrero: 501-16-3442
Radio Frequency: 14,4600



Gevaarlijke dieren in Belize - Caribbean:


zwarte weduwe spin


bruine kluizenaar spin

kogelmier

koraal slang
dendrobatidae pijlgifkikker phyllobates terribilis pijlgifkikker

wimper groefkopadder


geel jawed tommygoff slang


jumping pitviper adder

maya koraal slang


mexicaanse cantil mocassin slang

zuid amerikaanse ratelslang

gehoornde adder



Giftige en gevaarlijke dieren bij het duiken in Belize - Caribbean:



auger schelpen

conische schelpenconische schelpen


vuurkoraalvuurkoraal

portugees oorlogschip


schorpioenvisschorpioenvis

steenvis

surgeonfish doktersvissurgeonfish doktersvis


toadfishtoadfish


jellyfish kwal

stringraystringray



koraalduivel lionfish.jpg



Andere informatie over Belize - Caribbean:





Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne