www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikplaatsen in Christmas Island in Australië


belgium flag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met duiken en foto's van Christmas Island Australië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatomschrijvingen om te duiken in Christmas Island - Australië omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne



Algemeen over duikplaatsen



Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Omschrijving van de duikplaatsen en duiken in Christmas Island - Australië in de Indische Oceaan:



Duikplaatsen in Christmas Island



duikplaatsen christmas island australie


In totaal zijn er wel 37 verschillende plaatsen op Christmas Island waar je kan duiken. Met 25°C is de watertemperatuur van de Indische Oceaan het koudst van juli tot midden september. Medio het natte seizoen is de watertemperatuur het warmst en kan het oplopen tot 28°C. Tijdens de periode van de plankton bloei bedraagt de zichtbaarheid slechts 10m; buiten deze periode kan de zichtbaarheid oplopen tot 50m. Regen beïnvloedt de zichtbaarheid van het oceaanwater in mindere mate.

Bovendien kan er ook goed gesnorkeld worden in de smalle stroken ondiep water. Het krioelt hier van kleurrijk zeeleven dat aanwezig is tussen de mooie koralen. De populairste plaats om te snorkelen is Flying Fish Cove. Wanneer de oceaan hier te ruw is, kan er uitgeweken worden naar Ethel Beach waar je meer in een beschutte omgeving kan snorkelen.


Duikplaats Submarine Rock


Om de duikplaats Submarine Rock te bereiken, varen we 35 minuten vanuit de haven van Flying Fish Cove naar het noordwesten van Christmas Island. De watertemperatuur bedraagt 28°C en we hebben zeker 20m zicht. Submarine Rock is een drop off van 50m diepte, waarbij de steile rotswanden vooral bedekt zijn met bruin steenkoraal en waartussen vele rifvisjes zwemmen. Er wordt aangeraden om regelmatig in den blauwe te kijken om de wat grotere vissoorten te kunnen zien. We spotten deze duik o.a. witpuntrifhaaien, een grijze haai, tonijnen, jacks en giant trevallies. Vanaf 9m diepte gaat de steile wand over naar een hellende bodem die uitkomt aan de oppervlakte van Christmas Island. Op Submarine Rock kunnen we de veiligheid decompressiestop gemakkelijk uitduiken. Nadien begeven we ons terug in den blauwe, zodat de boot van Extra Divers ons gemakkelijk kan oppikken en geen risico loopt om de rotsen of het koraal te raken.


The Morgue


The Morgue bestaat uit een zacht hellende rotsbodem die tot een diepte van 40m gaat. Ook hier zien we veel bruin steenkoraal met bijhorende rifvisjes; sommige soorten zijn we zelfs nog nergens anders ter wereld tegen gekomen. We spotten ook enkele speciale krabbetjes en garnaaltjes, maar verder is hier vandaag weinig macroleven te bespeuren. In het diepere gedeelte zwemt er regelmatig een witpuntrifhaai rond, samen met enkele grote scholen vis. Juist aan de oppervlakte komen we ook nog een grote school crocodile longtom vissen tegen.


Coconut Point


De naam van deze duikplaats is gebaseerd op het rotsblok voor de kustlijn waar alleen maar een palmboom op staat; een soort van herkenningspunt. Coconut Point bestaat uit een zacht hellende bodem met steenkoraal van verschillende kleuren, maar bruin blijft nog steeds de overheersende kleur. Ook hier zijn zeer veel rifvissen aanwezig en sommigen trekken zelfs in een school voorbij. De zachte helling van Coconut Point gaat op 11m diepte over naar een drop off van wel 50m diepte. Deze drop off is mooi begroeid met gorgonen en steenkoraal. We spotten vooral wahoos, tonijnen en giant trevallies in den blauwe. Coconut Point is zeker de moeite waard!


Full Frontal


In de rotswanden van de duikplaats Full Frontal zitten enkele ondiepe holtes, die worden bewoond door talloze gestreepte poetskreeftjes. De beestjes laten zich met gemak fotograferen. De zacht hellende bodem bestaat uit een beetje zand en veel begroeide rotsblokken. In de spleten van deze rotsblokken zitten normaal gezien elektrische schelpen; welke uiteraard niet echt elektrisch zijn, maar wel een soort van licht afgeven wanneer er met een lamp op wordt geschenen. Helaas kan niemand er vandaag eentje vinden. Op Full Frontal helt de bodem tot 14m zeer zacht af, maar daarna wordt het een steile helling van 45° die reikt tot 35m diepte. Tijdens deze duik zien we vooral bruin steenkoraal en vele rifvisjes.


Perpendicular Wall


De duikplaats Perpendicular Wall ligt in het uiterste noordwesten van Christmas Island. Omdat deze plek vlak aan de hoek van het eiland ligt waar de open Indische Oceaan naartoe stroomt, kan hier enkel gedoken worden als de wind goed staat en niet al te krachtig is. Tijdens het duiken kijken we regelmatig naar den blauwe en zien o.a. een hamerhaai, een paar witpuntrifhaaien en enkele giant trevallies passeren. Op Perpendicular Wall springen we het water in aan een steile rotswand waar meerdere rode krabben op zitten. Tot 11m diepte hebben we een zacht afhellende bodem; nadien krijgen we een mooie drop off met veel steelkoraal en gorgonen. Vele rifvisjes, scholen kleine visjes en een mooie school vleermuisvissen laten zich hier ten volle bewonderen. In enkele holletjes zitten murenen verscholen, die zich door poetskreeftjes en poetsvisjes heerlijk laten verwennen. Leuk om dit van dichtbij te kunnen meemaken.


Flying Fish Cove


De duikplaats Flying Fish Cove ligt even ten westen van de haven van Christmas Island. We starten op een zacht hellende bodem; vanaf 18m is er een kleine drop off en daarna gaat het terug over in een helling. Ook hier domineert bruin steenkoraal het zicht. Buiten de gebruikelijke rifvisjes, zien we hier eveneens een grote langoest, wat blaaskoraal waar blauwe garnaaltjes in huizen en enkele krabbetjes die verscholen zitten in de veersterren. De krabbetjes zijn zo actief dat ze niet te fotograferen zijn. Jammer, maar wel mooi om naar te kijken!


Northwest Point


De duikplaats Northwest Point ligt op het meest noordwestelijke topje van Christmas Island, waar de kracht van de Indische Oceaan op zijn sterkst is. Dat betekent dus dat we gaan stromingsduiken met veel kans op grote vis zoals walvishaaien, haaien, manta's, scholen barracuda's, tonijnen, jacks en giant trevallies. De stroming is inderdaad sterk, maar niet onmogelijk. Helaas zien we geen walvishaaien, maar wel barracuda's, grootoog trevallies en een schilpad. Op Northwest Point is de bodem de eerste 8m zacht hellend en gaat daarna over naar een sterke helling en een plateau op 40m. Op het einde van het plateau gaapt de diepe Indische Oceaan. In het geval dat je van het plateau afdrijft, moet je dus meteen je duik afbreken en je OSB oplaten zodat de schipper je kan oppikken. Het bruine steenkoraal wordt ook hier bewoond door vele rifvisjes. Op Northwest Point wordt vrij diep gedoken; met nitrox is het bijgevolg belangrijk dat de maximale duikdiepte strikt wordt gerespecteerd. Decompressie is eveneens niet toegelaten, waardoor iedereen zijn duikcomputer goed in de gaten moet houden. Omwille van de diepte en sterke stroming is een extra waakzaamheid naar de luchtvoorraad zeker ook noodzakelijk.


Isabel Beach


De duikplaats Isabel Beach ligt ergens tussen de haven van Flying Fish Cove en de basis van Extra Divers en heeft een zacht hellende bodem met bruin steenkoraal en rifvissen. Op deze duikplaats zijn verschillende typen van murenen te vinden. Helaas vindt niemand van de groep er eentje. De andere groep, die hoofdzakelijk uit Japanse duikers bestaat, heeft wel een murene kunnen spotten en fotograferen. Opeens zien we een octopus die een gangetje onder een rotsblok induikt. De octopus is blijkbaar wat cameraschuw en probeert een spelletje met ons te spelen. In het rotsblok zitten immers drie gangen die in het midden met elkaar zijn verbonden. Telkens een duiker in de richting van de octopus gaat, verplaats het lepe dier zich naar een andere gang. Na een 5-tal minuten proberen, geven we het op en vertrekken we zonder geslaagde foto. Octopus - duikers: 1-0. Een beetje verder geeft de divemaster aan dat er in het koraal een porseleinkrabbetje aanwezig is. Het mooie diertje zit op een moeilijk te fotograferen plaats, maar uiteindelijk lukt het ons toch om van dit witte porseleinkrabbetje met rode stippen een leuk plaatje te schieten.


Boat Cave


Duikplaats Boat Cave ligt ten noordwesten van Christmas Island. Het is voor twee derden een drop off naar 50m diepte en gaat nadien over naar een hellende bodem. Op Boat Cave groeien de koralen schuin tegen de steile rotswand in de richting van het licht. Het is aan te raden om regelmatig in den blauwe te zien omdat er veel scholen kleine visjes rondzwemmen. Helaas blijven de roofdieren achterwege. Op het einde van de drop off is het gemakkelijk om op de hellende bodem uit te duiken. Daar is ook een inham in de eilandrotswand, waar net een bootje in past. Leuk!


Smith's Point


De duikplaats Smith's Point ligt tussen de haven van Flying Fish Cove en de basis van Extra Divers. De zacht hellende bodem is vooral begroeid met steenkoraal waar vele rifvisjes tussen zwemmen. Het is een gemakkelijke duikplaats en zeer geschikt voor een tweede duik omdat de diepte beperkt is.





Lees ook het reisverhaal, duiken scuba diving in Christmas Island Austalië en bekijk de vele foto's e.a. nuttige info over Christmas Island Austalië.





Movies van Christmas Island Austalië in de Indische Oceaan







Like en deel het reisverhaal met duiken en foto's van Christmas Island Australië met je vrienden op Facebook










Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne