www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

in de Azoren - Pico, de Atlantische Oceaan

onderwaterleven duiken reizen
banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in de Azoren vanaf Pico of Faial in de Atlantische Oceaan omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne



Algemeen over duikplaatsen



Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Azoren - Pico de Atlantische Oceaan:



Duiken op de caves of Monte de Guia in Faial


Caves of Monte de Guia is duiken ten zuidoosten van het eiland Faial. De overtocht van de haven van Pico met een snelle zodiac duurt ongeveer een kleine 10 minuten om de duikplaats in Faial te bereiken. Caves of Monte de Guia is een klif van het eiland Faial dat uit de Atlantische Oceaan oprijst. In de klif zijn enkele spelonken waar je ongeveer 20 à 30m in kan duiken. Indien je verder dan 5m in de spelonk wil duiken, is een lamp noodzakelijk om het leven te kunnen vinden en zien. In de spelonken zijn er bv. beer-kreeften, murenen, papegaaivissen, lipvissen, zeekomkommers, zeesterren, schorpioenvissen, enkele oesters en tandbaarzen te vinden.

Let er bij het duiken in de spelonken wel op dat je met de duikuitrusting niet tegen de smaller wordende bovenwanden schuurt. De richting van het duiken hangt af van de stroming. Het kan dus zijn dat de wand van de klif steeds aan de rechterschouder blijft of omgekeerd. Er wordt m.a.w. dynamisch gedoken op Caves of Monte de Guia, wat ook zo wordt uitgelegd tijdens de briefing. Het is dus onder water dat de richting van het duiken wordt bepaald en die ook tijdens de volledige duik wordt aangehouden.

Een kompas is op Caves of Monte de Guia niet echt noodzakelijk, tenzij je te ver van de klif bent gedropt in de blauwe. Dan is oriëntatie natuurlijk niet mogelijk. Zelfs niet met een zicht van ongeveer 30m.

Je kan op Caves of Monte de Guia diep duiken, maar wij hebben ons beperkt tot 30m. De bodem rond de klif ligt bezaaid met oude lava rotsblokken, waar mos, zee-egels en kokerwormen op voorkomen. Let wel op voor de vuurwormen. Ze zijn mooi, maar netelen zeer ernstig.

Tijdens het duiken waren er veel kleine kwalletjes aanwezig. Maar met een kap en handschoenen is dat geen probleem. Het water is trouwens te koud en een lichte kap en dunne neopreen handschoenen zijn hier geen overbodige luxe.

Caves of Monte de Guia is een gemakkelijk plaats om op te duiken en wordt daarom ook veel gebruikt voor de eerste check dive.

azoren faial caves monte guia

Pictures - foto's van duiken in de caves of Monte de Guia, rotsspleten in Faial in de Azoren - de Atlantische Oceaan


Duiken op de lavablokken Il Heus voor de haven van Pico


Bij Il Heus wordt er gedoken tussen twee boven water uitstekende lavablokken. Onder water ligt het tussen deze twee grote lavablokken bezaaid met vele kleine lavablokken, die een beetje cirkelvormig zijn rondgestrooid met binnencirkels.

Tijdens het duiken hadden we op Il Heus een wasmachine duik gevoel; 3m voorwaarts en 2m achterwaarts en dit zelfs op een diepte van 18m. Omdat er redelijk wat wind stond, die het water liet inbeuken op de boven water uistekende rotsblokken, was het zicht hier eerder beperkt tot 10m.

Indien de weersomstandigheden en luchtvoorraad het toelaten, kan je dwars doorheen een spleet in één van de rotsblokken duiken. Laat de schipper ook weten dat je door de smalle opening naar de achterkant van de lavarotsblok gaat duiken, zodat hij je daar terug kan oppikken. Deze smalle opening is boven water tevens mooi om te fotograferen. Op een stingray na is het leven gelijksoortig als bovenstaande duik.

azoren pico duiken il heus

Pictures - foto's van duiken op Il Heus, de 2 rotsblokken voor Pico in de Azoren - de Atlantische Oceaan


Duiken op Princess Alice Bank op mobula's - duivelsroggen


Indien je in de juiste periode gaat duiken op Princess Alice Bank, heb je vrijwel 100% zekerheid om mobula's - duivelsroggen te zien. Princess Alice Bank is een zeer diepe duikplaats van ongeveer 230m diepte in de open Atlantische Oceaan, gelegen op 45 nautical mijlen ten zuiden van Pico. Op de duikplaats rijst de pinnacle Princess Alice Bank op tot 35m onder het wateroppervlak van de Atlantische Oceaan.

Onze boot vaart tegen 24 - 25 knopen per uur op een praktisch platte Atlantische Oceaan. Hierdoor kunnen we de duikplaats op 2 uur bereiken. Bij iets slechtere omstandigheden op de Atlantische Oceaan, wordt gerekend op 2,5 à 3 uur varen om de duikplaats Princess Alice Bank te bereiken.

Tijdens het varen naar de duikplaats Princess Alice Bank komen we 5 scholen van drie verschillende soorten dolfijnen tegen (common, Atlantic spotted en striped). Na het duiken, tijdens het terugvaren naar Pico, passeren we opnieuw drie scholen dolfijnen (bottlenose en twee maal common). Op de terugweg komen we ook nog een karetschildpad tegen, die zich aan het opwarmen is aan de wateroppervlakte en zich een tijdje gewillig door ons laat bewonderen.

Duiken op Princess Alice Bank betekent dat bepaalde veiligheidsregels en gedragscodes moeten gerespecteerd worden, waarbij ook extra aandacht wordt besteed aan diepte en luchtvoorraad. Aangezien je tegen een sterke stroming de boot moet kunnen bereiken op de persluchtfles, bepaalt de duikleider de einddruk op 50 bar. Iedereen moet aan of in de buurt van de ankerlijn blijven. Als je weggeblazen wordt door de stroming, is het namelijk moeilijk om je terug te vinden de open Atlantische Oceaan. Indien je wordt weggeblazen, dien je onmiddellijk je OSB op te laten en treedt er een noodscenario in werking. CW Azores ligt meestal met drie boten op de duikplaats Princess Alice Bank. Bij verlies van een duiker snijdt één van de boten onmiddellijk de ankerlijn door om op zoek te gaan naar de afgedreven persoon. De overgebleven duikers die aan die ankerlijn hangen, hebben geen probleem want het anker ligt vast op de bodem en bovenaan is een grote drijvende boei met een lange koord bevestigd. Daar kan dan iedere duiker die 50 bar heeft bereikt, aan de oppervlakte blijven hangen. De andere twee boten zorgen dan voor deze duikers.

De mobula's - duivelsroggen mogen niet worden aangeraakt tijdens het duiken, ze mogen niet worden afgeschrikt en je mag er niet naartoe duiken. De regel is dus zeer simpel: verstoor de mobula's - duivelsroggen niet en blijf aan de ankerlijn. Indien je teveel bellen hebt van mededuikers, mag je wel eventjes de ankerlijn verlaten om foto's te nemen. Nadien ga je terug aan de ankerlijn hangen.

We krijgen tijdens de eerste duik de keuze om via de ankerlijn naar de pinnacle Princess Alice Bank af te dalen of om tussen de 5 en 15m aan de ankerlijn te blijven hangen. Samen met nog twee andere Belgen verkies ik om de pinnacle te gaan bewonderen. Op een diepte van 46m bereiken we de pinnacle Princess Alice Bank, waar we slechts 2 minuten kunnen blijven aangezien decompressie duiken hier niet is toegestaan.

De bodemstructuur van Princess Alice Bank is een lavaberg met een soort van schuine honingraatstructuur, die naar boven afwijkt en waar allerlei leven zich in verschuilt. Helaas kunnen we maar 2 minuten op 46m duiken. Daarna is het uit met de pret en worden we verplicht om ons aan de regels van CW Azores te houden. We stijgen daarom terug naar 8m en 5m, waar we à volonté mobula's kunnen spotten, fotograferen en filmen.

Tijdens de eerste 15 minuten van de eerste duik op Princess Alice Bank zien we slechts twee losse en vervolgens een trio van mobula's - duivelsroggen voorbij zwemmen. Nadien passeren er echter enkele scholen van 8, 10 en 12 mobula's - duivelsroggen. Geweldig! Wanneer we 50 bar bereiken, beëindigden we de duik en hijsen we ons terug op de boot.

Tijdens de tweede duik op Princess Alice Bank schieten we meteen de hoofdvogel af. Eerst zien we er 10, dan 12 en op een gegeven moment wel 30 mobula's - duivelsroggen tegelijkertijd. Het duiken is hier fantastisch! We weten niet waar we eerst moeten kijken of fotograferen. Bij de laatste grote groep mobula's - duivelsroggen komen er zich een aantal tegen de ankerlijn aanwrijven om enkele lastige visjes kwijt te geraken. Ze komen zo dicht dat ze ons bijna aanraken, maar op het moment dat de mobula de duiker zou raken, gaat hun vleugel lichtjes omhoog, zodat er net geen contact is. Sommige mobula's - duivelsroggen komen ook zo dichtbij, dat de camera's problemen hebben om ze nog in het geheel te kunnen fotograferen. Andere mobula's - duivelsroggen blijven dan weer liever in onze luchtbellen rondcirkelen. Mogelijk vinden mobula's - duivelsroggen het bubbelbad die duikers met hun perslucht veroorzaken, een leuke massage. Nadien zien we 20 minuten vrijwel niets meer, omdat een muur van meer dan 1000 barracuda's zeer zacht voorbij trekt en de mobula's achter deze muur terugdraaien. Vervolgens passeren er nog enkele kleinere groepen.

Na het duiken is iedereen euforisch en wordt er nog lang over nagepraat. Duiken op Princess Alice Bank is gewoonweg fantastisch en een echte must voor elke duikliefhebber.

Biologiepagina van de mobula's - duivelsroggen.

azoren pico mobula duivelsrog

Pictures - foto's van duiken op de mobula - duivelsrog op Princess Alice Bank in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Duiken op de blauwe haai - blue shark


Duiken op de blauwe haai - blue shark betekent dat er bepaalde veiligheidsregels en gedragcodes moeten gerespecteerd worden. De blauwe haai - blue shark mag niet worden uitgedaagd en de duiker mag in geen geval aan het lokvoeder of de lokmand komen. De blauwe haai - blue shark mag ook niet aangeraakt worden tenzij hij tijdens het duiken te dichtbij komt. Dan mag de duiker de blauwe haai - blue shark zachtjes op de kieuwen wegduwen, waardoor hij normaal gezien afstand zal nemen en niet zal bijten. Indien je te hard of te bruusk stoot, bestaat evenwel de kans dat de blauwe haai - blue shark bijt of een andere duiker aanvalt die hij in het vizier heeft.

Wordt de blauwe haai - blue shark toch te wild, dan moet er worden overgegaan tot evacuatie. De loodgordel wordt dan onmiddellijk afgeven aan de schipper of wordt desnoods in de Atlantische Oceaan gedumpt, het jacket wordt opblazen en uitgedaan om vervolgens zo snel mogelijk terug aan boord te gaan. Indien mogelijk help je de andere duikers mee uit het water te komen. Wanneer iedereen veilig aan boord is, worden de jackets uit de Atlantische Oceaan opgevist. De veiligheid van de duikers primeert hierbij steeds op het eventuele verlies van duur duikmateriaal.

Vanaf Pico of Faial zijn er in de Atlantische Oceaan 2 plaatsen waar de blauwe haai - blue shark wordt gespot. Wij varen 1 uur 20 minuten naar het dichtst bijgelegen punt, dat zich ten zuiden van de westpunt van Faial bevindt. Onze vaarsnelheid wordt vandaag wel aanzienlijk vertraagt door de vrij zware zee die veel golven en schuimkoppen met zich meebrengt. Ter plaatse aangekomen is de spotplaats van de blauwe haai - blue shark ongeveer 140m diep.

Ter plaatse wordt een mand met voedsel aan een koord uitgezet en wordt er een geurspoor gemaakt. De Atlantische Oceaan is gigantisch groot en er zijn in verhouding maar enkele blauwe haaien - blue sharks. Het is dus een tijdje wachten tot één of meerdere blauwe haaien - blue sharks op het aas reageren. Bij ons heeft het 1 uur 30 min geduurd vooraleer de eerste blauwe haai - blue shark verscheen!

Vervolgens moet de blauwe haai - blue shark nog even wennen, wordt de situatie door de duikleider ingeschat en maken de duikers zich klaar. Door de golfslag drijft de boot steeds weg, waardoor het duiken eerder lijkt op koordhangen. De diepte van het duiken is eigenlijk van geen belang maar de ideale diepte situeert zich rond de 5m, zodat je de blauwe haai - blue shark zowel naar de oppervlakte als naar de diepte kan zien zwemmen. Op 5m is er ook nog voldoende licht om mooie foto's en films te maken van dit elegante beest.

De duik wordt beëindigt bij 40 bar of op het teken van de duikleider. In totaal kunnen we 85 minuten van dit spektakel genieten, waarbij we 7 blauwe haaien - blue sharks hebben gezien. De kleinste blauwe haai - blue shark heeft een afmetingen van ca 2,10m en de grootste wordt geschat op 2,60m.

Doordat ik fotografeer met flashes, trek ik extra de aandacht van de blauwe haaien - blue sharks. Ik moet ze dan ook 10 keer zachtjes wegduwen op de kieuwen, komen ze enkele keren tegen me aanschuren en bijt er eentje zelfs lichtjes in mijn flash omdat ik de opdringerige blauwe haai - blue shark niet tijdig kan wegduwen.

Het is een unieke ervaring om samen met een openwater blauwe haai - blue shark in zijn territorium te duiken en kan deze belevenis dan ook aan iedere duiker sterk aanbevelen.

Biologiepagina van de blauwe haai - blue shark.

azoren pico blauwe haai blue shark

Pictures - foto's van van duiken op de blauwe haai - blue shark in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Duiken in de shrimp cave in Faial


Shrimp cave ligt ten zuiden van Faial en is vanuit Pico te bereiken na 10 à 15 minuten varen. Wanneer de golfslag op de Atlantische Oceaan te hoog is en de windrichting juist staat, is shrimp cave, door de bescherming van Faial, een ideale duikplaats.

Op ongeveer 32m diepte bevindt zich de ingang van een grot zonder zijgangen. Het wordt smaller naar boven toe en na 20m kom je in een soort kamer terecht die hoger is gelegen. Om op shrimp cave te duiken, mag je zeker geen last hebben om de oren te klaren want je moet op het einde terug enkele meters dieper duiken naar de enige in- en uitgang.

Tijdens het duiken zien we twee grote congers, vele gestreepte poetsgarnalen, een beer-kreeft en twee graffel kabeljauwen. Omdat de temperatuur in de grot tijdens het duiken maar 16 graden Celcius bedraagt en we geen decoduiken mogen maken, wordt de tijd van het verblijf beperkt tot maximum 10 minuten. Nadien wordt de duik veel ondieper verder gezet aan de wand van de klif van Faial. Tijdens het uitduiken kunnen we vuurwormen, grote kokerwormen, lipvissen , papegaaivissen, monniksvissen, e.a. bewonderen.

azoren duiken Faial shrimp cave

Pictures - foto's van duiken in de shrimp cave in Faial de Azoren - de Atlantische Oceaan


Duiken op Il entre mortes in Faial


Ten oosten van Faial ligt duikplaats Il entre mortes in een kom, die beschut wordt door twee grote hoge heuvels. Er wordt hier in deze periode zeer ondiep en vooral op zandbodem gedoken met de bedoeling om eagle rays te spotten. Naast deze eagle rays zien we op il entre mortes ook nog peackock platvissen, octopussen, lipvissen, monniksvissen, papegaaivissen, tussen de rotsen een graffelkabeljauw, een conger die in een rotsspleet ligt en als top op de bill een zeepaartje.

azoren faial duiken il entre mortes

Pictures - foto's van duiken op Il entre mortes in de Azoren - Faial - de Atlantische Oceaan


Dolfijn en walvis spotten - Whale watching


Whale watching. De groep krijgt eerst wat uitleg over de verschillende soorten walvissen en dolfijnen die er in de nabije omgeving te vinden zijn. Er wordt meteen ook gemeld dat wij voornamelijk potvissen (sperm whales) en de kleinere dolfijnen zullen zien. Na de briefing stappen we aan boord van de zodiac en vertrekken we in volle vaart naar de open oceaan.

De eerste potvissen die we in het vizier krijgen, zitten nog op redelijk grote afstand en blijven we een beetje op onze honger zitten, maar na een tijdje naderen we steeds dichter en hebben we zelfs het geluk om zo'n log beest enkele keren vrolijk uit het water te zien springen. Ook de beloofde dolfijnen (common dolfin, bottlenose dolfin en Atlantic spotted dolfin) tonen hun kunstjes door vrolijk in het zog mee te zwemmen en dartele buitelingen te maken.

azoren pico dolfijnen dolphins

Pictures - foto's van dolfijnen (common dolphin, bottlenose dolphin en Atlantic spotted dolphin) in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan


Nadat we een tijdje de dolfijnen hebben gevolgd, zetten we terug koers naar een groep potvissen, waar ook een aantal kleintjes aanwezig zijn. Het scenario is redelijk voorspelbaar: de potvissen gaan een paar keer lucht halen aan de oppervlakte en verdwijnen dan gedurende lange tijd onder water. De potvissen zijn op deze tijd van de dag echter vooral aan het rusten, waardoor ze eerder 'ondiepe' duiken nemen. We moeten dan ook tot na 16u00 wachten vooraleer er ééntje naar eten op zoek gaat en de diepte induikt, waardoor zijn staart helemaal uit het water wordt gelicht. Alle fototoestellen klikken dat het een lieve lust is want iedereen wil dit beeld op de gevoelige plaat vastleggen. Dit is de kers op de taart van een geslaagde whale watching trip!

azoren pico potvis sperm whale

Pictures - foto's van de potvis - sperm whale in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan




Like en deel het reisverhaal met foto's van de Azoren - Pico met je vrienden op Facebook




Lees ook het reisverhaal van de Azoren - Pico duiken in de Atlantische Oceaan e.a. nuttige info.




Nuttige info en contactadressen van de Azoren - Pico duiken in de Atlantische Oceaan


Duikschool in de Azoren - Pico - de Atlantische Oceaan:




Hyperbaric chambers en emergency contacts in de Azoren op de eilanden Faial en Sao Miguel:




Noodnummers:






Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne